müdek akreditasyonu ne işe yarar / MÜDEK Tanıtımı | Makine Mühendisliği | Mühendislik Fakültesi | Marmara Üniversitesi

Müdek Akreditasyonu Ne Işe Yarar

müdek akreditasyonu ne işe yarar

MÜDEK nedir?

MÜDEK’in Açılımı: Mühendislik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneğidir.

Müdek, farklı disiplinlerdeki mühendislik eğitim programları için akreditasyon, değerlendirme ve bilgilendirme çalışmaları yaparak Türkiye’de mühendislik eğitiminin kalitesinin yükseltilmesine katkıda bulunmak amacıyla faaliyet gösteren bir sivil toplum kuruluşudur.

MÜDEK’in amacı nedir?

MÜDEK’in amacı, farklı disiplinlerdeki mühendislik eğitim programları için akreditasyon, değerlendirme ve bilgilendirme çalışmaları yaparak Türkiye'de mühendislik eğitiminin kalitesinin yükseltilmesine katkıda bulunmak, böylece, güncel ve gelişmekte olan teknolojileri kavrayan, daha iyi eğitilmiş ve daha nitelikli mühendisler yetiştirilerek toplumun refahının ileri götürülmesini sağlamaktır.

MÜDEK’in Tarihçesi

  • yılında mühendislik programlarının değerlendirmesine başlamış,
  • yılında Avrupa Mühendislik Eğitimi Akreditasyon Ağı (ENAEE - European Network for Accreditation of Engineering Education) adlı kuruluşun üyesi olmuş,
  • 25 Ocak tarihinde MÜDEK kısa adını kullanmaya devam ederek Mühendislik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği adında bir sivil toplum kuruluşuna dönüşerek tüzel kişilik kazanmış,
  • 16 Kasım tarihinde Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından yükseköğretim kurumlarının mühendislik programlarında ulusal, sektörel ve program yeterlilikleri odaklı ulusal bir kalite güvence kuruluşu olarak tanınmış,
  • 21 Ocak tarihinden itibaren akredite edeceği mühendislik eğitimi programlarına EUR-ACE etiketi vermek üzere ENAEE tarafından yetkilendirilmiş ve
  • 15 Haziran tarihinden itibaren IEA (International Enginerring Alliance) Washington Accord'a tam üye(Full Signatory) olarak kabul edilmiştir.

MÜDEK Akreditasyonu nedir?

Müdek tarafından belirlenen ölçütlerin akreditasyon için başvuran mühendislik programlarınca karşılanması neticesinde MÜDEK tarafından verilen bir Uluslararası Eğitim denkliği/eşdeğerliği belgesidir.

MÜDEK Akreditasyon ölçütleri

Müdek Akreditasyonuna başvuran bölümler 10 adet farklı ölçüt üzerinden değerlendirilmektedirler. Bunlar sırasıyla;

  • Ölçüt 1. Öğrenciler
  • Ölçüt 2. Program Eğitim Amaçları
  • Ölçüt 3. Program Çıktıları
  • Ölçüt 4. Sürekli İyileştirme
  • Ölçüt 5. Eğitim Planı
  • Ölçüt 6. Öğretim Kadrosu
  • Ölçüt 7. Altyapı
  • Ölçüt 8. Kurum Desteği ve Parasal Kaynaklar
  • Ölçüt 9. Organizasyon ve Karar Alma Süreçleri
  • Ölçüt Programa Özgü Ölçütler

İNŞAAT VE BENZERİ ADLI MÜHENDİSLİK PROGRAMLARI

PROGRAM ÖLÇÜTLERİ

Bu program ölçütleri başlıklarında “inşaat” ve benzeri nitelemeler bulunan programlar içindir.

Mezunların aşağıdaki niteliklere sahip olduğu kanıtlanmalıdır: türevsel denklemleri de içerecek biçimde matematik, olasılık hesapları ve istatistik, matematiğe dayalı fizik ve genel kimya konularında yeterlilik; inşaat mühendisliğinin kabul görmüş temel alanlarının en az dördünde yeterlilik; inşaat mühendisliğinin kabul görmüş temel alanlarının en az ikisinde laboratuar deneyi yapabilme ve verileri yorumlayıp analiz edebilme becerisi; ders programında meslek eğitimiyle entegre biçimde yürütülen tasarım deneyimleri aracılığıyla kazanılmış inşaat mühendisliğinde tasarım becerisi; iş alma, pazarlık usulü ihale ya da kaliteye dayalı seçme süreçleri, bir projeyi tamamlamak için tasarımcı ve inşaatçıların nasıl etkileştikleri, yeterliliğin ve sürekli eğitimin önemi gibi mesleki uygulama meseleleri hakkında bilgi.

MÜDEK Akreditasyonu geçerlilik süresi

Müdek akreditasyon başvuru ve sonuç süreci ilk genel değerlendirme için ortalama 1,5 sene sürmektedir. Bu süreç sonucunda başvuran programlar;

  • İlgili ölçütlerin tümünü sağladıkları takdirde kesintisiz 5 yıllık
  • İlgili ölçütlerde ZAYIFLIK tespit edildiği takdirde 2 yıllık Akreditasyon alırlar.
  • İlgili ölçütlerin herhangi birinde EKSİKLİK tespit edilirse başvuru yapan bölüm akreditasyon alamaz ve ödenen ücret MÜDEK tarafından bölüme iade edilmez.

EUR-ACE nedir?

Mühendislik eğitim programları akreditasyonu için belirli standartları barındıran bir standartlar kümesidir. Bu eğitim standartlarını ulaşan mühendislik programlarına bu etiket verilmektedir.

yılında MÜDEK, Avrupa Mühendislik Eğitimi Akreditasyon Ağı tarafından akredite edeceği mühendislik programlarına EUR-ACE etiketi vermek için yetkilendirilmiştir. Avrupa’da bu konuda yetkilendirilen 7inci ajanstır.

EUR-ACE Etiketinin Mühendislik öğrencileri ve mezunları için faydaları nelerdir?

  • EUR-ACE ® etiketi ile mühendislik programları, hem Avrupa standartlarına hem de uluslararası yüksek standartlara sahip olduklarını belgelerler, böylece Avrupalı işverenler tarafından tanınmaları da güvence altına alınmış olur.
  • EUR-ACE ® diğer Yükseköğretim Kurumlarına yapılan Master ve Doktora programlarına başvuruları kolaylaştırır.
  • Mühendislik mesleğinin düzenlendiği ülkelerde EUR-ACE ® etiketli programlar Kayıtlı veya Yeminli mühendis olmak için gerekli olan eğitim gereksinimlerini karşılamaktadır.
  • Mesleki Yeterlilik tanınması üzerine, AB Direktifi tarafından teşvik olarak EUR-ACE ® etiketli bölümlerin lisansüstü hareketliliğini kolaylaştırılmıştır.
  • EUR-ACE ® FEANI (European Federation of Natinonal Engineering Assosication) tarafından profesyonel kart gibi teşvik edilen bir eğitim standardıdır.
  • EUR-ACE ® etiketli programlar FEANI’nin Eur Ing başlıklı eğitim gereksinimleri listelerinde otomatik olarak yer almaktadır.

Akreditasyon Belgesi

Eur-ACE Label

MÜDEK

1) Matematik, fen bilimleri ve ilgili mühendislik disiplinine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık mühendislik problemlerinde kullanabilme becerisi.

2) Karmaşık mühendislik problemlerini saptama, tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi.

3) Karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi.

4) Mühendislik uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi.

5) Karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi.

6) Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi.

7) Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi; etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi.

8) Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi.

9) Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk bilinci; mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi.

10) Proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi.

11) Mühendislik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi; mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.

MÜDEK ve ABET Nedir? Farkları Nelerdir? Ne İşe Yarar?

Tercih kılavuzlarında bazı bölümlerin yanında göreceğiniz MÜDEK ve ABET ibaresini merak etmişsinizdir. Bu yazıda sizlere MÜDEK ve ABET hakkında bilgiler verip, MÜDEK ve ya ABET Akreditasyonu olan üniversite ve bölümleri sunacağız.

MÜDEK Nedir?

MÜDEK (Mühendislik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği), ülkemizdeki çeşitli mühendislik eğitim programları için akreditasyon, değerlendirme ve bilgilendirme çalışmaları yaparak, Türkiye’de mühendislik eğitimi kalitesinin yükseltilmesine katkıda bulunmak amacıyla faaliyet gösteren bağımsız bir kuruluştur.

ABET Nedir?

ABET (Accreditation Board for Engineering and Technology), uygulamalı ve doğal bilimler, bilişim, mühendislik ve mühendislik teknolojileri programlarının akreditasyonunu sağlayan, kar amacı gütmeyen bir sivil toplum kuruluşudur. Belirtilen bölümlerin akreditasyonu yüksek öğrenim akreditasyonu konseyi tarafından sağlanmaktadır.

MÜDEK ve ABET Arasındaki Fark Nedir?

MÜDEK ve ABET farklı iki kuruluştur. Her ikisi de bir üniversite programının, bu programın mezunlarını hazırladığı mesleğin kalite standartlarını karşıladığına dair güvence sağlamak amacıyla hizmet vermektedir. Birbirinden farkları MÜDEK sisteminin Türkiye’de geliştirilmiş olmasıdır.

MÜDEK VE ABET Ne İşe Yarar?
Eğitimde belli standartlara uyulması, eğitimin kalitesinin arttırılması, sektöre ve akademiye faydalı mezunlar yetiştirilmesi için üniversite programlarının belirli çerçevelerde değerlendirilmesi gerekmektedir. MÜDEK ve ABET akreditasyonu almış olmak, bu değerlendirmelerden başarıyla geçildiği ve programların belli bir kaliteyi tutturdukları anlamına gelir.

MÜDEK ve ABET akreditasyonu üniversite eğitimi sırasında karşılaşabileceğiniz bir çok problemin önüne geçmektedir. Her yıl açılan her ders için klasörler hazırlanarak, ders içerikleri, ders izlenceleri, derslerin eğitim çıktılarına katkıları, her türlü sınav ve projeleri ile puanlama sistemleri kaydedilmektedir. Bu da derslerin içeriğinin yıldan yıla değişiklik göstermesini, puanlama sisteminin sürekli değişmesini önlemektedir. Yıllık ders planı içindeki konular dönem başında standart olarak öğrencilere belirtilip, dönem içinde değişmemesi sağlanmaktadır. Dersin farklı şubelerinde konunun farklı şekillerde anlatılıp farklı sorular sorulmasını önlemektedir. Belli bir motivasyon ve amacın olması ve o amaca yönelik her dersin öğrencilere ne katkı sağlayacağı ve öğrencileri mezuniyet aşamasında ne noktaya ulaştıracağı detaylı olarak yazılmaktadır. Bu standardizasyon bir bölümün yıllar içinde hiç geliştirilmediği anlamına gelmez. Her iki akreditasyon kapsamında, gelişen teknoloji ve bilim doğrultusunda, sektör-üniversite işbirliği ile sürekli iyileştirme çalışmaları yapılmaktadır.

MÜDEK ve ABET Akreditasyonu Mezunlara Ne Avantaj Sağlar?

Her iki akreditasyon sistemi de akademide bilinen ve akademik birimler tarafından aranan özelliklerdir. Yüksek lisans başvurularında, yurtdışı başvurularında, öğrenci değişim programları sırasında avantaj sağlar. MÜDEK ve ya ABET akreditasyonu olan programdan mezun olan öğrenciler tercih edilir. Sektörde de bu akreditasyonların öneminin farkındalığı başlamıştır ve uzun vadede öneminin artacağı öngörülmektedir. MÜDEK ve ABET standardizasyonları bölüm ve üniversitelerin kalitesini arttırmakta, dolayısıyla mezun öğrenci kalitesini belirlemektedir. Bu nedenle sektördekiler ile yüksek lisans yapılacak olan yurt içi ve yurt dışı üniversiteler MÜDEK ve ya ABET akreditasyonu almış olan programlardan mezun öğrencileri tercih etmektedirler. Bu tercih sebebi gelecekte daha da etkin olacaktır.

MÜDEK akreditasyonuna sahip üniversite ve bölümleri için tıklayınız!

ABET bünyesinde yer alan üniversiteler hakkında bilgi almak için tıklayınız!

Fenerbahçe Üniversitesi Hakkında Tüm Detaylara Ulaşmak İster misin?Fenerbahçe Üniversitesi Seni arasın

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası