fistül ameliyatı kaç saat sürer / Anal Fistül Tanı ve Tedavisi

Fistül Ameliyatı Kaç Saat Sürer

fistül ameliyatı kaç saat sürer

Anal Fist&#;l Nedir?

Vücutta meydana gelen çeşitli rahatsızlıklar sonucu, normalde olmaması gereken anormal anatomik yapılanmalar meydana gelebilir. Bu yapılanmalar; hem vücut sıvılarının dokular arası geçişine izin verebilir hem de çeşitli komplikasyonlar sonucu vücut sağlığını bozan hastalıkların nedeni haline gelebilir. Bu zararlı yapılanmalardan biri de fistül gelişimidir.

Vücudun herhangi bir boşluğu veya içi boş olan bir organa ait dokuların, çeşitli nedenlerle bütünlüğünün bozulması sonucu başka bir dokuyla veya cilt ile irtibata geçmesi ve birleşmesi durumuna tıpta “Fistül” adı verilmektedir. Birbirine bağlanan bu iki alan, doku veya organ arasında çeşitli vücut sıvıları dokular arasında geçiş yapabilir.

Makatın iç tarafındaki bağırsak dokusu ile dış tarafındaki cilt alanı arasındaki bu tip kanallara Anal fistül veya Perianal Fistül adı verilmektedir.

Anal fistüller genellikle tedavi edilmemiş veya geç dönemde drene edilmiş (tedavi amacıyla boşaltılmış) anal apselerin yani makatın çevresindeki cerahat dolu çıbanların hem bağırsak tarafına (makatın iç kısmı) ve hem de cilt tarafına (makatın dış alanına) delinmiş olmasıdır. Anal fistül geliştiğinde en sık yakınma makat çevresinde iyileşmeyen ve aralıklarla akıntısı olan deliklerin ortaya çıkmasıdır. Bu hastalığın zeminde anal apselerin tekrarlanması da görülebilmektedir.

Anal Fistül’ün Tanısı Nasıl Konulur?

Anal fistülün tanısı genellikle sadece hastanın tıbbi geçmişi ve yakınmalarını dinlemek ve doktor tarafından muayene edilerek konulmaktadır. Ancak seyri, büyüklüğü ve çevre dokular ile ilişkisini ortaya çıkarmak için bazı radyolojik görüntüleme tetkikleri gerekebilir. Bunların başına ilaçlı filimler (Fistülografi), Manyetik rezonans (MR-Fistülografi) ve kamera ile makatın iç kısmına bakmak (Anoskopi / Rektoskopi) gelmektedir.

Anal Fistül’ün Tedavisi Nasıl Gerçekleşir?

Anal Fistül’ün tedavisi daima cerrahidir. Apse veya aktif enfeksiyonun varlığında sadece apsenin boşaltılması ve ancak akut enfeksiyon geriledikten sonra kesin cerrahi tedavi planlanmaktadır. Ameliyatta fistül kanalı tamamen çıkarılabilir, zemini açık bırakılabilir. Kısmen çıkarılıp iç tarafı kapatılabilir. Makat içi bölgenin kapatılması için özel klipsler veya fleb (hastanın kendi dokusundan yamalar) kaydırma denilen özel cerrahi teknikler kullanılabilir. Seton adı verilen özel bağlama ve kementler kullanılabilir. Biyolojik yapıştırıcılar ve tıpalar kullanılabilir. Tünel veya kanal dikilerek yolu tıkanabilir. Lazer, Radyofrekans veya elektrokoter ile içi tamamen yakılarak kapanması sağlanabilir ve bunun için çok ince kameralarla endoskopik yöntemler (fistüloskop) kullanılabilir.

Ameliyatta makatı büzen kaslar yani büyük tuvaleti tutmaya yarayan kaslar zedelenebilir ise geçici (birkaç haftalık) hafif gaz ve/veya dışkı kaçırma ve hatta % dolaylarında da kalıcı olarak gaz ve gaita kaçırma riski söz konusu olabilir. Bunun olmaması için ameliyat sırasında cerrahlar azami dikkat ve özen göstermektedirler. Bu özen çerçevesinde bazen kas yapısını korumak amacıyla ideal cerrahi uygulanamayabilir ve fistül dokusunun bazı kısımları tam olarak çıkarılamayabilir. Bu nedenle fistül cerrahisinde her zaman tekrarlama riskinin belli oranlarda beklenebilir.

Anal Fistül Tedaviden Sonra Tekrar Oluşur mu?

Klasik bilgiye göre belli oranlarda tekrarlama eğilimin olan anal fistül hastalığının tedavisi için günümüzde pek çok geleneksel cerrahi ve modern tedavi yöntemi mevcuttur ancak halen % garantili bir yöntem tanımlanmamıştır. Ancak sorun tekrarlama korkusu ile cerrahi tedavi uygulanmayan hastalarda iyileşme şansının bulunmaması ve aktif enfeksiyonun vücutta varlığını sürdürmesi ile kronik (müzmin) sağlık sorunları yanı sıra fistülün de genişlemesi ve ilerlemesi görülebilmektedir.

Klasik cerrahi girişimde fistül denilen tünel yapışı tüm dokusu ile beraber çıkarılmakta ve mümkün olduğunca makat kasları görülerek korunmakta, tünelin bağırsak (makat iç kısmı) tarafı dikişler, doku kaydırma teknikleri veya metal klipslerle kapatılmaktadır. Fistülü açıp kabul edilebilir oranda kasları kesmek ve büyük kısmını koruyarak makat fonksiyonunu korumak, yarayı açık bırakarak kendiliğinden iyileşmesini sağlamak için yara bakımı çokça kullanılan diğer bir tekniktir.

Seton tekniği ile anılan ve seton sütütü konulması ile yapılan diğer bir yöntem de mevcuttur. Burada klasik cerrahi ile yine tüm fistül dokusunun yok edilmesinden sonra makat kaslarını korumak ve erken enfeksiyonu engelleyerek tekrarlama riskini azaltmak amacıyla oluşan cerrahi boşluktan ve makat kaslarının üzerinden sert veya yumuşak bir bant geçirilerek kaslar boğulur. İyileşme süresi uzun ve bazen seton kemendi veya halkasını defalarca değiştirmek gerekli olabilir. Tekrarlama oranları klasik cerrahi yöntemlerden daha düşük ve kas fonksiyonunu koruma konusunda daha başarılı bir yöntemdir.

Daha az girişimsel yöntemler ile küçük kesiklerden fistülün kasın dış kısmındaki tünelini kesip ikiye ayırmak ve bu uçları bağlayarak bütünlüğünü kalıcı olarak ortadan kaldırmakla da akıntının cilde doğru gelmemesi ve dış yaranın iyileşmesi sağlanabilmektedir.

Fistülün içinin kazıyarak temizlenmesi ve oluşan tünelin içini doku yapıştırıcılar veya sert doku oluşumunu tetikleyen Fistül tıkacı (tıpa, Plug, mesh) ile doldurulması da geniş kullanım alanı olan başka bir tekniktir.

Kameralar ile fistül kanalının içine girerek (Fistüloskopi) içini tamamen temizlemek ve kalan dokunun elektriksel enerji (elektrokoter), Lazer enerjisi veya radyo dalgaları (RF) ile yakarak dokuların birbirine yapışarak iyileşmesini sağlamak günümüzde gittikçe daha da sık kullanıma alınan modern, ağrısız, hızlı iyileşmeyi sağlayan ve tekrarlama oranları klasik cerrahiden daha yüksek olmayan teknikler de mevcuttur.

Anal fistül tedavisi hakkında en çok merak edilenler nelerdir?

Bağırsağın son kısmı ile anüs çevresindeki deri arasında oluşan anormal yapılara anal fistül adı verilmektedir. Çoğunlukla makat çevresinde meydana gelen enfeksiyonun apseleşmesi ile meydana gelmektedir. Kişide rahatsızlık hissi ve cilt tahrişi gibi hoş olmayan belirtilere sebebiyet vererek kişinin sosyal yaşamını olumsuz etkilemektedir. Anal fistül hakkında sıkça sorulan sorulardan derlediğimiz bu yazımızda anal fistül tedavisi yapılmazsa ne olur, anal fistülün bitkisel tedavisi mümkün mü, anal fistül tedavisi için hangi bölüme gidilir, anal fistül tedavisi nasıl yapılır ve anal fistül ameliyatı iyileşme süreci ne kadar sürer konuları hakkında bilgiler vereceğiz.

Anal fistül tedavisi hakkında en çok merak edilenler nelerdir?

Anal fistül şikâyeti ile karşı karşıya kalan birçok insan neyin ne olduğunu merak etmektedir. Belirtileri gün yüzüne çıktığı an şikâyetlerinden kurtulma yoluna başvururlar. Anal fistül nedir, kendiliğinden geçer mi, tedavisi nedir gibi sorulara cevap aramaktadırlar. Anal fistül hastalığına yakalanmış olan kişiler alanında uzman doktorlara başvurarak tedavi olabilir. Anal fistül hakkında birçok merak edilen unsur vardır, bunların arasında sık sorulan soru tekrar eder mi sorusudur. Evet, yeterli ve doğru tedavi yapılamadığı sürece anal fistül tekrar edebilir.

Anal fistül tedavisi yapılmazsa ne olur?

Anal fistül tedavisi olan bir hastalık olup, erken teşhis çok önemlidir. Tedavi edilmediği takdirde basit gibi görünen apse ilerleyerek hayati tehlike oluşturabilir. Belirtileri görüldüğü an geri plana atılmayıp mutlaka tedavisi için uzman doktorlarla görüşülmelidir.

Anal fistülün bitkisel tedavisi mümkün mü?

Anal fistül için bitkisel tedavi yoktur. Makatta oluşan çatlak iç kısımda da geliştiği için hangi bitkisel tedavi uygulanırsa uygulansın geçirmesi mümkün olmaz.

Anal fistül tedavisi için hangi bölüme gidilir?

Anal fistül tedavisi için gidilmesi gereken bölüm genel cerrahidir. Bu hastalığın teşhis ve tedavisinde ilk başvurulması gereken bölümdür. Fakat genel cerrahi bölümü çok geniş alanlıdır. Ameliyat gerektiren durumlar genel cerrahlar tarafından gerçekleştirildiği için kendi içinde alanlara ayrılmıştır. Bu alanlardan biri de proktoloji bölümüdür. Proktoloji uzmanları hastalığın teşhis ve tedavisinde önemli bir bölümdür.

Anal fistül tedavisi nasıl yapılır?

Anal fistülün tedavisi cerrahidir, destek amaçlı ilaçlar verilmektedir. Anal fistül tedavisi fistülün bulunduğu yere göre farklılık gösterebilir. Anal fistülün birçok tedavi yöntemi bulunmaktadır. Fistülektomi, fistülotomi ve fistül plak ve lazer anal fistül tedavi yöntemidir. Gelin şimdi tedavi yöntemleri hakkında tek tek bilgi verelim.  Fistülektomi; fistül kanalının yerinden çıkarılmasıdır.

Fistülotomi; fistül kanalının parçalanmasıdır. Fistül plak ise kanalın tıkaç yardımıyla kapatılmasıdır. Hastanın durumuna göre lazerle de tedavi edilebilmektedir. Lazerle tedavi fistül kanalının eritilerek kapatılmasıdır ve günümüzde en çok anal fistül tedavisinde kullanılan bir yöntemdir.

Anal fistül tedavisi iyileşme süreci ne kadar sürer?

Anal fistül tedavisi cerrahi yollarla iyileşen bir hastalıktır. Günümüzde en çok kullanılan yöntem lazerle tedavide ağrısız ve acısız bir tedavi imkânı sunmak mümkündür. Hasta bu tedavi yönteminde normal yaşamına hemen dönmektedir. Anal fistül tedavisinde ameliyat sonrası bir hafta içinde kanama gözlenebilir. Hastanın verilen ilaçları almaya devam ettiği sürece iyileşme süreci hızlanacaktır.

Anal fistül, bağırsak ile anüs birleşim noktası olan yerde gelişen tünel şeklinde yapılara verilen isimdir. Deriye oldukça yakın olan bu kısım oluşan her fistül içerisinde iltihaplı sıvı da barındırır. Böylece zamanı gelince açığa çıkan bu sıvı bölgede başka fistüllerin oluşmasına da neden olur. İrin boşaldığında arkasında küçük bir kanal da bırakır. Belirli bir süre sonra bu kanal yeniden irin ile dolabilir.

Anal fistüller, rahatsızlık ve cilt tahrişi gibi hoş olmayan semptomlara neden olabilir ve genellikle kendi kendine iyileşmez. Ancak toplumlarda ve kişilerde zaman zaman yanlış inanışlar ve bilgiler dolaşabilir. Bu da anal fistüllerin kendiliğinden farklı tedavi yöntemleri ile geçebileceğidir. Fakat tedavisi yalnızca cerrahi yöntemlerle yapılmaktadır. Bağırsakta anal fistül gelişmişse bu mutlaka tedavi edilmelidir. Hem kişinin sağlığına kavuşması için hem de ileride kolon kanserine dönüşmemesi için gereklidir. Bazı anal fistül vakalarının gerekli şekilde tedavi edilmediği için ilerleyen dönemlerde kansere dönüştüğü görülmüş ve tıp dünyası tarafından kanıtlanmıştır.

Anal fistül ameliyatı riskli mi?

Yalnızca anal fistül değil, hangi alanda ameliyat olursa olsun çeşitli komplikasyonlar geliştiği için risk bulunmaktadır. Fistül cerrahisinden kaynaklanan yaygın komplikasyonlar arasında enfeksiyon, kanama ve anesteziklere karşı ters reaksiyonlar bulunur. Anal fistül cerrahisinin spesifik komplikasyonları şunları içerir:

  • Ameliyat olan kişinin bağırsak düzeninin bozulması,
  • Oluşan yaraların uzun sürelerde iyileşmesi,
  • Fistülün bir süre sonra tekrarlaması veya kronikleşmesi,
  • Anal kanalın daralması, bağırsak hareketini zorlaştırması,
  • Cerrahi müdahalenin yapıldığı bölgenin ağrıması,
  • Cerrahi ekipmana alerjik reaksiyon gösterilmesi,
  • Zaman zaman kanama görülmesi,
  • Dışkı kaçırma (Bağırsak inkontinansı)

Kişiler anal fistül konusunda şüpheleniyorlarsa mutlaka bir uzmana başvurmalı ve bu konuda yardım almalıdır. Aksi takdirde fistül kanalları artarak ilerler ve ameliyat zorlaşır. Ameliyat sonrasında gelişebilecek dışkı kaçırma için de ayrıca tedavi alarak bu süreci atlatmanız için adım atabilirsiniz.

Anal fistül ameliyatı kaç saat sürer?

Anal fistül ameliyatı çoğunlukla genel anestezi altında yapılır ancak çeşitli anestezi teknikleri de mümkündür (lokal vb). Operasyon genellikle 15 ila 30 dakika sürer. Fistül, sfinkter kasınızın yakınından geçiyorsa (anal kanalı kontrol eden kas), cerrahınız           bu yapının bir kısmını kesebilir. Bu da ameliyat sonrasında dışkıyı kontrol etmede zorlanma anlamına gelir. Ancak fistül kasın üst kısmından geçiyorsa doktorunuz kısa sürede ameliyatı sonuçlandırabilir.

Anal fistül deliği nasıl kapanır?

Anüsünüze çok yakın olmayan basit bir fistül için doktor, tüneli çevreleyen deri ve kasları keserek açar ve tünelli yapıya bu şekilde ulaşır. Bu yöntem ile birlikte açıklığın içten dışa iyileşmesini sağlar. Fistülü kapatmak için bir tıkaç kullanabilirler. Daha karmaşık bir fistül için, doktor açıklığa seton olarak bilinen bir tüp koyarak müdahale edebilir. Tüm iyileşme süreci yaklaşık olarak 6 hafta sürebilir.

İstanbul Bağcılar’daki hastanemizde alanında uzman doktorlar ile hijyenik hastane ortamında anal fistül tedavisi imkanı sunmaktayız. Anal fistül tedavisi, anal fistül tedavi yöntemleri ve anal fistül tedavisi fiyatları hakkında ayrıntılı bilgiyi hastanemiz genel cerrahi servisinde bulabilirsiniz. Anal fistül hakkında merak ettiklerinizi telefon numaramız ve whatsapp bilgi hattımızdan bize ulaşarak sorabilirsiniz.

Anal fistül ameliyatı iyileşme süreci ne kadar sürer?

Makat bölgesinin içinde bir çatlak vasıtası ile enfeksiyon oluşması ve bu enfeksiyonun anal bölgede doğal olmayan kanallar oluşturarak birikmesi ile oluşan anal fistül, hastaların yaşam kalitesini oldukça düşürmektedir. Anal fistülün ne olduğu hakkında ayrıntılı bilgi almak için anal fistül nedir yazımızı okuyabilirsiniz. Anal fistül tedavisi hakkında merak edilen konularda bilgi vermek için bu yazımızda anal fistül ameliyatı iyileşme süreci ve anal fistül ameliyatı sonrası bakım hakkında bilgiler vereceğiz.

Anal fistül ameliyatı iyileşme süreci ne kadar sürer?

Anal fistül tedavisi cerrahi yollarla yapılabilen bir hastalıktır. Günümüzün modern imkânları ile lazerle anal fistül tedavisi imkânı ile ağrısız ve kanamasız olarak yapılabilmektedir. Lazerle anal fistül ameliyatında kanama ve ağrı olmadığından dolayı hasta aynı gün taburcu edilebilmekte, normal yaşantısına hızlıca dönebilmektedir. Cerrahi anal fistül ameliyatı ile bir hafta içerisinde kanama ve ağrı oluşması beklenir. Bu süre içerisinde doktorunuzun reçete edeceği ilaçların düzenli kullanılması ile anal fistül iyileşme süresi hızlanacak, daha konforlu bir iyileşme süreci yaşanacaktır.

Anal fistül ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Anal fistül ameliyatı sonrasında hastalara ılık su içinde oturma banyosu, reçete edilecek kremlerin uygulanması, sebze ve lifli gıda ağırlıklı beslenme, alkol ve kafein içeren içeceklerden uzak durulması, düzenli dışkılama, bol su içilmesi gibi hastalığın iyileşme süresini kısaltacak ve tekrarlamasını engelleyici genel tavsiyelerde bulunulur. Dikkat edilecek bu hususlar dışında her cerrahi operasyon kendine özel durumlar barındırır, her hastanın tıbbi durumuna göre doktoru özel tavsiyelerde bulunabilir. Kaliteli bir iyileşme süreci için doktorun tavsiyelerine harfiyen uyulmalı, reçete edilen ilaçlar düzenli kullanılmalıdır.

Anal fistül tekrar eder mi?

Anal fistül tedavisinin en önemli evresi lazerle, medikal veya cerrahi yöntemlerle olsa da hastalar anal fistül belirtileri ile hastanemize başvurduğunda muayene sırasında hastalığın sebeplerinin ne olduğu belirlenmekte, anal fistül tedavisi sonrasında hastalığın tekrarlamasını önlemek üzere tavsiyelerde bulunulur. Anal fistül tekrarlar mı endişesi haklı sebepler taşımakla birlikte, uzman hekimler tarafından yapılan başarılı operasyonlar sonrası hastalığın nedenlerinin bilinmesi, ameliyat sonrası tavsiyelere uyulması, beslenme ve dışkılama alışkanlıkların değiştirilmesi ile anal fistül tekrarlaması ihtimali çok azalmaktadır.

Anal fistül ameliyatı sonrası akıntı olur mu?

Anal fistül, makatın iç yüzeyi ve dış yüzeyini çevreleyen dokular arasında anormal durumların varlığını ortaya çıkaran bir rahatsızlıktır. Fistüller tek bir bölgede toplandığı gibi birçok bölgede de varlığını gösterebilmektedir. Hastalığın kendiliğinden iyileşmesini bekleyen hastalar aslında yanlış bir inanış peşindedirler. Anal fistül tedavi edilmediği sürece kendi kendine ortadan kaybolması mümkün olmayan bir hastalıktır. Anal fistül kişinin bazı konularda dikkat etmesi durumunda ortaya çıkabilecek bir hastalık değildir. Anal fistül şikâyetleri yaşamamak için korunma yollarını araştırmak için anal fistül hastalığından korunma yolları adlı yazımızı okuyabilirsiniz. Anal fistül sorunu yaşayan hastalar hastalığın vücutlarına düştüğü andan itibaren hep bir araştırma peşinde olurlar. Anal fistül hastalığını ilk kez yaşıyor olanlar hastalık hakkında hiç bilgileri olmadığı gibi birçok konuyu merak etmektedirler. Bu konu hakkında detaylı bilgi ve araştırma yapmak için anal fistül tedavisi hakkında en çok merak edilenler adlı yazımızı okuyabilirsiniz. Az önce de belirttiğimiz gibi anal fistül kendiliğinden iyileşme gösterebilen bir rahatsızlık olmadığı için mutlaka tedavi gerektirmektedir. Çoğu hastalığın avantajlı bir tedavisi olan lazer yöntemi anal fistül hastalığının da avantajlı yöntemidir. Lazer yönteminin yanında cerrahi tedavi ile de tedavi edilebilmektedir. Anal fistül ameliyatı sonrası hastaların iyileşme süreçleri boyunca dikkat etmeleri gereken bazı kriterler bulunmaktadır. Uzman doktorlar tarafından yapılan cerrahi tedavi sonrası hastalar, doktorun önerdiği reçete ve programlara harfiyen uymalıdır. Her hastalığın tedavisinde operasyonun getirdiği bazı riskler bulunabilir. Anal fistül ameliyatı sonrası da iyileşme sürecinde bazı ufak boyutlu komplike olaylar meydana gelebilmektedir. Anal fistül ameliyatı sonrası hastada akıntı gözlenebilir. Oluşan akıntı korkulacak gibi olmayıp hafta arasında iyileşme sağlayacaktır.

Anal fistül ameliyatı sonrası kaşıntı olur mu?

Anal fistül ameliyatı sonrası hastanın makat bölgesinin temizliği sırasında kullandığı malzemelerden dolayı kaşıntı ortaya çıkabilir. Makatta oluşan kaşıntılar hastanın merhem kullanması sonucu geçmektedir.

Anal fistül ameliyatı sonrası kanama olur mu?

Anal fistül ameliyatı sonrası hasta, operasyon bölgesinde zaman zaman damla damla kan geldiğini gözlemleyebilir. Makattaki kanama iyileşme süreci boyunca devam edebilir fakat geçmeyen bir kanama mevcut ise mutlaka doktora başvurulmalıdır.

Anal fistül ameliyatı sonrası gaz ve dışkı kaçırma olur mu?

Anal fistül ameliyatı esnasında makat kasları yaralanma durumu ile karşı karşıya kalabilir. Operasyon sonrası hastada küçük bir ihtimalle de olsa gaz ve dışkı kaçırma durumu gelişebilir.

Anal fistül ameliyatı sonrası hasta bakımı nasıl olmalı?

Anal fistül ameliyatı sonrası hasta bakımı oldukça önem taşımaktadır. Operasyonu gerçekleştiren doktor tarafından hastalara program önerilmektedir. Hastalar iyileşme süreçleri boyunca ve hatta yaşamları boyunca bir daha bu sorunla karşılaşmamak adına sağlıklarına dikkat etmelidirler. Anal fistül ameliyatı sonrası hasta operasyon bölgesinin temizliğini ve pansumanını düzenli olarak yapmalıdır. Kabız yapabilecek yiyecekleri tüketmekten uzak durmalıdırlar. Düzenli olarak gün içinde aktif olmalıdırlar. Bütün bunlara dikkat edildiği takdirde anal fistül sorunu hafiflemeye ve iyileşmeye başlayacaktır.

Anal fistül ameliyatı sonrası kaç gün rapor alabilirim?

Anal fistül sorunu kişinin normal yaşantısına ciddi bir şekilde etki edebilecek bir boyuttadır. Anal fistül sorunu yaşayan çalışan hastalar sağlıklarına kavuşacakları gün kadar yani hastalığın iyileşme süreci kadar istirahat raporu alabilmektedirler.

Anal fistül, anüs çevresindeki deri ile anüs veya rektumun içi arasında gelişen küçük bir tünel olarak tanımlanabilir. Anal fistüllerin oluşumu genellikle anal bölgede bir enfeksiyon veya apse sonucu gerçekleşmektedir.

Anal fistüller ağrıya, şişmeye ve akıntıya neden olabilir ve tedavisi zor olabilir. Cerrahi olarak çıkarılmaları gerekebilir. Anal fistül tedavisi, fistülün yeri ve ciddiyetine ve ayrıca bireyin genel sağlığına bağlı olacaktır. Bazı durumlarda, fistülü kapatmak için ilaçlar veya diğer cerrahi olmayan tedaviler kullanılabilirken, diğer durumlarda ameliyat gerekli olabilir.

Anal Fistül Ameliyatı Olanlar

Anal fistül ameliyatı olma deneyimi kişiden kişiye değişebilir ve fistülün yeri ve ciddiyeti, yapılan ameliyatın türü ve bireyin genel sağlığı gibi bir dizi faktöre bağlı olacaktır. Genel olarak, anal fistül ameliyatı tipik olarak genel anestezi altında yapılır. Kişiler ameliyat sırasında herhangi bir şey hissetmezler.

Ameliyattan sonra, kişi anal bölgede genellikle ağrı kesici ilaçlarla giderilebilen bir miktar ağrı ve rahatsızlık hissedebilir. Ayrıca bölgede şişlik ve morarma olabilir. Operasyon sonrasında iyileşme süreci de birkaç haftayı bulabilir. Bu süre zarfında, bireyin cerrahının talimatlarına uyması ve reçeteli ilaçları alması gerekiyor. Ayrıca yorucu faaliyetlerden kaçınmaları ve bölgenin düzgün bir şekilde iyileşmesini sağlamak için özel bir diyet izlemeleri elzem olabilir.

Anal Fistül Tekrarlar mı?

Ameliyattan sonra anal fistülün tekrarlama riski her zaman için vardır. Tekrarlama riski, fistülün yeri ve ciddiyeti, yapılan ameliyatın türü ve kişinin genel sağlığı gibi bir dizi faktöre bağlı olabilir. Bazı durumlarda, fistülün tekrarını tedavi etmek için ikinci bir ameliyat gerekebilir.

Tekrarlama riskini azaltmak için, cerrahın talimatlarına uymak ve reçete edilen ilaçları talimatlara uygun olarak almak önemlidir. Bölgeyi temiz tutmak ve kabızlıktan kaçınmak da yeni fistül gelişimini önlemeye yardımcı olabilir.

Anal fistülün tekrarlama riski ile ilgili olarak doktorunuz ile görüşme yapmanız gerekebilir. Yapılacak muayenede tekrarlama riski ya da tekrarladığı net bir şekilde ortaya çıkartılacaktır.

Anal Fistül Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

Anal fistül ameliyatı kişiden kişiye göre değişiklik gösterir. Öncelikle fistül sayısı ve yerleri ameliyatın süresini belirlemede ana etken olarak görülebilir. Ameliyatın kendisi, belirli koşullara bağlı olarak birkaç saatten birkaç saate kadar sürebilir. Ameliyattan sonra, kişinin eve gitmek üzere taburcu edilmeden önce bir süre hastanede müşade altında kalması gerekecektir.

Bir anal fistül için en yaygın ameliyat türü, fistülü açmak ve içten dışa doğru iyileşmesini sağlamak için tüm fistülün kesilmesini içeren bir fistülotomidir. Ameliyatın süresi ile ilgili uzman hekim size daha net bilgiler de sağlayabilir.

Anal fistül ameliyatı sonrası iyileşme döneminde cerrahın ve sağlık ekibinin talimatlarına uyulması önemlidir. Bu, sorunsuz bir iyileşme sağlamaya ve komplikasyon riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Uyulmaması halinde iyileşme süreci uzun sürebilir.

İstanbul Bağcılar’daki hastanemizde alanında uzman cerrahlar ile lazerle anal fistül tedavisi imkânı sunuyoruz. Anal fistül hakkında ayrıntılı bilgi almak için hastanemiz genel cerrahi servisinde bilgi alabilirsiniz. Sorularınız için telefon numaralarımız ve WhatsApp destek hattından yardım alabilirsiniz.

Anal kanal ve makat dışındaki cilt arasında bir kanal oluşmasıdır.  Anal fistüllerin yarısından fazlası anal bölgede (makat bölgesi) oluşan abselere bağlıdır.  Absenin boşaldıktan sonra geride bıraktığı boşluğun tam olarak iyileşememesi sonucu tünel haline gelmesi ve enfeksiyonun devam etmesi sonucu oluşur. Abse oluşumunda kişisel hijyenin etkisi gösterilememiştir. Anal travma, geçirilmiş anal cerrahi ve Crohn hastalığı da fistül oluşumuna  neden olabilir.

Perianal fistüllerde iç ve dış ağzı vardır. Hastalarda zaman zaman akıntı olur.  Perianal fistüller daha çok yaş arasında görülür ve erkeklerde kadınlara göre 2 kat daha sıktır.

Tanı için genellikle anal muayene yeterlidir. Bazı komplike fistüllerde anestezi altında muayene, endoanal ultrason, fistülografi,  kolonoskopi ve pelvik MR inceleme gerekebilir.

Perianal fistüllerin tedavisinde ana  amaç:

1. İltihabı ve fistül traktını ortadan kaldırmak

2. Fistülün tekrarlamasını önlemek

3. Ameliyat sonrası gaz ve gaita kontrolünde bozulmaya neden olmamak

4. En kısa sürede iyileşmeyi sağlamak

Perianal fistüllerde esas tedavi cerrahidir. Kendi kendine ya da ilaç tedavisi ile iyileşmesi mümkün değildir. Enfekte anal fistüllerde cerrahi öncesi antibiyotik tedavisi gerekebilir.

Perianal fistüllerde uygulanabilen teknikler:

1. Fibrin yapıştırıcı uygulaması: Özel bir fibrin yapıştırıcı ilaç kullanılır. Başarı oranı % civarındadır ve uzun dönemde tekrarlama riski çok yüksektir. Ancak gaz ve büyük abdest kaçırma riski olmadığından tercih edilebilir.

2. Fistülotomi ve fistülektomi tekniği: Fistül iç ve dış ağızları bulunarak fistül traktının (yolunun)  açılıp içerisindeki iltihaplı dokunun temizlenmesi veya bu yolun tamamen çıkarılması esasına dayanır. Nüks oranı % civarındadır. Sfinkteri içine alan fistüllerde uygun bir yöntem değildir. Gaz ve büüyk abdest kaçırma riski %2 civarındadır. Ancak sfinkteri içine alan fistüllerde uygulanırsa bu risk %20’lere çıkabilir.

3. Seton Uygulaması: Sfinkterlerden birini veya birkaçını içine alan fistüllerde uygulanan bir tekniktir. İç ve dış fistül ağızları bulunarak kas ortaya konduktan sonra kas bir ip veya lastik ile bağlanarak o şekilde iyileşmesi beklenir. Başarı oranı %, tekrarlama riski % civarındadır. Gaz ve büyük abdest kaçırma riski % arasındadır.

4. Kaydırma Teknikler: Fistüle yakın bölgedeki mukoza (kalın barsağın çini örten tabaka) veya derinin kaydırılarak fistül traktının kapatılması işlemidir. Gaz veya büyük abdest tutamama riski %20, tekrarlama olasılığı %20 civarındadır.

5. Doku Tıkaçları: Fistül traktı özel bir doku ile doldurularak tıkanır. En çok insan dokularına en iyi uyum sağlayan domuzlardan elde edilen materyallerdir. Başarı oranı %’dir.

6. Lazer Tekniği: Fistül kanalının içine lazer uygulanır. Başarı oranı arasındadır. Tekrarlayan işlemlerle başarı şansı daha da arttırılabilir.

Lazer İle Hemoroid Tedavisi: Birçok cerrahi yöntemle tedavi edilebilen hemoroidlerde, hasta açısından en konforlu ve hızlı iyileşme sağlayan yöntem lazer ile hemoroidektomidir. Evre 1 ve 2 iç hemoroidlerde uygulanır. Lazer cihazı 90 dereceye kadar  ısı vererek hemoroid pakelerinin denatüre olmasını yani küçülmesini sağlar. Lokal anestezi ya da hafif sedasyon (uyutularak) ile yapılabilir. Saç telinden biraz kalın lazer teliyle hemoroid memelerine girilerek uygulanır. İşlemden hemen sonra hemoroid pakelerinde küçülme olur ancak tamamen kaybolması haftayı bulmaktadır. Lazer hemoroidektomi sonrası hastalarda hafif yanma olabilir. Kanama ya hiç olmaz ya da çok az miktarda olabilir. Hastalar günlük hayatına hemen dönebilir.  Genellikle 1 günlük istirahat yeterli olur. Lazer hemoroidektomi sırasında kaslara jherhangi bir işlem yapılmadığı için dışkı ya da gaz kaçırmada problem yaşanmaz.


Bu yazıyı paylaşın

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası