fonksiyonel sperm sayısı kaç olmalı / Erkek Kısırlığına Uzman Bakış | Tüp Bebek Ünitesi | Prof. Dr. Süha Sönmez

Fonksiyonel Sperm Sayısı Kaç Olmalı

fonksiyonel sperm sayısı kaç olmalı

Androloji Laboratuvarı

Tüp bebek tedavisi için başvuran çiftlerde, erkek üreme hücresi olan sperme dair inceleme, değerlendirme ve tedavi amaçlı hazırlık işlemleri androloji laboratuvarı tarafından yürütülüyor.


 

Sperm örneğinin alınması


Rutin androloji laboratuvarı işlemleri için öncelikle erkekten mastürbasyon yoluyla semen (ejakulat) örneği alınması gerekiyor. Hastanın bu şekilde ejakülat vermesinin mümkün olmadığı durumlarda;
  • İçerisinde sperm öldürücü kimyasallar içermeyen özel prezervatifler kullanılarak cinsel ilişki yoluyla,
  • Elektroejakulasyon olarak adlandırılan, erkek cinsel organının uygun dozda elektrik sinyalleri ile uyarılması yoluyla boşalma sağlayan cihazların kullanımıyla,
  • Halk arasında kuru boşalma denilen (Retrograd ejakulasyon) durumlarda, semen boşalma esnasında mesaneye boşalmaktadır. Bu durumda boşalmadan hemen sonra alınan idrar örneği içerisindeki sperm hücreleri alınmasıyla,
  • Semen örneğinin dışarı çıkmasını engel olacak şekilde sperm kanallarında herhangi bir tıkanıklık olması halinde, testislerde olgunlaşmış spermlerin biriktirildiği epididim bölgesinden enjektör ile örnek alınması yoluyla,
  • Azospermi olarak tanımlanan, semen örneğinde sperm bulunmaması ya da sperm kanallarındaki tıkanıklık ya da sperm hücre üretiminin azaldığı durumlarda TESE veya TESA yöntemleri ile testis dokusundan parça ya da örnek alınmasıyla sperm elde edilebilir.

Bu işlem için ideal zamanlama hastanın eşinin yumurtalarının toplanacağı zaman ile eşzamanlı uygulamalardır. Semen analizi infertil çiftlerde, erkek üreme potansiyelini değerlendirmek amacıyla ilk olarak başvurulan testtir ve ejakülatın aşağıdaki parametreleri değerlendirilir:

Semen hacmi ve pH ve akışkanlığının değerlendirilmesi
Sperm sayısı, hareketliliği ve morfolojisi (şekilsel özellikleri)


Semen analizi için kullanılacak sperm örneği günlük cinsel perhiz sonrası alınır. Bu süre uygun sperm sayı/canlılık oranının elde edilebilmesi bakımından önemlidir. İki günden az cinsel perhiz düşük sayıda sperm hücresinin görülmesine, 8 günden fazla cinsel perhiz hareketliliğin azalmasına neden olur.

Semen analizi sonuçları, WHO (World Health Organization-Dünya Sağlık Örgütü) tarafından belirlenen standartlara göre yorumlanır:
 

Normal Değerler:

  • Hacim – mL
  • pH – <
  • Sperm Sayısı –15 milyon sperm/mL
  • Toplam sperm sayısı – 39 milyon sperm/ejakulat
  • Morfoloji – %4 normal şekilli sperm, Kruger Strict kriterlerine göre
  • Vitalite – %58 canlı sperm
  • İleri hareketlilik – %32
  • Toplam hareketlilik – %40
  • Lökosit – <1 milyon/mL
  • İmmatür germ hücre – <1 milyon/mL

Normal yoldan gebelik elde edilebilmesi için gerekli minimum eşik değerler olarak tanımlanır. Semen analizinin yeterli olmadığı durumlarda ek testler yapılabilir.
 

Özel Semen Analiz Testleri:

  • Semen biyokimyası: Semen içerisinde fruktoz seviyesinin ölçümü amacıyla uygulanan testler, seminal kanallarda mevcut olabilecek tıkanıklıkların tespiti açısından yol gösterici olur.
  • Semen kültürü: Semen örneğindeki olası bir enfeksiyonun tespiti için kullanılır.
  • Sperm fonksiyon testleri: Spermin dölleme kabiliyetini ölçmeye yönelik testlerdir.
  • Akrozom reaksiyon testi
  • ROS(reactive oxygen species) lçümü
  • HBA (Hyaluronan Bağlanma Testi)
  • Son yıllarda sperm dölleme kapasitesi ile ilgili en gelişmiş testtir.
 

Genetik Testler


Periferik karyotip analizi: Sayısal kromozom analizidir. Özellikle fazla ya da eksik kromozom tespiti  (47XXY Klinefelter sendromu v.b.) için uygulanır.
Y kromozomu mikrodelesyonları: Y kromozomu üzerinde bulunan AZFa ve AZFb olarak tanımlanan bölgelerin yokluğu, tanıları için uygulanır. Özellikle daha önce TESE/TESA yapılan hastaların tekrar bu operasyonu geçirmesi kararı için kullanılır.
 

Hormonal (Endokrin) Testler


Sperm üretimini düzenleyen testosteron, LH, FSH ve AMH hormonlarının kandaki seviyelerinin ölçümü
 

Sperm Hazırlık Yöntemleri


Androloji laboratuvarında sperm hazırlığı, sperm hücrelerinin ejakülat sıvısından (meni) uzaklaştırılıp hücrelerin izole edilmesi için uygulanır.
 
  • Swim-up yöntemi: Dölleme kabiliyetini arttırmaya yönelik kültür sıvılarının içerisine sperm hücrelerinin yüzdürülerek ayrıştırılması.
  • Gradient yöntemi: Mikroskopik boyutlarda silicon gel partikülleri içeren hazır solüsyonlar kullanılarak ejakülat'ın filtre edilmesidir.
  • PICSI/spermslow yöntemi: Olgun ve DNA kırıkları olmayan spermlerin seçim yöntemidir.
  • Microchip yöntemi: Özellikle son dönemlerde popüler olarak uygulanan ve spermlerin sadece hareket ve normal şekilde olanlarının değil aynı zamanda DNA olgunluğunu sağlamış spermlerin de ayrıştırıldığı yöntemdir.

Bahçeci Sağlık Grubu

Sperm Sayısı Kaç Olmalı? Normal Sperm Değerleri

Baba olmak isteyen erkeklerin büyük kısmı şu sorunun cevabını merak ediyor; çocuk sahibi olabilmek için sperm sayısı kaç olmalı? Yazımızda; normal sperm sayısı kaç olmalı, sperm hareketliliği yüzde kaç olmalı gibi merak edilen birçok sorunun cevabını bulabilirsiniz.

Erkeklerde sperm üretimi ergenlikle başlar ve ileri yaşlara kadar sürekli olarak devam eder. Sperm sayısı kişiden kişiye farklılık gösterir. Bu durum kişilerin sahip olduğu genetik mirasa, anne karnındaki gelişimleri esnasında maruz kaldıkları çevresel veya fizyolojik değişikliklere ve hayat standartlarına göre değişmektedir.

Dünya Sağlık Örgütü, belirli aralıklarla androloji çalışmaları için kılavuzlar yayınlıyor ve bu kılavuzlara göre sperm sayısı için verilen alt limit, mililitrede 15 milyon, toplam semen örneğinde de 40 milyon spermin olması. Bu sayının altında sperm sayısına sahip bireylerde çocuk sahibi olabilme süresi uzuyor.

Tüp bebek yaptıran hastalarımızın hikayelerini izlemek içintıklayın.

Sperm Hareketliliği Kaç Olmalı?

Bebek sahibi olmak için sperm sayısının yüksek olması tek başına yeterli değildir. Sayının yanında hareketlilik ve morfoloji de çok önemlidir.

Semen örneğinde milyon spermi olan fakat bu spermlerinin %30’u hareketli olan kişi ile 50 milyon spermi olup bu spermlerin %60’ı hareketli olan kişinin çocuk sahibi olma şansı farklı değildir.

Sperm hareketliliği değerlendirilirken sperm ileri hızlı hareketlilik kaç olmalı ve hareketsiz sperm sayısı kaç olmalı gibi unsurlar da göz önünde bulundurulur.

Hareketli spermlerin ne kadarının normal bir şekil yapısına sahip olduğu da son derece önemlidir. Genellikle hastalarımız duyduklarında çok şaşırıyorlar ama biz incelediğimiz örneklerde eğer spermden 4’ünü normal olarak görmüşsek, sonucu normal olarak kabul ediyoruz.

Bu da şu demek, üretilen spermden %95’i üretim sırasında hatalı olarak paketlenebiliyor. Son yıllarda bir de bu parametrelere, spermin taşıdığı genetik materyalin (DNA’nın) ne kadar hasarlı olup olmadığının kontrolü eklenmiştir.

Normal Sperm Değerleri

  •  Miktar(volüm) ml ve üzeri,
  •  pH ve üzeri,
  •  ml’de sperm sayısı (konsantrasyon) 15 milyon/ml ve üzeri,
  •  Total sperm sayısı 30 milyon/ml ve üzeri,
  •  Hareketlilik (motilite) %50 ve üzeri A+B derecesinde hareket veya A derecesinde %25 ve üzeri derecelendirme (Grade),
  •  +4 veya A: Hızlı ileri hareket,
  •  +3 veya B: yavaş ileri hareket,
  •  +2 veya C: yerinde hareket,
  •  +1 veya D: hareketsiz,
  •  Şekil (morfoloji) %4 ve üzeri (Kruger’e göre),
  •  Canlılık (viability) %75 ve üzeri,
  •  Lökosit (iltihap hücresi) 1 milyon/ml’nin altında.

Bu parametreleri tek başına değerlendirmenin doğru olmayacağını hatırlatmakta fayda var. Genel olarak mililitrede sayı, hareketlilik, morfoloji kriterleri beraber değerlendirilerek infertilite durumu hakkında bilgi edinilir. Azoospermik erkeklerde mutlaka konsantrasyon (santrifüj) sonrasına bakarak oluşan çökeltide sperm olup olmadığı incelenmelidir.

Sperm Sayısını Artırmak Mümkün mü?

Sperm azlığının sebebi; herhangi bir anatomik veya genetik bir bozukluk değilse veya kişi ateşli bir hastalık geçirmemişse yaşam kalitesinin artırarak sperm sayısını artırabilir.

Kaliteli bir yaşam için sigara ve alkolden uzak durulması, düzenli ve sağlıklı beslenmeye özen gösterilmesi ve düzenli egzersiz yapılması önerilir.

Günümüzde piyasada özellikle antioksidan veya besin takviyeleri şeklinde sunulan, sperm sayı veya kalite artırıcı özelliği olduğu söylenen ürünler mevcuttur. Adı geçen ürünlerin faydalı olabilmeleri için yukarıda belirttiğimiz anatomik ve genetik problemlerin mevcut olup olmadığı detaylı olarak incelenmeli ve bu tip tedavilerin muhakkak bir sağlık personeli gözetiminde düzenlenmesi gerekmektedir. Aksi halde yüksek miktarda alınan bu maddelerin yarardan çok zararının olabileceği unutulmamalıdır.

Yaşam Şekli ve Kıyafetler Sperm Sayısına Etki Eder mi?

Yaşam şekli ve kıyafetler sperm sayısına etki edebilir. Yukarıda da belirttiğimiz gibi özellikle beslenme alışkanlıkları sperm yapımı üzerine etkilidir.

Kötü beslenme, aşırı alkol alımı, sigara tüketimi sperm yapımını hem kalite hem sayı ve hareketlilik olarak olumsuz etkileyen faktörlerdir. Özellikle bu olumsuzluk çocuk sahibi olmaya engel oluyorsa mutlaka bunlardan kaçınmak gerekir.

Testisler vücudun dışındaki tek organdır. Bunun nedeni testislerin ısısının vücut ısısından birkaç derece düşük olmasıdır. Birkaç derece düşük olduğunda maksimum faydalı ve gebelik oluşturma potansiyeli yüksek spermler üretilir.

Eğer bunu engelleyen bir kıyafet çok sıkı, dar ve ısıyı artıran, kanlanmayı bozan kıyafetler varsa bu sperm yapımını olumsuz etkileyecektir.

Özellikle ülkemizde tarımsal kesimde çalışanlar, sıcak fırın, taş ocakları gibi çok sıcak yerlerde çalışanlar tarım kesiminde böcek öldürücü ilaçlarla çalışanlar sperm yapımında negatif etkiye sahiptir ve sperm üretimini olumsuz etkiler.

Hangi Besinler Sperm Sayısını Artırır?

İnfertilite problemi yaşayan birçok çift besinlerle sperm sayısını artırıp artırmamak konusunda bizlere danışmaktadırlar.

Açıkçası sperm sayısında ve kalitesinde dramatik iyileşmeye neden olabilecek bir besin grubu bulunmamaktadır ancak sağlıklı sperm, sağlıklı vücutta üretilir.

Bu nedenle sağlıklı beslenme, genel vücut sağlığı gibi sperm sağlığı açısından da önemlidir. Likopen Selenyum, A vitamini, E vitamini, D vitamini gibi besin öğelerini içeren sebzeler, meyveler, kuru gıdalar, kuruyemişler fazla miktarda tüketilirse genel sağlığa fayda sağlayabileceği gibi sperm kalitesi ve sperm miktarında da artışa neden olabilir.

Aklınıza takılan tüm sorularınız için Umut Ol Umut Bul Facebook grubumuza üye olabilirsiniz.

Sperm Testi Normal Değerleri, Dikkat Edilmesi Gerekenler

Erkekte sperm testi infertilite (kısırlık) değerlendirmesinde ilk aşama testdir. Erkekte sperm testi, sperme ve semene dair özelliklerin ortaya konması için yapılan bir testtir.

Kısırlık (infertilite), 1 yıl süresince korunmasız cinsel ilişkiye rağmen çiftlerin bebek sahibi olamaması durumudur. Böyle bir durumda hem erkekte hem de kadında infertiliteye sebep olabilecek, altta yatan nedenlerin tespiti için çiftlere testler yapılır.

Sperm testinin normal değerleri

Erkekte sperm testi, infertilite durumunda yapılan testler arasında ilk değerlendirmede yapılan standart testtir. Sperm testi, sperm analizi veya spermiyogram adlarıyla da anılır. Alınan semen örneğinde sperm, Cowper bezlerinden gelen sıvı, prostat bezi salgısı ve seminal vezikül salgısından oluşan sıvı vardır. Semendeki fruktoz, lökosit ve semenin pH’ı, immatur (olgun olmayan) semen sayısı; spermin sayısı, kalitesi, normalliği, motilitesi (hareketlilik), morfolojisi ve konsantrasyonu (yoğunluğu) hakkında bilgi edinmek mümkündür.

Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO), ’da yayımladığı verilere göre “normal sınırlarda bir sperm testinde” spermlerin sayısı tüm örnekte 39 milyon (mililitrede 15 milyon), ileri doğru hareketliliği %32, pH’ı >7,2; hacmi >2 ml, normal şekilli sperm oranı (morfoloji) %4 üzerinde olmalıdıfunduszeue.infoıca sıvılaşma süresinin azami 1 saat, kokusunun kestane çiçeği kokulu, lökositlerin 1 milyon/ml olması beklenmektedir.

Test ile ulaşılan sonuçlar değişkenlik gösterdiğinden ilk değerlendirme yapılırken en az 7 gün, en çok 3 hafta arayla iki sperm testi yapılması, fertilizasyon potansiyelini ortaya koymak için gereklidir. Bu iki numune sonucu arasında ciddi farklılıklar gözlemlenirse üçüncü bir teste ihtiyaç duyulmaktadır.

Test sonuçları, anıldığı gibi, farklı sonuçlanabilmektedir. Bu farklılıkların sebepleri arasında stres ya da mevsim değişikliği de vardır. Bu nedenle sağlıklı bir sonuç alınabilmesi için stresten arınmış bir ortamda ve farklı dönemlerde testleri yinelemekte fayda vardır.

Ankara Sperm Testi

Sperm testi yapılırken dikkat edilmesi gerekenler

Klasik sperm testinde kullanılacak numune için kişilerin testi yaptırmadan önce en az 3 gün, en çok 5 gün cinsel perhiz yapması (ejakülasyon olmaması) gerekmektedir.

Sağlıklı bir sperm testi için numunelerin ilgili merkezlerde steril bir kabın içine mastürbasyon yoluyla verilmesi en uygunudur. Bu mümkün olmadığı durumlarda evde verilen örneğin incelemenin yapılacağı laboratuvara hızla (en geç yarım saat içerisinde ve soğuktan korunarak) ulaştırılması gerekmektedir. Numunenin evde alınmasından ziyade merkezde alınması, olası aksaklıkların önüne geçilebileceği için daha çok tercih edilmektedir.

Kişilerin dikkat etmesi gereken bir diğer nokta, mastürbasyon esnasında herhangi bir kayganlaştırıcı kullanmamaları gerektiğidir. Aksi durumda hücre hareketliliğinin bu durumdan etkileneceği ve sağlıklı bir sonuç alınamayacağı bilinmelidir. Ayrıca, ejakulatın (meni) tamamının örnek kabına alınmış olmasına da önemlidir.

Sperm testi nerede yaptırılır?

Sperm testi gün geçtikçe yaygınlaşıyor olsa da tüp bebek merkezlerinde yapılması daha uygundur. Test başka bir laboratuvarda yapılacak ise, bu merkezin gerekli donanıma sahip olması ve doğru tekniklerle testi gerçekleştirmesi ve doğru yorumlama yapabilecek uzmanları da bünyesinde barındırması gereklidir. Sperm Testi Fiyatları yapılan testin kapsamına ve testin yapıldığı kliniğe göre değişkenlik göstermektedir.

Sperm testinde sperm sayısı, hareketlilik oranı ve normal görünümlü sperm oranları belirlenirken, daha farklı testlerle ortaya konan sperm DNA hasarı testinde ise spermin DNA zincirindeki kırıkları, diğer bir deyişle sperm kalitesini belirleyemeye yöneliktir.

Sperm testi nedir? Normal sperm değerleri kaç olmalı?

Bir yıllık düzenli cinsel ilişkiye rağmen çocuk sahibi olamayan çiftlerde sperm kalitesi ve sayısını değerlendirmek için yapılan sperm testi (spermiogram) hakkında merak edilen tüm detaylar haberimizde Sperm testi nedir? Normal sperm değerleri kaç olmalı?

funduszeue.info

Yayınlanma:

Sperm testi nedir? Normal sperm değerleri kaç olmalı?

1 mililitre (ml) meni içindeki sperm sayısı, spermin büyüklüğü ve şekli, spermin doğru hareket etme yeteneğini test etmek amacıyla yapılan sperm testi nedir? Normal sperm değerleri kaç olmalı? Bilinmesi gerekenleri haberimizde sizler için derledik…

SPERM TESTİ (SPERMİOGRAM) NEDİR?

Sperm testi, meni içinde yer alan sağlıklı sperm hücresi miktarını ve kalitesini ölçmek için yapılan bir laboratuvar testidir. Çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin, bir yıl boyunca düzenli ve korunmasız olarak cinsel ilişkiye girmelerine rağmen, gebeliğin oluşmaması durumunda öncelikli olarak uygulanan testlerden biridir.

Bir sperm testi sperm sağlığının üç ana faktörünü ölçer:

– Sperm sayısı
– Spermin şekli
– “Sperm motilitesi” olarak da bilinen sperm hareketi

NORMAL SPERM DEĞERLERİ KAÇ OLMALI?

Normal sperm sayısı, 15 milyon sperm ile mililitre (mL) sperm başına milyondan fazla sperm arasında değişir . Mililitre başına 15 milyondan az sperm veya ejakülat başına 39 milyondan az sperm her şey düşük kabul edilir. Düşük bir sperm sayısına genellikle oligospermi denir . Yüksek veya ortalamanın üzerinde sperm sayısı, milimetre başına milyon spermin üzerindedir.

SPERM TESTİ SONUÇLARI NASIL DEĞERLENDİRİLİR?

Sperm testinde normal kabul edilen değerler şunlardır:

Çocuksperm

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası