bikini bölgesinde iltihaplı şişlik nasıl geçer / Çıban Nedir? Çıban Neden Çıkar? Belirtileri ve Tedavisi

Bikini Bölgesinde Iltihaplı Şişlik Nasıl Geçer

bikini bölgesinde iltihaplı şişlik nasıl geçer

Kadınlarda dış genital bölge (vulva) sorunları

Dış genital bölge, üreme çağındaki kadınlarda sorunların nispeten sık görüldüğü bir bölgedir. Bölge yapı itibarıyla ciltle kaplı olmasına karşın diğer cilt bölgelerinde görülmeyen özel bazı sorunların yerleşim yeri olabilir. Cinsel yolla bulaşan hastalıkların önemli bir kısmı bu bölgede belirti verirler. Bunun yanında bölgenin dışkı ve idrar boşaltım sistemiyle olan yakınlığı bu bölgeyi enfeksiyon ve tahrişlere elverişli bir bölge haline getirir. Belli bazı kurallara uyularak dış genital bölgede yaşanması muhtemel sorunların önemli bir kısmı kadın tarafından kolaylıkla kontrol edilebilir.

Bölgedeki hastalıkların erken tanınma olasılığını daha da artırmak amacıyla son yıllarda kadınlara yıllık rutin jinekolojik muayenelerden geçmeleri yanında belli aralıklarla bölgeyi kendi kendilerine de muayene etmeleri önerilmektedir.

Dış genital bölge sorunları kendini cilt yüzeyinden kabarık şişlikler, kaşıntı, yanma, cinsel ilişki esnasında ağrı, idrar yaparken ağrı ve ciltte yara ortaya çıkması şeklinde gösterirler.

Vajina giriş kısmında iç yüzde tek taraflı, bazen çift taraflı ortaya çıkan ağrılı şişlikler bir Bartholin bezi abse veya kistinin habercisi olabilirler.

Dış genital bölge cilt yüzeyinde ve anüse doğru genellikle birden sayıda, düzensiz yüzeyli, ağrısız kabartılar bir genital siğil (HPV enfeksiyonu) belirtisi olabilir.

Yine cilt yüzeyinden vajina girişine doğru uzanan ağrılı ve içi sıvı dolu kabarcıklar geçirilmekte olan bir genital uçuk hastalığına (HSV enfeksiyonu) işaret edebilir.

Ciltte ortaya çıkan ağrılı ve ağrısız yaralar frengi veya daha başka bir cinsel yolla bulaşan hastalık habercisi olabilir.

 

Özellikle ağda sonrasında kıllarla kaplı bölgede ortaya çıkan ağrılı şişlikler bölgedeki kıl köklerinin enfeksiyonu sonucu oluşan ufak abselerin belirtisi olabilir.

 

Bölgede ortaya çıkan bölgesel renk değişiklikleri VIN adı verilen hastalığın veya diğer bazı ciddi hastalıkların belirtisi olabileceğinden bu renk değişikliği bölgelerinin çoğu durumda biyopsi alınarak incelenmesi gerekir.

 

Vajinada bir enfeksiyon varlığında (vajinit) oluşan akıntı dış genital bölgede tahriş oluşturur. Buna bağlı olarak bölgede bir sorun olmamasına karşın kaşıntı, yanma gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Temel sorun giderilmedikçe (vajinit) bu belirtilerin ortadan kalkması mümkün değildir.

 

Dış genital bölgedeki kaşıntı sorunu bazen kullanılan hijyenik pedin bileşiminde kullanılan bir maddeye allerjik olunmasından kaynaklanabilir. Yine bazı kadınlarda kondomların yapımında kullanılan lateks madesine karşı ciddi bir allerji reaksiyonu ortaya çıkabilir.

Ender görülen bir sorun da vulvar distrofi adı verilen ve bölgede kaşıntı, yanma gibi sorunlar yaratan hastalık grubudur.

Dış genital bölgede görülen sorunlar elbette yukarıdakilerle sınırlı değildir. Her jinekolojik belirtide olduğu gibi dış genital bölgede ortaya çıkan bir belirti kısa zamanda doktor kontrolünden geçilmesini gerektirir.

Jinekolojik Sorununuz İçin Muayene Randevusu Alın:

 

 

 

 

 

 

 

 

Jinekolog Dr. Kağan Kocatepe'den mesai günlerinde arası randevu almak için:

13 13
45 02​

Telefonla tıbbi sorularınıza yanıt verilememektedir.

​​

Adres: Nispetiye Cd. 36/3

Levent II Apt. - Kat 2 Daire

Etiler - 1. Levent / İstanbul

Muayene Saatlerimiz:

  • Pazartesi:

  • Salı:

  • Perşembe:

  • Cuma:

  • funduszeue.info:

Daha fazla bilgi >>

Genital bölgede çıban

Genital bölgede çıban; Fronkül ya da daha bilinen tabirle çıban ; ilerlediğinde patlama eğiliminde olan oldukça ağrılı apselerdir. Etrafı kızarık olan bu lezyonlar deri altına doğru yerleşir ve 1 cm den 5 cm ye kadar büyüyebilir.

Genital bölgede çıban

Bu lezyonlar kıl kökünde follikülit diye adlandırılan bir iltihap olarak başlar. Bunun ortasından çıkan bir kıl vardır ve etrafı kızarıktır. Genellikle bu haldeyken 7–10 günde iyileşir. Eğer düzelmezse apseleşir ve çıbana dönüşür. Bu tür lezyonlar daha çok derinin kıllı ve sürtünme olan alanlarında en çokta genital bölgede gözlenir. Tek bir lezyon olabileceği gibi özelliklede kalçada birden fazla olabilir. Başlangıçta sert olan lezyon zamanla yumuşar ve üzerine basıldığı zaman içeri çöker. Daha sonra kendiliğinden patlar ve hafif kanlı ve irinli bir akıntı boşalır. Bazen apse boşalmaz ve müdahale etmek gerekir.

Genital bölgede çıban Tanı nasıl konur?

Klinik muayane ile tanı koymak mümkündür. Şişlik, ağrı, kızarıklık hatta çıban patladıysa akıntı görülmesi ile tanı koymak mümkündür

Genital bölgede çıban Tedavisi

Öncelikle apse oluşmaması için dar ve vücuda tam yapışan giysilerden kaçınılmalıdır. Genel deri bakımı önemlidir. Bazı faktörler çıban oluşumuna eğilimi arttırır. Örneğin kıl dönmesi, aşırı terleme, şişmanlık çıban oluşumunu kolaylaştırır. Bu faktörler kişinin ortadan kaldırabileceği etkenlerdir. Kıl dönmesi sık olan kişiler lazer epilasyon ile bu sıkıntıdan kolayca kurtulabilirler. Bu tip çıban oluşumuna eğilimli kişilere bizimde önerimiz kolay bir çözüm olan lazer epilasyon uygulatmalarıdır. Tabii bu uygulamanın güvenilir olması için hastane ya da tıp merkezlerinde yaptırılmaları önerisini de eklemek gerekir. Bu koruyucu önlemlerin dışında çıban oluştuysa, ağrılı ve büyükse cerrahi olarak boşaltmak gerekir. Ayrıca hekim uygun bulursa antibiyotik tedavisi de eklenebilir.

Genital çıban olduğunuzda kime başvurmalısınız?

Kadın Hastalıkları ve doğum uzmanına başvurmalısınız.

Genital Lazer Epilasyon

Genital Çıban Hakkında Sık Sorulan Sorular

Lazer epilasyon ile vajinadaki çıban tedavi olur mu?

Genellikle vajina yada genital bölgedeki çıbanın nedeni kılların ters büyümesidir. Yani batık olursa enfeksiyona neden olur. Eğer şu anda çıban varsa onu lazer tedavi etmez. Fakat lazer epilasyon ile kalıcı olarak kıllar yok edilirse batık bir daha olmaz. Bu sayede çıban da bir daha çıkmaz. Lazer epilasyondan sonra hijyen de daha kolay olur.

Vajinada çıban neden olur?

Aslında genellikle kıl kökü iltihabı olarak başlar. Sonrasında büyüyerek çibana dönüşür. En sık nedenlerinden bir kıl batıklarıdır. Batıklar ortadan kalkarsa genellikle vajinada çiban bir daha olmaz.

Vajinada çıkan çıban nasıl tedavi edilir?

Kendiliğinden geçmesini beklemeyin. Daha kötü bir hal alabilir. Apseleşmiş bir çıban ise apseyi boşaltmak gerekir. Bu nedenle bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurun. Steril koşullarda temizlik yaparak apse boşaltılır. Daha sonra antibiyotik ve lokal tedaviler ile iyileşmesi sağlanır.

Vajinada çıkan çıbana ne iyi gelir?

Öncelikle çıban önemlidir. Kendi kendinize tedavi etmeye çalışmayın. Muhtemelen daha kötü olmasına neden olursunuz. Doğruca bir kadın hastalıkları uzmanına başvurun. Muayenehane şartlarında bile rahatlıkla temizlenir. Doktor gerekli antibiyotik ve kremleri size reçete eder.

Vajinada çıban çıkması nedenleri?

Genellikle kıl batmaları büyüyerek çıbana neden olur. Çok hijyenik biri bile olsanız bu olabilir. Birde vajina ağzında şişlikle birlikte olan bir başka çıban türü var. Biz buna tıpta bartolin bezi apsesi diyoruz. Bunun da tedavisi mümkündür. Fakat sizi mutlaka bir kadın hastalıkları uzmanı muayene etmelidir.

Bisiklet sürmek apse için risk midir?

Evet bu doğrudur. Bisikletçilerde oturmaya ve travmaya bağlı perianal(anüs çevresi), popo ve genital bölgede apse ihtimali artar. Hem erkek hem de kadın bisikletçiler için risk artmıştır.

Kategoriler Kadın HastalıklarıEtiketler bikini bölgesinde çıkan çıban, Genital bölgede apse, Genital bölgede çıban, genital bölgede çıban neden çıkar, Genital bölgede çıban tedavisi, Genital bölgede fronkül, genital çıban, rahimde çıban, vajina da çıban, vajinada çıban, vajinada çıban neden çıkar

Kıl kökü iltihabı nedir? Belirtileri ve tedavisi…

Bakteriyel veya fungal bir enfeksiyondan kaynaklanan kıl kökü iltihabı (folikülit) yaşamı tehdit edici bir durum olmamasına rağmen, şiddetli enfeksiyonlar kalıcı saç dökülmesine ve yara izlerine neden olabilir. Kıl kökü iltihabı, boyun ve kasıklar gibi derinin kıvrım yerleri ile sakal bölgesi ya da cinsel organlar gibi sürtünmeye maruz kalan alanlarda daha kolay oluşur. Peki, kıl kökü iltihabı nedir? Belirtileri ve tedavisi ile ilgili bilinmesi gerekenlere bir göz atalım

funduszeue.info

Yayınlanma: - 13 Kasım Güncellenme:

Kıl kökü iltihabı nedir? Belirtileri ve tedavisi…

En sık sakal bölgesinde, kollarda, sırtta, kalçalarda ve bacaklarda görülen kıl kökü iltihaplanması, aynı zamanda cilt gözenekleri tıkandığında da görülür. Cilt üzerinde sivilcelere benzeyen küçük şişliklerin ortaya çıkar ve rahatsız edici olmasına rağmen, folikülit her yaştan insanı etkileyebilecek nispeten zararsız bir durumdur. Peki, kıl kökü iltihabı nedir? Belirtileri ve tedavisi ile ilgili merak edilenleri haberimizde sizler için derledik…

KIL KÖKÜ İLTİHABI (FOLİKÜLİT) NEDİR?

Kıl kökü iltihabı ya da folikülit, saç köklerinin iltihaplandığı genel bir cilt rahatsızlığıdır. Genellikle bakteriyel veya fungal bir enfeksiyondan kaynaklanır.

Folikülit vücudun herhangi bir bölgesinde görünebilirken (dudaklar, ellerin avuç içi ve ayak tabanları hariç), en sık kol, bacak, kalça, genital bölge, göğüs, sırt, kafa ve yüzü etkiler. Bu durum beyaz, irin dolu küçük kırmızı yumrular olarak ortaya çıkar.

KIL KÖKÜ İLTİHABININ NEDENLERİ

Folikülite genellikle bakteriyel bir enfeksiyon, genellikle Staphylococcus aureus veya staph neden olur. Bununla birlikte, mantar enfeksiyonları, virüsler ve folikülün fiziksel travması, folikülite katkıda bulunabilir.

Folikülit şunlarla bağlantılıdır:

– Tıraş olmak
– Sıkı saç örgüler
– Sıkı kıyafetler
– Kıl dönmesi
– Cildi tahriş eden giysiler
– Folikülü tahriş eden ter veya kişisel bakım ürünleri
– Katran ve motor yağı gibi cilt gözeneklerini tıkayan maddeler
– Cildi bant veya plastik gibi nefes almasını önleyen eşyalarla kaplamak
– Akne veya dermatit gibi cilt hastalıkları
– Kesikler veya böcek ısırıkları dahil cilt yaralanmaları
– Temiz olmayan bir jakuzi veya yüzme havuzunu kullanmak suretiyle
enfekte bir kesik veya yaranın iltihaplanması (bakteriler yakındaki kıl köklerine yayılabilir)
– HIV veya kanser gibi durumlardan kaynaklanan zayıf bağışıklık sistemi
– Aşırı kilolu veya obez olmak
– Antibiyotikler veya steroid kremleri dahil olmak üzere bazı ilaçların uzun süreli kullanımı

KIL KÖKÜ İLTİHABI BELİRTİLERİ

Kılı çevreleyen ağrılı kızarık şişlik ve bazen orta kısımda irinli bir kesecik olarak görülür. Kaşıntı ve hassasiyet eşlik edebilir. İlerleyen günlerde irinli şişliğin açılması ile kabuklanma gözlenebilir. Kıl kökünden derine ilerleyen follikülit, fronkül (çıban) adını alır. İltihap derinleştikçe şişlik ve hassasiyet artar. Birkaç kılın birlikte iltihaplanması karbonkül olarak adlandırılır.

KIL KÖKÜ İLTİHABI TEDAVİSİ

Kıl kökü iltihabı sıklıkla kendiliğinden ya da basit bir tedavi ile iyileşir.

İşte tedavi yöntemleri:

– İltihabın oluşumunu kolaylaştıran durumların ortadan
kaldırılması önemlidir. (Kilo vermek, aşırı terlemeye neden olan
ortamlardan kaçınmak, bol ve rahat giysiler giymek gibi)
– Kıl kökü iltihabının görüldüğü bölge temiz tutulmalıdır.
– İltihap hasta tarafından sıkılıp içeriği boşaltılmaya çalışılmamalıdır. Bu çok riskli olup mikrobun tüm vücuda yayılmasına ve belirgin nedbe oluşumuna yol açabilir.
– Hafif vakalarda o bölgeye uygulanacak sıcak kompresler ile birkaç gün içerisinde iyileşme olacaktır.
– Daha şiddetli, sayıca çok ya da ilerlemiş follikülitlerin tedavisinde doktorunuzun reçete edeceği antibiyotik sürülerek ya da ağızdan önerildiği süre ve şekilde kullanılmalıdır. Bazı özel follikülitlerde doktorunuz uçuk ya da mantar ilaçları da reçete edebilir.
– Fronkül ve karbonkül gibi ilerlemiş olgularda biriken cerahatin akıtılması için folikülit üzerinde küçük bir cerrahi işlem gerekebilir.

Saç dökülmesi için hangi bölüme/doktora gidilir?İlginizi ÇekebilirSaç dökülmesi için hangi bölüme/doktora gidilir?Saç dökülmesi nasıl önlenir? Saç dökülmesinin sebepleri nelerdir?İlginizi ÇekebilirSaç dökülmesi nasıl önlenir? Saç dökülmesinin sebepleri nelerdir?

bacakbeyazKadınkanserkilo vermekobezyüzme

Genital bölgede sivilce

Genital bölgede ortaya çıkan sivilceler çok nadir olmayan durumlardır. Bu ufak kabarıklıklar pek çok duruma bağlı olarak ortaya çıkabilir. Çoğu zaman oldukça rahatsız edici olsa da genelde çok ciddi bir problem değildir.

Genital bölgede ve vajina etrafında çıkan sivilceler şekil ve görünüş olarak vücudun diğer bölgelerinde çıkan sivilceler ile benzerlik gösterirler.

Her biri diğerinden farlıklıdır. Sivilceler ağrılı ya da ağrısız, parlak ya da mat renkli, iltihaplı ya da iltihapsız, tek başına ya da gruplar halinde, kaşıntılı ya da kaşıntısız, büyük ya da küçük olabilirler.

Nedenleri
Genital bölgede görülen sivilcelerin neye bağlı ortaya çıktığı çoğu zaman belli değildir. Ancak en sık karşılaşılan nedenler şunlardır:

1) Kontakt Dermatit
Kontakt dermatitler cildin herhangi bir alerjen ya da irite edici maddeyle teması sonucu ortaya çıkan durumlardır. Vajinal sivilce neden olabilecek olan sık karşılaşılan irritanlar şunlardır:

  • Duş jelleri
  • Losyon, pudra ve deodorantlar
  • Kokulu sabunlar
  • Çamaşır deterjanları
  • İçerisinde ilaç içeren losyon ya da jeller
  • Cinsel ilişkiyi kolaylaştıran kayganlaştırıcı jeller
  • Prezervatifler
  • Terleme
  • Özellikle renkli ve parfümlü hijyenik pedler
  • Sperm
  • İdrar

2) Follikülit
Vajinal sivilcelerin sık karşılaşılan bir diğer nedeni ise follikülit adı verilen durumdur. Bu genital bölgede yer alan kıl köklerinin iltihap ve enfeksiyonudur. Genel olarak bu duruma yol açan faktörler şunlardır.

  • Genital bölgenin jiletle traş edilmesi
  • İçeriye doğru büyüyen kıllar
  • Ciltte sürtünmeye neden olan dar kıyafetler
  • Ter ya da hijyenik ürünler nedeniyle tıkanan foliküller
  • Bakterilerin girmesine neden olan genital bölgedeki kesikler ya da yaralar
  • Hijyenik şartlarda yapılmayan ağda ya da kıl temizliği

3) Acne inversa
Hidradenitis suppurotiva adı da verilen bu durum kasık bölgesinde ve memelerin alt kısmındaki ter bezlerinin kronik iltihabına verilen isimdir.

Bu lezyonlar tekrarlayan şekilde iltihap biriktirir çoğu zaman ağrılıdır, kolay kolay iyileşmez ve nedbe dokusu bırakır.

Bu hastalığın genel popülasyonunda görülme oranının %4 civarında olduğu tahmin edilmektedir.

4) Molluscum contagiosum
Vajinal bölgede dahil olmak üzere vücudun her yerinde görülebilen bir bir viral enfeksiyondur.

Genelde küçük, ciltten kabarık beyaz ya da parlak kırmızı renkli Lezyonlar şeklinde kendini belli eder. Çoğu zaman ortası inci gibi beyaz ve hafif göçükdür.

İyileşmesi çoğu zaman ay sürer nadiren dört yıla kadar uzayabilir.

Tedavi
Genital bölgede görülen sivilceler genelde tedavi gerektirmez ve kendiliğinden kaybolurlar.

Tedavide en önemli adım altta yatan nedenin tespit edilmesidir. Bunun için genital bölgede sivilceye neden olabilecek irritanlar ile temasının dikkatli bir şekilde sorgulanması gerekir.

En azından bir süre genital bölge ile teması olan deterjan ped gibi ürünlerden kaçınmak gerekir.

Belirtiler ortadan kaybolduktan sonra ürünler yeniden ama bu kez yavaş yavaş ve her seferinde tek bir ürün olmak üzere kullanılmaya başlanabilir.

Ortak kullanılan havuz sıcak su banyoları hamam sauna gibi yerlerden bir müddet uzak kalınmasında fayda vardır.

Genital bölge temizliği yapılırken kılların çıkış yönüne doğru traş edilmesi ve nemlendirmeden traş yapılmaması önemli olabilir.

Bakteri gelişimini kolaylaştıracağı için genital bölgede yağların kullanımından kaçınılmalıdır.

Genital bölgenin sıcak ve nemli olması bakteri ve diğer mikroorganizmaların büyümesi için ideal ortamı yaratır.

Genital bölge her gün ılık su ve beyaz sabun ile yıkanmalıdır.

Genelde Pamuklu çamaşırlar tercih edilmeli ısıyı ve nemi tutan Sen dediki çamaşırlardan kaçınılmalıdır.

Benzer şekilde dar kıyafetler de cildin nefes almasına engel olacağından önerilmez.

Genital bölgede görülen sivilcelerin sıkılması ve patlatılması bakterilerin ve neden olan enfeksiyonun yayılmasına neden olacağından önerilmez.

Ağrı ve kaşıntı varsa sıcak kompres yapılması şikayetleri rahatlatabilir.

Tüm bu önlemlere rağmen geçmeyen sivilceler varsa doktor muaynesi gereklidir.

Genel olarak genital bölgede görülen sivilceler kalıcı ise ve kendiliğinden kaybı olmuyorsa çok ağırdıysa çok büyüyorsa içleri iltahap doluysa yayılıyorsa mutlaka doktorunuzla görüşmelisiniz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası