prosopagnozi nedir / Yüz körlüğü (Prosopagnozi) nedir? Yüz körlüğü belirtileri nelerdir? - Sağlık Haberleri

Prosopagnozi Nedir

prosopagnozi nedir

Eşinizin, anne babanızın ya da en iyi arkadaşınızın yüzünü unutmanın ya da en sevdiğiniz aktörü tanıyamamanın nasıl bir şey olduğunu bir düşünün. Aslında günümüzde tahmini her 50 kişiden 1’i bu sorunu yaşıyor ancak çoğu zaman da bu sorunu yaşadığının farkında olmuyor. Buna prosopagnozi (prosopagnosia ) veya yüz körlüğü deniyor. Hatta bu kişilerden bazıları aynada kendilerini bile tanımakta zorlanıyor.

Aslına bakarsanız yakın zamana kadar pek çok insan prozopagnozi kelimesini uzun süre boyunca duymamıştı. Ancak Amerikalı aktör Brad Pitt’in bu sorunu yaşadığını söylemesinden sonra işler değişecekti. Ayrıca şempanzeler ile yaptığı çalışmalar ile tanıdığımız İngiliz primatolog, etolog ve antropolog Jane Goodall’ın da bu durumdan muzdarip olduğu devamında anlaşılacaktı.

Yüz Körlüğü (Prosopagnozi) Nedir?

Pitt ve Goodall’ın sorununun ne zaman başladığı veya buna neyin sebep olduğu bilinmiyor, ancak önceki araştırmalar nörobilim açısından değerli içgörüler sağladı. Şimdi gelin arka planda neler olup bittiğini anlamaya çalışalım.

Yüz Körlüğü ( Prosopagnozi) Nedir?

Yüz körlüğü olarak da bilinen prosopagnozi, nörolojik bir rahatsızlık olup insanların yüzlerini tanıyamamak ve yüzleri birbirinden ayırt edememek anlamına gelmektedir. Kökeni Yunanca olan “prosopagnosia”, “prosopon (yüz)” ve “agnosia (bilgiyi işleyememe, tanıyamama)” kelimelerinin birleşiminden oluşmaktadır. Böyle bir durumun varlığı çok öncesinden beri bilinse de konu ile ilgili ilk resmi açıklama, Dr. Joachim Bodamer tarafından yazılan  tarihli bir rapora aittir

Yüz körleri (prosopagnozikler) yüzü özel ve benzersiz kılan ve insanları tanımayı ve birbirinden ayırt etmeyi sağlayan özellikleri algılamakta sorunlar yaşarlar. Ancak bu durumun algısal körlük ile karıştırılmaması gerekir. Algısal körlük de sorun adından da anlayacağınız gibi algılarımız ile ilgilidir. Ancak yüz körlüğü nörolojik bir bozukluktur. ( Detaylar için: İstem Dışı Körlük Yani Bakıp da Görememe Sorunu Nedir?)

Yüz Körlüğü (Prosopagnozi) Nedir?

Düşük düzeyde prosopagnozisi olan insanlar, yabancıların veya iyi tanımadıkları kişilerin yüzlerini ayırt etmede zorlanır. Orta derecede yüz körlüğü olanlar, aile üyeleri ve yakın arkadaşlar da dahil olmak üzere düzenli olarak gördükleri kişilerin yüzlerini tanımakta sıkıntı çeker. Yüksek düzeyde yüz körlüğü olan kişiler ise kendi yüzlerini bile tanımayabilirler.

Yüz Körlüğü Neden Olur?

Aslında bu sorunun cevabını vermek kolay değildir. Yüz körlüğü temelde iki sebepten kaynaklanır. Bunlar gelişimsel ve edinimseldir. Yani yüz körlüğü kimi durumlarda doğuştan gelen bir sorundur. Bu durum yaşamın erken dönemlerinde (tipik olarak doğumdan itibaren) ortaya çıkar.

Nörogelişimsel bozukluklardan kaynaklı olabileceği gibi veya genetik olarak kalıtsal olması da olasıdır. Ancak bu sorunu yaşayanlar çoğu zaman bir dertleri olduğunun farkında olmayacaklardır. Sonucunda hayatları boyunca yüzleri böyle algıladıkları için başka bir referans tecrübeleri yoktur. 

Yüz Körlüğü (Prosopagnozi) Nedir?

Ancak kimi durumlarda da beyin hasarı, felç ve kafa travması ya da cerrahi beyin operasyonu sonucunda gelişecektir. Beyin hasarı sonucu oluşan yüz körlüğü rahatsızlığı ilk olarak ’de anlaşılmıştır. İlerleyen yıllarda felç ve beyin travmasına bağlı olarak çeşitli başka vakalara da rastlanmıştır.

Beyin Yüzleri Nasıl İşler?

Yüz oldukça karmaşık yapıdadır. Anlaşılması zor üç boyutlu bir şekle, önemli derecede hareket kabiliyetine ve tüm yüzleri oldukça benzer hâle getiren yapısal kısıtlamalara sahip olan yüzün yapısını işlemek algısal bir sistem için zordur. Ancak insan, beynin gelişmiş yüz tanıma sistemi sayesinde bu karmaşık algılama işlemini çok hızlı ve doğru bir şekilde zorlanmadan gerçekleştirir.

Beynimizdeki şakak lobunun (temporal lop) ve yan lobun (parietal lop) kesiştiği yerde yüz algılamadan sorumlu, “fuziform yüz alanı” olarak adlandırılan bir bölge bulunmaktadır. Fusiform yüz bölgesi beynin iki tarafında da bulunur. Ancak görüntüleme teknikleri kullanılarak elde edilen bulgular yüz körlüğünün genel olarak beynin sağ yarıküresiyle ilişkili olduğunu göstermiştir.

Bazı araştırmalar, bu bölgenin insan yüzlerine dikkat ettiğimizde nesnelere dikkat ettiğimiz duruma göre daha aktif olduğunu gösteriyor. Ancak elde edilen sonuçlar hastalığın kaynağını net olarak ortaya koyabilmiş değil.

Yüz Körlüğü (Prosopagnozi) Nedir?

Sonuç olarak prosopagnoziye neyin neden olduğu tam olarak net değildir. Ancak son araştırmalar bunun beynin bazı bölümlerindeki anormallikler, deformasyonlar veya hasarlarla bağlantılı olabileceğini öne sürüyor.

Ayrıca yüz körlüğünün görme bozukluğu, öğrenme güçlükleri veya hafıza kaybından kaynaklanmadığına da dikkat etmek önemlidir. Kişiyi hatırlayamama hafıza probleminin aksine, yüzleri tanıma ile ilgili spesifik bir problemdir.

Prosopagnozi nadir görülen bir tıbbi durum olmasına rağmen, insanların yaşamları üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Hastalar, diğer bireylerin dış görünüşleri konusunda kendilerini sürekli bir amnezi halinde hissederler. Sonucunda bu durum onların sosyal yaşamlarını ve zihinsel sağlıklarını olumsuz etkileyecektir. bilir. Ayrıca prosopagnozi hakkında pek çok şey bilmemize rağmen, görünürde bir tedavi yoktur.

Son Olarak;

yüz tanıma

Bazı insanlar ise yüz tanıma konusunda konusunda daha büyük bir yatkınlığa sahip olur. Beyinlerinin bu kısmı özellikle iyi gelişmiştir. Bu kişilere de süper tanıyıcılar denir. Spektrumun diğer ucunda yer alan bu kişiler toplumun yaklaşık yüzde 2’sini oluşturmaktadır.

Sonuç olarak insan beyni çözülmesi gereken bir çok bilmeceyi de beraberinde taşımaktadır. Yazının devamında göz atmak isterseniz: Erkek ve Kadın Beyinleri Gerçekten Farklı mıdır? Bilmeniz Gereken İki Mit ve Bir Gerçek


Kaynaklar ve İleri Okumalar:


Size Bir Mesajımız Var!

Matematiksel, yılından beri yayında olan ve Türkiye’de matematiğe karşı duyulan önyargıyı azaltmak ve ilgiyi arttırmak amacıyla kurulmuş bir platformdur. Sitemizde, öncelikli olarak matematik ile ilgili yazılar yer almaktadır. Ancak bilimin bütünsel yapısı itibari ile diğer bilim dalları ile ilgili konular da ilerleyen yıllarda sitemize dahil edilmiştir. Bu sitenin tek kazancı sizlere göstermek zorunda kaldığımız reklamlardır. Yüksek okunurluk düzeyine sahip bir web sitesi barındırmak ne yazık ki günümüzde oldukça masraflıdır. Bu konuda bizi anlayacağınızı umuyoruz. Ayrıca yazımızı paylaşarak veya Patreon üzerinden ufak bir bağış yaparak da büyümemize destek olabilirsiniz. Matematik ile kalalım, bilim ile kalalım.

Matematiksel

Arşiv Bağlantısı
  • National Institue of Neurological Disorders and Stroke, et al. Prosopagnosia Information Page. (23 Nisan ). Alındığı Tarih: 23 Nisan Alındığı Yer: funduszeue.info funduszeue.info

  • Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 25/06/ tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: funduszeue.info

    İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

    Kategoriler ve Etiketler

    Tümünü Göster

    Aklımdan Geçen

    Komünite Seç

    Aklımdan Geçen

    Fark Ettim ki

    Bugün Öğrendim ki

    İşe Yarar İpucu

    Bilim Haberleri

    Hikaye Fikri

    Video Konu Önerisi

    Kafana takılan neler var?

    Daha Fazla İçerik Göster

    Evrim Ağacı'na Destek Ol

    Evrim Ağacı'nın % okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.

    Popüler Yazılar

    EA Akademi

    Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.

    Etkinlik & İlan

    Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.

    Podcast

    Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.

    Alıntı Yap

    Evrim Ağacı Formatı

    APA7

    MLA9

    Chicago

    C. Erdem, et al. Yüzleri Tanıyamamak: Prosopagnozi. (23 Nisan ). Alındığı Tarih: 25 Haziran Alındığı Yer: funduszeue.info

    Erdem, C., Türkoğlu, P. (, April 23). Yüzleri Tanıyamamak: Prosopagnozi. Evrim Ağacı. Retrieved June 25, from funduszeue.info

    C. Erdem, et al. “Yüzleri Tanıyamamak: Prosopagnozi.” Edited by Pedram Türkoğlu. Evrim Ağacı, 23 Apr. , funduszeue.info

    Erdem, Cansu. Türkoğlu, Pedram. “Yüzleri Tanıyamamak: Prosopagnozi.” Edited by Pedram Türkoğlu. Evrim Ağacı, April 23, funduszeue.info

    'te bilimi Türkiye'nin her yanına götürmemize yardım etmek ister misiniz?

    Bu yıl sayfamızda gezdiniz.

    yılından beri Türkiye'de bilim iletişimini geliştirmek adına durmaksızın ter döküyoruz ve sizin gibi bilimseverlerin destekleri sayesinde Türkiye'nin en çok ziyaret edilen, en güvenilir, en büyük bilim arşivini yaratmaya devam ediyoruz. Sitemizde reklamlar görüyor olsanız da bunların bize getirisi önemsenmeyecek kadar az. Bizi ayakta tutan, Türkiye'deki bilimseverlerin gönüllü destekleri. Eğer yılında da Türkiye'de bilimi yeşertme çabalarımıza katkı sağlamak isterseniz, maddi destekçilerimiz arasına katılabilirsiniz. Hatta bu sayede sitemizi ve mobil uygulamamızı tamamen reklamsız bir şekilde kullanmanız mümkün olacak. Tek seferlik destek olun veya daha iyisi, aylık destekçilerimiz arasına şimdi katılın.

    Evrim Ağacı Logo

    Kreosus (₺)YoutubePatreonDiğer Yöntemler

    Geri Bildirim Gönder
    Evrim Ağacı

    Evrim Ağacı

    Türkiye'deki bilimseverlerin buluşma noktasına hoşgeldiniz!

    Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

    Geri dön

    Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

    Geri dön

    Close

    “ İnsanın öğrenmesi gereken tek dil, tatlı dildir.”
    Barış Manço

    Bilim İçin 30 Saniyeniz Var mı?

    Evrim Ağacı, tamamen okur ve izleyen desteğiyle sürdürülen, bağımsız bir bilim oluşumu. Ücretsiz bir Evrim Ağacı üyeliği oluşturmanın çok sayıda avantajından biri, sitedeki reklamları %50 oranında azaltmak (destekçilerimiz arasına katılarak reklamların %'ünü kapatabilirsiniz). Evrim Ağacı'nda geçirdiğiniz zamanı zenginleştirmek için, sadece 30 saniyenizi ayırarak üye olun (üyeyseniz, giriş yapmanızı tavsiye ederiz).

    Üye Ol

    Giriş Yap

    Bir sabah işyerinizde masanıza oturmuş sabah kahvenizi yudumlarken, kapıdan giren birisinin size doğru yürüdüğünü hayal edin. Kafanızı kaldırıp, gelen kişinin yüzüne bakıyorsunuz, ancak kim olduğunu anlamanıza yönelik hiçbir işaret içermeyen, tamamen bulanık bir boşluk görüyorsunuz. Başka şansınız yok; yürüyüşünü, giysilerini ve vücudunu inceliyorsunuz gelen kişinin. Bu size bir işaret sunuyor; gelen kişi bir erkek, fakat diğer her şey o kadar belirsiz ve tarih edilemez biçimdedir ki; gelen kişi patronunuz mu, sıradan bir ziyaretçi mi, yoksa işyerinizden bir arkadaşınız mı anlamanız mümkün değil. Endişeyle başınızı yere doğru eğiyor, gelen kişinin birkaç saniyeye sığan bu kafa karışıklığınızı fark etmemiş olmasını umuyorsunuz. Sesini duyuyorsunuz ve tam bu anda bu kişinin kim olduğunu anlıyorsunuz. 

    Prosopagnozisi bulunan bir insanın dünyasına hoş geldiniz. Prosopagnozi bozukluğu bulunan insanlar, yüzleri tanıma becerisinden yoksundurlar. Yüz körlüğü olarak da bilinen bu bozukluğun nedeni, çoğunlukla tümör veya lezyon gibi bir çeşit beyin hasarıdır, ancak doğuştan gelen vakalar da vardır. yılında yapılan bir araştırma, Dünya nüfusunun yaklaşık %2'sinin bu bozukluktan muzdarip olduğu tahmininde bulundu.

    Bozukluğun şiddeti, yüz özelliklerinin ince bir şekilde bulanıklaşmasından, yukarıdaki senaryoda anlatıldığı gibi yüzleri, hatta kişinin kendi yüzünü bile tam olarak tanımamamasına kadar değişebilir. Prosopagnozi bozukluğu bulunan insanlar, genellikle bir insanın vücut büyüklüğü, şekli, ses veya kıyafet tarzı gibi tanınabilir olmasını sağlayan diğer özelliklerine odaklanarak rahatsızlıklarıyla başa çıkmayı öğrenir. Hatta çoğu kişi, sesi duymadan önce vücut yapısı ve kıyafetlerden hızlı bir şekilde kişinin kim olduğunu anlayabiliyor. 

    Prosopagnozi, pek çok açıdan oldukça ilginç bir bozukluktur, ancak onu nörobilimciler için daha ilginç kılan ise eşsiz özellikleridir. Bilim insanları uzunca bir süredir özelleşmiş beyin bölgelerinin veya tekil düzeyde nöronların olup olmadığını bilmiyorlardı, böylece hasar gördüklerinde sadece bir farklı beceriyi bozabilecekleri bilgisine henüz sahip değillerdi. Prosopagnosia böyle bir vaka örneği olduğundan, modern beyin anlayışımıza esasında önemli katkılarda bulunmuştur.

    Araştırmalara göre, prosopagnozi, beynin temporal ve oksipital loblarda bulunan fusiform girus isimli bir bölgede meydana gelen hasar sonucu ortaya çıkıyor. Nörogörüntüleme çalışmaları, bir kişinin, insan yüzü gördüğünde fusiform girusdaki belirli bir bölgenin aktifleştiğini belirledi. Nihayetinde de bu spesifik bölge fusiform yüz bölgesi (FFA) olarak isimlendirildi. Beynin bu bölgesinin sadece yüz tanımada etkinleşip etkinleşmediği konusunda bazı anlaşmazlıklar bulunsa da yüzleri görme ve tanıma rolü çok sayıda araştırma tarafından ortaya koyulmuştur.

    yılında yayımlanan ve prosopagnozi bozukluğuna sahip insanlarda yapılan bir çalışma, fusiform yüz bölgesinin bir yüzdeki güzelliğitanırken de kullanıldığını gösterdi. Beyin çeşitli parçaları arasındaki karmaşık etkileşimleri açısından şaşırtıcı olsa da, bu parçaların bazılarının ne kadar fonksiyonel olduğunu belirlemek de oldukça ve bazen korkutucu olabiliyor.
    Kaynak ve İleri Okuma

    Projelerimizde bize destek olmak ister misiniz?

    Dilediğiniz miktarda aylık veya tek seferlik bağış yapabilirsiniz.

    Destek Ol

    Bunlar da İlginizi Çekebilir

    nest...

    çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası