kaynar suyla pancar turşusu / Turşu için 150 fikir, 2023 | turşu, yemek tarifleri, yemek

Kaynar Suyla Pancar Turşusu

kaynar suyla pancar turşusu

Ev turşusu yapmanın 9 önemli kuralı (Fayda yerine zarar verebilir!)

Soğuk havaların son demlerini yaşadığımız bugünlerde özellikle lahana, karnabahar ve kırmızı pancar gibi kış sebzeleri tezgahlardan göz kırpıyor. Bağışıklığı güçlendirmeden kalp sağlığına, soğuk algınlığını önlemeden metabolizmayı hızlandırmaya, kan şekerini dengelemeden kanserden korumaya dek birçok faydası olan ev turşusu, içerisindeki sebze ve meyvelerin kalorisini de yüzde 30’a varan oranda azaltıyor.

Soğuk havaların son demlerini yaşadığımız bugünlerde özellikle lahana, karnabahar ve kırmızı pancar gibi kış sebzeleri tezgahlardan göz kırpıyor. Bağışıklığı güçlendirmeden kalp sağlığına, soğuk algınlığını önlemeden metabolizmayı hızlandırmaya, kan şekerini dengelemeden kanserden korumaya dek birçok faydası olan ev turşusu, içerisindeki sebze ve meyvelerin kalorisini de yüzde 30’a varan oranda azaltıyor.

Beslenme ve Diyet Uzmanı İpek Ertan “Turşu bir besinin yapısındaki karbonhidratın fermantasyon yani mayalanma ile yararlı bakteriler tarafından laktik aside çevrilerek dayanıklılığının artırılması yöntemidir. Evde turşu hazırlarken yararlı bakterilerin mayalanma sürecini başlatması ve zararlı bakterilerin turşuda bulunmaması için dikkat edilmesi gereken bazı  noktalar vardır. Aksi halde hem tat ve lezzet açısından başarılı bir turşu yapılamaz hem de zararlı bakteriler veya onların toksinleri besin zehirlenmelerine neden olabilir” diyor.

Ertan, kabından, tuzuna ev turşusu yaparken dikkat edilmesi gerekenleri anlattı, önemli uyarılar ve önerilerini şöyle sıraladı:  

Ezik besinlerden kaçının: Turşusunu kuracağınız sebze ve meyvelerin diri, zedelenmemiş, taze ve kaliteli olmasına dikkat edin. Ezilmiş, herhangi bir yerinden çürümeye başlamış meyve/sebzeler turşu yapımında kullanılmamalı. Çünkü bu tür sebze/meyvelerde zararlı bakteriler bulunabilir, turşunun oluşması esnasında yararlı bakterilerin oluşmasını /çalışmasını engelleyebilir ve/veya gıda zehirlenmelerine neden olabilecek zararlı bakterilerin veya onların toksinlerinin besinden uzaklaştırılmasına engel olur.  

Plastik yerine cam kavanoz kullanın: Turşu hazırlamak için kullanılacak kaplar; cam kavanoz veya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan onaylı tek kullanımlık plastik kaplar olmalı. Diğer kaplarda hazırlandığında turşunun içerisine kabın yapımında kullanılan ve insan vücudu için kanserojen olabilen maddelerin geçişi olabilir. Ayrıca kullanılan kabın temizliğine ve hava almamasına dikkat edilmeli. Turşusu yapılacak sebze/meyvelerin de kapta tamamen salamura içinde kalması, üst yüzeyde hava ile temas etmemesi sağlanmalı. Hava ile temas eden sebzeler bozulur ve kesinlikle tüketilmemesi gerekir.

Kabı ve besinleri çok iyi temizleyin: Turşu yapılırken kullanılan tüm malzemeler (kap, sebze-meyveler, kaşık, kepçe vs) çok iyi temizlenmiş ve başka herhangi bir şeyle temas etmemiş olmalı. Ayrıca kimyasal temizlik maddesi kalıntısı da bulunmamalı. Aksi  halde fermantasyonun/ mayalanmanın sağlıklı oluşmasını engeller.

Ev turşusu yapmanın 9 önemli kuralı (Fayda yerine zarar verebilir!) - 1

Tuzuna dikkat edin: Tuzun turşu yapımında yeterli miktarda eklenmesi hem yararlı bakterilerin oluşup zararlı bakterilerin oluşmaması için hem de turşusu yapılan besinlerin sertliklerinin uygun olması için önemli. Tuzu az eklenen turşu; yumuşar, esner, suyu bulanıklaşır ve kararır. Tuzu fazla olan turşuların ise olgunlaşma süresi uzar, tadı fazla tuzludur ve özellikle salatalık gibi sebzelerin turşularının içinde fazla su birikmesine neden olur. 

Kaya tuzu ile hazırlayın: Turşu hazırlarken sofra tuzu yerine kaya tuzu kullanın. Çünkü normal sofra tuzu ile yapılan turşularda kısa sürede yumuşama gözleniyor. Yüzde 8 tuzlu su hazırlamak için 1 litre suya 80 gram tuz eklemek gerekir.

İçme suyu kullanın: Turşusu hazırlanacak besinler iyice temizlendikten sonra tuz ile karıştırılarak hazırlanan salamura suyun çok temiz olması gerekir. Beklemiş, güvenli olmayan kaynaktan alınmış su olmamalı. Temiz olmayan bir su ile hazırlanan turşuda zararlı bakteriler üreyebileceği gibi gıda zehirlenmelerine neden olabilir. Bu nedenle turşu hazırlarken kullandığınız suyu içme suyundan ya da kaynatıp soğuttuğunuz sudan kullanın.  

Limon tuzu ve sirke koyun: Turşu hazırlanırken asitlik oranı düşük olan sebzelere (özellikle taze fasulye, bamya vb) limon tuzu eklemek, tuz miktarını çok artırmadan turşu oluşumunu sağlamaya yardımcı olur. Aynı zamanda turşunun rengini korur. Sirke de doğal bir koruyucu olması ve turşu fermente olurken istenmeyen bakterilerin oluşmamasını sağlaması bakımından turşuya eklenmesinde fayda var.  

Karanlıkta bekletin, süresine dikkat edin: Turşu oluşması için hazırlanan sebze ve meyveler karanlık ve serin bir ortamda, 18-20 derece ısıda bekletilmeli. Isının 20 dereceden fazla olması zararlı bakterilerin sayısının turşuda hızla artmasına neden olurken, düşük olması ise iyi bir turşunun oluşmasını engeller. Zararlı bakteri sayısı artan bir turşu sağlık açısından zararlı bir hale gelir. Gıda zehirlenmelerine neden olabilir. Bekletilme süresi genellikle 4-6 hafta arasında olmalı.

Beyaz tabakayı hemen alın: Turşu oluşumu sırasında turşunun üst yüzeyinde beyaz bir tabaka oluşur ise hemen alınması gerekir çünkü küf oluşmasına ve turşunun bozulmasına neden olur. Ara ara kontrol edilerek yine oluşursa yine hemen alınmalı. Bu beyaz tabaka turşuya uygun oranlarda tuz eklenmediyse ve turşu uygun sıcaklıkta bekletilmediyse oluşuyor.

TURŞU TÜKETİRKEN DİKKAT! 

Beslenme ve Diyet Uzmanı İpek Ertan, “Turşu tüketirken unutulmaması gereken en önemli nokta turşunun tuz, yani sodyum içeriğidir. Salatalıkta normalde en fazla 6 gram sodyum bulunurken salatalığın turşusunda ise bu miktar 1300 grama kadar çıkar. Diğer sebze ve meyveler için de bu durum çok farklı değildir. Bu nedenle hipertansiyonu, kronik böbrek yetmezliği, kalp hastalığı, mide rahatsızlığı olan ve ödem problemleri yaşayanların çok fazla tüketmemesi gerekir. Aksi halde fayda yerine zarar verecektir” diyor.

SAĞLIK HABERLERİ

Ee artık kış kapıya dayandı işte şimdi turşu zamanı! Turşu deyince bizde akan sular duruyor özellikle de pancar turşusu, en hızlı, en keyifli ayrıca da en lezzetli olanı.

Bıraksalar elma gibi yerim o derece :)

turşu suyu

Bu tarifi babam da çok sever, yıllar önce bizzat kendisi yaparken izlemiş ve öğrenmiştim. Baskın sarımsak tadı istemeyenler sarımsakları ezmek yerine bütün ya da 2 parçaya ayırarak kullanabilirler.

Pancarları iyice yıkadıktan hatta fırçaladıktan sonra kabuklarıyla haşlarsanız rengi koyu olacaktır. Soyup pişirdiğinizde de bu koyu mor rengi elde etmeniz oldukça zor.

https://www.instagram.com/p/CGF2_t5nimJ/

Suyunu ayarlarken dikkat etmeniz gereken haşlama suyunu dökmemek. Böylece hem lezzeti hem de rengini koruyabilirsiniz.

Kırmızı pancarlı diğer tariflerime buradan ulaşabilirsiniz.

Normal turşu yani çiğden kurmak isteyenler turşu suyu ölçülerine buradan ulaşabilir. 

Sizin uyguladığınız tariflerimi hikayemde sizin fotoğraflarınızla paylaşmayı çok isterim :) Instagram hesabım: @mutfaksirlari 

Sevgiler…

Pancar Turşusu Tarifi İçin Malzemeler

  • 1,5 kg  kırmızı pancar
  • 4-5 diş sarımsak
  • 1 çay bardağı üzüm sirkesi
  • 1,5 – 2 yemek kaşığı tuz (tuz oranını damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz)
  • pancarların üzerini 2 parmak geçecek kadar su

Pancar Turşusu Tarifi Nasıl Yapılır?

  1. Pancarları ovarak yıkayın ve tencereye alın, üstüne suyu ve 1-2 çay kaşığı tuzu ilave ederek yumuşayıncaya kadar haşlayın.
  2. Haşlanan pancarları daha sıcakken sudan çıkarıp kabuklarını çok ince soyun ya da havlu kağıt yardımıyla ovarak soyun. Pancarların büyüklüğüne göre dörde veya altıya bölün.
  3. Kabuklarını soyduğunuz sarımsakları tuz içinde hafifçe dövün ya da 2-3 parçaya bölün .
  4. Sirkeyi ve tuzu kavanoza alın, sıcak haşlama suyundan 1-2 kepçe ilave ederek karıştırın ve tuzu eritin.
  5. Tuz eridikten sonra sarımsakları ekleyin, doğradığınız pancarları kavanoza bastırarak yerleştirin.
  6. Kalan haşlama suyundan kavanoza ilave edin ve ağzını sıkıca kapatın.
  7. Oda sıcaklığında 2 gün bekletin. 2-7 gün içinde turşunuz servise hazır.

Pancar Turşusu Tarifi

Pancar Turşusu Tarifi Nasıl Yapılır?

Kolay Lezzetli Kırmızı Pancar Turşusu.

Yapılışı ve hazırlanışı kolay olan pancar turşusunun önemli kısmı işlemler bittikten sonra 12 saat sıcak ve soğuk ortamda bekletilmesidir. Nohuttun katılması oluşumun hızlandıracaktır. Turşudan çok lezzetli ekşi yemekler yapabilirsiniz. Pancar turşusu tarifi malzemelerini yazalım kırmızı pancar, sarımsak, nohut, su, tuz, şeker, sirke, karabiber, tarçın, karanfil. Afiyet olsun.

Malzemeler

  • 1 kg Kırmızı Pancar
  • 2 Diş Sarımsak
  • 8 Adet Nohut
  • 1 Litre Kaynar Su
  • 1 Yemek Kaşığı Tuz
  • 2 Yemek Kaşığı Şeker
  • 200 ml Sirke
  • 10 Adet Karabiber Tohumu
  • 3 Adet Karanfil
  • 1 Tatlı Kaşığı Tarçın Tozu

Hazırlanışı

  1. Pancar kaynar suda haşlanır, haşlandıktan sonra kabuğu soyulur. İstediğiniz şekilde doğranarak tencereye konulur.
  2. Karabiber, sarımsak, karanfil, tarçın tozu, nohut tencereye eklenir.
  3. Tuz ve şeker sıcak suda karıştırılır sirke katılır. Karışım tencereye alınarak karıştırılır.
  4. Tencerenin kapağı kapatılarak oda sıcaklığında 12 saat bekletilir. Bekletme bittikten sonra 12 saat daha soğuk ortamda bekletilir. Pancar turşusu hazır olduğunda kavanoza doldurularak suyundan ilave edilir serin ortamda muhafazası sağlanır.

Benzer Tarifler

Pancar Turşusu Tarifi

Kış mevsiminde sofralarınızdan eksik etmemeniz gereken ve süper bir yiyecek olan kırmızı pancarın kullanım alanları saymakla bitmiyor. Kırmızı pancarın rengi kadar işlevleri de övülmeye değer. Kırmızı pancarı tariflerinizde ve daha birçok yerde kullanabilirsiniz. Turşu olarak yemeklerin yanında tüketebilir ya da salatalarınızın üzerine ekleyebilirsiniz. Ayrıca kırmızı pancar cipsi, yoğurtlu pancar şeklinde çeşitli tariflerle de deneyebilirsiniz. Pancar yemekleri dışında pancar suyunu tariflerde kullanmanızı da öneriyoruz. Yapımı oldukça kolay olan kırmızı pancarı evinizde cam kavanozlara koyup tüketebilirsiniz. Turşu kurmak için uzun süre beklemeyi sevmeyenlerdenseniz, sizi yaz turşusu tarifimize de bekleriz!


Pancarın Faydaları


Kış mevsiminin en faydalı kök sebzelerinden biri olan pancarın faydalarını saymakla bitiremeyiz. Besin değeri çok yüksek olan pancarı sofralarınızdan eksik etmemeniz için yeterli olan sebepleri sizler için derledik. A, B, C P vitaminleri ve mineralleri bakımından çok zengindir. Pancara kırmızı rengini veren betalain çok iyi bir antioksidandır. Kanın temizlenmesine ve karaciğerin arınmasına yardım eder. Damarları genişletir, kan dolaşımını kolaylaştırır. Bu sebeple profesyonel sporcular için çok faydalıdır. Yoğun lif içerir ve hazmı kolaylaştırır. Kansere karşı koruyucudur.


Domates Turşusu (Kırmızı Domates) Tarifi, Nasıl Yapılır?


Domatesin lezzetini ve besin değerini bu kez probiyotik kaynağına dönüştürdüğümüz bir tarif ile karşınızdayız: Kırmızı Domates Turşusu. Sirke ve limon tuzuyla hazırladığımız kırmızı domates turşusu, özellikle kışın sofranızdan eksik etmeyeceğiniz bir besin. Hem iştah açıcı hem de bağışıklık sisteminizi güçlendirmenize yardımcı olacak kırmızı domates turşusu nasıl kurulur diyorsanız, yazımıza göz atın.


Kütür Kütür Acur Turşusu Tarifi Nasıl Yapılır?


Bazı yörelerde hıta, bazı yerlerde yılan kavunu olarak biliniyor. Kendisi bir hıyar çeşidi olarak anılsa da gerçekte bir kavun varyetesi. Özellikle Mardin ve Güneydoğu Anadolu’da sıklıkla yetişen acuru turşu kavanozlarına koymak kimin aklına geldi bilmiyoruz ama damaklarımızı neşelendiren bu kütür kütür lezzet için ne kadar teşekkür etsek azdır! Turşu herkesin favori yancısı olmasa da acur bu fikri tam tersine çevirmeye kararlı. Peki, acur turşusu nasıl yapılır? Sizi, kışa hazırlığın habercisi olan enfes acur turşusu tarifimize alalım.


Kelek Turşusu Tarifi


Farklı anlamlarda kullanılsa da görüntüsünden anlaşılacağı gibi olgunlaşmamış kavun olarak bilinen kelek, vazgeçilmez turşulardan biridir. Tadı kavun ile salatalık arasında olan keleğin turşusu aç karnına yendiği zaman hazmı da kolaylaştırıyor. Ana yemeklere garnitür olarak harika bir şekilde eşlik eden kelek turşusu özgün aromasıyla sofralarda fark yaratıyor. Kelek turşusu nasıl kurulur diye soruyorsanız, sizi sofraların baş köşesine oturacak tarifimize alalım.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası