domates yetiştiriciliğinde ilaçlama / ÖNEMLİ SEBZE HASTALIKLARI

Domates Yetiştiriciliğinde Ilaçlama

domates yetiştiriciliğinde ilaçlama

Domates Güvesi [Tuta Absoluta]

Larva parazitoiti

  • Bracon hebetor (Say)
  • Bracon hebetor (Say)
  • Bracon didemie Beyarslan
  • Apanteles sp.
  • Pteromalis intermedius (Walker)
  • Closterocerus clara (Szelenyi)
  • Ratzeburgiola christatus (Ratzeburg)
  • Ratzeburgiola incompleta Boucek
  • Baryscapus bruchaphagi (Gahan)
  • Brachymeria secondaria (Ruschka)
  • Hockeria unicolor (Walker)

Larva -pupa parazitoiti

Campoplex sp

Domates Güvesi Mücadelesi

Kültürel Önlemleri

  • Zararlı ile bulaşık fideler kullanılmamalı,
  • Zararlı ile bulaşık yaprak, meyve ve bitkiler üretim alanından uzaklaştırılmalı ve imha edilmeli,
  • Üretim alanı ve çevresinde zararlıya konukçuluk edebilecek özellikle Solanaceae familyasına ait yabancı otlarla mücadele edilmeli,
  • Zararlının larva ve pupası tarlada kalan bitki artıklarında yaşamını sürdürebileceğinden bulaşık alanlarda hasat sonrası bitki artıkları imha edilmeli,
  • Ürün münavebesi (Solanaceae familyasına bağlı olmayan ürünler yetiştirilmeli) yapılmalı,
  • Tarlada kalan larva ve pupaları öldürmek için hasattan sonra derin sürüm yapılmalı,
  • Seralar çift kapılı olmalı, giriş ve havalandırma açıklıkları zararlının giremeyeceği incelikte tül ile kapatılmalıdır.

Biyoteknik yöntemler

Domates güvesine karşı kitle halinde tuzakla yakalama amaçlı örtüaltı domates yetiştiriciliğinde feromon+su tuzak veya feromon+ışık+su tuzak kullanılabilir. Her iki tuzakta bulunan plastik kaplar, su ile doldurulup, su yüzeyinde ince bir film tabakası oluşturacak şekilde sıvı yağ veya bir miktar kokusuz deterjan eklenmektedir. Buşekilde feromon/feromon+ışıkla tuzağa çekilen ve suya düşen bireylerin su içinde kalmaları sağlanmaktadır.(Şekil 3a, b).

Örtüaltı domates yetiştiriciliğinde dekarda 2 feromon+su tuzak veya 4 feromon+ Işık+su tuzak kullanılabilir. Üretim başlangıcında 1 adet eşeysel çekici delta tuzak/ da asılmakta, ilk erginler görüldüğünde kitle halinde yakalama tuzakları seraya eşit aralıklar ile yerden 20-30 cm yüksekliğe yerleştirilir. Üretim dönemi süresinde serada bulundurulan tuzaklardaki su azaldığında su ilave edilmelidir. Tuzakların kullanıldığı seralarda zararlının dışardan girişini önlemek amacıyla havalandırma açıklıklarının tül ile kapalı ve seranın çift kapılı olması zorunludur.

Biyolojik Mücadele

Doğal düşmanlardan Nesidiocoris tenuis, Ülkemizde birçok bölgede saptanmıştır (Şekil 4a,b). Domates güvesine karşı ticari olarak da ruhsatlı olan bu predatör zararlının yumurta ve larva dönemleri ile beslenmektedir. Ege ve Akdeniz Bölgesinde örtüaltı domates yetiştiriciliğinde N. tenuis 2 adet/m² dozunda salınabilir.

Doğal düşmanların korunması ve etkinliklerinin artırılması için zararlılarla mücadelede kimyasal mücadeleye alternatif metotlara öncelik verilmeli eğer kimyasal mücadele gerekiyorsa doğal düşmanlara yan etkisi en az olan bitki koruma ürünleri tercih edilmelidir.

Ülkemizde domates güvesi ile mücadele amaçlı tavsiye alan biyolojik mücadele etmenlerinin, zararlının yoğunluklarına bağlı olarak tavsiye edilen salım yoğunlukları Ek 3’te verilmektedir.

Fiziksel Mücadele

Bulaşık seralarda, bir sonraki üretim dönemi öncesi yapılacak solarizasyon topraktaki pupaları yok etmek için kullanılan etkili bir mücadele yöntemidir.

Kimyasal Mücadele

Domates güvesinin kimyasal mücadelesine karar verebilmek ve ilaçlama zamanını doğru bir şekilde belirleyebilmek için, seradaki Domates güvesinin yoğunluğu ve doğal düşman populasyonunun saptanması gerekir. “Örnekleme ve Kontrol Metotları” bölümünde “Zararlılar” başlığı altında anlatıldığı şekilde Domates güvesi sayımları yapılmalıdır.

Domates güvesine karşı ilaçlı mücadelede, 100 bitkiden 3’ü yumurta ve larva ile bulaşık ise mücadeleye karar verilir. İlaçlamadan 5-6 gün sonra bitkiler tekrar kontrol edilir. Gerekirse ilaçlama tekrarlanabilir. Domates güvesinin kimyasal mücadelesinde kullanılacak ilaçlar ve dozları aşağıda verilmiştir.

Domates Güvesi için kullanılabilecek ilaçlar‍

Etkili madde adı ve oranı (%)Formülasyon tipiDoz (100 litre suya)Son ilaçlama ile hasat arası süre (gün)Etki mekanizması*
Güvenli olarak tavsiye edilen ilaçlar
Spinosad 480 g/lSC25 ml/100 lt Domates (sera)35
Metaflumizone 240g/lSC100 ml/da domates (tarla-sera)322 B
Azadirachtin 10 g/lEC500 ml (hıyar sera)318 B

Kaynaklar

Bu makale, T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI’ndan alınmıştır. İçerikte hiçbir değişiklik yapılmamıştır.

Orijinal Makale

Doç. Dr. Seral YÜCEL, Dr. Tülin KILIÇ, Dr. Nursen ÜSTÜN, Dr.Pervin ERDOĞAN, Dr.Nilüfer YILDIZ, Dr. Emine TOPUZ, Dr.Tijen TAŞKIN, Dr. Melike YURTMEN, Dr.Ayşe AŞKIN, Sabriye ÖZDEMİR, Dr.Mehmet KARACAOĞLU, Dr. Adem ÖZARSLANDAN, Dr.Cevdet ÖZKAN, Dr.Abdullah YILMAZ, Dr. Öncül K. CANER, Dr. Eda AKSOY (2017). Örtüaltı Entegre Mücadele Teknik Talimatı. Ankara: T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI

Domates Hastalıkları Nelerdir? Nasıl Mücadele Edilir?

Domates Hastalıkları Nelerdir? Nasıl Mücadele Edilir?08.02.2021

Domates üreticiliği 1900’lü yılların başından bu yana ülkemizde yapılıyor. Amerika kıtasında keşfedilen ve bugün ülkemizde en çok tüketilen ürünler arasında yer alan domatesler, yüksek verimlilik nedeniyle çiftçilerimizin de tercihi oluyor. Besin değeri açısından oldukça zengin olan domates, içerdiği vitaminler, mineraller, aminoasitler ve liflerle günlük beslenmenin ayrılmaz bir parçasını oluşturuyor. Tarımsal alanlarda açıkta yetiştirilen domatesler severek tüketiliyor. Bunun yanında örtü altı yetiştiricilik sayesinde, domateslerin dört mevsim yoğun talebe arzı sağlanıyor. Ancak her ekinde olduğu gibi domates yetiştiriciliğinde de zararlılar ve hastalıklar görülebiliyor. Çiftçilerimiz, domates üretirken farklı birçok hastalıkla baş etmek zorunda kalıyor. Bakterilerden, dış etkenlerden, yanlış uygulamalardan dolayı sık görülen domates hastalıkları ve çözüm yolları sizlerle: 

Domates Fidesi Zararlıları Nelerdir?

Domates yetiştiriciliği sırasında üretimi sınırlandıran birçok zararlı organizma bulunuyor. En sık görülen domates fidesi zararlıları arasında beyaz sinekler, thripsler, güve, yaprak biti, kırmızı örümcekler, pas akarı gibi birçok farklı tür sayılabiliyor. 

  • Beyaz sinekler, yaprağın sapçık kısmına ve alt yüzeyine dik olarak tutunuyor. Bitkinin öz suyunu emerek zarar veren organizmalar olduğunda ekin yaprağında sararma meydana geliyor. Ayrıca salgıları, siyah bir tabaka oluşturuyor. Bitkinin solunumuna etki eden mikroorganizmalar, verim kaybına yol açıyor. Bu canlılar, domates sarı yaprak kıvırcık virüsü de taşıyabiliyor. 
  • Thripsler silindir, küçük böcekler olarak tanımlanıyor. Soluk sarı renkteki kanatsız bu canlılar, tomurcuk ve çiçekte görülüyor. Bitki öz suyu ile besleniyor, beslendikleri yerlerde beyaz gümüş renk bırakıyor. Virüs hastalıkları yayan zararlar arasında sayılıyor. 
  • Domates güvesi, ince uzun, 7 mm boylarında oluyor. Gündüz yapraklar arasında hareketsiz olan güveler, gece aktif hale geliyor. Yaprak, sap, gövde, tomurcuk, çiçek, meyve gibi ekinin her yanında yumurtalar yer alıyor. Ekin üzerinde galeriler açarak beslenen zararlıların zararları kuru, koyu, kahverengi izlerden anlaşılıyor. Bitkiyi kurutan güveler, ekinde şekil bozukluklarına neden olabiliyor. Domates kalitesi ve pazar değeri düşüyor. Galerilere mikroorganizmalar yerleştiğinde çürümeler oluşuyor. 
  • Yaprak bitleri, oval ve yumuşak vücutlu böcekler olarak tanınıyor. Kanatlı veya kanatsız olan canlılar, bitki öz suyunu emiyor. Taze sürgünlerde ve yaprak altlarında bulunan bitler, yapraklarda kırılmaya ve şekil bozukluklarına yol açıyor. Salgıları, bitkinin solunumuna engel oluyor ve bitler aracılığıyla da virüs bulaşabiliyor. 
  • Kırmızı örümcekler, gözle zor görülen dört bacaklı türler… Bitkiyi kurutan bu canlılar, yaprağın sararmasına ve kıvrılarak dökülmesine neden olabiliyor. 
  • Domates pas akarı, ancak mercek altında görülebiliyor. Saydam, sarımsı kahverengi, pembe renkli olabilen canlılar, iki bacaklı olması ile ayırt ediliyor. Yaprakta, gövdede ve meyvede yağlı görünüm oluşturan akarlar, sararmaya, yaprakta yukarı doğru kıvrılmaya neden oluyor. Meyveler sertleşerek üzeri pas görünümü alıyor. Susuz toprak gibi çatlamalar meydana geliyor. 
  • Kök-Ur Nematodları, domates fidesi hastalıkları oluşturan diğer zararlılar arasında yer alıyor. İnce, uzun ve ipliksi formdaki zararlılar, ergin dönemde armut veya limon şeklini alabiliyor. Kök dokusunu çatlatan, jelatinimsi bir kese oluşturan canlılar, yumurtalarını bu keselerde saklıyor. Köklerde anormal büyümeye neden olan zararlılar, ur gelişimi ile ayırt ediliyor. Bitki zayıflayarak sararıyor. Oluşan yaralardan toprak kökenli patojenler bitkiye girebiliyor. 
  • Yaprak galeri sineği, grimsi siyah renkte oluyor. Yaprak dokusuna gözle görülür zarar veren zararlılar, sarı noktalar oluşturuyor. Fotosentezi engelleyen canlılar, yaprak öz suyu ile besleniyor. 
  • Losioptera sp, henüz hakkında çok az şey bilinen yeni bir tür. Gövde içinde yaşayan ve ekin dokusunda bozulmalar, oyuklar oluşturan zararlı, beslendiği kısımlarda fungus miselleri oluşturuyor. İletim demetlerinde su ve besin geçişini engellediği için ekinin gelişimini yavaşlatıyor veya kurutup öldürüyor. 
  • Yeşil kurtlar, sırt kısımlarında yeşili kahverengi veya sarı bantlar bulunduruyor. Bir ekinden diğerine geçerek geniş alana zarar verebilen organizmalar, çürümelere neden oluyor. 
  • Pamuk yaprak kurdu, gri kahverengi renkte, açık sarı çizgilerle süslü kurtlar meyveleri delerek içine giriyor. Yaprakları yiyerek delik deşik yapıyor. 
  • Bozkurtlar, siyahımsı gri renkte oluyor. Taze yapraklarda, sürgünlerde yaşıyor. Kök boğazlarını kemiren ve henüz çimlenen tohumlara, fide köklerine zarar veren kurtlar, ekinlerin yetişmesini engelliyor. 

Domates Hastalıkları Nasıl Teşhis ve Mücadele Edilir?

En sık görülen domates hastalıkları ve domates hastalıkları nasıl anlaşılır konusunda ipuçları, mücadele notlarıyla beraber şöyle özetleniyor: 

  • Kurşuni küf hastalığı, her bitkide farklı belirtilere neden oluyor. Gövde ve meyvede oluşan zarar, lekelerle ortaya çıkıyor. İğne ucu kadar olan lekeler zamanla büyüyor, ekinin iç kısmında gelişerek dokulara yayılıyor. Meyvelerde çatlama ve su kaybı görülüyor. Meyveler çürüyor, yumuşak çürüklük ortaya çıkıyor. Çözüm için havalandırma, sıcaklık ve nem kontrolü önemli görülüyor. Zarar görmüş ekinlerin imha edilmesi, dengeli gübreleme, iyi bakım önem arz ediyor. Çiy ihtimaline karşı seralar güneş batımından 2 saat kadar önce ısıtılıyor. İlaçlamanın ilk belirtilerin görüldüğü zaman veya çiçeklenme döneminin başında 10 gün arayla yapılması gerekiyor. 
  • Solanaceae familyası kültür bitkilerinde stolbur, fitoplazma nedeniyle oluşuyor. Pireler hastalığı taşıyor. Uç yapraklarda morumsu renk değişimi, külah şeklinde kıvrılma, sararma ve boğum aralarında kısalma meydana geliyor. Koltuk yumruları oluşuyor ve devamında havai yumrular görülüyor. Solgunluğun devamında kökler tamamen ölüyor. Ekim alanlarının yüksek ağaçlarla çevrilmemesi, yabancı otların temizlenmesi önem taşıyor. 
  • Septpria leke hastalığı, yapraklarda, saplarsa kahverengi lekelere neden oluyor. Lekeler büyüyerek neredeyse tüm yaprağa yayılıyor. Şiddetli durumda, yaprakların dışında meyvelerde de küçülmeler görülüyor. Temiz tohum kullanımı, ekim nöbeti, hasta bitkilerin imhası önleme için önem arz ediyor. 
  • Biber kök boğazı yanıklığı, ekinin farklı organlarında görülebiliyor. Kök boğazında koyu yeşil, zamanla kahverengi ve siyah renk dönüşümüne neden oluyor. Çürüme görülüyor. Özenli tohum seçimi, temiz yerlerde fide saklama, aşırı sulamadan kaçınma, hastalığın önlenmesi için öneriliyor. Karık usulü dikim önem arz ediyor. Dengesiz gübreleme, aşırı azotlu gübre kullanımı hastalığa neden olabiliyor. 
  • Bakteriyel kanser ve solgunluk, tohumla taşınabiliyor, ardından toprağa bulaşabiliyor. Bitkinin her yerine yayılıyor. Alt yapraklardan itibaren solma, kuruma ilk belirti olarak öne çıkıyor. Bitki ortada kesildiğinde iç demetler boyunca sarı, kahverengi renk değişimi görülüyor. İleri evrede bitkide çatlamalar ve yaralar dikkat çekiyor. Meyve ortasında açık kahverengi lekeler, beyaz haleli kuş gözü lekeleri bulunuyor. Bulaşık tohumların rengi değişerek çimlenme gücü azalıyor. Meyve ve domates gövde hastalıkları arasında sayılan bu hastalık için etkin bir kimyasal mücadele yöntemi bulunmuyor. Temiz tohum kullanımı, seraların havalandırılması, hasta ekinleri imha edilmesi, ekim nöbeti yapılması önleme için tavsiye ediliyor. 

Domates Zararlıları ile Mücadele 

Zararlılar nedeniyle oluşan domates fidesi hastalıkları nasıl tedavi edilir? Domates zararlıları ile farklı mücadele yolları bulunuyor. Virüs ve benzeri hastalıklara karşı dayanıklı ekinlerin kullanımına dikkat edilmesi, fazla sulamadan kaçınılması gerekiyor. Fazla azotlu gübre kullanımının emici böcek artışına neden olabileceği akılda tutuluyor. Yabancı otların temizlenmesi, seralarda çift kapı ve kapılarda ince tül kullanılması öneriler arasında yer alıyor. Aşılı fide seçimi, toprak işleme alet ve makinelerinin temizliğine önem verilmesi, önleyici önlemler arasında sıralanıyor. Feromon tuzaklar, biyoteknik mücadelede etkinlik gösteriyor. Biyolojik mücadele söz konusu olduğunda ise avcı akarlar kullanılabiliyor. Ruhsat almış parazitoid böcekler kullanılarak mikroorganizmaların bazılarından (güve gibi) kurtulunabiliyor. 

Domates Fidesi İlaçları 

Domates hastalıkları ve zararlıları ile ilaçla mücadele edilebiliyor. Doğru zamanda, dikkatle yapılan uygulamalar, hastalıkların önüne geçebiliyor. Mikroorganizmaların her biri için ilaçlama zamanı değişiyor. Örneğin, haftada bir kontrol edilen tuzaklarda ilk ergin güve çıkışının ardından kontroller yapılarak 5-6 gün arayla ilaçlama tekrarlanıyor. Kök-ur nematodlarına karşı ise boş saha ilaçlanıyor veya domates hastalığı ilaçları ile dikim sonrası ilaçlama gerçekleştirilebiliyor. Hastalıkların teşhisi, ilaç seçimi, ilaçların kullanımı konusunda yetkili satış noktalarımızdan uzman desteği alabilirsiniz.

Tarfin Mobil uygulamasını indirerek bölgenizdeki yetkili satış noktalarımızı görebilirsiniz. Tarfin uygulaması üzerinden tarımsal ürünlerin fiyatlarını karşılaştırarak hemen satın alabilirsiniz. Sistem sayesinde dilerseniz hasat zamanı ödeme yapabilirsiniz. Türkiye genelinde 300’den fazla satış noktasında Tarfin ayrıcalıkları sizi bekliyor. Tarfin Mobil uygulamasını hemen indirebilirsiniz. 

share

Tarfin Çiftçinin Hep Yanında!

Tarfin satış noktaları ve güncel kampanyalar hakkında bilgi almak için telefon numaranızı bırakın, sizi arayalım.

Benzer Haberler

Ayçiçek Tarımı Nasıl Yapılır?
31.01.2021
Ayçiçek Tarımı Nasıl Yapılır? Ayçiçek Yetiştiriciliği

Ayçiçek tarımı nasıl yapılır, ayçiçek yetiştiriciliği konusunda nelere dikkat edilmelidir Tarfin sizler için paylaşıyor. Ayçiçek üreticiliği hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Devamını oku
Ataks Tavuk Nedir? Özellikleri Nelerdir?
22.04.2022
Ataks Tavuk Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Ataks tavuk cinsi hakkında detaylı bilgi Tarfin Blog'ta. Siz de ataks tavuk nedir, özellikleri nelerdir hemen öğrenin.

Devamını oku
Zencefil Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
01.08.2022
Zencefil Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Zencefil yetiştiriciliği için özellikle Hindistan ve Çin başı çekiyor. Zencefil yetiştiriciliği nasıl yapılır hemen öğrenebilirsiniz.

Devamını oku
success

Talebinizi Aldık. Teşekkür Ederiz.

Size en kısa sürede ulaşacağız.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası