bira markaları / Bira fiyatları | Güncel

Bira Markaları

bira markaları

Türkiye Yerli Kraft Bira Listesi

/06 Güncelleme: Bu yazının aşırı uzun olduğunu ve aranılanın bulanamadığını fark ettim. Bu sebeple her bira markası için ayrı bir yazı hazırladım. Aşağıdaki listede markaların üzerine link ekleyeceğim ve tıklayıp görebileceksiniz. Buradakilerle hemen hemen farksız olacak. Ayrıca sitenin ana sayfasında üst menüde "Yerli Kraft Bira Listesi" sayfası oluşturdum ve markaların tıklanabilir linkiyle doldurdum. Böylelikle daha işlevsel olacak.

Bu yazı kalmaya devam edecek. Burası da güncellenecek,

Bu yazı Türkiye'deki bira severler için arşiv amaçlı hazırlanmıştır. Olası bilgi düzeltmeleri, fotoğraf eklemeleri ya da yeni biralar eklendiğinde tekrar tekrar paylaşılacaktır. Sürekli canlı kalacak ve blog'da hep en önde duracaktır. Önce sıralı bir liste;

Marka marka ayrı oluşturduğum linkler de.

*Gara Guzu

*Pablo Bira

*Feliz Kulpa

*3 Kafadar (Graf)

*Trokya Bira - 2 Köprü

*Knidos Brewery (The Bosphorus Co)

*Torch Brewery (The Populist)

*Pera Bira - Zıkkımm (Park Gıda)

*Red Tower

*Cunda Bira

*Antiochs Brewery

*DAS Bira

*Bristol Kadıköy

*Perge Bira

Evet kraft üretici değil, ama hikayesi güzel bir marka :) (acaba marmara gold'u koymalı mıyım diye düşünmedim değil:)

*TAPS Bebek

Eğer büyük bir denyoluk yapmadıysam Türkiye'de iki büyük üretici haricinde 11 kraft üretici bulunmakta. (TAPS ve PERGE'Yİ SAYMIYORUM) Yazıda şuan üretimine devam eden ve geçmişte üretilip artık piyasada olmayan biralar da var.

Türkiye'mizdeki kraft bira atılımı, cesaretine şapka çıkartılacak güzel insanlar sayesinde bugün güzel bir noktaya geldi. 'den önce ülkemizde kendi birasını yapan, ancak tüketiciye ulaşmakta ve bilinirlikte sıkıntı çeken girişimler olmuştu.(Bilinirlik gibi bir dertleri var mı yok mu bilmiyorum tabi) Ek olarak hatırı sayılır bir zamandır farklı stillerdeki ithal biralar ülkemize geliyordu. Ancak asıl farkındalık ve trend kesinlikle yaz aylarında Muğlalı Gara Guzu ailesinin Amber Ale ve Blonde Ale biralarını duyurmasıyla başladı dersek herhalde bir hata yapmış olmayız.

Yine 'den sonra ev biracılığının yükselişi ve bu alanda ilerleyip harika biralar yapan insanların artması, ev birası festivalleri (yarışmaları), kraft bira tadım atölyeleri vs derken genel tüketicinin de biraya olan bakışı değişmeye başladı (hala bebek adımlarıyla olsa bile). Endüstriyel üreticilerin de farklı stil girişimleri oldu, pek tutunamadı ama Efes Pilsen bu sene İzmir'deki microbrewery tesisinden hoş biralar çıkarmaya başladı. Bu belki başka bir yazının konusu olur.

Türk Lirası'nın önlenemeyen değer kaybıyla, yurt dışından gelen biraları rahatlıkla tüketme noktasından, ekmek banma noktasına gelmemiz de pek uzun sürmedi maalesef. Vergilerin de bunda payı var. Ancak Türk biracılığının geldiği nokta öyle kaliteli bir hal aldı ki, pahalı diye tüketemediğimiz ithal biraların yerini yerli biralarımız doldurmaya başladı. Elbette bir Westmalle, St. Bernandus, Chimay, Schneider, Brewdog markalarına ulaşmayı hala isteriz. Ama Belçika stil biralar haricinde tür zenginliği olarak hemen değil ama adım adım doyurucu olabilecek bir noktada olduğumuz kanaatindeyim.

Hal böyle olunca Türkiye'de hali hazırda bulabildiğim yerli biraların hepsini yeniden tatmak ve bu blogta bir listesini hazırlamanın, faydalı olacağını düşündüm. Bulabildiğim tüm yerli kraft biraları topladım ve benim gibi farklı stil biralar(özellikle IPA) içmeyi seven arkadaşım Kardelen Bozkurt ile büyük bir bira tadımı gerçekleştirdik. Bazı biraları kendimizce tadım notlarını da paylaştık. Ama yazının asıl hedefi elbette yerli kraft bira listesi hazırlamaktır.

Başlayalım.

Gara Guzu

-Gara Guzu Amber Ale

-Gara Guzu Blonde Ale:Kesinlikle ve kesinlikle hak ettiği değeri pek bulamayan, nedense fazla tercih edilmeyen, misler gibi çiçeksi kokuların geldiği ferah bir Blonde. Bu biranın değeri daha fazla bilinmeli, tadınca aklımdan sadece bu geçti.

-Gara Guzu Red Ale:Rengini pancar ve Muğla Çam Balı'ndan alan hafif karamelize, hafif bitter acılığı gelen bir bira. Alkol oranı %7. Bu acılık bana göre pancar ve alkolden geliyor.

-Gara Guzu Mayhoş:Saison türünde % alkol oranına sahip. Hatmi çiçeği, biberiye, ardıç tohumu eklenmiş. Hafif ekşi, çiçeksi kokuların geldiği, rengi cezbedici ülkedeki en orjinal biralardan biri.

-Gara Guzu Weiss:İlginç şekilde muz tatlarını pek alamadığım ama hafif baharatımsı notları hissettiğim hafif içimli buğday birası.

-Gara Guzu Porter: Kahve-kavrukluk arasında kalan, yüksek alkolü sebebiyle inceden likörümsü ama yine de hafif kalan bir kokuya sahip. Damakta da kavruk-kahve tatlar hissedilse de biraz hafif kalıyor. Gara Guzu Porter ile yazının altlarında yer alan Graf(3Kafadar) Porter karşılaştırma yazısı için buyrun linke funduszeue.info%C3%BCrbira-gara-guzu-gara-porter-ve-graf-porter

-Gara Guzu Summer IPA: Diğer muadillerine göre tat ve koku olarak hafif kalan bir IPA. İlk çıktığında tam klasik "Türk damak tadına uygun" şeklinde çok hafifti, ancak bence bir güncelleme geçirmiş. Şerbetçiotu acılığı koku ve tatta kalıcı olmasa da ilk yudumda kendini belli ediyor. Hafif turunçgil de arkadan geliyor ama kalıcı değil, damağı yormuyor. Düşük alkolü ile yazın tercih edilse yargılanmayacağınız bir IPA :)

-Gara Guzu 4C IPA: Bir #IPAlover olarak içerken en keyif aldığım biralardan biri. Koku ve tatta turunçgil ve greyfurt tatlarının hissedilir şekilde geldiği, bunun yanında şerbetçiotu bitter acılığının da doyurduğu bir bira. Şerbetçiotu acılığı kokuda pek alınamasa da damakta kendini belli diyor. Keyifli bir bira.

-Gara Guzu Karlı Kayın Ormanı:Kışın bolca tükettiğim zaten kendisini de #WinterAle olarak tanımlayan % alkol oranına sahip hoş bir bira. Karamel - pekmez karışımı bir tatlılık, biraz badem, biraz da şerbetçiotu acılığı.

Gara Guzu Ters Köşe (Indian Pale Lager): Evet, yo yo hayır yazım hatası yok. Bu bir Indian Pale Lager (IPL) Normal de lager tipi birilerin aroma yoğunluğundan ne beklenir ki diyebilirsiniz, işte Ters Köşe'miz burada ters köşe yapıyor.

Gara Guzu Meşeli:Jameson’ın, CaskMate projesi kapsamında Gara Guzu ile ortak gerçekleştirdiği bir bira. Barrel Aged olması açısından Türk kraft biracılığının önemli bir mihenk taşı haline geldi kendisi. Tanıtımı ise bir hayli sancılı oldu. "Meşeli Vakası" olarak kayıtlara geçen sancılı olayın anlatımına ilgili linktenulaşabilirsiniz. Sınırlı bir üretimdi, üretildi, dağıtıldı ve bitti. Jameson fıçısından beklediği için belirgin viski notları, arkadan gelen kavruk tatlar ile Türk biracılığında yerini aldı.

Gara Guzu'nun yıllar içerisinde aramızdan ayrılan üyeleri de oldu.

-Gara Guzu Black Malt Ale:

-Gara Guzu 1. Yıl Birası:Bu biranın tadı hala damağımdadır ve içenler için efsanedir. Öyle söyleyeyim size :)

-Gara Guzu Sarı Memedin IPA'sı: Gara Guzu'nun beni en heyecanlandıran biralarından biri olmuştur. Yanlış hatırlamıyorsam 'Şefin birası' projesi kapsamında, yine kendisi de bira hayranı olan Şef Mehmet Gürs'ün hayali sonucu ortaya çıkan bir biraydı.

Pablo Bira

Öncelikle ben bu yazıyı yazarken Muğlalı üreticimiz Pablo, biralarının etiket değiştirdiğini belirtmek isterim. Ancak maalesef İstanbul'da yeni etiketlerin hepsini tam anlamıyla bulamadım. Bulduğumda yeni etiketli hallerini güncel fotoğraflarla güncelleyeceğim. Zaten burada önemli olan biraların listesi. Fotoğraf elbet gelir, gelecektir de.

-Pablo Bodrum IPA:Koku ve damakta şerbetçiotu bitterliği düşük olmakla birlikte turunçgil aromaları daha hissedilir. Ancak pek kalıcı değil.

Bodrum IPA'nın ilk etiketli hali.

-Pablo Amerikan IPA:

**(Bu yorum ilk fotoğraftaki versiyon içindir) IPA'da öngörülen şerbetçiotu bitter hissi bu birada da pek yok, ancak turunçgil notları daha baskın kalıcı ve hissedilir.

**(Bu yorum ikinci fotoğraftaki verisyon içindir) Pablo etiket değişimiyle birlikte tat olarak da değişime gitmiş gözüküyor. Yeni etiketteki Amerikan IPA, eski etikete göre daha hissedilir bir bitter, daha olgun, acılığı kalıcı ve arkadan eşlik eden turunçgil aromalarının hissedildiği bir bira olmuş. Yeni etiketli fotoğraf funduszeue.info linkinden alınmıştır.

-Pablo Pale Ale: Bu biranın hikayesi çok güzel. Mart ayında Türkiye Ev Biracıları ve Bira Koleksiyonerleri Kulübü'nün (IG: birakulübü) düzenlediği 4. Ulusal Ev Birası yarışmasında 'craftmaster' kategorisinde birinci seçilen Murak Aktaş imzalı bira bira. Yarışmanın ödülü gereği Pablo bira tarafından şişelendi. Şerbetçiotu acılığının yanında işçi ferahlatan turunçgil tatlarının da alınabildiği bir bira. Pablo'nun etiket değişimi sonrası hala üretiliyor mu emin değilim. Fotoğraf eski tarihli. Etiket harika, etiket şahane. Cheers to MJ.

-Pablo Satsuma Wit:#DrinkLocal felsefesiyle uyuşan Bodrum bölgesinde yetişen "Bodrum Mandalinası'nın (Satusma) kullanıldığı harika bir witbier. Yanlış görmediysem etiketi değişenler arasında bu bira da var. Yeni etiketli halini biraya ulaştığımda ekleyeceğim.

Eski etiket:

Yeni etiket: Eski etiket çok daha güzel değil miydi :( aşağıdaki fotoğraf Burak İrim'den

-Pablo Pilsner:Fotoğraf eski ve tadını hatırlamıyorum. Ama yeni etikete ulaştığında hem fotoğraf hem de tadım notu güncellemesi yapacağım.

Eski etiket:

Yeni Etiket: fotoğraf @birbababira adlı Instagram hesabından alınmıştır.

-Pablo Normal (Kölsch): Bu biranın hakkının verilmediğini düşünüyorum ya. Kendimi de eleştiririm burada, maalesef üretimden kalkmış. Fotoğrafı funduszeue.info linkinden aldım.

-Pablo Weiss:Fotoğraf eski ve tadını hatırlamıyorum. Ama yeni etikete ulaştığında hem fotoğraf hem de tadım notu güncellemesi yapacağım.

Eski Etiket:

Yeni Etiket: fotoğrafı IG: beerbira hesabından aldım.

-Pablo Stout:Bu yazıyı yazdığım tarih itibariyle duyuruldu ancak dağıtılmadı. Sevdiğim bir tür Stout ve oldukça merak ediyorum açıkçası. Pablo yapmışsa güzel yapmıştır. Gelsin deneyeceğiz göreceğiz. Deneyince burayı güncelleyeceğim. Şimdilik temsili fotoğraf atıyorum.

-Pablo K (Kestane) [Amerikan Amber Ale]: Bu birayı bir kere tattım onu da hayal mayal hatırlıyorum ve fotoğrafı da maalesef yok. Tarihin tozlu sayfalarına karışan bir arkadaş kendisi. Fotoğraf linki funduszeue.info

Feliz Kulpa

Feliz Kulpa, İzmirli kraft biracımız.

-Feliz Kulpa Smyrn'Ale: Untappd'e Pale Ale stilinde eklenmiş ama bu birayı içtiğim zaman tatlımsı tatlar kokuda biraz rahatsız etti. Pale Ale'den ziyade sanki bir Blonde Ale gibi çünkü en ufak bir şerbetçiotu bitterliği alamadım. Yorumlarda yazarsanız sevinirim, belki tekrar dener kendimi düzeltirim.

-Feliz Kulpa Asf'Ale'ya:Feliz Kulpa'mızın yine bir başka farklı isimli :) birası. Bu biranın da Untappd'de Pale Ale olarak sınıflandırıldığını görüyorum. Koku ve tatta beni çok farklı yerlere itti bu bira. Baharat notları net hissediliyor, belki reyhan gibi bir tat. Damla sakızı gibi aromalar geldi ilginç bir şekilde.

-Feliz Kulpa Urla Weiss:İsminden de tahmin edebileceğimiz gibi bir buğday birasıdır. Biraz yüksek karbonizasyonlu. Muz tatları hafif olsa da ilginç bir tatlılık da hissediliyor.

-Feliz Kulpa Queen Smyrna:Feliz Kulpa'nın son çıkardığı bira. Anadolu'da yetişen Siyez buğdayı kullanarak yapılmış. Anatolian Wit diye sınıflandırılmış. Untappd'de de Witbier olarak geçmekte. Açıkçası hayran kaldım diyebilirim bu biraya. Hem kokuda hem tatta çok güzel, kompleks baharat notları geliyor. Tatmin edici. Reyhan ile fesleğen arasında kaldım. Böyle tam soslu, sosisli bir makarnanın yanında içilebilecek güzellikte bana kalırsa.

-Feliz Kulpa Nappy: Bu bira şehir efsanesi olsa yeridir. Var, ama yok. İzmir'de Nappo pizzaya özel Feliz Kulpa tarafından üretiliyor diye bliyorum. Bir gün canınız İzmir'de pizza isterse yoklayın derim.

Fotoğraf funduszeue.info linkinden alınmıştır.

3Kafadar - Graf

Tarık Apak - Hakan Özkan ve Harun Aydın. Nam-ı diğer "3 kafadar". IPA biralarına hayran olduğum 3 kafadar :) İyi ki var olan 3 kafadar. 3 kafadar'ın hikayesini Adım Adım Gurme'nin web sitesinden detaylı bir şekilde okumanız için linki aşağı bırakıyorum.

funduszeue.info

Kısaca Graf isminin hikayesi ise şu şekilde. 3 arkadaş biralarını Belçika'da gipsy tarzıyla yapıyordu. Yani kendi üretim yerleri olmadan, başka bir markanın tesisini kiralayıp biralarını yapıp çıkıyorlardı. Ancak birayı buraya ithal etmek, biraların uzun yolculuğu, ekstra maliyetler gibi belalar sebebiyle tesislerini İstanbul'da kurmaya karar verdiler ve Graf ismi yerine 3 Kafadar ismi ile öne çıktılar.

-Graf(3Kafadar) Belgian Blonde Ale:Çok uzun zamandır içmiyordum. Yeni etiketli hali ile birlikte tekrar aramıza hoş geldi. Belçika mayasının o kendine has tadından mıdır oldukça hoş bir tadı var. Sadece biraz fazla gazsız ve köpüksüz buldum diyebilirim.

Yeni Etiket.:

Eski Etiket:

-Graf Porter: Severek tükettiğim biralardan bahsetmeyi ayrı seviyorum. Bardakta oluşturduğu açık kahverengi köpüğüyle, kokuda gelen kararında kavruk kahve notalarıyla zaten önce bir cezbediyor. Tadımda ise köpüğün yağlılığı ve kremamsılığı içimi çok güzelleştiriyor. Kavruk tatların yanında, mocha içiyomuş hissi bir tek bende olmuyordur sanırım. Hoş, çok hoş bir bira. Şuan üretilmiyor diye biliyorum. Bu yazıyı yazdığım tarih itibariyle piyasada TETT 08/ olan üretim var o da bulabilene. Belgian Blonde 3Kafadar etiketiyle çıktı, sıra kendisinde artık :)

-3Kafadar IPA (Mosaic):Bulunduğu her yerde pozitif ayrımcılık yapacağım bu şahane biraya. Bir #IPALover olarak denediğim ilk gün, kapağını açıp bardağa doldururken her zaman evde bulundurmam gereken bir bira olduğunu kokusundan anlattı bana. Tadı bambaşka zaten. Kararında ama dolgun şerbetçiotu acılığı damakta kalıcılığı fazla. Bu birayla tanışmam ilk defa şişeden olmadı aslında. Şubat ayı başında 3kafadar, Beşiktaş'daki United Pub'a fıçı olarak Mosaic IPA getirdiklerini duyurmuştu. Büyük bir merakla gidip denemiş ve çok beğeniştim. Henüz şişelenmemişti. Planlanıyordu ama Mart'da pandemi başlayıp herkes evlere kapanınca plan ertelendi. Mayıs ortası gibi kavuştuk.

TETT 09/21 olan üretimlerden itibaren bu şahane biranın etiketi de değişti. Tat olarak çok minimal bir fark seziyorum ama IPA olarak çok güzel bir seviyedei.

United Pub'da Mosaic IPA ismiyle içtiğim ilk hali.

-Okto (Helles): 3Kafadar'ın iyisini yapabilmek için pandemi öncesi Almanya'lara kadar gittiği müthiş bir Helles. İçmelere doyulmayan, köpüğü kalıcı, malt karakteri çok yerinde ve şerbetçiotlarıyla dengelenmiş harika bir lezzet.

-Gece (Irish Stout): Black Label gibi bir viski ile çok çok güzel eşleşen bira.

Trokya Bira


Aslında güzelliklerle başlamıştı Bir yandan Gara Guzu Meşeli heyecanı ve kaosu yaşanırken, bir yandan Edirne'den çok güzel bir haber gelmişti. Yeni bir kraft bira markası doğmuştu. İsmi Trokya. Trakya / Edirne'de.

Etiket tasarımlarıyla ve çıkardığı üç tür ile Türk biracılığında merak ve heyecan uyandırdı diyebilirim. Ben çıktığı ilk anda araştırıp bulmuştum. Blog'a da tadım ve duyuru yazısı girmiştim. İlginçtir ki bloğun en çok tıklanan yazılarından biri oldu. İşte o yazı.

Ek olarak şunu belirtmem lazım ki, üç stilin çıktığı ilk an ile şuan arasında çok hoş bir fark var. İnce dokunuşlarla her üç birayı da daha güzel bir hale getirdiklerini belirtmek isterim.

-Dakka (Pale Ale): Tropikal tatların hoş bir şekilde geldiği, acılığı da oldukça tatmin edici hoş bir Pale Ale.

-Buğu (Belgian Wit): Hafif muz, hafif turunçgil, hafif de baharat ezgileri. Çok hoş, çok dengeli.

-Mars (Red Ale): İsmini aldığı gezegen gibi "kızıl." Bu birayı ilk çıktığında da beğenmiştim. Ancak şuan ki üretimler çok daha dengeli, çok daha iyileştirilmiş bir halde. Biraz yanık tat, biraz da karamel. Köpüğünün kremamsı olması ve gazlılığının dengeli olması içimi de kolaylaştırıyor. Kışın çok güzel gider.

-Kuzgun (Stout): Trokya'nın dördüncü birası. Oatmeal Stout stilinde. Bu birayı ilk içtiğim zaman gerçekten hiç beğenmemiştim, ancak sonraki deneyimlerimde daha yoğun ve daha gövdeli gibi gelmeye başladı. İlk içtiğimde rengi tam siyah değildi yulaftan ötürü ama sonraki deneyimlerimde renk de tatmin edici bir hal aldı. Anında reçete mi değişti eleştirilerden ötürü ne oldu bilmiyorum. Tanıttığım yazıda üst kapalı b' gömmüştüm ama sonraları pişman oldum :) Belki o yazıya güncelleme falan geçerim blemedim. Kesin deneyin derim.

İlgili yazı için tıklayınız: funduszeue.info%C4%B1

2Köprü

Trokya aslında Edrene Biracılık diye bir şirkete bağlı (bürokratik şeyler işte). Bu şirket Ekim başında Kuzgun ile birlikte 2 Köprü markasını da duyurdu.

Şimdilik iki stil ile çıkan 2Köprü'nün detaylı hikayesi için sizi şöyle linke alabilirim.

-Meriç (Pale Ale): Şimdi #paleale var pale ale var. Son dönemde pale ale stilindeki biralar genelde bize Amerikan IPA'nın kardeşi daha orta düzey hops ve turunçgil hissi verdi. #Dakka (Pale Ale) buna örnek mesela. kötü demiyorum ama böyle alışıldı. 2Köprü, #Tunca ile bunu yıkmış. Koku ve tatta nanemsi, damla sakızımsı, hafif hafif gelen baharat notlarıyla çok çok beğendiğim bir bira olmuş. Umarım uzun yollar içeriz kendisini.

-Tunca(Golden Ale): Bira damağım daha aromatik tatlar aradığı için çok tercih etmem ama stiline göre çok hoş diyebilirim. Valla Efes Malt içeceğinize illa 50'lik bir şey istiyorsanız bunu tercih edebilirsiniz gördüğünüz yerde. Bulursanız :)

Knidos Brewery (The Bosphorus Co)

Gayrettepe'de yıllardır hizmet veren bir brewpub var. İsmi #BosphorusBrewingCompany. Biralarını Knidos Brewery markası altında şişelediler ve daha ulaşılır hale getirdiler. Knidos Biralarını detaylı olarak blog'da yazmıştım. Buyruno ilgili yazıya. Yazıda tadım notları olduğu için burada sadece listelemek ve fotoğraf paylaşmakla yetiniyorum. Zaten yazı notlarla uzadıkça uzuyor arkadaşlar bilmem fark ettiniz mi :)

-Knidos Pilsner:

-Knidos Buğday:

-Knidos Tank1 Lager: (Favorim)

-Knidos Route (Pale Ale)

€ &#; € Bar, Restoran, Süpermarket
Fransa € &#; €

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası