polonya ya gitmek için neler gerekli / Polonya Turistik Vize Hakkında

Polonya Ya Gitmek Için Neler Gerekli

polonya ya gitmek için neler gerekli

Polonya Vize Rehberi

Polonya, Türkiye’ye olan yakın konumu ile pek çok kişi tarafından ziyaret edilen ülkelerden biridir. Bazıları bu ülkeye geçici bazıları ise kalıcı olarak gider. Buna göre almaları gereken vize türleri de değişiklik gösterir. Eğer siz de Polonya’ya gitmek istiyorsanız, bilmeniz gereken pek çok şey vardır. Bunlar sayesinde daha kolay bir şekilde Polonya’ya gidebilirsiniz. İşte sizin için hazırladığımız Polonya vize rehberi.

Polonya Vize Başvurusu

Polonya’ya gitmek isteyenlerin yapması gereken ilk şey vize başvurusunda bulunmaktır. Bu başvurunun hangi vize tipine yapılacağı ve nerede gerçekleştirileceği ise Polonya ziyaretinin amacına göre değişiklik gösterir. Ancak tüm Polonya vize başvurularında randevu almak zorunludur. Randevu aldıktan sonra ise başvuru formu doldurup talep edilen evrakları hazırlamak gerekir. Bu evraklar randevu gününde teslim edilir ve başvuru işlemi tamamlanmış olur.

Polonya Vize Çeşitleri

Polonya’ya gidecek olanlar için çeşitli vize türleri vardır. Bu vize çeşitleri arasından ihtiyaçlara uygun olan tercih edilmeli ve ona başvuru yapılmalıdır. Eğer Polonya’ya turistik amaçla gidiyorsanız, almanız gereken Polonya vizesi Schengen C vize tipidir. Polonya Schengen bölgesi içinde bulunur ve bu vizeyi aldığınızda Schengen alanında günde maksimum 90 gün konaklayabilirsiniz. Polonya vize türleri kısaca aşağıda açıklanmıştır:

  • Polonya Eğitim ve Araştırma Vizesi: Polonya’da öğrenci olabilmek için yükseköğretim kurumundan kabul aldıktan sonra başvurulması gereken D tipi Ulusal vize tipidir.
  • Polonya Transit Vize: Polonya üzerinden aktarma ile başka bir ülkeye seyahat edilecekse, Polonya transit vize alınması gerekir. Geçici yani A tipi bir Schengen vize türüdür ve havaalanlarının transit bölümlerinde geçerlidir.
  • Polonya Şoför Vizesi: Türkiye’de kayıtlı araçları kullanarak Polonya’ya uluslararası yük taşıyan şoförlerin Polonya şoför vizesi alması gerekir. Bu vizeyi almak için Polonya’ya giriş, çıkış ve kalış tarihlerinin belirtildiği bir dilekçe hazırlanmalıdır.
  • Polonya Kültürel, Sportif ve Konferans Vizesi: Polonya’da gerçekleşecek kısa süreli kültürel ve sportif etkinlikler için başvurulması gereken C tipi vizedir. Bu vize türü, 6 ay içinde maksimum 90 gün Polonya’da ya ad herhangi bir Schengen ülkesinde konaklama izni verir.
  • Polonya Aile Ziyareti Vizesi: Polonya’da yaşayan ya da oturum izni olan aile üyelerini, akrabaları ya da arkadaşları ziyaret etmek için bu vizeye başvurmak gerekir. C tipi yani kısa süreli bir vize türüdür.
  • Polonya Ticari Vize: İş toplantıları, fuar gezileri ve kongreler için başvurulması gereken Polonya ticari vizesi, Schengen vizesi kapsamında yer alır.

Polonya Vize Başvuru Şartları

Polonya vizesine başvuru yapabilmeniz için bazı şartları yerine getirmeniz gerekir. Öncelikle Polonya’nın bordo pasaporta sahip Türkiye vatandaşlarından vize talep ettiğini bilmelisiniz. T.C. Diplomatik, Hususi ve Hizmet pasaportu olan vatandaşlar ise günde maksimum 90 gün konaklama şartı ile Polonya vizesinden muaftır. Ayrıca hangi pasaport türüne sahip olursanız olun, pasaportunuzun geçerlilik süresi seyahat sonrası en az 3 ay olmalıdır. Polonya vizesine başvuru şartları ile ilgili şunları bilmeniz gerekir:

  • Bordo pasaportu olan Türkiye vatandaşlarının pasaportlarının geçerlilik tarihi, vize bitiminden itibaren en az 3 ay daha devam etmelidir.
  • Evlenme ya da boşanma nedeniyle soyadı değişikliği söz konusuysa, pasaportun güncel şartlara uygun olması gerekir.
  • Pasaportta yer alan tüm bilgilerin kimlik bilgileriyle uyumlu olması gerekir.
  • Polonya vizesi alabilmek için gerekli olan belgeler, Polonya İstanbul Başkonsolosluğu ve Polonya Ankara Büyükelçiliğinin talep ettiği şekilde olmalıdır.
  • Polonya vizesine başvurabilmek için seyahat sağlık sigortası, otel ve uçak rezervasyonları tamamlanmalıdır.
  • Polonya seyahatinin amacı, masrafları karşılama garantisi veren mali kaynaklar, başvuru yapan kişinin Türkiye’ye geri döneceğini kanıtlayan belgeler hazırlanmalıdır.

Polonya Vize Başvurusu İçin Gereken Belgeler

Polonya vizesine başvuruda bulunabilmek için talep edilen evrakları hazırlamak gerekir. Bu başvuruda istenen belgeler ise şunlardır:

  • Pasaport
  • Nüfus cüzdan fotokopisi
  • Polonya Vize Başvuru Formu
  • Son 3 yıl içinde alınmış Schengen vizesi fotokopileri
  • 2 adet biyometrik fotoğraf
  • Vize talep dilekçesi
  • Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • Uçak bileti ve rezervasyonlar gibi seyahat belgeleri
  • Finansal durumu gösteren belgeler
  • Seyahat sağlık sigortası
  • Polonya’ya seyahat amacını gösteren belge
  • Emekliler için emekliliği gösteren belge
  • Öğrenciler için öğrenci belgesi
  • Evliler için evlilik belgesi
  • Memurlar için bağlı bulundukları kurumdan alınmış resmi izin belgesi, oda sicil kaydı
  • Vize başvuru ücret makbuzu
  • 18 yaşından küçükler için muvafakatname

Polonya Vizesi Başvuru Ücretleri

Polonya vize başvurusunda ücretlerin nakit olarak ödenmesi gerekir. Başvurulan vize türüne göre fiyatlar değişiklik gösterir. C tipi Schengen vize kısa süreli seyahatler içindir ve D tipi yani uzun süreli vizelerle aynı fiyatta değildir. Ayrıca yaşa göre de Polonya vizesi başvuru ücretleri farklılık gösterir. Polonya vizesi ücretleri aşağıdaki gibidir:

  • yaş aralığı için Polonya vizesi ücreti yoktur.
  • yaş aralığı için Polonya vizesi ücreti 45 USD’dir.
  • 12 yaş üstü için Polonya vizesi ücreti 90 USD’dir.

Randevu Nasıl Alınır?

Polonya vizesi alabilmek için öncelikle bir randevu almak gerekir. Online olarak vize başvuru formu doldurulduktan sonra vize evraklarının tümü eksiksiz bir şekilde hazırlanmalıdır. Randevu günü ve saatinde ise vize başvuru merkezine giderek evraklar teslim edilmelidir. Bu evraklar, vize başvuru merkezi tarafından konsolosluğa ulaştırılır. Ardından Polonya Konsolosluğu tarafından başvuru değerlendirmesi yapılır ve başvuru sahibine geri dönüş sağlanır.

Başvuru Merkezleri

Polonya vizesine başvurmak için direkt Polonya Konsolosluklarına gidilebilir. Polonya Ankara Büyükelçiliği ve Polonya İstanbul Başkonsolosluğunun görev bölgesi sınırları içinde yer alan şehirlere göre bu konsolosluklara başvuru yapılabilir. Kısa süreli yani C tipi Polonya Schengen vizesi için ise Polonya vize başvuru merkezleri tarafından akredite edilmiş turizm ve seyahat acentalarına başvuruda bulunulabilir.

Polonya Vize İşlemleri ve Takibi

Polonya vize işlemleri ile ilgili mutlaka bilinmesi ve dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Bunlar aşağıda sıralanmıştır:

  • 18 yaşından küçük kişiler, Polonya vize başvurularını anne babaları ya da yasal vasileriyle birlikte veya bu kişilerin izninin olduğunu gösteren muvafakatname ile yapmalıdır.
  • Polonya vize başvurusu seyahat tarihinin en az 30 gün öncesinde yapılmalıdır.
  • Vize başvurusu esnasında kullanılacak seyahat belgesi, vize bitiş tarihinden sonra en az 3 ay daha geçerli olmalıdır. Pasaportta vizenin belirtileceği en az 2 sayfa boş değilse, vize başvurusundan önce yeni pasaport alınmalıdır.
  • Vize başvurusu ile ilgili herhangi bir problemde Ankara'daki Polonya Büyükelçiliği ya da İstanbul'daki Polonya Başkonsolosluğuna giderek fazladan bir görüşme talep edilebilir.
  • Konsolosluğa yapılan başvuruların Polonya ya da Türkiye’deki resmi tatillerden dolayı işlem süresinin uzamaması için başvurunun bu tarihlere denk gelip gelmediği kontrol edilmelidir.

Polonya Vizesi Kaç Günde Çıkar?

Polonya vizesi başvurusu, ödemenin yapıldığı tarihten itibaren 15 iş günü içinde sonuçlanır. Ancak yoğunluk, resmi tatiller ya da ek evrak talebi gibi durumlar söz konusuysa, başvuru süresi 30 güne kadar uzayabilir. Acil durumlarda ise Polonya vize başvurusu 3 iş günü içinde sonuçlanır. Polonya vizesi başvurusu, eğer ziyarete 3 aydan daha uzun bir süre varsa yapılamaz.

Polonya Çalışma İzni Nedir, Nasıl Alınır?

Polonya çalışma izni Polonya vatandaşı olmayan bireylerin izin süresi boyunca Polonya’da yasal olarak çalışabilmesine ve çalışma süresi boyunca Polonya’da oturum sağlayabilmesine olanak sağlayan izin türüdür. Polonya çalışma izinleri işverenin ve çalışanın çalışma şartlarına göre farklılık göstermektedir. Polonya’da çalışmak isteyen her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı Polonya çalışma izni almak için Polonya çalışma vizesine başvurmalıdır.

Polonya’da çalışmak isteyen bireyler istenen şartları sağladıktan sonra ilgili çalışma şartlarına uygun olarak Polonya tarafından verilen D tipi çalışma iznine başvuru yaptıktan sonra Polonya’da çalışabilmektedir.

Polonya’da Çalışma İzni Nasıl Alınır?

Polonya çalışma izni başvurusu yapabilmek için ilk önce Polonya’da kurulu resmi bir şirket ya da işveren tarafından devlet onaylı iş daveti mektubu alınmış olması gerekmektedir. Bir Polonya kurumu tarafından Polonya çalışma davetiyesi alan bireyler daha sonra Polonya’da çalışmak için uygun olan Polonya çalışma izni türünü seçmelidirler.

Polonya çalışma izni türleri çalışmak isteyen kişinin çalışacağı süre, çalışma şekli, çalışacağı alan ve çalışacağı iş türü gibi etkenlere bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Polonya çalışma izni başvurusu yapacak olan bireyler Polonya’da çalışacakları şartlara göre uygun Polonya çalışma izni türüne başvuru yapmalıdır, aksi takdirde başvuruları reddedilebilmektedir.

Uygun Polonya çalışma izni türü seçildikten sonra Polonya resmi vize başvuru formu çalışacak kişi tarafından doldurulmalıdır. Polonya vize başvuru formu, Polonya çalışma izni için istenen evraklar ve Polonya çalışma davetiyesi ile bir araya getirildikten sonra Polonya vize başvuru merkezleri aracılığıyla Polonya vizesi başvurusu yapılabilmektedir.

Polonya’da çalışmak için gereken en önemli şart Polonya’da faaliyet gösteren bir firma tarafından işe alınmış olmaktır.Polonya çalışma vizesi için işe alınan firma tarafından imzalı ve kaşeli orjinal davet yazısı gerekmektedir.

Polonya Çalışma İzni için Hangi Evrakları Gereklidir?

Polonya çalışma izni için gerekli belgeler aşağıda listelenmiştir.

  • Polonya çalışma izni başvuru formu: Başvuru formunda verilen bilgiler doğru ve tutarlı olmalıdır, tarih yazılmış ve imzalanmış olmalıdır.
  • Pasaport: Pasaportun 10 yıldan eski olmaması ve Polonya çalışma vizesi bitiş tarihinden sonra en az 3 ay daha geçerli olması gerekmektedir.
  • 2 adet biyometrik fotoğraf: Fotoğraflar; 6 aydan daha yeni, özdeş, 35 mm genişlik ve 45 mm yüksekliğe sahip olmalıdır.
  • Sağlık sigortası: Polonya`da planlanan kalış süresini kapsayan, minimum Euro teminatlı sağlık sigortası olmalıdır.
  • Sigortalı olduğunu kanıtlayan belge: Kişinin, seyahat sağlık sigortası yok ise Polonya Sosyal Sigortalar Kurumuna (ZUS) kayıtlı ve sigortalı olduğunu kanıtlayan belge sahibi olunduğunu kanıtlanması gerekmektedir.
  • Şirket davet yazısı: Polonya’da bulunan firmadan kişinin işe alınma niyetini belirten, antetli kağıda yazılmış imzalı ve kaşeli şirket yazısı gerekmektedir. Yazıda imzası bulunan kişinin adı, soyadı ve unvanının bulunması gerekmektedir.
  • Mesleki belge ve sertifikalar: Meslek diploması veya mesleki eğitim ve vasıflarını gösteren belge ve sertifikalar eklenmelidir. ( Bu belgeyi sağlayan resmi kurumlardan alınmalıdır)
  • SGK hizmet dökümü ve işe giriş bildirgesi: SGK hizmet dökümü barkodlu veya ıslak imzalı ve kaşeli olmalıdır. SGK işe giriş bildirgesi son çalışılan işyerine ait olmalıdır.
  • Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği: Başvuru yapacak olan kişiye ait imzalı tam vukuatlı nüfus kayıt örneği eklenmelidir. (E-devlet üzerinden alınabilmektedir.)
  • Adli sicil kaydı: Başvuru yapacak olan kişiye ait imzalı adli sicil kaydı eklenmelidir. (E-devlet üzerinden alınabilmektedir.)
  • Askerlik durum belgesi: Başvuru yapacak olan kişinin askerlikten muaf, tecilli ya da askerliğini yapmış olduğuna dair askerlik durum belgesi eklenmelidir.
  • İkametgah belgesi: Türk vatandaşı olmayanlar için Türkiye’den planlanan çıkış tarihine kadar geçerli olmalıdır.
  • Vize fotokopileri: Son 3 yılda verilen Polonya ve diğer Schengen ülkelerine ait vize fotokopileri gerekmektedir.
  • Vize başvuru ücreti: Polonya çalışma vizesi başvuru ücretinin ödendiğine dair dekont eklenmelidir.

Polonya çalışma vizesi için gerekli evraklar başvuru sürecinin uzamaması için formata uygun ve eksiksiz bir şekilde teslim edilmelidir.

Polonya’da Çalışmak için Kabul Edilen Meslekler Nelerdir?

Polonya`da çalışmak için kabul edilen, yetersiz işçi arzı olan ve iş açığının diğer sektörlere göre daha fazla olduğu sektörlere örnek olarak eğitim, bilişim ve iletişim, teknoloji, sağlık, bilim, mühendislik sektörleri göfunduszeue.infoa’da kabul edilen ve ilgi gören mesleklerin yanı sıra uygun işçilerin bol olduğu ancak talebin düşük olduğu meslekler de mevcuttur; işverenlerin açık pozisyonları doldurmakta sorun yaşamadığı bu sektörlere örnek olarak ormancılık, balıkçılık, giyim sektörü, zanaat işleri ve hizmet sektörü gösterilmektedir.

Polonya’da Çalışma Şartları Nasıldır?

Polonya iş kanunu tarafından Polonya çalışma saatlerinin günde 8 saat olmak üzere haftanın beş günü toplam 40 saati geçemeyeceğini belirtmektedir. Polonya’da asgari ücret 1 Ocak ’den itibaren PLN ( euro) olarak belirlenmiştir. Polonya’da saatlik çalışma ücreti 4 €’dan başlamaktadır.

Polonya’da asgari ücret ile çalışan insanların oranı 3. dünya ülkelerine kıyasla daha azdır. yılındaki Polonya ekonomisinde ortalama maaş PLN ( euro) olarak hesaplanmıştır.

Polonya’da Nasıl İş Bulunur?

Polonya’daki iş teklifleri esas olarak bölge çalışma büroları, Gönüllü İşçi Kolordusu (Ochotnicze Hufce Pracy), özel istihdam büroları, basın ve web portalları tarafından yayınlanmaktadır. Bölge çalışma ofisleri tarafından yayınlanan iş ilanlarına Polonya’da iş aramakla ilgilenen herkes çevrimiçi olarak funduszeue.info sitesinden ulaşabilmektedir.

EURES (The European Job Mobility Portal) Polonya’da iş tekliflerinin bulunabileceği bir başka seçenektir. Polonya iş ilanları birçok Polonya iş bulma web sitesi üzerinden düzenli olarak yayınlanmaktadır. Eurofound, Publiczne Służby Zatrudnienia (PSZ), funduszeue.info, funduszeue.info, funduszeue.info gibi Polonya iş bulma sitelerinden Polonya iş ilanları incelenebilmektedir. Polonya’da kapsamlı iş ilanı içeren funduszeue.info, The Warsaw Voice, Życie Warszawy gibi gazeteler de mevcuttur.

Polonya’da hemşire olarak çalışmak isteyen kişiler de belirtilen siteleri ve gazeteleri inceyerek iş bulabilmektedir.

Polonya’da Kaçak Çalışmanın Cezası Nedir?

Polonya’da çalışma izni olmadan çalışmanın hem işveren hem de çalışan için cezaları vardır.

Polonya’da çalışma izni olmayan yabancı uyruklu bireyleri çalıştıran işverenlere ila PLN arasında ceza verilmektedir. Eğer Polonya’daki işveren Polonya’daki yabancı uyruklu bireyleri yanlış yönlendirmek ya da kandırmak sureti ile fayda sağlamak amacıyla çalıştırırsa alacağı ceza PLN ila PLN arasında değişmektedir.

Polonya’da çalışma izni olmadan çalışan yabancı uyruklu bireyler için ise sınırdışı edilme gibi cezalar uygulanmaktadır.

Başarılı! Mesajınız bize gönderildi.

Hata! Mesajınız gönderirken bir hata oluştu.

Online Form

POLONYA ÇALIŞMA VİZESİ D TİPİ BAŞVURU FORMU

Print Friendly, PDF & Email

Polonya Vizesi Hakkında Bütün Merak Edilenler

polonya vizesi

Polonya’ya turistik ziyaret, eğitim, araştırma gibi amaçlarla seyahat edecek T.C. vatandaşlarından Umuma Mahsus (Bordo) pasaport sahiplerinin vize almaları gerekirken Hizmet (Gri), Hususi (Yeşil), Diplomatik (Siyah) pasaport sahipleri vizeden muaftır. Peki, Polonya vizesi nasıl alınır? Polonya vizesi için gerekli evraklar nelerdir?

Polonya Vizesi Nasıl Alınır?

90 günden kısa süren ziyaretler için Polonya Schengen vizesine 3 aydan uzun süren seyahatler için ise Polonya D tipi vize başvurusu yapmak gerekir. Polonya Ankara Büyükelçiliği veya Polonya İstanbul Büyükelçiliği tarafından yetkilendirilen vize başvuru merkezine başvuruda bulunabilir.  

Polonya vizesi başvurusu için öncelikle online olarak vize başvuru formunu doldurmalı ve vize evraklarını eksiksiz hazırlamalısın. Randevu aldıktan sonra randevu gün ve saatinde ikamet ettiğin yere en yakın vize başvuru merkezine giderek evraklarını tespit edebilirsin. Evrakların vize başvuru merkezine tarafından konsolosluğa ulaştırılacak ve bizzat Polonya Konsolosluğu tarafından değerlendirme yapılarak dönüş yapılacaktır. 

Polonya Vizesi Nereden Alınır?

Kısa süreli Polonya Schengen vizesi almak isteyen kişiler; Almanya, İstanbul, İzmir, Gaziantep, Antalya ve Trabzon’da bulunan Polonya vize başvuru merkezlerinde başvuruda bulunabilirler. 

Polonya Vizesi Kaç Günde Sonuçlanır?

Polonya vizesi başvurusu, ödemenin yapıldığı tarihten itibaren 15 iş günü içerisinde sonuçlanır. Dış temsilcilikteki yoğunluk, ek evrak talebi ve resmî tatiller gibi nedenlerle başvuru süresi 30 güne kadar uzatılabilir, acil ve gerekçeli durumlarda ise Polonya vize başvurusu 3 iş günü içerisinde sonuçlanacaktır. 

Polonya Vizesi Türleri

Polonya vizesi amacına ve seyahat süresine bağlı olarak Polonya C tipi Schengen vizesi ve Polonya D tipi ulusal vize olarak ikiye ayrılır. 

  • Polonya Schengen Vizesi: Polonya Schengen vizesi; turistik gezi, ziyaret, iş, staj, konferans ve kısa süreli eğitim programlarına katılım gibi amaçlarla 90 güne kadar ülkede konaklama imkânı tanıyan vize türüdür. Schengen vizesi yaptırmak için "Schengen vizesi nasıl alınır?" konulu yazımızı okuyarak bu konuda daha detaylı bilgi alabilirsin. 
  • Polonya D tipi ulusal vize: Polonya D tipi vize, AB vatandaşı olmayan ancak ülkede ikamet etmek, çalışmak, eğitim görmek ve araştırma yapmak gibi amaçlarla 90 günden uzun süre kalmak isteyen kişilerin başvurması gereken vize türüdür. 

Polonya Schengen Vizesi (C tipi vize) Türleri

  • Polonya Turist Vizesi: Polonya turist vizesi; Umuma Mahsus (Bordo) pasaport sahibi T.C. vatandaşlarının gün içinde maksimum 90 gün Polonya’da kalma ve öncelikle Polonya’ya giriş yapma şartıyla tüm Schengen ülkelerine giriş yapma olanağı sunan vize türüdür. 
  • Polonya Aile Arkadaş Ziyareti Vizesi: Polonya aile arkadaş ziyareti vizesi, Polonya’da yaşayan aile üyelerini, arkadaşlarını ya da akrabalarını ziyaret etmek isteyen bordo pasaport sahibi T.C. vatandaşlarının gün için 90 gün kalma şartıyla ülkede ikamet etmelerini sağlayan kısa süreli vize türüdür. Polonya aile arkadaş ziyareti vizesi almak isteyen kişiler; banka hesap dökümü, uçak bilet rezervasyonu gibi evrakların yanı sıra davet mektubu ile birlikte Polonya Konsolosluğu tarafından kurumlar üzerinden başvuru yapabilirler.
  • Polonya Kültürel ve Sportif Etkinlik Vizesi: Polonya Kültürel Etkinlik Vizesi; Polonya’da kültürel ve sportif etkinlikler ile müsabakalara katılmak isteyen kişilere 6 aylık süre içinde 90 güne kadar Polonya’da kalma hakkı tanıyan C tipi bir vize türüdür. 
  • Polonya Şoför Vizesi: Polonya’ya yolcu ya da kargo taşıyacak olan şoförler ile Polonya üzerinden farklı ülkelere kargo veya yolcu taşıyacak olan kişilerin başvurması gereken kısa süreli (C tipi) bir türüdür. Polonya ve diğer Schengen bölgesi ülkelerinde gün içinde maksimum 90 güne kadar kalma hakkı tanır. 
  • Polonya Ticari Vize: Polonya iş vizesi olarak da ifade edilebilen ticari vize, fuar veya konferans gibi amaçlarla yapılan seyahatler alınması gereken C tipi bir vize türüdür. 
  • Polonya Kısa Süreli Eğitim Vizesi: Polonya kısa süreli eğitim vizesi, Polonya’ya 90 günden kısa süreli dil eğitimi alma veya mesleki bir kursa katılma gibi amaçlar yapılan ziyaretler için başvurulabilecek vize türüdür. 
  • Polonya Transit Vize: Polonya transit vize, Polonya havalimanı kullanılarak Schengen dışı farklı bir ülkeye aktarma yapılabilmesi için alınması gereken vize türüdür.

Polonya Ulusal Vize (D tipi vize) Türleri

  • Polonya Aile Birleşimi Vizesi: Birinci derece aile bireyi ile aile birleşimi amacıyla Polonya’ya gidecek olan T.C. vatandaşlarına 90 günden uzun süre Polonya’da bulunma hakkı tanıyan uzun süreli (D tipi) bir vizedir. 
  • Polonya Çalışma Vizesi: Polonya’da 90 günden uzun süre boyunca çalışma ve staj görme olanağı tanıyan vize türüdür. Polonya çalışma vizesi alan kişilerin ülkeye giriş yaptıkları tarihten itibaren 1 ay içinde Polonya hükümetine çalıştıklarına dair belgeyi teslim etmeleri gerekir. Polonya’da yer alan şirketten antetli kâğıt, mesleki diploma ya da yeterlilik belgesi ile alarak Polonya çalışma vizesi başvuruda bulunabilirsin.
  • Polonya Yatırımcı Vizesi: İş yeri sahibi olma veya şirket kurma gibi yatırım yapmak ve Polonya’da yaşamak isteyen T.C. vatandaşlarının başvurabileceği uzun süreli bir vizedir. Polonya yatırımcı vizesi, ülkede oturum hakkı tanır ve 3 yıl boyunca yatırımını sürdüren ve Polonya’da yaşayan kişiler Polonya vatandaşlığına başvurabilirler. 
  • Polonya Bilimsel Araştırma Vizesi: 90 günden uzun süre boyunca akademik araştırma yapmak amacıyla Polonya’ya gitmek isteyen kişilerin başvurması gereken uzun süreli D tipi bir vizedir.
  • D tipi Polonya Öğrenci Vizesi: Polonya öğrenci vizesi; Erasmus, lisans, yüksek lisans, dil eğitimi gibi amaçlarla giden kişilere öğrenim hakkı sunan ve eğitim kurumundan sağlanacak eğitimi devamı beyanıyla geçerliliği uzatılabilen bir eğitim vizesidir. 90 günden uzun süre eğitimlere katılacak olan kişiler, uzun süreli (D tipi) Polonya öğrenci vizesine başvuruda bulunabilirler. Öğrenci vizesi ile ilgili daha fazla bilgi edinmek istiyorsan içeriğimize göz atabilirsin. 
  • Polonya Erasmus Vizesi: Polonya Erasmus vizesi, 90 günden uzun süreli Erasmus programına katılmak kişilerin başvurabileceği D tipi bir vizedir. Polonya’da bir eğitim kurumunda kabul mektubu alan kişiler, Polonya vize başvuru evrakları ile birlikte VFS Global vize başvuru merkezinden randevu alabilir ve vize başvurusu yapabilirler. 
  • Polonya Staj Vizesi: Polonya’da staj yapmak isteyen ve staj daveti almış olan kişilerin başvurabileceği uzun süreli bir vizedir, Polonya D tipi ulusal vize ülkede 1 yıla kadar konaklama ve staj yapma imkânı tanır. Polonya’da özel staj programları (AIESEC ve IASTE gibi) aracılığıyla staj yapacak kişiler ile Polonya’da Erasmus stajı yapmak isteyen öğrenciler bu vize türünü alabilirler. 
  • Polonya Dil Kursu Vizesi: Polonya’da 1 yıl içinde 90 günden uzun süre mesleki eğitim almak veya dil kursuna katılmak amacıyla başvurulabilen Polonya ulusal vizesidir. Polonya’da da dil kursuna gitmek veya uzun süreli dil eğitimi almak, mesleki yeterliliği sağlayabilmek için mesleki eğitim almak isteyen kişiler davet mektubu ile birlikte Polonya kurs vizesine başvuruda bulunabilirler. 
  • Polonya Gönüllülük Vizesi: Polonya gönüllülük vizesi; 1 yıl içinde 90 günden uzun süre boyunca ülkede bir hayır kurumu, gönüllü ya da kâr amacı gütmeyen bir kuruluşta gönüllü işler yapmak isteyen kişilerin başvurabileceği uzun süreli bir Polonya vizesi türüdür. 

Polonya Vizesi İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Polonya vizesi için gerekli evrakları kısaca sıralayabiliriz ancak en doğru bilgiyi ilgili konsolosluk ile iletişime geçerek alabilirsin. 

  • Polonya vize başvuru formu (Polonya vize başvuru formunun online platform üzerinden veya çıktı alınarak Lehçe, İngilizce ya da Türkçe dilinde eksiksiz bir biçimde doldurulması ve imzalanması gerekir.) 
  • Polonya vize talep dilekçesi (Konsolosluğa İngilizce olarak seyahat amacı ve vize süresi bitiminde ülkeden çıkış yapılacağına dair bilgilerin aktarımının yapılmadığı evrak)
  • Pasaport: Polonya vize başvurusunda kullanılacak olan pasaportun 10 yıldan eski olmaması, en az 2 adet boş sayfasının bulunan) 
  • Biyometrik fotoğraf: (3,5x4,5 cm ölçülerinde, beyaz fonlu, yüz hatlarını net bir biçimde gösteren, seyahatten en fazla 6 ay önce çekilmiş 2 adet biyometrik fotoğraf gerekir.)
  • Son 3 yılda alınmış olan Schengen vizelerinin fotokopileri
  • Nüfus cüzdanı fotokopisi
  • Polonya uçak ve otel rezervasyon belgeleri
  • Vize başvuru ücret makbuzu
  • Seyahat sağlık sigortası
  • Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • Finansal durumu gösteren belgeler (Son 3 aylık aktif hesabın dökümleri, maaş bordrosu, varsa araç tapu araç ruhsatı, kira gelirini gösteren belgeler)
  • Muvafakatname (18 yaşından küçük kişiler için)
  • Şirket sahibi için: Ticaret odası kaydı, sicil gazetesi kopyası, şirket izin onayı, vergi levhası, barkodlu SGK hizmet dökümü, şirket hesabının banka dökümleri
  • Çalışan için: SGK işe giriş bildirgesi, barkodlu SGK hizmet dökümü, vize talep dilekçesi son 3 aya ait maaş bordrosu, vergi levhası, imza sirküleri, faaliyet belgesi
  • Devlet memuru için: Çalışma belgesi, 3 aylık maaş bordrosu, vize süresini kapsayan resmi izin belgesi, resmi kurum görev kartının önlü-arkalı fotokopisi
  • Emekli için: Emeklilik belgesi, banka hesap özeti, emekli cüzdanı 
  • Öğrenci için: Öğrenci belgesi, sponsorun maddi gelir evrakları, son 3 aya ait şahsi banka hesap dökümü (Polonya’daki her gün x 50 Euro olarak hesaplanmalıdır.)
  • Evliler için: Evlilik cüzdanı
  • Ev hanımı ve çalışmayan için: Sponsorun finansal belgeleri
  • Çiftçiler için: Ziraat Odası’ndan alınmış çiftçi belgesi
  • Ticari vize: Firmaya gönderilmiş davetiye veya yazışma (kaşeli, imzalı), fuara katılacaksa giriş kartı ya da katılıma ilişkin resmî belgeler
  • Kültürel ve Sportif Faaliyet için: Organizasyonu düzenleyen firmadan davetiye
  • Eğitim ve Araştırma Vizesi için: Davetiye, kabul belgesi, eğitim masraflarının karşılandığını gösteren makbuz
  • Transit vize: Asıl gidilecek ülkenin vizesi ya da oturum izni, gidilecek yerin uçak bileti ve otel rezervasyon belgesi
  • Şoför vizesi: Davetiye, teminat yazısı, C2 yetki belgesi, tır karnesi, sürücü belgesi

Polonya Vizesi Fotoğraf Ölçüsü

Polonya vizesi başvurusunda konsolosluğa sunulması gereken evraklardan biri de biyometrik fotoğraftır. Biyometrik fotoğrafın 3,5x4,5 cm ölçülerinde, arka fonu beyaz, yüzün ve yüz hatlarının net bir şekil göründüğü ve son 6 ay içinde çekilmiş olması gerekir. 

Polonya Vizesi İçin Hesapta Ne Kadar Para Olmalı?

Polonya vizesi için 3 güne kadar konaklamalar için toplam 67,76 Euro, 3 günden uzun konaklamalar için ise günlük 22,59 Euro bulunması gerekir. Eğer konaklama masrafları 3. bir şahıs tarafından veya seyahat öncesinde karşılanıyorsa günlük olarak hesapta bulunması gereken miktar 4,52 Eurodur. 

Polonya Vize Ücreti 

Polonya vize başvurusu yapıldıktan sonra vize ücretinin nakit olarak ödenmesi gerekir. Polonya vize ücreti yılı için 86 USD olarak belirlenmişken, yaş arası çocuklar için ise bu tutar 43 USD’dir. yaş grubu için Polonya vize başvuru ücreti ödenmesine gerek yoktur. Vize ücretine ek olarak her başvuruda T.C. Merkez Bankası kuru dikkate alınarak 12 Euro hizmet bedeli ödenir. 

Polonya Vizesi İçin Seyahat Sağlık Sigortası Gerekir mi?

Polonya vizesi almak isteyen kişilerin seyahat süresini kapsayan en az Euro teminatlı seyahat sağlık sigortası yaptırmaları gerekir. Bütün Schengen ülkelerinde geçerli olan Polonya seyahat sağlık sigortası; acil tıbbi bakım, tedavi, ölüm durumunda ülkeye geri dönüş gibi masrafları karşılar. Sen de Polonya vizesi için seyahat sağlık sigortası yaptırmak için funduszeue.info web sitesi üzerinden form doldurarak teklif alabilir, dilersen çağrı merkezimizi arayarak seyahat sağlık sigortası ile ilgili daha detaylı bilgi alabilirsin. 

Diğer Vize Rehberlerimiz

Vize işlemleri – Genel bilgiler

VİZE TÜRLERİ:

Vize başvurusu yapmadan önce hangi tür bir vize için başvuracağınıza karar vermelisiniz:

Schengen Vizesi (C tipi vize) – Bu vize Polonya'da veya diğer Schengen ülkelerinde günlük bir süre boyunca en fazla 90 gün kalmanıza imkân verir. Bu, son gün içerisinde Schengen ülkelerinde 90 günden fazla kalmamış olmanız halinde yasal olarak bu ülkelerde bulunabileceğiniz anlamına gelmektedir. Avrupa Komisyonunun web sitesinde, Schengen ülkelerinde ne kadar kalabileceğinizi hesaplamanızı sağlayan özel bir kalış hesaplayıcısı bulunmaktadır.

Aşağıdaki durumlarda, Schengen vizesi için başvurunuzu Polonya diplomatik temsilciliğinde yapabilirsiniz:

  • Seyahat amacınız nedeniyle Schengen alanında gideceğiniz tek ülke Polonya ise;
  • Schengen alanında birden fazla ülkeyi ziyaret etmek istiyorsunuz, ancak başlıca seyahat amacınız nedeniyle gideceğiniz ülke Polonya ise;
  • Schengen alanında seyahat amacınız nedeniyle gideceğiniz ülke belli değil, ancak Schengen alanına ilk önce Polonya sınırından giriş yapacaksınız.

İstisnai durumlarda, yalnızca belirli Schengen ülkelerinde geçerli olan bir LTV Schengen vizesi düzenlenmesi imkânı da bulunmaktadır.

 

Ulusal Vize (D tipi vize) –  Polonya'da 90 günden daha uzun kalmak istiyorsanız, bu vizeye ihtiyacınız olacaktır. Ulusal vizenin geçerlilik süresi 1 yılı geçemez. İltica ve geri dönüş kapsamında başvurusunda bulunmanız veya Polonya Kartının size tanıdığı haktan faydalanmanız durumunda ulusal vize başvurusunu seçmelisiniz.

 

Havaalanı Transit Vizesi (A tipi vize) Yalnızca Schengen bölgesinde bulunan bir havalimanının uluslararası bölgesinden geçiş yapmayı ve aşağıdaki ülkelerden birinin pasaportunu kullanarak seyahat etmeyi planlıyorsanız bu vizeyi seçin:

Afganistan, Bangladeş, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Eritre, Etiyopya, Gana, İran, Irak, Nijerya, Pakistan, Somali, Sri Lanka.

 

AB VATANDAŞLARININ AİLE ÜYELERİ İÇİN BASİTLEŞTİRİLMİŞ VİZE PROSEDÜRÜ:

Bu prosedürden kimler faydalanabilir:

UNUTMAYIN: Bu prosedür yalnızca Polonya vatandaşlığı olmayan veya Polonya'da kalıcı olarak ikamet etmeyen AB vatandaşlarının aile üyeleri için geçerlidir.

AB vatandaşları kimlerdir:

  • AB Üye Devletleri vatandaşları,
  • İzlanda, Lihtenştayn, Norveç ve İsviçre vatandaşları.

AB vatandaşlarının aile üyeleri kimlerdir:

  • Eşler,
  • AB vatandaşının ilgili üye devletin yasasına dayanarak kayıtlı partnerlik yaptığı partneri – söz konusu ülke yasalarının resmi partnerlik ve evlilik eşitliğini tanıması şartıyla,
  • AB vatandaşının, eşinin veya partnerinin bakmakla yükümlü olduğu 21 yaşın altındaki çocuklar.

Size faydası nedir:

  • Vize başvurusu ücretsizdir,
  • Vize başvurusu, konsolosluk tarafından önceden kayıt yapılmasına gerek olmaksızın alınmaktadır.

Talep edilen belgeler:

  • Doldurulup imzalanmış vize başvuru formu (funduszeue.info adresinde doldurulacaktır)
  • Yeni çekilmiş, 3,5 x 4,5 cm ebadında renkli vesikalık fotoğraf,
  • Geçerli pasaport,
  • AB vatandaşıyla evliliği veya partnerliği onaylayan belge,
  • AB vatandaşıyla birlikte gidildiğini ya da onun yanına gidileceğini gösteren belge.

Vize talebinin reddi:

Vize reddi kararı sadece aşağıdaki hallerde verilir:

  • Başvuru sahibinin Polonya’da bulunması istenmeyen yabancılar listesine alınması,
  • Vize makamının başvuru sahibinin Polonya Cumhuriyeti sınırları içinde bulunmasının devlet savunması ve güvenliği ya da kamu güvenliği ve düzeni veya kamu sağlığı açısından bir tehlike doğurma ihtimali olduğu yönündeki değerlendirmesi.

Vize talebinin reddi konsolosun kararıyla olur. Ret kararına Dışişleri Bakanlığı’na başvurularak itiraz edilebilir.

 

BİYOMETRİ İŞLEMLERİ:

Vize başvurusunda bulunan kişilerin biyometrik veri işlem kaydı yaptırması gerekir: ulusal vize başvurusunda fotoğraf ve Schengen vize başvurusunda ise fotoğraf ve parmak izi.

Son 59 ay içerisinde bir Schengen vizesi başvurusu yaptıysanız ve parmak izleriniz alındıysa, tekrar parmak izi vermeniz gerekmez- verileriniz sistemden otomatik olarak aktarılır.

Aşağıda belirtilen kişiler parmak izi işleminden muaftır:

  • 12 yaşın altındaki çocuklar;
  • Parmak izi alınması fiziksel olarak imkânsız olan kişiler (örneğin parmak eksikliği veya geçici yaralanma vb. nedenlerden dolayı);
  • Resmi bir amaçla davet edilmeleri halinde, devlet veya hükümet başkanları, ulusal hükümet üyeleri ve beraberindeki eşleri ile resmi heyet üyeleri;
  • Resmi bir amaçla davet edilmeleri halinde, kral veya ailesinin rütbece önemli üyeleri.

 

KİŞİSEL BİLGİLER:

Vize Bilgi Sisteminde (VIS) işlenen verilerin Ulusal Bilgi Sistemi tarafından kullanılmasından sorumlu makam, Emniyet Genel Müdürlüğü Ulusal Bilgi Sistemi Merkezi Teknik Organıdır. Kurum adresi: ul. Puławska /, Varşova.

Kişisel verilerin korunmasına ilişkin şikâyetler, Kişisel Verilerin Korunması Genel Müfettişliği tarafından değerlendirilir. Kurum adresi: ul. Stawki 2, Varşova.

 

YASAL DAYANAK:

14 Temmuz tarihli, Avrupa Birliği Üyesi Ülke Vatandaşlarının ve Aile Üyelerinin Polonya Cumhuriyeti Topraklarına Girişleri, Kalışları ve Çıkışlarına İlişkin Kanun (Resmî Gazete: 11 Ağustos , müteakip değişiklikleriyle Sıra No: ) [1].

12 Aralık tarihli Yabancılar Kanunu (Resmî Gazete: 30 Aralık , müteakip değişiklikleriyle Sıra No: )

25 Haziran tarihli Konsolosluk Kanunu (Resmî Gazete: 31 Ağustos , Sıra No: ).

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası