işletme mezunu ne iş yapar / ODTÜ İşletme Hakkında 10 Soru | İşletme Bölümü

Işletme Mezunu Ne Iş Yapar

işletme mezunu ne iş yapar

İşletme Mezunu Ne İş Yapar?

İşletme bölümü kazanan öğrencilere en çok sorulan sorulardan birisi “bu bölümü kazandıktan sonra ne iş yapacaksın?” olur. Aramızda bu bölümü okuyup da bu soruyu duymayan çok az arkadaşımız vardır. Çünkü bu bölüm tıp doktorluğu, makine mühendisliği vb. bölümlerden mezun olununca çalışma alanı tam belli olan bir bölüm değildir. Örneğin bir tıp doktoru mezun olunca hastanede doktor olarak çalışmaya başlar. Ama işletme mezunu birisi için bunu söylemek biraz zor. Çünkü mezun olduktan sonraki çalışma alanını aslında öğrenci kendi belirler. Bu bölümü okurken kendi çalışma alanlarını belirleyecek plan yapar.

Mezun olunca da bu plan doğrultusunda bir yerde çalışmaya başlar. Örnek verecek olursak okulu bitince bankacılık sektöründe çalışmak isteyen bir işletme öğrencisi, planlarını okurken bu doğrultuda gerçekleştirmelidir. Okurken ders seçimlerini, staj yapacağı yeri ve referanslarını bu doğrultuda planlamalı ki bu sektörde çalışabilsin. Şimdi bu bölümü ve bitirdikten sonra ki iş alanlarını yakından tanıyalım.

İşletme Bölümü Nedir?

İlk önce bu bölümü seçebilmek için lise döneminde eşit ağırlık bölümünü tercih etmeniz gerekir. Üniversite sınavında bu alanı seçen öğrenciler tercih döneminde işletme bölümünde okumaya hak kazanır. Ülkemizdeki üniversitelerin çoğunda bu bölüm bulunmaktadır. İngilizce ve Türkçe dil seçenekleriyle okuma fırsatları vardır. Peki, bu bölüm nedir? İşletme bölümü; bir işletmeyi kurma ve yönetmek için kurulmuştur. Aynı zamanda iktisat disiplini ile ortak çalışma faaliyetleri gösterir. Bu bölüm günümüz modern dünyasındaki teknolojik gelişmelerle birlikte hareket eder.

Toplumda var olan büyük şirketler ve dünya ekonomik sistemleri üzerine ders verir. Bunlar üzerinde çalışmalar yapar. Kısacası bu bölüm işletmelerin kurulması ve yönetilmesi, teknolojik dünyaya uygun yorumlama ve araştırma yapılması ile ilgili elemanlar yetiştirilmesini sağfunduszeue.info bölümden mezun olan öğrenci sayısı çok yüksektir. Aynı zamanda rekabet fazladır. Bu bölüm çok geniş bir yelpazeye sahiptir. Bankacılık, satış, pazarlama, insan kaynakları, akademisyenlik, kaymakamlık vb. alanlara kadar uzanan bir disiplindir.

Kimler İşletme Bölümü Okumalı?

İktisadi ve idari bilimler fakültesine ait bir bölüm olduğu için bu bölümü okumak isteyenlerin yetkinlikleri fazla olmalı. İdari bilimlerde yönetim alanları üzerine bir eğitim alındığı için yönetim becerisi gerektirir. Aynı zamanda iktisadi yorumlama yeteneği olması gerekir. Bu iki yeteneğin ortak noktası olan analitik düşünme yetisine sahip olması gerekir. Kariyer yolculuğunu muhasebe alanında yürümek isteyenler için sayısal yeteneklerin gelişmiş olması gerekir. Pazarlama ve satış yolculuğuna çıkmak isteyenler için ikna kabiliyeti olması gerekir. Yönetim alanında yürümek isteyenler için yönetim bilimlerini uygulayabilecek yeteneklere sahip olması gerekir.

İşletme Bölümü Dersleri Nelerdir?

4 yıllık eğitim veren bu bölümde temel olarak bu dersler verilmektedir: Muhasebe, İşletme Yönetimi, İktisat, İş Hukuku, Pazarlama, Finansal Yönetim, Satış Yönetimi, İnsan Kaynakları Yönetimi, Vergi Sistemleri, Sermaye Piyasası ve üniversite ortak dersleri olarak sayabiliriz. Bu dersler genel olarak bu alan için okutulan derslerdir. Üniversiteden üniversiteye dersler değişiklik gösterebilir. Ders içeriklerinde farklılıklar olabilir. Yukarıda verilen dersler bu bölüm için genel olarak verilen dersleri kapsamaktadır.

İşletme Mezunu Hangi Alanlarda Çalışabilir?

İşletme iş imkanları doğrultusunda mezunlar olan bireyler kamu ve özel sektör alanlarında çalışabilirler. Mezun olmadan önce öğrenciler çalışacakları sektörü belirlemelidirler. Belirledikleri sektör üzerine yetkinliklerini tamamlamaları gerekir. Enstitü öğrencilerin kendilerini geliştirmek için alanında uzman eğitmenler tarafından verilen online ücretsiz eğitimlere katılabilirler. Örnek olarak yeni mezun biri özel sektörde insan kaynakları ya da satış yönetiminde çalışmak istiyor.

Enstitü'de verilen ücretsiz online eğitimler arasından insan kaynakları yönetimi dersini alabilir. Hatta insan kaynakları yönetimi eğitimi almadan önce Enstitü blog sayfasında yer alan yazıları da okuyabilir. Bu sayede eğitimin kendisine neler kazandırabileceğini öğrenebilir. Satış alanında kendini geliştirmek isteyen ise ik yönetimi canlı dersine ücretsiz online olarak katılabilir. Ayrıca işletme bölümünü bitiren bir birey yönetici, bankacı, reklam, muhasebe, Ar-Ge, insan kaynakları, denetim, müfettiş olarak kariyer yapabilir. İşletme mezunlarının ne iş yaptıklarını kamu ve özel sektör olarak detaylı inceleyelim.

İşletme Mezunu Kamuda Ne İş Yapar?

İşletme bölümü okuyanlar mezun olduklarında kamu kurum ve kuruluşlarında çalışma imkânına sahip olurlar. KPSS’ ye girerek “A Kadro” üzerinden atamaları yapılmaktadır. A kadro üzerinden atamaları yapılabilmesi için; KPSS lisans sınavından işletme puan türlerinden yüksek puan almaları gerekmektedir. Kimi kurumlar KPSS puanının yanında yabancı dil bilgisi de isteyebilir. Yabancı dil bilgisi için YDS’ ye girmek gerekir. Bu sınavın barajı 70 olarak belirtilmiştir. İşletme mezunu olan birini kamuda çalışabileceği memurluklar şunlardır:

  • TBMM Uzman Yardımcılığı

  • Vergi Müfettiş Yardımcılığı

  • PTT Müfettiş Yardımcılığı

  • Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Müfettiş Yardımcılığı

  • Maliye Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı Maliye Müfettiş Yardımcılığı

  • Gelir Uzman Yardımcısı

  • Devlet Gelir Uzman Yardımcısı

  • Vergi Denetmen Yardımcısı

  • Mali Hizmetler Uzman Yardımcılığı

  • BAĞ-KUR Genel Müdürlüğü Denetmen Yardımcısı

  • Belediyelerin Müfettiş Yardımcılığı kadrosu

  • İdari Hakimlik

  • Kaymakamlık

  • Sayıştay Denetçiliği

  • Değerlendirme Uzmanlığı

Ayrıca A grubu kadrosundan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) ve Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu (BDDK) gibi bağımsız kurumlarda da çalışabilmektedir.

İşletme Mezunu Özel Sektörde Ne İş Yapar?

Özel sektör, kamu sektörüne göre daha az çalışma olanağına sahiptir. Genellikle kamu sektörünün tercih edilme olanağı daha yüksektir. Özel sektördeki özlük hakları, maaş yetersizliği gibi problemler bireyleri kamu sektörüne yönlendirmiştir. İşletme mezunu bireyler Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik alanında çalışabilirler. Bu alanda çalışan çok sayıda örnek vardır ve gayet başarılı işler yapmaktadırlar. Sınav konularının okuldaki ders müfredatı ile yakın olmasından kazanma olasılığı yüksektir. Serbest Muhasebeci Mali Müşavir olmanın koşulları da vardır. 

Üç yıl boyunca mali müşavirin yanında staj yapılması gerekmektedir. (Staja başlama sınavını kazandıktan sonra yapılır). Diğer koşul ise Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik sınavını kazanmak. Son olarak da Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ruhsatını alarak bu alanda çalışma gösterebilirsiniz. Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik sınavı TESMER-Anadolu Üniversitesi iş birliği ile düzenlenmektedir. Staja başlama sınavı işlemleri yılda üç kere yapılır. (Nisan, Ağustos ve Aralık). Sınavlar Ankara ve İstanbul illerinde yapılır.
Özel sektörde çalışma alanları:

  • İşletme yöneticisi

  • Bankacı

  • Pazarlama Yöneticisi

  • Finans Direktörü

  • Denetmenlik

  • Yönetim Organizasyon Sorumlusu

  • İstatistikçi

  • Analiz Departmanları

  • Dış Ticaret Sorumlusu

  • Süpervizörlük

  • Marka Elçiliği

  • Kendi İşletmesini açabilir.

İşletme Bölümü Avantaj ve Dezavantajları Nelerdir?

İşletme bölümünün en büyük avantajlarından biri geniş iş yelpazesine sahip olmasıdır. Çalışmak istediğimiz sektörü önceden belirlememiz gerekir. Belirlediğimiz sektör doğrultusunda yetkinliklerimizi geliştirerek iş bulma avantajını arttırmış oluruz. Ülkemizde gelişen pazar alanlarıyla eleman ihtiyacında da artış gözlemlenmektedir. Kariyer yolculuğuna bu sektörde devam etmek isteyenler için çok büyük bir avantaj sergilemektedir.

Bu bölümün dezavantajları ise çoğu üniversitede bölüme rastlamanın mümkün olmasıdır.  Kayıt yaptıran öğrenci sayısı kadar bölümden mezun olan öğrenci sayısı da çok fazla. Çok fazla mezun veren bir bölüm olduğu için rekabet çok fazla. Bölümü bitirdikten sonra kariyer alanında kişisel gelişimine önem vermeyen çoğu kişi elenmektedir. İş bulamayan çoğu kişi de umutsuzluğa kapılmaktadır. Başka bir dezavantaj ise bu bölümün alt dal sayılabilecek turizm işletmeciliği gibi bölümlere sahip olmasıdır.

Bir işletmeyi kurma, yönetme ve hakkında araştırma yapmak için eleman yetiştiren bölümdür. Teknolojik gelişmeleri takip ederek günümüze uygun hareket eder. Dünya ekonomik sistemleri üzerine ders verir.

Bankacı, pazarlama yöneticisi, insan kaynakları yönetimi TBMM uzman yardımcılığı, Sayıştay denetçiliği, gelir uzman yardımcısı, idari hakimlik alanlarında çalışma imkanları vardır.

İktisadi ve idari bilimlere ait bir bölüm olduğu için idari eğitimlerden dolayı yönetim becerileri olması gerekir. İktisadi yorumlama yeteneği gerekir. Analitik düşünme, sayısal yetenek ve ikna kabiliyetleri yeteneğine sahip olanlar okuyabilir.

Öncelikle, İşletme Bölümündeki konuların tam olarak ne olduğu, ne kadar detaylı ve ne kadar geniş olacağı, bölümün içerisinde hangi konuların öğretileceği üniversitemize göre değişiklik gösterebilir. Ancak genel olarak, İşletme Bölümünde öğretilen konular arasında; finansal yönetim, pazarlama, satış, şirket yönetimi, muhasebe, operasyonlar ve hizmetler, üretim ve üretim yönetimi, satın alma, insan kaynakları, stratejik planlama ve değerlendirme, karar verme, ekonomi, İşletme sözleşmeleri ve ticaret hukuku, çevresel konular ve daha fazlası bulunmaktadır.

İşletme mezunlarının iş bulma şansları oldukça yüksektir. İşletme mezunları iş dünyasında çeşitli alanlarda kariyer oluşturabilirler. İşletme mezunlarının iş bulma şansları arasında, finansal ve muhasebe alanında çalışmak, vergi müfettişi olarak çalışmak, kamu işletmelerinde çalışmak, kurumsal satış ve pazarlama alanında çalışmak, ekonomi ve yönetim alanında çalışmak, hesap uzmanı olarak çalışmak, müşteri hizmetleri alanında çalışmak bulunmaktadır. Ayrıca, işletme mezunları, kendi işlerini kurmak veya küçük çaplı işletmelerin yönetimini üstlenmek için de iyi bir seçenektir.

1. İşletme bölümünden mezun olmak için, bir üniversite ya da eğitim ve öğretim kurumunda lisans programına kayıt yaptırmanız gerekmektedir.

2. Mezun olmak için, lisans programındaki tüm dersleri başarıyla tamamlamanız ve gerekli not ortalamasına sahip olmanız gerekmektedir.

3. İşletme bölümünden mezun olmak için lisans programının gerektirdiği derslerin tamamını başarılı bir şekilde tamamlamanız gerekmektedir.

4. Bölümünüzün gerektirdiği ödevleri ve projeleri başarılı bir şekilde tamamlamanız gerekmektedir.

5. Mezun olmak için, bölümünüzün gerektirdiği lisans tezini başarılı bir şekilde tamamlamanız gerekmektedir.

İşletme Mezunlarının Maaşları Nelerdir?

İşletme bölümü mezunlarının maaşlarını belirleyen pek çok faktör vardır. Bu faktörler arasında mezun olan kişinin deneyimi, eğitim düzeyi, mezun olduğu üniversite, çalıştığı sektör ve şirketin büyüklüğü gibi ögeler sayılabilir. İşletme bölümünden mezun olan bir kişinin maaşı, kendi belirlediği çalışma alanına ve bu alandaki uzmanlık derecesine de bağlıdır.

Bankacılık Sektöründe İşletme Mezunları

Örneğin, işletme mezunu bir kişi bankacılık sektöründe çalışmak istiyorsa ve bu alanda stajlar yaparak kendini geliştirmişse, bankacılık sektörüne giriş maaşlarının üstünde bir maaş alabilir. Ülkemizde bankacılık sektörüne yeni giren işletme mezunlarının ortalama maaşları TL arasında değişmektedir. Ancak bu maaşlar, kişinin bankadaki pozisyonuna ve üstlendiği sorumluluklara göre de farklılık gösterebilir.

Pazarlama ve Satış Sektöründe İşletme Mezunları

İşletme mezunları, pazarlama ve satış sektöründe de iş bulabilme imkanına sahiptirler. Bu alanda çalışacak işletme mezunları, ürün ve hizmetlerin pazarlaması ve satışı gibi görevler üstlenirler. İşletme mezunu bir satış temsilcisi, başlangıç maaşı olarak TL arasında bir ücretle işe başlayabilir. Bu maaşlar, sektöre ve şirkete bağlı olarak artabilir.

İnsan Kaynakları Alanında İşletme Mezunları

İşletme mezunları, insan kaynakları alanında da kariyer yapabilirler. İnsan kaynakları uzmanları, işe alım, eğitim ve performans değerlendirme gibi süreçleri yönetirler. İşletme mezunu bir insan kaynakları uzmanı, başlangıç maaşı olarak TL arasında bir ücret alabilir. Bu maaşlar, uzmanın deneyimine ve yönettiği projelere göre değişebilir.

Akademisyenlik ve Kamu Sektöründe İşletme Mezunları

İşletme mezunları, akademisyenlik ve kamu sektöründe de istihdam edilebilirler. Akademisyen olarak görev almak isteyen işletme mezunları, yüksek lisans ve doktora programlarına katılarak kariyerlerini geliştirebilirler. Kamu sektöründe ise kaymakamlık, maliye, gümrük ve belediyeler gibi alanlarda görev alabilirler. Akademisyen ve kamu çalışanı olarak işe başlayan işletme mezunlarının maaşları ise devlet tarafından belirlenen derece ve kıdemlere göre ödenir.

Sonuç olarak, işletme mezunlarının maaşları, tercih ettikleri çalışma alanı ve kariyer hedeflerine göre farklılık gösterir. İşletme mezunlarının daha yüksek maaş alabilmesi için, okul döneminde ders seçimleri, stajlar ve referanslarını iyi planlamaları ve kendilerine uygun bir kariyer yolculuğu izlemeleri gerekmektedir.

İşletme Bölümünün Önü Açık Mı?

İşletme bölümünün önünün açık olup olmadığı konusu, öğrencilerin kendi yetenekleri ve kariyer planlarına bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. İşletme bölümü diğer teknik bölümlere kıyasla çalışma alanının tam belli olmadığı bir disiplindir. Ancak bu durum, işletme mezunları için farklı sektörlerde geniş kariyer olanakları sunmaktadır.

Çalışma Alanlarını Belirleyen Öğrenci

İşletme bölümündeki öğrenciler, eğitim süreçleri boyunca kendilerine uygun çalışma alanlarını belirlemeli ve bu doğrultuda plan yapmalıdır. Örneğin, bankacılık sektöründe çalışmak isteyen bir işletme öğrencisi, ders seçimlerini, staj yapacağı yeri ve referanslarını buna göre planlamalıdır. Bu şekilde mezun olduktan sonra istediği sektörde çalışma fırsatı yakalayabilir.

İşletme Bölümü ve İş Alanları

İşletme bölümü, işletmelerin kurulması ve yönetilmesi, teknolojik dünyaya uygun yorumlama ve araştırma yapılması ile ilgili elemanlar yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Bu bölümün sağladığı geniş yelpazede kariyer imkanları arasında, bankacılık, satış, pazarlama, insan kaynakları, akademisyenlik ve kaymakamlık gibi alanlar bulunmaktadır.

Öğrencilerin Sahip Olması Gereken Yetkinlikler

İşletme bölümü öğrencilerinin başarılı olabilmesi için idari bilimlerde yönetim alanları üzerine yetkinlikleri, iktisadi yorumlama ve analitik düşünme yeteneği ile sayısal ve yönetim becerilerinin gelişmiş olması gerekmektedir. Bu yeteneklere sahip olan öğrenciler, işletme bölümünden mezun olduktan sonra kariyerlerinde daha başarılı olabilirler.

Temel Dersler

İşletme bölümü, 4 yıllık eğitim sürecinde muhasebe, işletme yönetimi, iktisat, iş hukuku, pazarlama, finansal yönetim, satış yönetimi ve vergi sistemleri gibi temel derslerle öğrencilere bilgi ve beceri kazandırmaktadır. Bu sayede mezun olan öğrenciler, iş hayatında kendilerini geliştirerek başarılı kariyerlerine yönlendirme şansına sahip olmaktadırlar.

Sonuç olarak, işletme bölümünden mezun olan öğrencilerin önünün açık olup olmadığı, kendi yetenekleri, çalışma alanlarını tanıma ve kariyer planlarını doğru şekilde yapmalarına bağlıdır. Bu özelliklere sahip olan öğrenciler, işletme bölümünden mezun olduktan sonra başarılı ve tatmin edici kariyerler elde edebilirler.

İşletme Bölümü ve Çalışma Alanları

İşletme bölümü mezunları için belirgin bir çalışma alanı olmamakla birlikte, aslında geniş bir yelpazede fırsatlar sunmaktadır. Öğrenciler, üniversite eğitimleri süresince kendi ilgi alanlarına yönelik planlar yaparak; bankacılık, satış, pazarlama, insan kaynakları ve akademisyenlik gibi farklı sektörlerde çalışma olanaklarına sahip olurlar.

İşletme Bölümü Seçimi ve Eğitim Süreci

İşletme bölümü seçmek isteyen öğrencilerin lise dönemi tercihlerinde bu alanı önceliklendirmeleri ve üniversite sınavında başarılı olmaları gerekmektedir. Türkiye'deki üniversitelerin çoğunda işletme bölümü bulunmakta ve İngilizce ile Türkçe eğitim seçenekleri sunulmaktadır. İşletme bölümü, işletmelerin kurulması, yönetilmesi ve teknolojik dünyaya uyum sağlaması konularında uzmanlaşmış elemanlar yetiştirmeyi amaçlar.

İşletme Mezunlarının Yetkinlikleri ve Kariyer Yolları

İşletme bölümü mezunlarının yönetim ve iktisadi yorumlama yetenekleri ile analitik düşünmeye sahip olmaları önemlidir. Muhasebe alanında kariyer hedefleyenler için sayısal yetenekler, satış alanında kariyer hedefleyenler için ise ikna kabiliyeti önemli yetkinlikler arasındadır. Ayrıca, yönetim alanında ilerlemek isteyenler için yönetim bilimlerini uygulayabilecek yeteneklere sahip olmak şarttır.

İşletme Bölümü Ders İçerikleri

İşletme bölümü öğrencilere 4 yıllık süre zarfında muhasebe, işletme yönetimi, iktisat, iş hukuku, pazarlama, finansal yönetim, satış yönetimi ve vergi sistemleri gibi temel dersler sunar. Bu dersler, öğrencilerin mezuniyet sonrası çalışacakları sektörlere göre kendilerini geliştirmelerine yardımcı olur ve mezun olduktan sonra kendi belirledikleri iş alanlarında başarılı olmalarını sağlar.

işletme bölümü mezunları işletme mezunları ne iş yapar işletme mezunlarının yapabileceği işler
Sezer Açiler

Sezer AÇİLER, 19 Haziran tarihinde Sakarya’da dünyaya geldi. yılında Sakarya Üniversitesi Sosyoloji bölümünü bitirdi. Gayrimenkul danışmanı, stajyer sosyolog ve Felsefe Grubu öğretmeni olarak çalıştı. Sertifika programlarına katıldı. yılında İstanbul İşletme Enstitüsünde blog yazarı olarak çalışmaya başladı.

1. İşletmecilik Nedir?

İşletmecilik, özel sektör ve kamu kuruluşlarının, değişen çevre koşullarına uyum göstererek, etkili, kârlı ve verimli bir şekilde kaynaklarını kullanması ve yönetilmesidir. Bu kaynaklar, para, malzeme, insan, süreç ya da çağımızın en değerli varlıklarından bilgi olabilir. Faaliyet alanı fark etmeksizin, bir kuruluşun en etkin ve verimli  şekilde varlığını sürdürebilmesini amaç edinmiş bir temel sosyal bilim dalıdır.

2. İşletmeciliğin Alt Alanları Neleredir?

Finans, Pazarlama, Muhasebe, İnsan Kaynakları, Yönetim ve Organizasyon, Üretim Yönetimi, Girişimcilik.

3. İşletmeciliği Neden ODTÜ’de Okuyayım?

ODTÜ İşletme Bölümü Türkiye’de bu alanda diploma vermeye başlayan ilk bölümdür. yılında kurulduğundan bu yana Türkiye’de yenilikçi ve çağdaş İşletmecilik eğitiminin önderi olmuştur.

4. İşletme ve Ekonomi Bölümleri Arasında Ne Fark Vardır?

İşletme ve Ekonomi birbiriyle ilgili ancak farklı iki sosyal bilim disiplinidir.  

Ekonomi içinde bireylerin, şirketlerin ve devletin birer oyuncu olarak yer aldığı ekonomik sistemlerin nasıl çalıştığını inceleyen bir bilim dalıdır. Ekonominin mikro- ve makroekonomi, uluslararası ekonomi ve ekonomi tarihi gibi alt alanları vardır. 

İşletme yukarıda bahsedilen ekonomik sistem içinde yer alan bireylerin ve kurumların davranışlarını inceleyen bir bilim dalıdır. İşletmenin finans, pazarlama, muhasebe, insan kaynakları, yönetim ve organizasyon, üretim yönetimi ve girişimcilik gibi alt alanları vardır. İşletme bölümleri kar amacı güden ve kar amacı gütmeyen kuruluşlarda üst düzey yönetici olacak mezunlar yetiştirir. 

Örneğin, bir ülkede enflasyonun neden arttığını ya da döviz kurlarının zaman içinde neden değiştiğini anlamak istiyorsanız, bu sorulara Ekonominin makroekonomi ya da uluslararası ekonomi alanları yanıt verebilir. 

Diğer taraftan, enflasyonun ve dolayısıyla fiyatların sürekli arttığı bir ortamda bir süpermarket zincirinin müşterilerini kaybetmemek için neler yapabileceğini ya da döviz kurundaki değişim nedeniyle hammadde fiyatları artan bir otomobil üreticisinin bu maliyet artışı karşısında neler yapabileceğini anlamak istiyorsanız, bu sorulara İşletmenin pazarlama ve finans alanları yanıt verebilir. 

5. İşletme ve Endüstri Mühendisliği Bölümleri Arasında Ne Fark Vardır?

İşletme ve Endüstri Mühendisliği bazı ortak çalışma alanları barındıran iki farklı disiplindir. 

Endüstri Mühendisliği insan, para, bilgi, ekipman, enerji ve malzemelerin en verimli biçimde kullanıldığı sistemler tasarlayan bir bilim dalıdır. Bu mühendislik dalı, matematik, fizik, diğer mühendislik dalları ve biraz da sosyal bilimler ile etkileşimi olan bir disiplindir. 

İşletmeciliğin alt alanlarından olan Üretim Yönetimi, Endüstri Mühendisliği’nin çalışma alanlarına çok benzer bir uzmanlaşma dalıdır. Yukarıda belirtildiği gibi, İşletmeciliğin üretim yönetimi dışında finans, pazarlama, muhasebe, insan kaynakları, yönetim ve organizasyon ve girişimcilik gibi başka alt alanları da vardır.

Örneğin, Endüstri Mühendisliğinden mezun birisi, tekstil üreticisi bir şirkette fabrika ve üretim tesislerinin en verimli halde işleyecek biçimde tasarımını yapabilir. İşletme Bölümünden mezun birisi de aynı tekstil firmasının yöneticisi olur ve üretim maliyetlerinin hangi mali kaynaklardan karşılanacağı, şirketin insan kaynağı olan çalışanlarının nasıl işe alınacağı ve nasıl eğitileceği, üretilen tekstil ürünlerinin nasıl pazarlanıp satılacağı ve şirketin uzun vadede nasıl bir büyüme stratejisi izleyeceği konularında karar verir.

6. ODTÜ İşletme Bölümünde Eğitim Dili İngilizce Midir?

Evet, ODTÜ’nün bütün bölümlerinde olduğu gibi İşletme Bölümünde de eğitim dili İngilizcedir. Dersler İngilizce anlatılır, sınav ve ödevler de yine İngilizce alınır/hazırlanır.

7. ODTÜ İşletme Öğrencilerinin Erasmus ve Benzeri Uluslararası Değişim Programlarına Katılma Olanakları Var Mıdır?

Evet. ODTÜ İşletme Bölümü üniversitemizde Erasmus ve benzeri uluslararası değişim programlarına en fazla öğrenci gönderen bölümlerden birisidir. Bu konuda daha fazla bilgi için lütfen funduszeue.info sayfamızı ziyaret edin. 

8. ODTÜ İşletme Öğrencilerinin Yan Dal Ya Da Çift Anadal Yapma Olanakları Var Mıdır?

Evet. ODTÜ kampüsü öğrencilerimize pek çok yan dal ve çift anadal programı olanağı sunmaktadır. Bu konuda daha fazla bilgi için lütfen funduszeue.info sayfasını ziyaret edin. 

9. ODTÜ İşletme Mezunları Ne Gibi İşlerde Çalışmaktadır?

Mezunlarımız, bölümümüzdeki eğitimleri sırasında, geniş İşletmecilik yelpazesinin herhangi bir alanında çalışmak için ihtiyaç duyacakları yetkinlik ve bilgileri edinirler. Dördüncü sınıf öğrencilerimizin yarısından fazlası Haziran ayında mezun olmadan önce ilk iş anlaşmalarını imzalamış olurlar. Akla gelebilecek her sektörde ODTÜ İşletme mezunlarının çalıştığını görebilirsiniz. Birkaç örnek olarak mezunlarımızı uluslararası ve ulusal büyük şirketlerde üst düzey yönetici ya da yatırım bankalarında finans uzmanı ya da büyük şirketlerde insan kaynakları uzmanı ya da restoran zinciri çalıştıran bir girişimci ya da özelliği olan tarım ürünleri yetiştiren bir girişimci ya da üst sınıf moda ürünleri tasarlayan bir girişimci ya da kar amacı gütmeyen kuruluşlarda ve devlet kuruluşlarında yönetici olarak görebilirsiniz. 

 ODTÜ İşletme Bölümüne Girmek İçin Üniversite Sınavında Sıralamam Kaç Olmalı?

’de Eşit Ağırlık puanında en altta sıradan en üstte de sıradan adaylar ODTÜ İşletme’yi tercih ettiler.

İşletme Bölümü

İşletme Bölümü Nedir?

İşletme; iş dünyasında hizmet veren her türlü kurum ya da kuruluşların finans, muhasebe ve yönetim, pazarlama, üretim, insan kaynakları gibi konularda söz sahibi olabilecek yetkin elemanların yetiştirildiği üniversite bölümüdür. İşletme bölümü, iktisadi ve idari bilimler fakültesi bünyesinde yer alan ve üniversite tercih dönemi geldiği zaman öğrenciler tarafından listeye eklenen en popüler bölümlerden bir tanesidir. İşletme Bölümünün amacı, bir arka plan ve rekabetçi güç sağlamaktır.

İşletme Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

İşletme bölümünün genel eğitim süreçlerinde, beşeri ve sosyal bilimlerin (tarih, ekonomi ve edebiyat) yer alıyor.

İşletme bölümü dünyanın farklı ülkelerinde eğitim süresi konusunda değişkenlik gösterse de Türkiye Cumhuriyeti sınırlarında 4 yıllık 8 dönemden oluşan bir lisans bölümü olarak yer almaktadır.

İşletme Bölümü Dersleri Nelerdir?

İşletme Bölümü kapsamında;

  • Ekonomi,
  • Temel İşletme,
  • İşletme ve Ekonomi Hesabı,
  • İstatistik,
  • Muhasebe,
  • Pazarlama,
  • Finans,
  • İnsan Kaynakları,
  • Yönetim ve Organizasyon gibi Kantitatif Derslerin haricinde temel dersleri de mevcuttur.

İşletme Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

İşletme bölümü mezunları, her ne kadar çok fazla öğrenci tarafından tercih edilen bir bölüm olarak dikkat çekiyor olsa da, çok geniş bir çalışma sahasına sahiptir. Çünkü işletme bölümü de tıpkı diğer iktisadi ve idari bilimler fakültesi bölümleri gibi yöneldikleri sektöre göre mesleki evrimlerini gerçekleştirebilirler.

İşletme Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir? Bu bölüm mezunları;

  • özel kurumlar,
  • turizm ve danışmanlık,
  • denetim,
  • sigorta,
  • dış ticaret ve ulaştırma sektörlerinde farklı seviyelerde istihdam edilebilirler.

Ayrıca, Merkez Bankası, Hazine veya Maliye Bakanlığı gibi kamu kurumlarında çalışma şansına sahip olabilirler. Ek olarak Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisinin yayınlamış olduğu ÜNİ-VERİ raporlamasına göre bir iktisatçı ortalama TL aylık kazanç sağlıyor. İşletme mezunlarının % ‘i

  • Mesleki, bilimsel ve teknik faaliyetler,
  • Gayrimenkul faaliyetleri
  • Turizm ve konaklama
  • Eğitim,
  • İnşaat,
  • Ulaştırma ve depolama,
  • Bilgi ve iletişim,
  • İnsan sağlığı ve sosyal hizmetler,
  • Kamu,
  • Kültür, sanat ve spor organizasyonları,
  • Tarım, orman ve balıkçılık,
  • Elektrik, gaz ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı,
  • madencilik,
  • su temini gibi alanlarda çalışmaktadır.
  • İşletme Derecesi, belirli bir alanda uzmanlaşmaya ihtiyaç duyarken, bir şirketin fonksiyonel yönleri ve ara bağlantıları hakkında geniş bir bilgi vermek için de uygun bir yapıya sahiptir.

    Derecesi ayrıca öğrencinin pratik, yönetim ve iletişim becerilerini ve iş karar verme yeteneğini geliştirir. Birçok program, vaka projeleri, sunumlar, stajlar, endüstriyel ziyaretler ve sektör uzmanları ile etkileşim şeklinde eğitim ve pratik deneyim içerir.

    nest...

    çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası