boynu olup kafası olmayan şey nedir / KESİK BAŞ DESTANI - TDV İslâm Ansiklopedisi

Boynu Olup Kafası Olmayan Şey Nedir

boynu olup kafası olmayan şey nedir

Çocuklar için 10 eğlenceli bilmece

Çocuklar için bilmeceler, hem bir eğlence kaynağı hem de bir zeka alıştırması&#;

Bilmeceler:
Soru. 1 yüzü ve 2 eli olan, fakat kolları ve bacakları olmayan şey nedir?
Cevap. Saat!

Soru. Paranı iki katına çıkarmanın en kolay yolu nedir?
Cevap. Paranı aynanın önüne koymak!

Soru. Beş parmağı olup canlı olmayan şey nedir?
Cevap. Eldiven!

Soru. Kullanmadan önce kırılması gereken şey nedir?
Cevap. Yumurta!

Soru. Boynu olan fakat başı olmayan şey nedir?
Cevap. Şişe!

Soru. Sürekli ıslanıp kuruyan şey nedir?
Cevap. Havlu!

Soru. Yukarı çıkan, hiç aşağı inemeyen şey nedir?
Cevap. Senin yaşın!

Soru. Sana ait olan, fakat hep başkaları tarafından kullanılan şey nedir?
Cevap. İsmin!

Soru. Herkesin vardır, istesen de kaybedemezsin?
Cevap. Gölgen!

Soru. Milyon yıldır etraftadır, fakat 1 aydan yaşlı değildir?
Cevap. Aydede!

Kaynak: seafoodplus.info

Arşiv Bağlantısı

bilimsel bir kaynaktan bağımsız bir şekilde düşünelim, kurban bayramında kurban kestiğimiz hayvanın boğazı bıçakla kesildiği zaman hiç can çekişmesi gibi bir ses çıkartıyor mu? öleceğini yada zarar göreceğini anlayıp buna göre çırpınıyor mu? tepki gösteriyor mu? rahatsız oluyor mu? bir insana bu yapılsa acı çeker mi?

ben direk cevabı vereyim vereyim evet acı çekerler. bi kere hayvanın boğazını kesiyorsun, direk bilinci kapanmıyor, kan kaybından dolayı yavaş yavaş ölüyor. ineklerin, boğaların biz insanlardan daha dayanıklı olduğunu söylememe gerek yoktur heralde, boğazı kesilen hayvan dakika orada acıdan çırpınır, var gücüyle kaçmaya, kurtulmaya çalışır. bazen hayvan bağıramaz boğazı kesildiğinden ciğerlerine hava gitmediğinden yada aynı şekilde bilincini kaybetmeye başladığında kas faaliyetlerini gösteremeyebilir ama bu kesinlikle acı çekmediğini göstermez.

hayvanlara eziyet dinimizde yoktur tarzında içi boş iddaalara takılmamak lazım, bilinci açık olduğu sürece her canlı insan- hayvan farketmez acı çeker. bence biraz hayvan öldürmeyi kolaylaştırmak amacıyla söylenmiş içi boş bir iddaadır.(bu yazdıklarımı herhangi bir kaynaktan bağımsız kendi şahsi düşüncelerimdir)

4, görüntülenme

Sadece empati yapmanın yeterli olacağını düşünüyorum.

Acaba bir canlı türü bizleri yani insanları bir inanç uğruna kurban etseydi ne hissederdik? Bence tabi ki acı hem de en kuvvetlisinden Üstelik acını aktarabilecek ortak bir dil kullanamıyorsun bile

Ama inanç faktörü işi değiştirir tabi. Yani kurban olan canlının ilahi bir mesaj alıp acı hissetmemesi gibi bir düşünce tam tersini düşünmenize neden olabilir.

Mesele "bilimsel düşünce" ise kesinlikle o andaki işleme göre acı, korku, dehşet vs. olacağıdır ve bu sadece kurban ritüelinde değil diğer tüm beslenme veya yok etme vs. amaçlı durumlarda da geçerli olacaktır.

3, görüntülenme

Eğer kurban kesimi izlemişseniz hayvanın boğazının kesilene kadar sakin kaldığını kurban kesimine geçişinde ise kurtulmaya çalıştığını başta bacakları olmak üzere kaçmaya çalıştığını görebilirsiniz. Ayrıca kesilen hayvanlarla aynı canlı grubunda yer alıyoruz yani başta acı olmak üzere benzer özelliklerimiz olduğunu söyleyebiliriz. Şimdi ufak bir empati yaparsak eğer kurbanın yerinde siz veya başka birisi olsaydı ve kurban kesme işlemleri sizin üzerinizde uygulansaydı örneğin boynun kesilip 2 3 dakika bekletilmesi gibi sizce bu durumdayken bir insan acı çekmez miydi ? Tabiki de acı eşiğinizde eğer doğuştan bir sıkıntınız yoksa her insan gibi hepimiz acı çekerdik. Ayrıca kesilen büyükbaş hayvanlar bizlerden daha güçlü boyun kas yapısına sahipler bu durumda hayvanın çekeceği ağrının artacağı gibi hayvanın ölümüde bir o kadar daha uzun sürecektir. Ayrıca mantık ve bilim çerçevesinde konuşursak objektif olarak bir tane bile bu durumu reddedecek makale bulamazsınız. Tabi burada canlıya şefkatle yaklaştığını iddaa eden bir din için kurban meselesi trajikomik bir hal alıyor orası ayrı

görüntülenme

Daha Fazla Cevap Göster

Cevap Ver

Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.

Sorulara Dön

Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın % okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.

Popüler Yazılar

EA Akademi

Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.

Etkinlik & İlan

Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.

Podcast

Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.

Aklımdan Geçen

Komünite Seç

Aklımdan Geçen

Fark Ettim ki

Bugün Öğrendim ki

İşe Yarar İpucu

Bilim Haberleri

Hikaye Fikri

Video Konu Önerisi

Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?

yılında bilim iletişimine güç katın!

Bu yıl sayfamızda gezdiniz.

Evrim Ağacı, Türkiye'nin en büyük, en çok ziyaret edilen, en güvenilir popüler bilim sitesi. Ancak bulunduğumuz noktaya oturduğumuz yerden gelmedik: yılından beri gece gündüz demeden çalışıyoruz. yılı sitemizi ve diğer tüm iletişim araçlarımızı baştan yarattığımız müthiş bir yıl olacak. Ancak bunu sürdürülebilir kılmamız için sizlerin desteğine ihtiyacımız var. Çünkü biz bu işi hobi olarak yapmıyoruz; Evrim Ağacı bizim yegane mesleğimiz, tek görevimiz. yılında da bunu yapmaya devam edebilmek için bize yardımcı olabilirsiniz. Tek seferlik destek olun veya daha iyisi, aylık destekçilerimiz arasına şimdi katılın.

Evrim Ağacı Logo

Kreosus (₺)YoutubePatreonDiğer Yöntemler

Geri Bildirim Gönder
Evrim Ağacı

Evrim Ağacı

Türkiye'deki bilimseverlerin buluşma noktasına hoşgeldiniz!

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close

“ Özgürlük talebi bulaşıcıdır.”
Robin Morgan

Bilim İçin 30 Saniyeniz Var mı?

Evrim Ağacı, tamamen okur ve izleyen desteğiyle sürdürülen, bağımsız bir bilim oluşumu. Ücretsiz bir Evrim Ağacı üyeliği oluşturmanın çok sayıda avantajından biri, sitedeki reklamları %50 oranında azaltmak (destekçilerimiz arasına katılarak reklamların %'ünü kapatabilirsiniz). Evrim Ağacı'nda geçirdiğiniz zamanı zenginleştirmek için, sadece 30 saniyenizi ayırarak üye olun (üyeyseniz, giriş yapmanızı tavsiye ederiz).

Üye Ol

Giriş Yap

Üyeliğin Avantajları

fazla oku

Adam Taylor*

Jean-Paul Marat’ın katili Charlotte Corday, ’te giyotinle idam edildiğinde, söylentilere göre Francois le Gros isimli adam kadının kafasını kaldırıp her 2 yanağını da tokatladı. Olayı görenlerin iddiasına göre, Corday’ın yüzünde öfkeli bir ifade belirdi ve yanakları kızardı. Tarihte vücuttan ayrılan başların bir süre bilinçli kaldığına dair başka rivayetler de var. Örneğin Anne Boleyn, kafası kesildikten sonra konuşmaya çalıştı. Peki bu hikayeler düzmece mi yoksa başın vücuttan ayrıldıktan sonra bilinçli kaldığına dair bilimsel kanıtlar var mı?

Geçen yıllarda, dünyanın ilk potansiyel insan kafası nakline büyük ilgi vardı. Bu alandaki gelişmeler, organ nakli biliminin birçok sınırını zorlayacak. En belirgin problem, nakil için gövdeden ayrılan başın ve başın içindeki dokuların ne kadar uzun süre hayatta kalacağı sorusu.

Beyin ve bünyesindeki yapılar çalışmak için oksijene ihtiyaç duyar (vücuttaki oksijenin yüzde 20'sini beyin kullanır). Boyundaki damarlar kesildikten sonra beyin oksijen temin edemez. Ölümcül darbeden sonra kan ve dokularda kalan oksijenin kullanılabilmesi mümkün ancak bu da çok uzun sürmeyecektir.

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hareket sadece kafaya bağlı doku veya yapılarda mümkün olacaktır. Örneğin: ağız ve gözler. Çünkü bu kasları besleyen sinirler hala beyne bağlıdır. Bazı hayvanların kafaları ise daha uzun süre hayatta kalabilir. Kafası 20 dakika önce kopmuş zehirli bir yılanın Çin'deki bir aşçıyı ısırarak öldürmesi buna bir örnek.

Bu alandaki araştırmalar, son zamanlarda, ölüm ya da ölüme yakın deneyimler yaşayan kişilerin bilinçlilik seviyelerine odaklanmaya başladı. Kalp krizi geçiren insanlar bu esnada etraflarında meydana gelen olayların farkındadır. Bu durum, kişinin kalbi dursa ve kişide bilince dair hiçbir belirtisi görülmese bile, beynin etrafta olup bitenin farkında olduğunu ortaya koymuş oluyor.

Yapılan diğer çalışmalar, kalp durduktan 30 dakika sonra bile beyindeki delta dalgalarında hareketlilik olduğunu gösteriyor. Delta beyin dalgaları aynı zamanda uyku ve rahatlama aşamalarında da görülür.

Son veda

Yakın zamanda yapılan araştırmalar, kalp atışlarının durmasından dakikalar sonra tüm beyinde, terminolojide "depolarizasyonu yaymak" denen aktivitenin gerçekleştiğini ortaya çıkarıyor. Bu aktivite, bir elektroensefalogram (beyindeki elektriksel aktiviteyi ölçen cihaz) tarafından saptanacak kadar büyük. Diğer organizmalarla yapılan çalışmalar ölümden saat sonra bile, gen ifadesinin gerçekleşmeye devam ettiğini ve hatta bazı durumlarda miktarının arttığını göstermektedir.

İnsan beyninde ölümden sonra gerçekleşen aktivitenin; farkındalık, bilinçli işlev ve reflekslerle ilişkisini tespit etmek için daha fazla araştırma yapılmalıdır.

Başı kesildikten sonra hayatta kalanların en ünlüsü muhtemelen Mike. Mike başı kesik bir şekilde 18 ay boyunca hayatta kaldı. “Nasıl?” diye sorabilirsin. Öyle görünüyor ki ölümcül kesik beyin kökünü öyle bir açıyla kesti ki, temel fonksiyonları kontrol eden merkezi sinir sisteminin bir kısmı canlı kaldı. Vakitli ve iyi yerleşmiş bir kan pıhtısı Mike’ın kan kaybından ölmesini engelledi.

Mike'in tavuk olduğunu söylemiş miydim? Fakat bu olayın bir insanın başına gelmesi mümkün değil. İnsanlarda en ilkel fonksiyonları kontrol eden beyin kısımları bile kafatasında bulunur. İnsanlar başı kesilen Anne Boleyn'in konuşmaya çalışmasına inanmak isteyebilir ama bu muhtemelen uydurma bir hikaye.

*Adam Taylor, Lancaster Üniversitesi'nde kıdemli bir öğretim görevlisidir. Bu makale ilk önce The Conversation’da yayımlandı.

**İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

seafoodplus.info

Independent Türkçe için çeviren: Nezir Sümerkan

Arşiv Bağlantısı
  • RSPCA. Animal Slaughter - Methods Used. Alındığı Yer: RSPCA

    nest...

    batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir