2 abdülhamit dönemi gelişmeleri / ABDÜLHAMİD II - TDV İslâm Ansiklopedisi

2 Abdülhamit Dönemi Gelişmeleri

2 abdülhamit dönemi gelişmeleri

kaynağı değiştir]

Tahta çıkışı ve I. Meşrutiyet[değiştir

II. Abd&#;lhamid kimdir? Sultan 2. Abd&#;lhamid d&#;nemi olayları ve 2. Abd&#;lhamit Han'ın hayatı

Haberin Devamı

1) Balkanlarda Yaşanan Sorunlar

 Sultan 2. Abdülhamid tahta geçtikten sonra pek çok sorunla uğraşmıştır. Bunun başında da balkanlarda yaşanan sorunlar gelmektedir. Balkanlarda yaşanan sorunlar Abdülhamid döneminden önce başlamıştır. Balkanlarda ki Slav halkları Osmanlı imparatorluğuna karşı kışkırtan Rusya, bununla da başarılı oluyordu. Osmanlı devleti bu karışıklıktan dolayı balkan topraklarını bir bir kaybediyordu. Aynı zamanda Rusya Şark meselesini de çözmek istiyordu. Bunun için de balkanlarda yaşanan iç sorunları fırsat bellemiştir. 

2) 93 Harbi

 Abdülhamid döneminin en önemli savaşıdır. 93 harbi Rusya ile Osmanlı imparatorluğu arasında geçen bir savaştır. Rusların balkanlarda ki halkları kışkırtması sonucu bu savaş patlak vermiştir. Sultan Abdülhamid Ruslarla savaşmak istemiyordu. Fakat devletin kademesinde yer alan Damat Mahmut Paşa Ruslarla savaşın kaçınılmaz olduğunu savunuyordu. Bunun üzerine Doğu ve Batı topraklarında Osmanlı toprak kaybediyordu. Sultan Abdülhamid Han ise bunun üzerine Damat Mahmut Paşa'nın izinden gideceğini açıkladı. Aynı zamanda yeniçeri ocağını da tatil etmiştir. 

 Rus kuvvetler 93 harbinde Osmanlı ordusuna karşı daha üstündü. Bundan dolayı da Osmanlı devletine Ayastefanos antlaşmasını dayattı. Bu antlaşma imzalandıktan sonra da 93 harbi fiilen sona erdi. Bu antlaşmaya göre balkanlarda yeni devletler kurulacak. Bosna Hersek, Romanya ve Arnavutluk kurulacak olan bu yeni devletlerden biri olacak. Osmanlı toprağı olan Teselya'da bu antlaşmaya göre Yunanlılara bırakılacaktı. Son olarak ise Osmanlı imparatorluğu Rusya devletine rublelik bir savaş tazminatı ödeyecektir. Bu antlaşma ağır şartlar içeriyordu. Rusya'nın bu antlaşma ile aşırı güç kazanacağını düşünen Avrupalı devletler de bu antlaşmaya karşı çıkmışlardır.

Haberin Devamı

 Bunun üzerine Ayastefanos antlaşmasının yerine geçen bir yeni daha antlaşma imzalandı. Bu antlaşma ise Berlin antlaşması idi. 

II. Abdülhamit Han'ın Hayatı

II. Abdülhamit Han İstanbul'da dünyaya gelmiştir. Hayatının önemli bir kısmı bu şehirde geçmiştir. Oldukça zeki bir kişi olan Abdülhamit han en iyi hocalardan ders alarak yetişmiştir. Aynı zamanda İslam tarihini de öğrenmiştir. Abdülhamit Han'ın 20 tane çocuğu bulunmaktadır. Bunların 8'i erkek 12'si ise kızdır. Tarihi kaynaklara göre Sultan Abdülhamit Han'ın 13 tane eşi bulunmaktadır. Bazı kaynaklara göre ise 16 eşi olduğu söylenir.

II. Abdülhamid

II. Abdülhamid (Osmanlıca:&#;عبد الحميد ثانی, romanize:&#;Abdü’l-Ḥamīd-i sânî; 21 Eylül - 10 Şubat ), Osmanlı İmparatorluğu'nun padişahı, İslamhalifesi ve çöküş sürecindeki devlette mutlak hakimiyet sağlayan son padişahtır.[1] Tahtta kaldığı "Hamidiye Dönemi" diye bilinen yıllarda İmparatorluk, dağılma dönemini yaşadı; başta kısa süreli ilan ettiği I. Meşrutiyet ve Kanuni Esasi ile gelen bir özgürlük dönemine, Balkanlar olmak üzere çeşitli bölgelerde çıkan isyanlara ve Rusya İmparatorluğu'na karşı kaybedilen 93 Harbi'ne, kapatılan parlamentoya pek çok siyasi olaya, "istibdat dönemi" de denen basın da dahil çeşitli alanlardaki baskı ve sınırlama dönemine, sonrasında yine kendisinin ilan etmek zorunda kaldığı funduszeue.infoşrutiyet'e, 31 Mart ayaklanmasına ve kendisinin dağılmayı engelleme başarısına ulaşamayan eğitim, ulaşım ve askeri alandaki reform girişimlerine tanıklık etti. Devrinde, Osmanlı İmparatorluğu'nun &#;km² toprak ile en çok toprak kaybeden padişahlarından biri oldu.[2][3][4][5][6][7] 31 Ağustos 'da tahta çıktı ve 31 Mart Vakası'ndan kısa bir süre sonra, 27 Nisan 'da, tahttan indirilene kadar ülkeyi yönetti. Meşrutiyet yanlısı Yeni Osmanlılar ile yaptığı anlaşma ve diğer yandan Tersane Konferansı'nda toplanacak büyük güçlerden gelecek baskıları engelleme amaçlı Tersane Konferansı'nın başlamasıyla aynı gün 23 Aralık 'da ilk Osmanlı anayasasınıilan etti ve böylece ülkenin demokratikleşme sürecini destekleyeceğini belirtmiş oldu.[8] 93 Harbi'nde yenilen Osmanlı'nın sultanı II. Abdülhamid, meclisin yanlış kararlar aldığını iddia ederek 14 Şubat 'de bu harbin sonuna doğru meclisi feshetti.[8][J]

Osmanlı İmparatorluğu'nun modernleşmesine yönelik çabalar II. Abdülhamid tarafından devam ettirildi. Bürokraside yapılan reformların yanı sıra Bağdat Demiryolu ve Hicaz Demiryolu'nun inşası gibi projeler bu dönemde yapıldı. Bu demiryolları ve telgraf sistemleri Alman firmalar tarafından geliştirildi.[8] Bu dönemin reformlarında eğitime geniş yer ayrıldı: hukuk, sanat, ticaret, inşaat mühendisliği, veteriner, gümrük, tarım ve dil okulları dahil olmak üzere birçok mesleki okul kuruldu. İmparatorluk genelinde ilk, orta ve askerî okullardan oluşan eğitim ağını genişletti. Osmanlı İmparatorluğu'nun bu dönemlerdeki batık ekonomisi Abdülhamid'in saltanatının ilk yıllarında Düyûn-ı Umûmiye'nin ve Reji İdaresinin kurulmasına yol açtı. Öte yandan iktidarında Düvel-i Muazzama denen büyük güçlerin Karadağ, Sırbistan'dan Tersane Konferansı'na, Girit Meselesi'ne, İlinden İsyanı'na, kadar siyasi pek çok olayda müdahilliği söz konusu oldu. Devlet yine sürekli iç karışıklık isyanlarla, iç çalkantılarla, ekonomik sorunlarla uğraşmak zorunda kaldı.[9] Dış politikada denge politikası izledi ama bunun yanında sonrası İngiltere ve Fransa'daki Osmanlı karşıtı politika değişiklikleri nedeniyle onlarla yakın ilişkiler yerine Almanya ile yakınlık politikası izlemeye çalıştı.

Şehzadeliği[değiştir

2. Abd&#;lhamid Kimdir? D&#;nemindeki Islahatları, &#;zellikleri, Hayatı Ve &#;l&#;m&#;

Haberin Devamı

2. Abdülhamit Kimdir?

2. Abdülhamit tarihinde dünyaya geldi yaşında annesi kaybeden II. Abdülhamid özel hocalar tarafından eğitim alarak yetiştirildi. Gençliğinde toprak işleri ile meşgul olan II. Abdülhamit'in zeki ve politik kabiliyetinin yüksek olduğu belirtilmektedir. Saray hayatına uzak olarak görülen II. Abdülhamid V. Murat'ın ani ölümü ile yılında tahta çıktı. 33 yıl boyunca tahta kalan Osmanlı padişahı birçok ilki gerçekleştirdi.

Dönemindeki Islahatları, Özellikleri, Hayatı ve Ölümü

2. Abdülhamid Han tahta çıktıktan sonra 4 ay içinde Osmanlı devletinin ilk anayasası olma özelliğini taşıyan Kanuni Esasiyi ilan etti. Bu anayasa sayesinde özel mülkiyet serbest hale getirildi, işkenceler yasaklandı. Kanuni esasi padişahın yetkilerini kısıtlama özelliğine sahip bulunmamaktaydı. Meclis ise Mebusan ve Ayan meclisi olmak üzere ikiye ayrıldı.

Haberin Devamı

2. Abdülhamid Han zamanında Türkiye'nin ilk çocuk hastanesi olan Etfal hastanesi İstanbul'da açıldı. Eğitime büyük önem veren II. Abdülhamid zamanında dişçi ve veteriner yetiştirmek üzere meslek okulları açıldı.

Osmanlı devletini içinde bulunduğu ekonomik sıkıntılardan kurtarmak için Duyunu-ı Umumiye kuruldu. II. Abdülhamid zamanında Osmanlı devletinin ilk hafiye teşkilatı kuruldu. Ülkenin özellikle doğusunda çıkan Ermeni isyanlarını bastırması için Hamidiye alayları oluşturuldu.

2. Abdülhamid Han zamanında ünlü ressam Osman Hamdi Bey'in teklifi üzerine Asar-ı Atika Nizamnamesi çıkartıldı. Çıkarılan bu yasa ile Osmanlı devletinin sınırları içinde yer alan her türlü tarihi eserin yurt dışına çıkması yasaklandı.

2. Abdülhamid döneminde Hukuk Fakültesi, Güzel Sanatlar Fakültesi Yüksek Mühendislik Fakültesi ve Kız Öğretmen okulu olmak üzere pek çok kurum açıldı. Ziraat bankası ve Emekli Sandığı kuruldu. Bursa da ve Ankara da demiryolu hizmete açıldı. Kimsesizler yurdu açılarak sahipsiz çocuklar bu yurda yerleştirildi.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası