takıntı nedir nasıl kurtulunur / Takıntılı düşüncelerden kurtulmanın 6 yolu

Takıntı Nedir Nasıl Kurtulunur

takıntı nedir nasıl kurtulunur

Takıntılardan Kurtulmak

Takıntılardan kurtulmak hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız bu yazımız tam olarak sizin için hazırlandı. Hep birlikte takıntının aslında ne anlama geldiğini ve takıntılardan kurtulmak hakkında önerilenleri detaylı bir şekilde inceleyelim.

Takıntılar, bireylerin gündelik yaşam kalitesini ve işlevselliğini olumsuz yönde etkilemektedir. Örneğin bu takıntılar; evden çıktıktan sonra kapıyı kapatıp kapatmadığınıza, ütünün fişini çekip çekmediğinize yönelik olabilirken kendinizin veya önemsediğiniz insanların/canlıların başına olumsuz bir olay gelecekmiş gibi bir hisse kapılmaya yönelik de olabilir. Yazımızın ilerleyen kısımlarında takıntılardan kurtulmak mümkün müdür sorusuna yanıtlar arayıp bu konuyu detaylandıracağız.

Takıntı Nedir?

Yazımızın asıl konusu takıntılardan kurtulmak olsa da öncelikle takıntı kelimesini tanımlayıp anlamak gerekir. Literatürde obsesyon olarak bilinen takıntı, bireyin aklına istemsizce gelen ve onu konforlu hissettirmeyen düşüncelerdir. Her şeyin simetrik olması, aşırı titizlik ve buna benzer düşünceler birer takıntıdır. 

Takıntı ve OKB (Obsesif Kompulsif Bozukluk) Arasındaki Farklar

Takıntı sahibi her bireyin OKB (Obsesif Kompulsif Bozukluk) sahibi olduğunu söylemek pek de mümkün değildir. Elbette bahsi geçen iki rahatsızlığın benzer yönleri mevcuttur. Bireyler, her iki rahatsızlıkta da takıntı (obsesyon) haline getirdiği düşünce ve eylemlere sahiptir. Örneğin birey, evden çıktıktan sonra kapıyı kapatıp kapatmadığını çoğu kez kontrol eder. OKB’nin temelinde takıntılar ve takıntılı düşünceler yatmaktadır. Eğer bu takıntı ve takıntılı düşünceler, bireyin gündelik hayatının büyük bir bölümünü kapsar duruma gelmişse birey, OKB (Obsesif Kompulsif Bozukluk) ihtimalini göz ardı etmemeli ve takıntılardan kurtulmak için profesyonel bir destek almalıdır.

Takıntılardan kurtulmak için online psikolog desteği alabilirsiniz. 

Takıntı Belirtileri

Takıntılara sahip bireylerin, takıntılardan kurtulmak için öncelikle rahatsızlıklarının farkında olmaları gerekmektedir. Literatürde takıntının obsesyon olarak adlandırıldığından bahsetmiştik. Kompulsiyon ise bireyin aklına getirdiği takıntılı düşünceleri yok etmek amacıyla yaptığı hareketlerdir. Şimdi hep birlikte maddeler halinde takıntı belirtilerini inceleyelim.

Obsesyon Boyutundaki (Düşünsel) Belirtiler:

Mikrop, virüs ve pislik bulaşacağından endişe etme

Yanlış veya hatalı bir hareket yapmaktan korkma

Canlılara zarar vermekten endişe etme

Toplum içerisinde rezil olma düşüncesi

Simetri, mükemmellik ve aşırı düzen takıntısı

Kompulsiyon Boyutundaki (Davranışsal) Belirtiler:

Kapı, ocak, ütü, priz vb. nesneleri istemsizce ve çoğu kez kontrol etme

Bireyin temizlendiğine emin olasıya dek duş alması veya ellerini yıkaması

Gündelik işleri belirli bir sayıda yapma

Başkalarıyla tokalaşmama, sarılmama, fiziksel temastan kaçınma

Herhangi bir işi yaparken sesli veya sessiz şekilde sayı sayma

Rahatsız edici düşünceleri düşünmekten kendini alıkoyamama

Bazı kelime veya kelime gruplarını tekrar etme

Takıntıların Kaynağı Nelerdir?

Kişinin sahip olduğu takıntı veya takıntıların kaynağını öğrenmesi, takıntılardan kurtulmak için atılan önemli adımlardan bir tanesidir. Psikanaliz biliminin kurucusu olan Sigmund Freud, bireyin kişilik yapısının büyük bir kısmının çocukluk döneminde şekillendiğini savunmuştur. Neden yaptığımızı bilmediğimiz davranışlarımızın, herhangi bir şeyi neden sevip sevmediğimizi açıklayamadığımız durumların kaynağı genellikle çocukluğumuzda yatmaktadır. Uzmanlara göre OKB (Obsesif Kompulsif Bozukluk) ve takıntılar, çocukluk döneminde oluşmaya başlamakta ve ilk belirtilerini vermektedir. Bilinenin aksine OKB ve takıntı, sadece yetişkinlerde görülmemektedir. Çocukluk döneminde temelleri atılan OKB ve takıntı, yetişkinlik döneminde şiddetlenir ve kendisini açığa çıkarır. Bu noktada ebeveynlerin, çocuklarının gelişim evrelerini dikkatlice izlemesi ve eğer bir sıkıntı gözlemlerlerse bir çocuk psikoloğu yardımı almaları gerekir. Yetişkin bireylerde ise takıntılardan kurtulmak imkansız değildir. Siz de hemen alanında uzman olan ruh sağlığı profesyonellerinden online psikolog desteği alabilirsiniz.

Takıntılardan Kurtulmak için Neler Yapılmalı? 

Bir önceki konu başlığı altında bahsettiğimiz üzere takıntılar, çocukluk yıllarında oluşmaya başlar. Takıntılardan kurtulmak adına ebeveynler, çocuklarını gözlemlemeli ve ihtiyaç halinde çocuklarına uzman bir psikolog yardımı aldırmalıdır. Bireyin çocukluk döneminde oluşmaya başlayan takıntılar, ebeveynleri tarafından fark edilmediği müddetçe yetişkinlik döneminde şiddetlenip artabilir. Fakat bu demek değildir ki yetişkin bir birey, takıntılarından kurtulmak için geç kalmıştır. OKB veya takıntılarından şikayetçi herhangi bir birey, güvendiği ve onunla konuşurken rahat hissettiği bir psikologdan profesyonel yardım aldığında zamanla iyileşmeye başlayacaktır. 

Paylaşmak Güzeldir :)

Takıntılı düşüncelerden kurtulmak için 5 yöntem

Sadi Şirazi’ye sormuşlar &#;İnsan nedir?&#; diye; &#;İnsan üç beş damla kan, binbir endişedir&#; demiş. Endişe, vesvese, obsesyon, takıntı&#;

İnsan doğası gereği böyledir. Zihin takıntılı, kuruntulu düşünceler üretmeye meyillidir. Kafamızın içerinde bizi rahatsız eden bazı düşünceler, ki bunlar genelde negatiftir, aklımıza geldiğinde bile rahatsızlık verir ve biz düşünmek istemedikçe daha da büyüyerek zihnimizde yer eder. Büyüdükçe de hayatı felç edecek hale gelebilir.

Peki hangi konularda takıntılı düşüncelere saplanırız?

Cinsel, dini, maddi ve şüpheye dayalı konular genel anlamda takıntılı düşüncelere en açık olunan alanlar. Takıntılı düşüncelere en çok meyilli olan insanlar ise mükemmeliyetçiözl yapıdaki insanlardır. Her şeyi doğru yapmaya çalışan, hata yapmaktan çekinen insanlar obsesyona daha fazla yakalanıyor.

Zihinden biraz uzaklaşıp gerçek dünyaya döndüğümüzde ise şunu rahatlıkla söyleyebiliriz ki bir şeyi düşünüyor olmamız, onu istediğimiz veya yaptığımız anlamına gelmiyor. Düşünceler ve gerçekler etkileşim içerisinde olsa dahi farklı iki dünya.

Peki zihnimizin susmadığı, daha çok konuşup devamlı düşünce ürettiği zamanlarda ne yapmak gerekiyor? Savaşmamak ve onlara zihinde yer açmak&#; Onlarla mücadele etmeyi bırakmak, düşüncelerin suyun üzerinde yüzmelerine izin vermek gerekiyor. Takıntılı düşüncelerin anı etkilemesine izin vermemek ve yaptığın şeyi yapmaya devam etmek. Böylece takıntılı düşünceler daha az önemli hale gelecek.

Takıntılı düşüncelerden kurtulmak için uygulanabilecek beş yol ise şu şekilde&#; 

1- Takıntıları tanımlamak: Akılımıza gelen negatif düşünceleri yazmak faydalı olabilir. Düşüncenin farkına varmak önemli.
2- Olumlu tarafları ve alternatif çözümleri düşünmek: Negatif düşüncelerin başımıza gelme olasılığını düşünmek. &#;Gelse ne yapabilirim ve hayatıma nasıl devam edebilirim?&#; şeklinde çözümler üretmek.
3- Pozitif insanlarla vakit geçirmek: Bizi aşağı değil, yukarı çeken insanlarla vakit geçirmek.
4- Spor, yoga, pilates veya yürüyüş yapmak: Bu aktiviteler doğal yoldan seratonin hormonunu sergiler, mutlu insanlar daha az takıntılı düşüncelerle karşı karşıya kalır.
5- Uyku: Uzmanlar yetişkin insanların günde saat arasında uyuması gerektiğini belirtiyor. Eğer uyku düzenininiz iyiyse ve yeteri kadar uykunuzu alıyorsanız zihniniz daha sağlıklı düşünür ve negatif düşüncelere daha az meyilli olur.

İlginizi çekebilir: Duyguları yoğun yaşamak: Ayrılık acısını neden bir taraf kolay atlatır, diğer taraf çok ağır yaşar?

Özlem Özkılınç
Özlem Özkılınç
Yatırım Planlama Yöneticisi olan Özlem Özkılınç, yılında Karamürsel’de doğdu. Lisans eğitimini Kocaeli Üniversitesi İşletme bölümünde tamamladıktan sonra lojistik alanında çalıştı, hala otomotiv sektöründe Devam

Yaşamı kısıtlayan takıntılardan nasıl kurtulabilirsiniz?

Haberin Devamı

Simetri Düzen Takıntıları:

Kişi tüm yaşamında ve yaşadığı her yerde hastalık derecesinde aşırı düzgün ve simetrik olmaya dikkat eder ve bu onun tüm işlerini aksatacak kadar zamanını alır. 

Dini İçerikli Takıntılar:

Kişinin aklına istemsiz olarak, inancı ya da görüşlerine karşıt bir biçimde, sıkıntı yaratacak şekilde dini içerikli takıntılı düşünceler gelir. O sırada bu düşüncelerini kontrol edemez, yoğun kaygı ve suçluluk hissine kapılır. 

Cinsellikle İlgili Takıntılar:

Kişinin aklına istemsizce kendine, yaşına hiç yakıştıramadığı biçimde, cinsel obsesyonlar ya da eşcinsel olma korkusu ile ilgili takıntılar gelebilir. Eşcinsel olmaktan, eşcinsel ilişkiyi düşünmekten aşırı derecede korkabilir. 

Haberin Devamı

Hastalık Takıntıları:

Kişi devamlı ve istemsizce hepatit, kanser, AIDS gibi hastalıklara yakalanacağı ile ilgili takıntılı düşünceler yaşar. Kişi devamlı hastanelere başvurur, kontrol ve tetkikler yaptırır.

Zarar Verme Tehditleri Takıntıları:

Özellikle sevdiği, değer verdiği kişilere elinde olmadan zarar vereceği ile ilgili takıntılı düşünceler yaşar. Özellikle yeni doğum yapmış annelerde bebeklerine istemsizce zarar vereceğiyle ilgili yoğun kaygı uyandıran düşünceler olabilir. 

Obsesif kompulsif bozuklukta sıklıkla gözlemlenen kişinin insanlarla ve özellikle ailesiyle olanilişkisini olumsuz yönde etkilemesidir. Bu bağlamda daha çok aile üyelerinin de isteğiyle birlikte tedaviye başvurmaktadırlar. Tedavide kullanılan birkaç yöntem bulunmaktadır.

İLAÇ TEDAVİSİ

Depresyon tedavisinde sıklıkla kullanılan serotonin geri alım inhibitörleri obsesif-kompulsif hastalar için de kullanılır. İlaç tedavisi başarılı olursa, hastada takıntıların verdiği sıkıntılar ve beraberinde ortaya çıkan davranışların da sıklığı ve süresi azalır. Uzun süreli doktor kontrolünde kullanılan ilaçlar takıntının tedavisinde oldukça etkilidir. 

BİLİŞSEL DAVRANIŞÇI TERAPİ

Takıntı hastalığının standart tedavisi şartlı tepkilerin kırılması için tasarlanmıştır ve iki unsurdan oluşmaktadır. Birincisi, korkulan düşüncelerle yüzleştirmedir. İkincisi de alışılmış kaçınma tepkilerinin veya kompulsiyonların önlenmesidir. Yüzleştirme, kişinin korkulan düşüncelerden kaçınmak yerine onlar üzerine odaklanılırsa olumsuz hiçbir sonuç ortaya çıkmayacağını ve en sonunda anksiyetenin yok olacağını keşfetmesini sağlar. (Kirli bir tabağı elleme durumunda, her zaman yaptığı şeyi yani elini yıkaması yerine yapmamasını içermektedir). Kişinin kaygı duyduğu durumdan kaçmaması, yüzleşmesi çok önemlidir. Çünkü, kaçtığınız her şey büyür, örneğin yukarıda anlatılan vakada kişinin yıkanmayı günde 1’e düşürmesi ve bununla yüzleşmesi ilk aşamada çok zorlayıcı olsa da giderek daha az kaygı uyandıran bir durum haline dönüşecektir. Terapi ve ilaç tedavisine ciddi bir biçimde uyulması durumunda, bu rahatsızlıktan kurtulmak mümkün olabilir.

Mutlu, huzurlu bir bayram geçirmeniz dileğiyle

#Esra Ezmeci#Yazar#H&#;rriyet Yazar

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

Yazarın Tüm Yazıları

Takıntı Hastalığı Nasıl Geçer?

Takıntı hastalığı nasıl geçer? Takıntı hastalığı neden olur? Takıntılar ne zaman başlar? Takıntılar nasıl geçer? Takıntı bozukluğu nedir? Takıntı hastalığı tedavisi nedir? Obsesyonlar neden olur? Obsesyon kafadan nasıl uzaklaşır? Kompülsiyon nedir? Takıntı nedir? Tüm bu soruların cevaplarını birlikte inceleyeceğiz.

Takıntılar , zihninizde tekrar tekrar ortaya çıkan istenmeyen düşünceler, imgeler, dürtüler, endişeler veya şüphelerdir. Kendinizi çok endişeli hissetmenize neden olabilirler. Kompülsiyonlar, yani zorlamalar, takıntıdan kaynaklanan endişeyi azaltmak için yapılan tekrarlayan etkinliklerdir. Bir kapının kilitli olduğunu tekrar tekrar kontrol etmek, kafanızda belirli bir cümleyi tekrarlamak veya vücudunuzun nasıl hissettiğini kontrol etmek gibi bir şey olabilir.

Takıntı hastalığı, olumsuz düşüncelerinizi kontrol edememekle ilgilidir.

Bazen takıntılar ve dürtüler idare edilebilir olurlar ve diğer zamanlarda günlük hayatı gerçekten zorlaştırabilirler. Yaşam değişiklikleri, sağlık, para, iş veya ilişkiler gibi diğer şeyler konusunda stresli olduğunuzda daha şiddetli olabilirler.

OKB ile yaşamak nasıl bir şey? Takıntı hastalığı nedir?

Pek çok insan küçük takıntılar (musluğu açık bırakmak veya kapının kilitli olması gibi) ve zorlamalar (kaldırımdaki çatlaklardan kaçınma gibi) deneyimler. Takıntı hastalığı nasıl geçer, günlük yaşamı önemli ölçüde etkilemez veya kısadır. Tekrarlayan kompülsiyonlar çok zaman alabilir ve OKB&#;yi tetikleyen belirli durumlardan kaçınabilirsiniz. Bu, işe gidememek, aileyi ve arkadaşları görememek ve hatta dışarı çıkamamak anlamına gelebilir. Takıntılı düşünceler konsantre olmayı zorlaştırabilir ve kişiyi bitkin hissettirebilir. Obsesyonlar Aslında Nedir? 

📲 Obsesyon Aslında Nedir? 🥇

Obsesyonlar Ne Demek: takıntı hastalığı nasıl geçer?

OKB yakınınızdaki insanlardan saklamanız gerektiğini hissedebilirsiniz. Utanç veya yalnız hissetmek duygusu kaplayabilir. Takıntılı düşüncelerinizden utanabilir veya tedavi edilemeyeceklerinden endişe edebilirsiniz. Bu parçanı diğer insanlardan saklamak isteyebilir ve insanların yanında olmayı veya dışarı çıkmayı zor bulabilirsin. Bu sizi yalnız hissetmenize neden olabilir.

Endişeli hissedebilirsiniz. Takıntılarınızın ve dürtülerinizin sizi endişeli ve stresli hissettirdiğini fark edebilirsiniz. Örneğin, takıntı hastalığı nasıl geçer, bazı insanlar kompulsiyonların kölesi olduklarını hissederler. Onları o kadar sık ​​uygulamak zorunda kalırlar ki üzerlerinde çok az kontrolleri olur.

Obsesif kompulsif kişilik bozukluğu (OKB), bir tür kişilik bozukluğudur. OKB eşlik eden anksiyete bozukluığu veya depresyon gibi başka ek sorunlar da yaygındır . Bu bazen OKB&#;nin teşhis edilmesini veya tedavi edilmesini zorlaştırabilir.

Takıntılarla Başa Çıkma: takıntı hastalığı nasıl geçer?

Pek çok insan OKB hakkında yanlış fikirlere sahiptir. Bazı insanlar bunun sadece ellerini çok yıkadığın veya işlerin düzenli olmasını sevdiğin anlamına geldiğini düşünüyor. Hatta bu konuda şakalar bile yapabilirler veya kendilerini &#;biraz OKB&#; olarak tanımlayabilirler.

Obsesif kompulsif bozukluk (OKB), nüfusun yüzde iki ila üçünü etkileyen bir anksiyete bozukluğudur. 

Genellikle geç çocukluk veya erken ergenlik döneminde başlar. OKB&#;si olan kişiler, müdahaleci ve istenmeyen tekrarlayan ve ısrarcı düşünceler, görüntüler veya dürtüler (takıntılar) yaşarlar. Aynı zamanda aşırı, zaman alıcı ve üzücü olan tekrarlayan ve ritüelistik eylemler (kompulsiyonlar) gerçekleştirirler. OKB&#;si olan kişiler genellikle obsesyonlarının ve dürtülerinin mantıksız ve aşırı doğasının farkındadır. Ancak, takıntı hastalığı nasıl geçer, kontrol edemediklerini veya dürtülerine direnemediklerini hissederler.

📲 Obsesif Ne Demek? 🥇

Obsesif ne demek? Takıntılar nasıl geçer?

Takıntılar genellikle çoğu insanın bir zamanlar sahip olduğu kaygı ve endişelerin abartılı versiyonlarıdır. Yaygın gözlenen takıntılar şunları içerir:

Takıntılar sürekli bir kişinin zihninde olabilir. 

Ayrıca fiziksel nesneler, durumlar, kokular veya televizyonda, radyoda veya bir sohbet sırasında duyulan bir şey tarafından tetiklenebilir. Takıntılı korkular genellikle belirli bir tetikleyicinin ötesine geçer. Takıntılar doğası ve şiddeti açısından değişebilir ve mantığa yanıt vermez. Saplantılı anksiyete, olası tehditler için tetikte olmaya ve kesinlik ve kontrol için zorlayıcı bir ihtiyaca yol açar. Takıntılar, kızgınlık ve rahatsızlıktan akut sıkıntı, tiksinti ve paniğe kadar değişen duygular üretebilir.

takıntı hastalığı nasıl geçer

Kompülsiyon ne demek: takıntı hastalığı nasıl geçer?

Zorlamalar davranışsal (eylemler) veya zihinsel (düşünceler) olabilir. Zorlamalar, genellikle özel bir modelde veya belirli kurallara göre gerçekleştirilen tekrarlayan eylemlerdir. Takıntılar genellikle obsesif bir korkunun oluşmasını engellemek, obsesif düşüncenin yarattığı kaygıyı azaltmak veya her şeyi &#;doğru&#; hissettirmek için yapılır. Yaygın görülen kompülsiyonlar zorlamalar şunlardır:

OKB daha şiddetli hale geldikçe, &#;kaçınma&#; artan bir sorun haline gelebilir. 

Kişi, saplantılı korkularını tetikleyebilecek her şeyden kaçınabilir. OKB, insanların yemek yeme, içme, alışveriş veya okuma gibi günlük aktiviteleri gerçekleştirmesini zorlaştırabilir. Bazı insanlar eve hapsolmuş olabilir. OKB genellikle depresyon ve sosyal anksiyete, panik bozukluğu ve ayrılık anksiyetesi gibi diğer anksiyete bozuklukları ile birleşir.

Kompülsiyonlar nasıl geçer? Takıntılardan nasıl kurtuluruz?

Kompülsiyonlar genellikle ritüellere dönüşür. Belirli kurallara ve kalıplara uyarlar ve sürekli tekrarları içerirler. Zorlamalar, kaygıya kısa vadeli yanıltıcı bir rahatlama hissi verir. Bununla birlikte, aslında kaygıyı güçlendirirler ve takıntıları daha gerçekçi gösterirler, böylece anksiyete kısa sürede geri döner. OKB olan bir kişinin hayatı üzerinde derin bir etkisi olabilir.

Zorlantılar ve takıntılar bir kişinin gününün birçok saatini alabilir ve aile ve sosyal ilişkilere müdahale edebilir.

OKB&#;si olan kişiler genellikle semptomlarından çok utanırlar ve onları saklamak için büyük çaba harcarlar. Bozukluk tanımlanıp tedavi edilmeden önce, aileler hastanın ritüellerine derinden dahil olabilir ve bu da aile üyelerini rahatsız edebilir ve rahatsız edebilir.

Obsesyon neden olur: takıntı hastalığı nasıl geçer?

OKB nedenleri tam olarak anlaşılmamıştır OKB&#;nin nedenleri hakkında aşağıdakiler dahil birkaç teori vardır:

📲 Takıntı Hastalığı Randevusu &#; İstanbul 🎯 

OKB Tedavisi: takıntı hastalığı nasıl geçer?

OKB tedavisi şunları içerebilir:

• bilişsel davranış terapi gibi psikolojik tedaviler
• anksiyete yönetimi teknikleri
• destek grupları ve eğitim
• medikal tedavi

Bilişsel davranış terapisi gibi psikolojik tedavi semptomları iyileştirebilir ve bu iyileşme genellikle uzun vadede korunur. Bilişsel davranış terapisi , kaygı ve obsesif kompulsif semptomları tetikleyebilecek düşünce, inanç ve davranış kalıplarını değiştirmeyi amaçlamaktadır. Bu terapi, semptomları kontrol altına almak için eğitimi kullanır. Eğitim, OKB&#;nin nedenleri hakkındaki mitleri ortaya çıkarmaya yardımcı olan bilgileri içerir.

Terapinin bir kısmı, kişiyi obsesyonlarını tetikleyen durumlara kademeli olarak maruz bırakmayı ve aynı zamanda, dürtülerini ve kaçınma davranışlarını azaltmalarına yardımcı olmayı içerir. 

Bu süreç kademelidir ve genellikle daha az korkulan durumlarla başlar. Maruz kalma görevleri ve zorlamaların önlenmesi, anksiyete azalıncaya kadar her gün ve sürekli olarak tekrarlanır. Zamanla bu, kişinin anksiyeteyle bile yönetme ve işlev görme kapasitesine olan güveni yeniden inşa etmesine izin verir. Bu süreç, maruz kalma ve yanıt önleme olarak bilinir.

Anksiyete Nasıl Kontrol Edilir? Takıntı Nasıl Önlenir?

Anksiyete yönetimi teknikleri, bir kişinin kendi semptomlarını yönetmesine yardımcı olabilir. Bu tür teknikler, gevşeme eğitimi, yavaş nefes alma teknikleri , farkındalık meditasyonu  ve hiperventilasyon kontrolünü içerebilir. Bu teknikler düzenli uygulama gerektirir ve bilişsel davranış terapisi tedavi programıyla birlikte kullanıldığında en etkilidir.

Bazı ilaçların, özellikle serotonin sistemini etkileyen antidepresanların OKB semptomları azaltmaktadır.

Bu ilaç sadece bir tıp doktoru tarafından reçete edilebilir. Antidepresanların yan etkileri mide bulantısı, baş ağrısı, ağız kuruluğu, bulanık görme, baş dönmesi ve yorgunluğu içerebilir. Bu etkiler genellikle tedavinin ilk birkaç haftasından sonra azalır. İlaçların herhangi bir etki göstermesi genellikle birkaç hafta sürer. İlacı azaltırken veya durdururken, tıbbi gözetim altında doz yavaşça azaltılmalıdır.

takıntı hastalığı nasıl geçer

Bireysel Obsesyon Tedavisi: Takıntı hastalığı nasıl geçer?

Terapiye ek olarak kendinize yardımcı olabileceğiniz birçok yol vardır. Özellikle takıntı hastalığı nasıl geçer konusunda uygulamanızın fayda sağlayacağı bazı öneriler şunlardır:

Çocuklarda takıntı hastalığı nasıl geçer konusunda size yardımcı olmak için buradayız. Bizimle hemen iletişime geçerek, stres faktörlerini nasıl ortadan kaldıracağınız veya hayatı nasıl kolaylaştıracağınızı planlamaya başlayın.

Uzm. Dr. Gökçe Küçükyazıcı
Çocuk ve Ergen Psikiyatristi

Çocuk ve Genç Kliniği &#; Psikolojik Danışmanlık ve Psikiyatri Merkezi
Ritim İstanbul AVM, Maltepe &#; İstanbul

Takıntı Hastalığı Nasıl Geçer Randevusu    77 78 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası