çift rahim zararlı midir / Çift Rahim Nedir, Neden Olur? | Tüp Bebek Tedavisi | Dr. Ali Osman Koyuncuoğlu

Çift Rahim Zararlı Midir

çift rahim zararlı midir

Bahçeci Sağlık Grubu

Çift Rahim

Çift Rahim; Birçok kişi önemli ya da önemsiz küçük ya da büyük olmak üzere kimi zaman gebe kalmayı önleyebilecek sorunlarla karşı karşıya kalabilir.

Vücutta sonradan meydana gelen veya doğuştan olan problemler bazı sistemlerin görevlerini gerçekleştirememesine ve daha büyük problemlere neden olabilir. Erkek veya kadınlarda doğuştan olan bazı problemler kişilerde kısırlık gibi doğumsal problemlere yol açabilir.

Bu doğumsal problemler de kişilerin bebek sahibi olmasına mani olabilir. Birçok kadın farkında bile olmadığı, hiçbir belirti göstermeyen bazı doğumsal anomalilere sahiptir.

Nadir de olsa görülen doğumsal anomalilerden biri de çift rahimdir. Normal doğumların ortalama olarak %’ünde çift rahimlilik problemi görülebilir. Bu yazıda çift rahim nedir, çift rahim belirtileri nedir, çift rahim gebeliği nasıl etkiler gibi soruların cevaplarını vereceğiz.

Çift Rahim Nedir?

Anneler bir kız bebeğe hamile kaldıklarında bu bebeğin rahmi yumurtalık tüplerinden başlayarak gelişmeye başlar. Gebeliğin ileri ki aylarında ise oluşmaya başlayan yumurtalık tüpleri iyice gelişerek birleşir ve bebeğin rahmini oluşturur. Bu, normal bir rahim oluşmasının aşamalarıdır ancak bazı durumlarda tüplerin birleşmesi aşaması gerçekleşmez.

Bu durumda bebekte bir değil, iki rahim oluşmuş olur. Bir değil iki rahim ağzı bulunması durumuna da çift rahim veya dubleks rahim denilmektedir. Çift rahim durumunda bazen tanı bile konulamamaktadır ve bu durum üreme döneminde bazı problemlere neden olabilmektedir.

Çift Rahim Belirtileri Nelerdir?

Çift rahim problemi genel olarak fazla belirgin belirtileri olmayan bir durumdur. Zaten bu yüzden de teşhis edilmesinde sorun yaşanır. Rahim, iç kısımda bulunan ve sadece olası bir gebelik zamanında bebeğin gelişmesini sağlayan bir organdır.

Bu yüzden çift rahim durumunun gebelik dışında herhangi bir belirtisi fark edilemeyebilir ve herhangi bir şikayete neden olamayabilir. Bu problemin bazı kadınlarda meydana getirdiği farklı belirtiler de olabilir. İşte bu belirtilere örnekler:

  • Adet döneminin yani kanama başlangıcının öncesinde veya adet dönemi içinde meydana gelen şiddetli ağrı durumu,
  • Adet görülme sıklığında meydana gelen düzensizlik,
  • Normalden fazla olarak aşırı adet kanaması görülmesi,
  • Karında kitle, dolgunluk, şişkinlik hissi

olarak sıralanabilir. Bu şikayetler adet görmekte olan birçok kadında farklı sebeplerden de olsa görülebildiği için bu belirtilerin asıl nedeninin ne olduğu ancak doktor kontrolünde öğrenilebilir. Bu yüzden kişinin kendinde bu belirtileri görmesi durumunda doktor kontrolünü aksatmaması gerekmektedir.

Çift Rahim Teşhisi Nasıl Konur?

Kişi, sıraladığımız belirtileri kendinde gördüğü zaman uzman doktora başvurmalıdır. Hızlıca bazı testler ve muayene yapılması gerekir. Bu testlerin veya muayenenin sonucunda hastaya teşhis konulabilir. Belirtiler gözlenmediği taktirde, gebelik durumunda gerçekleştirilen muayenede bu durum açığa çıkabilir.

Belirtiler görüldüğünde ise; doktora başvurulması durumunda ilk akla gelen genelde kist ya da miyom varlığı olur. Doğruluğu ultrasonda netleştirilir. Ultrason dışında bilgisayarlı tomografi, histerosalpigografi, histeroskopi ve laparaskopi gibi teşhis yöntemleri de kullanılabilmektedir.

Çift rahim tanısı konulduktan sonra doktor ihtiyaca ve durumun ciddiyetine yani şiddetine göre tedavi yöntemleri belirlemektedir.

Çift Rahim Çeşitleri Nelerdir?

Cift rahim sorunu 2 farklı tip olarak görülür. Bu problemle karşı karşıya kalan kadınlarda çift rahim durumu çift rahim ağzı veya ikiye ayrılmış şekilde bulunan 2 vajina şeklinde görülebilmektedir. Bu 2 tip çift rahim durumunda da cerrahi müdahaleler ile düzelme yani tedavi sağlanabilmektedir.

Çift Rahim Tedavisi Nasıl Yapılır?

Çift rahim durumu genellikle belirti göstermediği için ve gebelik durumuna kadar fark edilmediği için herhangi bir tedavi de gerçekleştirilemez.

Tedavi yapılabilmesi için öncelikle bir doktor tarafından teşhis konulmalıdır. Çift rahimli olduğu tespit edilen bir kişide genellikle ciddi sorunlar yoksa ve gebe değilse ameliyat tercih edilen bir yöntem değildir. Çift rahim durumu genellikle çok büyük problemler yaratan sağlık sorunlarına neden olmadığı için ameliyata gerek duyulmaz.

Yapılması gerekiyorsa; bu ameliyatta çift rahim birleştirme işlemi gerçekleştirilir. Gebelik durumunda kontrol tamamen doktorda olmalıdır ve tedavi yöntemini de doktor belirlemelidir. Gebelik süreci ve doğum için belirli önlemler alınmalıdır.

Çift Rahim Durumu Gebeliği Nasıl Etkiler? Çift Rahim Problemi Gebeliğe Engel Olur Mu?

Düşünülenin aksine çift rahim durumu rahim ve yumurtalık kanallarının işlevini etkilemediği için bazı istisnalar dışında herhangi bir düşük / ölü doğuma neden olmaz ve gebeliğe engel olmaz.

Bu istisnalar rahimin genişliğinden ve yapısal bozukluğundan kaynaklıdır. Kadının normal şekilde gebe kalmasından sonra, bebeğin anne karnında büyümesi sürecinde bebeğin anne rahmine sığamaması gibi bir durum söz konusu olabilir. Bebeğin anne rahmine sığamama durumlarında erken doğum veya düşük durumu gözlenebilir ve bebek kayıpları yaşanabilir.

Ayrıca çift rahim durumu yapısal yani bir şekil bozukluğu olduğu için bebeğin rahim içerisindeki pozisyonu ve doğum sırasında anne karnından geliş yönüyle alakalı da bazı problemler yaratabilir. Çift rahim durumunda oluşabilecek bu tür problemlere karşı gebelik sürecinde sürekli doktor kontrolünde bulunmak önerilir.

Çift Rahimli Kadınlar Nasıl Gebe Kalabilir?

Çift rahim teşhisi konulmuş kadınlar da doğal yollarla veya üremeye yardımcı tedavi yöntemleri ile gebe kalabilir. Ayrıca çift rahimli kadınlar hem tekil hem de çoğul gebelikler yaşayabilir.

Çift rahim durumunda her iki rahim de fonksiyonel özelliklerini kaybetmediği için bu iki rahimde aynı anda döllenme durumu gözlenebilir. Ancak rahimdeki bebeğin geliştikçe rahime sığamaması ve rahimdeki veya doğum anındaki pozisyonunda oluşan problemlerden dolayı iki rahimin birden döllenmesi yani iki rahimde birden gebelik görülmesi durumu oldukça risklidir.

İki rahimde de gebelik görülmesi durumunda doktor kontrolü daha da önemli hale gelir ve detaylı kontrol gerekir.

Ayrıca çift rahimli kadınlarda bir rahimde gebelik görüldüğü durumda bir diğer boş olan rahimde adet kanaması devam edebilmektedir. Kadınlar gebelik durumunu anlayabilmek için genelde adet olma sürecini takip eder ve adetinin kesilmesini bekler fakat çift rahim olması durumunda gebelik sürecinde de adet kanaması devam edebildiği için gebelik durumu anlaşılamayabilir bu nedenle kadının vücudunun göstermiş olduğu belirtilere çok dikkat etmesi gerekir. Bu tür durumlarda gebelik kontrolü kanda gebelik testi veya ultrason ile görüntüleme yöntemiyle yapılabilmektedir.

Sonuç olarak çift rahimli kadınlar doğal yollarla da gebe kalabilir fakat gebelik sürecinde bebeğin gelişmesi ile birlikte yukarıda da belirtildiği gibi bazı problemler oluşabilmektedir. Bu problemlerin yaşanmaması ve bebek kaybı olmaması için çift rahim problemi yaşayan gebelerin sürekli doktor kontrolünde bulunması önerilir.

Çift Rahimli Olan Kadınların Gebeliklerinde Görülebilecek Riskler Nelerdir?

  • Anne karnındaki rahim alanı ikiye bölündüğü için yarısı kadar küçülür. Bu yüzden bebek rahim içerisine yerleşmekte problem yaşar ve bu durumda düşük görülebilir.
  • Anne karnına yerleşen bebek doğru pozisyon alamadığı için makat gelişinde bulunabilir. Bu problem nedeniyle çift rahim durumunda oluşan gebelikte doktorlar tarafından normal doğum değil sezaryen doğum yapılması önerilir.
  • Çift rahim problemi yaşayan kadının gebelikleri birkaç kere üst üste düşük ile sonuçlanmışsa problem yaşayan kadının sağlıklı bir gebelik geçirmesi ve doğum yapabilmesi için doktor kontrolünde rahim birleştirme ameliyatı olması gerekir.

Aklınıza takılan tüm sorularınız için Umut Ol Umut Bul Facebook grubumuza üye olabilirsiniz.

Çift Rahim Nedir?

Hamile kalmak isteyen kadınların karşısına kimi zaman çok ciddi sorunlar, kimi zamansa basit, ancak gebe kalmayı engelleyici sorunlar çıkabiliyor. İnsan anatomisi çok ilginç bir kuruluma sahip ve bu kurulumda var olan herhangi bir basit değişiklik bile çok ciddi sorunlara sebep olabiliyor.

Bu bağlamda kadınların üreme yetileri de küçük, büyük pek çok sorunla sekteye uğrayabiliyor. Aslında pek çok kadının haberdar olmadığı, çok nadir görülen doğumsal anomalilerden birisi olarak “çift rahim” durumu da kimi zaman sorun yaratabiliyor. Peki, nedir “çift rahim”, neden olur ve gebeliğe engel midir?

Çift rahim nedir?

Anneler bir kız bebeğe gebe kaldıklarında bu bebeğin rahmi, öncelikle yumurtalık tüpleri ile gelişmeye başlıyor. Bebek rahimde büyüyüp geliştikçe bu tüpler birleşerek bebeğin rahmini oluşturuyor. Normal şartlar altında bu sürecin böyle gelişmesi gerekir. Ancak bazı bebeklerde bu tüpler birleşemiyor ve bunun sonucunda olması gerektiği gibi bir değil, iki adet rahim oluşuyor. Bu durum ise “çift rahim” ya da “dubleks rahim” olarak adlandırılıyor.

Çift rahim durumunda genel olarak iki ayrı rahim ağzı bulunmaktadır. Çift rahim sorunu çok nadiren karşılaşılan bir durumdur. Yine çok sık rastlanmamakla birlikte bazı çift rahimli kadınların vajinaları da çift olabiliyor ya da vajina resmen ikiye ayrılmış bir şekilde görülebiliyor. Aynı şekilde nadir rastlanan çift rahim vakalarının bazılarında duruma tanı bile konamayabiliyor.

Çift rahim sorunu çok nadiren görülmekte, normal doğumların ortalama olarak % 2 -% 4’ünde çift rahim sorununa rastlanmaktadır.

Çift rahim belirtileri nelerdir?

Rahim, içte olan ve sadece olası bir gebelikte bebeği içinde barındırıp geliştirme görevi olan bir organdır. Dolayısıyla da rahimle ilgili anomaliler genellikle gebelik vakaları dışında belirti vermez ve tespit edilemez.

Bu bağlamda çift rahim sorunu da aslında çok ciddi belirtilerle kendini göstermez ve hatta çoğu zaman gebelik olmadıkça hiçbir zaman fark edilmeyebilir. Ancak bazı kadınlarda bazı durumlarla kendini gösterme ihtimali de bulunmaktadır. Bu durumlar;

  • Adet kanaması başlamadan önce ve adet döneminde çok şiddetli ağrı,
  • Adet düzensizlikleri,
  • Normal dışı bir şekilde yoğun adet kanaması,
  • Karında kitle ya da dolgunluk hissi şeklinde sıralanabilir.

Çift rahim tanısı nasıl konur?

Kadın gebe kaldığında ya da yukarıda sıralanan şikayetlerle bir uzmana başvurduğunda bir takım testler ve muayeneler yapılacaktır. Zaten bu şikayetler kist, miyom ya da pek çok kadın hastalığında rutin olarak gözlenmektedir. Şikayetlerin nedenini tespit etmek için ultrason muayenesi yapılacaktır.

Eğer çift rahim sorunu varsa bu, alt karına yapılan ultrason muayenesinde tespit edilebilir. Ayrıca bilgisayarlı tomografi, histerosalpigografi, histeroskopi ve laparaskopi gibi yöntemlerle de çift rahim tanısı konabilir. Tanı konulduktan sonra da doktor durumun şiddetine göre tedavi yöntemini belirlemektedir.

Çift rahim çeşitleri nelerdir?

Çift rahim sorunu iki tür olarak görülür. Bunlardan birisi çift rahim ağzı, bir diğeri ise ikiye ayrılmış şekilde bulunan 2 vajina şeklindedir. Bu tür vakalarda bazı cerrahi müdahalelerle bu durumlar düzeltilebilir, tedavi edilebilir.

Çift rahim nasıl tedavi edilir?

Çift rahimli olduğu tespit edilen kadının ciddi bir rahatsızlık durumu yoksa çift rahim ameliyatı çok sık olarak tercih edilen bir yöntem değildir. Çünkü çift rahim genellikle çok riskli sağlık sorunlarına da neden olmaz. Bu sebeple de çift olan rahmi birleştirme ameliyatı çok nadir vakalarda yapılmaktadır.

Ancak gebelik söz konusu olduğunda bu sürecin doktor kontrolünde seyretmesi, tedaviye gerek olup olmadığının da doktor tarafından belirlenmesi gerekiyor. Aynı bağlamda gebelik süreci ve doğum için de gerektiğinde bazı önlemler alınabilir.

Çift rahim sorunu gebeliğe engel olur mu?

Kadınlarda çok nadir olarak görülen ve aslında gebelik süreci hariç fark edilmeyen, şikayete sebep olmayabilen çift rahim vakası, kadının gebe kalmasına engel olan bir durum değildir. Ancak kadın normal bir şekilde gebe kaldıktan sonra gebeliğin ilerleyen dönemlerinde bebeğin rahme sığmaması gibi bir sorun yaşanabilir.

Böyle bir durumda erken doğumlar ya da düşük gibi sorunlar yaşanabilir, bebek kayıpları olabilir. İşte bu tür sorunlara karşı önlem almak amacı için de çift rahimli kadının, gebeliği takip eden doktor ile sürekli iletişim halinde olmaya özen göstermesi gerekir.

Çift rahimli kadınlar nasıl gebe kalabilir?

Çift rahmi olduğunu öğrenen kadınlar genellikle ilk olarak “Çift rahim hamileliğe engel mi?” sorusunun yanıtını düşünürler ve olası bir olumsuzluk için endişe ederler. Ancak şüphelerin aksine çift rahim anomalisi gebeliği engelleyen bir durum değildir.

Çift rahimli kadınlar da gebe kalabilirler. Fakat çift rahim durumu, bir şekil bozukluğu olduğu için bebeğin rahim içerisindeki pozisyonu ve geliş yönüyle ilgili bazı sorunlar yaşanabilir. Yani yukarıda da anlatıldığı gibi bebek rahme sığmayabilir, bebeğin pozisyonu doğru olmayabilir.

Çift rahim durumunun gebe kalmaya engel olmadığını kanıtlar bir diğer veri olarak da; çift rahimli kadınların sadece tekil değil, ikiz gebelik de elde edebildiklerinin altını çizmekte fayda var. Çünkü ikiz gebelik durumunda iki rahim de kendi fonksiyonunu koruduğu için aynı anda her ikisinde de döllenme gerçekleşebilir.

Ancak bu tür bir durumun oldukça riskli olduğu bir gerçektir. Bu tür vakalarda gebelik çok yakından doktor kontrolünde devam etmelidir.

Çift rahimli kadınların bir rahminde gebelik varken diğer rahminin ne durumda olduğu konusunda ise; bir rahimde gebelik oluşmuşken diğer rahimde adet kanamasının devam edebileceği söylenebilir. Yani kadın hamilelik şüphesi için adet kanamasının kesilmesini bekliyorsa rahimlerden birinde olan gebelik uzun bir süre anlaşılmayabilir. İşte bu sebeple de kadının gebelik dolayısıyla vücudunun gösterdiği belirtileri dikkatli takip etmesi gerekir.

Yukarıda anlatılanların tamamı göz önünde bulundurulduğunda çift rahim durumunun bir doğumsal anomali olduğu, kadının rahminin olması gereken gibi birleşemediği için ikili şeklinde kaldığı söylenebilir. Ancak çift rahim durumunun gebe kalmaya engel olmadığı, tıpkı diğer doğal yolla elde edilen gebeliklerdeki gibi bir süreçle gebe kalınabilmesi söz konusudur.

Yani çift rahimli kadınlar da normal gebe kalabilirler. Ancak gebelikte çok yakından takip edilmezlerse birtakım riskler taşımaktalar.

Çift rahimli olan kadınların gebeliklerinde hangi riskler vardır?

  • Gebelik rahim içerisine tam olarak yerleşemediği için düşük olabilir.
  • Bebek, rahim içinde doğru pozisyon alamayacağı için makat gelişinde olabilir.
  • Üst üste birkaç kez düşük olursa kadının sağlıklı bir gebelik için rahim birleştirme ameliyatı olması gerekebilir.

Çift rahim durumu gebeliğin seyrini nasıl etkiler?

Çift rahimli kadınların gebe kalmalarını engelleyen bir durum yoktur. Çünkü çift rahmi olan kadınlar da diğerleri gibi sağlıklı bir şekilde hamile kalabilirler.

Bir tür genital organ bozukluğu olan bu durum, rahim ve yumurtalık kanallarının işlevlerini etkilemediği için gebeliğe engel bir sorun teşkil etmez. Bu bağlamda çift rahimli olmak döllenmenin gerçekleşmesine engel olmadığı için anomali olarak bile kabul edilmez.

Yani çift rahimli kadınlarda da döllenme, rahimde normal şartlarda gerçekleşir. Ancak hamileliğin ileriki dönemlerinde bebeğin büyümesi ile rahme sığmaması sorunundan dolayı erken doğum ya da düşük olabilir.

Category: Jinekoloji

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası