kedinin eve alışma süreci / Kediler Yeni Evlerine Nasıl Alıştırılır? - Pet İhtiyaç Blog

Kedinin Eve Alışma Süreci

kedinin eve alışma süreci

Sahip Değiştiren Kedi Nasıl Etkilenir?

Kediler vahşi doğalarına olan bağlılıkları sebebiyle bağımsız, kendine odaklı canlılar olarak görülürler. "Kedilerin sahipleri yoktur, onlar birlikte yaşadıkları insanları ihtiyaçlarını karşılayan ya da bir nevi sahiplendikleri canlılar olarak görürler." düşüncesi de kedilerin sahipleri ile olan ilişkilerinin farklı algılanmasına neden olur. Kedilerin yalnız olmaktan keyif alan, özgür ruhlu canlılar oldukları doğrudur. Kendilerine nasıl bakmaları gerektiğini diğer canlılarla kıyasla çok daha fazla bilirler. Köpekler ile kıyaslandıklarında bağlanma ve güvenlik gereksinimleri insan odaklı olmayabilir. Ancak birçok kedi, sahibi eve geri döndüğünde mutlu olur. Sadece mutluluğunu insanların beklediği şekilde göstermeyebilir. Hatta bazı kediler sahiplerinden uzun süre ayrı kaldıklarında o muhteşem kavuşma anında sergiledikleri kayıtsızlık ile dikkat çekebilir. Unutulmaması gereken kedilerin sahiplerine bizlerin anlamadığı şekillerde olsa bile bağlı olduklarıdır. Kediler sahiplerinden ayrıldıklarında genellikle evlerinde de ayrıldıkları için bu onlar açısından zorlu bir süreç anlamına gelir. Sahibinden herhangi bir nedenle ayrılan kedi sahiplendiğiniz zaman onun alışma süreci olacağını unutmamalısınız. Bu yazımızda kedilerin sahiplerinden ayrılmasının onları nasıl etkilediğini ve eve yeni gelen kediyi alıştırmak için yapılması gerekenleri ele alacağız.

Kediler Sahipleri Değişince Ne Hisseder?

Kediler sahiplerine olan bağlılıklarını ilk bakışta anlaşılması zor davranışlar ile gösterirler. Bu da kedilerin sahiplerinden ziyade evlerine bağlı olduğu düşüncesinin ortaya çıkmasına neden olur. Oysa kediler sahiplerine bağlanan ama bu bağlılığı kendilerine özgü şekillerde gösteren canlılardır. Kediler sevgilerini ufak bir mırlama, kafa sürtme ya da bazen küçük ısırıklarla gösterebilirler. Söz konusu kedilerin yas tutması olduğunda ise duygularını daha net bir şekilde ifade ettiklerini söyleyebiliriz. Sahibinden ayrılan ve artık kendisi için yepyeni bir dünyada hayata başlayan kediler yas tutabilirler. Kedilerin sahiplerinin değişmesi yüksek ihtimalle yaşam alanlarının da değişmesi ile sonuçlanır. Bu da kedilerin süreçten çok daha fazla etkilenmelerine neden olur. Kedilerin sahipleri değiştiğinde kafaları karışır ve gergin davranışlar sergilerler. Yalnızlık duygusu da bu dönemde kediler tarafında hissedilmesi normal duygular arasında yer almaktadır. En sevdikleri insanın neden gelmediği anlayamazlar ve bu karmaşıklık günlük rutinlerine yansır.

Kediler sahipleri değiştiği zaman ve yeni bir evde yaşamaya başladıklarında kaçmaya çalışabilirler. Kaçma hem eski sahibine geri dönme hem de eski yaşam alanına geri dönme iç güdüsü ile ortaya çıkan bir girişimdir. Bunun yanı sıra kedilerin yeni eve alışma süresi boyunca iştahsızlık, uyumama, idrar püskürtme, huysuzluk, kendisini aşırı temizleme gibi davranışlar sergilemesi normaldir. Bu davranış değişimlerinin temelinde kedilerin süreçte yaşadıkları stresin ve tedirginliğin etkisi oldukça büyüktür. Bazı durumlarda kedilerin davranışlarında herhangi bir değişim meydana gelmemesi de olasıdır. Kedinin mizacına göre yaşadığı duyguları ifade etme şekli değişiklik gösterir ve bazı kediler yaşadıkları duygu durum değişikliklerini kendilerini savunmasız göstermemek için yansıtmazlar.

kedi yeni eve nasıl alıştırılır

Kedi Yeni Eve Gelince Nasıl Alıştırılır?

Kediler sahipleri ve evleri değiştiğinde stres ve terk edilmişlik duygusu yaşayabilirler. Kediler sahiplerini sevseler de onlar için ev değiştirmek de en az sahiplerinin değişmesi kadar dramatik bir süreçtir. Bu süreci kedinin konforlu bir şekilde atlatabilmesi için mutlaka sabırlı olmak ve kedinin talepleri doğrultusunda ona yaklaşmak gerekir.

Zaman Verin

Kedilerin kendilerini güvende hissedebilmeleri için yaşadıkları alana hakim olmaları gerekir. Kendilerini güvende hissetmelerini sağlayacak hakimiyeti kurmaları içinse zamana ihtiyaçları vardır. Eve yeni gelen kediyi alıştırmak için zamana ihtiyacınız vardır. Kedinin sadece yaşam alanına uyum sağlaması ve kendini güvende hissetmesi için bile birkaç hafta zamana ihtiyacı vardır.

Eşyalarını Koruyun

Sahibi olan bir kediyi herhangi bir nedenle sahiplendiğiniz zaman yeni evine ve yaşamına daha kolay alışabilmesi için kullandığı eşyaları almanız faydalı olacaktır. Tuvaleti, mama ve su kabı, oyuncakları hatta sahibinin kokusunu taşıyan bir eşya Tüm bunlar kedinin yaşadığı büyük değişimi daha konforlu bir şekilde atlatmasına yardımcı olur.

İlgisini Çekin

Kedilerin ilgisini çekmek kolaydır, hiçbir şey yapmasanız bile meraklarına yenik düşüp sizinle ilgilenirler. Bu durumlarda onların ilgisini daha çok çekebilmeniz önemlidir. Kedi yeni bir evde yeni bir sahiple yaşamaya başlaması sadece eskiye duyduğu özlem odaklı sorunlar yaratmaz. Kedi kendini güvende hissetmez, aç kalma korkusu yaşayabilir ya da birlikte yaşadığı insanların kendisine kötü davranacağını düşünebilir. Kedinin korkularının azalması ve size güvenebilmesi için ona size doğru attığı adımlar sonrasında lezzetli atıştırmalıklar sunabilirsiniz. Pozitif pekiştirme her zaman çok etkilidir ve kediler için lezzetli ödül mamaları da gerçekten karşı konulmazdır. Kediler için özel olarak hazırlanan kedi ödül mamalarını buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.

kedilerin yeni eve alışma süreci

Sabırlı Olun

Kedilerin yaşam alanlarının değişmesi ile birlikte davranış sorunu olarak tanımlanabilecek hareketler yapmaları yaygındır. Bölgesini işaretlemek için idrar püskürtme, tepkisini göstermek için aşırı miyavlama ya da tırmalama değişim yaşayan kedilerin gösterdiği davranışlardan bazılarıdır. Bir noktada bu davranışlar tahammül edilemez gibi gözükse de empati kurmayı denemelisiniz. Bir anda hayatınızın tamamen değiştiğini ve hiç tanımadığınız canlılarla birlikte yaşamaya başladığınızı ve sizin için en değerli insanın bir anda hayatınızdan çıktığını düşündüğünüz zaman patili dostunuzun hislerini paylaşabilirsiniz. Kedilerin insanlara alışma süreci yaşam alanlarına alışma sürecinden daha zorlu ve uzun olabilir. Bu nedenle eve yeni gelen kediyi alıştırmak istediğiniz zaman bol sabırlı olmanız gerekir.

Adımlarını İzleyin

Kedilerin yeni eve alışma süreci keyifli bir deneyime dönüşebilir. Karakterini bilmediğiniz, alışkanlıklarını keşfetmediğiniz bir canlı ile yeni bir yaşama adım attığınızda yaşadığınız her an keyifli bir anıya dönüşebilir. Kediler meraklı canlılardır ve gözlem yapmayı severler. Siz de yeni yol arkadaşınızı gözlemleyin ve onu tanımaya çalışın. Bu süreçte de ilk adımları hep onun atmasına izin verin. Onu sizinle aynı odada olmaya, kucağınıza gelmeye ya da oyun oynamaya zorlamayın. Yeni evine ve yaşamına alışmaya çalışan patili dostunuz merakına yenilerek adım adım size gelecek ve mutlaka sizi tanımaya çalışacaktır. Onun attığı adımlarla ilişkinizi ilerletmek zaman içerisinde güçlü bir bağ kurmanızı kolaylaştırır.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül TunçayTüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle funduszeue.info blog sayfasında yılından beri blog içeriği yazmaktadır.

Kediler Yeni Evlerine Nasıl Alıştırılır?

Kediler, akıllı hayvanlar oldukları için adaptasyon yetenekleri çok yüksek canlılardır. Fakat çok temkinli olmaları ve alışkanlıklarına bağlı doğaları onları yeni yaşam alanlarına uyum sağlama konusunda bir derece zorlamaktadır. Ama bu durum sizi korkutmasın. Kedilerin bir eve alışma süreleri genellikle 24 saat ile sınırlıdır. Özellikle başka bir evde yaşamış yetişkin bir kedi, yavru kedilere kıyasla yeni yaşam alanına daha zor alışır. Yavru kedilerin handikabı ise fazla ürkek olmaları ve savunmasız hallerinin yeterince farkına varmalarıdır. Fakat doğru bir yaklaşım kedinizin evine ve ömürlük yuvasına alışma süresini kısaltacaktır.

>> Kedi Maması

kediler eve nasıl alışır

Onun Güvende Hissetmesini Sağlayın

Kediler, kendilerini koruma içgüdüsünü fazlaca taşıyan canlılar olarak öncelikle kendilerini güvende hissetmek isterler. Bunun için sahiplendiğiniz kediyi eve getirdiğinizde evin sessiz olmasına dikkat etmeli ve ani hareketlerden kaçınmalısınız. Kediniz eve ilk girdiğinde onu taşıma çantasından çıkmaya zorlamamalı ve yanından uzaklaşmalısınız. Böylece kediniz istediği zaman çantadan çıkıp etrafı koklamaya ve güvenli bir alanda olup olmadığını anlamak için araştırma yapmaya başlayacaktır. Ama bu süre uzun olabilir. Bu noktada sabretmeniz ve kediniz güvende olduğuna emin olana kadar beklemeniz gerekir. Eğer kedi yavruysa onu belirlediğiniz küçük bir odaya alarak ile başlamanız daha uygun olur. Böylece etrafı yavaş yavaş keşfedecek ve kendini daha rahat hissedecektir.

Kediler, doğada diğer hayvanların saldırılarına açık oldukları için her saklanabilecekleri bir yer arayışındadırlar. Bu da güvenlikle ilgili bir sorundur. Kedinizi eve alıştırmak için belirlediğiniz odada onun saklanabileceği noktalar kesinlikle olmalıdır. Bunun için yatak ve koltuk altları ile giysi dolapları ideal yerlerdir. Ayrıca kediler, doğadaki düşmanlarından korunmak için yüksek yerler ararlar. Böylece tüm saldırılardan korunmuş olurlar. Bu da kedi tırmalama tahtaları ile mümkündür. Kediniz saklanacak ve kaçacak yerleri keşfedene kadar onu rahat bırakmanız uygun olacaktır.

kedilerin yeni eve alışma süreci

Onun Temel İhtiyaçlarını Giderebileceğine İkna Olmasını Sağlayın

Kediler, aç ve susuz kalmaktan endişe eden yaratıklardır. Bu endişeyi ortadan kaldırarak yeni yaşam alanında tüm ihtiyaçlarının karşılanacağını öğrenmesi için kedinin bulunduğu odaya mama ve su kabı koymayı ihmal etmeyin. Yavru kediler, mamaya ve suya çabuk teslim olurken yetişkin kediler genellikle ilk 24 saat mama yemeyi ve su içmeyi ret ederler. Bu durumda sakin kalmalı ve kedinin kendi tercihini yapmasına izin vermelisiniz. Zira onu zorlamanız eve alışma süresinin uzamasından başka bir sonuç doğurmayacaktır.

Uyku, tüm canlılarda olduğu gibi kedilerde de birincil ihtiyaçtır. Kedilerin uykucu ve konfor düşkünü hayvanlar olduğu düşünüldüğünde onlara uyumaları için bir yer belirlemeniz de kaçınılmazdır. Bunun için kedi yatağı edinebilirsiniz. Kedinizin açlık, susuzluk ve uyku ihtiyaçlarını giderebileceği bir ortam yarattıktan sonra onu takip ederek tuvalet gereksinimi de tespit etmelisiniz. Bunun için kedi kumu almalı ve kediniz yeri eşelemeye başladığında onu hemen kumuna götürmelisiniz.

Onunla Oyun Oynayın

Tüm yaşamsal ihtiyaçları karşılandıktan sonra kediler, etrafı keşfederek meraklarını gidermeye çalışırlar. Bu hareket, kedinin bir nebze rahatladığını gösterir. Bu keşifler sırasında ona çok yaklaşmadan onu takip edin ve yumuşak bir ses tonuyla onunla konuşun. Böylece sizin varlığınıza ve sesinize alışacaktır. Size alışmaya başladığında aranızdaki mesafeyi yavaş yavaş azaltarak onunla oyun oynamayı deneyebilirsiniz. Kediler için oyun yaşam alanını benimsemenin en önemli göstergesidir. Kedinizin oyuncaklarına ve ilk etapta oyun arkadaşı olarak gördüğü size yaklaşması ise evine alışmaya başladığının işaretidir.


Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Yavru Kedi Bakımı Nasıl Olmalı?

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası