kolesterol diyet menüsü / funduszeue.info Rüştü SERTER / Kolesterol Düşürücü Diyet Listesi

Kolesterol Diyet Menüsü

kolesterol diyet menüsü

Kolesterol&#; ila&#;sız yenmek i&#;in diyet

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

Kolesterol, sağlık için hem yararlı hem de zararlı olabilen bir maddedir. İnsan vücudu kolesterolü enerji kaynağı olarak kullanmamaktadır.

Kolesterolün fazlası, yağlara dönüştürülerek depolanmakta ya da damar duvarında birikerek damar sertliğini hızlandırmakta, damar tıkayıcı plakaların oluşumunu kolaylaştırmaktadır. Kanada’da geliştirilen ‘Portfolio diyeti’ kolesterolü ilaçsız yenmenin en iyi yollarından biri.

KOLESTEROL artışının koroner kalp hastalığı, inme-felç gibi yaşamı tehdit edici sağlık sorunlarının başlangıç noktası olmasının nedeni budur. Bedeninizde kolesterol artınca damar yaşlanmanızın hızlanacağını, beyninize, gözlerinize, böbrek ve cildinize, kısacası bütün organ ve sistemlerinize giden kanın azalacağını unutmamalısınız. Siz yaşlandıkça zaten sertleşip kalınlaşacak olan damarlarınızın fazla kolesterol nedeniyle daralması, yaşlanmanızı hızlandıracak, belleğinizi, görme ve işitmenizi azaltacaktır. Yüksek kolesterolle yaşamak demek, cildinizin daha erken kırışması, böbreklerinizin süzme yeteneğinin azalması, cinsel performansınızın önemli ölçüde kaybolması demektir.

YAŞAMSAL MADDE

Kolesterol yaşamsal bir maddedir. Önemli birçok hormonun (cinsel hormonlar) ve vitaminin (D-vitamini) yapı taşıdır. Hücre duvarının önemli bir maddesidir. Yağların bağırsaklardan emilmesini sağlayan safranın yapısında da kolesterol mevcuttur. İnsan hayatının bu önemli ve yaşamsal maddesinin temel kaynağı hayvansal besinlerdir. Kolesterol, sadece hayvansal besinlerde bulunur. Yumurta, süt ve süt ürünleri, kırmızı et ve kırmızı etten yapılan besinler (pastırma ,sucuk, salam, sosis), kanatlı hayvan etleri ve deniz ürünleri kolesterolün kaynaklarıdır.

Belirttiğimiz bu besinlerin çoğunda kolesterol ile birlikte doymuş yağ asitleri de fazladır. Organ etleri(sakatat) ve kabuklu deniz ürünlerinin kolesterol içeriği yüksek ama doymuş yağ muhtevaları düşüktür.

Mayonez, krema, hazır salata sosları ve margarinler, ekşi krema eklenmiş besinler, bisküvi, kıraker, kurabiye, gofret, cips gibi yağlı ve fırınlanmış ürünler, kolesterole dönüşebilen doymuş yağlarla tıka basa doludur. Bu besinlerde kanserojen etkili sağlığa zararlı ‘Trans Yağ Asitleri’nin, kanserojen etkili ‘Akrilamid’in fazla miktarlarda bulunabileceğini de hatırlatalım. Kolesterolün herhangi bir enerji değerinin olmadığını vücudumuzun kolesterolü parçalayacak bir organizasyonunu bulunmadığını biliyoruz. Kolesterolün fazlası bu nedenle kilo yapmaz, şişmanlatmaz. Fazla kolesterol ile şişmanlayan tek şey damar duvarlarınız, daralan damarlarınızın iç yüzeyidir.

Yaşamsal bir madde olan kolesterolün üretimini şansa bırakmayan vücudunuz, istediği zaman herhangi bir hücresinde istediği kadar kolesterolü üretebilecek koruma mekanizmasına sahiptir.

PAHALI İLAÇLAR

Yüksek kolesterolle savaşımda dikkatler iki noktada yoğunlaştırılır: Besinlerle alınan kolesterol miktarının azaltılması ve/veya karaciğerde üretilen kolesterolün üretimine engel olunması. Statin grubu ilaçların kolesterol düşürücü etkileri ikincisinde, karaciğerde kolesterol üretiminde gerekli bir enzimi görev dışı bırakıp kolesterol yapımını durdurmalarından kaynaklanır. Ama bu ilaçlar çok pahalıdır.

İşte bu amaçla oluşturulmuş olan Portfolio diyeti yeni ve başarılı kolesterol düşürücü özel bir beslenme planıdır. Bu planın başarısı güvenilir araştırmalarla onaylanmıştır. Önemli olan bu planı aynen uygulamak değil, onu beslenme alışkanlıklarınıza uygun hale getirmektir.

BİTKİLERDE KOLESTEROL YOKTUR

Bitkiler kolesterol üretimi yapamazlar. Bitki hücrelerinin duvarlarında kolesterol değil posa yer alır. Bitkisel hormonların hiçbirisinin yapısında kolesterol yer almaz. Bu nedenle sebze ve meyvelerde tahıl ve bakliyatta, bitkisel yağlarda kolesterol mevcut değildir. Bitkisel yağların hiçbirisi kolesterol içermez ama ihtiva ettikleri doymuş yağ oranı arttıkça karaciğerde kolesterole çevrilen miktarları yükselir. Hindistancevizi yağı, kakao yağı, hurma yağı doymuş yağlardan zengindir. Bitkisel yağlar kolesterol içermezler. Zeytinyağı bitkisel yağlar içerisinde en fazla önerilendir. Bununla birlikte zeytinyağının yüzde yağ içeren bir besin olduğunu, bir yemek kaşığında kalori enerji bulunduğunu unutmamalısınız.

İŞTE PORTFOLİO DİYETİ

Kanadalı araştırmacılar, sebze meyve ve posadan zengin bir diyet planı hazırladılar. Portfolio diyeti denilen bu planı uyguladıkları hastalarda LDL(zararlı) kolesterolün oldukça azaldığını saptadılar. Statinler LDL kolesterolü yüzde 33 civarında düşürürken portfolio diyeti LDL’yi neredeyse yüzde 30 azaltmaktaydı.

Portfolio diyeti, yağlı tohumların (badem, ceviz, fındık), meyve ve sebzeleri, bakliyat ve tam tahılları ihtiva eden bir beslenme planıdır. Kanadalı araştırmacılar et yerine soya yerleştirmişler (siz balık-tavuk veya hindi kullanabilirsiniz), posa miktarını iyice çoğaltmışlardır. Burada önemli olan kolesterol ve doymuş yağ ihtiva etmeyen besinleri bir arada ve belirli bir süre tüketmektir. İşte size örnek bir portfolio diyeti mönü:

KAHVALTI

Yulaf kepeği-yulaf ekmeği veya tam tahıllı kepekli ekmek

Kepekli ekmekle yapılmış lor peyniri içeren bir tost

1 meyve

Yeşil çay veya açık siyah çay

ÖĞLE

Salata veya dilimlenmiş domates

Sebzeli (vejetaryen) kremasız çorba veya domates çorbası

2 dilim yulaflı kepekli ekmek

Tavuk, hindi (derisiz) veya balık

1 meyve (Elma önerilir)

AKŞAM

Mercimek çorbası

Ton balıklı salata

Zeytinyağlı sebze yemeği veya barbunya ya da kuru fasulye

Meyve salatası veya meyve

ARA ÖĞÜNLER

Meyve-meyve salatası veya taze sebzeler

Bugüne kadar yapılan çok sayıda araştırma, Omega-3 yağ asitlerinden zengin besinlerin (ceviz, fındık, badem, keten tohumu, balık) sarmısak, soya sütü, bitter çikolata ve şarabın, sebze ve meyvelerin kolesterolü düşürdüğünü ortaya koymuştur.

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

Yazarın Tüm Yazıları

Kolesterol Diyeti Nasıl Yapılır?

Kolesterol, sinir sisteminden karaciğere ve kalbe kadar vücudun her yerindeki hücrelerin duvarlarında bulunan mumsu, yağ benzeri bir maddedir. Vücut kolesterolü;  hormonları, safra asitlerini, D vitamini ve diğer maddeleri yapmak için kullanır. Vücut ihtiyacı olan tüm kolesterolü üretir ve kolesterol lipoproteinler adı verilen içinde yağ ve dışında protein bulunan paketler içinde kan dolaşımında dolaşır. 

İki ana lipoprotein türü kanda kolesterol taşır: 

  1. Düşük yoğunluklu lipoprotein veya "kötü" olarak da adlandırılan LDL; kolesterolü atardamarlar dahil olmak üzere dokulara taşır. Kandaki kolesterolün çoğu LDL formudur. Kandaki LDL kolesterol düzeyi ne kadar yüksekse, kalp hastalığı riskiniz artar.
  2. Yüksek yoğunluklu lipoprotein veya HDL olarak da adlandırılan “iyi” kolesterol, çünkü dokulardan kolesterolü alıp karaciğere götürür, bu da onu vücuttan uzaklaştırır. Düşük bir HDL seviyesi kolesterol kalp hastalığı riskinizi artırır. 

Kalp hastalığı için yüksek kolesterol dışında değiştirebileceğiniz risk faktörleri; sigara içmek, yüksek kan basıncı, aşırı kilolu/obez olmak, fiziksel aktivite ve diyabet.  

Değiştiremeyeceğiniz risk faktörleri ise 45 yaş ve üstü erkek olmak ya da 55 yaş ve üstü kadın olmak, erken yaşta aile öyküsünde kalp krizi geçmişi (55 yaş öncesi baba veya abi/erkek kardeş ya da 65 yaş öncesi anne veya abla/kız kardeş kalp krizi geçirmiş olması.) 

Kolesterol Diyetinde Yapılması Gerekenler

  1. Günlük kalorilerinizin yüzde 7'sinden azı doymuş yağdan gelmeli,
  2. Günde mg'dan az kolesterol alınmalı,   
  3. Günlük kalorinin toplam yağdan alınan yüzdesi 'i (doymuş yağ kalorisi dahil) aşmamalı, 
  4. Daha fazla LDL düşürmek için ilave edilebilecek diyet alternatifleri;
  5. Günde 2 gram bitki stanolleri veya sterolleri (mısır/zeytin/kanola yağları, soya fasülyesi, ay çekirdeği, buğday rüşeymi/kepeği, yer fıstığı, badem..)
  6. Günde 10–25 gram çözünür lif (tam tahıllar, bakliyatlar, sebzeler, meyveler, fındıkgiller ve yağlı tohumlar)
  7. Takviyelerden veya deniz ürünlerinden (haftada kez) alınan yüksek omega-3 yağ asitleri,
  8. Sağlıklı bir kiloya ulaşmak veya bu kiloyu korumak için sadece yeterli kalori alımı,
  9. Tercihen haftanın tüm günleri en az 30 dakika tempolu yürüyüş gibi orta yoğunlukta bir fiziksel aktivite yapılmasını içermelidir.   

Kolesterol diyeti doymuş yağ, trans yağ ve kolesterol oranı düşük ancak tadı yüksek çeşitli yiyecekleri gerektirir. Bir yoksunluk diyeti değildir, kalbiniz kadar damak tadınızı da tatmin edebilir.  


Kolesterol Diyetinde Hangi Besinler Olmalı?

Besin gruplarına göre günlük alınması gerekli miktarlar;  

  1. Ekmekler/Tam tahıllar: Günde 6 veya daha fazla porsiyon. Bu gruptakiler yüksek kompleks karbonhidrat ve lif içerir. 
  2. Sebzeler/Bakliyatlar: Günde porsiyon. Bunlar önemli vitaminler, lif ve diğer besin öğeleri kaynaklarıdır. 
  3. Meyveler: Günde porsiyon. Bunlar önemli vitaminler, lif ve diğer besin öğeleri kaynaklarıdır.
  4. Süt ürünleri: Günde porsiyon yağsız veya az yağlı olarak. Tam yağlı süt ürünlerinle aynı miktarda veya daha fazla kalsiyum ve protein içerebilirken daha az veya hiç doymuş yağ barındırırlar. 
  5. Yumurta: Yumurta sarısı kolesterol, vitaminler, mineraller ve sağlıklı yağlar gibi besinler açısından yüksektir. Sarısından gelen kolesterolü önlemek için yumurta beyazı yemek sadece kalp hastalığı riski yüksek olan kişiler için gerekli olabilir. Sağlıklı yetişkinlerin çoğu için, diyetlerindeki diğer kolesterol miktarına bağlı olarak günde yumurta yemek güvenlidir. Hali hazırda yüksek kolesterol veya kalp hastalığı için diğer risk faktörlerine sahipseniz, haftada yumurtadan fazlasını yememek en iyisi olabilir. Herhangi bir ürün pişirirken de 2 tam yumurta veya 2 yumurta beyazı yerine, 3 yumurta beyazı ve bir yumurta sarısı kullanılabilir. 
  6. Et/Tavuk/Balık: Günde gram ve altı: Derisiz kümes hayvanları ve balık daha düşük doymuş yağ içerir. Yağsız etler daha az yağ ve zengin protein ve demir kaynaklarıdır. Etteki yağlar mutlaka kesilmeli, pişirmeden önce kümes hayvanlarının derileri çıkarılmalıdır. Organ etleri kolesterolü yüksek olduğundan kesinlikle sınırlandırılmalıdır. 
  7. Yağlar: Kuruyemişler kalori ve yağ bakımından yüksektir ancak çoğunlukla doymamış yağ içerdiğinden ölçülü olarak yenebilir. Yüksek oranda doymamış bitkisel yağlar (kanola, mısır, zeytin, aspir ve soya fasulyesi), yumuşak veya sıvı margarinler (gıda etiketlerindeki ilk bileşen hidrojene veya kısmen hidrojene yağdan ziyade doymamış sıvı bitkisel yağ olmalı, trans yağ içermez ibaresi aranmalı.), fındıkgiller, yağlı tohumlar (keten tohumu, chia..) Tüm bu ürünlerdeki yediğiniz miktarlar günlük kalori alımınıza uygun olmalıdır. Porsiyon başına 1 gram doymuş yağ ve altı içeren düşük doymuş yağ etiketli ürünler seçilmelidir.  

Örnek Kolesterol Diyeti Listesi

  1. Sabah: Sütlü yulaf ezmesi + taze meyve (1 orta boy kivi veya 1 küçük boy elma vb.) + 1 yemek kaşığı öğütülmüş keten tohumu                                                   
  2. Öğle: Tavuklu nohutlu yeşil salata (60 gr ızgara/fırın tavuk + 1/4 bardak haşlanmış nohut + 1 tatlı kaşığı zeytinyağı + sarımsak/taze soğan/çeri domates/çeşitli yeşillikler/taze otlar/pul biber/kimyon/limon suyu vb.) + 1 kase yoğurt + tam tahıllı ekmek 
  3. Ara: 2 adet kuru kayısı + 20 g yarım yağlı peynir + 30 g tercihen ceviz/badem/pikan cevizi içeren karışık çiğ kuruyemiş
  4. Akşam: Arpalı, sebzeli tavuklu bir çorba + adet avokado ezmesi sürülmüş çavdarlı gevrek ekmek 

Şunlara da göz atın;

  1. Omega diyeti nasıl uygulanır?
  2. Su diyeti nedir?
  3. Sıvı diyeti nasıl yapılır?
  4. Pcos diyeti ne işe yarar?
  5. Kilo alma diyeti nasıl uygulanır?

Yüksek kolesterol, kalp hastalığı ve kalp krizi riskinizi artırır. Kolesterol düşürücü diyet yerine kolesterol düşürücü ilaçlar kullanmanın birçok yan etkileri bulunmaktadır. Kolesterol düşürücü diyet ile kolesterolünüzü düşürücü yaşam tarzı değişiklikleri yapmayı tercih ederek sağlıklı yaşama adım atabilirsiniz.

Kolesterol Nedir?

Kolesterol, karaciğer tarafından üretilir ve kolesterol molekülleri kanda dolaşır. Vücudun ihtiyaç duyduğu tüm kolesterol, karaciğer tarafından üretilir. Bu nedenle, bir kişinin besinler yoluyla kolesterol almasına gerek yoktur.

Besinlerdeki kolesterol; et ve yağlı süt ürünleri gibi hayvansal kaynaklı gıdalarda bulunur. Uzmanlar ise, besinler yoluyla mümkün olduğunca az kolesterol alınmasını önerir. Daha fazla besinsel kolesterol almak, kişinin kolesterol seviyelerinin yükselmesine neden olur.

Kolesterol Seviyeleri Nasıl Düşürülür?

Kolesterol seviyelerinde ılımlı bir düşüş sağlamak isteyen bir kişi, bazı temel değişiklikleri takip etmelidir. Düzenli egzersiz rutinine sahip olmak ve bitkisel ağırlıklı beslenmek önemlidir. Bazı yağ türlerini ve işlenmemiş yiyecekleri içermeyen bir diyet uygulamanız önerilir.

Kolesterol seviyelerinin, yediklerinizle yakından ilgisi vardır. Kolesterol düşürme için uzmanlar da ilk olarak sağlıklı beslenmenizi önermektedir. Aşağıdaki beslenme değişiklikleri, kolesterol seviyelerinizi hızlıca düşürmeye yardımcı olabilir:

  • Trans yağlardan uzak durun
  • Doymuş yağları azaltın
  • Daha fazla bitkisel besin tüketin
  • Lif alımını arttırın
  • Bitkisel protein kaynaklarını arttırın
  • Daha az işlenmiş gıda tüketin ya da hiç tüketmeyin

Yaşam tarzı değişiklikleri olarak ise;

  • Haftada en az dakika egzersiz yapın
  • Sigara içmeyin
  • İdeal kilo aralığında olun

Yüksek kolesterol seviyeleri; felç ve kalp hastalıkları gibi ciddi sorunlar için bir risk faktörüdür. Kolesterol seviyelerini olabildiğince hızlı düşürmek isteyen bir kişi, kolesterol düşürücü diyet, beslenme ve yaşam tarzı değişiklikleri ile birkaç hafta içinde bunu başarabilir.

Ciddi derecede yüksek kolesterolü olan kişilerin, kolesterol seviyelerini kontrol altında tutmak için ilaç kullanmaları gerekebilir. Bununla birlikte, iyi kolesterol seviyelerini arttırmak için, beslenme değişikliklerine öncelik verilmesi önemlidir.

Kolesterol Hakkında Detaylı Bilgi Edinin. Önerilen makale: Kolesterol Nedir? Kolesterol Nasıl Düşürülür?

Kolesterol Düşürücü Diyet

Kolesterol düşürücü diyet yapmak, yeni bir sağlıklı beslenme düzenine geçmekten farklı değildir. Aşağıdaki temel adımlar, sizi bu konuda harekete geçirebilir:

  • Günlük kalori ihtiyacınızı hesaplayın
  • Günde kaç öğün beslenmek istediğinizi ve öğün başına almanız gereken kaloriyi hesaplayın
  • Yemekten zevk aldığınız kolesterol düşürücü besinleri programınıza daha fazla dahil edin

Örneğin; kilo vermek ve günde 4 öğün şeklinde beslenmek istiyorsanız ve günlük almanız gereken kalori miktarı kalori ise; ortalama kalori içeren öğünler planlayabilirsiniz. Bu öğünler ayrıca; lif oranı yüksek, taze meyve ve sebze içeren, yağsız protein kaynağı ve besleyici öğünler olmalıdır.

Yüksek kolesterol seviyelerine sahip olmak &#; özellikle &#;kötü&#; LDL&#;ye sahip olmak, kalp hastalığı riskinin artmasıyla bağlantılıdır (1)

Düşük &#;iyi&#; HDL kolesterol ve yüksek trigliseridler de artan riskle bağlantılıdır. (2)

Diyetinizin kolesterolünüz ve diğer risk faktörleri üzerinde güçlü bir etkisi vardır.

İşte kolesterol düşürücü ve kalp hastalığı riskinizi azaltmaya yardımcı olan örnek diyet listesi.

kolesterol düşürücü örnek diyet listesi

Kolesterol Düşürücü Örnek Diyet Listesi

Doktorunuz, kilo vermek ve kolesterolünüzü düşürmek için yapacağınız diyette, günlük kalori almanızı önerdiyse, aşağıdakine benzer bir diyet listesi uygulayabilirsiniz:

Kahvaltı

  • 1 fincan şekersiz kahve (süt ekleyecekseniz, yağsız süt tercih edin)
  • 1 avuç şeftali, ahududu veya smoothie
  • dilim glutensiz ekmek
  • 2 çay kaşığı bal ve 1 çay kaşığı tereyağı

Öğle Yemeği

  • 1 kase domates ya da sebze çorbası
  • 1 tabak tavuklu yeşil salata
  • 1 bardak limonlu soda

Ara Öğün

Akşam Yemeği

  • 90 gram ızgara tavuk
  • ½ kase haşlanmış kinoa
  • ½ tatlı kaşığı zeytinyağı ile sotelenmiş kuşkonmaz

Ara öğün

  • 2 adet çilek (isteğe bağlı bitter çikolataya batırılmış)
  • 1 bardak buzlu çay
kolesterolü düşüren bitki ve baharatlar

Kolesterolü Düşüren Bitki ve Baharatlar

Kolesterolü düşürmek için diyetinize aşağıdaki gıdaları ekleyebilirsiniz. Kolesterolünüzü dengelemenize yardımcı olacak gıdalar:

  • Sarımsak
  • Alıç
  • Astragalus
  • Kırmızı pirinç mayası
  • Bitki sterol ve stanol takviyeleri
  • Yulaf kepeği ve yulaf ezmesi
  • Sarı pisilyum, pisilyum tohum kabuğunda bulunur
  • Öğütülmüş keten tohumu

Sadece bu bitki ve baharatları kullanarak kolesterolü düşürmeye çalışmayın, yüksek kolesterollü gıdalardan da uzak durmalısınız. Yüksek kolesterollü gıdaları bu yazımızdan okuyabilirsiniz. (Kolesterol Nedir? Nasıl Düşürülür?)

[accordions title=&#;&#;] [accordion title=&#;Kolesterol Düşürücü Diyet Nedir? Nasıl Yapılır? Referanslar&#; load=&#;hide&#;]1-) funduszeue.info
2-) funduszeue.info[/accordion] [/accordions]

Yüksek kolesterol, kalp hastalığı ve kalp krizi riskinizi artırır. Kolesterol düşürücü diyet yerine kolesterol düşürücü ilaçlar kullanmanın birçok yan etkileri bulunmaktadır. Kolesterol düşürücü diyet ile kolesterolünüzü düşürücü yaşam tarzı değişiklikleri yapmayı tercih ederek sağlıklı yaşama adım atabilirsiniz.

Kolesterol Nedir?

Kolesterol, karaciğer tarafından üretilir ve kolesterol molekülleri kanda dolaşır. Vücudun ihtiyaç duyduğu tüm kolesterol, karaciğer tarafından üretilir. Bu nedenle, bir kişinin besinler yoluyla kolesterol almasına gerek yoktur.

Besinlerdeki kolesterol; et ve yağlı süt ürünleri gibi hayvansal kaynaklı gıdalarda bulunur. Uzmanlar ise, besinler yoluyla mümkün olduğunca az kolesterol alınmasını önerir. Daha fazla besinsel kolesterol almak, kişinin kolesterol seviyelerinin yükselmesine neden olur.

Kolesterol Seviyeleri Nasıl Düşürülür?

Kolesterol seviyelerinde ılımlı bir düşüş sağlamak isteyen bir kişi, bazı temel değişiklikleri takip etmelidir. Düzenli egzersiz rutinine sahip olmak ve bitkisel ağırlıklı beslenmek önemlidir. Bazı yağ türlerini ve işlenmemiş yiyecekleri içermeyen bir diyet uygulamanız önerilir.

Kolesterol seviyelerinin, yediklerinizle yakından ilgisi vardır. Kolesterol düşürme için uzmanlar da ilk olarak sağlıklı beslenmenizi önermektedir. Aşağıdaki beslenme değişiklikleri, kolesterol seviyelerinizi hızlıca düşürmeye yardımcı olabilir:

  • Trans yağlardan uzak durun
  • Doymuş yağları azaltın
  • Daha fazla bitkisel besin tüketin
  • Lif alımını arttırın
  • Bitkisel protein kaynaklarını arttırın
  • Daha az işlenmiş gıda tüketin ya da hiç tüketmeyin

Yaşam tarzı değişiklikleri olarak ise;

  • Haftada en az dakika egzersiz yapın
  • Sigara içmeyin
  • İdeal kilo aralığında olun

Yüksek kolesterol seviyeleri; felç ve kalp hastalıkları gibi ciddi sorunlar için bir risk faktörüdür. Kolesterol seviyelerini olabildiğince hızlı düşürmek isteyen bir kişi, kolesterol düşürücü diyet, beslenme ve yaşam tarzı değişiklikleri ile birkaç hafta içinde bunu başarabilir.

Ciddi derecede yüksek kolesterolü olan kişilerin, kolesterol seviyelerini kontrol altında tutmak için ilaç kullanmaları gerekebilir. Bununla birlikte, iyi kolesterol seviyelerini arttırmak için, beslenme değişikliklerine öncelik verilmesi önemlidir.

Kolesterol Hakkında Detaylı Bilgi Edinin. Önerilen makale: Kolesterol Nedir? Kolesterol Nasıl Düşürülür?

Kolesterol Düşürücü Diyet

Kolesterol düşürücü diyet yapmak, yeni bir sağlıklı beslenme düzenine geçmekten farklı değildir. Aşağıdaki temel adımlar, sizi bu konuda harekete geçirebilir:

  • Günlük kalori ihtiyacınızı hesaplayın
  • Günde kaç öğün beslenmek istediğinizi ve öğün başına almanız gereken kaloriyi hesaplayın
  • Yemekten zevk aldığınız kolesterol düşürücü besinleri programınıza daha fazla dahil edin

Örneğin; kilo vermek ve günde 4 öğün şeklinde beslenmek istiyorsanız ve günlük almanız gereken kalori miktarı kalori ise; ortalama kalori içeren öğünler planlayabilirsiniz. Bu öğünler ayrıca; lif oranı yüksek, taze meyve ve sebze içeren, yağsız protein kaynağı ve besleyici öğünler olmalıdır.

Yüksek kolesterol seviyelerine sahip olmak &#; özellikle &#;kötü&#; LDL&#;ye sahip olmak, kalp hastalığı riskinin artmasıyla bağlantılıdır (1)

Düşük &#;iyi&#; HDL kolesterol ve yüksek trigliseridler de artan riskle bağlantılıdır. (2)

Diyetinizin kolesterolünüz ve diğer risk faktörleri üzerinde güçlü bir etkisi vardır.

İşte kolesterol düşürücü ve kalp hastalığı riskinizi azaltmaya yardımcı olan örnek diyet listesi.

kolesterol düşürücü örnek diyet listesi

Kolesterol Düşürücü Örnek Diyet Listesi

Doktorunuz, kilo vermek ve kolesterolünüzü düşürmek için yapacağınız diyette, günlük kalori almanızı önerdiyse, aşağıdakine benzer bir diyet listesi uygulayabilirsiniz:

Kahvaltı

  • 1 fincan şekersiz kahve (süt ekleyecekseniz, yağsız süt tercih edin)
  • 1 avuç şeftali, ahududu veya smoothie
  • dilim glutensiz ekmek
  • 2 çay kaşığı bal ve 1 çay kaşığı tereyağı

Öğle Yemeği

  • 1 kase domates ya da sebze çorbası
  • 1 tabak tavuklu yeşil salata
  • 1 bardak limonlu soda

Ara Öğün

Akşam Yemeği

  • 90 gram ızgara tavuk
  • ½ kase haşlanmış kinoa
  • ½ tatlı kaşığı zeytinyağı ile sotelenmiş kuşkonmaz

Ara öğün

  • 2 adet çilek (isteğe bağlı bitter çikolataya batırılmış)
  • 1 bardak buzlu çay
kolesterolü düşüren bitki ve baharatlar

Kolesterolü Düşüren Bitki ve Baharatlar

Kolesterolü düşürmek için diyetinize aşağıdaki gıdaları ekleyebilirsiniz. Kolesterolünüzü dengelemenize yardımcı olacak gıdalar:

  • Sarımsak
  • Alıç
  • Astragalus
  • Kırmızı pirinç mayası
  • Bitki sterol ve stanol takviyeleri
  • Yulaf kepeği ve yulaf ezmesi
  • Sarı pisilyum, pisilyum tohum kabuğunda bulunur
  • Öğütülmüş keten tohumu

Sadece bu bitki ve baharatları kullanarak kolesterolü düşürmeye çalışmayın, yüksek kolesterollü gıdalardan da uzak durmalısınız. Yüksek kolesterollü gıdaları bu yazımızdan okuyabilirsiniz. (Kolesterol Nedir? Nasıl Düşürülür?)

[accordions title=&#;&#;] [accordion title=&#;Kolesterol Düşürücü Diyet Nedir? Nasıl Yapılır? Referanslar&#; load=&#;hide&#;]1-) funduszeue.info
2-) funduszeue.info[/accordion] [/accordions]

Kolesterol Diyeti ile Kolesterolü Yenebilir Miyiz? Kolesterol Diyeti Nasıl Yapılır? Yasak Olan Yiyecekler Nelerdir? Merak ettikleriniz bu sayfada!

Kolesterol Diyeti

Kolesterol Nedir?

Kolesterol, vücudunuzun tüm hücrelerde bulunan yağ benzeri bir maddedir. Vücudun hormon, D vitamini ve yiyecekleri sindirmenize yardımcı olan maddeler üretmek için bir miktar kolesterole ihtiyacı vardır. İhtiyacınız olan tüm kolesterolü vücut üretir. Kolesterol ayrıca yumurta sarısı, et ve peynir gibi hayvansal kaynaklardan elde edilen yiyeceklerde de bulunur.

Kanınızda çok fazla kolesterol varsa, kandaki diğer maddelerle birleşerek damarlarınızda plak oluşturabilir. Plak, atardamarlarınızın duvarlarına yapışır. Bu plaklar, ateroskleroz olarak bilinir. Koroner arterlerinizin daraldığı ve hatta tıkandığı koroner arter hastalığına yol açabilir. Kalp damar sağlığının iyi olması için aşırı kolesterolden uzak durmak gerekir.

HDL ve LDL kolesterol ile bağlantılı iki kavramdır. Bunlar yağ (lipit) ve proteinden oluşur. Lipitlerin kanda hareket edebilmeleri için proteinlere bağlanması gerekir. Bu iki yağ-protein yapısının farklı işlevleri vardır.

HDL, yüksek yoğunluklu lipoprotein anlamına gelir. Bazen &#;iyi&#; kolesterol olarak adlandırılır çünkü kolesterolü vücudunuzun diğer bölgelerinden karaciğere geri taşır. Karaciğeriniz daha sonra kolesterolü vücudunuzdan atar. LDL, düşük yoğunluklu lipoprotein anlamına gelir. LDL &#;kötü&#; kolesterol olarak adlandırılır çünkü yüksek LDL seviyesi atardamarlarınızda plak birikmesine neden olur.

Bunlara ek olarak VLDL çok düşük yoğunluklu lipoprotein anlamına gelir. Bazı insanlar VLDL&#;yi &#;kötü&#; kolesterol olarak da adlandırır çünkü bu da arterlerinizde plak oluşumuna katkıda bulunur. Ancak VLDL ve LDL farklıdır. VLDL esas olarak trigliserid taşır ve LDL esas olarak kolesterol taşır.

Kolesterol Değerleri Nasıl Olmalıdır?

Kolesterol Değerleri Nasıl Olmalıdır?

Yaşa göre sağlıklı kabul edilen kolesterol değerleri değişir. Fakat tipik yetişkinler için çok fazla değişiklik göstermez. Önerilen düzeyler diğer sağlık koşulları nedeniyle değişme eğilimindedir. Yetişkinler için kolesterol değerleri:

  • Toplam kolesterol seviyesi desilitre başına miligramdan az ise sağlıklı kabul edilir.
  • Toplam kolesterol seviyesi mg/dL arasındaysa olması gerekenden yüksektir.
  • Toplam kolesterol seviyesi mg/dL üzerindeyse tehlikeli durumdadır.
  • Kötü kolesterol &#; LDL seviyesi mg/dL’nin altındaysa sağlıklı seviyededir.
  • Kötü kolesterol &#; LDL seviyesi mg/dL arasındaysa kalp hastalıkları olanlar için yüksektir.
  • Kötü kolesterol &#; LDL kolesterol seviyesi mg/dL’nin üzerindeyse yüksek, mg/dL üzeri ise tehlikelidir.
  • İyi kolesterol &#; HDL kolesterol seviyesi 40 mg/dL’nin üzerinde olması gerekir. 40’ın altına düşmesi kalp hastalıklarının riskini artırır.
  • İyi kolesterol &#; HDL kolesterol seviyesi mg/dL arasında hala düşük kabul edilir. HDL değerinin 60 ve daha yüksek seviyede olması sağlıklıdır.

Yetişkinlerle karşılaştırıldığında çocuklarda kabul edilebilir toplam kolesterol ve LDL kolesterol seviyeleri farklıdır. Çocuklardaki kolesterol seviyeleri ve anlamlarını aşağıda bulabilirsiniz:

  • Toplam kolesterol mg/dL&#;den az olmalıdır. mg/dL arası yüksek kabul edilir. Bir çocukta &#;ün üzerinde herhangi bir toplam kolesterol seviyesi çok yüksektir.
  • LDL (kötü) kolesterol seviyeleri de bir yetişkinden daha düşük olmalıdır.
  • LDL (kötü) kolesterol seviyesi mg/dL&#;den azsa sağlıklıdır.
  • LDL (kötü) kolesterol mg/dL arası yüksektir. Bu değer ’dan yüksekse tehlikeli seviyededir.

Belirtileri Nelerdir?

Yüksek Kolesterol Belirtileri Nelerdir?

Yüksek kolesterole işaret eden herhangi bir belirti yoktur. Çoğu zaman yalnızca acil durumlara neden olur. Örneğin kalp krizi veya felç, yüksek kolesterolün neden olduğu hasardan kaynaklanabilir. Bu acil sorunlar yüksek kolesterol atardamarlarınızda plak oluşumuna yol açana kadar gerçekleşmez. Plak oluşmaya başladığında damarınızı daraltır ve buradan daha az kan geçer. Oluşan plaklar damarınızın yüzeyindeki astarın yapısını değiştirir. Bu ciddi acil durumlara yol açabilir.

Kolesterolünüzün çok yüksek olup olmadığını anlamanın tek yolu kan testi yapmaktır. Kan testlerinizde toplam kan kolesterol düzeyi desilitre başına miligramın üzerinde olması sağlıksız düzeyde kolesterolünüz olduğu anlamına gelir. Müdahale edilmediğinde acil durumlara yol açabilir.

Aşağıdaki risk faktörlerini gösterirseniz daha sık kolesterol seviyenize bakılması gerekebilir:

  • Yüksek tansiyon
  • Fazla kilolar
  • Sigara içmek
  • Genetik koşullar

Ailesel hiperkolesterolemi adı verilen yüksek kolesterole neden olan genlerden geçen bir durum vardır. Bu rahatsızlığa sahip kişilerin kolesterol seviyeleri mg / dL veya daha yüksektir. Derinin üzerinde sarı bir leke veya derinin altında bir yumru olarak görünebilen ksantom yaşayabilirler.

Kolesterol Diyeti Nedir?

Kolesterol Diyeti Nedir? Nasıl Uygulanır?

Kalp ve damar sağlığını koruyan ve kolesterolünüzü düşürmeye yardımcı birçok hayat tarzı değişikliği yapabilirsiniz. Beslenmeyle ilgili önlemler en etkili olanlardandır. Kolesterol diyeti uygulamanız gerekiyorsa aşağıdaki hususlara dikkat ederek beslenme alışkanlıklarınızı değiştirebilirsiniz:

  • Yağları azaltmak en temel önlemdir. Kolesterol sorununuz varsa her türlü yağı azaltmanız önerilir. Özellikle hayvansal, trans ve katı yağlardan uzak durmalısınız. Bunun yerine her öğün için yemek kaşığı bitkisel sıvı yağları tercih edebilirsiniz.
  • Kolesterol diyeti uygularken, yağları azaltmak için katı yağ kullandığınız hamur işlerinden ve kızartma yöntemiyle yapılan yemeklerden uzak durmanız gerekir.
  • Katı-doymuş yağlar kötü kolesterolü doğrudan yükselten başlıca besin maddeleridir. Yüksek yağlı süt ürünleri, tereyağı, margarin ve işlenmiş besinlerden uzak durmanız önerilir.
  • Kolesterolünüzü düşürmeye çalışıyorsanız, günde mg&#;dan az kolesterol almalısınız. Kolesterol, karaciğer ve diğer organ etleri, yumurta sarısı, karides ve tam yağlı süt ürünleri gibi hayvansal kaynaklı yiyeceklerde bulunur.
  • Bol miktarda çözünür lif tüketmek sindirim sisteminizin kolesterolü emmesini önler. Bu nedenle şu besinleri her gün tüketmek faydalı olacaktır; yulaf, tam tahıllar, elma, muz, portakal, armut, kuru erik, barbunya, mercimek, nohut, börülce, fasulye.
  • Meyve ve sebzeler açısından zengin bir diyet, beslenmenizdeki önemli kolesterol düşürücü bileşikleri artırabilir.
  • Omega-3 yağ asitleri açısından zengin balıklar yiyin. Bu asitler kötü kolesterolü düşürmez ancak iyi kolesterolü yükseltebilir. Ayrıca kalbinizi kan pıhtılarından ve iltihaplanmadan koruyabilir ve kalp krizi riskinizi azaltabilirler.
  • Tuzu azalmak kolesterolü yüksek kişiler için önemlidir. Tuz, kolesterolü doğrudan etkilemez fakat tansiyon gibi sorunlara neden olarak, zaten yüksek olan kalp hastalıkları riskinizi daha da artırır.
  • Tuz yerine yemeği tatlandırmak için daha fazla limon, baharat kullanabilirsiniz. Günde çay kaşığından fazla tuz tüketmeniz önerilmez.
  • Alkol, kolesterolden kaynaklanan sağlık risklerini artırır. Bu nedenle kolesterol için diyette alkolü azaltmanız önerilir.

Kolesterol Düşürücü Diyet Listesi

Kolesterol Düşürücü Diyet Listesi

Kolesterol seviyenizi düşürmede sağlıklı bir beslenme düzeninin büyük etkisi vardır. Kalp krizi, felç gibi tehlikeli sorunlar yaşamamak için beslenmenizi kolesterolü düşürmek için değiştirebilirsiniz. Böyle bir beslenme planı çok az yağ içerecek ve lif, sebze ve meyveler yönünden zengin olacaktır. Aşağıda örnek bir plan bulabilirsiniz; fakat önemli olan az yağlı, az tuzlu ve sağlıklı beslenmeyi alışkanlık haline getirmektir:

Kahvaltı

  • 2 dilim kepek, çavdar ekmeği ya da tam tahıllı ekmek
  • az tuzlu zeytin
  • 1 dilim az yağlı peynir
  • Salatalık, domates, turp
  • Çay veya kahve

Ara Öğün

Öğlen

Ara Öğün

  • Bir avuç kuruyemiş veya yağsız yoğurt

Akşam

Ara Öğün

Sebze yemeklerine ağırlık vermek, fasulye, mercimek, nohut gibi kuru baklagilleri daha sık tüketmek önerilir. Sabahları yumurta yemeye alışkınsanız bunu azalmak önemlidir, çünkü yumurta sarısı kolesterol içerir. Sizin için güvenli yağlar bitkisel ve sıvı yağlardır. Bunları her ana öğün için yemek kaşığı kadar kullanmanız önerilir.

Yasak Olan Yiyecekler

Kolesterol Diyetinde Yasak Olan Yiyecekler Nelerdir?

Kolesterolünüz yüksekse doğrudan kolesterol ve katı-hayvansal yağ içeren besinleri tüketmemeniz gerekir. Katı yağlar damarlarınızda oluşan plakların ana kaynağıdır. Bu nedenle kesinlikle uzak durmanız gereken bazı yiyecekler vardır:

  • Tereyağı, trans yağ, margarin, kuyruk yağı, iç yağı, Trabzon yağı, Hindistan cevizi yağı, yağlı etler
  • Tam yağlı süt, kaymak, krem şanti, yağlı peynir ve yoğurt, süzme yoğurt, kaymaklı yoğurt, konsantre veya taklit süt
  • Dondurma, kremalı tatlılar, baklava, hazır pasta ve pudingler, çikolatalar
  • Katı yağ veya çok fazla sıvı yağ ile hazırlanan her türlü hamur işi; açma, un kurabiyeleri, poğaçalar gibi
  • Çok yağlı çorbalar; işkembe ve kelle paça gibi
  • Havyar veya nasıl bir yağda kızardığı bilinmeyen kızarmış balıklar
  • Tüm yağlı etler; ördek, kaz, sosis, salam, pastırma, sucuk, derili beyaz et, sakatatlar
  • Kızarmış patates, cips, nasıl bir yağda kızardığı bilinmeyen sebzeler, tuzlu konserveler
  • Tuz ilaveli tüm kuruyemişler
  • Fazla tuz, mayonez, fazla yağ içeren soslar

Daha fazla meyve, sebze ve süt ürünü yemenin ve daha az yağlı yiyecek yemenin önünde başlıca engeller vardır. Diğer endişelerle bağlantılı olarak kişisel sağlık konusunda aciliyet duygusunun olmaması ve tadına göre tercih etmek seçimin temeli oluşturur. Ergenlikteki beslenme alışkanlıklarının yetişkinlikteki sağlık koşullarını belirlediğinin fark edilmesi daha fazla sağlıklı besine yönelmeyi kolaylaştırabilir.

Youtube Kanal Abone

Kolesterole Ne İyi Gelir? Düşürmek İçin Ne Yemeli?

Kolesterolü düşürmenin en etkili yolu doymuş yağları tamamen bırakmak, kolesterol kaynaklarını bırakmak, doymamış yağları az tüketmektir. Diğer bir deyişle tereyağı, katı margarin, Hindistan cevizi yağı, her türlü hayvansal yağ tamamen bırakmanız gereken yağlardır. Ayçiçek yağı ve zeytinyağı gibi yağları ise az tüketmeniz gerekir. Beslenmenizi öncelikle buna göre düzenledikten sonra kolesterol seviyenizi düşürmeyi kolaylaştıran besinlere ağırlık verebilirsiniz. Kötü kolesterolü vücuttan uzaklaştıran ya da iyi kolesterolü artıran bazı ipuçları vardır:

  • Lif içeren besinler kolesterolü bağırsaklarınızın emmesini zorlaştırır. Bu sayede değerlerinizin düşük kalmasına yardımcı olur. Lifli besinler özetle; yulaf, arpa, tüm tam tahıllar, kuru erik, elma, muz, armut, nohut, mercimek, kuru fasulye, bezelye, ve yağlı tohumlardır.
  • Bakliyatların kolesterolü düşürmede faydası lif ve mineral içerikleriyle ilgilidir.
  • Tam tahılların arasında kalp sağlığı için yararlı olduğu bilinen iki besin yulaf ve arpadır. Bunun yanında kepekli tahıllar lif, vitamin ve mineral yönünden daha zengindir. Yulaf, kolesterolü düşürmeye yardımcı olan bir tür çözünür lif olan beta-glukan içerir. Yulaf yemek toplam kolesterolü % 5 ve kötü LDL kolesterolü % 7 düşürebilir.
  • Kakao ve % oranında kakao içeren bitter çikolata kolesterolü düşürmede yardımcıdır. Kakaodaki flavonoidler, iyi HDL kolesterolü yükseltirken kan basıncını ve kötü LDL kolesterolü düşürmeye yardımcı olabilir.
  • Araştırmalar, sarımsağın toplam ve kötü LDL kolesterolü düşürmeye yardımcı olabileceğini göstermektedir. Fakat bu etki için nispeten büyük sarımsak tüketmek gerekir.
  • Balıklar doğrudan kolesterolü düşürmese de iyi kolesterolü koruyarak kalp sağlığını destekler. Omega-3&#;ler, iyi HDL kolesterolü artırarak ve iltihabı, felç riskini azaltarak kalp sağlığını destekler.

Kolesterol Düşüren Besinler Nelerdir?

Kolesterolünüzü düşürmeye çalışıyorsanız, günde mg&#;dan az kolesterolünüz olmalıdır. Kolesterol, iç organ etleri, yumurta sarısı, karides ve tam yağlı süt ve süt ürünleri tarzı bazı hayvansal kaynaklı gıdalarda yer alır.

Bol miktarda çözünür lif yiyin. Çözünür lif oranı yüksek gıdalar, sindirim sisteminizin kolesterolü emmesini önlemeye yardımcı olur. Kolesterol düşüren yiyecekler:

  • Yulaf ezmesi ve yulaf kepeği gibi tam tahıllı tahıllar
  • Elma, portakal, muz, armut, kuru erik gibi meyveler
  • Barbunya, mercimek, nohut, börülce gibi baklagiller
  • Bol meyve ve sebze yiyin. Meyve ve sebze olarak zengin bir beslenme, kolesterol seviyelerini düşürebilme açısından oldukça önemlidir. Bitki stanolleri ya da steroller olarak bilinen bileşikler, çözünür life benzer şekilde çalışır.

Kolesterol Yükselten Besinler Nelerdir?

  • Yumurta Sarısı: Yumurtalar sıklıkla diyet kolesterolünün en kötü kaynaklarından biri olarak kabul edilir. Tek bir yumurta, önerilen maksimum günlük alımın yarısından fazlası olan yaklaşık miligram kolesterol içerir.
  • Peynir: Kolesterol söz konusu olduğunda peynir başka bir büyük suçludur. Tek bir dilim peynir veya 21 gram, miligram kolesterol içerir.
  • Karides: Düşük yağlı bir gıda olmasına rağmen, karides şaşırtıcı derecede yüksek kolesterol içerir. Tek bir karides porsiyonu miligram kolesterol içerir.
  • Organ Etleri: Karaciğer gibi sakatatların vitamin ve besin açısından zengin olduğu bilinmektedir. Bu onları birçok diyetin mükemmel bir parçası yapsa da, kolesterolünü düşürmeye çalışan insanlar için mükemmel bir seçim değildir.

Kolesterol Yüksekliği Nedenleri Nelerdir?

Vücudunuz ihtiyaç duyduğu tüm LDL (kötü) kolesterolü doğal olarak üretir. Sağlıksız bir yaşam tarzı, vücudunuzun ihtiyaç duyduğundan daha fazla LDL kolesterol üretmesine neden olur.

Kolesterol seviyenizi olumsuz yönde etkileyebilecek davranışlar şunları içerir:

  • Sağlıksız diyet
  • Fiziksel aktivite eksikliği
  • Sigara kullanmak ve dumanını solumak
  • Fazla kilolu veya obez olmak
  • Bazı insanlar annelerinden, babalarından ve hatta büyükanne ve büyükbabalarından çok fazla kolesterole sahip olmalarına neden olan genleri miras alırlar. Buna ailesel hiperkolesterolemi denir.
  • Kan kolesterolünüz yüksekse, yaşam tarzı değişiklikleri yapmak kalp hastalığı riskinizi azaltmak için harika bir ilk adımdır. Bu adımlar riskinizi yeterince azaltmazsa, doktorunuz yardımcı olması için ilaçlar yazabilir.

Instagram Takip

Kolesterol Hastaları Kahvaltıda Ne Yemeli?

  • Yulaf ezmesi: Bir kase yulaf ezmesinin içeriğinde yaklaşık olarak 5 gram diyet lifi bulunur. Yulaf ezmesi, sindirim sisteminizde bulunan iyi kolesterole bağlanarak vücudunuzdan atmaya yardım eden çözünür lif bulundurur. Ek bir lif takviyesi için yulaf ezmesini dilimlenmiş elma, armut veya biraz ahududu veya çilek ile doldurun.
  • Badem sütü: Badem sağlıklı yağlar, lif, magnezyum ve vitaminlerle doludur. Ayrıca ağaç fıstığı ailesinin bir parçasıdır.
  • Avokado tostu: Kızarmış ekmek ve avokado karışımı ile yapılan günümüzde en popüler kahvaltı seçeneği olabilir. Aynı zamanda sağlık açısından da yüksek puanlar alıyor.
  • Portakal suyu: Portakal suyu mükemmel bir C vitamini kaynağı olarak bilinir. Bazı markalar, meyve sularını bitki sterolleri ve stanollerle takviye ederek besin takviyesi sağlar.

Sık Sorulan Sorular

Kolesterol Hastaları Yumurta Tüketebilir Mi?

Yumurta sarısı kolesterol açısından zengin olduğu için, kolesterolü yüksek olan kişiler genellikle yumurta yemenin uygun olup olmadığını merak ederler. Genel olarak konuşursak, yumurta içerisinde yer alan kolesterolün kan kolesterolü üzerinde çok yüksek seviyede önemli bir etkisi olmadığı için çoğu insan için iyi olmalıdır. Yediğiniz doymuş yağ miktarını sınırlamak çok daha önemlidir.

Limonlu Su Kolesterolü Düşürür Mü?

Uzmanlar tarafından yapılan bir araştırma, kan dolaşımında yüksek C vitamini düzeyine sahip deneklerin, C vitamini eksikliği olanlara göre daha düşük trigliserit ve kolesterol düzeylerine sahip olduğunu ve daha iyi metabolik sağlığa sahip olduğunu bulmuştur. Bu yüzden limonlu su kolesterol seviyelerini düşürmek için insan vücuduna bazı önemli katkılar sunarak fayda sağlayabilir.

Su Kolesterolü Düşürür Mü?

Hangi içeceğin içileceğine karar vermek söz konusu olduğunda, su her zaman kazanmalıdır. Su kalorisizdir, oldukça ucuzdur ve sizi serin tutmaktan vücudunuzun atıklardan kurtulmasına yardımcı olmaya kadar birçok sağlık yararı sunar. Kan alımı sırasında doğru kolesterol ölçümü için hidrasyon önemli olsa da, suyun kan kolesterolünüz üzerinde doğrudan bir etkisi olmayabilir.

Kolesterolü Olan Kahvaltıda Ne Yemeli?

Kolesterolü düşürmek için en iyi kahvaltılardan biri yulaf ezmesidir. Şeker yüklü, hazır yulaf ezmesi paketleri değil, çelik kesilmiş yulaf ezmesi gibi tam tahıllı yulaf ezmesi. Sabahları vaktiniz yoksa, hafta sonları bir tencerede çelik kesilmiş yulaf yapabilir ve her sabah bir porsiyonu çabucak yeniden ısıtabilirsiniz. Yulafları, onu sağlıklı bir yemek yapan diğer besinlerle doldurmayı unutmayın.

Kolesterol En Hızlı Nasıl Düşürülür?

Kolesterol seviyemizi sağlıklı aralıklara getirmek için tam vejeteryan olmamıza gerek yok, Pritikin Programı üzerine yapılan araştırmalar gösteriyor ki, ne kadar çok sebze, meyve, patates ve doğal olarak lif bakımından zengin bitkisel gıdalar yersek, daha sağlıklı olacağız. Yağ alımına dikkat edin. Daha fazla bitkisel protein kaynağı yiyin. Beyaz un tarzında daha az rafine tahıl içeren besinleri tüketin.

Limonlu Su Kolesterolü Düşürür Mü?

Limon suyu her gün C vitamini tüketmenin harika bir yoludur. Limonlu su tüketmek vücuttaki LDL yani kötü kolesterol seviyesini azaltır. Limonlu su, yüksek sitrik asit içeriği yüzünden en iyi doğal arındırıcılardan biridir. Limon suyu içmek için en iyi zaman sabahları yataktan kalktıktan hemen sonradır. Her gün aç karnına limon suyu içmek vücudunuzu sağlıklı tutar ve kirlerden arındırır.

Uzm. Diyetisyen Tuğba Yaprak

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası