kod yazma öğrenme / Çocuklara özel 15 online kod yazmayı öğrenme servisi - Webrazzi

Kod Yazma Öğrenme

kod yazma öğrenme

Çocuklara özel 15 online kod yazmayı öğrenme servisi

Teknolojinin her geçen gün bambaşka fırsatlar sunması, insan hayatını da yakından etkiliyor. Sektörler buna göre değişiklik gösteriyor, yaşam biçimleri bu değişikliklere göre şekilleniyor. Aile olgusunda bile teknoloji oldukça büyük rol oynuyor.

Ebeveynlik, çok uzun zamandır çocuklara iyi bir aile eğitimi sunmaktan çok daha fazlasını ifade ediyor. Zaman içinde değişen koşullarla birlikte anne-baba olma kavramı, çocuklara hayatı öğretmenin de ötesinde fırsatları keşfetmeyi gerektiriyor. Özellikle ’li yıllardan beri teknolojinin geniş kitlelere yayılmasının hız kazanmasıyla birlikte çocuklar da artık teknolojinin tam anlamıyla içine doğuyor. Henüz konuşmayı bile bilmeyen bebekler, mobil cihazları kullanabilecek duruma geliyor. Bir zamanların televizyon izlemek için erkenden uyanan çocukları, şimdilerde uyumak için bilgisayarın başından kalkmamakta direnen çocukları ile savaş veriyor.

Gelinen noktada çocukların teknolojiyi kullanmalarının yanı sıra teknolojiyi anlayabilmeleri, bir fikre sahip olabilmeleri de önem kazanıyor. Geleceği şekillendirecek bugünün çocukları olduğuna göre, çocukların teknolojik kazanımlar elde edebilmelerinde ailelerin buna göre yönlendirme yapmaları büyük rol oynuyor. Neyse ki, bir gün dünyayı avuçlarının içine alarak geleceği yönetecek çocukları eğitmek için hemen her konuda teknolojik destek bulunabiliyor. Çocuklar teknolojiyi de arkalarına alarak kod yazmaya başlıyor, diledikleri gibi uygulama oluşturuyor, kendi web sitelerini yaratıyor ve böylece teknoloji dünyasının gelişimine de katkıda bulunuyorlar.

Çocuk yaşlarda programlama dilini öğrenerek teknoloji ekosistemine dahil olabilmeye ve kod yazarak yepyeni girişimlere imza atmaya ön ayak olacak birçok çevrimiçi servis yer alıyor. İşte bugünün miniklerini geleceğin dahileri haline getirebilecek 15 online kod yazmayı öğrenme servisi

1. Codea

Codea-ipad

Çocukların hayallerinde canlandırdıkları görselleri, simülasyonları ve oyunları hayata geçirmelerine imkan tanıyan uygulama, tablet üzerinden kullanılabiliyor. Uygulama üzerinden tasarımın arkasındaki kodlara müdahale edilebiliyor, şablonlarda değişiklik yapılabiliyor. Basit bir uygulama diline sahip olan Codea, kod yaratım sürecine dair iyi bir başlangıç noktası olabiliyor.

2. Codecademy

Çocuklara kod yazmayı öğreten online servis Codecademy

Temel düzeyde kod yazma bilgisi olan çocuklara uygulama ve online mecraların çalışma prensibini ücretsiz ve interaktif videolar ile öğreten ve forum aracılığıyla bilgi alışverişi yapabilmeye imkan veren Codecademy, dünya çapında her yaştan 25 milyon katılımcıya sahip. Platformun henüz Türkçe dil desteği bulunmuyor.

3. CodeCombat

Çocuklara kod yazmayı öğreten online servis CodeCombat

Çocukların en çok ilgisini çekecek yöntemle, oyunla kod yazmayı öğreten CodeCombat, hiçbir programlama tecrübesi olmayan öğrencilere bile programlamayı öğretmek amacıyla yola çıkan eğitici bir oyun. Çocukların gelişimlerini gerçek zamanlı olarak görebildikleri platform, onlara kod yazarak macera dolu bir oyuna girme şansı veriyor. Bu yolla katılımcılar hem daha üretken hem de daha motive olmuş halde kod yazmayı öğrenebiliyor. Ayrıca Türkçe desteği sunuyor.

4. CodeMonkey

codemonkey-ekran-goruntusu

Bir diğer oyun yoluyla kod yazmayı öğrenme platformu olan CodeMonkey, temel kodlama becerilerinin yanı sıra çocuklara direktif vermeyi öğretmeyi de amaçlıyor. Dünya çapında birçok kullanıcıya sahip olan uygulamada kod yazmayı öğrenen herkes kendi uygulamasını ve oyunlarını geliştirebiliyor.

5. funduszeue.info

Çocuklara kod yazmayı öğreten online servis funduszeue.info

Her öğrencinin bilgisayar bilimine adapte olmasını sağlamak misyonuyla yola çıkan funduszeue.info, kodlamanın erken yaşlarda öğrenilmesi için bir fırsat sunuyor. Yaklaşık 7 milyon öğrenci hesabı bulunan platformda, Türkçe dil desteği de sunuluyor. funduszeue.info yoluyla kod yazmaya başlayanların sayısı yaklaşık 11 milyonu bulurken, bu yazı hazırlandığı an itibariyle öğrenciler tarafından yazılan 11,, satır kod yer alıyor.

6. Code School

codeschool-

Videolu eğitimler sayesinde web teknolojileri üzerine kod yazmayı öğreten Code School servisinde katılımcılar önce video izliyor, ardından kod yazıyor ve buna dair geri bildirim alarak kendilerini daha fazla geliştirme imkanı buluyorlar. Kod yazımını her başarıyla tamamladıklarında ise seviye atlayarak ödüllendiriliyorlar. Böylece öğrenciler, hem interaktif hem de oldukça etkili bir yöntemle kod yazmayı öğrenebiliyorlar.

7. Daisy the Dinosaur

daisy-the-dinosaur

Kod yazma konusunda henüz çok ileri seviyelerde olmayan çocuklar için sürükle-bırak mantığıyla oynayabilecekleri bir oyun olan Daisy the Dinosaur, aslında dinozor Daisy’yi kodlama ile hareket ettirebilecekleri bir platform. Bu tablet oyunu, ilgi çekici görseller ve basit adımlarla küçük yaştaki kullanıcıların eğlenerek kod yazmayı öğrenmesini amaçlıyor.

8. Geleceği Yazanlar

Çocuklara kod yazmayı öğreten online servis Geleceği Yazanlar

Bir cep telefonu operatörü Turkcell’in sosyal sorumluluk projesi olan Geleceği Yazanlar platformu, aslında başlangıç seviyesindeki birçok kişinin eğitim alarak iş fırsatları dahi bulabildiği bir akademi. Sağlık, eğitim, çevre gibi önemli konularda mobil yazılımların geliştirilmesini destekleyen proje, Türkiye’nin mobil yazılım öncüsü bir ülke haline gelebilmesi gibi büyük bir misyon da taşıyor.

9. Hackety Hack

Çocuklara kod yazmayı öğreten online servis Hackety Hack

Kod yazmaya dair en ufak bir bilgisi bile olmayanların kolayca programlamayı öğrenmesini esas alan Hackety Hack uygulaması, öğretici videoları ve blog yazıları ile herkesin basit bir şekilde kendi uygulamasını oluşturmasına ve yüklemesine imkan sağlıyor.

Hopscotch

Çocuklara kod yazmayı öğreten online servis Hopscotch

Blokları oluşturup hareket ettirerek bir inşaatı yönetme oyunu olan Hopscoth, çocuklara kodlamanın temellerini öğretiyor. Bunun yanı sıra kod yazmayı öğrenen çocuklara interaktif bir ortamda kendi oyunlarını ve uygulamalarını geliştirme olanağı veren oyunda kullanıcılar karakterlerinin her hareketlerini programlayabilmeyi de öğreniyorlar.

Kodu

Çocuklara kod yazmayı öğreten online servis Kodu

Microsoft tarafından geliştirilen ve videoya dayalı bir eğitim sistemi sunan Kodu, Açık Akademi platformu içerisinde yer alıyor. Çocukların da yetişkinler kadar kolaylıkla kullanabileceği ve eğlenebileceği bir tasarıma sahip olan Kodu ile çocuklar kendi uygulamalarını oluşturabiliyor, kendi oyunlarını tasarlayabiliyorlar. Sanal bir okul gibi eğitim veren Kodu’da sanal sınıflar, kütüphane ve program yazmaya imkan tanıyan bir platform da yer alıyor. Eğitimin yanı sıra Kodu, kod yazma becerisine sahip olan kullanıcıların yeteneklerini ortaya koyabileceği bir yarışma ortamı da sağlıyor. Ayrıca platform Türkçe dilinde eğitim veriyor.

Move the Turtle

Çocuklara kod yazmayı öğreten online servis Move the Turtle

Küçük çocuklara temel kod yazma becerileri kazandırmak amacıyla geliştirilen Move the Turtle oyunu, adından da anlaşılacağı gibi sevimli bir kaplumbağanın oyun boyunca ilerlemesini sağlamak üzerine bir kurguya sahip. Temel kod yazma becerileri ile giderek karmaşıklaşan adımların gerçekleştirilmesi sayesinde kaplumbağanın hareket ettirilmesi sağlanırken kodlamanın da çocuklar tarafından eğlenceli bir yolla öğrenilmesi amaçlanıyor.

Rails for Zombies

Çocuklara kod yazmayı öğreten online servis Rails for Zombies

Programlama dili olan Ruby’yi web tarayıcısı üzerinden öğretmeyi amaçlayan Rails for Zombies, video dersleriyle programlamayı öğretmek esasına dayanıyor. Her bir video içeriği izlendikten sonra kod yazma becerisi testten geçiyor ve başarılı geçen testler sonucunda kullanıcılar seviye atlayarak ödüllendiriliyor. Programlama dilleri arasında en eskilerden biri olan Ruby’yi zombilerden kaçarak hayatta kalma amacına dayandıran platform, kullanıcıların bir sonraki serüveni merak etmelerini sağlayarak oldukça verimli bir eğitim süreci sunuyor.

Scratch

Çocuklara kod yazmayı öğreten online servis Scratch

Öğrenciler, akademisyenler ve alanında uzman kişilerce geliştirilen Scratch, çocuklara görsel programlama dili öğretmeyi amaçlıyor. Öğrencilerin interaktif hikayeler yaratmasını, hayal ettikleri animasyonları canlandırmalarını, diledikleri gibi oyunlar oluşturmalarını destekleyen Scratch, programlama ve yazılım geliştirme anlamında kullanıcıların becerilerine oldukça büyük katıda bulunuyor. Programlamaya atılan ilk adımın sağlam temellere oturmasını sağlayan Scratch ücretsiz eğitim imkanı sunuyor ve Türkçe dil seçeneği bulunduruyor.

Fractus Learning

Çocuklara kod yazmayı öğreten online servis Fractus Learning

“Kod yazmanın eğlenceli yolu” söylemiyle yola çıkan Fractus Learning, çocukların kod yazma becerisi kazanmalarını isteyen aileler ve eğitimciler için geliştirildi. Eğlenceli ve yaratıcı bir yolla programlama yapma imkanı veren Fractus Learning; oyunlarla, bilgi ve becerileri pekiştirmeye yarayan egzersizlerle, uygulamalarla ve daha birçok teknik yoluyla herhangi bir kodlama diline odaklanmadan genel hatlarıyla kod yazmayı eğlenceli bir aktiviteye dönüştürmeyi amaçlıyor.

Görsel Kaynak:Shutterstock

10 Adımda Kodlama Öğrenme ?

Yaşadığımız bu yüzyılda hayatımızın her alanını teknoloji işgal etmiş durumda. Biz teknolojik aletleri son kullanıcı gözüyle görüyor olsak da , kullanılan her aletin arkasında binlerce satır yazılmış kod var. Bütün bu sebeplerden ötürü programcılık modern zamanın en değerli ve gerekli becerilerinden bir tanesi. Kodlama öğrenme çağımızın gerekliliklerinden birisidir.

Teknoloji çağında programlama öğrenmeye çalışan insan sayısı gittikçe artıyor. Ama insanlar kendilerine  yabancı olan “PROGRAMLAMA” terimini  nasıl öğrenecekleri konusunda bir fikir sahibi değiller ve İnternet’teki bilgi kirliliğine maruz kalmış durumdalar. Programlamanın temellerini öğrenmek için "Programlama Nedir ?" adlı makalemizi inceleyebilirsiniz.

Programlama öğrenmek isteyen herkes eğitim alacak kadar şanslı değil. Fakat elinizin altında İnternet olduğu sürece ayrıca doğru araştırmayı yapmayı bildiğiniz sürece önünüzde çok fazla imkan var demektir. Bizde sizler için  Programlama Öğrenmenin 10 Yolunu yazdık.

Bu maddeleri yazmadan önce şunu dile getirmeliyim ki “Bilgi” kelimesi 5 harflidir ve bu kelimenin son 4 harfi “İlgi” dir. Bir konuya ne kadar ilgiliyseniz o kadar bilgi sahibi olursunuz. Eğer programlama öğrenmek istiyorsanız ilk şart olarak ilgi duymalısınız.

Şimdi Programlama Öğrenmenin yollarına geçelim …

1-) Neden Programlama Öğrenmek İstiyorsunuz ?

Bu sorunun cevabı sizlerin Programcı olarak gideceğiniz yönü belirleyecektir. İlk olarak karşınıza çıkan yollardan hangisini sizin istediğiniz yere gidecek ise doğru olan yolu seçip ona göre yol almak gerekir. Çünkü başlangıçta yapılan yanlış yol seçimleri sizlerin pes etmesine ve boşa vakit harcamanıza neden olabilir. Bu bağlamda hangi amaçla programlama öğrenmek istediğinizden bahsediyoruz.

Neden Programlama

Örneğin okuduğunuz bölümde Programlama dersi görüyorsanız ve amacınız sadece dersi geçmek ise yapmanız gerekenler bellidir ki sadece programlama dilinin kalıplarını öğrenmek sizlere o dersi başarılı şekilde geçmenizi sağlayacaktır.
Bir diğer örnek olarak ise profesyonel bir programcı olmak için yapmanız gerekenler ve harcayacağınız zaman ile hobi olarak kod yazmak için yapmanız gerekenler ve harcayacağınız zaman arasında çok fark var. Profesyonel olmak için kurslar ve okullar daha iyi bir imkan sunarken hobi amaçlı yapmak istiyorsanız çevirimiçi kurslar ve interaktif rehberler daha iyi işinizi görebilir.

2-) Size Uygun Olan Programlama Dilini Seçin.

Bir çok programlama dili mevcut örneğin ; Java , C++ , C# , PHP , Swift , Python vb.  Bu kadar çok programlama dili var iken  sizlerin “Hangi birini öğreneceğiz arkadaş !” gibi tepkiler vermenizi duyuyor gibiyim. Bu dillerden hangisi en iyisi hangisi ise onu öğreneyim diye düşünebilirsiniz. Lakin şu bir gerçektir ki “En iyi” programlama dili diye bir şey yoktur.

Size Uygun Programlama Dili

Elbette bazı diller diğerlerinden daha kullanıcı dostu olabilir yada daha kullanışlı. Fakat temelde programlama dilini seçmek de tıpkı yukarıda bahsettiğim gibi neden kod yazmak istediğinize bağlıdır.

Örneğin Android için geliştirme yapmak istiyorsanız JAVA öğrenmeniz yararınıza olur iken Web Sitesi yapmak istiyorsanız PHP öğrenmeniz gerekebilir. Kısacası yapmak istediğiniz işe göre dil öğrenmelisiniz. Şu da bir gerçektir ki bu dillerden herhangi birini bilmeniz durumunda diğerlerini öğrenmeniz çok bir vaktinizi almayacaktır. Fakat programlama konusunda ciddi yerlere gelmek istiyorsanız C ile başlayıp ardından Python gibi dillere atlamanız çok daha kolay olacaktır

3-) Sabrın Sonu Selamet !

Programlama öğrenmenin  en önemli noktaları  “Sabır ve Pratiktir”. Çünkü bir işe en başından başlıyorsunuz. Bir işe sıfırdan başlarken sabırlı ve sürekli pratik yapmanız gerekmektedir.  Sonuçta bir şeyi öğrenmenin en temel yollarından birisi bıkmadan usanmadan pratik yapmaktır.

Sabrın Sonu Selamet

Hangi dili öğreniyor olursanız olun , ilk önce o programlama dilinin temelinden başlayın öğrenmeye. Mesela JAVAöğrenecek iseniz ilk olarak JAVA ile giriş ve temel bilgiler adına rehber okumanızı tavsiye ederim. Direk kodlamaya girmek sizleri zorlayacaktır.

Nasıl matematik öğrenirken sürekli olarak örnek çözüyoruz, programlamada da sürekli olarak örnek çözmeniz ve sabırlı olmanız gerekiyor.

4-) Kalın Kitaplara ALDANMAYIN !

Kalın kitaplarda yazan şeylerin çoğunu programlama maceranız boyunca hiç kullanmayacaksınız bile. Dolayısıyla okurken veya göz gezdirirken sadece neler yapılabildiğini görmüş olun, ezberlemeye çalışmayın.

Kalın Kitaplara Aldanmayın

Genel bir fikir versin, çok detaya takılmayın. Her Şeyi Bilmek Zorunda Olmadığınızı Fark Edin.

5-) Programlamaya Başlangıç İçin Geliştirilen Uygulamaları Deneyin !

Bir çok özel kuruluş ve ya üniversite kodlamayı öğrenmeye başlamak için uygulamalar geliştirdiler. Bu uygulamalardan çoğu aslında çocuklara yönelik uygulamalar. Her ne kadar çocuklar için olsa da , uygulamaları incelediğiniz zaman her yaştan insanlara ve heveslilere hitap etmektedir.

Programlama Başlangıç

Basit gibi görünen bu platformlar kod yazmaya başlamak için atılan mükemmel bir adımdır. Oyun geliştirme üzerine kurulu olan bu uygulamalar hem öğretici hem de eğlencelidir. Bu platformlardan bir kaçı şunlardır :


Uygulama 1

Uygulama 2

6-) Ücretsiz Eğitim Sitelerini Kullanın.

Programlama öğrenmek için illa çok büyük paralar harcayıp kurslara gitmenize gerek yok. İnternet dünyası bu kadar genişledikçe ücretsiz eğitim veren bir çok eğitim sitesi hizmet vermeye başladı. Codecademy, Udacity, W3Schools gibi siteler bunlardan bazıları. Bunlar aracılığıyla programlamanın temellerini öğrenebilirsiniz. Böylece kendi küçük ve basit projelerinize başlayabilirsiniz.

Ücretsiz Eğitim Platformu

Proje yapmak sizleri programlamada çok ileri atacaktır. Neden programlama öğrenmeliyim ? Hangi programlama diline yönelmeliyim? Gibi sorulara cevap bulduktan sonra geriye kalan doğru kaynaklar bulmaktır. Eğitim veren sitelerden bazıları :

Udacity Android ,  Udacity IOS , Codecademy , W3Schools 

7-) Eğlenerek Kodlamayı Öğrenin !

Çocuklar için geliştirilen uygulamalardan bahsetmiştik , yine buna benzer kodlamayı öğreten oyunlar mevcut. Bu oyun platformları daha çok yetişkinlere hitap etmekte. Artık günümüzde oyunlaştırma sayesinde pek çok şeyi oyunlar aracılığıyla çok daha kolay öğrenebiliyoruz. Programlama da bunlardan bir tanesi.

Eğlenerek Kodla

Aşağıdaki linklerden iki farklı programlama oyununa ulaşabilirsiniz.

CodeCombat , CodinGame

8 -) Kendinize Hoca Bulun ! (Ve ya Hoca olun) 

Programlamayı öğrenmenin en işe yarar yollarından biri de , danışabileceğiniz ve fikir alabileceğiniz birilerinin olmasıdır. Programlama da bir öğretmen eşliğinde çok daha rahat öğrenilebilecek bir konu. Eğer çevrenizde kod yazan bir tanıdığınız var ise onun yakasına yapışın :)

kendinize hoca bulun

Nasıl okul hayatımızda arkadaşlarımızla çalıştığımızda çok daha fazla verim alıyorsak, programlama için de aynısını uygulayabilir ve arkadaşlarınızla birlikte daha iyi öğrenebilirsiniz. Eğer siz biraz ileri seviyede iseniz ve etrafınızda kod öğrenmek isteyen arkadaşlarınız var ise onlara yol gösterici ve yardımcı olun.

“Bilgiyi paylaşmaktan çekinmeyin. Kendinize rakip yaratmış olmazsınız. Paylaşan kişi güvenilen ve danışılan olur. Paylaştıkça büyürsünüz.”

9 -) Tersine Mühendislik

Bir başkasının yazdığı kodu incelerseniz ve tersine mühendislik uygularsanız , kısacası başkasının kodunu satır satırincelerseniz ve nasıl çalıştığını anlarsanız hem programlamaya bambaşka bir pencereden bakmış olursunuz hem de ufkunuzu genişletirsiniz. İnternette pek çok açık kaynak yazılımlar mevcuttur.

Tersine Mühendislik

Günümüzde açık kaynak ve özgür yazılım kavramları giderek daha çok duyulmaya ve gelişmeye başladı. Özellikle GitHubüzerinde pek çok açık kaynak yazılım bulunuyor. Siz de bu tarz bir uygulamanın kodlarını “hackleyebilir“, böylece farklı perspekfitler edinebilirsiniz.

10 -) İngilizcenin Programlamada ki Etkisi

Programlama öğrenmek için kaynak aradığınızda fark edeceksiniz ki Türkçe kaynakların yetersiz kalacaktır. Kafanıza takılan şeyi yada öğrenmek istediğiniz şeyi İngilizce olarak sorabilmekte sıkıntı yaşamamalısınız ! Mesela “öğrencileri sınıfın not ortalamasına ne kadar yakın not aldığına göre nasıl sıralayabilirim?” sorusunu İngilizce’de en doğru kelimelerle nasıl sorardınız?


ingilizcenin önemi

) BONUS (ÜCRETSİZ KODLAMA ÖĞRENME DERSLERİ)

Programlama problem çözme sanatıdır. Bir problemi çözme konusunda ne kadar istekliyseniz programlama dilini de o kadar iyi öğrenirsiniz.

Bu içeriği beğendiyseniz paylaşarak destek olabilirsiniz!


nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası