vücutta neden elektriklenme olur / Statik Elektrik Nedir ve Nasıl Oluşur? | encazip

Vücutta Neden Elektriklenme Olur

vücutta neden elektriklenme olur

Statik Elektrik Nedir?

Statik Elektrik Nedir ve Nasıl Oluşur?

Statik elektrik, farklı malzeme tipindeki maddelerin birbirini etkilemesi sonucu oluşan ve madde yüzeyinde orantısız elektrik yükü dağılımına sebep olan elektriksel dengesizliktir. Statik elektriğin oluşabilmesi, temas eden yüzeylerden birinin elektrik akımına yüksek direnç göstermesine (elektriksel olarak yalıtkan olması) bağlıdır.

Statik Elektrik Örnekleri Nelerdir?

Statik elektrik doğada aşağıdaki gibi bazı durumlarda ortaya çıkar:

  • Yıldırımlar
  • Kapı koluna dokunulduğunda çarpılmak
  • Saç tarandıktan sonra tarağın hafif nesneleri çekmesi
  • Yün kazaklar çıkarılırken kıvılcım benzeri küçük elektriklenmeler yaşanması

Sıkça Sorulan Sorular

Statik Elektrik Nasıl Oluşur?

Elektronları zayıf bağlı olan maddeler ile kabuğunda az miktarda elektron bulunan maddeler birbirine değdiğinde, ilk maddeden ikincisine elektron geçişi olur. Buna sürtünme ile elektriklenme (triboelektrik etki) denir. Triboelektrik etki sonucunda maddelerden biri pozitif diğeri ise negatif olarak yüklenir. Örneğin, saça sürülen bir balon triboelektrik etki altında kalır ve duvara temas ettiğinde statik yapışma sonucu, yer çekimine rağmen bir süre duvara asılı kalır.

Statik Elektrik Nasıl Boşaltılır?

İnsan vücudu normal şartlar altında pozitif ve negatif elektrik yükleri ile çevrilidir. Vücutta statik elektrik birikmesi ile pozitif elektrik yükü miktarı artar. Bu statik elektrik çıplak el veya ayakla toprağa temas ederek atılabilir.

Statik Elektrik Yükleyici Nedir?

Statik elektrik yükleyici barlar, endüstrilerde materyalin bir yere veya iki materyalin birbirine yapıştırılmasında kullanılır. Statik elektrik yükleyici çubuklar sayesinde materyallerin yüzeyinde herhangi bir hasar oluşmadan materyaller birbirine yapıştırılır. Özellikle kağıt ve plastik gibi yüksek dirençli materyaller, statik elektrik yükleyici barlar ile iletken yüzeylere kolayca yapışır.

Statik Elektrik Çarpması Zararları Nedir?

Statik elektrik çarpması insanlarda ve cansız nesnelerde çeşitli zararlara yol açar.

  • Statik elektrik çarpması insanlarda deri hastalıklarına sebep olur. Statik elektrik çarpmasını önlemek için toprağa çıplak tenle temas etmek faydalıdır.
  • Statik elektrik çarpması, düşük voltajla çalışan elektronik devrelere kalıcı zararlar vererek çalışmaz hale getirebilir.
  • Elektronik tabanlı bilişim sistemlerinde devre akımını değiştirerek fonksiyon bozukluklarına yol açar.
  • Yanıcı ve patlayıcı materyallerin bulunduğu alanlarda statik elektrik çarpması materyallerin alev almasına sebep olabilir.

Statik Elektrik Önleyiciler Nedir?

Statik elektrik önleyici araçlar statik elektriği tehlike oluşturabileceği alanlardan tasfiye etmeye yarayan ürünlerdir.

  • Paratoner: Doğada görülen en büyük statik elektrik akımı olan yıldırımların insanlara veya eşyalara zarar vermeden toprağa aktarılmasını sağlar.
  • Antistatik Barlar: Endüstride kullanılan antistatik barlar, malzeme üzerinde biriken statik elektriği nötrlemek (sıfırlamak) için kullanılan iyonize edici araçlardır.
  • Toz Temizleme Amaçlı Antistatik Ürünler: Gıda paketleme; plastik kapların ve filmlerin temizliği ve plastik boyama gibi uygulamalarda, materyal üzerindeki statik elektriği alırken toz temizlemeye yarayan araçlardır.
  • Antistatik Fırçalar: Özellikle ofset sektöründe kullanılan antistatik fırçalar, kağıt, film ve plastik yüzeylerdeki statik enerjiyi tahliye eden araçlardır.

Statik Elektrik Sonucu Ark Oluşumu Nedir?

Maddeler birbiriyle temas halindeyken birbirlerine temas eden yüzeyleri arasında elektrik yükü transferleri gerçekleşir. Yüzeyler birbirinden ayrıldığında ise aralarındaki sınır ortadan kalkar ve iki madde arasında yalıtkan bir madde olan hava girer. Maddelerin birinde negatif yük, diğerinde ise pozitif yük fazlalığı oluştuğu için ortaya çıkan elektrik yükü orantısızlığı, yalıtkan alan boyunca ark oluşturarak dengelenir. Oluşan arkta kıvılcımlar ortaya çıkar.

Yün kazak çıkarılırken oluşan çıtırtı ve kıvılcımlar, statik elektrik arklarına en iyi örnektir. Ancak statik elektrik yüklü yüzeylerin ayrılması esnasında yangınlara sebep olabilecek büyüklükte kıvılcımlar da ortaya çıkabilir. Yüzeylerin birbirine temas ettiği süre boyunca sürtünme ne kadar fazla olursa yüzeyler birbirinden ayrıldığında oluşacak ark da o kadar fazla kıvılcım üretir.

Statik Elektrik ile İlgili Tehlikeler Nelerdir?

Açık alanlarda, endüstrilerde ve evlerde statik elektrik birikmesi birçok tehlikeli duruma yol açar. Statik elektrik akımları patlayıcı maddelerin alev almasına, elektronik ev aletlerinin bozulmasına ve çeşitli cilt hastalıklarına sebep olabilir. Bu risklerden kaçınmak için statik elektrik üretebilecek yüzeylerin ve materyallerin farkında olmak ve gerekli önlemleri almak önemlidir.

Patlayıcı Sıvıların Çevresinde Biriken Statik Elektriğin Tehlikesi Nedir?

Yanıcı ve patlayıcı ürünlerin bulunduğu tesislerde, bu maddelerin oksijenle temas ettiklerinde patlayabilmeleri için bir enerji kaynağına ihtiyacı vardır. Olası sızıntılara karşın güvenli olması sebebiyle bu maddelerin stoklanmasında kullanılan metal taşıma kaplarının yüzeyinde ve kapaklarında sürtünme sebebiyle oluşabilen statik elektrik, bu maddeler için ateşleyici duruma gelir. Bu kapların sık sık statik elektrik temizleyici araçlarla nötralize edilmesi gerekir.

Doğadaki Statik Elektrik: Yıldırım Tehlikesi Nedir?

Doğada çeşitli formlarda bulunabilen statik elektriğin en büyük hacimli hali yıldırımdır.. Gökyüzünde bulutların temasa geçmesi ve dağınık şekilde negatif veya pozitif olarak elektrik yüklenmesi sonucu, bu bulutlar yüklendikleri elektriği toprağa boşaltırlar. Bulutların yoğun olduğu yağışlı havalarda yıldırım düşme olasılığı daha yüksektir. Yıldırımlar, yeryüzünde gökyüzüne en yakın olan bölgelere düşer. Genellikle ağaçlar, yüksek binalar ve camilerin minareleri yıldırımları üzerine çeker. Bu sebeple gökdelenlerin ve camilerin en yüksek noktasına, bir statik elektrik topraklama aracı olan paratonerler koyulur.

Uçaklar Üzerinde Biriken Statik Elektriğin Tehlikesi Nedir?

Uçak yüzeyleri, statik elektrik oluşumu için oldukça uygun yüzeylerdir. Ortalama seyir hızı saatte 900 kilometrenin üzerinde olan yolcu uçakları, yüksek bir sürtünme potansiyeline sahiptir. Özellikle, elektrik taşıyan bulutların yoğun olduğu havalarda uçak yüzeylerinde statik elektrik birikme olasılığı da yüksektir. Yıldırım çarpması halinde uçağın hasar almaması için uçakların dış yüzeyi genellikle, iletkenliği yüksek olan alüminyum ile kaplıdır. Uçakların kanatlarında ve kuyruklarında bulunan metal uçlar, olası bir yıldırım çarpması durumunda statik elektriği üzerine çekerek topraklama işlevi görür. Uçak yere indiğinde, bu sistem üzerinden topraklama yapılır.

İnsanda Biriken Statik Elektrik ve Zararları Nelerdir?

İnsan bedeninde statik elektrik, televizyon, bilgisayar, saç kurutma makinesi gibi elektronik cihazlarla fazla zaman geçirmek, uzun bir süre toprakla temas etmemek ve elbiselerin vücuda sürtünmesi gibi sebeplerden dolayı oluşabilir. İnsanda statik elektriğin ortaya çıkarabileceği sonuçlardan bazıları şöyledir:

  • Deri hastalıkları
  • Sinir sistemi hasarları
  • Kas yorgunluğu

Bilgisayar ve Elektronik Cihazlarda Statik Elektrik Boşaltma Nasıl Yapılır?

Statik elektrik, elektronik aletlerde devre arızalarına sebep olabilir. Elektrikli eşyalarda statik elektriği tahliye etmenin en iyi yolu fırça ve bar gibi statik elektrik önleyici ekipmanları kullanmaktır.

Vücuttaki Statik Elektrik Nasıl Atılır?

İnsan bedeni üzerinde statik elektrik biriktiği de genellikle kapı koluna, metal eşyalara veya başka insanlara dokunulduğunda küçük bir kıvılcım ile çarpılma hissinin yaşanmasıyla anlaşılır. Biriken statik elektriği vücuttan tahliye etmenin bazı yolları vardır:

  • Çıplak ayakla toprağa temas etmek
  • Sık sık duş almak
  • Deniz suyuna temas etmek
  • Elektronik cihazları daha az kullanmak

Statik Elektrik ile İlgili İlginç Bilgiler Nelerdir?

  • Tarihteki kaynağı statik elektrik olarak tespit edilen ilk uçak kazası 1959’da İtalya’nın Milano kentinde yaşandı. Tırmanış esnasında yıldırım düşen uçağın, yakıt depolarındaki buharlaşma sonucu patladığı tahmin ediliyor.
  • Dünyada, bir günde ortalama 8 milyon 600 bin yıldırım düşüyor.
  • Statik elektriği kullanarak, hafif nesneleri dokunmadan kontrol etmek mümkündür. Örneğin saça sürülen bir balon, statik elektrik sayesinde duvara yapışabilir.
  • Baz istasyonları ve yüksek gerilim hatları, yakınlarındaki bölgelerde statik elektrik birikmesine yol açar.
  • Bir yıldırımın uzunluğu 9 kilometreyi, etkilediği alan ise 15 kilometrekareyi bulabilir.
  • Yıldırımın düştüğü yerin sıcaklığı anlık olarak yaklaşık 40 bin santigrat dereceye ulaşır.

Elektrik Nedir ve Nasıl Üretilir?

"Elektrik nedir?" sorusunu kısaca açıklayacak olursak;Maddelerin elektron, pozitron ve proton gibi parçacıklarının hareketi sonucu ortaya çıkan enerjiye elektrik denir. “Elektrik Nasıl Üretilir?” sorusunun yanıtı ise elektrik yüklü parçacıkların kontrollü hareket ettirilmesi şeklindedir. Fosil kaynaklar kullanılarak elde edilen ısının su buharı oluşturması ve buharın türbinleri döndürmesiyle elektrik üreten termik santraller, hidroelektrik, yeraltı kaynak suları, rüzgar, güneş gibi yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanarak elektrik üreten santraller bulunmaktadır.

Vücutta elektriklenmenin zararları neler? Statik elektrik nedir, nasıl atılır?

'Vücutta elektriklenme neden olur?' sorusu kış aylarında sıklıkla yaşanan statik elektriklenme yaşanan kişiler tarafından en çok merak edilen konuların başında geliyor. Bir yere dokunurken, birisiyle tokalaşırken ya da el teması kurulurken oluşan ani elektrik çarpmaları vücutta oluşan statik elektrik kaynaklıdır. Normal şartlarda ani bir irkilmeyle oluşan bir rahatsızlık dışında zararı olmamasına karşın bazı durumlarda tehlikeye yol açabilir.  Özellikle kış aylarında sıklıkla karşılaştığımız statik elektriklenme yün kazak ve benzeri kıyafetlerin giyilmesinden kaynaklıdır. Kışın giyilen kıyafetler ve battaniyeler vücutta elektrik oluşmasına neden olan faktörlerin başında gelir. Peki vücutta elektriklenmenin zararları neler? Statik elektrik nedir, nasıl atılır?

VÜCUTTA ELEKTRİKLENME (STATİK ELEKTRİK) NEDİR?

Vücutta oluşan elektriklenme günlük hayatta sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. İyonlarla yüklenmiş olan bedenimiz, nötr ya da elektrik yüklü bir nesneye, söz gelimi bir kapı kolu, otomobil kapısı, hatta bir başka insanla karşı karşıya gelince, 'spark' olarak adlandırılan kıvılcım atlamasıyla bütün yükü boşaltıyor. Bu da elektrik çarpmasına benzer nahoş bir his oluşmasına sebep oluyor. Buna da statik elektrik çarpması deniliyor.

VÜCUTTA ELEKTRİKLENME NEDEN OLUR?

Özellikle kış aylarında yaşanan statik elektriklenme günlük hayatta herkesin yaşayabileceği bir durumdur. Elle temas ettiğimiz yüzeylerde oluşan statik akım elektriklenmeye neden olur ve şiddetli bir ses çıkartarak ani irkilmelere neden olur. Bu durumda vücut anlık anlık elektrik sarsıntısı yaşar. Vücutta fazla biriken elektrik boşalarak, kişide anlık elektrik çarpma hissine sebep olur.

Vücutta elektriklenmenin zararları neler? Statik elektrik nedir, nasıl atılır?

Vücutta fazla elektik birikimine neden olan durumlar şunlardır;

  • Vücutta elektrik çarpmasına neyin neden olduğu bilimsel olarak kanıtlanmamıştır. Ancak yapılan bilimsel araştırmalar;
  • Başta elektronik cihazlar, yüksek gerilim hatları gibi zararlı elektromanyetik dalga yayan cihazların, vücutta elektrik yüklemesine sebep olduğunu açıklamıştır.
  • Ayrıca, elektrik yükü çok fazla olan ofis ortamlarında, bilgisayarlarla, akıllı telefonlarla iç içe çalışılan ortamlar
  • Daha çok telefon, tablet, televizyon gibi elektronik aletlerle haşır neşir olanların ve elektronik ortamlarda bulunan kişilerin vücutta elektriklenme yaşadığı görülmüştür.
  • Bununla birlikte sinir sistemine bağlı olarak da vücut statik elektrik yüklenir.
  • Polyester ve naylon gibi sentetik malzemelerden yapılan kıyafetler
  • Plastik yönü ağır basan ayakkabılar da vücutla herhangi bir şekilde sürtünmeye uğradığında vücudun negatif yükle yüklenmesine sebep oluyor. Plastik ayakkabılar giydiğimiz için de bunu toprağa aktaramıyoruz.
  • Vücutta biriken statik elektriğin bazı yollarla vücuttan atılması gerekir.
  • Statik elektrik vücuttan atılamadığında vücutta birikir ve genelde yün kazak, demir kapı kolu, araba kapısı kulpu gibi elektriği çeken nesnelere temas edildiğinde vücuttaki fazla elektrik boşalır. Bu elektrik boşaltma sırasında çat çıt sesleri çıkar ve vücutta elektrik çarpma hissine neden olur.

VÜCUTTAKİ ELEKTRİKLENMENİN (STATİK ELEKTRİĞİN) ZARARLARI NELERDİR?

Aslında vücut sistemimizin de elektrikle çalıştığını biliyor muydunuz? Hatta bugün kullanılan elektriğin ilk çıkış öyküsünün vücutta oluşan statik elektriğine dayandığı söylenebilir. Herkesin vücudunda, vücudun doğası gereği belirli miktarda bulunan elektrik vücudun çalışması için gerekli olan bir enerjidir. Fakat telefon, bilgisayar gibi elektronik aletlere maruz kalmak vücutta fazla elektrik yüklenmesine neden olur. Statik elektriğin vücuttan atılması gerekir, atılamadığı taktirde elektrik vücutta birikir ve kişiye zarar veren bir durum haline gelir.

  • Vücudun fazla statik elektriğe maruz kalması kişinin yaşamını olumsuz etkiler.
  • Kişide bedensel ve zihinsel yorgunluğa, kas ağrılarına ve kaslarda krampa neden olabilir.
  • Vücudun fazla elektrik yüklü olması cilt sağlığının bozulmasına ve zamanla ciltte sarkmalara neden olabilir.
  • Aynı zamanda strese ve psikolojik sorunlara da yol açabilir.
  • Vücuttaki statik elektriğin bir diğer zarar ise, kişi herhangi bir nesneye dokunduğunda elektrik çarpmasının meydana gelmesidir.

Vücutta elektriklenmenin zararları neler? Statik elektrik nedir, nasıl atılır?

VÜCUTTAKİ STATİK ELEKTRİK NASIL ATILIR?

  • En klasik ve annelerimizden en çok duyduğumuz yöntem toprağa basmak. Çıplak ayakla temiz bir toprağa basmak elektriğinizi alır.
  • Duş alın. Duş almak da yine toprağa basmak gibi üzerinizdeki elektriği nötralize etmeye yarar. Gün içinde duş alamadığınız yerlerde ise ellerinizi sıkça yıkayın.
  • Psikolojik durumları göz ardı etmeyin. Etrafınızdaki stres etkenlerini azaltmaya çalışın.
  • Bu biraz zor biliyoruz ama mümkün olduğunca elektrikli cihazlardan uzak durmaya çalışın. En azından geceleri ve yatmaya yakın saatlerde evinizdeki modem gibi elektronik cihazları kapatmayı düşünebilirsiniz.
  • Anti-statik el ve ayak bilekliği gibi ürünler kullanabilirsiniz.
  • Vücut enerjisini düzenleyen reiki gibi meditasyonları öğrenerek vücudunuzdaki elektriği kontrol etmeyi deneyin.
  • Negatif iyon yayan klima, saç kurutma makinesı gibi ev aletlerini tercih edin. Su kenarlarında ve şelalelerde doğal olarak üretilen negatif iyon kendinizi yenilenmiş ve rahatlamış hissetmenizi sağlayabilir
  • Ayakkabıda mümkünse deri veya benzer iletken malzemeleri,
  • Kıyafetlerde ise doğal malzemeleri, örneğin pamuklu ve keten ürünler tercih edilmeli.
  • Statik elektrik, havada da kısmen vardır. Kapalı alanlarda pozitif yük, açık alanlarda, ormanlık bölgelerde ve doğal ortamda negatif yük daha fazladır. Dolayısıyla doğal ortama çıkmak da statik elektriğin atılmasına yardımcı olur. Bundan başka klima gibi araçlarda, ortama negatif iyon salan cihazlar tercih edilebilir. Klişeleşmiş olan çıplak ayak toprağa basma da iyi bir yöntemdir

Banyo yapmak

Vücuttaki statik elektriği atmanın en etkili yolu banyo yapmaktır. Vücudun tamamının su ile buluşmasıyla, vücutta biriken statik elektrik boşalır. Kişi banyo yaparak, bedenin tamamını yıkamış olur ve bu sayede vücuttaki statik elektrik vücuttan atılır.

Elleri suyla yıkamak

Gün içinde hemen hemen herkes elektronik aletlerin yaydığı elektriğe maruz kalır. Elektronik aletlerin yaydığı elektrik dalgaları nedeniyle vücuda statik elektrik yüklenir. Gün içerisinde banyoya giremediğiniz durumlarda yalnızca ellerinizi yıkayarak vücuttaki statik elektriği atabilirsiniz.

Toprağa basmak

Toprağa basmak eskilerden beri bilinen bir yöntemdir. Kişi çıplak ayakla temiz toprağa basarak vücudundaki statik elektriği atmayı sağlayabilir. İmkanı olanlar haftada birkaç kez temiz toprağa yalın ayak basarak vücuttaki statik elektriği boşaltabilirler.

Vücutta elektriklenmenin zararları neler? Statik elektrik nedir, nasıl atılır?

Stresten uzak kalmak

Vücuttaki statik elektriğe neden olan durumlardan biri de strestir. Kişi ne kadar stresten uzak kalmaya çalışırsa, vücudundaki statik elektrik de o kadar azalacaktır.

Elektronik cihazlardan uzak kalmak

Günmüz çağında elektronik aletlerden uzak kalmak mümkün değildir. Ancak olabildiğince telefonda durulan süreyi azaltmalı ve elektronik cihazlarla yakın temas kurulmamalıdır.

Doğal taş kullanmak

Vücuttaki statik enerjiyi atmaya yardımcı olan bazı doğal taşlar vardır. Bu doğal taşları el bileğinide ve boynunuzda kullanarak, vücuttaki statik elektriğin atılmasını sağlayabilirsiniz.

Metal maddelere dokunmak

Vücuttaki statik elektriği atmanın bir diğer yolu ise metal nesnelere dokunmaktır. Demir kapı kolu, demir sandalye gibi, metal nesnelere dokunarak vücuttaki statik elektriği atabilirsiniz. Zaten vücudunuzda fazla statik elektrik varsa, demir maddelere dokunduğunuzda vücudunuzda elektrik çarpma sarsıntısı olacaktır.

Statik elektrik çarpması neden olur? Uzmanlardan korkutan uyarı...

Giriş Tarihi: 28.1.2021 10:14Son Güncelleme: 28.1.2021 10:44

Beklenmedik anlarda insanı acıyla irkilten statik elektrik çarpmasının, yerine göre ciddi sonuçlar doğurabileceğini söyleyen Prof. Dr. Mustafa Tunaya Kalkan, özellikle patlayıcı ve yanıcı maddelerle ve hassas elektronik cihazlarla çalışanların statik elektrik çarpmasına karşı son derece dikkatli olması gerektiğini söyledi.

Statik elektrik çarpması neden olur? Uzmanlardan korkutan uyarı...

Beklenmedik anlarda insanı acıyla irkilten statik elektrik çarpmasının, yerine göre ciddi sonuçlar doğurabileceği açıklandı. Bir tanıdıkla tokalaşırken, arabaya binerken, kapı açarken, hatta metal bir kaleme uzanırken parlayan bir kıvılcım ve elde bir anda oluşan acıyla ortaya çıkan 'statik elektrik çarpması' olarak bilinen olayın ciddi sonuçlar doğurabileceğini belirten Prof. Dr. Mustafa Tunaya Kalkan, statik elektrik çarpmasının normal şartlarda huzursuzluk ve rahatsızlık vermekten öteye geçmeyeceğini söyledi. Ancak benzin istasyonu gibi yanıcı, parlayıcı ve patlayıcı maddelerle iç içe çalışan insanların bu konuda son derece dikkatli olması gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Kalkan, statik elektrik çarpmasından etkilenmeyi minimuma indirmek için yapılması gerekenleri de anlattı.

"İNSANOĞLUNU ELEKTRİKLE TANIŞTIRAN STATİK ELEKTRİKTİR"

İnsanoğlunun elektrikle tanışmasının statik elektrik sayesinde olduğunu kaydeden Prof. Dr. Kalkan, "Bunun tarihi milattan önceye kadar gider. Bizim ebonit çubuk dediğimiz kehribar malzemenin belli nesnelere sürtüldüğünde kimi ufak nesneleri kendine çektiği o zamanlarda keşfedilmiştir. Doğru akım ve alternatif akım, statik elektrikten çok sonra, 18'inci ve 19'uncu yüzyılda keşfedilmiştir" diye konuştu.

"SEBEP SÜRTÜNME VE BULUNULAN ORTAM"

İnsan vücuduna statik elektrik yüklenmesinin sürtünme ve bulunulan ortam nedeniyle gerçekleştiğini ifade eden Prof. Dr. Kalkan, "Bugün artık giydiğimiz birçok nesne polyester ve naylon gibi sentetik malzemelerden yapılıyor. Dahası, plastik yönü ağır basan ayakkabılar giyiyoruz. Bunlar da vücutla herhangi bir şekilde sürtünmeye uğradığında vücudun negatif yükle yüklenmesine sebep oluyor. Plastik ayakkabılar giydiğimiz için de bunu toprağa aktaramıyoruz. Ayrıca, elektrik yükü çok fazla olan ofis ortamlarında, bilgisayarlarla, akıllı telefonlarla iç içe çalışıyoruz. Bunun sonucunda da iyonlarla yüklenmiş olan bedenimiz, nötr ya da elektrik yüklü bir nesneye, söz gelimi bir kapı kolu, otomobil kapısı, hatta bir başka insanla karşı karşıya gelince, bizim 'spark' dediğimiz kıvılcım atlamasıyla bütün yükü boşaltıyor. Bu da elektrik çarpmasına benzer nahoş bir his oluşmasına sebep oluyor. Buna da statik elektrik çarpması diyoruz" dedi.

"BÜYÜK FACİALARA SEBEP OLUNABİLİR"

Statik elektrik çarpmasının yer yer 8-10 bin volt gerilime kadar ulaşabilmesine rağmen ciddi bir tehlikesinin söz konusu olmadığını ifade eden Prof. Dr. Kalkan, "Ancak özellikle yanıcı, patlayıcı ve parlayıcı maddelerle ve hassas elektronik cihazlarla çalışan insanların son derece dikkatli olması gerekiyor. Söz gelimi akaryakıt istasyonlarında çalışanlarda böyle bir durum yaşanması halinde, akaryakıtın parlaması veya patlaması sonucu büyük facialara sebep olunabilir. Ayrıca hassas elektronik cihazlar bozulabilir. Bu nedenle buralarda çalışanların statik elektriği atabilecekleri bir düzende, sözgelimi karbon yapılı bir bileklik ya da elektriği toprağa iletebilecek ayakkabılarla çalışmaları çok isabetli olur. Ayrıca yıllar önce, halı sahalarda spor yapan gençlerin, açık ve toprak sahalarda spor yapanlara göre çok daha stresli ve kavgaya meyilli bir yapı sergilediğini gözlemlemiş ve bunun üzerine bir çalışma yapmıştık. Tam da tahmin ettiğimiz gibi, buralarda spor yaparken, futbol oynarken kişi üzerinde ciddi bir statik elektrik yükü oluşuyordu ve bu da sinir sistemini etkiliyordu. Bunu o dönemde gerçekleştirilen bir konferansta paylaştık ve halı saha işletmecileri gerekli önlemleri aldılar" diye konuştu.

STATİK ELEKTRİKTEN NASIL KORUNURUZ?

Kişisel olarak bu durumdan korunmak için sentetik kıyafetlerden mümkün olduğunca uzak durulması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Kalkan, "Özellikle kışın, kat kat ve kalın kıyafetler giydiğimiz için statik elektrik çarpmasına daha çok rastlarız. Yazın o kadar olmaz. Bir de bu kıyafetler sentetik, polyester ve naylon olursa bu etki daha da artar. Sentetik giysiler sürtünmeye yol açarak statik elektrik oluşmasına sebep olur. Lastik ve plastik ayakkabılar bu elektriğin yere aktarılmasını önler. Bu nedenle de üstümüzde bir statik elektrik yükü oluşur. Bunlardan kaçınmalı, ayakkabıda mümkünse deri veya benzer iletken malzemeleri, kıyafetlerde ise doğal malzemeleri, örneğin pamuklu ve keten ürünleri tercih etmeliyiz. Statik elektrik, havada da kısmen vardır.

Kapalı alanlarda pozitif yük, açık alanlarda, ormanlık bölgelerde ve doğal ortamda negatif yük daha fazladır. Dolayısıyla doğal ortama çıkmak da statik elektriğin atılmasına yardımcı olur. Bundan başka klima gibi araçlarda, ortama negatif iyon salan cihazlar tercih edilebilir. Klişeleşmiş olan çıplak ayak toprağa basma da iyi bir yöntemdir" diyerek sözlerini tamamladı.

Karaciğeri hızla yeniliyor! İşte en etkili besin...

ARKADAŞINA GÖNDER

Statik elektrik çarpması neden olur? Uzmanlardan korkutan uyarı...

SON DAKİKA

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır