gebelikte hemoglobin düşüklüğü / Hamilelikte Kansızlık ve Kan Değeri Düşüklüğü - seafoodplus.info

Gebelikte Hemoglobin Düşüklüğü

gebelikte hemoglobin düşüklüğü

Gebelikte demir eksikliği

Hamilelikte Sağlık

 Son Güncelleme:

Gebelikte demir eksikliği

Hamilelikte mide bulantısı ve gribi önlemenin yolları nelerdir? Oluşan karın çatlakları için ne yapmalı? Hamilelikte sağlık sorunları Bebisler'de

Gebelikte oluşan demir eksikliğine bağlı kansızlıklar erken doğumlara, doğan bebeğin düşük kilolu olmasına neden olabilir.

Hamilelikte demir eksikliğinin önemini Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Başkanı seafoodplus.info Fıçıcıoğlu'na danıştık.

Hamilelikte Demir Eksikliği:

Bebeğin ve annenin temel ihtiyaçlarından biridir. Gebelikte hem bebeğin doğumdan sonra kullanacağı demirin depolanması hem de gebelik nedeniyle annenin artan kan volümünün oluşturulması ve kanın oksijen taşıma kapasitesinin artması için gebelerin oldukça fazla demir ihtiyacı oluşur.

* Hayvansal yiyeceklerdeki demir, sebze ve kuru meyvelerden alınan demirden daha kolay bağırsaklardan emilir.

* Et tüketmeyen gebelerin aldıkları gıdalardaki
demirin emilimini artırmak için C vitamini açısından zengin besinlerle beslenmeleri gerekir.

* Hamile kadın, gebelik esnasında ne kadar iyi beslenirse beslensin, yiyeceklerden aldığı demir, ihtiyacını karşılamak için yeterli olamaz. Buna bağlı olarak tüm gebelere artan demir ihtiyacını karşılamak için ilaç olarak demirli preparatlar verilmelidir.

* Demir eksikliğinde gebelerde yorgunluk hissi, konsantrasyon güçlüğünün yanı sıra cilt ve mukozalarda solukluk, saç dökülmesi gibi fiziksel belirtiler ortaya çıkar.

* Gebelikte oluşan demir eksikliğine bağlı kansızlıklar erken doğumlara, doğan bebeğin düşük kilolu olmasına neden olabilir.

* Kansızlık problemi olan gebelerin, yeni doğan çocukların daha fazla hastalanma olasılığı da mevcuttur.

* Demirden zengin yiyecekler yağsız kırmızı et, ton balığı ve karaciğerdir.

* Gebelik esnasında artan demir ihtiyacını karşılamak için rutin olarak 30 mg/gün demir verilmelidir.

Demir alımında dikkat edilmesi gereken noktalar:
Demir alan bir çok gebede istenmeyen yan etkiler de olabilir. Bunlar kusma, mide yanması, ishal, kabızlık ve karın üst tarafında lokalize ağrılardır. Günlük alınan demir dozu arttıkça bu şikayetler daha sık gözükür. Demirin kabızlık ve kusmaya yol açması, demir içeren ilacın, yemekler esnasında alınması ile asgariye indirilir. Demir ilacı bol su ile içilmelidir. Süt, kahve, çay ile birlikte içilmemelidir. Hayvansal besinlerle beslenmeyen gebelerde demir eksikliğine bağlı kansızlık çok sık görülür. Demir eksikliği kansızlığı olan gebelere günde mg/gün demir preparatı verilmelidir. Bu olgulara mutlaka çinko ve bakır içeren multi vitaminlerde ilave edilmelidir.

Demir eksikliği nasıl anlaşılır?

Demir eksikliği olup olmadığını anlamak için ilk gebelik muayenesinde serum ferritin, hemoglobin, hemotokrit ve eritrosit indexleri hekim tarafından istenmelidir. Serum feritin seviyeleri normal fakat kansızlık olan gebelerde demir eksikliği dışındaki diğer kansızlık sebepleri de araştırılmalıdır. Serum ferritin seviyesi 20 mikrogram/L ve daha fazla olan gebelerin demir depoları gebelik için yeterli demektir. Hemoglobin değerleri gebeliğin ilk üç ayında 13 gram ve üstünde ise ve doğuma yakın dönemde 12 gram ve üstündeki hemoglobin değerleri gebelik için mükemmeldir.

İlk üç ayda ve doğuma yakın 11 gramın altındaki hemoglobin değerleri kansızlık olarak değerlendirilmelidir. Hemotokrit değerleri de gebelik boyunca değer olarak %'ün üstünde olmalıdır. Demir eksikliği, kansızlığı tedavi edilen olgulara demire ilave olarak folik asit, B12 vitamini, çinko ve bakır içeren multi vitaminler de mutlaka verilmelidir.

Bebişler Editörü: Billur Uyar

HAFTA HAFTA GEBELİK

False

Hamilelikte kansızlık ciddi sorunlara neden olabilir

Hamilelikte hemoglobin seviyesi 11 mg/dl’nin altındaysa anemi kabul edilir. Hamilelikte kansızlık en sık demir ve folik asit eksikliğine bağlı görülür. Bunların dışında B12 vitamini eksikliği de anemiye neden olur. Dolayısıyla kansızlık eksiliğin durumuna bakılarak; demir, folik asit ve B12 vitamini desteğiyle tedavi edilebilmektedir.

Hamilelikte kansızlık hangi sorunlara yol açar?
-Erken doğum riskinde artış,
-Doğum sonrası kanama riski,
-Rahim içi gelişme geriliği,
-Düşük doğum ağırlığı riskinde artma,
-Doğum sonrası annede enfeksiyon riski,
-Doğum sonrası annenin iyileşmesinde gecikme,
-Doğum sırasında yaşanan normal kan kaybının anemik kadınlarda tehlike yaratacak boyuta ulaşması,
-Anne ölümleri gibi ciddi riskler ve tehlikeli sonuçlar taşır.

Bu nedenle anne ve bebek sağlığı açısından, tüm anne adaylarının kan değerlerini çok iyi takip etmesi büyük önem taşımaktadır.

Hamilelikte Kansızlık Belirtileri Nelerdir?

Halsizlik,çabuk yorulma,iştahsızlık,saç dökülmesi,tırnakların incelmesi, kırılması,mide-bağırsak problemleri,baş ağrısı,baş dönmesi,nefes darlığı,çarpıntı,uyku düzeninde bozukluk gibi belirtileri bulunan anemi, en sık halsizlik ve yorgunluk şikayetleriyle kendisini gösterir.

Anne adaylarında bu belirtilerin görülmesi veya rutin kontrollerde gözlemlenmesi halinde demir değerlendirilmesi yapılır. Demir eksikliği var ise nedenlerinin iyi araştırılması gerekir. Demir eksikliği ciddi risklere yol açsa da, aşırı kullanımı da vücutta kanserojen hücrelerin çoğalmasına neden olur. Bu nedenle dışarıdan yapılan takviyeler mutlaka bir uzman kontrolünde olmalıdır.

Hamilelikte kansızlık tedavisi

Hamilelikte anemi teşhisi kan tahlili ile konulmaktadır. Eğer planlanmış bir gebelik söz konusu ise hamile kalmadan önce kan tahlili yaptırılarak hemoglobin seviyesi belirlenir. Beklenmeyen, süpriz bir gebelik durumunda ise gebeliğin ilk haftalarında yapılacak kan tahlili ile de hemoglobin seviyesi ölçülebilmektedir. Böylece gebeliğin erken dönemlerinde ölçülen hemoglobin ve ferritin düzeyleri ile demir eksikliği saptanmaktadır. Anne adayının kan demir düzeyleri normal olsa da, gebeliğin ikinci yarısından itibaren takviye demir verilmezse, kan değerleri hızla düşecektir. Dolayısıyla kan sayımında değerleriniz normal olsa da, en geç haftadan sonra demir takviyesi gerekmektedir.

Hamilelikte anemi tedavisindeki amaç, anne adayının demir depolarının yeniden doldurulmasıdır. Dolayısıyla demir takviyeleri ile desteklenen, demir açısından zengin bir beslenme programı uygulanır. Hamilelik süresince fetüs ve plasentanın ihtiyaçlarının artması ve kan hacmindeki artıştan dolayı, anne adaylarının bu süreç boyunca gebelik öncesi dönemden 2 kat daha fazla olan, 4 mg demir ihtiyacını karşılaması gerekir. Hamileliğin ikinci yarısından sonra artan bu demir ihtiyacı günlük ortalama mg kadar olup, toplamda gebelikteki günlük demir ihtiyacı 30 miligrama ulaşır. Bu nedenle gebelik sürecinde en az günlük 27 miligram demir takviyesi idealdir. Bu dönemde kırmızı et tüketimi ve C vitamini içeren gıdaların alınması ihmal edilmemelidir. Demir depolarının dolmasını sağlamak amacıyla, anemi iyileşse bile tedavi 3 ay daha devam ettirilir.

Kansızlık tedavisi sırasında; bulantı, kusma, ishal, kabızlık, midede rahatsızlık gibi yan etkiler görülebilir. Bu tarz yan etkilerin gözlenmesi halinde, yan etkilerin en aza indirilmesi için demir hapları yemeklerden sonra alınabilir. Anemi tedavisi sırasında anne adayları, demir emilimini azaltan süt ve süt ürünleri, kalsiyum tuzları, çay ve kahve gibi besinlerin tüketimine ve antiasit türevi ilaçların alımına dikkat etmeli ve bunları demir içeren gıdalarla birlikte tüketmemelidir. C vitamini, demir emilimini artırmaktadır. Bu nedenle demirin emilimini artırmak için demir ilaçlarının portakal suyuyla ve aç karnına alınması daha uygun olur. Bununla beraber kırmızı et, yumurta, baklagiller, tahıl, taze sebze, kuru meyve gibi demirden yana zengin gıdaların tüketilmesi de gerekir.

Hamilelikte kansızlığa ve demir eksikliğine karşı gereken önlemlerin alınması oldukça önemlidir. Bu nedenle kontrollerinizi ihmal etmemeniz ve doktorunuz tarafından verilen vitamin ve demir ilaçlarını düzenli olarak kullanmanız gerekmektedir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir