tekstil giyim marka logoları / 20+ Ünlü Giyim Markası Logosu | Turbologo

Tekstil Giyim Marka Logoları

tekstil giyim marka logoları

Bizi Instagramdan Da Takip Et!

Çok sevdiğimiz ve görür görmez tanıdığımız dünyaca ünlü markaların logoları nasıl doğdu biliyor musunuz? Kısaca derledik.

FENDI

Adele ve Edoardo Fendi tarafından yılında Roma&#;da kurulan Fendi, yılında Karl Lagerfeld ile kreatif işbirliğine başladı. yılında markanın şu anki kreatif direktörü olan Silvia Venturini Fendi, Karl Lagerfeld ile birlikte tasarımın başına geçti. Fendi yılında LVMH grubu tarafından satın alındı.

Ters dönmüş iki F harfinden oluşan Fendi logosu, bazen yap boza da benzetiliyor. Karl Lagerfeld’in marka için yarattığı logo, çoğu tasarımda başrolde. Logonun siyah oluşu, markanın dominantlığını,üstünlüğünü ve zarifliğini temsil ediyor.

Fendi genç jenerasyona hitap etmek için &#;F is for&#; hikayesini başlattı. Bu hikaye Fendi&#;nin farklı kimliklerini inceliyor ve yaratıcı içeriklerle anlatıyor.

 

CHANEL

Chanel’in logosu ters ve iç içe geçmiş iki C’den oluşuyor. Markanın logosu ilk defa yılında, Chanel no5 şişesiyle tanıtıldı.  Logonun hikayesinin çeşitli versiyonları mevcut. Bir rivayete gore ; “C” olarak gördüğümüz karakterler aslında at nalı ve bu yüzden şansı temsil ediyor.  Bir diğerine gore, iki C , Coco Chanel’in isminin baş harflerini temsil ediyor.

 

HERMES

Hermès’in ikonik olan logosundaki at arabası markanın doğuşunu anlatıyor. Thierry Hermès, Normandiya’da eyer yapım teknikleri ile ilgili detaylı ve uzun süren bir eğitim aldıktan sonra, 36 yaşında, Paris’te kendi şirketini kurdu. Şirket özellikle binek arabalarında kullanılan eyer ve dizginlerde uzmanlaştı.

Yıllar sonra aile şirketinin başına geçecek olan Jean-Louis Dumas’nın da söylediği gibi &#;Hermès’in ilk müşterisi aslında bir attı ve tasarlayıp ürettikleri ilk şey de bu at için usta ellerden çıkmış bir eyerdi.&#;

Hermes&#;in hikayesini okumak için tıklayın!

 

BURBERRY

 

Gabardinin muciti, trençkotların efendisi Burberry’nin ; o zamanlardaki adıyla “Burberry’s”in şövalyeli logosu ilk olarak yılında askeri üniforma ürettikleri zaman kullanıldı. Kumaş ve ürün dünyasına getirdiği yeniliklerden ötürü logosunun ileriye doğru koşan bir şövalye olduğunu söyleyebiliriz. Burberry Prorsum alt markasındaki “Prorsum” kelimesi de ; latince “ileri” demek.

 

 

 VERSACE

 

Helenistik miras ve mitoloji , markanın kurucusu Gianni Versace için her zaman en büyük ilham kaynakları oldu. Doğduğu toprakların bir zamanlar Antik Yunan’a ait olmasından mı ; yoksa komşusu Sicilya’nın bayrağından mıdır bilinmez ancak , Versace’nin Medusa ile ilgili düşünmeye başladığı zamanlar ilk gençlik yıllarına uzanıyor. Burada biraz Medusa’dan bahsetmeliyiz. Medusa, bir zamanlar kainatın güzellik sembolüyken; Poseidon’un gönlünü ona kaptırmasıyla; Athena tarafından lanetlenir. Güzeller güzeli bu kız; yılan saçlı, gözlerine bakanı taşa çeviren bir canavara dönüşür. Versace’nin sembolü olan Medusa; bu lanet öncesindeki güzellik tanrıçası, altın saçlı Medusa’dır. Bu logo , gücü,kuvveti ve güzelliği temsil etmesiyle ;Versace’nin geçmişe ve gelenekselliğe olan bağını gösterirken; bir yandan da orijinalliği ve dehasıyla etkileme tutkusunun ürünüdür.

 

GUCCI

 

Gucci’nin iç içe geçmiş iki G’den oluşan logosu, ihtişam ve güveni temsil etmesinin dışında; markanın kurucusu Guccio Gucci’nin baş harflerinden oluşuyor. Gençliğinde Londra&#;da Savoy Hotel&#;de çalışan Guccio Gucci, otelin misafirlerinin şık bavul ve çantalarından ilham alarak, yılında doğduğu şehir olan Floransa&#;ya döner ve kendi deri markasını kurar. İşte Gucci&#;nin temelleri bu şekilde deri çanta ve binicilik ürünlerini özel müşteriler için tasarlayarak atılır. Gucci ikonik logosunu Alessandro Michele&#;nin kreatif direktörlüğünde çok farklı şekillerde yorumluyor ve arşiv ilhamıyla modern yaklaşımı birleştiriyor.

Gucci&#;nin çok tanınan bir diğer sembolü ise &#;horsebit/morsetto&#;. Bu detay Gucci Horsebit serisinin ikonik logosu, arşivlerden gelen ve Guccio Gucci&#;nin binicilik dünyasına özel yaptığı tasarımlardan ilham alan bu detay markanın yeni koleksiyonlarında da her zaman yer alıyor. Morsetto&#;yu gördünüz mü anlayın ki bir Gucci ürününe bakıyorsunuz.

 

 

LOUIS VUITTON

 

Taklit dünyasına belki de en az toleransı olan marka Louis Vuitton. Hem de ’dan beri! Kuşkusuz bu hassasiyet, dünyanın en çok kopyalanan markası olmasından kaynaklanıfunduszeue.info Vuitton logosu ya da monogramı, ilk defa ’da ortaya çıktı. Amaç, babasının yaptığı sandıkların(kıyafetlerin saklanması için kullanılan gardrop sandıklar) kopyalanmasına engel olmaktı. Seyahatler sırasında insanların eşyalarını güvenli bir şekilde taşımaları için yapılan sandıklar , ihtiyaçtan çok bir arzu nesnesine dönüşmesinden sonra o kadar çok ilgi gördü ki, kopyaları üretildi. Başta kullandığı gri kanvas çok fazla kopya edilince çizgili versiyon yapıldı. O da taklit edilince George Vuitton geometrik desen kullanması gerektiğine karar verdi. Kalıcı bir çözüm bulmak adına başvurdukları son çare bugünkü monogramın ortaya çıkmasını sağladı. Vuitton’un oğlu, Georges Vuitton’un yaptığı logo, babasının isminin baş harflerinden ve Japon esintili çiçek motifinden oluşuyor.  Monogramın patentini de alan George, daha o zamanlardan taklit dünyasına sıfır toleransları olduğunu göstermiş oldu.

 

 

VIVIENNE WESTWOOD

Punk&#;ın kraliçesi Vivienne Westwood&#;un logosu tanıması çok kolay, logo bir gezegen üstüne yerleşmiş haç işaretinden oluşmakta. yılında bir İtalya seyahati sırasında astronomi dergilerde gördüğü galaksi resimlerinden ilham alıp üzerine İngiliz kraliyet ailesinden ilham alarak haç ve gezegeni çevirmiş taşları ekleyen Vivienne için bu logo tüm ürünlerinde yer alan markasının ayrılmaz bir sembolü. Westwood&#;a göre bu logo tasarımcının geçmişi alıp geleceğe uyarladığı tasarımlarına bir gönderme.

 

RALPH LAUREN

 

Polo tişörtlerin üstünde o hep rastladığımız Ralph Lauren&#;in imzası haline gelmiş logosu at üstünde polo oynayan erkek figürü artık marka logoları denince bir klasik haline gelmiş durumda. Marka yılında kurulsa da logosu daha geç bir tarih olan &#;e dayanıyor. Orta Asya&#;dan çıkmış ama yüzyılda Amerika&#;da da çok popüler bir spor olan poloyu markanın logosuna taşımasının sebebi markanın ilk ürettiği koleksiyonun adının Polo
Ralph Lauren olmasından kaynaklanıyor.

Tasarımcı&#;nın dönemin ünlü polo oyuncusu Porfirio Rubirosa&#;dan esinlenerek koyduğu &#;polo&#; lakabı aslında markanın değerlerini simgeliyor. Üst sınıf bir spor olan polo her zaman Ralph Lauren markasıyla uyum içinde olmuştur.

Bir logoyu diğerlerinden üstün kılan özelliklerden birinin de farkedilebilirlik olduğunu göz önüne aldığımızda Ralph Lauren&#;in neden bu kadar başarılı olduğunu anlayabiliyoruz.

 

 

LACOSTE

Genç tenisçi René Lacoste hırslı bir sporcuydu. yılında, çıktığı bir maçta koçu eğer maçı kazanırsa timsah derisinden bir bavul hediye etmeyi vaat etti. René maçı alamadı ama bir timsah gücünde olduğu için ona bu lakap verildi.

Polo tişörtleri süsleyen timsah ise &#;de Robert George&#;ın eğlencesine bir timsah çizmesiyle hayat bulur. René Lacoste bu çizimi hemen tişörtlerine işletir. yılında Lacoste markasını kurduğunda, tenis tişörtlerini üretmeye başlar ve timsah logosu bir giysiye dikilen ilk logo olur.

 

 

ADIDAS

 

Stan Smith&#;ler dört bir yanımızı sarmışken Adidas&#;ın logosunu es geçemeyiz. Adidas&#;ın logosundaki çıkış noktası aslında çok basit: sade ama akılda kalıcı bir logo yaratmak. Üç farklı çizginin üçgen şeklinde aşağıdan yukarıya büyüyerek çıkmasıyla oluşan logo aslında dağları sembolize ediyor. Markanın kurucusu Adi Dassler&#;ın sporcuları motive etmesi için hedeflere ulaşmayı simgeleyen dağ logosunu seçmesi markanın ürün kategorisi ve ruhuyla tam anlamıyla uyuşmuş.

 

NIKE

Interbrand&#;in &#;En değerli marka&#; listesinde sırada yer alan Nike adını Yunan zafer tanrıçasından alıyor. yılında 35 dolara tasarlanan Nike logosu ise, yılında 34 Milyar dolar değer biçilen bir markayı temsil ediyor. Dünyadaki logolar içinde en çok bilinenlerden biri o meşhur çizgi. &#;The Swoosh&#; adı verilen bu logo hız ve hareketi sembolize ediyor. Nike &#;den bugüne Swoosh logosunu Nike ismiyle ya da tek başına kullanmış. Son yıllarda Swoosh tek başına ürünleri süslüyor.

 

Puma

yılında tasarlanan Puma yazısının üzerinden atlayan siyah Puma markanın aktif ve yer yer agresif karakterine yapılan bir gönderme. Enerjiyi, coşkuyu ve hareket halinde olmayı sembolize eden logonun siyah fontlarda yaratılmasının amacı markanın hırs ve rekabet duygusunu da yansıtmak istemesi.

Etiketler:fendi, lacoste, louis vuitton, moda markası, versace

Ünlü Moda Markalarının Logo İncelemeleri

Günümüzde her dakika hatta her saniye yeni moda markaları ve tarzlar üretiliyor. Her marka bir tarzı, fikri ve özgünlüğü yansıtıyor. Tarzını anlatırken akılda kalmak ve tekrar hatırlanmak ise bir markanın kazanabileceği en büyük nimetlerden biri.

Bir markanın hatırlanmasında en önemli etken markayla olan deneyiminiz. Akabinde ise işitsel ve görsel zeka markayı hatırlanır kılmanın alternatif yollarından. Deneyim; o marka ile kurduğunuz temasın olumlu geçmesi ve üzerinizde iyi bir itibar bırakmış olması anlamına geliyor. Şüphesiz ki mutlu ve memnun müşteri yaratmak her şeyden önemlidir. Fakat bir markayla iletişiminiz olmadan onu denemeden de hatırlayabilir ya da yorumlayabilirsiniz. İşitsel hatıra; marka hakkında duyduğunuz reklamlar, yorumlar vs olarak geçiyor. Ancak burada bir TV’den gelen öneriyle bir arkadaşınızdan gelen öneri arasında çok fark var. Zihnimiz tavsiyeler için ayrıca hassas davranır.

Tüm bunları destekleyecek ve işte “bu marka” diyeceğiniz son etken ise görsel hafızanız. Bunu en iyi yakalayacak şey ise markanın logosu. Markalarlogolarını desteklemek için genellikle işitsel olarak hikayelerle taçlandırırlar. Bu yazımızda dünyaca ünlü giyim ve moda markalarının logolarının yapılarını ve arkasındaki hikayeyi inceleyeceğiz.

Giorgio Armani

yılında kurulan Giorgio Armani aslında birçok alt markaya sahip. Alt markalarında da tıpkı ana marka gibi kimliğini bozmadan devam etmiş. Marka bugüne kadar sadece bir kere logo değiştirmiş. Eski logosunda G ve A harflerini birleştirerek yuvarlak bir sembol çıkartan Armani, yıllar sonra bu karardan vazgeçerek kendine ayrı bir sembol seçmiş. Aynı zamanda ABD’nin ulusal simgesi olan kartal, yaratıcılık ve liderliği de yansıtıyor.

Yazı tipi olarak geçmiş logosunda da “serif” tip bir yazı kullanan marka özellikle “R” harfinde tatlı bir kavis vermeyi de eksik etmemiş. Yazı genel hatlarıyla düz ve anlaşılır tahminimizce de Elegante Roman fontuna benziyor.

Ayrıca Armani, altında bulunan diğer EA7, Armani Exchange gibi markalarında da aynı fontu ve kararlılığı koruyor.

Tüm Armani ürünleri için burayatıklayabilirsiniz. 

Giorgio-armani

Champion

Oldukça eski bir marka olan Champion’ın tarihi ’a kadar uzanıyor. O yıllarda iki kardeş tarafından kurulan markanın ilk ürünleri spor takımları için kit üretmekti. Oldukça fazla takıma kit sağladıktan sonra ’lara gelindiğinde ürün gamına sweatshirt ekleyen kardeşler ters örgü sistemine öncülük ederek oldukça kaliteli ürünler çıkartmayı başarmış.

Champion, logosunu bir kere değiştirmiş. Eski logosunda çıkış noktalarından yararlanmak için atletizm kullanmış olsalar da ’ta daha sade ve akılda kalıcı bir logoya geçiş yapmışlar. İkonik “C” harfini oluşturan Champion genel tip olarak el yazısı tarzında bir logo kullanıyor. Markanın çıkış noktasının spor olduğunu düşünürsek bu kesinlikle geçerli ve yeterli bir strateji.

Logo fontu “Monoment” andırsa da Champion logosu oldukça özel ve ikonik farklı bir logo.

Tüm Champion ürünleri için burayatıklayabilirsiniz. 

Champion Logo

DSQUARED2

Bilinen en kalın ve ağır logolardan biri olan Dsquared2 oldukça sade ve herhangi bir marka kimliği imajı vermeyen bir tasarıma sahip. Sadelik konusunda o kadar netler ki renkler bile beyaz zemin ve siyah font. Kendileri ise logoları hakkında yeterli ve faydacı olarak yorum yapıyorlar. Oldukça genç olan marka ağırlığını erkek giyime vermiş durumda. Belki de tasarımdan çok kaliteyi vurgulamak için böyle bir yol izliyorlardır.

Tüm Dsquared2 ürünleri için burayatıklayabilirsiniz. 

Dsquared2 Logo

ETRO

Yarım asırlık marka Etro, ürün gamı olarak oldukça geniş bir marka. ’de başlayan macerasından bu yana logosunda sadece bir iki güncelleme yapmış olsa da genel kararlılığını hep korumuş. Klasik bir İtalyan çizgine sahip Etro, Versace kadar olmasa da ambleminde mitoloji dokunuşu barındırıyor. Özgür ve güçlü bir amblem olan kanatlı at figürü markanın mesajını ilk görünüşte gözler önüne seriyor.

Yazı tipi olarak oldukça düz bir font kararı veren Etro’nun köşeli yazısı markanın keskinliğini öne çıkartıyor.

Tüm Etro ürünleri için burayatıklayabilirsiniz.  

Etro Logo

GUESS

Hepimizin bildiği Guess başlarda ünlü değilken oldukça çizgisinin dışında bir logoyla ticari hayatına başlamış. Üç renk olan, üçgenli, içerisinde ne anlama geldiği tam olarak bilinmeyen ve yer alan ve “yıkanmış pantolon” yazılı bu karışık logoya zamanında bir dokunuş yaparak minimalize etmişler. Herkesin bildiği Times New Roman fontunda yazılmış bu logo marka kimliğini oldukça net ve idol olarak tanımlandırıyor. Giyim, çanta, saat ve mücevher alanında hizmet veren Guess günümüzde hala büyük bir bilinirlikle moda dünyasında yer alıyor.

Tüm Guess ürünleri için burayatıklayabilirsiniz. 

Guess Logo

HUGO BOSS

Moda tarihinin yıkılmaz devlerinden, patronu Hugo Boss. Alman moda devi ’ten bugüne ilk defa ’de logosunu değiştirme kararını aldı. ’den öncesinde logonun iki kısmı vardı.Kenarlı estetik bir serif yazı tipinde büyük harflerle BOSS ve ona ek olarak daha ufak fontlarda yine büyük harflerle sans serif fontlarda yazılmış HUGO BOSS.

Aslında marka kimliğinden çok uzaklaşmış diyemeyiz. Fakat özellikle son yılın modası olan fazlalıkları atma kervanına katıldığı bir gerçek. Univers fontuna benzeyen bu sert ve Bold font ile tek tip bir fonta geçiş yapıldı.

Tüm Boss ürünleri için burayatıklayabilirsiniz. 

Hugo Boss

KENZO

Doğu ile Batının muhteşem birleşimi olan Kenzo ismini yaratıcısından alıyor. Hikaye olarak bir emsali bulunmayan markanın logo olarakta bir benzeri yok. Kendince bir felsefesi olan Kenzo, bugüne kadar 2 logo değişikliğine gitmiş. Tahta blokları andıran ilk logosunu 30 yıl geçince değiştirip çizgisel bir yöne geçmiş. Ancak biraz göz yoran bu ince çizgi logodan marka 7 yıl içerisinde vazgeçmiş ve yılında son logosuna ulaşmış.

Güncel logosu eskisine benzeyen Kenzo, yine tahta blokları andıran bir uzak doğu-batı karması durumunda.

Tüm Kenzo ürünleri için burayatıklayabilirsiniz. 

Kenzo Logo

LACOSTE

Polo yaka tişörtler konusunda uzman olan Lacoste’un neşeli bir hikayesi var. Marka, adını ’lerin en büyük tenisçisi olan René Lacoste’tan alıyor. René’in lakabı o zamanlar gücünden dolayı timsahmış. Bir arkadaşının ona eğlencesine bir timsah resmi çizmesi üzerine bu resmi polo yakasında sergileyen René daha sonra spor kıyafeti satacak olan markasının amblemini fark etmeden bulmuş oldu.

Başta oldukça gerçekçi çizilen amblem, zamanla günümüze kadar 3 kere revize edilmiş. Her çalışmada biraz daha sadeleşen timsah ve font ile en son ’de değişmiş. Gitgide önce timsah amblemini ve fontu temizleyen marka ’den bu yana timsah biraz daha küçük yazı fontuda oldukça sade ve arası açık bir şekilde duruyor.

Tüm Lacoste ürünleri için burayatıklayabilirsiniz. 

Lacoste Logo

MOSCHINO

Moschino da tıpkı Dsquared2 ve Boss gibi marka kimliğini logodan yansıtmamayı seçenlerden. Oldukça sade bilerek basit bırakılmış bir logo. Diğer markalardan tek farkı harflerin arasındaki boşluk oranı daha kısa ve harf sıkışmış gibi gözüküyor. Moschino’da kurulduğu ’ten beri logosunu değiştirmeyi tercih etmemiş.

Tüm Moschino ürünleri için burayatıklayabilirsiniz. 

Moschino Logo

UGG

Tasarımı ile fark yaratan bot tipi UGG kışın soğuğundan kaçmak isteyenler için adeta eşsiz bir ürün. Koyun postu yün yapısı ile keskin soğuklarda ayaklarınızı sıcacık tutacak ürünün logosu da fark yaratacak türden. Logonun önündeki G harfi diğer harfleri arkasında bırakacak şekilde konumlanmış.

Ekstra bir boyut kazandıran bu sıralama arkadaki harflerin onu takip ettiği algısı yaratmış. Bu tip botun kurucusu olduğunu belli ettiği bu tasarımı sadece logosunda bırakmamış UGG. Botların taban tasarımlarında ise orijinal olduğunu belli etmek için logodan çıkan bir güneş ışığı yer alıyor. Marka ürünün tamamen kendisine özel bir tasarım olduğu konusunda fazlasıyla çalışma yapıyor ve bunu da logolarından görebiliyoruz. Eğer UGG botunuz varsa, taban resminden orijinalliğini sorgulayabilirsiniz.

Tüm UGG ürünleri için burayatıklayabilirsiniz. 

Ugg Logo

VERSACE

Gianni Versace listemizin sonuncu markası fakat şüphesiz ki içlerinden en çok üzerine konuşacağımız marka Versace. den bugüne logosunu 4 kez revize eden Versace, marka kimliğini eşi olmayan bir şekilde oturtmuş durumda.

İlk logosu ince sans-serif tarzında Sophi Regular’a benzeyen, beyaz zemine siyah düz yazı ile tasarımcının adı soyadı yazdığı bir tasarım. Oldukça basit olan logo 10 yıl içerisinde Gianni’yi rahatsız etmiş olacak ki font hemen değiştirilip kalın sans-serif yazı tipine geçmiş.

Fakat herkes bilir ki Gianni Versace tasarım özgünlüğü ve hayal gücü çok yüksek olan, hikayelere bayılan bir tasarımcıydı. Çocukluğundan beri onu çok etkileyen Medusa figürünü hayatının tamamını kapsayan markasıyla birleştirmek istedi ve markanın sembolünü Medusa olarak belirledi. Medusa’nın anlamı markasına onun için “Ölümcül Güzellik” anlamını katıyordu.

Tasarımlarında devamlı kullandığı kenar şeritlerini de ekleyen Versace dairesel Medusa ile rakiplerinden tamamen ayrılmış durumda. Ünlü tasarımcının vefatından sonra logo, ’de son olarak değiştirildi. Yuvarlak sembole eş eğimde bulunan yazı, düz olarak yazıldı ve sembol biraz daha küçültüldü.

Tüm Versace ürünleri için burayatıklayabilirsiniz. 

Versace Logo

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası