ilaçlı mr nasıl / İlaçlı MR nedir hangi amaçlarla kullanılır? - Dailymotion Video

Ilaçlı Mr Nasıl

ilaçlı mr nasıl

MR (EMAR) Nedir?

Kutunun içinde ne var, en ince, milimetrik detaylara kadar görebiliyorsunuz, hem de kutuyu hiç açmadan, kutuya zarar vermeden, sadece kutuyu bir mıknatısın ortasına yerleştirerek. Sizce de sihirli bir şey değil mi? İşte bu sihrin adı, çağdaş tıp uygulamalarında en çok kullanılan tanı yöntemi olan MR.

Manyetik Rezonans Görüntüleme (MR), tartışmasız biçimde yakın tarihteki en önemli tıbbi buluşlardan bir tanesidir. MR teknolojisinin kullanımı son otuz yılda önemli ölçüde artmıştır ve her geçen gün artmaya devam etmektedir. Farklı doku türlerinin, MR makinesi tarafından farklı şekilde görüntülenmesine neden olabilen benzersiz manyetik özelliklere sahip olması nedeniyle, MR geniş bir hastalık yelpazesini teşhis etmek için çok sık olarak kullanılmaktadır. MR taramasının tamamlanması biraz zaman alabilirken, insan vücudunda veya incelenen dokularda herhangi bir tür hasara neden olmaz.

Bir Beyin ve Sinir Cerrahisi uzmanı olarak, MR incelemesine çok sık olarak ihtiyaç duyuyorum ve MR ile ilgili sorularla karşı karşıya kalıyorum. MR nedir, ne amaçla kullanılır, vücuda zararı var mıdır, MR çekimi ne kadar sürer, MR bize ne gösterir,  ne işimize yarar, nasıl yardımcı olur ve benzeri konuları olabildiği kadar geniş şekilde derleyip, açıklayıcı bir rehber hazırladım. Ağırlıklı olarak kendi branşımdan örnekler vererek, beyin, omurga, omurilik ve sinir hastalıklarında MR incelemesi üzerine aklınıza gelebilecek birçok sorunun cevabını, bel fıtığından omurilik yaralanmalarına, kireçlenmeden omurilik tümörlerine kadar, bu rehberde  kolaylıkla bulabileceksiniz.

MR Tanımı Nedir?

İngilizce Magnetic Resonance Imaging kelimelerinin baş harflerinden oluşan MRI terimi, dilimizde MR olarak yerleşmiştir. MR cihazı, kuvvetli bir manyetik alan içinden vücuda radyo dalgaları göndererek, bilgisayar yardımıyla organların detaylı görüntüsünü oluşturur.

Özellikle beyin, omurilik, yumuşak dokular, eklemler ve bağlar için kullanılsa da, kemik dokusu da dahil olmak üzere vücuttaki tüm dokular için kullanılabilir. Tanı, tedavi planlaması ve yapılan tedavinin etkinliğini ölçmek için kullanılan en üstün görüntüleme yöntemidir.

Röntgen incelemesi ya da Bilgisayarlı Tomografi incelemesinin aksine, MR incelemesinde vücuda zarar verecek radyoaktif X ışınları kullanılmaz, oldukça güvenli bir işlemdir.

MR  Nasıl Çalışır?

Öncelikle biraz teknik bilgi ile başlayalım. Vücudumuzun büyük bir kısmı, hidrojen ve oksijen atomlarından oluşan su moleküllerinden oluşur. Hidrojen atomunun merkezinde proton adı verilen bir parçacık bulunur. Proton, küçük bir mıknatıs gibidir ve çevredeki manyetik alanlara ileri derecede duyarlıdır.

MR çekimi sırasında, cihazda bulunan güçlü tarayıcı mıknatıslar, tıpkı mıknatısın pusulanın iğnesinin yönünü değiştirmesi gibi, protonları da aynı yönde hizalar. Çekim sırasında, aralıklarla kısa radyo dalgaları vücuda gönderilir ve protonlar hizadan çıkar. Radyo dalgaları kapatıldığında, protonlar yeniden hizalanır. Protonların  çekim sırasındaki hareketleri bilgisayar tarafından algılanan radyo sinyallerini gönderir. 

Farklı dokularda protonların hareketleri değişik hızdadır ve farklı sinyaller üretir. Bilgisayar yardımıyla, değişik dokulardan gelen farklı sinyaller birleştirilerek incelenen vücut bölgesindeki dokuların son derece detaylı görüntüsü oluşturulur. Bu şekilde MR cihazı vücuttaki çeşitli doku türlerini ve dokulardaki hastalıklı kısımları ayırt eder.

MR Nedir - Kullanım Alanları

MR İncelemesine Nasıl Hazırlanmalıyım?

MR incelemesi yapılmadan bir gün önce, doktor tarafından aksi belirtilmemişse, normal bir şekilde yemek yiyebilir, su içebilir ve ilaçlarınızı alabilirsiniz. Bazı organların çekimleri için, çekim yapılmadan birkaç saat önce yemek yemeyi kesmeniz gerekebilir, yine bazı özel çekimler öncesinde, yüksek miktarda su içmeniz önerilebilir. Çekimi yapılacak bölgeye göre, bu konuda gerekli bilgilendirmeler size önceden yapılacaktır.

Çekimden önce, işlemin güvenli bir biçimde yapılması amacıyla, hastalığınız ve tıbbi geçmişiniz ile ilgili soruların bulunduğu bir bilgi evrakını doldurmanız istenecektir. Bu soruların asıl amacı, MR çekiminize engel bir durumunuz olup olmadığını anlamaya çalışmaktır. Daha sonra, çekimin gerçekleştirilebilmesi için yazılı onamınız alınacaktır.

Çekim sırasında çok büyük bir mıknatısın ortasında bulunacağınız için, manyetik alandan etkilenebilecek her türlü özel eşyanızı MR makinesinin bulunduğu odaya girmeden önce, odanın dışında, size verilen özel bir dolaba koymanız istenecektir. Özellikle saat, cep telefonu, yüzük, kolye, işitme cihazı, metal içeren hareketli diş protezlerinizi mutlaka bu dolaba yerleştirmelisiniz.

İlaçlı MR İncelemesi Nasıl Yapılır?

Bazı MR taramaları, damardan verilen kontrast boya enjeksiyonunu ile birlikte yapılır. Kontrast boya, belirli dokuların ve kan damarlarının daha net ve daha ayrıntılı görünmesini sağlar, bazı hastalıkların teşhisi için gereklidir.

Bazı kişilerde kontrast madde  baş dönmesi, baş ağrısı gibi yan etkilere neden olabilir, yan etkiler genellikle hafiftir ve çok uzun sürmez.

Böbrek hastalığı olan kişilerde kontrast boyanın doku ve organ hasarına neden olması da mümkündür . Böbrek hastalığı geçmişiniz varsa,  böbreklerinizin ne kadar iyi çalıştığını ve taramaya devam etmenin güvenli olup olmadığını belirlemek için size bir kan testi yapılabilir.

Alerjik reaksiyon geçmişiniz veya herhangi bir kan pıhtılaşma sorununuz varsa, kontrast madde enjeksiyondan önce bildirmelisiniz.

MR Çekilirken Anestezi ya da Sakinleştirici Gerekir mi?

MR çekimi ağrılı bir işlem değildir, normal koşullarda anestezi ya da ağrı kesici kullanımı gerekmez.

Klostrofobisi olan, kapalı bir yerde uzun süre kalmakta güçlük çeken kişiler, çekim öncesinde bu durumu bildirmeleri halinde, çok düşük miktarda sakinleştirici ilaç kullanabilirler.

Bebeklere ve hareketsiz duramayacak küçük çocuklara çekim öncesinde anestezi verilebilir.

MR İncelemesi Nasıl Yapılır?

MR çekimi sırasında, makinenin tam ortasında bulunan bir yatağa uzanmanız gerekir. Çekimin yapılacağı bölgeye göre, başınız makinenin iç ya da dış kısmında bulunabilir.

Çekimi bu konuda deneyimli bir radyoloji teknisyeni gerçekleştirir. MR makinesi tarafından oluşturulan manyetik alandan uzak durmak için radyoloji teknisyeni farklı bir odada bulunan bir bilgisayarı kullanarak  çekimi gerçekleştirir. Hasta, mikrofon aracılığıyla radyoloji teknisyeni ile konuşabilir ve çekim boyunca hasta kamera yardımı ile izlenir. Tarama sırasında belirli zamanlarda, MR makinesi yüksek vurma sesleri çıkaracaktır. Bu seslerin kaynağı, tarayıcı bobinlerindeki açılıp kapatılan elektrik akımıdır. Seslerden rahatsız olmamaları için çekim sırasında hastaya kulak tıkacı veya kulaklık verilecektir. MRI taraması sırasında hastanın mümkün olduğunca hareketsiz kalması çok önemlidir. Tarama, taranan alanın boyutuna ve kaç görüntü çekildiğine bağlı olarak 15 ila 60 dakika arasında sürer.

MR Çekimi Sonrası

Çekim sırasında sakinleştirici ilaç kullanılmadıysa normal hayatınıza hemen dönebilir, araç kullanabilirsiniz. Sakinleştirici ilaç kullandıysanız, araç kullanmak için ilacın etkilerinin tamamen ortadan kalkmasını beklemeniz gerekir.

MR incelemesinin, Radyoloji Uzmanı tarafından değerlendirilmesi ve bir rapor hazırlanması gerekir. Bu değerlendirme bazen uzun sürebilir. Bu nedenle, yapılan incelemenin sonuçlarını hemen alamayabilirsiniz.

Herkese MR Yapılabilir mi?

Oldukça güvenli bir inceleme olan MR, özel bir sorun yoksa çoğu kişiye yapılabilir. Bazı durumlarda MR taraması önerilmeyebilir. Özellikle vücudunuzda metal içeren bir protez, kalp pili ya da başka bir yabancı cisim varsa, hamileyseniz, çekim öncesinde bu durumu mutlaka belirtmelisiniz.

Metal İmplantlar MR için Engel midir?

Vücudunuzda metalik bir maddenin olması, mutlaka MRI taraması yapamayacağınız anlamına gelmez, ancak taramayı yapan sağlık personelinin bundan haberdar olması önemlidir.

Doktorunuz, herhangi bir risk olup olmadığını anlamak ve taramanın mümkün olduğunca güvenli olmasını sağlamak için daha fazla önlem alınması gerekip gerekmediğine karar verecektir. Örneğin, kalp pili veya defibrilatörü MR için güvenli hale getirmek veya işlem sırasında kalp ritminizi izlemek mümkün olabilir.

Vücudunuzdaki metal parçalardan emin değilseniz röntgen çektirmeniz gerekebilir  .

Metal implant veya parça örnekleri şunları içerir:

  • Kalp pili
  • Implante edilebilir defibrilatör
  • Ameliyat sırasında kullanılan metal plakalar, teller, vidalar veya çubuklar
  • Ağrı tedavisi için kullanılan sinir uyarıcıları
  • Kulak içine cerrahi olarak yerleştirilen işitme cihazına benzer bir cihaz olan olan koklear implant
  • Ağrı kesici ilacı doğrudan bel gibi vücudun bir bölgesine vererek uzun süreli ağrıyı tedavi etmek için kullanılan ilaç pompası
  • Anevrizma klipsleri
  • Gözlerin veya kan damarların içinde veya yakınında metalik parçalar (kaynak veya metal işi yapan kişilerde yaygındır)
  • Protez (yapay) metal kalp kapakçıkları
  • Penis implantları
  • Göz implantları
  • Rahim içi doğum kontrol cihazı
  • Kalça veya diz için kullanılan protezler
  • Diş dolguları ve köprüler
  • Kadınlarda doğum kontrolü amacıyla kullanılan tüp ligasyon klipsleri
  • Ameliyattan sonra yaraları kapatmak için kullanılan cerrahi klipsler veya zımbalar 

MR ile Hangi Organlar İncelenir?

MR ile vücuttaki bütün organları incelemek mümkün olmakla beraber, özellikle beyin, omurilik, sinirler, eklemler, meme, kalp ve damarlar, karın içi organlar için MR yapılır. Özellikle yumuşak dokuların incelenmesi için en uygun tanı yöntemidir.

MR Hangi Hastalıklar için Çekilir?

Kanserden Alzheimer hastalığına, beyin felcinden karaciğer hastalıklarına kadar birçok hastalığın teşhisi için MR kullanılır. Özellikle beyin ve omurilik için son derece detaylı ve net görüntüleri MR ile elde edebiliriz.

MR, üzerinde ağırlıklı olarak çalıştığım omurga hastalıkları için temel bir tanı yöntemidir. Omurga sistemini, omurları, omurlar arasında bulunan disk eklemleri ve faset eklemleri, bağları, omurilik ve sinirleri detaylı olarak incelemek için elimizde bulunan en üstün teknoloji MR teknolojisidir. Özellikle daha önce ameliyat geçirmiş olan hastaların da MR ile değerlendirilmeleri bize detaylı bilgi verir. MR, omurilik ve sinirlerin omurga sistemindeki kemik, eklem ve bağlar ile olan ilişkilerini, var ise üzerindeki basıları Bilgisayarlı Tomografi ile yapılan incelemeye göre daha detaylı olarak gösterir.

Bel Fıtığı Tedavisi sayfamızı da inceleyebilirsiniz.

Özellikle aşağıdaki omurga hastalıklarının teşhisi ve tedavi planlaması için sık olarak kullanmaktayız;

  • Bel fıtığı
  • Boyun fıtığı
  • Omurga kanalı darlığı
  • Bel kayması
  • Omurilik ve omurga tümörleri
  • Omurilik ve beynin doğuştan gelen hastalıkları

Servikal MR

Omurganın boyun bölgesinin MR ile incelenmesidir. Boyun ağrısı, omuz ve kol ağrısı, baş ağrısı, baş dönmesi, kolda ve parmaklarda uyuşma, karıncalanma gibi birçok şikayet için servikal MR yapılır.

Torakal ya da Dorsal MR

Omurganın sırt bölgesinin MR ile incelenmesidir. Sırt ağrısı, sırttan göğüs kafesine yayılan ağrı, bacaklarda güçsüzlük ve uyuşma, karıncalanma gibi birçok şikayet için torakal ya da dorsal MR incelemesi yapılır.

Lomber MR

Omurganın bel bölgesinin MR ile incelenmesidir. Bel ağrısı, siyatik ağrısı, belden bacağa doğru yayılan ağrı ve uyuşmalar, yürümek ile ortaya çıkan ağrılar gibi birçok neden ile Lomber MR incelemesi yapılır.

MR Çekimi Ne Kadar Sürer?

Özellikle kapalı ortamlarda çok uzun süre duramayan kişiler, MR çekim süresinin uzun olduğunu düşünerek bu tekniğe karşı önyargılı olarak bakarlar. Ancak MR çekiminin süresi çekimi yapılacak bölgeye, standart çekimlere ek olarak ne tür özel çekimler yapılmasının gerekli olup olmadığına göre değişmektedir. Bölgeye ve kontrast madde kullanılıp kullanılmayacağına bağlı olarak MR çekim süresi ortalama olarak 10 ile 60 dakika arasında sürmektedir.

Bel Fıtığı Ameliyatı sayfamızı da inceleyebilirsiniz.

Özel MR Taramaları Nelerdir?

Standart çekimler dışında MR teknolojisi kullanarak bazı özel çekimler yapmak mümkündür.

Manyetik Rezonans Spektroskopi (MRS)

Dokularda bulunan hücrelerin molekül yapıları, biyokimyasal özellikleri incelenir. Bazı hastalıklarda, dokularda farklı biyokimyasal maddelerde artış görülür. Özellikle kanser hastalarında çok değerli bir incelemedir.

MR Anjiyografi

Damara herhangi bir müdahale olmaksızın ve radyasyonsuz bir şekilde damarın görüntülenme yöntemidir.

Fonksiyonel MR (FMR)

Özellikle beyin fonksiyonlarının anlaşılması içime kullanılır. Beynin bir bölgesinin herhangi bir aktivite sırasında o bölgedeki kan oksijenlenme oranı ölçülerek, bir anlamda beynin metabolizması izlenir, beyin fonksiyonlarının anatomik olarak izlenmelerini ve değerlendirilmelerini sağlar.

Difüzyon MR

Beyin dokusundaki hasarın incelenmesi için uygulanan özel bir çekimdir, Beyin dokusundaki protonların difüzyon hareketlerini inceleyerek dokudaki hasarı belirler.

Perfüzyon MR

Beyindeki kan akış miktarını ölçer, özellikle inme gibi beyin damar tıkanıklıklarında tanı için uygulanır.

Çocuklara MR Çekilebilir mi?

MR görüntülemesinde en önemli husus hareketsiz kalmaktır. Fakat bildiğimiz üzere her yaştan çocuğun bu durumu anlaması pek mümkün değildir. Bu yüzden, gerekli görüldüğü durumlarda anestezi altında çocuklara ve bebeklere MR çekimi uygulanabilmektedir. Bu şekilde, MR çekiminin tam donanımlı hastanelerde ve tecrübeli ekiplerle uygulanabileceğini belirtmemiz gerekir.

Hamilelere MR Çekilebilir mi?

MR görüntüleme tekniğinin fetüse etkisi tam olarak bilinmemektedir. Bu yüzden gebeliğin haftasına kadar herhangi bir gerekçe olmadığı sürece MR çekilmesi önerilmez. Gebeliğin ilerleyen haftalarında da tıbbi duruma göre gebelerin MR çekilmesinde bir sakınca bulunmamaktadır. 

MR İncelemesinin Avantajları Nelerdir?

MR incelemesinin diğer görüntüleme tekniklerine göre önemli avantajları bulunmaktadır. Kısaca her birinden bahsedeceğim.

En önemli avantaj, MR’ın hastayı herhangi bir radyasyon yayıcı ışına maruz bırakmıyor olmasıdır.

Oldukça hassas bir inceleme olan MR, Bilgisayarlı Tomografi ve Röntgen incelemeleri ile gözden kaçabilecek çok küçük boyutta hastalıklı dokuyu kolaylıkla saptayabilir.

Kontrastlı MR çekiminde hastaya verilen maddenin diğer kontrastlı çekim tekniklerinde kullanılan maddelere göre daha emniyetli olduğu bilinmektedir.

MR çok spesifiktir, normal dokuyu anormal dokudan büyük bir doğrulukla ayırmasını sağlayan mükemmel kontrast çözünürlüğüne sahiptir.

MR, radyoloğun istediği herhangi bir düzlemde yeniden yapılandırılabilen çok düzlemli görüntüleme sağlar, bu da radyoloğa aradığı patolojiyi daha iyi anlamasını sağlar.

Standart MR çekimlerine ek olarak, Fonksiyonel MR adını verdiğimiz özel çekimler ile dokularda sağlıklı şekilde kan dolaşımı olup olmadığı, beyin dokusu gibi dokulardaki oksijen metabolizmasının yeterli olup olmadığı ölçülebilir. Bu bilgiler bize organların fizyolojik ve biyokimyasal fonksiyonları hakkında önemli bilgiler verir.

Meme MR( Meme mr veya meme emarı) nedir?

Manyetik Rezonans Görüntüleme olarak da anılan MR; güçlü mıknatıslar sayesinde vücudun anatomik yapısını ve hastalıklı dokuları teşhis etmede sıklıkla tercih edilen bir görüntüleme yöntemidir. Günümüzde hemen hemen her vücut bölgesinde kullanılmaktadır ve hastalıkların teşhisinde oldukça başarılı bir işlemdir. Mr; sıklıkla migren ağrılarında, kalp hastalıklarında, omurga problemlerinde, disk kaynaklarında ve göğüs, karın iç organ yaralanmalarında kullanılmaktadır. Mr çektirecek olan hastalar, mr konusunda bilgisi olmayanlar için mr; ağrılı ve acılı bir işlem gibi gelebilmektedir. Düşüncelerin aksine mr ağrılı ve acılı bir işlem değildir ve hastalıkların teşhisinde oldukça ideal bir görüntüleme yöntemidir.

Bu yazımızda meme emarının ne olduğu, meme emarının nasıl çekildiği, meme emarının hangi durumlarda çekildiği ve meme emarının zararlı olup olmadığı hakkında detaylı bilgilendirmeler yapacağız.

Meme MR( Meme mr veya meme emarı) nedir?

Meme MR; Meme coilleri(sargıları) eşliğinde memede herhangi bir kitle veya kanser varlığının tespiti için uygulanan bir görüntüleme yöntemidir. Memede kitle ve kanser varlığını teşhis etmeyi kolaylaştırmak adına kontrast madde verilmektedir ve ilaç eşliğinde çekilmektedir. İlaçlı emarın alerji yapma olasılığı oldukça düşüktür fakat böbrek yetmezliği olan hastalarda kullanılmamaktadır.

Meme emarı nasıl çekilir?

Meme emarı, diğer emar türlerinde de olduğu gibi hiçbir hazırlık gerektirmez sadece hastadan üzerinde bulundurduğu metal içerikli eşyaların çıkartılması istenir. Ardından hasta mr cihazının olduğu odaya alınır ve hastadan meme sargılarına göre şekil alması istenir. Memede var olan hastalıkların teşhisinin daha net anlaşılması için öncesinde hastaya kontrast madde verilir. Çekim esnasında hastadan hareketsiz durulması istenir. Meme emarı çekim süresi 45 dakika ile 1 saat arasında farklılık göstermektedir. Meme emarı çektirecek olan hastalar için en uygun zaman adetin başlamasından sonraki seafoodplus.info gündür.

Meme emarı hangi durumlarda çekilir?

Meme emarının çekilmesine ihtiyaç duyulan bazı durumlar vardır. Meme emarının çekildiği durumlar şu şekildedir:

  • Meme kanseri olan hastalarda kanserin memeye yayılıp yayılmadığının anlaşılmasında
  • Mamografi sonrası şüphelenilen durumların açığa kavuşmasında
  • İleri derece meme kanseri olan hastalarda kemoterapinin etkisinin araştırılmasında
  • Yüksek riskli hastalarda meme kanserine yakalanıp yakalanmadığı durumlarda
  • Silikon protezi olan hastaların protezinin hasarlı olup olmadığı durumlarda meme emarı tercih edilmektedir.

Meme emarı zararlı mı?

Meme emarı konusunda hastalar şüpheye düşmekte ve çevreden gelen söylentilere kulak asmaktadırlar. Meme emarı, memede var olan ya da var olabilecek hastalıkların teşhisinde ve önüne geçilip engellenmesinde oldukça faydalı bir yöntemdir. Meme emarı çekim esnasında veya çekim sonrasında hastaya herhangi bir zarar vermemektedir. Meme emarı çekim öncesi hastalar, üzerlerinde metal içerikli hiçbir eşya bulundurmamalıdır aksi halde çekim yapılmaz.

Meme Mr çekimi ne kadar sürer?

Meme Mr; özel meme coilleri eşliğinde memelerin incelenmesi adına uygulanan bir görüntüleme yöntemidir. Meme emarının incelenmesi sırasında hastada daha net görüntüler elde etmek için kontrast madde verilmektedir. Meme emarına çoğunlukla mamografi ve ultrasonografi incelemesi sırasında şüpheli bir durum gözlemlendiğinde başvurulmaktadır. Meme emarı sayesinde memede var olan ya da olabilecek kanser bulguları tespit edilmektedir ve uygun tedavi yöntemi uygulanmaktadır. Meme emarı; memede kanser olup olmadığının anlaşılması, kanser bulgusu olan memede kanserin yayılıp yayılmadığının anlaşılması, mamografi ve ultrasonografi incelemesinde tespit edilemeyen bulguların aydınlatılması, ileri düzey meme kanserlerinde kemoterapinin etkisinin araştırılması ve silikon protezi olan kişilerde protezin hasarlı olup olmadığının araştırılması amaçları ile uygulanmaktadır. Meme emarı; meme kanseri açısından erken teşhis ve tedavinin uygulanması yönünde çok ama çok önemli bir görüntüleme yöntemidir. Meme Mr’ı çektirecek olan hastalar işlemin sonuçlarını merak ettiği kadar işlemin ne kadar süreceğini de merak etmektedir. Meme Mr çekimi genellikle dakika gibi bir sürede tamamlanmaktadır.

Bu yazımızda meme mr çekimi ne kadar sürer, meme mr sonuçları ne kadar zamanda çıkar, meme Mr’ında neler belli olur, meme Mr’ı ile hangi hastalıklar teşhis edilir ve meme mr fiyatları ne kadar sorularına cevaplar vereceğiz.

Meme Mr sonuçları ne kadar zamanda çıkar?

Meme Mr sonuçları, çektirecek olan kişiler için bir merak konusudur. Meme Mr sonuçları yaklaşık 1 hafta gibi bir sürede çıkmaktadır. Meme Mr sonuçları radyoloji uzmanı tarafından yorumlanmakta, sonuçlar çerçevesinde uygun olan tedavi planlanmaktadır.

Meme Mr’ında neler belli olur?

Meme emarında adı üzerinde olduğu gibi meme yapısında kanser, tümör gibi hastalıkların var olup olmadığı belli olmaktadır.

Meme Mr’ı ile hangi hastalıklar teşhis edilir?

Meme emarı ; memede kanser saptanması ile kanserin yayılım hızını, memede kanser varlığında çevre dokularda da kanser kitlesi olup olmadığını, mamografi ve ultrasonografi gibi işlemlerde görülemeyen kanser şüphesi taşıyan dokuların detaylı olarak incelenmesini, silikon protezi olan kadınlarda protezin herhangi bir hasar alıp almadığının tespit edilmesini belirlemede çok büyük bir öneme ve hayat kurtarıcı bir yere sahiptir.

Meme Mr fiyatları ne kadar?

Meme Mr fiyatları; hastanın sağlık durumu ve görüntü yönteminin yapılacağı hastane göz önünde bulundurularak belirlenmektedir. Mr, Mr fiyatları, meme Mr fiyatları hakkında detaylı bilgi almak için hastanemiz radyoloji servisi ile iletişime geçebilir, daha fazla bilgiye ulaşmak için whatsapp hattımızdan bizimle irtibata geçebilirsiniz.

Mr ve mr fiyatları hakkında bilgi almak için hastanemiz radyoloji servisine telefon numaramız ve whatsapp bilgi hattımızdan ulaşabilirsiniz.

Çocuklarda EMAR (MR)

EMAR (MR) Nedir?

Çocuklarda emar çekimi nasıl olur? Anestezi gerekir mi? Çocuklarda emar çekimi zararlı mıdır? Bu yazıda sorularınıza cevap bulabileceğinizi sanıyorum Yine de cevapsız bir nokta kalırsa lütfen yazınız

Aslında EMAR, manyetik rezonans kelimelerinin baş harflerinin yani M ve R’nin İngilizce okunuşudur. MR = Em Ar

Manyetik alan ve radyo dalgaları kullanılarak vücudun hemen her yerinin ayrıntılı olarak görüntülenmesini sağlayan radyasyon veya X ışını içermeyen, güvenli ve zararsız bir görüntüleme yöntemidir. Bilgisayarlı tomografiden farkı, MR’da radyasyon olmayışıdır. Çocuklarda Bilgisayarlı tomografi çekilmesi konusunda bilgi için tıklayınız

Çocuklarda Emar Nasıl çekilir?

Halka şeklindeki dev bir mıknatısın içindeki boşluğa hasta yatırılır. Manyetik alan çalıştırıldığında vücuda radyo dalgaları gönderilir. Bu sırada vücuttan saçılan elektronların yaydığı enerji bir alıcı tarafından kaydedilir ve çok karmaşık bir yazılımla yapılan hesaplamalar sonunda vücudun iç yapısı siyah-beyaz bir görüntü haline getirilebilir. Cihaz çoğu kez kapalı bir sistemden oluşur, dolayısıyla kapalı yerde kalma korkusu olanlara sıkıntı yaratır.

Çocuklarda Neden Emar Çekilir?

Vücudun değişik bölgelerindeki kitle, kırık, kanama, anomali vs birçok değişikliğin gösterilmesi için klasik röntgen, ultrasonografi, bilgisayarlı tomografinin yetersiz kaldığı durumlarda daha iyi görüntü veren MR çekimi önerilebilmektedir. Hemen tüm vücut bölgeleri için kullanılabilen MR diğer tüm görüntüleme yöntemlerinden daha net görüntü verir.

MR öncesi neler yapmalıyım?

Çoğu vakada MR çekimi öncesi özel bir hazırlık gerekmemektedir. Ancak çekimden hemen önce hastanın üzerindeki metal cisimler çıkarılmalıdır. Mesela gözlük, bilezik, küpe, kemer, kot pantolon (metalik düğmesinden dolayı) vs.

Çekim sırasında hastanın (çocuk da olsa) hareketsiz durması gereklidir. Oysa çocukluk çağında özellikle yaştan küçük bir çocuğun MR cihazı içinde hareketsiz durması pek olası değildir. Onun için çocuğa sedasyon verilmesi yani hafif bir sakinleştirici anestezi uygulanması gerekebilir. Bu durumda da hastanın aç olması gerekir. Yani yapacağınız yegâne şey çocuğunuzu aç bırakmak olacaktır.

Anestezi verilse de verilmese de MR odasında kurallara uymak kaydıyla hastanızın yanında kalmanızda çoğunlukla sakınca yoktur. Ancak bazı merkezlerde çekim başladıktan sonra anne babanın odadan çıkması istenmektedir.

Çocuklarda Emar çekimi nasıl olur?

İşlem süresi çekilecek yere göre değişmekle beraber dakika sürer. Resimdeki hareketli masaya yatırılan çocuk masa vasıtasıyla yuvarlak MR cihazının içine doğru sürülür. Çekim yapılacak yer tam cihazın içine gelecek şekilde ayarlamalar yapılır ve çekime başlanır. Çekim sırasında makineden yüksek sesler geleceği için çocuk ürkebilir. Hasta bu konu hakkında önceden bilgilendirilmiş olursa daha rahat eder.

Bazen çekim yapılacak yerin daha iyi görüntülenmesi için damardan ilaç uygulanması gerekebilir. Bu amaçla MR çekiminde kullanılan ilaçlar çok güvenli olup alerjik reaksiyonlar son derece nadirdir.

Emar'ın Risk ve tehlikeleri

Hiçbir risk ve tehlikesi olmayan MR çekimi, gerekirse art arda tekrarlanabilir.

İşlemden sonra hasta hayatına devam eder, özel bir tedbir, diyet veya dikkat edilmesi gereken bir durum yoktur.

Dr. Erdem TONGUÇ
Radyoloji Uzmanı,

Çözüm Radyoloji Merkezi

Beyin MR'ı Nasıl Çekilir?

Açılımı Manyetik Rezonans Görüntüleme’dir. X ışını içermediği için sağlığa zararlı herhangi bir yan etkisi

Açılımı Manyetik Rezonans Görüntüleme’dir. X ışını içermediği için sağlığa zararlı herhangi bir yan etkisi yoktur. Devasa güçlü mıknatıslar yardımıyla ve radyo dalgaları yoluyla vücudun tüm kesitlerini, detaylı şekilde tarar ve görüntüler.

MR öncesinde dikkat edilecek hususlar:
- MR öncesi vücudunuzdaki çivi, platin, kalp pili ve protezlerden doktorunuza bahsedin.
- Çekimden önce üzerinizde hiçbir metal eşya bulunmasın.
- Kredi kartları gibi tüm kartlarınızı üzerinizde bulundurmayın.
- Cep telefonu ve elektronik eşyaların tümünü çıkartın.
- MR sırasında hareketsiz kalmaya çok dikkat edin.

Beyin MR’ının çekim aşamaları şunlardır:

Hasta, raylı bir kızak üzerine yatırılır ve baş kısmının çekim sırasında kımıldatılmaması için aparatlar yardımıyla sabitlenir. Kızak, baş emar cihazına girecek kadar ileri itilir. Cihaz emar teknisyeni tarafından çalıştırılır. dakika içinde ara ara kesilen cihaz sesleri duyulur. Yaklaşık dakika arasında bir sürede çekim tamamlanır.

Bazı bölgelerin MR çekiminde daha ayrıntılı görüntü için “Kontrast Madde” denen bir sıvının damar yolundan verilmesi gerekir. Bu tip çekimlere ilaçlı MR denmektedir.

Yukarıda bahsettiğimiz beyin MR’ı çekimi sonlandığında, damar yoluyla “kontrast madde” vücuda verilir ve beyin MR’ı çekimi tekrar başlar. Bir başka değişle normal beyin MR çekiminin hemen ardından ilaçlı beyin MR’ı çekimi başlar.

Çekilen MR, uzman radyologlar tarafından detaylı olarak incelenir.


Detaylı bilgi için randevualabilir veya 54 33çağrı merkezimiz ile iletişime geçebilirsiniz.

Bilgilendirme amaçlıdır.




İçeriğimiz daha önce 6 kez değerlendirilmiş ve ortalama 4 yıldız verilmiş.

10 Aralık Çarşamba -

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir