15 yaş nabız kaç olmalı / Kalp Ritim Bozukluğu - Doç Dr Osman Özdemir

15 Yaş Nabız Kaç Olmalı

15 yaş nabız kaç olmalı

Dakikada kalp atışı kaç olmalı?

Her insanın nabza nasıl bakılacağını bilmesi, ara sıra nabzını sayması gerekir. Sağ elinizin parmak uçlarını, tercihen üç parmağınızı, sol bileğinizin iç yüzüne, başparmağınız hizasına yerleştirerek kalp atışlarınızı hissedebilir, nabzınızı sayabilirsiniz. Peki, kadın ve erkekte kalp atış kızı kaç olmalı?

Dakikada kalp atışı kaç olmalı?

Durağan ve hareketsiz bir yaşam sürdürmekte olan kişilerin ortalama nabız 60 ila 80 arasında atar. Nabızın normal olup olmadığını ölçmek adına iki yerden ölçüm yapılır.

ERKEKLERDE KALP ATIŞI KAÇ OLMALI?

  • 18 yaş ve 25 yaş arası ortalama bir bünyeye sahip erkekler için kalp atım hızı 70 atım ve 73 atım arası olmalıdır.

  • 26 yaş ve 35 yaş arası ortalama bir bünyeye sahip erkekler için kalp atım hızı 71 atım ve 74 atım arası olmalıdır.

  • 36 yaş ve 45 yaş arası ortalama bir bünyeye sahip erkekler için kalp atım hızı 71 atım ve 75 atım arası olmalıdır.

  • 46 yaş ve 55 yaş arası ortalama bir bünyeye sahip erkekler için kalp atım hızı 72 atım ve 76 atım arası olmalıdır.

  • 56 yaş ve 65 yaş arası ortalama bir bünyeye sahip erkekler için kalp atım hızı 72 atım ve 75 atım arası olmalıdır.

  • 65 yaş üstü ortalama bir bünyeye sahip erkekler için kalp atım hızı 70 atım ve 73 atım arası olmalıdır.

KADINLARDA KALP ATIŞI KAÇ OLMALI?

18 yaş ve 25 yaş arası ortalama bir bünyeye sahip bayanlar için kalp atım hızı 74 atım ve 78 atım arası olmalıdır.

26 yaş ve 35 yaş arası ortalama bir bünyeye sahip bayanlar için kalp atım hızı 73 atım ve 76 atım arası olmalıdır.

36 yaş ve 45 yaş arası ortalama bir bünyeye sahip bayanlar için kalp atım hızı 74 atım ve 78 atım arası olmalıdır.

46 yaş ve 55 yaş arası ortalama bir bünyeye sahip bayanlar için kalp atım hızı 74 atım ve 77 atım arası olmalıdır.

56 yaş ve 65 yaş arası ortalama bir bünyeye sahip bayanlar için kalp atım hızı 74 atım ve 77 atım arası olmalıdır.

65 yaş üstü ortalama bir bünyeye sahip bayanlar için kalp atım hızı 73 atım ve 76 atım arası olmalıdır.

Birçok faktör kalp atım hızını etkiler bunlar şunlardır:

- Aktivite seviyesi

- Fitness seviyesi

- Hava sıcaklığı

- Vücut pozisyonu (örneğin, ayakta durmak veya uzanmak gibi)

- Duygular

- Vücut ölçüleri

- İlaçlar

Normal nabız kaç olmalıdır?

Nabız, kalbin atış hızı, yani kalbin bir dakika içinde kaç kez attığına denmektedir. 

Nabız oranları insandan insana değişkenlik gösterir. 

Ayrıca dinlenirken nabzınızın daha düşük olduğunu görürsünüz. 

Bunun tam tersi olarak egzersiz yaparken, koşarken veya spor yaparken nabzınız artar. 

Bir insanın istirahat ettiği andaki normal kalp hızı şu şekildedir:

Normal Kalp Hızı

* Çocuk (yaş 6–15): Dakikada 70– atım
*Yetişkin (18 yaş ve üzeri): Dakikada 60– atım

Yetişkinler için normal bir dinlenme kalp hızı dakikada 60 ila atım arasında değişebilir.

Genel olarak, istirahatte daha düşük bir kalp hızı, daha verimli kalp fonksiyonu ve daha iyi kardiyovasküler uygunluk anlamına gelir. Örneğin, iyi eğitimli bir sporcunun dakikada 40 vuruşa daha yakın normal bir dinlenme kalp hızı olabilir.

Kalp atış hızınızı ölçmek için nabzınızı kontrol etmeniz yeterlidir. Böylelikle normal nabız kaç olmalı sorusunun cevabını bilmek yardımcı olabilir. Dizininizi ve üçüncü parmaklarınızı boynunuza nefes borunuzun yanına yerleştirin. Nabzınızı bileğinizde kontrol etmek için, bileğinizin başparmak tarafında bulunan radyal arterinizin üzerine kemik ve tendon arasına iki parmak yerleştirin.

Nabzınızı hissettiğinizde, vuruş sayısını 15 saniye içinde sayın. Dakikada vuruşlarınızı hesaplamak için bu sayıyı dört ile çarpın.

Dahil olmak üzere birçok faktörün kalp atış hızını etkileyebileceğini unutmayın:

  •     Yaş
  •     Fitness ve aktivite seviyeleri
  •     Sigara içen olmak
  •     Kardiyovasküler hastalık, yüksek kolesterol veya diyabet
  •     Hava sıcaklığı
  •     Vücut pozisyonu (örneğin ayakta veya yatarken)
  •     Duygular
  •     Vücut boyutu
  •     İlaçsızlar

Normal geniş bir yelpazede olmasına rağmen, alışılmadık yüksek veya düşük kalp hızı altta yatan bir sorun gösterebilir. 

Dinlenme kalp atış hızınız sürekli olarak dakikada vuruşun üzerindeyse (taşikardi) veya eğitimli bir sporcu değilseniz ve dinlenme kalp atış hızınız dakikada 60 vuruşun altındaysa (bradikardi) doktorunuza danışmalısınız &#; özellikle bayılma, baş dönmesi veya nefes darlığı gibi başka belirti veya semptomlarınız varsa doktora başvurmalısınız.

”yan group

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

Nabız sayınız size mesaj veriyor olabilir! İdeal nabız ka&#; olmalı?

Sağlık

 Son Güncelleme:

Nabız sayınız size mesaj veriyor olabilir! İdeal nabız ka&#; olmalı?

Nabız sayısı, insan bedenindeki diğer tüm sistemler gibi olağan dışı durumlarda bazı sinyaller veriyor. Normalden hızlı ya da yavaş olması birçok değişkene bağlı olmakla birlikte bazı hastalıkların habercisi de olabiliyor. Bu nedenle nabız sayısı hakkında bilgi sahibi olmak, sağlık açısından önem taşıyor. Kardiyoloji Uz. Dr. Gülsüm Bingöl, kalbin kasılma gücünü yansıtan nabız sayısı hakkında bilgi verdi.

Nabız, kalbin kasılması sırasında aorta attığı kanın el bileği, dirsek içi, kasık, şakak, ayak bileği gibi damarların yüzeysel seyrettiği yerlerde damar duvarına yaptığı basıncın deri üzerinden hissedilmesidir. Nabız sayısı kalbin bir dakika içinde kaç kez kasıldığını yani kalbin dakikadaki atım hızını gösteren sayısal bir değerdir. Bu, kalp çalıştığı sürece devam eden bir döngüdür. Kişinin yaptığı aktiviteler, yapılan egzersizler, duygudurum düzeni, bedenin o an bulunduğu pozisyon, sahip olduğu kilo, düzenli kullanılan bazı ilaçlar, sağlık durumu, hava sıcaklığı ve havadaki nem oranı gibi birçok faktör nabız sayısını etkiler. Yaş arttıkça dakikadaki nabız sayısı düşer.

NORMALDEN FAZLA YORULUYORSANIZ…

Nabız hızı kadınlarda erkeklere göre dakikada yaklaşık atım daha fazla, uzun boylu ve zayıf kişilerde ise kısa boylu ve şişman kişilere göre daha yavaştır. Düzenli spor ya da sürekli egzersiz yapanlarda kalp atış hızı bir dakikada 60’ın altında olabilir. Sedanter yani hareketsiz yaşayanlarda ise hem istirahat nabzı daha yüksektir hem de egzersiz yaptıklarında nabız kısa sürede hızla yükselir. Bu durum efor kapasitesini azaltan bir durumdur. Günlük hayatta pek hareket etmeyen kişilerin eforla daha çabuk yorulmalarında bu durum etkilidir.
Dakikadaki nabız sayısının;

  • 1 yaşına kadar olan yeni doğan bebeklerde dakika içerisinde – arası,
  • 1–10 yaş dönemi içerisinde ki çocuklarda 70– arası,
  • 11–17 yaş arasındaki çocuk ve ergenlerde dakika içerisinde 60– arası,
  • 17 yaş ve üstü genç ve yetişkinlerde dakika içerisinde 60– arası,
  • Sporcularda 40–60 arası olması normal kabul edilir.

KALP YETERSİZLİĞİNE VARAN SONUÇLARI OLABİLİR 

Hem düşük hem de yüksek kalp hızları tamamen fizyolojik yani olması gereken bir durum olabileceği gibi önemli bir rahatsızlığın göstergesi de olabilir. Hızlı nabız yani kalbin fazla çalışması kalbin daha fazla enerji tüketmesine yol açar. Çok yüksek kalp hızları tansiyon düşüklüğüne ve hatta bayılmaya yol açabilir. Yine uzun dönemde kalbin kasılma fonksiyonlarını olumsuz etkileyebilir. Sadece yüksek kalp hızına bağlı kalp yetersizliği oluşabilir. Bu durumlar genelde tedavi edilmeyen, yüksek kalp hızıyla seyreden ritim bozukluklarında gözlenir. Çok yavaş kalp hızları da vücuda dakikada pompalanan kan miktarını azaltarak beyne ve diğer organlara az oksijen gitmesine ve buna bağlı bayılma, bayılacak gibi olma, halsizlik, baş dönmesi, çabuk yorulma gibi şikayetlere yol açabilir.

BAZI İLAÇLAR DA NABIZ HIZINI ETKİLİYOR

Hareket etmek, spor yapmak, duygusal durum, karnın aç ya da tok olması, hava sıcaklığı, günlük kafein veya sigara tüketimi gibi pek çok faktör nabzı etkiler. Örneğin spor esnasında vücudun daha fazla kana ihtiyacı olması sebebiyle nabız artarken, endişe duyulduğunda sempatik sinir sisteminin aktivasyonu yani adrenalin artışı kalp hızını artırır. Kafein ya da nikotinin direk kalbi uyarıcı etkileri bulunmaktadır. Yüksek ateş, kansızlık, hipertiroidi yani tiroit hormon fazlalığı gibi durumlar da nabzın artmasına yol açabilir. Kullanılan bazı ilaçlar nabız hızını etkiler. Bazı soğuk algınlığı ilaçları, kafein içeren ağrı kesiciler nabız sayısını artırır. Çevresel faktörler de nabız sayısı üzerine etkilidir. Ortam ısısında yükselme ya da vücut sıcaklığındaki yükselme nabız hızını artırır. Vücut sıcaklığındaki her derecelik sıcaklık artışı, nabız hızını da atım artırır. Tüm bunlar dışında kalp yetersizliği olan hastalarda ya da ritm bozukluğu sırasında istirahat nabzı yükselir.

DOĞRU ÖLÇÜM İÇİN BU KURALLARA DİKKAT EDİN

Nabız atımının en kolay hissedildiği alan radial arter (atar damar), ön kolda bileğin iç kısmında bulunur. Hasta yatar pozisyonda ise nabız sayımı yapılacak kol gövdeye paralel olacak biçimde vücudun yanına uzatılır. Oturur pozisyonda ise nabız ölçümü yapılacak kol, göğüs üzerine yerleştirilir. Nabız almak için işaret, orta ve yüzük parmak uçları radial arter üzerine konur. Nabız atışlarını hissedinceye kadar parmak uçları arter üzerine bastırılır. Atımlar net hissedildiği anda 1 dakika içerisindeki nabız ritmi değerlendirilir. Bu yöntemle kişi kendi nabzını ölçebilir ya da günümüzde dijital tansiyon aletleri de eğer cihazda bir problem yoksa doğru bir şekilde nabız değerini vermektedir. Doğru yanıtı almak için kişinin bir süre dinlenmesi o sırada kimseyle konuşmuyor olması, en az yarım saat öncesinde çay, kahve veya sigara tüketmemiş olması, gergin ve stresli olmaması önemlidir.

BAZI RİTİM BOZUKLUKLARINDA NABIZ SAYISI FARKLI ÇIKABİLİYOR

Nabız, kalp atımlarının atar damarlarda hissedilmesidir. Kalbin dakikadaki her bir kasılarak kan pompalaması bir kalp atımı demektir ve bu atım yüzeysel atar damarlarda nabız olarak hissedilir. Herhangi bir ritim problemi yok, yüzeyel damarlar nabzı hissetmeye uygun ve doğru bir şekilde sayılıyorsa kalbimiz dakikada nabız sayımız kadar vücuda kan pompalıyor anlamına gelir. Ancak bazı ritim bozukluklarında kalp atım hızı daha fazla iken nabız daha düşük sayılabilir. Bazı kasılmalar yüzeyel damarlarda hissedilmediğinde bu durum oluşur. Bu ritim bozukluklarının başında kalbin düzensiz ve hızlı çalıştığı kalpte oluşan her atımın yüzeyel damarlara yansımadığı atriyal fibrilasyon gelir. Yine esktrasistol denilen hastalar tarafından tekleme olarak hissedilen durumda da Nabız sayısı ile kalp atım sayısı farklı bulunabilir. Bu ritim bozuklukları dışında ve tabi eğer doğru sayılıyorsa nabız sayısı ile kalp atım sayısı genellikle eşittir.

RİTİM BOZUKLUĞU DÜZENLİ TAKİP GEREKTİRİYOR

Nabızla ilgili bir sorundan şüpheleniliyorsa ilk yapılacak tetkik muayeneden sonra elektrokardiyografi çekmektir. EKG olarak da bilinen bu yöntemle kalbin ritmi yani elektriksel aktivitesi kısa sürede değerlendirilir. Bu test kalp ve kalbin ritmi ile ilgili önemli bilgiler verir. Ancak sadece işlem sırasında oluşan ritim bozukluklarını gösterir. Bu nedenle her zaman yeterli olmamaktadır. Ritim bozukluğundan şüphelenilen hastalarda uzun süreli ritim holter kaydından elektrofizyolojik çalışmaya kadar uzanan bir yelpazede tetkik gerekebilmektedir. Hangi hastada hangi tetkikin isteneceğine; hastanın şikayetleri, risk faktörleri, kalpte yapısal bir hastalık bulunup bulunmaması gibi birçok faktör göz önünde bulundurularak karar verilir. Nabız sayısına etki eden ritim bozuklukları tedavisinde hayat tarzı değişikliği, ilaç tedavi seçenekleri ya da kalp pili takılması, ablasyon gibi girişimsel tedavi yöntemleri yer alır. Her hastada farklı tedavi seçeneklerinden biri veya daha fazlası gerekebilir. Ritim bozukluğu olan hastaların düzenli takibi gerekmektedir.

False

Kalp Atışı Ka&#; Olmalı? Normal Nabız Ka&#; Olmalı? Kabız Ka&#; Olursa Tehlikeli?

Kalp her kasıldığında kan buradan öncelikle aort damara geçiş yapar. Ardından diğer damarlara basınç yoluyla gönderilir. Özellikle elastik yapıya sahip olması sebebiyle, damarlar farklı açılarda kasılıp gevşeme yeteneğine sahiptir. Bu sayede vücudun belli başlı bazı kısımları kullanılarak nabız ölçümü doğal yollar üzerinden yapılabilmektedir.


- El bileği
- Şakak bölgesi
- Kasık bölgesi
- Boyun kısmı

Yüzeye yakın yerlerden el yordamıyla nabız ölçümü gerçekleşebiliyor. Bu doğrultuda kalp atışı yaş, cinsiyet ya da fiziksel bazı durumların yanı sıra, ilaç kullanımı, hastalık, hareket ve duygusal durumlardan dolayı değişkenlik gösterebilmektedir.

Kalp Atışı Kaç Olmalı?

Kalp atışı kaç olmalı pek çok insan merak ediyor. Bunu gerçek ifadesiyle normal nabız şeklinde anlatmak mümkündür. Her ne kadar bazı durumlara bağlı olarak değişkenlik gösterse dahi, Yetişkin insanda kalp atışı dakikada 60 ila aralığında olması gerekmektedir. Ancak bu konuda bazı seviyeler üzerinden nabız ölçümüne çok dikkat etmek gerekmektedir.

- Eğer nabız dakikada 50 ile 70 arasında atıyorsa çok iyi anlamına gelir.
- 70 ile 85 arasında nabız atıyorsa bunu normal şekilde ifade etmek mümkün.
- Eğer 85 ve üzeri nabız atıyor ise o zaman bunun tehlike yaratabileceği ne söylemek gerekir.

Bu sebeplerden dolayı her ne kadar şikayetiniz olmasa dahi, belli aralıklarla mutlaka nabzınızı ölçmelisiniz. Aynı zamanda periyodik olarak doktora başvurabilir ve nabız konusunda bilgi elde edebilirsiniz.

Normal Nabız Kaç Olmalı?

Nabız kişinin yaşantısına ve yaşı ile beraber cinsiyetine bağlı olarak genel anlamda değişkenlik gösterebilir. Aynı zamanda bu çok iyi ya da normal biçiminde eli alınabilmektedir. Bu konuda hem nabız hem de kalp atışı şeklinde aynı ifade üzerinden ele almak mümkün. Tüm yetişkinleri ele almak suretiyle normal 60 ile arasında olduğunu söylemek gerekir. Fakat onu daraltmak gerekirse 50 ile 70 arasındaki nabzın sağlıklı bir süreci gösterdiğini söylemek mümkün. Diğer yandan 45'in altında ve 85'in üzerindeki nabız ciddi bir risk faktörü taşımaktadır. Böyle durumlarda mutlaka bir doktora başvurulmalı ve tedavi sürecine girilmelidir.

Nabız Kaç Olursa Tehlikeli?

Sağlıklı bir insanın normal nabız atışı belli bir seviyede olurken, aynı zamanda tehlike yaratacak nabız ölçümü de bulunmaktadır. Sınır dışına çıkıldığı zaman bazı fiziksel belirtiler ile beraber nabız düşüklüğü ya da yüksekliği ortaya çıkabilmektedir. Genelde 60 ile arasında ele alınan nabız için, eğer 45 veya 40'ın altına iniyorsa bu tehlikeli şekilde ele alınmalıdır. Böyle durumlarda baş dönmesi, halsizlik ya da bayılma gibi durumlar söz konusu olabilir.

Aynı şekilde yüksek nabız da yine çok ciddiye alınması gereken sağlık süreci içerisinde yer almaktadır. Bazı fiziksel ve duygusal etkenlerde nabız artıyorsa bu durum kendiliğinden dengeye ulaşabilir. Fakat eğer bu süreç dinlenirken yaşanıyorsa o zaman ciddi bir durumu anlattığı ortaya çıkar. Sigara kullanımı ile beraber annemi olarak bilinen hastalık da yine Nabzın artış göstermesine sebep olabilir.

Nabız Nasıl Ölçülür?

Nabız ölçümü yapmadan önce sakin ve dinlenmiş olmak çok önemlidir. Böylece doğru nabız ölçümü gerçekleştirilebilir. Aynı zamanda gün içerisinde belirli aralıklarla nabız ölçmek, ortalama üzerinden doğru nabzı bulma konusunda önemli bir potansiyel teşkil ediyor.

- Öncelikle boynuzun sağ ve sol kısmında bulunan arter, yani atardamara 3 parmağınızı koymanız gerekiyor.
- Atımları hissetmeniz gerekmektedir.
- Nabız atımlarını hissettiğiniz andan itibaren bir kronometre kullanabilirsiniz.
- Daha sonra 60 saniye süresince kalbinizin kaç defa attığını dinleyin.
- Eğer bu sonuç 60 ila 80 arasında gidip geliyorsa, bunun normal değerler olduğunu bilmeniz gerekiyor.

Bu şekilde kolayca kalp atışınızı öğrenebilir ve nabzınızın kaç olduğunu anlayabilirsiniz.

Tehlikeli Nabız Atışlarında Ne Yapmak Gerekir?

Nabız atışları çok düşük ya da çok yüksek durumlarda tehlike yaratabilir. Bu durum herhangi bir hastalık ya da farklı sorunları ışık tutabilmektedir. Böyle bir durum ile karşı karşıya kalındı zaman mutlaka uzman bir doktora başvurmak gerekmektedir. Yapılacak tetkik ve teşhisler ile beraber tedavi yöntemi üzerinden çözüm yöntemleri ele alınır.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir