ykb mevduat faiz oranları 2018 / Hesaplama Araçları | Bireysel Bankacılık | Yapı Kredi

Ykb Mevduat Faiz Oranları 2018

ykb mevduat faiz oranları 2018

Yapı Kredi Bankası Mevduat Hesabı ve Faiz Oranları Hesaplama

Tutar Aralığı

Gün

Gün

Gün

Gün

Gün

- TL

-

%

-

-

-

- TL

%

-

%30

%

-

- TL

-

-

-

-

%

- TL

%29

-

%32

%30

-

- TL

%

-

%34

%

%

- TL

%32

-

%35

%

-

- TL

-

-

-

-

%

- TL

%

-

%37

%35

-

*25 Haziran tarihinde yaptığımız son değerlendirmeye göre Yapı Kredi mevduat hesapları içinde en avantajlı hesap, %37 faiz oranı teklifi ile - TL ana para için Gün vadeli Dönüşüm Hesabı TL oldu.

*Tabloda Yapı Kredi için Vadeli Mevduat ürünleri farklı tutar ve vade seçenekleri için gösterilmektedir.

TL - 32 Gün Vadeli Diğer Ürünler

Finansal Rapor

Finansal Rapor

HangiKredi Finansal Raporuyla, alabileceğiniz kredi tutarını ve banka bazlı onay ihtimallerini görebilir, size özel önerilere ulaşabilirsiniz.

Hesapla

HangiKredi sizi istediğiniz bankada hesap açabilmeniz için güvenle banka sayfasına yönlendirir. Formu doldurarak mevduat hesabınızı açabilirsiniz.

Yapı Kredi Sıkça Sorulan Sorular

  • Yapı Kredi Vadeli Mevduat Hesabı

    Yapı Kredi vadeli mevduat hesabı ile paranız durduğu yerde değerlensin! En risksiz yatırım araçlarından olan vadeli mevduat ile birikmlerinizi belli bir vade ile bankaya koyabilir ve karşılığında faiz getirisi elde edebilirsiniz. Döviz ve Türk Lirası cinsinden hesap açmaya olanak tanıyan ve daima yüksek vadeli mevduat faiz oranı sunan Yapı Kredi sayesinde birikimlerinizi değerlendirebilirsiniz. ay arasında vade yapma olanağı tanıyan Yapı Kredi vadeli mevduat hesabınız, aksini belirtmediğiniz sürece her vade bitiminde otomatik olarak yenilenir.

  • Yapı Kredi Mevduat Faiz Oranları

    Yapı Kredi mevduat faiz oranları her zaman yüksek! Yapı kredi vadeli mevduat faiz oranları dönemsel olarak değişikliklere uğrasa da sizin hesabınız vade bitimine kadar bu değişikliklerden etkilenmez. Tüketiciler için her zaman avantajlı faiz oranları sunan Yapı Kredi’den vadeli mevduat hesabı açarak birikimlerinizi değerlendirmeye hemen başlayabilirsiniz. Yapı Kredi vadeli mevduat hesaplaması için sietmizde yer alan vadeli mevduat sorgulama aracından yararlanabilirsiniz.

  • Yapı Kredi Mevduat Hesaplama

    Yapı Kredi vadeli mevduat hesaplaması için Yatırım safyamızda yer alan hesaplama aracını kullanabilirsiniz. Vadeli mevduat hesaplama aracına birikim tutarınızı ve paranızı yatırmak istediğiniz vadeyi yazdıktan sonra hesapla butonuna basarak sorgulama işlemi başlatabilirsiniz. Bu sorgulama ile sadece Yapı Kredi vadeli mevduat faiz oranlarını değil diğer bankalara ait mevduat faiz oranlarını da görebilirsiniz. Hesaplama aracımızı kullanarak vadeli mevduat faiz oranlarının yanı sıra vade bitiminde ne kadar faiz getirisi elde edebileceğinizi de görebilirsiniz.

BSMV Oranı Ne Demek ve Nasıl Hesaplanır?

BSMV, Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi’nin kısa adıdır. Bankaların elde ettikleri faiz, komisyon ve ücret gelirleri, sigorta şirketlerinin sigorta poliçelerinde gösterdiği prim tutarları üzerinden %5 oranında alınan bir vergi olan BSMV, Türkiye’de ilk kez yılında uygulamaya konuldu.

Yürürlükte olan ilgili BSMV kanununa göre;

  • bankalar,
  • sigorta şirketleri,
  • aracı kuruluşlar ve benzeri kurumlar,
  • Kredi kartı dahil tüm ticari ve bireysel kredili bankacılık ve sigortacılık ürünleri,
  • mevduat faizleri,
  • menkul kıymet alım satım komisyonları,
  • EFT hesap işletim ücreti gibi müşterilerden alınan çeşitli bedeller üzerinden %5 oranında BSMV kesintisi yapmak ve bu tutarları devlete ödemekle yükümlüdürler. 

Tüketicileri en çok ilgilendiren kredili bankacılık ürünleri ve mevduat faizlerinden %5 oranında BSMV’nin dışında %15 oranında KKDF (Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu) kesintisi yapılmaktadır. KKDF kesintisi de BSMV gibi bir çok banka, sigorta, yatırım işlemlerinde uygulanır. Bankadan kredi aldığınızda veya kredi kartı borcunuzun tamamını ödemediğinizde borcunuza yansıtılan faiz bedeli ya da vadeli mevuatlarınızın faiz kazançları üzerinden toplam %20 BSMV ve KKDF kesintisi yapılmaktadır. 

Kanunda en son yapılan bir düzenlemeyle 15/05/ tarihinden itibaren döviz satışları üzerinden binde 1 oranında BSMV kesintisi uygulaması başlatılmıştır. İster faiz kazancı isterse faiz gideri üzerinden alınsın BSMV tutarı bankacılık ürün veya hizmeti kullanan müşteriler tarafından ödenir. KOBİ’ler tarafından kullanılan krediler BSMV’den muaftır. Ancak KOBİ’lerin bu muafiyetten yararlanabilmeleri için GİB’e (Gelir İdaresi Başkanlığı) başvuruda bulunmaları gereklidir. 

BSMV kesilen bankacılık ve sigortacılık işlemleri:

BSMV Oranı Ne Demek? 

BSMV tutarının tahakkuk eden faiz kazancının yüzde (%) kaçlık bölümüne tekabül ettiğini gösteren orana BSMV Oranı adı verilir ve yüzde (%) ile ifade edilir. BSMV’ye tabi bankacılık, sigortacılık ve yatırım ürünleri işlemleri için kurumsal ve bireysel müşterilere uygulanan BSMV oranı %5 ‘tir. BSMV tutarı, faiz tutarının BSMV oranı olan %5 (0,05) ile çarpılarak belirlenir. Bankalararası veya bankalar ve aracı kuruluşlar arasındaki işlemlerden alınan BSMV oranı ise %1’dir. 

BSMV Nasıl Hesaplanır?

İhtiyaç kredisi, taşıt kredisi, ticari krediler ve kredi kartı borçları üzerinden alınan faizler ve vadeli mevduat faizleri ve günlük faiz işletilen vadesiz mevduat hesaplarının faiz kazançlarından %5 oranında BSMV kesintisi yapılır. Konut kredileri BSMV ‘den muaf tutulmuştur. 

Sabit taksitli kredi geri ödemelerinde her ay yapılan taksit ödemesi kredi tutarından düşüleceği için izleyen ayların taksit tutarında faiz ve dolayısıyla da BSMV ve KKDF’nin payları giderek azalırken ana para tutarı geri ödeme tutarının payı artar. 

Örnek: 12 ay vadeli, aylık taksitle geri ödemeli ve aylık faiz oranı %2,2 olan TL ‘lik ihtiyaç kredisi taksitleri içiinde ödenen BSMV tutarı hesaplaması: 

1. Taksit 
Faiz : Ana Para X Aylık Kredi Faizi Oranı = x %22 = TL
BSMV: Faiz x BSMV Oranı = x %5 = 11 TL 
KKDF: Faiz X KKDF Oranı = x %15 = 33 TL 
Ana Para Ödemesi = TL
Taksit Tutarı: Ana Para + Faiz+BSMV + KKDF = + + 11 + 33 = TL

2. Taksit
Faiz : x %22 = TL
BSMV: x %5 = 10,2 TL 
KKDF: x %15 = 30,6 TL 
Ana Para Ödemesi: ,20
Taksit Tutarı:  

BSMV Açılımı

BSMV, Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. 

BSMV Oranı Nedir?

BSMV oranı, BSMV kesintisinin tutarının belirlenmesi için baz alınan faiz, ücret vs. gibi tutarın belirli bir yüzdesine tekabül eden orandır ve yüzde (%) olarak ifade edilir. 

BSMV Oranları (, , )

, ve yıllarında BSMV’ye tabi işlemler ve yürürlükte olan BSMV oranları:


 

BSMV Muhasebe Kaydı Nasıl Yapılır?

Bankadan ticari kredi çeken bir işletme bu işlemi muhasebeleştirirken önce Banka ve Banka Kredisi Hesabı açılır. Banka Hesabının Alacak hanesine kullanılan kredi tutarı, Banka Kredisi Hesabının Borç Hanesine de Banka’dan çekilen kredi tutarı girilir.

Kredinin taksit ödemelerinin muhasebeleştirilirken ise Banka Kredisi Hesabının Alacağına Kredi Ana Para Ödemesi girilir, yeni oluşturulan Finansman Giderleri Hesabının alacağına tahakkuk eden faiz tutarı ve BSMV tutarı, Banka Hesabının Borç Hanesine de toplam Finansman Gideri ve Ana Para Ödemesi tutarlarının toplamını girilir. Her taksit ödemesi aynı şekilde muhasebeleştirilir. 

Örneğin: İşletme bankadan TL kredi çektiğinde;

Çekilen kredinin muhasebe kaydı: 
Alacak Borç
Banka Hesabı
Banka Kredisi

Çekilen kredinin taksit ödemesinin muhasebe kaydı:

Alacak Borç
Banka Kredisi
Finansman Giderleri (Faiz Gideri)
Finansman Giderleri (BSMV)
Banka Hesabı

BSMV Kanunu

BSMV kanunu, 13/07/ tarih ve Sayılı Gider Vergileri Kanunu’nun 1 - 27 maddeleri yürürlükten kaldırılarak 28 Maddesinin 1,2 ve 3 üncü fıkralarında değişiklikler yapılması ve istisnaların yer aldığı 29 Madde’nin ekenmesiyle yürürlüğe girmiştir:
Madde 28 – (Değişik 1 inci fıkra: 3/6/ - /) Banka ve sigorta şirketlerinin 10/6/ tarihli ve sayılı Finansal Kiralama Kanununa göre yaptıkları işlemler hariç olmak üzere, her ne şekilde olursa olsun yapmış oldukları bütün muameleler dolayısıyla kendi lehlerine her ne nam ile olursa olsun nakden veya hesaben aldıkları paralar banka ve sigorta muameleleri vergisine tabidir. 
(Değişik ikinci fıkra: 17/4/ - /6 md.) Bankerlerin yapmış oldukları banka muamele ve hizmetleri dolayısıyla kendi lehlerine her ne nam ile olursa olsun nakden veya hesaben aldıkları paralar (kendileri veya başkaları hesabına menkul kıymet alıp satmayı, alım-satıma tavassut etmeyi veya alıp sattıkları menkul kıymet karşılığı borçları ödemeyi taahhüt etmeyi meslek haline getirenlerin bu faaliyetleri dolayısıyla lehlerine kalan paralar ile mevduat faizi vermek veya sair adlarla faiz ve benzeri menfaatler sağlamak üzere devamlı olarak para toplama işiyle uğraşanların topladıkları paralara sağladıkları gelir ve menfaatler üzerinden komisyon, ücret, hizmet karşılığı gibi adlarla aldıkları paralar dahil) da banka muameleleri vergisine tabidir. (Değişik üçüncü fıkra: 23/7//1 md.) 90 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye göre ikraz işleriyle uğraşanlarla ikinci fıkrada belirtilen muamele ve hizmetlerden herhangi birini esas iştigal konusu olarak yapanlar bu Kanunun uygulanmasında banker sayılırlar. Bir şahsın münhasıran altın alım ve satımı ile uğraşması banker sayılmasını gerektirmez.

Madde 29 (İstisnalar): – Aşağıda yazılı muameleler dolayısıyla alınan paralar banka ve sigorta muameleleri vergisinden müstesnadır: 

a) Merkezleri Türkiye'de bulunan bankaların kendi şube ve ajansları ile veya bu şube ve ajansların birbirleriyle yaptıkları muameleler dolayısıyla tahakkuk eden paralar, 
b) Merkezleri Türkiye dışında bulunan bankaların Türkiye'de mevcut şube ve ajanslarının birbirleriyle yaptıkları muameleler dolayısıyla tahakkuk eden paralar, 
c) Hususi kanunlarla her türlü vergiden istisna edilmiş olan esham ve tahvillerin, faiz, temettü ve ikramiyeleri ile Merkez Bankasınca ihraç edilen likidite senetlerinden elde edilen faiz gelirleri ve 28/3/ tarihli ve sayılı Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanunun 7/A maddesine göre kurulan varlık kiralama şirketleri tarafından ihraç edilen kira sertifikalarından elde edilen kira gelirleri ve vade sonunda lehe alınan paralar, (1)(2) 
ç) (Ek/1//2 md.) Varlık finansmanı fonlarının sermaye piyasalarında yaptıkları işlemler nedeniyle elde ettikleri paralar, 
d) Bankaların müşterileri nam ve hesabına başka şahıs ve müesseselere yaptırdıkları hizmetler mukabili olarak aldıkları ve aynen mezkür şahıs veya müesseselere ödedikleri paralar, 
e) (Değişik: 3/6/ - /17 md.) Bankaların, bankerlerin ve sigorta şirketlerinin sermayelerinin tamamı kendilerine ait veya iştirakleri bulunan sınai işletmelerden sağladıkları karlar, 
f) (Değişik: 4/1/ /4 md.) Bankaların, bankerlerin ve sigorta şirketlerinin sermayelerine iştirak ettikleri banka, banker ve sigorta şirketlerinin bu kanuna göre banka ve sigorta muameleleri vergisine tabi muamelelerden mütevellit karları, 
g) sayılı Denizcilik Bankası Türk Anonim Ortaklığı Kanununun 6,7 8,9, 10 ve 11 inci maddeleri ile 12 nci maddesinin (b) ve (c) fıkralarında zikrolunan işler dolayısiyle Denizcilik Bankası Türk Anonim Ortaklığı lehine tahakkuk edecek paralarla aynı kanunun 2 nci ve 13 üncü maddeleri gereğince, bankanın veya kuracağı ortaklıkların, yukarda sayılan işlerin görülmesine veya tesislerin işletilmesine dair hakiki veya hükmi şahıslarla yaptıkları anlaşmalar dolayısıyla elde edecekleri paralar ve bankanın veya kuracağı ortaklıkların anlaşmalar yaptıkları hakiki ve hükmi şahıslar lehine aynı işler dolayısıyla tahakkuk edecek paralar, 
h) sayılı kanuna göre kurulan kan bankalarının mezkür kanunda yazılı işler dolayısıyla elde edecekleri paralar, 
i) (Değişik : 21/2//30 md.) Emeklilik sözleşmeleri, hayat sigortaları (hayat sigortalarında ferdi kaza, hastalık sonucu maluliyet ve tehlikeli hastalıklar teminatlarının da ek teminat olarak verildiği sözleşmeler dahil) ve sağlık sigortaları ile ihracata ait nakliyat sigortalarında ve sayılı Sermaye Piyasası Kanununun 38/A maddesinin birinci fıkrasında tanımlanan konut finansmanı kapsamında yapılan sigortalarda sözleşme ve poliçe üzerinden alınan paralar,
 j) Mükerrer sigorta muameleleri ile retrosesyon muameleleri dolayısıyla alınan prim, komisyon vesair paralar
 k) (Ek: 25/6/ - /6 md.) Biçilmemiş veya toplanmamış her türlü tarım mahsulleri ile tarım hayvanları için akdolunan zirai sigortalar dolayısıyla alınan paralar, l) (Ek: 25/6/ - /6 md.)Nükleer rizikolara karşı yapılan sigortalar dolayısıyla alınan paralar, 
 m) (Ek: 25/6/ - /6 md.; Değişik : 22/7/ - /63 md.) Türkiye Halk Bankasının, ihtisas kredileri kapsamında küçük ve orta ölçekli sanayi işletmelerine verdiği krediler ya da bu işletmelerin dış ticaret işlemlerine yaptığı aracılık hizmetleri dolayısıyla aldığı paralar ile Esnaf ve Sanatkarlar Kefalet Kooperatiflerinin kefaleti altında esnaf ve sanatkarlara verdiği krediler dolayısıyla alınan paralar ve bu kooperatiflerin ortaklarından masraf karşılığı adıyla aldığı paralar, 
 n) (Ek : 17/4/ - /7 md.) Mevduat toplamayan bankaların açmış oldukları yatırım kredileri dolayısıyla kendi lehlerine aldıkları paralar. 
 o) (Ek : 24/6/ - /35 md.) Bankaların,yetkili müesselerin, özel finans kuruluşlarının ve PTT'nin Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkındaki Kararlar ve bu kararlara dayanılarak çıkarılan tebliğlere göre Merkez Bankasına yapacakları zorunlu, döviz ve efektif devirleri, 
 p) (Ek : 24/6/ - /35 md.) Arbitraj muameleleri ile (…)(2) vadeli işlem ve opsiyon sözleşmelerine ilişkin muameleler ve bu muameleler sonucu lehe alınan paralar. (1)(2) 
 r) (Ek : 22/7/ - /63 md.) Kooperatifler aracılığı ile Başbakanlık Toplu Konut İdaresi ve bankalar tarafından açılan konut kredileri dolayısıyla lehe alınan paralar. 
 s) Ek : 20/6/ - /20 md.) Kurumlar Vergisi Kanununa göre yapılan birleşme, devir, bölünme ve hisse değişimi işlemlerinden doğan kazançlar. 
 t) (Ek : 28/6/ - /12 md.; Değişik: 15/7//9 md.) Emeklilik yatırım fonlarının, menkul kıymet yatırım fonlarının, menkul kıymet yatırım ortaklıklarının, girişim sermayesi yatırım fonlarının ve girişim sermayesi yatırım ortaklıklarının para ve sermaye piyasalarında yaptıkları işlemler nedeniyle elde ettikleri paralar, 
 u) (Değişik : 21/2//30 md.) Bankalar, sigorta şirketleri, emeklilik şirketleri ve ipotek finansmanı kuruluşlarının kuruluşlarında veya sermayelerini artırdıkları sırada çıkardıkları hisse senetlerinin itibarî değerlerinin üzerinde elden çıkarılması sonucu kendi lehlerine kalan paralar, 
 v) (Ek: 30/12/ – /39 md.) sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 8 inci maddesinin birinci fıkrasının (12) numaralı bendi kapsamındaki işlemler dolayısıyla lehe alınan paralar, 
 y) (Ek: 21/2//30 md.) İpotek finansmanı kuruluşlarının, konut finansmanı kuruluşlarının ve konut finansmanı fonlarının, sayılı Sermaye Piyasası Kanununun 38/A maddesinin birinci fıkrasında tanımlanan konut finansmanı kapsamında yaptıkları tüm işlemler dolayısıyla lehe alınan paralar. 
 z) (Ek: 25/12//1 md.) 17/4/ tarihli ve sayılı Sanayi Sicili Kanununa göre sanayi sicil belgesini haiz sanayi işletmelerince münhasıran imalat sanayinde kullanılmak üzere alınan makine ve teçhizatın finansmanı için bu işletmeler tarafından kullanılan krediler dolayısıyla lehe alınan paralar (Bu bendin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Maliye Bakanlığınca belirlenir).

Ayrıca, 13/7/ Tarihli ve Sayılı Gider Vergileri Kanununun 33 üncü Maddesiyle düzenlenen Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi Nispetlerinin Tespiti Hakkındaki 28/8/ Tarihli ve 98/ Sayılı Bakanlar Kurulu Kararında Değişiklik Yapılmasına İlişkin sayılı karar tarih ve sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Buna göre, “banka ve yetkili müesseselerin taraf olduğu kambiyo muamelelerinde, banka ve yetkili müesseseler tarafından yapılan kambiyo satışı üzerinden bankalar ve yetkili müesseseler tarafından hesaplanacak olan binde 1 oranında BSMV getirilmiştir.” Döviz satışlarında BSMV toplam satış tutarının tamamı üzerinden alınmaktadır.

BSMV Faizi Nedir? 

BSMV faiz değil bir vergi türüdür ve faizler de dahil bankacılık ve sigortacılık işlemleri karşıığında alınan ücretler üzerinden kesilir.

BSMV Geri Alınabilir mi?

BSMV, GİB (Gelir İdaresi Başkanlığı)‘na ödenen bir tür vergidir ve devlete ödenen diğer vergiler gibi iadesi mümkün değildir. Bankaların bankacılık işlemlerinden aldığı dosya ücreti ve komisyonlardan farklı olarak kanunla düzenlenmiş bir vergi olan BSMV’nin iadesi ancak kanunda belirtilen istisnalara dahil olan işlemlerden hatalı olarak alınması halinde söz konusu olabilir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası