devşirme sistemi nedir tarih / Devşirme Sistemi nedir? Kısaca Devşirme Sistemi! Devşirme Sisteminin amacı nedir? - Haberler

Devşirme Sistemi Nedir Tarih

devşirme sistemi nedir tarih

Devşirme Sistemi Nedir, Özellikleri Nelerdir? Osmanlı'da Devşirme Sisteminin Amaçları Nelerdir?

 Devşirme Sistemi Nedir? 

 Osmanlı İmparatorluğunun fethettiği ülkelerde, asker ya da sarayda memur olarak yetiştirilmek üzere Hristiyan ailelerin çocuklarını almasına devşirme sistemi denir. Osmanlı Devleti fethettiği topraklarda istimalet yani hoşgörü politikası izlemiştir. Devşirme sistemi de bu politikanın bir parçasıdır. 

 Bu sistemde yaşları 9 ile 15 yaş arasında değişen çocuklar Türk - İslam kültürüne uygun olarak yetiştirilirdi. Temel askeri eğitimleri alan çocuklar büyüdüklerinde Yeniçeri ocağında asker olurdu. 

 Yeniçeri Ocağının yaklaşık %20'si Arnavut ve Yunanlılar oluşturuyordu. 16. yüzyıldan sonra sınırların genişlemesi ile birlikte farklı milletlerden çocuklar da ocakta eğitim görmeye başladı. Ermeni, Bulgar ve Rus çocuklarının da devşirilmesiyle Yeniçeri Ocağı, Osmanlı Devletinin en kalabalık ordusu olmuştur. 

 Devşirme Sisteminin Özellikleri Nelerdir? 

 1- Bir ailenin kaç çocuğu olursa olsun yalnızca bir çocukları alınırdı. 

 2- 9 yaşından küçük ve 16 yaşından büyük olanlar devşirme sistemine dahil edilmezdi. 

 3- Yahudi çocuklar devşirilmezdi. 

 4- Yahudiler gibi Ortodoks Hristiyanlar da devşirme sisteminin dışında kalırlardı. 

 5- Çocuklar önce törenle Müslüman olur, sonra sünnet edilirdi. 

 6- Sadece bir erkek çocuğu olan ailelerden çocukları alınmazdı. 

 7- O dönemde 14 - 15 yaşındaki çocuklar arasında evlilik yaygındı. Evli olanlar devşirme sisteminin dışında tutulurdu. (Yeniçeri askerlerinin evlenmeleri yasaktı.) 

 8- Yeniçeri askerlerinin sürekli isyan çıkarması ülkede iç karışıklığa sebep olmaya başladı. Sık sık padişahların tahttan indirilmesi, bazı hükümdarların öldürülmesiyle sonuçlanan isyanlar Osmanlı Devletinin güç ve toprak kaybetmesine neden oldu. Bu nedenle 18. yüzyılın ikinci yarısında devşirme sisteminden tamamen vazgeçildi. 1826 yılında ise II. Mahmut, Yeniçeri Ocağını kaldırdı. 

 9- Devşirme sisteminin temeli Pençik sistemi ile atılmıştır. 

 10- Fethedilen ülkelerden alınan çocuklar Anadolu'nun farklı şehirlerinde eğitim görüyordu. 

 Osmanlı'da Devşirme Sisteminin Amaçları Nelerdir? 

 Osmanlı Devletinde devşirme sisteminin üç temel amacı vardı: 

 1- Yeniçeri Ocağına, nitelikli askerler kazandırmak. 

 2- Ordunun asker ihtiyacını karşılamak. 

 3- Sarayda görevlendirilmek üzere bürokrat ve memur yetiştirmek. 

Devşirme Sistemi Nedir, Amaçları Ve Özellikleri Nelerdir? Osmanlı'da Devşirme Sistemi

Haberin Devamı

Devşirme Sistemi Nedir, Amaçları ve Özellikleri Nelerdir?

Devşirme sistemi, Osmanlı'nın fethettiği topraklarda bulunan Hristiyan çocukların alınarak yetiştirilmesine verilen isimdir. Bu çocuklar Osmanlı himayesine alınarak bürokrat ve asker olarak yetiştirilmekteydi. Devşirme yoluyla Osmanlı'ya hizmet eden bu çocuklar aldıkları eğitim sayesinde ordu için yararlı birer asker olmaktaydı. Ayrıca eğitimini başarıyla tamamlayandan yüksek bürokratlar çıkmaktaydı.

Devşirme sisteminin özellikleri;

l Devşirme sistemine seçilen çocuklar yetenekli olmalıydı,

l Seçilen çocuklar genellikle esmer olanlardan seçilmiştir,

l Devşirme sistemi ile asker ve yönetici sınıfı oluşturulmak istenmiştir,

l Devşirme sistemine alınacak çocuklar evin tek erkek çocuğu olmamalıydı,

Haberin Devamı

l Devşirme sistemindeki çocuklar, Bostancı ve Yeniçeri Ocağı'nın temelini oluşturmuştur,

Osmanlı'da Devşirme Sistemi

Osmanlı Devleti her zaman akıllı politikalar oluşturmaya çalışmıştır. Bu politikalar sayesinde devletin varlığı korunmaya çalışılmıştır. Devşirme sistemine alınan çocuklarda yeteneğine göre ayrılmıştır. Dövüşmeyi ve savaşmayı bilen kişiler asker olarak ayrılmıştır. Daha farklı özellikleri olan ve devlet işlerine yatkınlığı olanlar ise bürokrat olarak yetiştirilirdi.

Osmanlı'da yer alan vezirlerin birçoğu Devşirme usulünden gelmiştir. Bu sistemin başarılı yanları sıkça görülmüştür. Osmanlı Devleti'nde Devşirme sistemi 2. Murad zamanında kurumsal hale getirilmiştir. Devşirme sistemi ile yetiştirilen kişiler devlete her anlamda bağlı kalmışlardır.

Devşirme sistemi nedir, amaçları ve özellikleri nelerdir? Osmanlı'da devşirme sistemini kim kurdu?

Özellikle Rumeli coğrafyasından devşirilen çocukların bir kısmı saray içi hizmetler için İstanbul’da bırakılırken bir kısmı ise Anadolu’da bir ailenin yanına gönderilirdi. Anadolu’ya gönderilen bu çocuklar buralarda hem Türkçeyi hem de İslam dinini öğrenirler ve bölgedeki tarımsal üretime de katılırlardı.

Bir süre sonra Anadolu’dan İstanbul’a getirilen bu gençler, Acemi Oğlanlar ocağına kaydedilir ve eğitimlerine burada devam ederlerdi. Burada zekâsı, yeteneği ve başarısı ile dikkat çeken gençler, sarayda bulunan Enderun’a alınırlar; geri kalanlar ise Yeniçeri Ocağı’nda asker olmak için eğitimlerine devam ederlerdi.

Sarayın bünyesinde bulunan Enderun Mektebi; devlet kademesinde görev alacak olan bürokratların yetiştirildiği özel bir eğitim kurumu olarak hizmet vermekteydi. Bu eğitim kurumunda başarılı olan gençler ileride sadrazam, sancak beyi ya da vezir-i azam gibi görevlere getirilirlerdi. Sokollu Mehmed Paşa, Köprülü Mehmed Paşa, Pargalı İbrahim Paşa gibi Osmanlı tarihine derin izler bırakmış birçok devlet adamı, Enderun’da yetişmiş devşirme kökenli kişilerdir.

Devşirme Sistemi Kim Kurdu?

Devşirme sisteminin temelleri, Yeniçeri Ocağı’nı kuran 1. Murad zamanında atılmaya başlanmış ancak 2. Murat döneminde kurumsal bir hal alarak Devşirme sistemi adını almıştır. 1. Murad döneminde Yeniçeri Ocağı’nın kurulmasıyla, bu yeni ordunun personel ihtiyacının karşılanması amacıyla pençik usulü uygulanmaya başlanmıştır. Bu sisteme göre savaş sırasında ele geçirilen esirlerin beşte biri, yeni kurulan Yeniçeri Ocağı’nda asker olarak kullanılmıştır. 2. Murad dönemine gelindiğinde çıkarılan kanunlarla ve getirilen kurallarla, bu devşirme sisteminin atası sayılabilecek olan bu pençik usulü, devşirme sistemi halini almıştır.

kaynağı değiştir]

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası