güneş yanığına yoğurt sürmek / Güneş yanığına yoğurt sürmeyin! Güneş yanığına ne iyi gelir?

Güneş Yanığına Yoğurt Sürmek

güneş yanığına yoğurt sürmek

G&#;neş yanıklarına yoğurt s&#;rmek doğru mu?

Deniz, güneş ve kum sezonunun açılmasıyla birlikte, güneş yanıkları tehlikesi hem çocuklar hem de yetişkinler için yüzünü göstermeye başladı. Dr. Behiç Berk Kuğu, tatilcilere güneşten korunma yollarını anlattı.

Güneş ışınları, vücutta D vitaminin salgılanmasını sağlayan esas faktör olduğu için önem taşıyor. Ancak fazla ve şiddetli güneş ışığına maruz kalınması ciltte 1. dereceye kadar varabilen yanıklara neden olabiliyor. Bunun yanı sıra, UVA ile UVB ışınlarına sık sık ve uzun süreli olarak maruz kalınması ‘Malign Melanom’ denilen cilt kanseri hastalığı riskini, özellikle beyaz tenli kişilerde belirgin şekilde arttırıyor. Ayrıca güneş ışığına maruz kalmaya bağlı olarak deride büller diye adlandırılan şişlikler, kızarıklıklar, su dolu cilt kabarcıkları oluşabiliyor. Bu cilt lezyonları enfeksiyon kapmaya yatkın oldukları için onları kontrol altında tutmak gerekiyor.

Yanıklara yoğurt veya diş macunu sürmeyin

Halk arasında yaygın olarak bilinenin aksine, yanık bölgeye yoğurt veya diş macunu sürmek enfeksiyon riskini arttırıyor. Yanık bölgeye öncelikle soğuk kompres uygulanması tavsiye ediliyor. Kompresin ardından hekimin önereceği, yanığın acısını azaltacak anestezik kremler ile hassaslaşan bölgenin enfeksiyon kapmasını önleyecek kremler karıştırılarak sürülebilir.

Çocuklar uzun süre güneşin altında kalmamalı!

Şiddetli güneş ışınlarının özellikle çocuklar için tehlike yaratıyor. Çocukların, yaz aylarında ve özellikle güneşin dik açıyla vurduğu saatlerde güneş ışınlarına maruz kalmaması gerekiyor. Özellikle bir yaşın altındaki çocukların öğle saatlerinde doğrudan ve uzun süreli olarak güneş ışını almaması önem taşıyor. Bir yaşından büyük çocuklar ise güneşin etkin olduğu saatlerde dışarıdaysa mutlaka kenarlı şapka takması gerekiyor. Deniz kenarında SPF’si yüksek kremler kullanılmalı. Çocukların bir saatten fazla bir süre doğrudan güneşe maruz kalmamasına da dikkat edilmeli. Açık havada yapılacak aktiviteler için sabah saatlerini seçilebilir. Ciltte oluşabilecek yanıklara yapılacak soğuk kompresin ardından krem ve pomat kullanılabilir, ancak kesinlikle doktor kontrolünde uygulanması gerekir.

False

Güneş yanığı nasıl geçer? Güneş yanığına yoğurt iyi gelir mi?

Güneş yanığı nasıl geçer? Güneş yanığına yoğurt iyi gelir mi?

Yoğun ve soğuk geçen bir kışın ardından, yaz ayları kapımızı çaldı ve tatil için planlar yapılmaya başlandı.

Tatile çıkan hatta güneş ve denizin tadını çıkarmaya başlayanlar ise kış için dönüi yapmak istemiyor.

En keyifli anları yazın yaşayanlar ve bronzlaşarak kışa girmek isteyenler, güneş yanığına dikkat etmeli..

Yaz aylarında bronz bir cilde sahip olmak için uzun süre güneşlenme, kısa dönemde cilt yanıklarına uzun dönemde ise deri kanserine ve yaşlanmaya neden oalbilir.

Bronz olma uğruna hem sağlığımızdan olabilir hem de vücudumuzda kalıcı hasarlar bırakabiliriz.

Güneş yanığına maruz kalanlar ve bu durumdan kurtulmak isteyenler ise "Güneş yanığı nasıl geçer? Güneş yanığına ne iyi gelir?" sorusunu araştırıyor.

Peki, Güneş yanığı nasıl geçer? Güneş yanığına ne iyi gelir? İşte yanıtı

Güneş yanığı nasıl geçer? Güneş yanığına ne iyi gelir?

Güneş yanığı durumuyla baş başa kalan kişi; cildini yeterince soğutmalı. Cilde sopuk uygulanması acıyı ve iltihabı önler.

Ancaki buz küpleri gibi aşırı soğuk maddeler tedavi için uygun değildir. Soğuk suya batırılmış havlu kullanmak yeterli olacaktır.

Soğuk kompres uygulamasına bölgedeki ağrı kesilinceye kadar devam edilmesi gerekiyor. Ayrıca bol bol sıvı tüketmek oldukça önemli.

Yoğurt sürmek güneş yanığına iyi gelir mi?

Güneş yanığına yoğurt sürmek acıyı alır ancak iltihab için faydalı olmaz. Acıyı almasına rağmen, iltihabı önlemeye yönelik uzun vadede fayda sağlamaz.

Güneş yanığı nasıl geçer? Güneş yanığına yoğurt iyi gelir mi?

Güneş yanığına iyi gelen diğer ürünler

ELMA SİRKESİ YULAF EZMESİ SALATALIK LAVANTA YAĞI ÇAY ALOE VERA

Güneş kremi kullanımı

Güneş yanığına maruz kalmamak adına seçeceğiniz güneş kremleri oldukça önemli.

Koruma faktörü en az 30 (SPF 30) olan bir ürün seçilmeniz gerekiyor. Cildi yağlı olanlar jel veya yağsız ve su bazlı ürünleri, cildi kuru olanlar krem bazlı ürünleri seçebilir. Güneş kremi güneşe çıkmadan en az yarım saat önce sürülmeli.

Ürünün kutu üzerinde yazan faktör kadar koruyabilmesi için kalın tabaka olarak sürülmesi gerekir.

Güneş yanığı nasıl geçer? Güneş yanığına yoğurt iyi gelir mi?

SağlıkYağKadınkanyaz

Google News ile Takip Et

Güneş yanığına ne yapılır, ne sürülür? Güneş yanığına ne iyi gelir?

Güneş yanıkları, derinin güneş ışığına çok kısa bir sürede ve aşırı miktarda maruz kalması sonucunda oluşur. Dalga boyu nanometre civarında olan ultraviyole ışınları buna neden olur. Güneş ışığına maruz kalan deri önce en dış tabakasını kalınlaştırarak ışığın tesirinden kendisini korumaya çalışır. Bunun hemenardından deriye rengini veren bir pigment olan Melanin yapımını arttırır. Derinin rengi bu pigmentin artmasından dolayı daha da koyulaşır. Işığa maruz kalma daha da uzarsa saat içinde rahatsızlık belirtileri kendini göstermeye başlar.
GÜNEŞ YANIĞINA NE İYİ GELİR?

Güneş yanığı durumunda, cildin yeterince soğutulması önemlidir. Cilde soğuk tatbiki, acıyı hafifletir ve iltihabı önler. Bununla birlikte, buz küpleri gibi aşırı soğuk maddeler tedavi için uygun değildir. Soğuk suya batırılmış havlu kullanmak yeterli olacaktır. Soğuk kompres uygulamasına en az yarım saat ve mümkünse yanık bölgedeki ağrı kesilinceye dek devam edilmelidir. Ek olarak bol sıvı alımı önemlidir; çünkü güneş yanığı nedeniyle ciltten fazla miktarda sıvı kaybı olur.



Güneş yanığı için evde popüler olarak uygulanan yanık cilde yoğurt soğuk sürülmesi, soğuk olduğundan sadece acıyı hafifletebilir,fakat ciltte yanık nedeniyle oluşan iltihabi durumu iyileştirici bir etkisi yoktur. Ek olarak, süt ürünlerindeki bakteriler enfeksiyonları tetikleyebildiğinden, yoğurt, peynir gibi besinleri cilde sürmekten kaçınmak gerekir. Cilde diş macunu sürmek de faydadan çok zarar getirecek bir uygulama olduğundan, asla yapılmaması gereken bir uygulamadır.

Papatya veya aloe vera içeren ürünler iltihap giderici özelliği nedeniyle yanık bölgeye sürülürse iyileşmeyi hızlandırır. Ancak cilde herhangi bir merhem ya da krem sürmeden önce içeriğindeki herhangi bir maddeye karşı alerjiniz olup olmadığını test etmek için öncelikle cildinizde küçük bir alana sürerek denemeniz güvenlik açısından gereklidir. Yanık bölgelere günde birkaç kez nemlendirici jeller ve losyonlar uygulamak sıvı kaybını minimumda tutmaya yardımcı olur.

GÜNEŞ YANIĞI BELİRTİLERİ NELERDİR?

Güneş yanığı belirtileri kişiden kişiye göre değişiklik gösterir. Ayrıca, ultraviyole ışınlarına maruz kalma süresi de bu belirtiler üzerinde etkilidir. Başlıca güneş yanığı belirtileri şu şekilde sıralanabilir;

ÇOCUKLARDA VE YETİŞKİNLERDE GÜNEŞ YANIĞINA NE SÜRÜLÜR?


Çocukların ve yetişkinlerin vücudundaki güneş yanığının ağrı ve sıcaklığı yaklaşık 48 saat sürer. Bu süre zarfında gün içerisinde sabah, öğle ve akşam olmak üzere nemlendirici krem kullanılmalıdır. Bu kremler üç gün boyunca sürülmelidir. Bunlara ek olarak;

Güneş yanığı olan bölge sürekli kaşınır. Bol nemlendirici sürün ve kaşımayın. Derinize temas etmemeye çalışın. Yanık olan yeri kaşımak, yaraların kapanmasına engel olmaktır.

Susuzluk hissi olduğundan dolayı bol bol su tüketilmelidir. Böylece cildin nem seviyesi korunur ve aşırı su kaybı önlenmiş olur.



Soğuk banyo tercih edilmelidir. Yanık yerler, soğuk su ile ıslatılmış steril bez ile silinmelidir. Gün içerisinde kez yanık yerleri böyle temizleyebilirsiniz.

Derinin su toplayıp patlaması muhtemel bir durumdur. Böyle bir durumla karşı karşıya kalındığında, ölü deriyi küçük ve steril bir makasla temizleyebilirsiniz. Bunun hemen ardından yanığın olduğu bölgeye antibiyotikli krem sürün.

GÜNEŞ YANIĞINA YOĞURT VEYA DİŞ MACUNU SÜRÜLÜR MÜ?

Güneş yanığına yoğurt veya diş macunu sürmek, en sık yapılan yanlışlardan bir tanesidir. Bilimsel açıdan bunların bir faydası olmamakla birlikte, temizlenmesi de zahmetlidir. Bu yüzden, güneş yanıklarına karşı yoğurt veya diş macunu sürmekten kaçınmalısınız.

GÜNEŞ YANIĞINA İYİ GELEN BİTKİSEL ÇÖZÜMLER

Güneş yanığına iyi gelen bitkisel çözümler de bulunmaktadır. Yoğurt, çay, lavanta yağı, salatalık , elma sirkesi ve aloe vera bunların başındadır.

Salatalık:Bol su içerdiği için cilde oldukça faydalıdır. Cildi canlandırıcı ve onarıcı bir etkiye sahiptir. Bu nedenlerden dolayı da da güneş yanıkları tedavisi için tedavisi için sıklıkla tercih edilen bir doğal yöntemdir. Yanık bölgeye sürülen salatalık suyu cildi rahatlatır ve tedavi sürecini hızlandırır.

Aloe vera:Güneş yanığı tedavisinde aloe vera da tercih edilmektedir. Zira, nemlendirici ve rahatlatıcı etkisi olan bir yağdır. Yanık bölgenin üstüne sürüldüğünde acıyı alır ve cildi serinletir.

Çay:Özellikle güneş altında uzun süre kalınacağıı, uyunacağı zaman tercih edilmektedir. Gözlerinizin üzerine demlenmiş ve soğumuş poşet çayları koyarak rahatlamasını sağlayabilirsiniz. Bunun yanı sıra, banyo suyuna ya da küvete de eklenerek yanıklar rahatlatılabilir.

Elma sirkesi:Elma sirkesinin ne kadar çok yönlü bir şifa kaynağı olduğu bilinmektedir. Cildin pH dengesini düzenleyen ve bu sayede rahatlatan elma sirkesini, yanık bölge üzerinde suyla karıştırılıp uygulanabilir. Bir bardak suya bir tatlı kaşığı elma sirkesi ekleyip bunu yapabilirsiniz.

Lavanta yağı:Güzel kokusunun yanı sıra, oldukça etkili bir nemlendiricidir. Bundan dolayı da güneş yanıklarının tedavisinde yararlanılır. En sık kullanılan bitkisel yöntemlerden biri olan lavanta yağı, yanmış cildi nemlendirir ve ağrı kesici özelliği sayesinde ağrılardan kurtulmanızı sağlar.

GÜNEŞ YANIĞI TEDAVİSİ VİDEO

Haber ile daha fazlasına ulaşın:

Gündem

Genel Haber

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası