1 sınıf okuma hızı / 1. Sınıf Okuma Hızı Ölçme Metinleri | İlkokul Dokümanları

1 Sınıf Okuma Hızı

1 sınıf okuma hızı

Okuma Bozukluğu

Okuma bozukluğu, “disleksiya, disleksi-dyslexia, geriye doğru okuma, öğrenme özrü, aleksiya ve gelişimsel kelime körlüğü” gibi terimler kullanılarak ifade edilmektedir. Okuma, öğrenme ve bilgilenmenin en temel yollarından biridir. Uzmanlar okumayı; yazılı bir metni gözle izleyip anlamını kavramak, gerekirse seslendirmek olarak tanımlarlar. “okuma”, merkezi sinir sisteminin bir işlevidir. Sözcüklerin tanınması, anlaşılması ve bellekte depolanması ya da dil bilgisi açısından incelenmesi için fonetik birimlerine ayrılması gerekir. Konuşma sırasında benzer bir süreç otomatik olarak işlerken, okuma eylemi için bu süreç karmaşık ya da zor bir süreç hale gelebilir. “Konuşma doğal bir işlev iken, okuma bir buluş ve bilinç düzeyinde öğrenilmesi gereken bir eylemdir.” tümcesi, bu durumu oldukça iyi açıklamaktadır.

Sesli okumanın özellikleri
1. Sesli okuma, anlam kurma sürecidir. Hiçbir yazılı kaynak kendini ifade edici değildir. Okuyucunun ön bilgilerini kullanarak onu çözmesi gerekir. Okumada ön bilgi çok önemlidir.

2. Sesli okuma akıcı olmalıdır. Akıcı olabilmenin temelinde kelime ayırt etme yeteneği yatmaktadır. Kelime tanıma ve ayırt etme işi halledildiği zaman öğrenci metnin tamamını anlamış olacaktır.

3. Sesli okuma stratejik olmalıdır. Stratejik okumanın amacını öğrenci bilmelidir. Bir hikâye ile bir ders kitabını nasıl ve hangi maksatla okuması gerektiğini ve bunun stratejisini bilmelidir.

4. Sesli okuma teşvik edilmelidir. Dikkat unsuru okumada çok önemlidir. Zayıf okuyucular dikkatsiz ve düzensiz olabilirler. Bu nedenle okunan metne, motive olmak gereklidir. Sesli okuma yapan öğrenci için yazılı materyal; ilginçtir ve bilgi vericidir. Öğrenciyi harekete geçirir.

5. Sesli okuma hayat boyu devam etmelidir. Okuma hayat boyu devam eden bir etkinliktir. Bunun için hemen hergün zamanımızın bir kısmını okumaya ayırmalıyız.
Ankara ilkokullarında öğrenci ile yapılan çalışmada; öğrencilerinöğrenim gördükleri sınıflara göre 1 dakikada okudukları ortalama kelime sayısı aşağıda verilmiştir.
1. sınıf ortalaması   45 kelime/dakika
2. sınıf ortalaması   73 kelime/dakika
3. sınıf ortalaması   91 kelime/dakika
4. sınıf ortalaması   97 kelime/dakika
5. sınıf ortalaması kelime/dakikadır.
Sosyo-ekonomik düzeyi yüksek olan öğrencilerin okuma hızı şu şekildedir:
1. sınıf 50 kelime/dk,
2. sınıf 80 kelime/dk,
3. sınıf 95 kelime/dk,
4. sınıf kelime/dk,
5. sınıf kelime/dk civarındadır.
Amerikan Psikiyatri Birliği tarafından hazırlanan psikiyatrik bozukluk tanı sınıflandırmasında (DSM-IV) belirlenen okuma bozukluğu ölçütleri şunlardır:

a) Bireysel olarak uygulanan standart doğru okuma ya da kavrama testleri ile ölçüldüğü üzere, kişinin kronolojik yaşı, ölçülen zekâ düzeyi ve yaşına uygun olarak aldığı eğitim göz önünde bulundurulduğunda okuma başarısı beklenenin önemli ölçüde altındadır.

b) A tanı ölçütündeki bozukluk, okul başarısını ya da okuma becerileri gerektiren günlük yaşam etkinliklerini önemli ölçüde bozar.

c) Okuma bozukluğu duygusal bozuklukla birlikte görülse bile, okuma zorluğu genellikle daha fazladır.

Okuma bozukluğu; çocuğun kelimeleri tanıma yeteneğinde bir bozukluk, yavaş ve yanlış okuma ve iyi anlayamama olarak tanımlanmaktadır. 

Öğrencilerde okumada gözlenen hatalar şunlardır:

  1. Yazılan kelimenin yerine başka kelime okuma,
  2. Yazılan kelimeyi yanlış okuma,
  3. Kelimeyi okurken eklemeler yapma,
  4. Kelimeyi okurken bazı heceleri çıkarma,
  5. Kelimenin bir bölümünü yanlış okuma,
  6. Kelime atlama, kelimeyi tekrarlama (kelimeyi önce yanlış okuyup, sonradan düzeltme de tekrar olarak kabul edilir),
  7. Kelimeyi okurken iki saniyeden uzun süren takılma veya heceleme,
  8. Okuduğu yeri kaybetme,
  9. Satır tekrarı,

  Satır atlama,

  Noktalama işaretlerine dikkat etmemedir.
Okuma Bozukluğu Olan Çocukların Okumada Yaptıkları Hatalar

Okuma bozukluğu olan çocuklar, okumada şu hataları yaparlar:

  1. Okurken satır atlar, yerini kaybeder.
  2. Okumada hız ve nitelik açısından yaşıtlarından geridir.
  3. Hangi harfle hangi sesin eşleşeceğini bilemez. Çocuk, benzer görüntü ve ses veren harfleri ayırt etmekte zorlanabilir; “deniz “yerine “beniz”, “su” yerine “şu” okunması sıkça yapılan yanlışlardır.
  4. Harfin şekli ile sesini birleştiremez.
  5. Kelimeleri hecelerken ya da harflerine ayırırken zorlanır.
  6. Sınıf düzeyinde bir parçayı okuduğunda anlamakta zorlanır, başkasının okuduklarını daha iyi anlarlar.
  7. Bir metni okumaya çalışırken, sözcüklerin başına odaklanmakta zorlanabiliri ve sözcüğün ortasından başlayabilir, örneğin “baştakiler” sözcüğüne “ta” diye başlayabilirler; okurken sıklıkla yerlerini kaybederler, satır ya da sözcük atlarlar.
  8. Sözcüklerin anlamını ve gramer kurallarını bilemez. Özne ile eylemi birleştiremez. Sözcükleri parçanın anlamını bozan bir şekilde okuduğunda bunu fark edemez.
  9. Sözel okumalarında birçok hatalar yaparlar. Hatalar genellikle atlamalar, eklemeler ve kelimelerin çarpıtılmasıdır.

  Çocukların yazılı harf karakterlerini ve büyüklüklerini, özellikle uzaysal yönelimde ve çizginin uzunluğunda farklı algılamalarından dolayı, ayırt etme güçlüğü çekerler.

  Basılı veya yazılı dildeki okuma sorunları harflerde, cümlelerde ve hatta bir sayfada olabilir. Çocukların okuma hızı yavaş ve sıklıkla az anlamayla birliktedir.

  Akranlarına göre okumayı geç öğrenirler.

  Okuma bozukluğu olan birçok çocuk, yaşıtları gibi yazılı veya basılı metni kopya edebilir; fakat hemen hepsinin hecelemeleri kötüdür.

Ek sorunlar arasındaki dil güçlükleri, sıklıkla ses ayrım bozuklukları ve kelimeleri arka arkaya söyleme güçlükleri şeklindedir. Böyle sorunu olan çocuk, bir cümleyi okurken ortasından veya sonundan başlar. Bu gibi çocuklar sağ-sol ayrımını iyi yapamadıklarından harflerin yerlerini de değiştirirler. Hem belleğe çağırımda hem de devamlılığı sağlamadaki başarısızlıkları, harflerin isimlerini ve seslerini hatırlama güçlüğü meydana getirir.

Öğrenme güçlüğü olan çocukta sözcüklerin tanınması, anlaşılması ve bellekte depolanması ya da dilbilgisi açısından incelenmesi için fonetik birimlerine ayrılması aşamasında ortaya çıkan yapısal bir eksiklik nedeniyle yazının okunup anlaşılması güçleşmektedir. Sese ilişkin sembollerin görsel olarak algılanması, ayırt edilmesi (fonolojik farkındalık) ve özellikle de ses sembollerine ilişkin tanıma ve seslendirmeyi hızlı yapabilmeye ilişkin güçlükler okuma hızını, doğruluğunu ve anlamayı etkilemektedir.

Öğrenme güçlüğü olan çocuklar, okuduğu metinden fikirler ve imgeler çıkarmada, bildikleriyle yeni öğrendiklerini birleştirmede, öğrendiklerini belleğinde tutmakta güçlük yaşarlar.

Ayrıca, dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu olan çocuklar da yüksek oranda okuma bozukluğu riski taşımaktadır. İleri derecede okuma bozuklukları, sıklıkla ruhsal sorunlarla birliktedir. Okuma bozukluğu daha önce ortaya çıkan bir ruhsal bozukluğun veya duygusal ve davranışsal bozuklukların nedeni olabilir.

Okuma bozukluğu olan çocukların problemi ise okuduğunu anlayamamak değil okuyamamak yani işittikleri simgeleri, gördükleri simgeleri birleştirememeleridir.

Öğretmen sınıfta çocuğa bu yetenekleri kazandırmak için “okuduğunu anlama testlerini” zaman zaman çocuğa uygulamalıdır. Öğretmenin bu testlerden elde edeceği sonuca göre öğrencilerinin okuduğunu anlamada hangi düzeyde olduğunu belirleyecektir. Okuduğunu anlamada sınıfın gerisinde olan öğrencilerle birlikte çalışmalar planlamalıdır.

Standartize “Okuduğunu Anlama Testi” ülkemizde bulunmamaktadır. Bu testle ilgili yapılan çalışmalar akademik düzeydedir. MEB’e bağlı ilköğretim okullarında okuduğunu anlama testi kullanılmamaktadır. Genelde öğretmen mesleki tecrübesine dayanarak çocuğun okuduğunu anlamaya ilişkin çıkarımlarda bulunmakta ya da yardımcı ders kitaplarında bulunan testlerle çocukların okuduğunu anlamaya ilişkin çıkarımlarımda bulunmaktadır.

Okuma Bozukluğunun Tanılaması

Okuma bozukluğu olan çocuklar, çoğunlukla ikinci sınıftayken incelenir. Öğrenciler arasındaki okuma güçlüğü en erken birinci sınıftaki beklenen okuma düzeyinde olması gerekenler arasında daha belirgindir. Özellikle yüksek zekâsı olan ilk sınıflardaki çocuklar, bazen belleklerini ve çıkarım yapmalarını kullanarak okuma bozukluklarını geçiştirebilirler. Bu gibi durumlarda dokuz yaş ve sonrasına kadar bu bozukluk belirgin olmayabilir.

Okuma bozukluğu tanısı, bir çocuğun okuma başarısı zekâsından belirgin olarak geriyse konur. Diğer tanı özellikleri arasında hatırlama, harfleri ve kelimeleri sıra ile yazma, dilbilgisi ve çıkarım yapma güçlükleri vardır. Klinik olarak, bir çocuk okulda başarılı olmamasından dolayı umutsuz ve beklentisiz olabilir veya depresyon belirtileri yaşayabilir.

Standart zekâ testlerine ek olarak ruhsal eğitim tanı testleri de uygulanmalıdır. Tanı bataryası bir standart heceleme testi, yazılı kompozisyon, dili kullanma ve dil işlevi, bakarak yazma ve kalem kullanma yeterliliğinden oluşur. Okuma bozukluğunu ayırt etmede okuma alt testleri olan Woodcock-Johnson Ruhsal-Eğitim Bataryası (gözden geçirilmiş) ve Peabody Bireysel Başarı Testi (gözden geçirilmiş) de yararlıdır. Taramalı yansıtma bataryası insan şekli çizmeyi, resim-öykü testini ve cümle tamamlamayı içerir.  Yukarıda ismi geçen testler ülkemizde kullanılmamaktadır. Değerlendirme, davranış değişikliklerinin sistematik gözlenmesini de içermelidir.

Okuma bozukluğu tanısı, standart okuma başarı testi ile desteklenmelidir. Yaygın gelişimsel bozukluklar, dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu ve zihinsel yetersizlik dışlanmalıdır.

Görsel ve işitsel algı ile ayrımlaştırmada güçlüğü olan çocuklarda gözlenen harflerin ters ya da dönmüş olarak algılanması, yanlış kodlama, bütünleme hataları ve sözcüklerin fonetik ayrımını yapmama okuma-yazmanın kazanılmasını, dolayısıyla çocuğun yaş ve zekâ düzeyinden beklenen akademik becerisini de önemli ölçüde olumsuz etkilemektedir.

Okuma bozukluğu olan birçok çocuk okumaktan ve yazmak-tan hoşlanmaz ve kaçınır. Bu gibi işleri yaparken kaygıları artar. Bu çocuklar, eğitim almazlarsa utanma ve küçük düşme duygularından dolayı başarısız olmaya ve dolayısıyla engellenmeye devam ederler. Zaman içerisinde bu duygular daha da artar. Büyük çocuklar kızgın ve depresif olabilir ve düşük benlik saygısı gösterebilirler.

Okuma bozukluğu sıklıkla ifade edici dil bozukluğu, yazılı ifade bozukluğu diğer duygusal ve davranışsal bozukluklarla, özellikle dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu, davranış bozukluğu, büyük çocuk ve ergenlerde depresif bozukluklarla birlikte görülebilir.

Bu gibi durumlarda, bunlardan biri ek tanı olarak konur. Bazı olgularda sözel ve performans zekâ puanları arasında fark olur. Görsel algı eksiklikleri, % 10 kadarında vardır. Okuma bozukluğu, zihinsel yetersizlikten ayırt edilmelidir. Zekâ testleri özel öğrenme güçlüklerini tümsel eksikliklerden ayırt etmede yardımcıdır.

Yetersiz eğitimin verilmesi, çocuklarda iyi okuyamama ile sonuçlanacağından, aynı okuldaki diğer çocukların da okuma performansları araştırmalıdır. İşitme ve görme bozuklukları tarama testleriyle dışlanmalıdır.

Öğretmenin Okuma Zorluğu Olan Çocukla Yapacağı Çalışmalar

Dünyadaki diller okunuş ve yazılış özelliklerine göre “sığ” ve “derin” diller olarak sınıflandırılabilirler. Türkçe, yazıldığı gibi okunması ve her bir harfin tek bir sese karşılık gelmesi ve bu sesin (harf) sözcüğün neresinde olursa olsun değişmemesi gibi bir dil özelliğine sahiptir. Ural-Altay dil ailesinden gelen Macarca, Estonca ve Fince gibi bu özelliğe sahip dillere “sığ” diller denir. Bu dillerde bir sözcük daha önce hiç bilinmeyen, duyulmayan ve anlamsız bir sözcük bile olsa “harf çatarak” herkes tarafından aynı biçimde ve doğru olarak okunabilir.  Dolayısıyla Türkçe ve benzeri dillerde okuma-yazma öğretirken hem “ses öğretimi” hem de “tümdengelim yöntemi” kullanılabilir.  Bu iki yöntemde rahatlıkla uygulanabilmektedir. Okuma öğretiminde ses yöntemi kullanılmaktadır. Bu yöntemle okumayı öğrenemeyen ve okuma bozukluğu tanısı almış öğrenci ile öğretmen sözcük öğretimi yöntemi ile okuma çalışması yaparsa daha yararlı olabilir.

Öğretmenin okuma zorluğu olan çocukla yapacağı çalışmalar şunlardır:

Sözcük öğretimi

Sözcük öğretimi

Sözcüğü bakarak, yazarak, söyleyerek ve izleyerek çocuk belleğini kuvvetlendirir ve sözcüğün bütününü gözünde daha güçlü canlandırır.

Bu yöntemle, çocuğa yeni yollarla yeni kelimeler öğreneceği ve öğrenmek isteği sözcüğü kendisinin seçeceği söylenir. Çocuk izlerken, öğretmen kelimeyi büyük bir kağıda yazar. Sonra öğretmen kelimeyi söyler, bir kez çocuk kelimeyi izler. Bundan sonra, söylerken kelimeyi ayrı bir kağıda yazar. Sözcük, orijinaline bakılmaksızın bellekte yazılır. Eğer doğru yazılırsa, fişlenip dosyaya konur. Daha sonra izleme yöntemi bırakılır; öğretmen yazarken, çocuk sözcüğe bakarak öğrenir. Ardından kelimeyi kendi söyler ve yazar. En sonunda yalnızca kelimeye bakarak öğrenir.

Kavrama becerilerini geliştirmek için, çocuğa bireysel ya da grupla okuma yaptırılır. Bu yöntemde ardışık olarak materyaller sunulur ve etkin dikkat gerekir. Yeniden öğretilir, pekiştirilir ve sözcük tam anlamıyla öğrenilene kadar pekiştirmeye devam edilir. Bu yöntemde, çocuğun bildiği sözcükler, daha sonra da bildiği öyküler kullanılarak, çocuk okuma yazma için güdülendirilir.

Ayrıca, okuma bozukluğu olan çocuklar, mümkün olduğu kadar sosyal işlev düzeylerine yakın bir sınıfa yerleştirilmeli ve okumada özel yardım edilmelidir.


Yorumlar- Yorum Yaz

Okuma Hızı Ka&#; Olmalı, Okuma Nasıl Hızlandırılır?

Dünya bilgi toplumu olmak için yarışırken hem basılı yayınlarda hem de dijital yayınlarda milyonlarca bilgi okunmayı bekliyor. Ne var ki ülkemizde ortalama okuma hızı kelime civarında. Peki, okuma hızı kaç olmalı ve okuma nasıl hızlandırılır? Sorunun yanıtı ve okumayı hızlandırma çalışmaları hakkındaki detaylar yazımızın devamında.

yılında Worldatlas tarafından yapılan araştırmalar Türkiye’de kişi başına düşen haftalık okuma süresinin dakikada olduğunu ortaya koymuştur. Sürenin bu kadar az olması okuma alışkanlığını değiştirmek gerektiğinin göstergesidir. Bu da okuma hızını artırmayı gerektirir. Bireylerin okuma hızını artırması toplumun gelişimine de katkıda bulunmak anlamına gelir.

Ortalama Okuma Hızı Kaç Olmalı?

Ortalama Okuma Hızı Kaç Olmalı?

Doğru okuma teknikleri hakkında araştırma yapan bir kişinin karşılacağı kavramlardan biri de okuma hızıdır. Okuma hızı dakikada okunabilen kelime sayısını ifade eder. Bu sayı kişisel olarak değişkenlik gösterir.

Eğitim seviyesi de ortalama okuma hızını önemli ölçüde etkileyen bir unsurdur. İlkokul 1. Sınıf öğrencisi bir çocuk dakikada yalnızca kelime okurken; 5. Sınıf öğrencisi bir çocuk kelime civarında okuyabilir. Üniversite mezunu bir yetişkin dakikada ’ü aşkın kelime okuyabilir.

Aşağıdaki tablo hangi seviyede okuyucu olduğunuzu görmenizi sağlayacaktır:

KelimeOkuma seviyesi
>Yavaş okuyucu
Orta seviye okuyucu
Hızlı okuyucu
Çok hızlı okuyucu

Okuma Hızı Nasıl Ölçülür?

Hızlı okuma, okuma hızını artırmaya dayanak bir tekniktir. Dolayısıyla hızlı okumanın öğrenilebilmesi için öncelikle okuma hızını ölçmek önem taşır. Okuma hızı hesaplama için sözcük sayısı ve metnin okuma süresi baz alınır ve okuma hızı ölçme metinleri kullanılır.

Çocuğunuza veya kendinize okuma hızı testi yaparken metindeki sözcük sayısını okuma süresine böldüğünüzde 1 dakikada okuduğunuz kelime sayısını tespit edebilirsiniz. Şu formül de size doğru sonucu verecektir:

Sözcük sayısı / okuma süresi * 60 = Okuma hızı

Okuma Hızını Artırma İçin Ne Yapmalı?

Okuma Hızını Artırma İçin Ne Yapmalı?

Metni okumaya başladıktan sonra dikkatiniz dağılıyorsa, satır başına geri dönme ihtiyacı duyuyorsanız, yan düşünceleri kaçırıyorsanız ve uzun metinlerden kaçınıyorsanız okuma hızınız ve veriminiz düşük demektir. Bu durumda okumayı hızlandırma çalışmaları yapmalısınız. Okuma hızını artırma için okuma hızını düşüren alışkanlıklardan uzak durmalısınız. Şunlara dikkat ederek okuma hızını artırabilirsiniz:

Göz egzersizleri yapın

Göz egzersizleri aslında ritmik göz hareketleri yapmak demektir. Bu hareket gözle sekizgen çizme, farklı yöne bakma ve göz hızlandırma şeklindedir. Göz egzersizleri sayesinde görme alanı genişler ve hızlı odaklanmak mümkün olur. Böylece okuma hızı ve anlama hızı önemli ölçüde artar.

Sessiz okuma yapın

Sessiz okumak ile kastettiğimiz yalnızca içinizden okumanız değil. Okuma yaparken dilinizin veya dudağınızın da oynamaması gerekir. Bu şekilde okumak aslında konuşma hızıyla okumaktır ve hızlı okumanın önündeki en büyük engellerden biridir.

Okuma pratiği yapın

Çok kitap okumak daha çok bilgi sahibi olmak demektir. Okuma pratiği yapmak okuma hızını artırmanın en temel yoludur. Kitap okuma alışkanlığınızı güçlendirerek kelime dağarcığınızı genişletmenin yanı sıra odaklanma becerinizi de artırabilirsiniz.

5N1K tekniği kullanın

Hızlı okuma teknikleri arasında en kolay uygulanabilen tekniklerden biri 5N1K (ne, neden, ne zaman, nasıl, nerede, kim) tekniğidir. Söz konusu soruları kendinize sorarak metindeki tüm bilgileri yakalayabilirsiniz. Bu sayede yan düşünceleri atlamamış, aynı zamanda konsantrasyonunuzu korumuş olursunuz.

Hızlı okumanın önündeki engelleri ortadan kaldırın

Hızlı okumanın önündeki engeller yalnızca iç monolog yaparak okumak veya kelimeleri grup olarak tek tek okumak değildir. Daha iyi anlamak için daha yavaş okumak gerektiği şeklindeki yanlış düşüncelerden kurtulmak gerekir. Zihin dakikada ortalama kelimeye anlam kazandırma potansiyeline sahiptir. Hızlı okuma ne kadar yüksek olursa anlama düzeyi o kadar yüksek olabilir.

Okuma için doğru ortamın oluşmasını sağlayın

Okuma ortamı okuma ve anlama becerilerinde oldukça etkilidir. Okuma hızını artırabilmek için dikkat dağıtıcı tüm unsurlardan arındırılmış ve doğru şekilde aydınlatılmış bir odada okuma yapmanızı öneririz.

KAPUD tekniği uygulayın

Serkan Aydın tarafından kaleme alınmış olan “+45 Anlayarak Hızlı Okuma” kitabında da yer verilen KAPUD tekniği bilgiyi hafızada tutmak için iyi bir yöntemdir. KAPUD aslında şu anlama gelir: Karar ver + planla + uygula + değerlendir.

Hatırlama ve öğrenmeye engel durumlar olabileceğini de göz önünde bulundurun

Hızlı okuma çalışmaları yapmak okuma hızını ve kalitesini artırmanın yanı sıra anlama ve hatırlama konusunda gelişim sağlamak açısından da faydalıdır. Ancak bazı durumların hatırlamayı ve öğrenmeyi zorlaştırdığını da göz önünde bulundurmak gerekir. Aşağıdaki tabloda hangi bilgilerin kolay hatırlanıp hangi bilgilerin zor hatırlandığını belirttik.

Zor hatırlanan bilgilerKolay hatırlanan bilgiler
Doğruluğundan şüphe duyulan bilgilerMantığa uygun olan ve gerçek olduğuna inanılan bilgiler
Belirli bir amaç olmaksızın öylesine öğrenilen bilgilerBir amaç doğrultusunda öğrenilen bilgiler
İlgi alanına girmeyen bilgilerİlgi alanına giren bilgiler
Üzerinde düşünmeden ezber yapılan bilgilerÜzerinde düşünülen, hatta araştırılan bilgiler
Tekrarı yapılmayan bilgilerTekrarlanan bilgiler
Önemli olmadığı düşünülerek öylesine öğrenilen bilgilerFaydalı olduğuna inanılan ve nasıl kullanılacağı bilinen bilgiler
Uykusuzken, stresliyken veya dikkatsizken öğrenilen bilgilerUykudan önce ve uykudan sonra, stres düzeyi düşükken ve dikkat yoğunken öğrenilen bilgiler

Özetle;

Bilginin meta haline geldiği ve bilgiye ulaşmanın kolaylaştığı çağımızda hızlı okumak önemli bir beceridir. Bu becerinin nasıl kazanılacağına değinerek okuma hızı kaç olmalı ve okuma nasıl hızlandırılır sorularını yanıtladık. Göz kaslarınızı çalıştırarak görme alanınızı genişletip okuduğunuz kelime sayısını kısa sürede artırabilirsiniz. Bunu yapmanızı sağlayacak hızlı okuma tekniklerini detaylıca öğrenmek için hızlı okuma eğitimi almanızı öneririz.

Online izmir 1 sinif hızlı okuma teknikleri teknikleri Eğitim Platformumuz, sizin yaş ve eğitim durumunuza göre 28 günlük, günde 40 dk çalışma yapabilecek şekilde özel bir eğitim programı hazırlar.

Sisteme giriş yaptığınızda size o gün çalışmanız izmir 1 sinif hızlı okuma teknikleri teknikleri gereken araç ve süreler gösterilerek dersinizi tamamlamanız istenir.

Günlük 40 dakikalık çalışma ile günün sonunda okuma hızınız en az 2 ile 4 kat arası artar.

Ayrıca günün izmir 1 sinif hızlı okuma teknikleri teknikleri istediğiniz saatinde bu çalışmaları tamamlayabilir, ara verebilir veya 60 gün boyunca platforma dilediğiniz zaman giriş yapıp serbest çalışmalar yapabilirsiniz.

Takistoskop, Gruplama, Hızlı Okuma ve Anlama eğitimlerinde izmir 1 sinif hızlı okuma teknikleri teknikleribulunduğunuz seviye anlık olarak kayıt edilipgelişim durumunuz otomatik olarak takip edilir. Seviyelerde başarılı oldukça okuma hızınız ve seviyeniz aşama aşama yükseltilir.

Bizim diğer kurs ve izmir 1 sinif hızlı okuma teknikleri teknikleri programlardan temel farkımız bu olup, hızlı okuma teknikleriyı size akıllı digital öğretmenlerle öğretiyoruz.

Nasıl Öğretiyoruz

Hızlı Okuma Platformumuz

Online eğitim platformumuzda izmir 1 sinif hızlı okuma teknikleri teknikleri bulunan araçlarla göz hızını artırma, göz görme açısını geliştirme, metinleri bloklar/gruplar halinde okuma çalışmaları yapabilirsiniz.

Neden Yavaş Okuyoruz?

Okuma hızımızın düşük olmasının nedeni yazıda baktığımız alandır. Her izmir 1 sinif hızlı okuma teknikleri teknikleri kelimeye tek tek baktığımızda her satır için ortalama 10 kez göz hareket ettirmek zorunda kalırız. Ama gözümüzün bakış açısı birden çok kelimeyi alabildiği taktirde bir izmir 1 sinif hızlı okuma teknikleri teknikleri satırlık kelimeyi 2 göz hareketine kadar indirebiliriz.

Göz çektiği fotoğrafları dilimizden yüzlerce defa süratli olarak beyine göndermekte ve beyin almaktadır. Sesli okuduğumuz zaman kelime 1 izmir 1 sinif hızlı okuma teknikleri teknikleri dakikayla sınırlandığı için okuma hızımız çok daha hızlı olan beyin kapasitemize yetişememekte, arta kalan beyin kapasitemiz, boşluğu başka düşüncelerle doldurmaya çalıştığından odaklanmamız ve okuma etkinliğimiz izmir 1 sinif hızlı okuma teknikleri teknikleri azalmaktadır.

Okuma esnasında, göz metin üzerinde soldan sağa doğru kayar; her kelime üzerinde duraklar. Bu duraklamalar esnasında, aynı bir fotoğraf makinesi gibi, gördüğü kelimenin resmini çekip izmir 1 sinif hızlı okuma teknikleri teknikleri beyne gönderir; beyin de daha önceden öğrenmiş olduğu bu sembolleri deşifre eder, bir araya getirir ve fikre ulaşır.

Okunmakta olan kelime gruplarını çok hızlı bir şekil izmir 1 sinif hızlı okuma teknikleri teknikleri de beyne rapor ederek çok kısa bir süre içerisinde algılanıp hazmedilmesini sağlayan bu teknikleri en önemli özelliğini bu madde sayesinde ortaya çıkarmaktadır. Hızlı okuma, dikkat izmir 1 sinif hızlı okuma teknikleri teknikleri eksikliği bulunan ve okuma sırasında konsantre olamayan insanlar için oldukça olumlu sonuçlar doğurmaktadır.

Hızlı Okuma Nedir?

Gözlerimiz, okuma sırasında metin üzerinde soldan sağa doğru kayarak ilerler ve izmir 1 sinif hızlı okuma teknikleri teknikleri her kelime üzerinde duraklar. Gözlerimiz bu duraklamalar sırasında aynen bir fotoğraf makinesi gibi gördüğü kelimenin resmini çekip beynimize gönderir; beynimiz daha önceden öğrenmiş olduğu bu izmir 1 sinif hızlı okuma teknikleri teknikleri sembolleri çözerek bir araya getirir ve anlamlı bir bilgiye dönüştürür.

Normal bir insan dakikada kelime okur. Günde e-posta, birçok rapor, kitap veya gazete okumak izmir 1 sinif hızlı okuma teknikleri teknikleri zorunda olan bir işadamı ya da sayfalık ders kitapları okuyan bir üniversiteli ya da ÖSS&SBS vb. sınavlarda kısa sürelerde yüzlerce soruyu okuyup cevaplaması gereken izmir 1 sinif hızlı okuma teknikleri teknikleri bir öğrenci için bu seviye çok yetersizdir.

Hızlı Okuma ve Anlama tekniği, takistoskop, gruplama vs gibi çeşitli göz egzersizleri araçlarıyla, göz algılama kapasitesini ve duraklama esnasında izmir 1 sinif hızlı okuma teknikleri teknikleri gözün görme alanını geliştirme esasına dayanmaktadır. Online kursumuza katılarak 28 Günlük eğitim sonunda, okuma ve anlama hızınız % oranında yükselebilir.


erzincan hızlı okuma eğitimi bingöl hızlı okuma eğitimi igdir hızlı okuma eğitimi sivas hızlı okuma eğitimi erzincan hızlı okuma teknikleri bingöl hızlı okuma teknikleri igdir hızlı okuma teknikleri sivas hızlı okuma teknikleri erzincan Hızlı Okuma ve Anlama Kursu bingöl Hızlı Okuma ve Anlama Kursu igdir Hızlı Okuma ve Anlama Kursu sivas Hızlı Okuma ve Anlama Kursu erzincan paragraf soruları bingöl paragraf soruları igdir paragraf soruları sivas paragraf soruları


Farkımız Ne?

Heceleyerek Okuma Nasıl Düzelir?

ÇEREZ POLİTİKASI

Sebit Eğitim ve Bilgi Teknolojileri A.Ş. (“SEBİT”) olarak, Kullanıcılarımız ve Kullanıcılarımızın olası ilgi alanları hakkında bilgi edinmek, pazarlama veya reklamcılık çalışmalarını kişiye özel sunabilmek için açık rızanıza istinaden küçük veri dosyaları niteliğindeki teknolojileri kullanmaktayız. Bu teknolojiler hakkında bilgi sahibi olmanız amacıyla, kullandığımız teknoloji türlerini, bunların ne işe yaradığını ve bu konudaki tercihlerinizin nasıl yönetileceğini açıklamak için işbu Çerez Politikası’nı hazırlamıştır.

Çerez Politikası’nın ve kullandığımız teknolojilerin daha iyi anlaşılmasına yardımcı olması için konu ile ilgili tanımlara aşağıda yer verilmektedir:

Çerez (Cookie) Nedir?

Çerezler, genellikle internet sitelerini ve çevrimiçi hizmetleri ziyaret ettiğinizde ve kullandığınızda cihazınıza kaydedilen, çoğunlukla harf ve rakamlardan oluşan küçük veri dosyalarıdır. İnternet sitelerinin daha verimli ve kullanıcıya özgü çalışmasını sağlamak ve raporlama bilgilerinin sunulması ve hizmet ya da reklamların kişiselleştirilmesi amaçlarıyla yaygın olarak kullanılırlar.

Çerez Türleri Nelerdir?

A. Kullandığımız Çerezler

-Kullanım ömrüne göre, oturum çerezleri ile kalıcı çerezleri,

-Aitliğine göre, birinci taraf çerezleri ile üçüncü taraf çerezlerini, 

-Kullanım amaçlarına göre, zorunlu çerezler, işlevsellik çerezleri, analitik çerezler ve reklam/hedefleme çerezlerini kullanmaktadır.

Bu çerez türlerin ne anlama geldiği ve nasıl çalıştıkları aşağıda açıklanmaktadır:

a. Kullanım Ömrüne Göre Çerezler

funduszeue.info Çerezleri 

Oturum çerezleri, Site’yi ziyaretiniz süresince Site’nin düzgün bir şekilde çalışmasını sağlayan çerezlerdir. Bu çerezler, Site’de dolaşmanızı kolaylaştırmak için kullanılır ve yalnızca Site’yi kullanımınız sırasında geçerlidir. Bir başka deyişle, oturum çerezleri “tarayıcı oturumu” süresince geçerlidir. Tarayıcı oturumu, internet tarayıcısı pencerenizi açtığınız an başlamakta, tarayıcı pencerenizi kapattığınız anda sonlanmaktadır. Dolayısıyla tarayıcınızı kapatmanızla birlikte, tüm oturum çerezleri silinmektedir.  

funduszeue.infoıcı Çerezler

Kalıcı çerezler, Site ziyaretçilerini kayıtlı kullanıcılardan ayırt etmek, Site’nin belirli bölümlerin içeriğini düzenlemek, bilgileriniz ve seçimlerinizin bir sonraki ziyaretinizde Sitemiz tarafından hatırlanmasına yardımcı olmak ve Kullanıcıların ilgi alanlarına göre hizmet vererek, Site üzerindeki deneyimlerini geliştirmek amacıyla kullanılan çerezlerdir. 

Kalıcı çerezler, Site’yi ilk ziyaretinizde oluşturulur ve tarayıcınızı kapattıktan veya bilgisayarınızı yeniden başlattıktan sonra dahi cihazınızda saklanır. Bir başka deyişle, kalıcı çerezler oturum çerezinden farklı olarak, sabit diskinizde sizin tarafınızdan silinmediği sürece kalır.  

b. Aitliğine Göre Çerezler

funduszeue.infoi Taraf Çerezleri

Birinci taraf çerezleri, ziyaret ettiğiniz internet sitesi tarafından tanımlanan çerezlerdir. Bu bağlamda, birinci taraf çerezleri doğrudan Site tarafından tanımlanan ve sadece Site tarafından okunabilen çerezlere verilen addır.

2.Üçüncü Taraf Çerezleri

Üçüncü taraf çerezler ise SEBİT iş ortakları, hizmet sağlayıcıları vb. üçüncü kişilere ait olan ve bu kişiler tarafından tanımlanan, yönetilen ve bilgisayarınıza kurulan çerezlerdir. 

c. Kullanım Amaçlarına Göre Çerezler

funduszeue.infou Çerezler

Zorunlu çerezler, Sitenin düzgün bir şekilde çalışabilmesi, Sitenin özelliklerinden ve sunulan hizmetlerden yararlanabilmeniz için tanımlanan ve kullanımı mecburi olan çerezlerdir. Bu çerezlerin kullanılmaması halinde Site’nin düzgün bir şekilde çalışması mümkün değildir.

2.İşlevsellik Çerezleri

İşlevsellik çerezleri Site’nin etkin şekilde kullanılması, tercihlerinizin hatırlanması, Site’nin isteklerinize cevap verecek şekilde optimize edilmesi gibi amaçlarla kullanılan çerezlerdir. Bu çerezleri kullanmadan, Sitede daha önce yapmış olduğunuz tercihlerinizi hatırlayamaz ve sizlere kişiselleştirilmiş bir deneyim sunamayız. Bu kapsamda, Sitemize giriş yaptığınızda sizi tanımamızı ya da belli olan tercihlerinizi, ilgi alanlarınızı, geçmişte görüntülediğiniz içerikleri hatırlamamızı sağlayan özelliklerin yer aldığı işlevsellik çerezlerini kullanmaktayız.

Belirtmek isteriz ki, işlevsellik çerezlerinin topladığı bilgiler, diğer internet sitelerindeki aktivitelerinizin takibini sağlamaz. 

funduszeue.infoik Çerezler

Analitik çerezler Site’yi ziyaret edenlerin sayısı, Site’de görüntülenen sayfaların tespiti, Site’yi ziyaret saatleri, Site sayfalarındaki kaydırma hareketleri gibi analitik sonuçların üretimini sağlar ve Sitemizin geliştirilmesine yardımcı olurlar. Bu nitelikte kullanılan çerezler bilgiyi anonim olarak depolar.

Kullanıcılarının Site’yi ziyaretleri hakkında daha fazla bilgi edinmek, kullanıcıların Site’yi nasıl kullandıklarını istatistiki bilgiler/raporlar ile analiz etmek amacıyla Google, Inc. tarafından sağlanan ve bir web analiz hizmeti olan Google Analytics’i ve Adobe Analytics’i kullanmaktadır. 

funduszeue.info Çerezleri

Site’de veya üçüncü şahıslara ait sitelerde, ilgi alanınıza uygun reklam ve diğer unsurlardan oluşan bir içerik sunmak için birinci kişi veya üçüncü kişi çerezleri kullanılabilir. Herhangi bir reklama tıklayıp tıklamadığınızdan hareketle, sunulan reklam ve içeriğin size hitap edip etmediğini anlamayı sağlayan çerez teknolojileri bu kapsamda yer almaktadır. Önemle belirtmek gerekir ki, her ne kadar bu çerezler, sizin diğer internet sitelerine yapmış olduğunuz ziyaretleri takip edebilse de, toplanan veriler ile sizin profiliniz arasında bağlantı kuramadığından genellikle gerçekte kim olduğunuzu tespit edemezler.

Bu kapsamda, SEBİT, hizmetlerini tanıtmak amacıyla kendisinin yönetmediği veya sahip olmadığı sitelere reklam verebilir; yine aynı amaçla, ilgi alanınıza yakın olan içerikleri tespit etmeyi ve sunmayı sağlayan reklam çerezlerini kullanabilir. Bu kapsamda, Site’ye ve reklam verdiği diğer internet sitelerine üçüncü taraf reklam çerezleri yerleştirebilir. Bu çerezler olmadan, size hitap eden ve ilgi alanlarınıza yönelen içeriklerle karşılaşamayabilirsiniz. Bu çerezler ayrıca reklamlarımızın verimliliğini ölçmek için kullanılmaktadır. Yukarıda açıklanan amaçlarla tarafımızca Facebook Pixel kullanılmaktadır.

Çerezler Ne Amaçla ve Nasıl Kullanır?

Sitemizi, çevrimiçi hizmetlerimizi ve uygulamalarımızı kullanırken, kişisel bilgilerinizi hatırlamak için çerezleri ve diğer teknolojileri kullanırız. Çerezleri kullanmaktaki amacımız, Site’yi kullanma deneyiminizi daha rahat ve kişisel bir hale getirerek siz değerli kullanıcılarımızın memnuniyetini arttırmaktır. 

Çerezleri Nasıl Yönetebilirsiniz?

Site’yi açtığınızda veya kullanırken, çerez bilgilerinizin işlenmesine onay vermeniz halinde çerez verilerinizi işlememize açık rıza vermiş sayılırsınız. 

Çerez kullanmamıza ilişkin onay vermeniz halinde, vermiş olduğunuz bu onayınızı istediğiniz zaman geri çekebilir ya da değiştirebilirsiniz. Çoğu tarayıcı internet sitelerindeki çerezleri görüntülemenize, yönetmenize, silmenize ve engellemenize izin verir. Artık çerez almak istemiyorsanız çerezleri kabul etmek, reddetmek ve silmek için internet tarayıcınızı kullanabilirsiniz. Bunun için tarayıcınız tarafından sağlanan talimatları izleyin (genellikle "Help" (Yardım), "Tools" (Araçlar) veya "Edit" (Düzenle) ayarlarında bulunur). 

Genel tarayıcılarda çerezlerin nasıl kontrol edileceği ile ilgili rehber aşağıda verilmiştir.

Google Chrome: funduszeue.info?co=funduszeue.inform%3DDesktop&hl=tr

Mozilla Firefox:

funduszeue.info

MacOS Safari:

funduszeue.info

Microsoft Internet Explorer:

funduszeue.info

Mobil cihazınızda çerezlerin nasıl kontrol edileceği ile ilgili rehber aşağıda verilmiştir.

Apple Cihazlarda:

Tarama geçmişinizi ve çerezleri silmek için: "Ayarlar> Safari> Geçmişi ve Web Sitesi Verilerini Sil" adımlarını izleyiniz.

Yalnızca çerezleri silip geçmişinizi tutmak için: "Ayarlar> Safari-> İleri Düzey> Web Sitesi Verileri> Tüm Web Sitesi Verilerini Sil" adımlarını izleyiniz.

Çerezleri engellemek için: "Ayarlar> Safari> Tüm Çerezleri Engelle" adımlarını izleyiniz.

Android Cihazlarda:

Çerezleri silmek için: "Chrome uygulaması> Ayarlar> Gizlilik> Tarama verilerini temizle> Çerezler, medya lisansları ve site verileri> Verileri Temizle" adımlarını izleyiniz.

Çerezleri engellemek için: "Chrome Uygulaması> Ayarlar> Site Ayarları> Çerezler" adımlarını izleyiniz.

Diğer tarayıcı ve cihaz türleri hakkında bilgi edinmek için bu linklerden yararlanabilirsiniz. funduszeue.info, funduszeue.info

Belirtmek isteriz ki, çerez kullanımını reddetseniz de Site’yi kullanmaya devam edebilirsiniz fakat bu durumda Site’nin bazı alanlarını ve özelliklerini kullanamayabilirsiniz. 

Bu Site’yi kullanarak yukarıda açıklanan amaçlar doğrultusunda çerez kullanımını kabul etmektesiniz.

Bizimle İrtibata Geçin

Çerez Politikası’na ilişkin sorularınız için bizimle [email protected] adresine e-posta göndererek iletişim kurabilirsiniz. 

Çerez Politikasındaki Değişiklikler

Bu Çerez Politikası’nın Yürürlük Tarihi aşağıda belirtilmiştir. Sunduğumuz Hizmetlerde ve kullandığımız teknolojilerde değişiklik olması durumunda bu Çerez Politikası’nı güncelleyebiliriz. Çerez Politikası’nda esaslı bir değişiklik yaptığımız takdirde Site’de güncellenmiş Çerez Politikası ile birlikte sizlerin dikkatini çekecek bir bildirim yayınlanacaktır. Ayrıca bu durumu kayıtlı iletişim bilgilerinizi (örneğin, e-posta, bildirim veya eş değerdeki başka bir yöntem) kullanmak suretiyle size bildiririz. Bahsi geçen bildirimleri yaptıktan sonra Site’yi ve hizmetleri kullanmaya devam etmeniz halinde Çerez Politikası’ndaki değişiklikleri kabul etmiş sayılırsınız. Bu Çerez Politikası’nın en son ne zaman güncellendiğini görmek için, lütfen aşağıdaki “Son Güncelleme” kısmına bakın.

Yürürlük Tarihi:

Son Güncelleme:

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası