hangi fidan ne zaman dikilir / FİDAN SEÇİMİ VE DİKİM ZAMANI

Hangi Fidan Ne Zaman Dikilir

hangi fidan ne zaman dikilir

Prof. Dr. Hepaksoy, “Fidanlar çok soğuk günlerde dikilmemeli”

Berdan Dinçer &#; Alparslan İnaç &#; Furkan İçen

Şubat ayının gelmesi ile birlikte meyve fidanı dikimi başladı. Fidan dikiminde ve sonrasında dikkat edilmesi gerekenlere uyulmadığı takdirde fidanın ömrü uzun olmuyor.  Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serra Hepaksoy, çiftçi ve yetiştiriciler için meyve fidanı dikiminde ve bakımında dikkat edilmesi gereken hususları anlattı.

Fidan dikiminin kış aylarında başladığını belirten Prof. Dr. Hepaksoy, “Fidan, fidanlıkta veya serada hangi derinlikte ise mutlaka aynı derinlikte dikilmelidir. Aşılı fidanların dikiminde ise aşı noktasının her zaman toprak yüzeyi üzerinde kalması gerekiyor. Aşı noktası toprak altında kalırsa fidan gelişiminde sorunlar meydana gelebilir. Ülkemizde fidanların genel olarak kış aylarının başlangıcı ile ilkbaharda ağaçlara su yürümesine kadar geçen devrede dikilmesini öneriyoruz. En uygun dönem kışı ılıman geçen yerlerde sonbaharda, kışı sert geçen yerlerde ise kışın sonunda dikmektir. Fidanlar uyanmadan önce yerlerine dikilmiş olmalıdır&#; diye konuştu.

Fidan dikiminde dikkat edilmesi gerek noktaları anlatan Prof. Dr. Hepaksoy, &#;Birinci olarak toprak analizinin yapılması gerekiyor. Fidanın çok soğuk günlerde dikilmemesi lazım. Dikerken öncelikle toprağın hazırlanması gerekiyor; taban gübrelemesi yapılmalı, çukurların açılması ve toprağın havalanması şart. Çukuru açıp hemen dikmek yanlıştır. Fidan dikimden sonra yağış olsa dahi mutlaka bir can suyu verilmesi lazım. Buradaki amaç köklerin tamamen toprakla temas etmesini ve topraktaki boşlukların dolmasını sağlamak. Dikimden sonra yağış olmaz ise bu sulama toprağın kurumaması için devam ettirilmelidir&#; diye söyledi.

Dikim aşamasından sonra yapılacak bakımın da çok önemli olduğunu söyleyen Prof. Dr. Hepaksoy, “Zayıf ve küçük kalan fidanlara herek verilerek

dik gelişmeleri ve rüzgara dayanıklılığı sağlanmalıdır. Havaların ısınması ile ortaya çıkan yabancı otların temizlenmesi ve sulama işlemlerinin de düzenli yapılması gereklidir” dedi.

FİDAN SEÇİMİ VE DİKİM ZAMANI

Fidan Seçimi: Bahçe kurarken dikkat edilmesi gereken unsurların başında fidan dikimi funduszeue.info taktirde yanlış fidan seçimi para, emek ve zaman kaybıdıfunduszeue.info dikiminde dikkat edilmesi gereken bazı unsurları şöyle sıralayabiliriz:

  • Tür seçimi iyi yapılmalı, öncelikle bulunduğumuz yörenin iklim şartlarını değerlendirilmeli ve bu iklim şartlarına uyum gösterebilecek türlerden seçim yapılmalıdır.
  • Fidanların aşılı ve isimlerinin doğru olmasına dikkat edilmelidir.
  • Hastalık ve zararlıların olup olmadığı dikkat edilmelidir.
  • Fidanların köklerinde çürüme olmamalıdır.
  • Fidanların kök, gövde ve dallarında yumrular olmamalıdır, bu yumrular hastalık belirtisi olabilir.
  • Tozlayıcı (dölleyici) ihtiyacı araştırılmalı, seçilen çeşidin kendine verimli mi yoksa bir tozlayıcıya ihtiyaç duyuyor mu araştırılmalıdıfunduszeue.infoyorsa uygun tozlayıcalar bahçeye yeteri kadar dağıtılarak funduszeue.infoçilecek olan tozlayıcı ile döllecek fidanın aynı dönemde çiçek açmasına dikkat edilmelidir.
  • Tüplü ve saksılı fidanların aşılanmış ve kök yapısın gelişmiş olmasın , açık köklü fidanların ise kök yapısının sağlıklı olmasına dikkat edilmelidir.

Dikim Zamanı: Fidanlar dikim zamanlarına göre saksılı, tüplü ve çıplak köklü olarak ayrılmaktadır.. Saksılı ve tüplü fidanlar kar, don olmamak şartıyla yılın 12 ayı dikilebilir.Çıplak köklü fidanlar ise sonbaharda fidanların yapraklarını döktükten sonra tomurcukların kabarmaya başlayacağı zamana kadar kar, don olmayan dönemlerde dikilebilir. Aşırı soğuk bölgelerde çıplak köklü fidan dikiminin ilkbaharda yapılması daha uygun olacaktır.

Ağaç hangi ayda, ne zaman dikilir?Meyve ağacı dikim zamanı Hangi ağaçlar hangi mevsimde dikilir

Ağaç hangi ayda, ne zaman dikilir?Meyve ağacı dikim zamanı Hangi ağaçlar hangi mevsimde dikilir

Ağaç dikimi yapılırken uygun zamanın seçilmesi toprağın veriminden ve havadan şartlarından doğru bir şekilde yararlanmak aynı zamanda en yüksek dikim başarısını elde etmek için önemlidir. Peki ağaçlar hangi ayda ne zaman dikilir, meyve ağaçları ne zaman dikilmeli? İşte ağaç türlerine göre ve mevsime göre fidan dikimi ve tüm merak edilenler

Ülkemizde dört mevsim yaşanması beraberinde daha verimli toprakları da getirmektedir. Bereketli topraklarımızda ağaç çeşitliliği oldukça fazladır. Bu bakımdan, evlerin bahçesinde mevsimine göre meyve veren birçok ağaç türü de bulunmaktadır. İnsan psikolojisini olumlu etkilediği bilinen ağaç fidanlarına bahçenizde yer vermek isterseniz dikkat etmeniz gereken bazı püf noktaları bulunuyor. Örneğin; don zamanları ve aşırı sıcaklarda ağaç dikilmemesi gerekiyor. Hangi ağaç olursa olsun, genel dikim kuralları ve sulamaya dikkat etmeniz gerekiyor. İşte ağaç dikimi, meyve ağacı dikimi ile ilgili tüm merak edilen detaylar

AralıkİLİŞKİLİ HABERAralık'ta hangi meyve ve sebzeler ekilir? Aralık'ta sebze ekerken dikkat edilmesi gerekenler

AĞAÇ NE ZAMAN DİKİLİR? 

- Soğuğa dayanıklı ağaçları hem ilkbaharda hem de sonbahar mevsiminde dikebilirsiniz. Ağaç dikerken dikkat etmeniz gereken bazı kurallar bulunuyor. 

- Kış mevsiminde yapraklarını döken ağaçları ekim aylarından mart ayına kadar dikebilirsiniz. Kışın yapraklarını dökmeyen ağaçlar için en uygun dikim zamanı; Kasım ayı başından Nisan ayı başına kadar olan süreçtir. Bu süreç her bölgeye sıcak ve soğuk hava durumuna göre de değişim göstermektedir.

ağaç ne zaman ekilir

ağaç ne zaman ekilir

- Aynı zamanda yaz aylarında sıcak havalarda ağaç dikimi yaparsanız bir sonraki sene ağaçları sık sık sulamanız gerekiyor. 

- Eğer kış mevsiminde ağaç dikme işlemini yaparsanız bir koruma örtüsü ile dondan korumanız çok önemlidir. Dilerseniz de ek olarak toprağı da soğuktan korumak için, malçlama yapabilir; ince, küçük dal parçaları, ve biçilmiş ot ve çimi ağacın dibine serpme işlemi uygulayabilirsiniz. 

meyve ağaçları ne zaman ekilir

meyve ağaçları ne zaman ekilir

PEKİ MEYVE FİDANLARININ DİKİMLERİNDE NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Evinizin bahçesine meyve fidanı dikmeye karar verdiniz. Ama bu işlemi yaparken hangi aşamaların yapılacağını bilmiyorsunuz. O halde dikkatlice size önereceğimiz detayları okuyun.

  • - Meyve fidanlarını dikiminde dikkat etmeniz gereken en önemli detaylardan biri her fidanın dayanıklılığının ve dikim mevsiminin farklı olmasıdır. Dikeceğiniz meyve fidanın zamanlaması kadar dikim yeri ve toprağı da önemlidir. Eğer killi topraklarda dikim yapacaksanız daha çok kurak mevsimi tercih etmeniz gerekiyor. 
  • - Meyve fidanlarının genel olarak sonbahar ile ilkbahar mevsimleri aralığında dikimi önerilir. Bu ağaçları dikerken su vermeden dikmeniz gerekiyor. 

kış mevsiminde hangi ağaçlar dikilir

kış mevsiminde hangi ağaçlar dikilir

  • - Ayrıca fidanı dikmeden 1 ya da 2 yıl içinde fideleme işlemini yapmalı ve burada sürekli bakım ile kökleri güçlendirmeniz gerekir.
  • - Kökleri güçlü olan ağaç fidanlarının toprak ile uyum sağlaması ve yetişmesi daha kolay olmaktadır. 

Türkiye'de fidan dikim kampanya ve etkinliklerinin sayısı giderek artıyor. Bu çalışmaların rağbet görmesiyle beraber insanların kafasında, "Türkiye'de fidan dikimi için en uygun tarih hangisidir? Kasım ayında fidan dikilir mi?" soruları oluştu.

TÜRKİYE'DE FİDAN DİKİMİ İÇİN EN UYGUN TARİH HANGİSİDİR?

Ziraat Teknikeri ve sera sahibi Serkan Dişdiş ile yapılan bir ropörtajda Dişdiş, fidan dikimi için en uygun tarihin Kasım ayı olduğunu aktarırken, "Şu anda meyve fidanı satışlarımız artmaya başladı.  Sipariş almaya başladık. Bu dönemde dikilmesi gereken fidanların hepsinin toprakla buluşması lazım. Kasım ayı ve Mart ayı aralığındaki bölüm,  fidan dikim zamanı olarak en önemli zaman. Çünkü bu dönemde fidanlar kök çalışması yapmaya başlıyor ve 4, aya yakın kök çalışması yaptığı için yazı bir o kadar risksiz ve en az zayiatla atlatıp gelişimine devam ediyor.  Biz, sürenin Şubat-Mart’a sarkıtılmasından yana değiliz.  Çünkü kök gelişim süresi her geçen gün kısalıyor. Kasım ayı sonunda ilk parti fidanlarımız geldiğinde, direkt satışa başlıyoruz." dedi.

"FİDAN DİKİMİ İÇİN EN İDEAL BİR AY"

Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey'de telefonla katıldığı bir canlı yayında "Fidan dikme ayı Kasım ayıdır. Ülkemiz için fidan dikilmesi acısından ideal bir aydır.  Bu bilimsel olarak da kesin olarak belirlenmiştir." dedi.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası