hamileliğin ilk haftasında lazer epilasyon / Hamileyken lazer epilasyon olur mu, hamilelikten ne kadar önce bırakılmalı?

Hamileliğin Ilk Haftasında Lazer Epilasyon

hamileliğin ilk haftasında lazer epilasyon

Gebelikte lazer epilasyon uygulaması, son yıllarda kullanıcılar tarafından sıklıkla sorgulanan uygulamalar arasında yer almaktadır.

Gebelikte lazer epilasyon uygulaması talep eden kişiler için yapılan bir takım uyarılar olmakla birlikte, doğru koşulların hazırlandığı ortamlarda, güncel teknolojik cihazların kullanımı aracılığıyla, gebelikte epilasyon yaptırmanın zararlı olmadığını savunan görüşler de bulunmaktadır.

Var olan farklı görüşleri destekleyen konular ile ilgili yapılmış özel çalışma ve araştırmalar bulunmaktadır. Bazı tıp insanları, bu özel durum içerisinde, lazer epilasyonun rahatlıkla uygulanabileceğini söylerken bir kısmı ise hamilelik döneminde hem genel hem de genital bölgeye lazer uygulama yapılmamasını salık vermektedir. Yapılmaması gerektiğini söyleyen tıp insanlarının düşüncesi, hormonal olarak fazla değişikliğin olduğu bir dönemde yaşanabilecek başka bir sorunun bile bu lazer uygulamaya bağlanma ihtimalidir. Özellikle doğuma son 3 ay kala yapılacak bir lazer epilasyonun doğacak çocuğa büyük zararlar vermektedir.

Gebelikte Lazer Epilasyon Yapılabilir Mi?

Hamilelikte lazer epilasyon birçok uzman tarafından uygun görünmemektedir. Bu konuyla ilgili yapılan bilgi araştırmasında hamilelik döneminde anne adaylarının epilasyon ya da başka amaçlarla lazer ışınlarına maruz kalmamaları sonucuna ulaşılmıştır. Yaptıracağı bölge ya da lazer epilasyon cihazının en son model olması bu kuralı değiştirmemektedir. Özellikle genital bölgeye lazer epilasyon yaptırmak riskli bulunuyor. İster yüz bölgesi için olsun ister vücut bölgesinde herhangi bir yere uygulansın hamilelik döneminde lazer epilasyon hem kendiniz için hem de bebeğiniz için zararlı olabilmektedir.

Zaten uzmanların yaptığı açıklamaya göre hamilelik döneminde anne adaylarının hormonalçalışmadüzeni, normal zamanlara göre çok farklıdır. Bu döneme özgü olan hormonal bozukluklardan dolayı kişide normalden fazla kıllanma olabilir. Bunun altında yatan sebep hem hamilelik sürecinin normal seyri hem de bu dönemde kullanılan bazı hormon ilaçlarıdır. Normal şartlarda bile hormon ilacı kullanan kişinin lazer epilasyon uygulaması için tedavisinin bitmesini beklemesi gerekirken hamilelik döneminde olan bir kişinin lazer epilasyon uygulamasını yaptırması çok zamansız bir uygulama olacaktır. Bu yüzden hem bebeğinizin sağlığı için ve uygulamanın işe yararlılığını artırmak için lazer epilasyon yaptırmak isteyen anne adaylarının hamilelik döneminin bitmesini ve emzirme döneminin bitmesini beklemesi gerekmektedir.

Lazer Epilasyon Bebeğe Zarar Verir Mi?

Lazer epilasyonu son 3 ayda özellikle karın bölgesindeki kıllar için kesinlikle tavsiye edilmez. Anne adaylarının buna dikkat etmeleri gerekmektedir. Hamilelik döneminin son 3 ayı, karın oldukça hassaslaşır ve bu dönemde karına kesinlikle bir işlemde bulunulmaz.

Hamilelik döneminde hormonların etkisinin artmasıyla kişide aşırı tüylenme meydana gelmektedir. Tüylerin büyük çoğunluğu doğumdan sonra kendiliğinden yok olsa da bu durum çoğu kadını rahatsız etmektedir. Uygulanan lazer işlemi sırasında anne karnındaki bebeği ve anneyi etkilediği düşünüldüğü için doktorlar tarafından önerilmez. Eğer tedaviyi yaptırma konusunda kararlıysanız, uygulamayı yaptırmadan önce doktorunuza danışmanızı önermekteyiz.

Epilasyonda kullanılan ışıklar sadece kıl köklerine ulaşacak güçtedir ve süt kanallarına etki etmemektedir. Bu sebeple de epilasyonun süt miktarı ya da verimini, sütün kalitesini etkilemesi söz konusu değildir. Ancak yine hamilelik ve emzirme dönemi hormonal değişimlerin yaşandığı bir süreç olduğu için uzmanlar tarafından önerilmemektedir. Kesin bir kanıya varılmadığından dolayı uzmanlar lazer epilasyonu gebelik döneminde ve emzirme dönemlerinde kullanmanızı önermemektedir.

Emzirme Döneminde Lazer Epilasyon Yapılır Mı?

Gebeliğin bitmesinden sonra, anne adayı emzirme sürecine girer ve emzirmenin uygun olarak en az 6 ay, mümkünse 2 yıl devam etmesi beklenir. Vücutta emzirme dönemi, anne adayının süt üretimi için hormonal değişimlerin yaşadığı bir dönemdir. Bu sebeple de hamilelik döneminde değişen hormonal denge nedeni ile çoğalan tüylenme için birçok kadın rahatsız olabilir ve tüylerden en kısa süre içinde kurtulmak isteyebilmektedir. Bu konuda yapılan araştırmalar, epilasyonun emzirme döneminde yapılmasının herhangi bir sakıncasının olmadığı yönündedir. Yani kanıtlanmış bir yan etki, risk ya da süte etki edebilecek bir durum söz konusu değildir.

Ancak bu durumda, emzirme döneminde yaşanan hormon dengesizliği ve de bazı hormonların normalden daha yüksek seviyede salgılanması durumunun, kılların yok edilme hızını yavaşlatması bilinmektedir. Hormonsal değişimlerden dolayı kıllar emzirme döneminde büyüme yönünden daha yoğun olduklarından daha fazla sayıda epilasyon seansına ihtiyaç duyulabilir ve işlem uzayabilir. Bu sebepten dolayı emzirme sürecinde lazer epilasyonun verimliliği düştüğünden dolayı, emzirme süreciniz bittikten sonra yaptırmanız sizin için daha avantajlı olacaktır.

Ankara Lazer Epilasyon

İstenmeyen tüyler yüzyıllardır kadınların korkulu rüyası olmuş durumda. Bazı kadınlar düzenli tüy alımını tercih ederken bazıları da epilasyon gibi yöntemlerle istenmeyen tüylerinden tamamen kurtulmanın yollarını arıyor. Anne adayları ise minik bebeklerinin doğumunu beklerken normalin üzerinde tüylenme yaşayabiliyor. Genellikle epilasyon yaptırmayı düşünen kadınlara bu işlemi hamile kalmadan önce gerçekleştirmeleri öneriliyor ya da hamilelik döneminin sona ermesi bekleniyor.

Hamilelik sırasında ya da doğum sonrasında lazer epilasyon yaptırmak isteyen kadınların sayısı hamile olmayan kadınlara göre çok daha fazla. Bunun nedeni ise vücutta değişen hormonların vücuttaki tüylerin sayısını ve kalınlığını artırması, hatta göğüsler ve yüz bölgesinde ekstra tüylenmelere yol açması. Bu dönemde anne adaylarının hayatında zaten pek çok değişiklik oluyor. Vücut şeklinin değişimi, yeni bir canlıyı dünyaya getirmenin sorumluluğu, hormonların değişmesi , hayattaki önceliklerin yeniden belirlenmesi, hatta eski kıyafetlerin artık olmaması gibi bazen kulağa basit gelebilecek ancak kişilerin hayat tarzını ve psikolojik durumunu yenileyen bir çok şeyi bu değişimin parçası olarak sayabiliriz. Tüm bunları yaşarken bir de vücuttaki ekstra tüylenmeler çözülmek istenen başka bir sorun olarak anne adaylarının hayatına giriyor. Yıllar boyu sorun olmuş istenmeyen tüyler daha da artınca bu sorunu tamamen çözme fikri de bu dönemlerde akıllara düşüyor. Lazer epilasyon da bu sırada iyi bir alternatif olarak karşımıza çıkıyor ancak beraberinde bir çok soruyu da getiriyor: Hamilelik sırasında lazer epilasyon yaptırılmalı mı? Emzirme döneminde bebeğe herhangi bir zararı olur mu? Doğum sonrası lazer epilasyonun riskleri var mı? Doğumdan sonra epilasyon yaptırmak için beklenmesi gereken bir süre var mı, varsa ne kadar?

Öncelikle uzmanların hamilelik sırasında lazer epilasyonu önermediğini hatırlatmakta fayda var. Belirttiğimiz gibi bu yöntemin olumlu ve olumsuz sonuçları henüz net olarak test edilmediği için bir uzmandan kolaylıkla net bir “evet” ya da “hayır” cevabı almak mümkün değil. Buna ek olarak ortaya çıkabilecek acı hissinin anneye ya da bebeğe dolaylı yoldan zarar verebileceğini de belirten uzmanlar mevcut.

Konuyu değerlendirmek adına lazer epilasyonun mekanizmasına göz atalım: Lazer epilasyon koyu renk kıl foliküllerine odaklanarak istenmeyen tüyleri yok ediyor. Uygun dalga boylu lazer ışınları belirli doz, süre ve lazer başlıkları ile tüylü bölgeye uygulanıyor. Tüm bunlar olurken çevre dokuya minimal ve geçici da olsa belli bir etkisi olabiliyor.

Doğum sonrası lazer epilasyon ise daha güvenli bulunuyor. Özellikle emziren annelerin aklını kurcalayan doğum sonrası lazer epilasyonun bebeğe herhangi bir zararı bu zamana kadar tespit edilmedi. Doğumdan sonraki ilk 6 hafta olan lohusalık döneminde ve sonrasında lazer epilasyon yapılmasında bir sakınca bulunmuyor. Dolayısıyla yeni bebek sahibi olmuş annelerin lazer epilasyon yaptırmasında bir sakınca bulunmuyor.

 

[box type=&#;shadow&#; align=&#;&#; class=&#;&#; width=&#;&#;]Doğum sonrası ile ilgili içerikler için tıklayın! funduszeue.info 👶[/box]

Hamilelik Döneminde Ağda ve Lazer Epilasyon

Hamilelikte Lazer Epilasyon Uygulanır Mı?

Vücutta bulunmakta olan istenmeyen tüylere ortadan kaldırmak için uygulanabilecek en kolay yöntemlerden bir tanesi lazer epilasyon olarak karşımıza çıkıyor. Lazer epilasyon işlemi toplum arasında bilinenin aksine, vücut için herhangi bir zararlı etki ortaya koymuyor. Lazer tedavi, radyasyon gibi zararlı enerjilerin yerine sadece vücuda ışık enerjisinin gelmesine sebep oluyor. Bu yüzden de hamilelik sürecinde uygulanmakta olan lazer epilasyonların herhangi bir şekilde bebeklere zarar verdiği ile ilgili bir bulgu bulunmamaktadır. Her ne kadar bu konu üzerinde yapılan araştırmalar bebek için zararlı bir durum oraya koymuyor olsa da kesin olarak bir sonuca ulaşmak mümkün değildir. Lazer epilasyonun yansıra bir de iğneli epilasyon kadınlar tarafından sıkça tercih ediliyor. Bu tedavi yöntemi uygulanırken sadece kıl köklerine belirli miktarlarda akım uygulandığı için çok daha bölgesel bir tedavi olduğunu söylemek mümkün. Bölgesel olarak uygulanmakta olan bir tedavi yöntemi ile ilgili olarak yapılan araştırmalarda da herhangi bir zararlı durumun meydana geldiğine ulaşılmamıştır. Doktorların tavsiyelerine bakacak olursak, profesyonel kişiler hamile kaldıktan sonra ilk üç ay içerisinde karın ve göğüs bölgesindeki bulunan kıllara herhangi bir müdahalenin yapılmamasının çok daha faydalı olacağı görüşünde. Çünkü bebek meydana geldikten sonra ilk üç ay içerisinde hayati organları gelişmeye başlayacak ve vücut, daha sonra oluşturacak olan ilk hücrelerden meydana gelecektir. İlk defa gerçekleşen bölünmeler sırasında herhangi bir şekilde radyasyon alınması sonucunda genler mutasyona uğrayabilir. Bu durum kanıtlanmış olmasa da yine de riske atmamak gerekiyor.

Nelere Dikkat Etmek Gerekiyor?

Hamilelik döneminde vücuttaki hormonların seviyesindeki değişiklikten dolayı cilt, eskisinden çok daha hassas bir hale gelebilir. Bu yüzden de daha önceden canınızın acımadı herhangi bir darbeye karşı çok daha fazla tepki gösterebilirsiniz. Genel olarak hamile olan bayanlara, ağda yapılacağı zaman cildin rahatlaması için antiseptik solüsyon kullanılmasını tavsiye ediyoruz. Bahsetmiş olduğumuz bu solüsyon sayesinde cilt üzerinde meydana gelebilecek olan batma ve yanma gibi hisler bir miktar azaltacaktır. Aynı zamanda bu solüsyonlar sadece daha az acı hissetmenize değil, enfeksiyon kapma riskinize karşı da olumlu etkiler ortaya koyacaktır. Solüsyonu uyguladıktan sonra ağda yaparsanız meydana gelen tahriş ve kızarıklıklar eskisine oranla çok daha az olacaktır. Ağda işlemi lazer epilasyon gibi herhangi bir şekilde ışın içermiyor olsa da yine de uygulamadan önce mutlaka doktorunuza danışmanızı tavsiye ediyoruz. Doktorunuzun size verecek olduğu tavsiyeler doğrultusunda hareket etmeniz, sağlıklı bir hamilelik süreci geçirmeniz açısından çok daha faydalı olacaktır.

Ağda Hangi Şartlarda Uygulanmalıdır?

Hamilelikte döneminde ağda yaptırmak isteyen anne adaylarının bu işlemler sırasında kendilerini kasmaması gerekiyor. Bildiğiniz gibi bebeğin İçerisinde bulunduğu rahim, tamamen kaslardan oluşmuş olan bir bölümdür ve ani kasılmalar sonucunda düşük gibi olumsuz durumların meydana gelmesine sebep olabilir. Aynı zamanda eğer daha önceden Ağda işlemini kendiniz yapıyorsanız, hamilelik sürecinde bu işlemleri profesyonel kişilerin yapması daha uygun olacaktır. Hem fiziksel olarak kısıtlamalara maruz kaldığınız için hem de cildin çok daha hassas hale gelmesinden dolayı ağda merkezlerine giderek bu işlemleri çok daha hijyenik koşullarda uygulayabilirsiniz. Ağda merkezlerinde genel olarak uygulama yapılacak olan bölgenin temizlenmesi konusunda oldukça hassas davranılır. Hamilelik döneminde kadınların vücudu çok daha hassas olacağı için enfeksiyonlara karşı daha az direnç gösterebilir. Bu yüzden de hamilelik süreci boyunca herhangi bir hastalık ile karşı karşıya kalmamak konusunda hassas olmanızı tavsiye ediyoruz.

Genital Bölgeye Ağda Yapılır Mı?

Hamilelik döneminde vücutta bulunmakta olan östrojen ve progesteron hormonlarının seviyelerinin çok daha yüksek derecelere ulaşmasından dolayı vücutta bazı farklı durumlar meydana gelecektir. Hamileliğin yaklaşık olarak üçüncü ayında hormonlar en yüksek seviyeye ulaşacaktır. Bu dönemden sonra vajina etrafında bulunmakta olan kas dokusunda sinirler çok daha aktif bir şekilde çalışacağı için fiziksel temaslara karşı olan hissi attınız çok daha fazla olacaktır. Bu duruma bağlı olarak eğer hamilelik sürecinde vajina bölgesine ağda yapmaya çalışırsanız, çok daha yüksek miktarda ağrı ve acı hissedebilirsiniz. Tabiki uygulanmakta olan çeşitli losyonlar sayesinde bölgesel olarak uyuşturma yapmak da mümkündür. Fakat ağda yapmaya mecbur değilseniz ve sadece bakım için ağda yapmak istiyorsanız, mümkün olduğu kadar bu işlemleri hamilelik süreci bittikten sonra uygulamanızı tavsiye ediyoruz. Böylece hem enfeksiyon kapma riskini ortadan kaldırmış olacak hem de sinirler daha pasif hale geleceği için acı duygunuz azalacaktır.

Hamilelikte İstenmeyen Tüy Oranı Artar Mı?

Vücudumuzdaki tüylerin uzamasına sebep olan etkenlerden bir tanesi de hormon seviyesidir. Erkeklerde bulunmakta olan testosteron ve kadınlarda bulunmakta olan östrojen hormonu bu durumu ciddi anlamda kontrol eder. Eğer vücuttaki testosteron hormonu artarsa kıl oluşumu çok daha fazla olacaktır. Hamilelik sürecinde östrojen hormonu artıp, testosteron minimum seviyeye indiği için normal yaşamınıza göre kıl gelişimi çok daha yavaş olacaktır. Bu yüzden de hamilelik sürecinde aslında çok fazla lazer epilasyon veya AĞDA uygulamanıza gerek yoktur. Eğer düzenli olarak lazer epilasyon uygulamaya devam ediyorsanız bu işlemlere ara vermeniz tavsiye ediyoruz. Hamilelik sürecini tamamlandıktan sonra vücuttaki hormonların seviyesi eski haline döneceği için daha önceden uygulamaya başladığınız lazer epilasyon gibi sürekli olan tedavilere kaldığınız yerden devam edebilirsiniz. Eğer hamilelik sürecinde kıl oluşumu artıyorsa vücutta hormon dengesizliği söz konusu olabilir. Bu konu hakkında kesin bir şekilde bilgi almak istiyorsanız doktor kontrolünden geçmenizi tavsiye ediyoruz. Kan yolu ile yapılacak olan hormon testleri sonrasında vücutta gerekli olan hormonların seviyesini ölçtürebilir ve herhangi bir anormallik meydana gelirse bu durumu kısa süre içerisinde tedavi ettirebilirsiniz.

Lazer Epilasyon Radyasyon Yayarak Bebeğe Zarar Verir Mi?

Bildiğiniz gibi lazer epilasyon işlemleri sırasında kullanılmakta olan cihazlar sayesinde vücuttaki istenmeyen tüyler kısa süre içerisinde ortadan kaldırılabiliyor. Peki lazer epilasyon işlemi uygulanırken kullanılmakta olan ışınlar, bebeğe herhangi bir zarar veriyor mu? Lazer epilasyon yöntemleri kullanılırken bilinenin aksine radyasyon yerine sadece ışık dalgası yaymakta olan teknolojide kullanıldığı için bebeğin yeni oluşmakta olan hücrelere herhangi bir şekilde zarar gelmeyecektir.

Hamileyken X-Ray cihazından geçmenin bir sakıncası var mı? Hamileyken lazer epilasyon yaptırabilir miyim? Hamile kalmadan önce hangi vitaminleri kullanmalıyım? Hamileyken kaplıcalara gitmem tehlikeli olur mu? Yerine önerebileceğiniz bir şey var mı? Hamilelikte yükseğe uzanmak tehlike mi? Hamilelikte ev işi yapmak, uzun süreli yürümek, merdiven çıkmak zararlı mı? Hamilelikle ilgili bu tür ve benzeri merak edilen soruları Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Başkanı ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Erkut Attar şöyle yanıtlıyor: Hamilelik dönemi ile ilgili sorular ve cevapları:

 

  • Hamileliğim süresince bitkisel çay içebilir miyim? Hamileyken hangi bitkisel çaylar içilmemeli?

Gebeler, zencefil, ıhlamur, papatya, rezene, kuşburnu, normal çay, yeşil çay ve meyve çaylarını bulantı gidermek için (zencefil), sıvı ihtiyaçlarını gidermek için, sakinleştirici özelliklerinden faydalanmak için (rezene) tüketmektedirler. Lohusalık döneminde de süt yapımını artırmak için (papatya, rezene, ısırgan otu çayları) kullanmaktadırlar. Bu sayılanlarda günlük miktar iki fincanı aşmadığı sürece sorun yok gibi görünmektedir.

Adaçayı, sinameki, fesleğen, keten tohumu, ahududu çayı gibi çaylar sıkça tüketildiğinde düşük yapma riskini, gebelikte kanama riskini ve rahim kasılmalarını artırarak erken doğum yapma riskini artırabilmektedir. Ayrıca Fesleğen, Biberiye, Lavanta, yaban mersini, sarı kanturon, melisa yaprağı, kediotu, oğul otu, aloe vera, karahindiba bunlara örnek verilebilir. Bu sayılan bitki çaylarının ortak özelliği gebelik döneminde kullanıldıklarında erken doğum, gebelikte kanama ve düşük riskini artırma olasılıklarının bulunması ve bu nedenle kesinlikle kullanılmaması gerektiğidir.

Bitkiler her zaman masum değildir.  “Bitkisel tedavi ilaç tedavisinden iyidir” düşüncesiyle aktarlardan içeriği ve ne işe yaradığı bilinmeyen bitkilerin alınması ve kullanılması ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Bitkisel tedavi ancak bu konuda özel eğitim almış bir doktor tarafından yürütülebilir.

  • Hamileyken lazer epilasyon yaptırabilir miyim?

Lazer epilasyon uygulamaları gebelik sırasında yapılabilir. Lazer (Laser) ışık enerjisi kullanan bir tekniktir. Ortaya çıkan elektromanyetik ışıma röntgende kullanılan X-ışınlarından farklıdır ve doku içinde ilerleme özelliği yoktur. Işın sadece işlemin yapıldığı alana örneğin sadece yüze etki eder ve etki alanı sadece birkaç milimetre ile sınırlıdır. Bu nedenle anne karnı içindeki bebeğe ulaşması ya da zarar verebilmesi mümkün değildir. Ancak yine de bu tür uygulamaları gebeliğin aylarından sonraya bırakmak uygun olur.

  • Hamile kalmadan önce hangi vitaminleri kullanmalıyım?

Gebelik oluşmadan önce folik asit mutlaka kullanılmalıdır. Bu vitaminin eksikliği nöral tüp defekti dediğimiz bebeğim beyin dokusunun gelişimi ile alakalı oluşan bozukluklara neden olur. Bu nedenle gebe kalmadan önce en az 3 ay günde   mikrogram folik asit alımı önerilmektedir. Diğer vitaminler besinlerle kolaylıkla alınabileceğinden ilk aylarda önerilmemektedirler. Ancak eksiklikleri aşırı bulantı kusması olanlarda, oral alımı az olan gebelerde gözükebileceğinden 3. aydan sonra önerilebilirler.

  • Anne karnındaki bebeğin gelişimindeki gerilik kaçıncı haftada anlaşılır?

Gebelik takibinde gelişim geriliği gebeliğin herhangi bir zamanında çıkabilir. Çoğu gelişim geriliği konstitüsyonel yani yapısal olmakla beraber anne karnında geçirilen enfeksiyonlar, hipertansiyon, vasküler tutulumun olduğu diyabet, konjenital anomali gibi durumlarında daha erken başlayıp ağır seyreder. Hafta, Hafta Gebelik Takvimi

  • Hamileyken kaplıcalara gitmem tehlikeli olur mu? Yerine önerebileceğiniz bir şey var mı?

Gebelikte oluşan eklem ve kas ağrıları için ılık uygulama lokal kas gevşetici kremler ya da masaj uygulama önerilebilir. Kaplıcalar sıcak suyun dokuyu rahatlatıcı etkisi nedeniyle çoğu hastalıkta tercih edilebilir. Ancak gebelikte dikkat edilmesi gerekmektedir. Bulunacak yerin temizliği kadar uygulanan suyun sıcaklığı da önemlidir. Vücut fetüsü anne vücut sıcaklığında muhafaza eder. Bu nedenle vücut sıcaklığından düşük sular örneğin deniz, soğuk havuz gibi ya da aşırı sıcak olan sular örneğin kaplıcalar vücudun ısı dengesini etkileyebileceğinden dikkatli olmak gerekebilir. Sıcak ya da soğuk suya ayak sokmak ya da  diz gibi eklem yerlerini suya daldırmak zararsız görünmesine rağmen tüm vücuduyla suya girmek hem ısı dengesini etkileyebilecek, hem de asendan yolla ürogenital enfeksiyonun oluşmasını tetikleyebilecektir.

  • Hamilelikte yükseğe uzanmakta bir sakınca var mı?

Gebelik boyunca anne adayı farklı durumlara ayak uydurmaya çalışmaktadır. Örneğin gebelik haftası ilerledikçe karın gittikçe büyür, vücut dengeyi sağlamak için bel bölgesinde omurlardaki lordoz dediğimiz oyuklaşma artar. Hormonların etkisiyle de kalça eklemlerinde hareket kapasitesini artıracak ayrışmalar olur. Bütün bu değişiklikler olurken anne adayının oturduğu yerden kalkması, eğilmesi ya da yukarı doğru uzanması güçleşir. Bu ve benzeri hareketler ağrılı olmaya başlar. Yukarı doğru uzanmak örneğin evde perde asmak, yüksek bir raftan tabak ve benzeri eşya almak gibi durumlarda gebe hem ağrı duyar hem de bu hareketler sırasında ıkınır ve karın içi basıncını artırır. Eğer altta yatan rahim ağzı yetmezliği ya da erken membran rüptürü gibi belirli ya da tanı almamış durumlar varsa , ani kramp girmesi,  su gelişi ya da lekelenme tarzı kanamaları olabilir.

  • Hamilelikte ev işi yapmak sakıncalı mı? 

Yine benzer şekilde uzun süreli ev işi yapmak, halı süpürmek, kontak sporları ile uğraşmak benzer şikayetleri beraberinde getirir. Gebe bayanlar mümkün olduğunca kısa sürelerde ve yorulmayacak tempoda ev işi yapabilirler.  

 

  • Hamilelikte hızlı veya uzun süre yürümek tehlikeli mi?

Yine aynı şekilde yürüyüş yapmak, yüzmek, merdiven çıkmak gibi aktiviteler yapılırken tempolu olmamasına dikkat edilmelidir. Gebe bayan yorgunluk hissetmemelidir. Yorgunluk hissettirecek hızda tempolu aktiviteler rahime giden kan akımının azalmasına sebep olurlar. Bunun sebebi  annenin yoğun egzersiz sırasında artan oksijen ihtiyacıdır. Kan bu durumda  annenin yaşamsal diğer organlarına  doğru gidecek ve rahime yani bebeğe giden kan miktarını azaltacaktır. Bu durumda bebeğe giden kan akımı  ve oksijen miktarı  azalır. Hamilelikte Varis Oluşması

 

  • Hamilelikte merdiven çıkmak tehlikeli mi?

Gebeliğin ilk üç ayında ve son üç ayında 3 kattan daha yüksek binalara merdiven ile çıkmak risk yaratabilir. Eğer düşük riski yoksa, çoğul gebelik değilse, erken doğum ihtimali yoksa merdiven çıkıp inmenin ciddi bir yan tesiri olmaz.

  • Hamilelikte hazır meyve suları ya da hazır gıdalar tehlikeli mi?

Yine gebelerin dikkat etmesi gereken hazır ve dondurulmuş gıdalardır. Bu maddeler örneğin meyve suları, konserveler diğer kutu konserveler tazeliklerini korumak için bazı koruyucular içermektedirler. Bu maddelerin aşırı tüketimi zararlı etkileri olabilecek bu maddelerin aşırı alımına sebep olacak ve gebelik üzerine olumsuz etki gösterecektir.

  • Hamilelikte uzun süre cep telefonuyla konuşmak tehlikeli mi?

Uzun süre cep telefonu kullanımı, x ray kapılarından geçmek gibi durumların kanıtlanmış olumsuz etkileri yetersiz olmasına rağmen fetal doku üzerindeki olası olumsuz etkileri nedeniyle önerilmemektedir.

  • Hamilelikte ağır kaldırmak, küçük bir çocuğu kucağa almak sakıncalı mı?

Ağır eşya kaldırmak yine annenin enerji gereksinimini artıracağı için akılda tutulması gereken bir konudur. Bir seferde 3 kilonun üzerinde yük taşımak, Pazar alışverişleri yapmak ya da küçük bir çocuğu kaldırmak anneyi etkileyebilir.

 

  • Hamilelikte yorulmak ve stres tehlikeli mi?

Stres gebelikte ayrı ele alınması gereken bir durumdur. Gebelik fizyolojisi içerisinde artan hormon düzeylerine adaptasyon anne adayının daha hassas olduğu moodunun daha değişkenlik gösterdiği bir dönemdir. Anne adayı kolay sinirlenebilir, çünkü gebeliği ile ilgili gelecek kaygıları vardır. Tetkiklerinde basit bir problemin yaşanması bile hem kendisinin hem de onun yanındakilerin moralini olumsuz etkileyebilir. Kolay kırılganlaşabilir, ağlayabilir, sebebini bilemediği bir kaygısı olabilir. Bu dönemler desteğe en fazla ihtiyacının olduğu dönemdir. Stres annenin kendi bakımını azaltmasına, tedavisini aksatmasına, olumsuz koşullarda gereksiz yere kendini suçlamasına sebep olabilir. Bütün bu sebepler nedeniyle aslında kendisi ve ailesi için zevk duyacağı bir dönemde tatsızlıklar nedeniyle anne olabilmenin mutluluğunu hissedemeyebilir.

 

  • Hamilelikte bir-iki tane sigaranın zararı olur mu? Ya da pasif içici olmak tehlikeli mi?

Bir gebe asla sigara içmemeli. Hem kendisi hem de bebeği için. Yapılan araştırmalar sigara içiciliği olan annelerin daha sık erken doğum yaptığını göstermiştir. Yani sigara içen bir anne miadından belki çok daha önce doğum yapacak ve henüz dünyaya adapte olmamış bir bebek doğuracaktır.  Erken doğan bu bebeğin solunum sıkıntısı, beslenme problemi ve daha pek çok problemi olacaktır. Bu yüzden anne adayından sigara içiyorsa bırakması, bırakamıyorsa en azından sigara adedini azaltması ve pasif olarak sigara dumanına maruziyetini dahi önlemesi  beklenmektedir.

 

  • Hamilelikte kafein, çay, alkol kullanımı zararlı mı, riskleri neler?

Sigara kadar önemli bir durum günlük kafein ya da alkol tüketimidir. Kafein vücudu zinde tutucu, alert olmayı sağlayan, metabolizmayı hızlandıran bir maddedir. Yan etkileri arasında fazla tüketildiğinde çarpıntı, bulantı hissi, huzursuzluk ve ajitasyon olabilir. Uzun dönemde ise kemik dokusunda azalma gibi yan etkileri vardır. Gebelikte metabolizma üzerinde bu denli etkisi olan bir maddenin aşırı tüketilmesine izin verilemez. Ancak haftada fincan kahve ya da açık çay tüketilmesine izin verilebilir. Çay da da kafeine benzer bir madde olan tein vardır. Çayın açık olması ya da kahvenin sütlü olması kafein ve teinin etkilerini azaltır. Çay içerisinde tein vücudun demir emilimini azaltır ve gebelikte var olan demir eksikliği anemisinin artmasına yol açabilir. Bu yüzden çayın limon eşliğinde içilmesi hastalara önerilebilir. Limondaki askorbik asit yani c vitamini demir emilimini artırarak teinin etkisini azaltır. Kafein ya da tein içeren kahve ve çay yerine, mideyi rahatlatıcı annenin gerginliğini azaltan bitkisel çaylar günde fincandan fazla olmamak şartıyla önerilebilir.

Alkol gelişen fetal doku üzerine zararlı etkileri olan bir maddedir. Özellikle ilk aylarda tüketildiğinde fetüsü çok olumsuz olarak etkiler. Fetal alkol sendromu denen bu durumda mental gelişme geriliği, yüz anomalileri ve extremite bozuklukları gibi problemler ortaya çıkmaktadır. Fetal alkol sendromu toplumda gebelikte alkol alımının azaltılmasıyla önlenebilen en sık zeka geriliği sebebidir.

  • Hamileyken ilaç kullanımında nelere dikkat edilmeli?

Gebeliğin herhangi bir döneminde, herhangi bir nedenle ilaç kullanmadan önce mutlaka doğum hekiminizin görüşü alınmalı ve onun onayı olmadan ilaç kullanılmamalıdır. Gebelikte tıbbi durum ya da yakınmalar ilaç kullanımını gerektirmedikçe ilaç kullanmamak ve kullanılacak ilaçları mutlaka doktor önerisiyle kullanmaktır. Hemen her tıbbi durum için gebelikte kullanıma uygun bir ilaç vardır. Ama dediğimiz gibi öncelikle jinekologun önerisi alınmalıdır.  Gebelikte fark edilmeden ilaç kullanıldığında ya da ilaç kullanımı gerektiğinde mutlaka hekim ile temasa geçilmeli, ilacın içeriği saptandıktan sonra bu kategorilere göre sınıflanmış kitaplardan uygunluğu tespit edilmelidir.

 

  • Hamilelikte kişisel bakım uygulamaları tehlikeli mi?
    (Örneğin, saç boyamak, manikür pedikür, nemlendirici kremler sürmek, maske yapmak gibi uygulamalar… )

Saç boyamak, çeşitli kimyasal madde içeren ürünleri kullanmak, aslında vücuda toxik etkisi olabilecek pek çok ajanla anneyi karşı karşıya bırakır. Yeterli olarak kanıtlanmış çalışmalar olmasa da bu ürünlerin vücutta birikerek en hassas yapı olan fetal dokuya zarar verebileceği düşünülmektedir. Bu nedenle bu ürünlerin kullanılması gerekiyorsa da fetal etkisinin daha az olabileceği haftadan sonra kullanması önerilmektedir. Pedikür, manikür gibi aktiviteler sırasında ise toplumda kan ile geçiş gösteren hepatit, HIV gibi enfeksiyon olasılığıdır. Bu gibi enfeksiyonlar gebelikte geçirildiğinde fetüsü olumsuz etkilemekte ve konjenital enfeksiyonlara ya da neonatal enfeksiyonlara neden olabilmektedirler. Lazer epilasyon uygulamaları gebelik sırasında yapılabilir. Lazer (Laser) ışık enerjisi kullanan bir tekniktir. Ortaya çıkan elektromanyetik ışıma röntgende kullanılan X-ışınlarından farklıdır ve doku içinde ilerleme özelliği yoktur. Işın sadece işlemin yapıldığı alana örneğin sadece yüze etki eder ve etki alanı sadece birkaç milimetre ile sınırlıdır. Bu nedenle anne karnı içindeki bebeğe ulaşması ya da zarar verebilmesi mümkün değildir. Ancak yine de bu tür uygulamaları gebeliğin aylarından sonraya bırakmak uygun olur.


Kullanıcılar bunları da aradı:

Yayın Tarihi : 20/10/

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası