tekstil fabrikaları tam kapanacak mı / Ağrı’ya fabrika mı kurulur, deli misin - HÜLYA GÜLER

Tekstil Fabrikaları Tam Kapanacak Mı

tekstil fabrikaları tam kapanacak mı

Ağrı’ya fabrika mı kurulur, deli misin

Türkiye'nin köklü tekstil kuruluşlarından Bursa merkezli Yeşim Tekstil'in, Ağrı'da kurduğu yeni fabrikası, üretim yaptığı Nike, Zara, Tommy Hilfiger, Guess ve Lacoste gibi dünya markalarının büyük ilgisini çekti. Pandemi öncesinde uluslararası müşterilerini Ağrı'daki fabrikaya götüren Yeşim Tekstil'in CEO'su Şenol Şankaya, "Ağrı'ya yatırım yapma kararı aldığımda çevremde bazıları, 'Ağrı'ya fabrika mı kurulur, deli misin' derken, uluslararası müşterilerimiz bu yatırımımızı çok beğendi ve teşvik ettiler. Özellikle de Ağrı'nın Nuh'un gemisinin bulunduğu yer olduğunu öğrendiklerinde bayıldılar" dedi. Deli misin diyenleri de Ağrı'ya yatırım yapmaya davet ettiğini söyleyen Şankaya, Türk tekstil ve hazır giyim sektörünün geleceğinden oldukça umutlu. "Amerikalı şirketler, Türk tesktil ve hazır giyim sektörünü radarına aldı. Türkiye Amerikan pazarından gelecek yoğun talebe hazırlanmalı" diyen Şankaya, tüm etapları bittiğinde 10 bin kişilik istihdam sağlamayı hedefledikleri Ağrı'daki fabrikanın kuruluş öyküsünü, çalışanların nasıl sahiplendiğini ve uluslararası müşterilerinin tepkilerini SABAH'a anlattı.

Pandemi sürecinde artık klasikleşen ilk sorumuzla başlayalım isterseniz. İşler nasıl?

Salgının ocak şubat ayında Çin'de baş göstermesiyle oradaki siparişler bize yönelmiş, işlerimiz çok güzel gidiyordu. Mart ayının başında kilometre hızla giderken birdenbire el frenini çekerek biz de arabayı durdurmak zorunda kaldık. Çok zor bir süreç geçirdik. Siparişler fabrikalarda kaldı, ödemeler yapılmadı. Ama sağolsun devletimiz bu zor günlerde sanayicinin yanında oldu. Mart, nisan, mayıs ve haziran aylarını devletimizin desteği ile atlatabildik. Şimdi ise Avrupa'da mağazalar açıldıkça biz de açılıyoruz. Hızımız kilometrelere çıktı diyebiliriz. Tekstil ve hazır giyimde yüzde kapasiteye ulaştık. Amerika pazarı daha tam açılmadı ama o da açılacak, bekliyoruz, işlerimiz daha da hızla toparlanacak.

Size daha da hızla toparlanacağımızı söyleten nedir?

Eğer ilerisi için konuşursak ben Türkiye'nin tekstil ve hazır giyimde geleceğini çok pozitif görüyorum. İki önemli neden var bunu bana söyleten; biri müşterilerin iş yapış şekilleri değişti. Artık uzun vadeli stoğa dönüşecek malları almayacaklar, daha sık aralıklarla yakın pazardan mal alacaklar. İkincisi ve daha da önemlisi Çin'de yaşanan olay ve tek pazara bağlı olmanın sakıncalarını görmeleri. Risk analizlerinde gördüğüm kadarıyla markalar, salgının öğrettiklerinin yanı sıra ABD-Çin ticaret savaşının da bir sonucu olarak Çin'den uzaklaşacaklar. Bu durumda da en iyi alternatif Türkiye görünüyor.

Sizce Türkiye hazır mı bu büyük kapasiteyi karşılamaya?

Bizim iplikten, aksesuara, nakıştan kumaşa kadar entegre sektörümüzle çok büyük şansımız var. Özellikle gerekli kapasite ve modernleşme yatırımlarımızı yaparsak Amerika'nın Çin'den aldığı siparişlerin yüzde 30'u Türkiye'ye gelebilir. Bugün Amerikalı markalar Türkiye'yi radarına aldı. Gelecek sene siparişler çok artacaktır. O nedenle Türk tekstil sektörü Amerikan pazarına hazırlanmalı. Şu an ciddi bir kapasitedeyiz ama daha da arttırmalıyız. Türkiye'de şu anda bu kapasite için yeni yatırımlar planlanıyor. Pandemi sonrasında özelikle tekstilde güzel yatırımlar gelecektir. bizim bu yatırımları hayata geçirdiğimiz yıl olur. 'te tekstil ve hazır giyimde çok farklı rakamlar konuşacağız. Bu kapsamda yatırım teşviği verilen 6. bölgeleri çok iyi değerlendirmemiz lazım.

Siz de Bursa'dan sonra Ağrı'da bir yatırım gerçekleştirdiniz. Bu süreci biraz anlatır mısınız, nasıl karar verdiniz yatırıma?

Açıkçası dönemin valisinin davetiyle, Ağrı bizim radarımıza girdi. Ağrı'da çok genç bir nüfus var ve gelir seviyesinde Türkiye'nin İli. Yani en düşük gelirli ilimiz. Bölgeye verilen teşvikten yararlandık ve biz bu projeye biraz da sosyal sorumluluk olarak baktık. Çevremde bazıları, 'Ağrı'ya fabrika mı kurulur, deli misin, oralara gidilir mi' filan dediler. Ben de onlara bu gençleri yerinde istihdam edip, ülke kalkınmasına katkı sağlamalıyız, siz de gelin yatırım yapın dedim.

Dünyanın önde gelen markalarına üretim yaptığınız için, bu markaların standartlarına uygun tesisler ve çalışma koşulları sağlamanız isteniyor sizden. Ağrı'daki yatırımınıza uluslararası müşterilerinizin tepkisi ne oldu?

Çok güzel tepki verdiler. Hatta Ağrı'nın gelir seviyesini duyunca bizi yatırım yapmaya teşvik ettiler, desteklediler. Uluslararası müşterilerimizle Ağrı'ya ziyaret gerçekleştirdik. Çok beğendiler, Nuh'un Gemisi'nin Ağrı Dağı'nda olduğunu öğrendiklerinde bayıldılar. Şimdi Nuh'un gemisinin olduğu yerde üretim yaptırıyoruz diyorlar. Son olarak pandemi öncesinde bir grup müşterimizle önce Mısır'daki fabrikamızı ziyarete gittik. Özel uçakla Mısır'dan Ağrı'ya geldik. Uçağa derecede tişörtle bindiler. İndik Ağrı'ya her yer bembeyaz eksi 10 derece. Onlar için çok değişik bir duygu oldu. Çok sevdiler bayıldılar Ağrı'ya. Erzurum cağ kebabı yedirdik bayıldılar. Belediye Başkanı Savcı Sayan da tüm müşterileri fahri hemşeri yaptı. Söz verdim onlara pandemi sonrasında Ağrı Dağı'nın eteklerinde piknik yapacağız. İnşallah bu projeyle Ağrı'yı gelir seviyesinde yukarı çekmeyi misyon edindik.

Ne üretiyorsunuz Ağrı'da?

Pandemi nedeniyle martta başlayacak üretimimizi 3 ay ertelemiştik. Geçen ay başladık ve ilk olarak maske ürettik Ağrı'da. Malı Bursa'ta kesip hazırlıyoruz, Ağrı'da sadece dikim yapılıyor. Seneye kesim, dikim, nakış ve baskı hepsini yapacağız. İlk etapta dikimi öğreniyorlar. Bursa'daki AR-GE merkezimizde yepyeni otomasyon hattımızın denemeleri yapılıyor. Bitince Ağrı'da kullanacağız. Şu an kişi çalışıyor. 3 yıl içinde istihdamımız 5 bine çıkacak. Türkiye'nin en modern ve en çok istihdam sağlayan fabrikası Ağrı'da olacak. Sonra projenin 4. Etabını da tamamlayıp istihdamımızı 10 bine çıkarmayı hedefliyoruz.

İZMİR'DEN AĞRI'YA GÖÇ

Ağrı'daki fabrika ile ilgili aktarabileceğiniz ilginç bir olay var mı?

Çok var olmaz mı, geçenlerde Ağrı'daki fabrikamıza İzmir'den iki genç kız çalışmak için başvurmuş. Allah Allah dedik, ilgimizi çekti. Baktık kızlarımız aslen Ağrılılarmış. Ağrı'da iş olmayınca İzmir'e gitmiş orada tekstil sektöründe çalışmaya başlamışlar. Bizim fabrikayı duyunca da Ağrı'ya geri gelmek istemişler ve bize başvurmuşlar. Şimdi ikisi de memleketine geri döndü. Bu tip yatırımlar memlekete geri göçü bile sağlayacak yatırımlar. İzmir'de lira alıyorlarmış bizde lira alıyorlar ve daha iyi geçiniyoruz diyorlar.

MARKA SATIN ALABİLİRİZ

Tekstil ve hazır giyimde hatırı sayılır bir konumdasınız. Hiç kendi markanızı yaratmayı düşünmediniz mi?

Daha önce bu tür sorulara hep hayır derdim ama şimdi zaman gösterecek, bakarız diyorum. Hedefimiz üretimde marka olmaktı bu konuda önemli bir noktaya geldik bundan sonra ne yaparız bilemiyorum, kapasitemiz çok büyüdü. Sıfırdan bir marka oluşturmak yerine mevcut bir markayı alıp onu büyütebiliriz. Avrupa'da böyle çok marka var. Bize gelen teklifler var. Şimdilik bekletiyoruz, ilk 3 yıllık hedefimizde başta Ağrı olmak üzere kapasite ve yenileme yatırımlarımızı tamamlamak istiyoruz. Gelecek sene Türkiye'ye çok ciddi talep gelecek ona hazır olmamız lazım. yıl içinde 1 milyar dolarlık gelir seviyesine ulaşmayı hedefliyoruz. Şu an milyon dolar civarındayız, bunu üretimimizi artırmanın yanı sıra marka satın alarak da yapabiliriz.

HEPİMİZİN DEVLETE DESTEK OLMASI LAZIM

Pandemi sürecinde devlet desteklerinden siz de yararlandınız mı?

Evet, devletimiz bu süreçte şirketlere çok destek oldu. İşlerin açılan şirketler olarak bizim de artık devlete yardımcı olmaya başlamamız lazım. Örneğin biz bu ay kısa çalışma ödeneğine başvurmayacağız. Devletimizin zor şartlarda verdiği destek hakikaten kolay değil, çok sayıda fabrika kapandı ve bu süreçte o fabrikalara çok ciddi destekler verildi. Hepimizin devlete destek vermesi lazım bu süreçte.

TEŞEKKÜR YERİNE 'ALLAH RAZI OLSUN'

Ağrılıların tepkileri nasıl fabrikaya sahip çıkıyorlar mı?

Ağrılılar bizden daha çok sahip çıkıyorlar fabrikaya. Çok ilginç çalışanlar, 'buraya gelip fabrika kurdunuz teşekkür ederiz' demiyorlar, Allah razı olsun diyorlar. Çünkü Allah razı olsun teşekkürden daha güçlü bir takdiri ifade ediyor. Bu çok önemli. İnsanların gözündeki mutluluğu görmek gerçekten çok etkileyici. O nedenle Ağrı'ya gittiğimiz için çok mutluyum.

Fabrikalar kapanacak mı? Tam kapanmada fabrikalar çalışacak mı?

Değerli funduszeue.info okurları.

funduszeue.info ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.

Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak funduszeue.info yorum sayfalarında yer almayacaktır.

Ayrıca funduszeue.info yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.

Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler funduszeue.info yorum sayfalarında paylaşılamaz.

funduszeue.info yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve funduszeue.info bunlardan sorumlu tutulamaz.

funduszeue.info yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.

Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.

İktidar istihdamla övünürken fabrikalar tek tek kapanıyor

Yılın son çeyreğinde ekonomideki durgunluk, artan enerji maliyetleri ve iktidarın yeni yıla dönük “asgari ücret artışı, emeklilikte yaşa takılanlara (EYT) düzenleme” gibi söylemleri iş dünyasını tedirgin ediyor. Avrupa’da yaşanan ekonomik durgunlukla siparişlerin azalması da Türkiye’ye yansımaya başladı. Ege Seramik’in artan enerji maliyetleri nedeniyle bazı tesislerinde üretimi durdurmasıyla gündeme gelen üretim tatili şimdi de hazırgiyim ve tekstil olmak üzere birçok sektörde görülmeye başlandı. Hazırgiyim ve tekstilde haftanın iki günü iş durdurma yeterli olmayınca bazı fabrikalar kapandı. Çalışan tesislerde ise istihdam azaltma eğilimleri görülüyor. Sanayici bu durumun krize dönüşmemesi için pandemi dönemindeki gibi kısa çalışma ödeneğine (KÇÖ) kolay başvuru ve ödenekte yaygınlaşma talep ederken sendikalar, suiistimalin önlenmesi, ödeneğin kullanımına yönelik denetim ve ödemenin işçiye yapılmasını talep etti.

Kısa çalışma ödeneği talebi geçen hafta ilk olarak Bursa Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı İbrahim Burkay’dan geldi. ’ün zor bir yıl olacağını söyleyen Burkay şöyle konuştu: “Özellikle ilk iki çeyrekte dış ticaretteki daralma ile birlikte istihdamda sıkıntılar yaşanabilir. Avrupa’daki durgunluğun etkisi yayılıyor. Biz önleyici bir hamle anlamında KÇÖ’yü talep ediyoruz” 

TALEP BAKANLIĞA İLETİLDİ

Yılın 8’inci ayından itibaren süren daralmanın yüzde 50’yi bulduğunu belirten Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Ramazan Kaya ise Kahramanmaraş’ta iki iplik fabrikasının toplamda 6 tesisi kapatıp kişiyi işten çıkardığını açıkladı. “Bu dalga yayılıyor, bir an önce önlem alınmalı” diyen Kaya, geçen hafta Ticaret Bakanlığı ile görüştüklerini ve bu talebi ilettiklerini dile getirdi. Gelecek hafta Çalışma Bakanlığı’na da aynı taleple gideceklerini belirten ve kamunun dikkatini üç konuya çekmek istediklerini söyleyen Kaya, şu bilgileri verdi:

“Öncelikle asgari ücret dedikodularını soracağız. Yüksek asgari ücret söylemleri var, bu konuda işverene ne gibi destekler verilecek. İkinci konu EYT olacak. EYT ile sanayiciye bir tazminat yükü yüklenecek, hele bir de yeni yüksek asgari ücretle birlikte bu tazminat artacağı için yıl sonuna doğru işten çıkarmalar artabilir. Üçüncü konu da üretimden doğan istihdam düşüşüne karşı kısa çalışma ödeneği olacak.”

SUİİSTİMALE DİKKAT!

Sendikalar da istihdamdaki ve kapasite kullanımındaki düşüşü doğruladı. Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na bağlı Tekstil-İş Sendikası Başkanı Kazım Doğan, “Kısa çalışma ödeneği (KÇÖ) gibi seçenekler değerlendirilecekse işverenin insafına bırakılmamalı” dedi. Doğan şöyle konuştu: 

“Bazı fabrikaların Cuma ve Cumartesi günleri çalışmayı durdurduğunu biliyoruz. Tesis kapanmaları da başladı. İstihdam kaybını önlemek için KÇÖ gibi seçenekler değerlendirilebilir ancak işverenlerin bunu kötü amaçlı kullandıklarına da sıkça şahit olduk. KÇÖ’deki işçilerin tam zamanlı çalıştıklarını gördük. Çalışma Bakanlığı tekrar işyeri denetim müfettişlerini sahaya sürmeli ve işçilerle bire bir konuşarak denetlemeliler.”

"İSTİHDAM KAYBI İSTEMİYORUZ"

İstihdamda alarm zilleri çalarken Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ise Arab News’e açıklamalarda bulundu. Nebati, “Enflasyonla mücadele için insana odaklandık. Büyüme istiyoruz ama insanların işini kaybetmesini istemiyoruz. Üretim ve verimliliğin devam etmesini istiyoruz. Enflasyonu dünyadaki gibi algılamıyoruz. Bunu insan temelli bir yaklaşımla görüyoruz. İnsanların işini kaybetmesini istemiyoruz. Bunun için elimizden geleni yapacağız” diye konuştu.


istihdamfabrikaHazır giyim

İplik fabrikalarına ucuz ithalat darbesi

Gülyüz ÇAVDARCI - Recep &#;ENYURT

&#;plik ithalat&#;nda koruma kalkt&#;, baz&#; tahminlere göre son üç y&#;lda yüzlerce fabrika kapand&#;. Yüzlercesi üretimi azaltt&#;. Sadece geçen y&#;l suni sentetik iplik sektöründe 12 bin istihdam kayb&#; oldu. Adana Sanayi Odas&#;’n&#;n (ADASO) raporu, sektörün dampingli ithalat yüzünden büyük s&#;k&#;nt&#; ya&#;ad&#;&#;&#;n&#; ortaya koydu. &#;plik üreticilerinin dampingli ithalat tehdidi ile kar&#;&#; kar&#;&#;ya kald&#;&#;&#;n&#; aç&#;klayan Adana Sanayi Odas&#; (ADASO) Ba&#;kan&#; Zeki K&#;vanç, Türkiye’nin kendi üreticisini koruyacak tedbirleri alamad&#;&#;&#;n&#;, birçok i&#;letmenin kapand&#;&#;&#;n&#; söyledi. &#;TH&#;B Ba&#;kan&#; &#;smail Gülle, “Sektör korumas&#;z. Fabrikalar kapan&#;yor. En son Bursa’da 2, Ni&#;de’de 1 fabrika kapand&#;” dedi. Beyteks’in sahibi Ali &#;lbeyli, “Ceyhan, Osmaniye ve Kadirli’de 5 bin i&#;çi kapasiteli fabrikalar&#;m&#;z var, bin ki&#;i ile çal&#;&#;&#;yoruz” diye konu&#;tu. Kayalar Tekstil Firma Sahibi Ömer Kaya, “Akdeniz Bölgesi’nde, Anadolu’da Do&#;u ve Güneydo&#;u’da son 3 y&#;lda kapanan yüzlerce iplik fabrikas&#; oldu” dedi.

Adana Sanayi Odas&#; (ADASO) Ba&#;kan&#; Zeki K&#;vanç, suni sentetik iplik ve pamuk ipli&#;inde Türkiye’nin kendi üreticisini koruyacak tedbirleri alamad&#;&#;&#;n&#;, bu yüzden de birçok i&#;letmenin ya kapand&#;&#;&#;n&#; ya da piyasa ko&#;ullar&#;nda rekabetçi fiyat tutturamayacak kadar dü&#;ük kapasitelerle çal&#;&#;t&#;&#;&#;n&#; söyledi. Türkiye’nin iplik üretim kapasitesinin ithalat&#; kar&#;&#;layacak kapasitede oldu&#;unu vurgulayan K&#;vanç, dampingli ithalat nedeniyle ciddi i&#; kay&#;plar&#; oldu&#;unu, milyar dolar&#;n&#;n ithalata gitti&#;ini aç&#;klad&#;. K&#;vanç, “Güçlü Türkiye &#;çin Milli &#;stihdam Seferberli&#;i ba&#;lat&#;ld&#;. Haks&#;z rekabet ortadan kald&#;r&#;l&#;rsa iplik sektörü en az 25 bin ki&#;iye ek istihdam sa&#;layabilir. &#;thalata giden para da ülkemizde kal&#;r” dedi.

Suni sentetik iplikte yürürlükte olan anti-damping tedbirlerinin trafik sapmas&#; gibi nedenlerle etkili sonuçlar do&#;urmad&#;&#;&#;n&#; belirten K&#;vanç, &#;öyle konu&#;tu: “’da gerçekle&#;tirilen bin ton ithalat en az 12 bin ki&#;ilik istihdam kayb&#;na neden oldu. Benzer bir durum pamuk ipli&#;i için de geçerli. bin ton ithalat olmas&#;yd&#;, en az 10 bin ki&#;ilik istihdam yarat&#;labilirdi. Daha fazla üretip i&#; sahalar&#; açabilmek için devletimizden haks&#;z rekabeti ortadan kald&#;racak tedbirlerin bir an önce hayata geçirmesini bekliyoruz.”

Koruma kalk&#;nca ithalat artt&#;

Pamuk ipli&#;inde ’de getirilen ve ’e kadar yürürlükte kalan koruma önleminin olumlu sonuçlar do&#;urdu&#;unu, soru&#;turma öncesinde bin ton civar&#;nda seyreden ithalat&#;n 95 bin tona kadar geriledi&#;ine dikkat çeken K&#;vanç, “Önlemlerin sona ermesiyle ithalat k&#;sa sürede yüzde 60’tan fazla artarak bin tona ç&#;kt&#;. Yerli üreticiyi tehdit eder noktaya geldi. genelinde 10 bin ton azalma olsa da ’da yüzde art&#;&#;la bin tona, tarihi seviyelere ç&#;kt&#;. Böyle giderse bin ton seviyelerini a&#;acakt&#;r” dedi.

Pakistan’la yap&#;lan Serbest Ticaret Anla&#;mas&#;’n&#;n da (STA) firmalar için önemli bir tehdit oldu&#;unu belirten K&#;vanç, tekstil ve konfeksiyon sektörünün Pakistan STA’s&#; kapsam&#;na dahil edilmemesi gerekti&#;ini, telafi edilemeyecek kay&#;plar olabilece&#;ini söyledi. Dampingli ithalat&#;n tehdit etti&#;i bir ba&#;ka konu da Türkiye’nin sektördeki entegre yap&#;s&#;… Pamuktan ipli&#;e, iplikten kuma&#;a, kuma&#;tan konfeksiyona giden bu yap&#;, üç ayda bir vitrin de&#;i&#;tiren ‘h&#;zl&#; moda’ talebine cevap verebiliyor. Ucuz ithalat&#;n zamanla bu zinciri k&#;rmas&#; ve Türkiye'nin önemli bir avantaj&#;n&#; kaybetmesi riski de var.

Bursa ve Ni&#;de’de fabrikalar kapand&#;

&#;stanbul Tekstil ve Hammaddeleri &#;hracatç&#;lar&#; Birli&#;i Ba&#;kan&#; &#;smail Gülle, “Yurtd&#;&#;&#;ndan dü&#;ük maliyetlerle gelen sat&#;&#;lar&#; engelleyemiyoruz. Bu da Türkiye genelindeki fabrikalar&#; ciddi anlamda zora sokuyor. Sektörümüz korumas&#;z kald&#;. &#;plik fabrikalar&#; kapanmaya ba&#;lad&#;. En son Bursa’da iki fabrika Ni&#;de’de ise bir fabrika kapand&#;. Bu durum yat&#;r&#;m yapmak isteyen fabrikalar&#;n da motivasyonunu olumsuz etkiliyor. Türkiye’ye bakt&#;&#;&#;m&#;zda ham madde sektörünün en çok desteklenen sektörlerden olmas&#; gerekiyor. Çünkü ham maddeniz varsa her &#;eyi yapabilir ve üretebilirsiniz. Bu konuda destek bekliyoruz, devletin koruma vergileriyle sektörü ayakta tutmas&#;n&#; istiyoruz” dedi.

Ek vergi konulmas&#; isteniyor

&#;thalat nedeniyle zarara u&#;rayan üreticiler üç farkl&#; tedbir talep edebiliyor. ‘Koruma önlemi’ al&#;nd&#;&#;&#;nda bir ürün grubunda tüm ülkelerden ithalat yasaklan&#;yor. &#;flaslar gibi somut kötü gidi&#; belgeleriyle dosya olarak DTÖ’ye sunuluyor, onay&#; al&#;nd&#;ktan sonra uygulanabiliyor. &#;thalata ‘ek vergi’ ikinci önemli önlem yolu. Gümrük Birli&#;i ve STA yap&#;lan ülkeler hariç, bir ürün grubunda ithalatta al&#;narak, iç piyasaya ucuz girmesi önlenebiliyor. Üçüncü tedbir antidamping… Bu tedbir ülkelere teker teker uygulanabiliyor. Hatta i&#;letme baz&#;nda gümrük vergisi art&#;r&#;m&#; yap&#;labiliyor. Ancak bu tedbirin al&#;nd&#;&#;&#; ülke veya &#;irketler men&#;ei ba&#;ka bir ülke üzerinden göstererek (trafik sapmas&#;) uygulamay&#; a&#;abiliyor. Sunni sentetik iplikte anti-damping uygulamas&#;n&#;n da bu yolla a&#;&#;ld&#;&#;&#; belirtiliyor.

&#;plik üreticileri ne dedi?

&#; O&#;uz Tekstil Yönetim Kurulu Ba&#;kan&#; &#;srafil Uçurum: Tekstilde yeterli tecrübe, altyap&#; ve insan gücüne sahibiz. Ancak bunlar yeterli gelmiyor. Ucuz i&#; gücü olan ve devlet destekli ülkelerden gelen ipliklerden ötürü fabrikam&#;z tam kapasite çal&#;&#;am&#;yor. Bu ülkelerden gelen iplik ve di&#;er tekstil ürünleri buradaki üretim maliyetlerinin alt&#;nda gelmemeli. Gerekli tedbirler al&#;n&#;rsa son ç&#;kan istihdam te&#;viklerinden de faydalanarak hem mevcut fabrikalar tam kapasite çal&#;&#;acak hem de yeni fabrikalar aç&#;lacak.

&#; Bak&#;rlar &#;plik firma sahibi Mahmut Bak&#;r: Nepal, Endonezya, Vietnam gibi i&#;çili&#;in ucuz oldu&#;u ülkelerden ucuz maliyetle iplik üretilip Türkiye’ye dü&#;ük fiyatlarla giri&#; yap&#;yor. Önlemler yetersiz. Kuma&#; ve elyafa anti-damping uygulan&#;rken ipli&#;e s&#;n&#;rl&#; &#;ekilde uygulanmas&#; iplik üreticilerini zor duruma sokuyor. Yurt d&#;&#;&#;ndan getirilen iplikler ucuz maliyet ile millile&#;tirilirken bizim i&#;çilik ve hammadde maliyetlerimiz yüksek, ithal iplikle yar&#;&#;&#;lmas&#; imkans&#;z oluyor. Ekonomi Bakanl&#;&#;&#; çal&#;&#;ma yapt&#;, ek vergi paketi haz&#;rland&#; ama bir türlü sonuca ba&#;lanamad&#;.

&#; Kayalar Tekstil firma sahibi Ömer Kaya: &#;stihdam seferberli&#;ine Adanal&#; sanayiciler olarak katk&#; sunmaya haz&#;r&#;z. Tekstil zor günler geçiriyor. Uzakdo&#;u’dan ithalatla rekabet edilemedi&#;i için birçok fabrika kapand&#;. 23 ili kapsayan süper te&#;vikler verildi. &#;stihdama katk&#; için bedava arsa, in&#;aat yap&#;yor, dü&#;ük faizli i&#;letme kredileri veriliyor. Hepsi çok güzel fakat bu yat&#;r&#;mlar&#;n haz&#;r hale gelmesi y&#;llar al&#;r. Oysaki Akdeniz, Do&#;u ve Güneydo&#;u’da son 3 y&#;lda yüzlerce iplik fabrikas&#; kapand&#;. Bunlar&#; üretime haz&#;r hale getirmek sadece 3 ay al&#;r, binlerce istihdam sa&#;lar.

&#; Beyteks Tekstil firma sahibi Ali &#;lbeyli: Ceyhan, Osmaniye ve Kadirli’de 5 bin i&#;çi kapasiteli fabrikalar&#;m&#;z var. &#;thalatlardan ve finansal giderlerin e&#;itsizli&#;inden dolay&#; baz&#; fabrikalar&#;m&#;z&#; kapatmak zorunda kald&#;k. Bugün bin ki&#;i ile çal&#;&#;&#;yoruz. D&#;&#;ar&#;dan çok ucuz iplik geliyor. Bunun önüne geçilemedi&#;i için iplik fabrikalar&#;n&#;n hepsini üretime alamad&#;k. Toplam 25 fabrikam&#;z var ancak 10’unu üretime alabiliyoruz. Devletimiz bizleri haks&#;z rekabete kar&#;&#; koruyacak tedbirleri al&#;r ise tüm fabrikalar&#;m&#;zla üretip eskiden oldu&#;u gibi istihdam&#;m&#;z&#; 5 bin ki&#;iye ç&#;kmay&#; istiyoruz.

Bu konularda ilginizi çekebilir

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası