iyi sunum hazırlama teknikleri / Etkili Sözlü Sunu/bilimsel sunu HazIrlama teknikleri - ppt indir

Iyi Sunum Hazırlama Teknikleri

iyi sunum hazırlama teknikleri

Erkenden gösterip donanımınız düzgün çalıştığını doğrulayın.

Tüm ekipmanın bağlı ve çalışıyor olduğundan emin olun.

Sununuzu başka bir bilgisayarda çalışacak şekilde varsayma.

Disk hataları, yazılım sürümü yetersizlikleri, disk alanı eksiklikleri, yetersiz bellek ve başka birçok faktör sunuyu taklit ediyor olabilir.

Ekran tasarruflarını kapatın ve siz de dahil olmak üzere ihtiyacınız olan uygun dosyalara ve yazılım sürümlerine sahip PowerPoint.

Bir USB sürücüye kopyalayıp bunları sunu konumunuza taşırken tüm dosyaların hesaba katıldıklarından emin olmak için bkz. Sunuyu CD veya USB flash sürücü için paketle.

Sununuzu İnternet bağlantısı olan herhangi bir cihazdan size erişilebilir olması için OneDrive'da depolamayı düşünebilirsiniz.

Projektörün ekran çözünürlük sununuzu oluşturduğunuz bilgisayarla aynı olduğunu doğrulayın.

Çözünürlükler eşleşmezse, slaytlar kırpılmış veya başka görüntü sorunları oluşabilir.

Ekran koruyucusunu kapatın.

dinleyicilerin sununuzu içeriğine odaklanmalarını sağlar.

Asıl sunuyu oluşturmadan önce projeksiyon ekranında tüm renkleri kontrol edin.

Renkler, monitörde görünenden farklı şekilde projeleniyor olabilir.

İzleyicilerinize soruları sona kadar tutmalarını sorun.

Sorular, insanların konu ve sunum becerilerinize bağlı olarak meşgul olduğunu harika bir gösterge sağlar. Ancak, sunu sonuna kadar soruları kaydederek çalışmanızı kesintisiz olarak tamamlarsanız. Ayrıca, ilk sorular genellikle slaytlar ve yorum ek açıklamalarla yanıt verir.

İşaretçiyi bilinçli olarak hareket ettirin.

İşaretçiyi kullanmadıysanız, el işaretçisini fareden kaldırın. Bu, işaretçiyi dikkat dağıtıcı olacak şekilde hareket ettirmenizi durdurmanıza yardımcı olur.

Sunuyu okuma.

Madde işaretinden konuşarak konuşmak için sunuyu alıştırma. Metin, izleyicilere tam ileti yerine sunucu için bir ipucu olmalı.

Zamanında kalabilirsiniz.

Sun için belirli bir süre planlıyorsanız, bu üzerinden gitmenize gerek yok. Süre sınırı yoksa, kişilerin meşgul olduğundan emin olmak için daha az zaman gerektir.

Dinleyicilerin davranışını takip etmek.

Her sunumunuzu sırasında dinleyicilerin davranışını takip etmek gerekir. Slaytlara odaklanan kişilerin olduğunu gözlemlersanız, slaytlarda çok fazla veri olabilir veya başka bir şekilde kafa karıştırıcı veya dikkat dağıtıcı olabilir. Gelecek sunularınızı geliştirmek için her zaman öğrenirken edinilen bilgileri kullanın.

Pratik mükemmelleştirir.

Sunucu Koçu ile sununuzu provayı düşünabilirsiniz.

Dinleyenlerin hafızalarına yer eden ve ikna olmalarına katkıda bulunan sunumlar yapmak için mutlaka etkili sunum teknikleri kullanmak gerekir. Beynin çalışma yöntemine uygun şekilde hazırlanan bu teknikleri uygulayarak etkileyici ve bol alkış alan sunumlar gerçekleştirmek mümkündür. Daha önce hiç sunum yapmamış biri için sunum yapmak; biraz özgüven işi gibi görünse de doğru teknikleri uygulayıp süreci kontrol altında tutmanız halinde harika bir iş çıkarmanız hiç de sürpriz değildir. 

1. Slaytları Hitap Edeceğiniz Kitleye Göre Özelleştirin

Etkili sunum hazırlama sürecine başlarken sunumunuzun içeriği kadar sunumu kime yapacağınız da önemlidir. Hedef kitlenizi tamamen tanıdığınızı düşünüyorsanız slaytlarınızı hem görsel hem de içerik yönünden bu kitlenin ilgisini çekecek ve anlayabileceği bir formata dönüştürmelisiniz. Çünkü insanların beklediğini sunmak size puan kazandırır. Bu bağlamda terminolojileri, öne çıkarmanız gereken noktaları ve topluluğun ilgisini çekebilecek enteresan detayları yeniden gözden geçirebilirsiniz.

2. Yalnızca Konuşmak Yetmez, Aynı Zamanda Gösterin

Sunum demek yalnızca bir sahneye çıkıp bir konu hakkında konuşmak değildir. Benzer şekilde hazırlayacağınız slaytların anlattıklarınızın metne dökülmüş hali de olmaması gerekir. İyi bir sunum yapabilmek için etkili sunum hazırlama teknikleri kullanarak hazırlayacağınız slaytlarınıza özen göstermeli, mümkün olduğunca yazı bakımından sade olmasına dikkat etmeli ve konuyla alakalı görsellere bolca yer vermelisiniz. Slaytlarınızda kullanacağınız yazıların anlattıklarınızla alakalı vurucu kısa metinler olması sunumunuza olumlu yönde katkı sağlar ve insanların sizi dinlemesini kolaylaştırır. Özellikle en önemli noktalarda yazıyı ve görseli bir arada kullanabilirsiniz. 

3. Mesajı Hikayeleştirerek Anlatmayı Tercih Edin

Sunum yapacağınız konu çok ilgi çekici olmayabilir, sunum yapacağınız oturumdan önce pek çok oturum gerçekleşmiş olabilir ya da hitap ettiğiniz kitle odaklanma konusunda zorluk yaşayan bir yaş grubundan olabilir. Bu gibi durumlarda topluluk çabuk sıkılabileceği için sunumun bütününü eğlenceli bir hale getirmeli ve insanların bir sonraki slaytta anlatacaklarınızı merak etmesini sağlamalısınız. İşte bu noktada etkili sunum yöntemleri devreye girer. İlk olarak sunumuzda vereceğiniz mesajları mümkün olabildiğince sadeleştirin, fikrin özüne kadar inin. Sonrasında sunumunuzu giriş, gelişme ve sonuç bölümleri olacak şekilde keyifli bir hikayeye dönüştürün. Bu sayede sizi dinleyen topluluğun anlattıklarınıza odaklanması çok daha kolay bir hale gelir. 

4. Sohbet Ediyormuş Gibi Hissetmeye Çalışın

Sunum teknikleri kullanılarak yapılan sunumların bir nutuk, vaaz ya da kürsü konuşması gibi hissedilmemesi gerekir. Bu yüzden sunumu yapmak üzere sahneye çıkarken arkadaşlarınızla sohbet edeceğinizi hayal edebilir ve tutumu sahnede de gerçekleştirebilirsiniz. Siz ne kadar rahat olursanız sizi dinleyenler de o kadar rahat olur ve sunumunuza katkıda bulunur. İnsanların sohbet konusunda size katılmasını istiyorsanız onların gözlerine bakmaya çalışın ve cevabını verebilecekleri basit sorular sormayı deneyin. Aynı zamanda sürekli notlarınızı kontrol etmeniz de işi sohbet havasından hızla uzaklaştırabilir. Bundan kaçınmak için öncesinde bolca prova yapmalısınız. Sunumun sonunda neşeli bir tonla soru-cevap kısmına geçebileceğinizi de mutlaka dile getirmelisiniz.

5. Hem Kendiniz Hem de Seyirci için Kısa Molalar Verin

Sunum yapmak yalnızca sizin için değil seyirci için de yorucu bir süreç olabilir. Bu yüzden hem kafanızı toplamak hem de seyircinin dinlediğini hazmetmesini sağlayacak kısa molalar verebilirsiniz. Bu molalarda seyircilere kısa bir video izletmek ya da eğlenceli sorular sormak en doğru etkili sunum yöntemleri arasında bulunur. Ancak, hem videonuzun hem de sorularınızın mutlaka konunuzla alakalı olması gerekir. 

Etkili sunum teknikleri uygulayarak ve kendinizi rahat hissederek iyi hazırlandığınız bir sunumu topluluk önünde de en kusursuz şekilde sergileyebilirsiniz. Yeter ki etkili sunum hazırlama konusunda odaklanın ve kendinize güvenin. 

Instagram

Blog

Etkili Sunum Teknikleri Nelerdir?

Düzensiz bir sofrada alelade bir tabakta kötü bir şekilde sunulan bir yemek, aslında lezzetli bile olsa yeme isteği uyandırmayacak ve ilginin başka bir alternatife kaymasına sebep olacaktır. Aynı durum sunum hazırlama için de söz konusudur. Kötü hazırlanmış bir sunum, söz konusu bilgiye olan açlığı giderme konusunda istek uyandırmaz. Peki, etkili bir sunum nasıl hazırlanır? Etkili sunum teknikleri hakkında paylaştığımız ipucu ve öneriler sayesinde sunumunuzu en iyi şekilde hazırlayabilirsiniz.

Grup içinde etkili iletişim kurmanın en iyi yolu sunumdur. Bu nedenle hem iş hayatında hem de eğitim hayatında sunum, bilgiyi aktarmak için en çok kullanılan iletişim yöntemidir. Sunum sayesinde vermek istediğiniz mesajı ve bilgiyi karşı tarafa iletebilirsiniz.

Etkili sunum teknikleri ile sunum hazırlama aşamaları hakkındaki tüm detaylara yazımızın devamında değineceğiz. Öncesinde sunum nedir sorusunu yanıtlayalım. Sunum bir konuda karşı tarafa bilgi aktarmaktır. Bu bilgi bir araştırmanın sonuçları da olabilir. İyi sunum hazırlama teknikleri her sunum için aynı olsa da sunu hazırlama konuları, işletmenin faaliyet alanı veya eğitim kurumunun hangi eğitimlere odaklandığına göre değişkenlik gösterir.

Sunumunuzun içeriği farklı olsa da sunumların belirli özellikleri taşıması gerekir. Sunum hazırlama tekniklerini bilmek iyi bir sunum için her zaman yeterli olmayabilir. İyi hazırlanmış bir sunumun özellikleri şunlardır:

Sunum Türleri Nelerdir?

Sunum Türleri Nelerdir?

Eğitim ve iş hayatında farklı ihtiyaçlara yönelik sunum hazırlayabilirsiniz. Sunum türleri şunlardır:

İyi Sunum Hazırlama Teknikleri

İyi Sunum Hazırlama Teknikleri

Bir sunum için “ektili” ifadesini kullanabilmenin koşulu, sunumun yüzde 90’ını dinleyicilerin yüzde 99’unun anlayabilmesidir. Bu sonuca ulaşabilmek için etkili sunum teknikleri hakkında fikir sahibi olmanız gerekir. Siz de bilgiyi, karşınızdaki dinleyicileri sıkmadan en doğru şekilde anlatabileceğiniz iyi bir sunum hazırlamak istiyorsanız aşağıdaki ipucu ve iyi sunum hazırlama teknikleri önerilerimizi dikkate almalısınız.

funduszeue.info Korkusunu Yenmek İçin Çabalayın

Guinness Rekorlar Kitabı’nda yer alan şu bilgi sunum korkusunun aslında ne denli yaygın olduğunu gösterir: Yapılan bir araştırmaya göre, insanların yüzde 70’i sunum yapma kaygısı taşır. Öyle ki, sosyal fobi çeşitlerinden biri de literatürde glossofobi olarak geçen topluluk önünde konuşma korkusudur.

Sunum korkusu konuya yabancılık, etkili sunum yapma teknikleri konusunda bilgili olmadan sunumu hazırlamış olma gibi konulardan kaynaklanabildiği gibi asıl neden topluluk karşısında aptal görünme korkusudur. Siz de sunum yapmaktan korkuyor olabilirsiniz; fakat bu durumu avantaja çevirmeniz hiç de zor değildir. Sunum heyecanı, korkusu ile başa çıkmak için şunları yapabilirsiniz.

N 1K Tekniği Uygulayın

5N 1K iş hayatında çok kullanılan bir planlama metodudur. Bu yöntemi sunum hazırlamak için kullanarak sunuma hazırlık yapabilirsiniz. 5N 1K metodunu sunum için şu şekilde kullanabilirsiniz:

Neden?

 

Ne?

 

Kim?

 

Ne Zaman?

 

Nerede?

 

Nasıl?

 

funduszeue.infoa Görsel İşitsel Araçlar Kullanın

Etkili sunum yapma teknikleri derlememizde elbette sunumda görsel araç kullanımına değinmeliyiz. Görseller öğrenmede önemli ölçüde etkilidir. Nitekim araştırmalara göre bilginin yüzde 83’ünü görme yoluyla ediniriz. Görsel araçlar kullanarak hatırlama oranı görsel araçsız yapılan sunumlardaki hatırlama oranına göre daha fazladır. Bilgilerin yüzde 11’ini işitme yoluyla edindiğimizi göz önünde bulundurduğumuzda işitsel araçları kullanmak da önemlidir.İşitsel araçlar da sunumun bir süre sonra da hatırlanmasında etkilidir. Dolayısıyla görsel, tablo, müzik, bir filmden kesit, istatistik sonucu, harita gibi unsurların sunumunuzda olmasına dikkat edin.

funduszeue.infooint Slaytlarında Yazı Düzenine Dikkat Edin

Powerpoint sunum hazırlama kuralları, sunum yayımlanacaksa sunumun yayımlanacağı platform doğrultusunda değişiklik gösterebilir. Bununla birlikte bilgisayarda etkili sunum hazırlama için genel olarak dikkat etmeniz gereken şunlardır:

5. Sunum Hazırlama Programı Kullanın

En etkili sunum teknikleri, şüphesiz teknolojiden yararlanarak sunumunuzun içeriği için fayda sağlayacak unsurları kullanmaktır. Sunu hazırlama yazılımını kullanmak da iyi bir sunum nasıl hazırlanır sorusuna yanıt niteliğindedir. Microsoft PowerPoint’in yanı sıra Prezi sunum hazırlama programı gibi programlardan yardım alabileceğiniz gibi web tabanlı programlar da kullanabilirsiniz.

funduszeue.info Soru Tipinin Nasıl Avantaj Sağlayabileceğini Bilmelisiniz

Etkili sunum teknikleri soruları nasıl soracağınızı da içerir. Sunum soru tiplerini kapalı veya açık uçlu sorular, ekstra sorular, düzenleyici sorular şeklinde yanıtlayabiliriz. “Sen… düşünür müsün” şeklindeki kapalı uçlu sorular dinleyicilerin ne düşündüğünü tespit etmeyi sağlar. “Ne düşünüyorsun” gibi açık uçlu sorular sunuma olan dikkati artırır. “Bu konuda başka ne düşünüyorsun” gibi sorular dinleyiciler arasında gerginlik yaşanmasının önüne geçer. Soru cevap şeklinde ilerleyen sunum dinleyicinin ilgisini canlı tutmak açısından önemlidir.

Bahsettiğimiz bu tekniklerin yanı sıra zamanınızı iyi kullanın, konuya hâkim olduğunuzdan emin olun. Sunum sırasında monoton bir şekilde konuşmayın, dinleyicilere sırtınızı dönmeyin, Word dosyası veya slayt dosyasındaki bilgilerin birebir aynısını aktarmayın.

Sunum yöntemleri nelerdir ve etkili sunum teknikleri nelerdir sorusunu sizler için yanıtladık ve sunum yaparken nelere dikkat etmeli konusuna değindik. Nefes teknikleri, hitabet ve topluluk önünde konuşma, ses tonunu doğru ayarlama konularında detaylı teorik bilgiye sahip uzman gözetiminde uygulayabilmek, daha iyi sunum yapmak için diksiyon eğitimi alabilirsiniz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası