android vpn ne işe yarar / VPN nedir, nasıl kullanılır? En iyi VPN programları - Akdeniz Telgraf

Android Vpn Ne Işe Yarar

android vpn ne işe yarar

VPN nedir, nasıl kullanılır? VPN ne işe yarar?

Giriş Tarihi: Son Güncelleme:

Sanal özel ağlar olarak tanımlanan VPN teriminin açılımı Virtual Private Network olarak tanımlanır. Birçok farklı protokol ve teknolojiyi bir arada kullanan VPN sayesinde iki bilgisayar arasındaki iletişimin kriptolama yapılarak güvenli bir tünel kurulmasını sağlar. Konuyla ilgili en çok araştırılan soruları yanıtladık. VPN nedir, ne işe yarar ve nasıl kullanılır?

VPN nedir, nasıl kullanılır? VPN ne işe yarar?

Zaman zaman yaşanan erişim engelleri, VPN kullanımını gerekli kılıyor. Bir yerdeki fiziksel bir ağa uzaktan bağlanmayı mümkün kılan sistem; genel olarak bölge kısıtlamalı web sitelerine erişmek, farklı kullanıcıların kullanımına açık bir Wi-Fi ağına bağlıyken yapılan aramaları ve ziyaret edilen siteleri gizlemek için kullanılır.

VPN NEDİR?

VPN, doğrudan çevirecek olursak İngilizce sanal özel ağ (virtual private network) anlamına gelir ve olmadığınız bir yerdeki fiziksel bir ağa sizi uzaktan bağlar.

VPN NASIL ÇALIŞIR?

VPN, birçok farklı protokol ve teknolojiyi kullansa da temel olarak bilgisayarınızın fiziksel olarak bulunduğu yerden karşıdaki ağa şifreli (kripto anlamında) bir tünel açar. Bu tünel içinden iletilen bilgi dışarıdan bakıldığında şifreli olduğu için dışarıdan görüntülenemez. Konuya hakim güvenlik uzmanları şifreli veri aktığını görür ama içeriğinin ne olduğunu (çok zayıf bir güvenlik kullanmıyorsa) anlayamaz. VPN çözümleri bilgisayarınıza veya mobil cihazınıza özelleşmiş bir ağ sürücüsü kurar (veya mobil cihazlarda bu gömülü olarak gelir) ve bu noktada sanal bir ağ bağdaştırıcısı gibi davranarak size karşıdaki ağdan bir IP numarası da verir. Bu sayede izin verilen uygulamalara veya yerel adreslere erişebilirsiniz.

VPN ÜCRETLİ Mİ?

Piyasada birçok yabancı menşeli firma genel veya özelleşmiş VPN çözümleri sunuyor. Bu hizmetlerin fiyatları aylık lira civarında değişiyor. Para ödenmeyen hizmetlerde genellikle veri miktarı sınırı bulunuyor ve bir noktadan sonra ya tamamen duruyor veya kullanmak istemeyeceğiniz kadar yavaşlıyor.

VPN TÜRLERİ NELERDİR?

  • Uzaktan Erişim VPN: uzak konumlarda bulunan bir şirketin çalışanlarının şirketin özel ağına bağlanması gerektiğinde kullanılan, kullanıcıdan LAN'a bağlantılardır. Kullanıcı ile özel ağ arasındaki bağlantı internet üzerinden gerçekleşir ve bağlantı güvenli ve özeldir.
  • Siteden Siteye VPN: Farklı lokasyonlarda şubeleri olan şirketler, bir ofis konumunun ağını başka bir ofis konumundaki ağa bağlamak için Siteden Siteye VPN kullanır.
    • Intranet tabanlı VPN: Bir şirket tek bir özel ağda birden çok uzak bağlantıya bağlanmak istediğinde buna Intranet tabanlı VPN denir.
    • Extranet tabanlı VPN: Şirketler, başka bir şirketin ofisine (müşteriler ve tedarikçiler gibi) bağlanmak için Siteden siteye VPN türünü kullandıklarında, buna Extranet tabanlı VPN denir.

VPN KURULUMU NASIL YAPILIR?

iOS için VPN Kurulumu

VPN'ler tüm iPhone'larda, iPad'lerde ve Mac'lerde doğrudan yapılandırılabilir. MacOS'te fazladan birkaç adım atmanız gerekse de, iOS'ta bu işlemi kolayca yapabilirsiniz.

  1. iPhone veya iPad'inizde Ayarlar'ı açın.
  2. Genel'e dokunun ve VPN'i seçin.
  3. Ardından, VPN Konfigürasyonu Ekle'ye dokunun.
  4. Ağ yöneticiniz gerekli bilgileri sağlayacaktır. Bu, VPN protokolünü, VPN ayarlarını (açıklama, uzaktaki kimlik, sunucu) ve kimlik doğrulama oturum açma bilgilerini içerir.
  5. Tamamlandığında, profili kaydetmek için Bitti'ye dokunun.

Android için VPN Kurulumu

VPN desteği Android'de yerleşiktir, böylece bir uygulama indirmeye gerek kalmadan telefonun Ayarlar menüsünden kolayca VPN'inizi kurabilirsiniz.

  • Telefonun Ayarlar menüsünü açın. Sahip olduğunuz cihaza bağlı olarak aşağıdaki talimatların değişebileceğini unutmayın.
  • Wi-Fi ve İnternet veya Kablosuz ve Ağlar'a dokunun. Temel olarak, ağ ayarları sayfasına gitmeniz gerekir.
  • VPN'e dokunun. Bazı cihazlarda, önce Daha fazlası'na dokunarak seçenekleri genişletmeniz gerekebilir.
  • Yeni bir VPN bağlantısı için "VPN profili Ekle" [Add VPN profile] seçeceğine dokunun. Bunu görmüyorsanız, gelişmiş seçenekler menüsünü açmanız gerekecektir (genellikle üç dikey nokta simgesine dokunarak).
  • Sunucu adresi, kullanıcı adı ve şifre gibi gerekli bilgileri girin. Bu bilgi size ağ yöneticisi tarafından sağlanacaktır.

Windows için VPN Kurulumu

  1. Ayarlar> Ağ ve İnternet'e gidin ve VPN'i seçin.
  2. Ayrıca Windows 10 arama çubuğuna tıklayıp VPN yazabilir ve VPN Ayarları'nı seçebilirsiniz.
  3. VPN bağlantısı ekle'ye tıklayın.
  4. VPN Sağlayıcı bölümünü Windows (yerleşik) olarak değiştirin, formun geri kalanını ağ yöneticisinin bilgileriyle doldurun ve Kaydet'i tıklayın.
  5. VPN profili eklediniz. Şimdi görev çubuğunun en sağında Ağ simgesini seçin ve kullanmak istediğiniz VPN bağlantısını seçi
  6. VPN artık Wi-Fi bölümünde mevcuttur. Wi-Fi simgesine tıklayın ve oluşturulan VPN bağlantısını seçin.

Mac OS için VPN Kurulumu

  1. Apple menüsüne (Apple simgesi) tıklayın ve Sistem tercihleri> Ağ'a gidin.
  2. Soldaki listeden "+" simgesine tıklayın.
  3. Açılan Arayüz menüsünden VPN'i seçin.
  4. VPN Türü'nü seçin, servis adı ekleyin ve Yarat'a tıklayın.
  5. Daha sonra sunucu adresini, uzaktaki kimliği ve yerel kimliği girin ve Bağlan'a tıklayın.
  6. VPN'e bağlanmak için, Sistem Tercihleri> Ağ'a gidin, VPN servis adına tıklayın ve Bağlan'a tıklayın.
  7. Ayrıca menü çubuğunda VPN durumunu göster'i seçebilir ve VPN ağına hızlı bir şekilde bağlanmak için durum simgesini kullanabilirsiniz.

VPN KULLANIMINDAKİ SORUNLAR VE RİSKLER NELERDİR?

  • Bir VPN sunucusuna bağlandığınız andan itibaren artık o sunucunun sizin adınıza internet bağlantınızı yönetmesine izin vermiş olursunuz. Sunucuya erişen kişiler internet bağlantınızı istedikleri gibi yönetebilir veya sizi yönlendirebilirler.
  • Ücretsiz adı altında yayınlanan birçok VPN sağlayıcısı internet trafiğinizi kayıt ederek bu bilgileri ticari veya istihbarat amaçlı olarak kullanabilir.
  • Ücretli olarak hizmet veren birçok VPN hizmet sağlayıcısının da güvenlik ve gizlilik sağlasalar dahi trafiğinizi, dns kayıtlarınızı kayıt altında tutmaktadır.
  • Sörf yaparken veya oyun oynarken VPN kullanımında gözle görülür bir yavaşlık hissedilir.
  • Güvenliğiniz ve gizliliğinizin bir anda devre dışı kalması ve VPN bağlantınızın kesildiğini fark etmediğiniz sürece risk altında kalabilirsiniz.
  • Virüsler, trojanlar, tehlikeli web sayfaları veya benzeri tehditler de aynı şekilde VPN servisleri ile indirdiğiniz bir dosya ile veya girdiğiniz bir internet sayfası üzerinden de bilgisayarınıza bulaşabilir.
  • VPN'e bağlandığınız andan itibaren o ülkeye uygulanan kısıtlamalar karşınıza çıkabilir ve sorunlar yaşayabilirsiniz.

ARKADAŞINA GÖNDER

VPN nedir, nasıl kullanılır? VPN ne işe yarar?

SON DAKİKA

İnternet dünyasında gizlilik denince akla gelen ilk şeylerden biri de VPN'dir. Hemen hemen her gün herkesin kullandığı VPN’ler, özellikle Çin, Rusya gibi ülkelerde sıklıkla kullanılmaktadır.

Günümüz dünyasında ülkelerin aldığı politik kararlar ile bazı web sitelerine giriş yasaklanmıştır, insanlar da bu soruna çözüm olarak ilk iş olarak VPN kullanmayı tercih etmektedir. Peki, sıklıkla kullanılan VPN nedir, ne işe yarar, gerçekten güvenli mi? VPN yerine neyi tercih edebilirsiniz gelin şu sorulara detaylı bir şekilde bakalım.

VPN Nedir?

İngilizce açılımı: Virtual private Network olan VPN Türkçe karşılığı sanal özel ağ anlamına gelmektedir. VPN'in asıl amacı kullanıcıları sanal dünyada gizli tutmaktır, internet kullanan kullanıcıların birçoğu hayatının bir döneminde VPN kullanmıştır.

Ancak, VPN'lerin birçoğu ücretli olduğu için kullanıcılar ücretsiz VPN araştırmaya başlamış ve en iyi ücretsiz VPN programlarını ücretli VPN'lerin yerine tercih etmiştir ama bir çoğu VPN nasıl çalışır bilmemektedir.

VPN Nasıl Çalışır?

Günümüzde milyarlarca kişi internet kullanmakta ve bir o kadarda VPN'leri hayatının bir döneminde kullanıyor. Ancak, VPN'lerin nasıl çalıştıklarına dair pek bir şey bilmiyorlar. VPN'ler kullanıcıların bulunduğu ülkenin internet ağından yararlanarak başka bir ülkenin internet ağına bağlanması ile çalışır.

Yani kullanıcı IP'sini farklı bir IP adresine bağlanarak işlem yapması ile gerçekleşir. Tabî bu durumu tam anlamı ile kavramak istiyorsanız internet nedir, nasıl çalışır? ve bilgisayarlar nasıl çalışır? Adlı yazımıza göz atmanızı tavsiye ederiz. Çünkü VPN'lerin çalışma mantığı Bilgisayar ve internetin çalışma mantığından geçer. 

Örnekleri biraz daha somutlaştırmak gerekirse IP'ler kullanıcıların birer T.C. kimlik numarası olarakta nitelendirilebilir, yani sizin kullandığınız IP adresiniz sadece size aittir. Yaptığınız tüm işlemler Bu adres üzerinden yürür bu nedenle bir nevi sizin internetteki T.C kimlik numaranız IP’lerdir. VPN'lerin çalışma mantığını bir örnekle açıklamak daha somut bir anlatım olacaktır.

Örneğin: Çin'deki bir kullanıcının IP adresi "" ve bu kullanıcı ülkesi üzerinden bir web sitesine girmeye çalıştığı zaman kendi devleti tarafından politikalar nedeniyle web sitesini ziyaret etmesine izin verilmeyebilir. Çin'deki internet kullanıcısı VPN üzerinden IP adresini değiştirerek Almanya'ya bağlanır ve bu sayede girmek istediği web sitesine girebilir.

Aslında kullanıcı web sitesine Almanya'dan girmiş olacaktır ancak Çin'den kontrol edebilir tabî VPN normal internete göre çok daha yavaş çalışacaktır. Çünkü kullanıcı ilk olarak Çin'den Almanya'ya daha sonra da istediği Web sitesinin sunucusuna yani başka bir ülkeye bağlanacaktır. Bir nevi VPN tünel gibi nitelendirilebilir. VPN nedir, VPN nasıl çalışır kısaca bu şekilde özetlenebilir.

VPN Nasıl Kullanılır?

  • İlk olarak tercih ettiğiniz VPN programını cihazınıza kurun.
  • Daha sonra hangi ülkeye bağlanmak istediğinizi seçin.
  • Bağlan seçeneğine tıklayın.
  • Bir süre bekleyin.
  • Eğer tarayıcınız açıksa kapatıp tekrar açın.
  • Bağlandı işaretini gördükten sonra işlem tamamlanmış olacaktır. 

 Bazı kullanıcılar VPN nasıl kullanılır bilmemektedir ve VPN programlarına güvenmemektedir. Fakat,VPN kullanmak uygulamanın arayüzü basit olduktan sonra oldukça kolaydır.

 

VPN Güvenilir Mi?

İnterneti milyarlarca kişi kullanmakta ve bir o kadar da kişi VPN kullanmaktadır. Birçok kullanıcı VPN % güvenilir olduğunu sanmaktadır, sanılanın aksine VPN % güvenilir olamaz. Çünkü yukarıda verdiğimiz örnekteki gibi kullanıcı IP adresini değiştirse dahi o kullanıcının VPN kullanıp kullanmadığı tespit edilebilir.

Örneğin: Kullandığınız bir VPN ile farklı bir ülkeye bağlandınız ve istediğiniz işlemi gerçekleştirdiniz. Ancak, çoğu VPN uygulaması sizin hangi sitelere girdiğinizi toplamasa dahi ne kadar süre kaldığınız hangi tarih ve saatlerde giriş yaptığınızı verileri toplamaktadır.

Eğer sizi tespit etmek isteyen bir kişi veri bilimi kullanarak hangi saat ve tarihlerde giriş yaptığınızı ve ne kadar süre kaldığınızı tespit ettikten sonra sizi bulabilir. Peki, VPN yerine ne kullanılmalı?

VPN Yerine Ne Kullanılmalı?

VPN ne işe yarar öğrenmiş olsakta VPN’lerin o kadar güvenilir olmadığınıda öğrenmiş olduk. Peki, VPN’den daha güvenilir olan ne diye sorarsak o da Tor Browser olacaktır. Tor tarayıcısı aslında birer VPN tarayıcı olarak nitelendirilebilir. Tor tarayıcı birden fazla sunucuyu ziyaret ederek görevini gerçekleştirmektedir. Bu sayede sanal dünyada güvenlik çok üst düzeylere çıkmaktadır. 

Tor tarayıcısının çalışma mantığını aşağıdaki örnekte görebilirsiniz.

Çin’de bulunan kullanıcı Tor tarayıcısını kullanarak tıpkı VPN çalışma mantığı gibi X ülkesine bağlanmaktadır ama X ülkesine bağlanırken birçok ülkedeki sunucudan geçer.

Örneğin: İlk olarak Hindistan'a sonra Rusya’ya daha sonra Amerika’ya son olarakta X ülkesine bağlanır. Bu sayede sanal dünyada güvenlik üst seviyelere çıkar. Hatta hackerler korunmak için Tor Browser, DuckDuckGo ve sanal makineleri birlikte kullanmaktadır. 

Tor Browser Güvenilir Mi?

Tor tarayıcısı ne kadar gizlilik için önemli olsa dahi % güvenilir olması şu an için mümkün değildir. Kullanıcılar her ne kadar gizlilik için DuckDuckGo, sanal makine ve Tor Browser kullansa dahi % gizlilik sağlayamamıştırlar. Son olarak Tor browser VPN’lere göre daha yavaş çalışmaktadır, bunun nedeni ise internete bağlanmak için uzun bir yol izlemesidir. 

VPN Virüs’ten Korur Mu?

VPN kullanan kişiler aynı zamanda internet ortamında bulunan virüslerden korundukları yanılgısına düşer. VPN kullanmak sadece internet kimliğinizi değiştirmektedir. Ancak cihazınıza yine de virüs sızabilir. Bu nedenle VPN kullanırken cihazınıza virüs bulaşmamasını istiyorsanız, en iyi antivirüs programları yazımıza göz atmanızı tavsiye ederiz.

Bu içeriğimizde VPN nedir, VPN ne işe yarar ve bunun gibi birçok detaylı soruya cevap verdik. Sizler VPN kullanıyor musunuz, en iyi VPN’ler sizce hangisi, Tor Browser hakkında ne düşünüyorsunuz? Aşağıda bulunan yorumlar kısmında buluşalım.

bir VPN veya sanal özel ağ, pratik düzeyde şu şekilde davranır: aracı cihazımız ve İnternet sunucuları arasında. Böylece? Bizi sanal bir LAN'ın parçası yapmak ve bu şekilde IP adresi sunuculara gösterilen bizim değil, VPN'nin bize verdiğidir. Bu, daha büyük Gizlilik, ama aynı zamanda kaçının sansür ve diğer şeylerin yanı sıra coğrafi kısıtlamalar. Fakat Android'de nasıl kullanıyorsunuz?

Onlarca sanal özel ağ veya VPN. Bazıları ücretli, bazıları ücretsiz sürümleriyle. Kullanıcıların dikkate alması gereken şey, diğerlerinin yanı sıra, gizliliğin nasıl sağlandığı, IP adresinin ifşa edilip edilmediği, veri aktarımındaki performans ve çok yönlülüğüdür. Bu eğitimde, örnek olarak kullanacağımız VPN, Hola Ücretsiz VPN Proxy -aşağıdan indir-, gerçekten eksiksiz bir ücretsiz sürüme sahip.

Indeks

Android'de VPN kurulumu ve yapılandırması

Hola Free VPN Proxy durumunda, sadece uygulamayı aç ve ana menüde tüm yüklü uygulamalarımızı içeren bir liste göreceğiz. Yapacağımız ilk şey, sol üst köşedeki ülke. Seçtiğimiz ülke, cihazımızın herhangi bir sunucuya gösterdiği ülke olacaktır. Yani, örneğin Andorra'yı seçersek, Netflix, web sitesini gerçek ülkemizden değil Andorra'dan ziyaret ettiğimizi yorumlayacaktır. Seçildikten sonra geri dönüyoruz ve aynı uygulama çekmecesinde bize şunu söyleyen kayan bir düğme göreceğiz. VPN etkin ve çalışır durumda veya değil.

Elimizdeki seçenekler basit. Üst arama çubuğunda arama yapabiliriz herhangi bir ağ ve VPN kullanarak erişin. Ve uygulama çekmecesinde, açılacak herhangi bir uygulamayı seçebiliriz. VPN'i kullanarak. Herhangi bir uygulamayı açacağımız zaman tekrar seçim yapmamızı sağlayacak. Hangi ülke VPN sayesinde bizim olduğunu belirtmek istiyoruz. Bu şekilde bazı ülkelerin avantajlarından faydalanabiliriz.

Youtube kanalımıza abone olun

Android mobil cihazlarda VPN ne işe yarar?

Bir VPN gerçekten pratiktir. Bize yardımcı olur konumumuzu 'tahrif etmek' gerçek. Örneğin, Netflix'in Amerika Birleşik Devletleri sürümüne erişebileceğimiz şekilde -daha fazla uygulama ile-. Ya da basitçe, bazı ülkelerde ağlara erişim hükümet tarafından sansürlenenler. Öte yandan, gerçek IP adresimizi ifşa etmeden internette gezinmemize de yardımcı olur; bu şekilde, kendimizi tanımlamamız çok daha zor olurken, daha fazla mahremiyet içinde gezinebileceğiz.


nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası