yüksek lisans yaparken araştırma görevlisi nasıl olunur / Nasıl Araştırma Görevlisi Olunur?

Yüksek Lisans Yaparken Araştırma Görevlisi Nasıl Olunur

yüksek lisans yaparken araştırma görevlisi nasıl olunur

Araştırma görevlisi nasıl olunur? Üniversitede, yurtdışında veya araştırma görevlisi iken

En az dört y&#;ll&#;k bir lisans bölümü mezuniyetinden sonra ara&#;t&#;rma görevlili&#;i, tercih edilen mesleklerden bir tanesidir. Üniversitede akademisyen olmak isteyenlerin ö&#;retim üyesi olma yolunun ba&#;lang&#;c&#; buradan geçer. Akademisyenlik yoluna ad&#;m atmak için ise baz&#; kriterler yerine getirilmelidir. Peki, ara&#;t&#;rma görevlisi nas&#;l olunur?

Üniversitede Ara&#;t&#;rma Görevlisi Nas&#;l Olunur?

Lisans Not Ortalamas&#;

Öncelikle bu göreve ba&#;vurabilmeniz için lisans mezunu olman&#;z ve not ortalaman&#;z&#; biraz yüksek tutman&#;z gerekir. Ortalaman&#;z&#; ne kadar yüksek tutarsan&#;z üniversitede akademisyen olmaya bir ad&#;m daha yakla&#;m&#;&#; olursunuz! Genelde istenilen en dü&#;ük not ortalamas&#; olmak ile birlikte kendinizi garantiye alman&#;z aç&#;s&#;nda mutlaka not ortalaman&#;z&#; üzerinde tutman&#;z önem ta&#;&#;r. Yüksek lisans puan&#; sizi akademisyenli&#;e daha fazla yak&#;nla&#;t&#;racakt&#;r.

ALES Puan&#;

Üniversite ilanlar&#;nda olmazsa olmaz kriterlerden birisi de Akademik Personel ve Lisansüstü E&#;itimi Giri&#; S&#;nav&#; (ALES) puan&#;d&#;r. Her y&#;l, y&#;lda üç defa olmak üzere gerçekle&#;tirilen daha çok genel kültür ve yetenek seviyesini ölçen bir s&#;navd&#;r. S&#;nav tarihleri ÖSYM taraf&#;ndan ilan edilir ve adaylar buna göre s&#;navlara girer.

Genelde üniversiteler ALES &#;art&#;n&#; en az 70 puan olarak belirlerler. Bu yine üniversitelere göre de&#;i&#;ir. Akademisyen olmak istiyorsan&#;z en az 70 s&#;n&#;r&#;n&#; bilerek s&#;nava çal&#;&#;t&#;&#;&#;n&#;zda, hayallerinize daha da yakla&#;aca&#;&#;n&#;z&#; göreceksiniz. Üniversiteler ALES puan&#;n&#;n yüzdesini alarak hesaplama yapacaklar&#; için buradan da ne kadar yüksek puan al&#;rsan&#;z sizin için daha iyi olacakt&#;r.

Yabanc&#; Dil Puan&#;

&#;ngilizce bilmeden akademisyen olunmaz! Bunun için üniversiteler ÖSYM taraf&#;ndan yap&#;lan Yabanc&#; Dil Bilgisi Seviye Tespit S&#;nav&#; (YDS) veya YDS’den daha kolay oldu&#;u dü&#;ünülen Yüksekö&#;retim Kurumlar&#; Yabanc&#; Dil S&#;nav&#;’ndan (YÖKD&#;L) al&#;nan puan&#; da kadro al&#;m&#; esnas&#;nda de&#;erlendirmeye al&#;r. Bu iki s&#;navdan birine girmeniz yeterli olacakt&#;r. Genelde istenilen puan baraj&#; 65 oldu&#;u için en az bu puan&#; almaya çal&#;&#;mal&#;s&#;n&#;z. Üniversiteden üniversiteye istenilen dil puan&#; de&#;i&#;ir. Bu yüzden üniversite sayfalar&#;ndan takip etmeniz gerekir. E&#;er yeterli &#;ngilizce e&#;itimi almad&#;ysan&#;z mutlaka bir kursa yaz&#;lman&#;zda fayda var. Dil puan&#; da di&#;er adaylar&#; eleme aç&#;s&#;ndan size art&#; puan kazand&#;racakt&#;r.

Yaz&#;l&#; ve Sözlü S&#;nav

Üniversiteler her y&#;l gerekli gördükleri kadrolar için ilana ç&#;kar. Bu ilanlarda gereken özellikler ve yap&#;lacak s&#;navlar&#;n tarihlerine ili&#;kin bilgiler sizlere sunulur. Üniversiteler kadro al&#;mlar&#;nda adaylar&#; yaz&#;l&#; ve sözlü s&#;nava tabi tutar. Akademisyen olmak için üniversiteler taraf&#;ndan yap&#;lan yaz&#;l&#; ve sözlü s&#;navlardan yeterli puanlar&#; alman&#;z gerekir. Bu s&#;navlardan ne kadar yüksek puan al&#;rsan&#;z asil olarak s&#;ralamada yer alma &#;ans&#;n&#;z artacakt&#;r. Bütün al&#;nan puanlar ve s&#;navlar&#;n sonuçlar&#;na göre üniversitelerin enstitüleri taraf&#;ndan asil ve yedekler aç&#;klanarak belli bir s&#;ralama dahilinde ara&#;t&#;rma görevlisi al&#;m&#; gerçekle&#;tirilir.

Yüksek Lisans Yaparken Ara&#;t&#;rma Görevlisi Nas&#;l Olunur?

Yüksek lisans yaparken üniversitelerin belirledi&#;i kriterlere uygunsan&#;z belirtilen kadro ilanlar&#;na ba&#;vuru yapman&#;z yeterlidir. Kadro al&#;m süreçleri yine ayn&#; &#;ekilde yüksek lisans ö&#;rencisi için de geçerlidir. Yüksek lisans yapt&#;&#;&#;n&#;z bölümün ara&#;t&#;rma görevlisi aç&#;&#;&#; varsa bu alana ba&#;vuru yapman&#;z daha avantajl&#;d&#;r. Hocalar ile uyumunuz ne kadar iyiyse kadroya al&#;m süreciniz sizin için daha rahat olur.

Yurt D&#;&#;&#;nda Ara&#;t&#;rma Görevlisi Nas&#;l Olunur?

Yurt d&#;&#;&#;nda çal&#;&#;maya karar verdiyseniz süreç biraz daha zorla&#;&#;yor. Öncelikle çal&#;&#;mak istedi&#;iniz ülke ve üniversiteyi belirlemeniz gerekir. Bundan sonraki a&#;amalarda dil engeli önünüze ç&#;kabilir. Çünkü gidece&#;iniz ülkede yabanc&#; dil olarak &#;ngilizcenin yan&#;nda kendi konu&#;tuklar&#; dili bilmenizi de isteyebilirler.

Ayr&#;ca bizde geçerlili&#;i olan YDS ve YÖKD&#;L s&#;navlar&#;n&#;n maalesef yurt d&#;&#;&#;nda geçerlili&#;i yoktur. Bu yüzden sizden Test of English as a Foreign Language (TOEFL) gibi &#;ngilizce yetkinli&#;inizi ölçecek s&#;navlara girmenizi zorunlu tutabilirler. Bu tür s&#;navlar&#;n uluslararas&#; geçerlili&#;i bulunmaktad&#;r.

S&#;nav ücreti pahal&#; oldu&#;u için alaca&#;&#;n&#;z puan&#; garantileme aç&#;s&#;ndan bir kursa yaz&#;l&#;p o &#;ekilde s&#;nava girmeniz daha mant&#;kl&#; olur. Ayr&#;ca Türkiye’den al&#;nan lisans diplomas&#;n&#;n yurt d&#;&#;&#;nda geçerli olup olmamas&#; sorun olabilir.

Yurt d&#;&#;&#;nda akademisyen olma a&#;amas&#;n&#; daha sa&#;l&#;kl&#; sürdürebilmeniz için tercih etti&#;iniz üniversite ile ileti&#;ime geçip kriterler hakk&#;nda bilgi edinmeniz gerekir. Görü&#;tü&#;ünüz üniversiteden olumlu yan&#;t ald&#;&#;&#;n&#;z takdirde hem kariyeriniz hem de öz geçmi&#;iniz için önemli katk&#;lar&#; olacak imkanlara sahip olabilirsiniz.

ANASAYFAYA DÖNMEK &#;Ç&#;N TIKLAYINIZ

Yüksek lisans yapmadan, öğretim görevlisi olunabilir mi?

Üniversitelerde akademik personel olma hayali kuran birçok kişinin kafasını karıştıran bir soruyu bu yazımızda kapsamlı şekilde izah edeceğiz.

Öğretim Görevlisi kadrolarına başvuru, atanma ve giriş sınavlarına ilişkin düzenlemeler "Öğretim Üyesi Dışındaki Öğretim Elemanı Kadrolarına Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav İle Giriş Sınavlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik"te belirtilmiştir.

Söz konusu yönetmeliğin 7 nci maddesinin 3 üncü fıkrasının (a) ve (b) bentlerinde;

a) Lisans düzeyinde eğitim yapılan birimlere (rektörlüğe bağlı bölümler dahil) başvuracak öğretim görevlisi adaylarında en az tezli yüksek lisans mezunu olmak veya lisans mezunu olmak ve belgelendirmek kaydıyla alanında en az beş yıl tecrübeli olmak,

b) Güzel Sanatlar Fakülteleri, Eğitim Fakültelerinin Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümleri, Konservatuarlar ile ön lisans düzeyinde eğitim yapılan birimlere başvuracak öğretim görevlisi adaylarında en az tezli yüksek lisans mezunu olmak veya lisans mezunu olmak ve belgelendirmek kaydıyla alanında en az iki yıl tecrübeli olmak.

hükümleri yer almaktadır.

Öncelikle yönetmelik hükümlerini detaylı olarak aşağıda verdiğimiz örnekler üzerinden sizlere açıklayalım :

1-Dört yıl eğitim veren fakülte ve yüksekokullara alınacak öğretim görevlisi ilanlarına başvurabilmek için bir kişinin tezli yüksek lisans mezunu olması veya lisans mezunu olduktan sonra alanında en az 5 yıl deneyim sahibi olması gerekmektedir.

Örneğin, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü Üretim Yönetimi ve Pazarlama Anabilim Dalına alınacak Öğretim Görevlisi kadrosuna bir adayın başvurabilmesi için İşletme alanında tezli yüksek lisans yapmış olması yada işletme bölümü mezunu olup, lisans eğitimi gördüğü alanda kamu veya özel sektörde en az beş yıl çalışma deneyimi olmalıdır.

2-Güzel Sanatlar Fakülteleri ile Eğitim Fakültelerinin Güzel Sanatlar Eğitimi bölümleri ve Konservatuvarlara alınacak öğretim görevlisi kadrolarına başvurabilmek için bir kişinin tezli yüksek lisans mezunu olması veya lisans mezunu olduktan sonra alanında en az 2 yıl deneyim sahibi olması zorunludur.

Örneğin, Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Eğitimi Anabilim Dalına alınacak Öğretim Görevlisi kadrosuna bir adayın başvurabilmesi için Müzik Eğitimi alanında tezli yüksek lisans yapmış olması yada Müzik Öğretmenliği bölümü mezunu olup, alanında en az iki yıl çalışma deneyimi olması gerekmektedir.

3-İki yıllık eğitim veren meslek yüksekokullarına alınacak öğretim görevlisi ilanlarına başvurabilmek için bir kişinin tezli yüksek lisans mezunu olması veya lisans mezunu olduktan sonra alanında en az 2 yıl deneyim sahibi olması yönetmelikte şarttır.

Örneğin, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Çocuk Gelişimi Programına alınacak Öğretim Görevlisi kadrosuna bir adayın başvurabilmesi için Çocuk Gelişimi alanında tezli yüksek lisans yapmış olması yada Çocuk Gelişimi bölümü mezunu olup, alanında en az iki yıl çalışma deneyimi olmalıdır.

Ayrıca, şunu da belirtmemizde fayda var üniversiteler yukarıda belirttiğimiz yönetmelikte aranan deneyim sürelerini "en çok 10 yıla kadar" verecekleri ilanlarda artırabilirler.

Yukarıda yaptığımız açıklamalardan da anlaşılacağı üzere, üniversitelerde öğretim görevlisi olmak için Yüksek Lisans yapmak zorunlu şart değildir. Lisans mezunu olduktan sonra alanında belirli bir süre kamuda veya özel sektörde çalışan kişiler de "ÖĞRETİM GÖREVLİSİ" olarak üniversitelerde çalışabilmektedir.

Yavuz Selim KAPLAN

Bu Habere Tepkiniz

Araştırma g&#;revlisi nedir, ne iş yapar ve nasıl olunur? Araştırma g&#;revlisi olma şartları, maaşları ve iş imkanları

Haberin Devamı

 İlk başta araştırma görevlisi tayin edilmeden yani kadrolu olmadan asistan olarak görev yapar. Fakat daha sonra bir yıllık süreyi doldurması koşuluyla kadroya alınarak araştırma görevlisi unvanına kavuşur.

Araştırma Görevlisi Ne İş Yapar?

 Araştırma görevlisine yükseköğretim kurumlarında öğretim yardımcısı da denilmektedir. Dolayısıyla araştırma görevlisi öğretim görevlisi olan kişinin işlerine yardım etmektedir. Bunun yanında üniversitelerde yapılacak olan araştırmalarda inceleme ve deneyleri yapmakla da sorumludur.

Araştırma Görevlisi Nasıl Olunur?

 Elbette ki araştırma görevlisi olmak için ilk olarak üniversitenin lisans alanlarından mezun olmak gerekir. Bazı araştırma görevlisi iş ilanlarında kadro için şartlar eklenebilmektedir. Bu şartlar arasında yüksek lisans yapmak, yüksek lisans yapıyor olmak ve doktora yapmak gelebilmektedir. Doğal olarak bu şartlara cevap verebilmek için lisans mezunu olmak yetmemektedir. Yüksek lisans ya da doktora yapılması şart gözükmektedir.

 Aynı zamanda araştırma görevlisi olmak için ALES ve dil puanınızın da olması gerekir. Ortalama yüksekliği ve ilgili alanda yeterlilik beklenmektedir.

 Buradan da anlayacağımız gibi araştırma görevlisi olmak için bazı teknik puanlamanın gerekli olduğu görülür. Bunun yanında da okumuş olduğunuz lisans bölümüyle ilgili fazla derecede kendinizi geliştirmelisiniz. Üniversitenin lisans alanlarında yer alan mühendislik, matematik, işletme, istatistik gibi bölümler geleceğe dönük araştırma görevlisi olmak için tercih edilen bölümlerdir.

Haberin Devamı

Araştırma Görevlisi Olma Şartları Nelerdir?

 İşte araştırma görevlisi olma şartları şöyle sıralanmaktadır:

35 yaşını doldurmamış olmak

ALES sınavına girerek en az bu sınavdan 70 puan almak ALES ise akademik personel ve lisansüstü eğitimi giriş sınavıdır

YDS sınavına girilerek en az bu sınavdan 50 puan almak YDS ise yabancı dil bilgisi seviyesi sınavıdır

Üniversitenin ilgili lisans bölümlerinden mezun olmak

Yüksek lisans veya doktora yapıyor olmak

İngilizce dilinin yüksek seviyede olması

Araştırma Görevlisinin Sorumlulukları Nelerdir?

 Araştırma görevlisinin işleri, sorumlulukları ve görevleri aşağıdaki gibi sıralanmaktadır:

Bilimsel araştırma ve etkinliklerde bulunmak

Bu doğrultuda yayınlar yapmak

Haberin Devamı

Yüksek lisans ve doktora programlarına katılmak

Akademik kariyere yer vermek

Kaynakların etkin, verimli ve ekonomik olarak kullanılmasını sağlamak

Yükseköğretim kurumunun ahlaki kurallarına uymak

Kurumdan gelen hassas ve riskli olan görevleri önemsemek ve dikkate almak

Araştırma Görevlisinin Maaşları Ne Kadardır?

 Araştırma görevlisi sorumluluk, eğitim ve akademik kariyer özelliklerine göre farklı farklı tutarlarda maaş alabilmektedir. Bu yüzden araştırma görevlisi maaşlarına ortalama olarak cevap verilecektir. Örneğin bir araştırma görevlisi TL maaş alabileceği gibi TL de maaş alabilmektedir.

 Buradan da anlayacağımız gibi bir araştırma görevlisinin maaşı ortalama olarak TL den başlayarak TL ye kadar uzanmaktadır. Elbette ki bu aralıkta yer alan tutarlarda bir araştırma görevlisinin maaşı için geçerli olabilmektedir.

Haberin Devamı

Araştırma Görevlisi İçin İş İmkanları Nelerdir?

Araştırma görevlisi için en fazla iş imkanı üniversitelerde bulunmaktadır. Bunun nedeni ise üniversitelerin sayısının oldukça fazla olması ve her üniversitede mutlaka öğretim görevlilerinin bulunması dolayısıyla da araştırma görevlilerinin bulunması zorunluluğudur.

 Bunun haricinde araştırma görevlileri üniversitelerde iş bulamadığında ya da alınmadığında ise özel sektörde de görev alabilmektedir. Örneğin özel bir firmaya ait araştırma konularında sorumluluk ve maaş alabilmektedir.

Akademinin Kapısını Açacak Altın Anahtarı Sunuyoruz: Öğrenci Sıralarından Başlayarak Nasıl Akademisyen Olunur?

Haberler

Eğitim

ALES

Akademinin Kapısını Açacak Altın Anahtarı Sunuyoruz: Öğrenci Sıralarından Başlayarak Nasıl Akademisyen Olunur?

Akademisyen dar anlamda öğretim ve araştırma faaliyeti gerçekleştiren, geniş anlamda ise üniversitelerde ders verme, araştırma yaparak bilimsel gelişmeleri inceleme, yeri geldiğinde gözlem ve deneyler yapma gibi görevleri olan kişilerin genel adıdır.

Peki nasıl akademisyen, araştırma görevlisi ya da öğretim görevlisi olunur? 

Önce kadrolar arasındaki farkı netleştirelim, hedefinizi ortaya koyarken kafanız karışmasın.

Önce kadrolar arasındaki farkı netleştirelim, hedefinizi ortaya koyarken kafanız karışmasın.

Öğretim görevlisi, yüksek lisans yada doktora şartı aranmayan üniversitelerde ders veren kişilerdir.

Öğretim görevlisi, yüksek lisans yada doktora şartı aranmayan üniversitelerde ders veren kişilerdir.

Birinci adım: Yüksek lisans derecesine sahip olmak.

Birinci adım: Yüksek lisans derecesine sahip olmak.

Yüksek lisans eğitimiyle paralel olarak araştırma görevlisi kadrosuna da başvurulabilir, yani hem yüksek lisans öğrencisi hem de araştırma görevlisi olabilirsiniz.

Yüksek lisans eğitimiyle paralel olarak araştırma görevlisi kadrosuna da başvurulabilir, yani hem yüksek lisans öğrencisi hem de araştırma görevlisi olabilirsiniz.

İkinci adım: Doktora derecesine sahip olmak.

İkinci adım: Doktora derecesine sahip olmak.

Doçent nedir? Profesörün bir alt aşamasıdır. Peki doçent nasıl olunur?

Doçent nedir? Profesörün bir alt aşamasıdır. Peki doçent nasıl olunur?

Profesör nasıl olunur? Doçent olarak ders verip araştırma ve yayın yapan kişi etkinliklerinden puan kazanır ve yeterli seviyeye ulaştığında profesörlüğe başvurabilir.

Profesör nasıl olunur? Doçent olarak ders verip araştırma ve yayın yapan kişi etkinliklerinden puan kazanır ve yeterli seviyeye ulaştığında profesörlüğe başvurabilir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası