saman ithalatı 2020 / Agricities Uluslararası Tarım Şehirleri Birliği Web Sitesi

Saman Ithalatı 2020

saman ithalatı 2020

Türkiye beş yıl sonra saman ithal ediyor

Ali Ekber YILDIRIM

Türkiye 5 y&#;l aradan sonra saman ithal ediyor. S&#;&#;&#;r ithalat&#;nda dünyada ikinci, Avrupa'n&#;n ise lideri olan Türkiye, k&#;rm&#;z&#; et, dam&#;zl&#;k, besilik ve kasapl&#;k hayvan, küçükba&#; hayvan, yem ham maddelerinden sonra 5 y&#;l aradan sonra tekrar saman ithal etmeye ba&#;lad&#;. Bulgaristan'dan ilk ithal saman &#;zmir Liman&#;'na geldi. Türkiye ilk kez y&#;l&#;nda saman ithal etmi&#;ti. &#;thalat&#;n yap&#;ld&#;&#;&#; 'den bu yana tar&#;mla ilgili konular gündeme geldi&#;inde "saman bile ithal ediyoruz" denilerek hayvanc&#;l&#;k politikas&#; ele&#;tiriliyor. Hayvanc&#;l&#;k sektörü temsilcileri, saman üretiminin azalmas&#;, baz&#; tüccarlar&#;n stok yapmas&#; nedeniyle saman fiyat&#;n&#;n sezon ba&#;&#;nda 25 kuru&#;tan kuru&#;a kadar ç&#;kt&#;&#;&#;n&#; k&#;&#; aylar&#;nda 1 liraya yakla&#;aca&#;&#;n&#; bu nedenle ithalat&#;n kaç&#;n&#;lmaz oldu&#;unu iddia ediyor.

Bulgaristan'dan tonu dolara ithal saman

Saman ithalat&#; a&#;&#;rl&#;kl&#; olarak Bulgaristan'dan yap&#;l&#;yor. Türkiye'deki saman piyasas&#;n&#; yak&#;ndan izleyen Bulgar saman üreticileri tonu 40 dolar civar&#;nda olan saman&#;, Türkiye'nin yo&#;un talebi ile 60 dolar&#;n üzerine ç&#;kard&#;. Bulgaristan'da kalitesine göre 50 ile 65 dolara al&#;nan saman&#;n tonu Türkiye'ye maliyeti dolara geliyor.

Saman fiyat&#; neden art&#;yor?

Bulgaristan'dan ilk saman ithalat&#; yapan &#;zmir K&#;rm&#;z&#; Et Üreticileri Birli&#;i Ba&#;kan&#; Osman Civil, Türkiye'de saman fiyat&#;n&#;n sezonunda tonunun liraya ç&#;kt&#;&#;&#;n&#; belirterek DÜNYA'ya &#;u de&#;erlendirmeyi yapt&#;:

"Daha sezondayken fiyatlar&#;n yükselmesi hepimizi tedirgin etti. Özellikle sonbahar ve k&#;&#; aylar&#;nda fiyat&#;n daha çok yükselece&#;i endi&#;esi var. Bu nedenle önlem olarak ithalat yapmaya karar verdik. Türkiye'de özellikle saman üretiminin yo&#;un oldu&#;u Güneydo&#;u Anadolu Bölgesi'nde bu&#;day ve arpa tohumunda de&#;i&#;ikli&#;e gidildi. Yüksek dane verimi olan ama sap&#; k&#;sa çe&#;itler ekildi. Ayr&#;ca yine bu bölgede biçerdöverler yüksek biçim, yani daneye yönelik biçim yapt&#;klar&#; için sap an&#;z olarak tarlada kald&#; ve saman verimi dü&#;tü. Saman&#;n az oldu&#;unu gören tüccarlar fiyat&#;n artaca&#;&#;n&#; dü&#;ünerek stok yapmaya ba&#;lad&#;. Biz, sipari&#; veriyoruz, sözle&#;me yap&#;yoruz. Fakat saman göndermiyorlar. Bu nedenle ihtiyac&#;m&#;z&#; kar&#;&#;lamak ve fiyat art&#;&#;&#;n&#; önlemek amac&#;yla ithalat yapmaya karar verdik. Çünkü önlem al&#;nmazsa k&#;&#; aylar&#;nda saman fiyat&#; liran&#;n üzerine ç&#;kar."

&#;thal saman &#;zmir Liman&#;'nda

&#;zmir K&#;rm&#;z&#; Et Üreticileri, Birli&#;i'nin ithal etti&#;i ilk parti saman &#;zmir Liman&#;'na geldi. Birlik Ba&#;kan&#; Osman Civil, Bulgaristan'a ilk gittiklerinde saman&#;n&#;n tonunun 40 dolar civar&#;nda oldu&#;unu hat&#;rlatarak: "&#;u anda mahsulü saman&#;n tonu 50 ile 60 dolar aras&#;nda. Geçen y&#;l&#;n ürünü ise dolar daha dü&#;ük. Türkiye'nin yo&#;un talebi üzerine onlar da fiyat yükseltiyor. Çünkü, Türkiye piyasas&#;n&#; yak&#;ndan izliyorlar. Bize, Konya'da, Polatl&#;'da kimde ne kadar saman var onu söylüyorlar. Orada dolara al&#;nan saman&#;n Türkiye'ye maliyeti dolar. Gümrük vergisi yok. Fakat ta&#;&#;ma, liman hizmetleri, karantina, bo&#;altma ve benzeri maliyetlerle tonu dolara geliyor. Biz üreticiye bu fiyattan veriyoruz" dedi.

Ot sorunu çözülmeden et sorunu çözülemez

Aksaray'da yonca üretimi, ticareti ve ihracat&#; yapan Mesut Örkçü, saman ithalat&#;n&#;n takrar gündeme gelmesinin hayvanc&#;l&#;k politikas&#;ndaki yanl&#;&#;l&#;klardan kaynakland&#;&#;&#;n&#; belirterek DÜNYA'ya &#;unlar&#; söyledi: "Türkiye'nin saman üretim merkezi Urfa, Mardin, Konya, Ankara Polatl&#; ve Trakya bölgesi. Hasat ilk ba&#;lad&#;&#;&#;nda tonunu liraya Urfa'dan ald&#;&#;&#;m&#;z saman &#;imdi lira oldu. Türkiye'de et sorunu yok ot sorunu var. Meralar&#;m&#;z, tar&#;m arazilerimiz bo&#; dururken y&#;ll&#;k ortalama 15 milyon ton kaba yem aç&#;&#;&#;m&#;z var. Saman ithal ediyoruz. O zaman bir yerde yanl&#;&#;l&#;k var. Bunu görmek laz&#;m. Ete tarladan de&#;il kasaptan bakan bir politikam&#;z var. Et sorununa kasaptan de&#;il, tarladan topraktan bakmal&#;y&#;z. En çok ihtiyac&#;m&#;z olan kaba yemi üretemiyoruz. Verimli arazilerin ekilmesi, meralar&#;n &#;slah edilerek hayvanc&#;l&#;&#;a kazand&#;r&#;lmas&#; gerekir. Yoksa ithalat hep gündemde olur."

&#;thal bin hayvana ne yedirilecek?

Et ve Süt Kurumu'nun bin ba&#; besilik hayvan ithal edece&#;ini ancak bu hayvanlara ne yedirilece&#;inin dü&#;ünülmedi&#;ini belirten Örkçü: "et ve süt kurumundan hayvan alacaklar bizden yem talebinde bulunuyor. Hayvanlar&#;n ne zaman gelece&#;i, kime kaç hayvan verilece&#;i belli de&#;il. Et ve Süt Kurumu bin ba&#; hayvan ithal edecek ama bu hayvanlar&#;n yem program&#; yap&#;lmad&#;. Bu hayvanlar ne yedirilecek belli de&#;il" dedi.

Bayram sonras&#; saman yüklü gemiler gelecek

&#;zmir Dam&#;zl&#;k S&#;&#;&#;r Yeti&#;tiricileri Birli&#;i, bayramdan sonra 9 bin ton saman ithalat&#; için Bulgaristan'da sözle&#;me yapt&#;. Birlik Ba&#;kan&#; Ahmet Kocaa&#;a anla&#;maya vard&#;klar&#; 9 bin ton saman&#;n 3 parti halinde bayramdan sonra &#;zmir Liman&#;'na gelece&#;ini belirterek DÜNYA'ya &#;u bilgileri verdi:" Türkiye'de büyük bir saman s&#;k&#;nt&#;s&#; yok. Saman var. Fakat belli tüccarlar&#;n elinde. Bunlar fiyat&#; yükseltiyor. Saman istiyoruz göndermiyorlar. Biz de yönetim kurulu olarak ithalat yapmaya karar verdik. Bunun için sözle&#;me imzalad&#;k. &#;lk parti bayramdan sonra gelecek. Bize ton maliyeti dolar civar&#;nda olacak. Bunun üzerine azda olsa bir kâr koyup üretici ortaklar&#;m&#;za verece&#;iz. Biz bu ithalatla bir nevi piyasaya müdahale ederek fiyat&#;n yükselmesini engellemeye çal&#;&#;&#;yoruz."

Bulgaristan'da da fiyat artt&#;

Türkiye'nin Bulgaristan pazar&#;na yönelmesi ile tonu 40 dolar olan saman 60 dolara kadar ç&#;kt&#;. Türkiye piyasas&#;n&#; yak&#;ndan izleyen Bulgaristan'daki üreticiler, yerli saman fiyat&#;n&#;n yükselmesi ve Türkiye'nin yo&#;un talebi üzerine fiyat yükseltti.

BM Gıda Görünümü raporu yayımlandı: Türkiye neden en çok buğday ithal eden 3. ülke?

buğday tarlası

Kaynak, Getty Images

Birleşmiş Milletler'in (BM) Haziran ayında yayımladığı iki ayrı gıda görünümü raporunda Türkiye en çok buğday ithal eden ülkeler arasında sıralanıyor. Ancak aynı zamanda en çok buğday üreten ülkelerden biri. Uzmanlara göre, Türkiye'nin buğday ithalatı, ihracata yönelik üretimde hammadde olarak kullanılıyor. Bu nedenle iç piyasada kendine yeterliliği artırması gerekiyor.

BM Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) bu yıl Haziran ayı başında yayımladığı BM Gıda Görünümü raporunu ay sonunda, FAO ile Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü'nün (OECD) hazırladığı Gıda Görünümü raporu izledi.

BM Gıda Görünümü raporuna göre, ortalamasıyla Türkiye en çok buğday üreten ülkelerden biri. 'de Türkiye'deki buğday üretim miktarı 19 milyon ton olarak öngörülüyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verileri, Türkiye'de buğday üretiminin 'de 20,5 ton; yılında ise 17,6 ton olduğunu gösteriyor. Bu düşüşün başlıca sebebi olarak kuraklık, gübre ve mazot fiyatlarındaki artış gösteriliyor.

BBC Türkçe'nin sorularını yanıtlayan FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Ayşegül Selışık, "Türkiye son 5 yılda FAO verilerine göre ortalama 19,7 milyon ton yıllık buğday üretimi ile dünyanın sayılı buğday üreticisi ülkeleri (Avrupa Birliği, Çin, Hindistan, Rusya Federasyonu, ABD, Kanada, Ukrayna, Pakistan, Avustralya ve Arjantin ile birlikte) arasında. Türkiye bu üretim seviyesi ile dünya buğday ticaretinin de, ithalat ve ihracat bakımından, önemli aktörleri arasındadır" diyor.

Ancak Türkiye önemli üreticiler arasında olmakla beraber en çok buğday tüketen ülkelerden biri aynı zamanda.

Gıda Görünümü raporunda, Türkiye'nin buğday kullanımı /22 döneminde 24,2 milyon ton olarak belirtiliyor. Bunun /23'te 24,4 milyon tona çıkacağı öngörülüyor. Türkiye bu konuda Çin, Hindistan, Pakistan ve Rusya gibi ülkelerin ardından ilk sıralarda yer alıyor.

Fakat Türkiye'deki buğday üretimi ve iç tüketim neredeyse başa baş giderken nasıl oluyor da en çok buğday ihraç eden ülkeler arasında ilk 10'da ve en çok buğday ithal edenler arasında üçüncü sırada yer alıyor?

"Buğday ithalatı, buğdaya dayalı gıda endüstrisini karşılamaya yönelik"

Gıda Görünümü raporuna göre, yıllarının ortalamasında Türkiye 9,5 milyon ton ile Mısır ve Endonezya'nın ardından en çok buğday ithal eden üçüncü ülke oldu ve bu rakamın /23'te de aynı kalması bekleniyor.

Aynı dönem buğday ihracatı ise 4 milyon ton olarak ölçülmüş ve önümüzdeki dönemde bu şekilde kalması öngörülüyor.

Selışık, Türkiye'nin iç piyasa tüketiminden çok buğdaya dayalı gıda endüstrisinde kullanmak için ithalat yaptığını, bu ürünleri de ihraç ettiğini belirtiyor.

Türkiye'nin "toplam buğday kullanım düzeyi, üretim düzeyinden fazla. Bunun temel nedeni Türkiye'nin buğdaya dayalı gıda endüstrilerindeki üretim potansiyeli ve avantajıdır" diyen Selışık şunları ekliyor:

"Buğday ithalatı, bu endüstrilerdeki buğdaya dayalı mamul madde ihracatını (un ve diğer unlu mamuller, makarna, bisküvi, bulgur gibi) karşılamaya yöneliktir. Örnegin, Türkiye un ihracatında dünyada ilk sırada, makarna ihracatında ise İtalya'nın ardından ikinci sırada bulunmaktadır.

"Türkiye'nin buğday ithalatı, dahilde işleme rejimi çerçevesinde (ithal edilen ham maddenin ihracat için işlenerek gıda ürünlerine dönüştürülmesi), iç tüketimden ziyade buğdaya dayalı gıda sanayi ürünlerinde çoğunlukla ihracat için üretim girdisi ihtiyacını karşılamak amacıyla yapılmaktadır".

Özellikle Covid salgını nedeniyle küresel ölçekte dayanıklı kuru gıda ürünlerine olan yüksek talebin, buğday ve buğday ürünlerine olan tüketim talebini tetiklediğini; haliyle dünya buğday dış ticaretini artırdığını vurgulayan Selışık, "Bu konjonktürel sebebin yanı sıra, ülkedeki buğday ekim alanlarındaki daralma ve aşırı hava olaylarından kaynaklanan verim kayıpları da buğdayın ithalat miktarını etkilemektedir" diyor.

Buğday fiyatları küresel olarak arttı

FAO Fiyat Endeksi'ne göre küresel gıda fiyatları halihazırda savaş öncesine göre yükseldi.

Ukrayna'da devam eden savaş ve bölgedeki tahılın ülke dışına çıkarılması sorununun yanı sıra güçlü bir gıda ve hayvan yemi talebi, ana tedarikçilerde kötü hava koşullarının yaşanması, bazı büyük ihracatçıların politikalarındaki belirsizlikler, ihracatçı ülkelerdeki enerji ve gübre başta olmak üzere yüksek nakliye ve üretim maliyetleri ile COVID nedeniyle tedarik zincirlerindeki kesintiler bu artışın başlıca sebepleri.

Buğday fiyatları da savaş başladığından beri rekor seviyede arttı.

BM Gıda Görünümü raporunda, Ukrayna ve Rusya'nın buğday, arpa, mısır, ayçiçeği tohumu başta olmak üzere dünyanın en önemli ekilebilir bitki üreticileri ve ihracatçıları arasında olduğu belirtiliyor.

Son beş sezonun ortalamasına göre Rusya ve Ukrayna'nın, dünya buğday üretiminin sırasıyla yüzde 10 ve yüzde 3'ünü; küresel ihracatın sırasıyla yüzde 20 ve yüzde 10'unu oluşturduğu; Rusya'nın birinci ve Ukrayna'nın beşinci en büyük buğday ihracatçısı olduğu vurgulanıyor.

Savaşın başından bu yana Türkiye'nin buğday ithalatının neredeyse tamamının Rusya ve Ukrayna'dan yapıldığı ('de yüzde 70'e yakını Rusya olmak üzere toplam yüzde 87'si) tekrar tekrar vurgulanmış, savaş dolayısıyla buğday ve ürünlerinde fiyat artışı ya da kıtlık görülüp görülmeyeceği tartışılmıştı.

Tarım ve gıda sektörüne yönelik çalışan gazeteci İrfan Donat BBC Türkçe'ye, Türkiye'nin Haziran 'de Rusya'dan buğday tedarikiyle ilgili bir problem yaşamadığını, yine de savaşın yarattığı ek maliyetler olduğunu söylemişti. Bu nedenle Türkiye'nin iç piyasada kendine yeterliliği artırıp arz fazlasıyla ihraç edeceği hammaddeyi kendisinin imal etmesi için üretimini tonlara çıkması gerektiğini ifade etmişti.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası