laborant olmak / Laborant Nedir? Ne İş Yapar? Ne Kadar Maaş Alır? | IIENSTITU

Laborant Olmak

laborant olmak

Laborant ne demek, kimlere denir? Laborant olma şartları

Meslek arayışında olan insanlar insanlar üzerinden merak edilen mesleklerle ilgili araştırmalarına devam ediyor. En çok araştırılan mesleklerden biri de laborantlık. Peki laborant nasıl olunur? Laborantların görevleri nelerdir? Laborantların iş alanı nasıldır? Laborantlar ile ilgili tüm detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.

LABORANT KİMDİR NE DEMEKTİR

Laborantlar sağlık laboratuvarlarında hasta ile ilgili tahlillerin analizlerini gerçekleştiren kişilerdir. Ultrason, röntgen, MR, tomografi gibi aletlerle de tahlil yapabilmektedirler. Alınan tahlil örneklerini incelemek laborantların görevidir.

LABORANTLARIN GÖREVLERİ

Laborantlar doktor yönlendirmesi ile hasta için gerekli tahlillerin yapılmasına yardımcı olur, kan, doku, toksit gibi maddelerden alınmış örnekleri inceler, test sonuçlarını alarak raporlar, PH metre gibi laboratuvar ekipmanları ile ilgili bakımları gerçekleştirir. Laborant olmak için en az sağlık meslek lisesi mezunu olmak gerekmektedir. Üniversitelerde ise 2 senelik Laborant ve Sağlık bölümleri okuyarak mezun olan kişi laborant olur. Laborant olmak için 4 senelik bölümler de vardır. Bunlar; Hayvan Sağlığı, Laborant, Veteriner, Laboratuvar, Sağlık Memurluğu, Hemşirelik ve Laboratuvar Teknikeri ve Hizmetleri bölümleridir. Lise mezunu olarak laborant olunmamaktadır.

Laborant Kimdir Kime Denir Nasıl Olunur

LABORANT OLMA ŞARTLARI

Laborant olma şartları belirtilen bölümlerden bir tanesini başarıyla tamamlayarak mezun olmaktır. Aynı zamanda teknik rapor hazırlamayı bilmek, kapalı ortamda çalışabilmek, laboratuvar aletlerini kullanmayı bilmek önemlidir.

LABORANT İŞ OLANAKLARI

Laborantlar sağlık kurumlarında çalışma imkanı bulurlar. Aynı zamanda hem kamu için hem özel sektör için laboranta ihtiyaç vardır. Aynı zamanda Tarım İl Müdürlükleri, Sağlık Bakanlığı, Tarım İşletme, mezbaha, Et Balık Kurumları, Veterinerler, Hayvan Sağlığı ve yetiştiriciliği, hastane, poliklinik gibi birçok sektörde laborant ihtiyacı vardır. Laborant olmak için KPSS'den istenen puan en az 85 olarak belirlenmiştir. Atamalar puan doğrultusunda yapılır. Laborantlar kapalı ve hijyenik ortamlarda çalışırlar. Çalışma ortamları genel olarak ilaç kokmaktadır. Laborantlar kan, idrar, madde ve aletlerle ilgili oldukları için mikrop bulaşma ihtimaline karşı dikkatli olmak zorundadır.

LABORANTLAR KAN ALIYOR MU

Laborantlar eğitimleri süresinde kan alma ile ilgili bilgileri öğrenirler ancak iş hayatında laborantlar kan almamaktadır. Laborantlar alınan kanları tahlil ederler.

Sağlık kurumlarında bulunan laboratuvar ortamında çalışmak isteyenler için hazırladığımız bu yazımızda laborant nedir, laborant olma şartları neler ve laborantlar ne kadar maaş alır? sorularını cevaplıyoruz. Öncelikle doktorların istediği tüm tetkikleri laboratuvar ortamında inceleyerek hazırlayan kişiye ‘’Laborant’’ denilmektedir. Aynı zamanda tıbbi laboratuvar teknisyeni olarak da nitelendirilmektedir. Doktorların istediği tahlilleri laboratuvar ortamında analiz eder ve rapor düzenleyerek doktora sunar. Hastanelerde kan, idrar ve dış tahlilleri ile ilgilenerek analiz etmekle görevlidir. Günümüzde bu tetkiklerin yapılması için teknolojik cihazlar kullanılıyor.

Laborant olmak için ne yapmalı

Tıbbi Laborant İçin Hangi Okul Okunur?

Laboratuvar da çalışmak isteyenler laborant için hangi okul okunur? diye araştırıyor. Bunun için minimum Meslek Yüksekokulları’nda bulunan Tıbbi Laboratuvar Teknikeri bölümü okunmalıdır. Bu bölüm 2 yıllık önlisans’tır. Aynı zamanda teknik bilgi gerektiren bir meslek olduğu için üniversite mezunu olmak şartı bulunmaktadır.

Laborant Ne İş Yapar? Nerede Çalışır?

Laborantların temel sorumlukları, prosedürlere uygun şekilde laboratuvar ortamında doktorların istediği tetkikleri analiz etmektir. Peki, laborant ne iş yapar? konusu ile ilgili biraz daha detaylı bilgi verelim. Laborantlar, test sonuçlarını analiz ederek rapor halinde sunmakla görevlidir. Aynı zamanda laboratuvar ortamında bulunan ekipmanların bakımı yapmak ve çalıştırmakla sorumlu kişidir. Toksik, kan ve doku madde örneklerini alarak gerekli analizleri yaparlar.

laborant ne iş yapar

İlginizi Çekebilir: 2 Yıllık Sağlık Bölümleri – 2023 (Önü Açık Bölümler)

Laborant Ne Kadar Maaş Alır? (2023 Güncel)

Laboratuvar’da olarak çalışmak isteyen kişiler ilk önce ilgili bölüm ve üniversiteden mezun olmalıdır. Laborant ne kadar maaş alır? konusu hakkında sizlere kısa bir bilgi vereceğiz. 2023 yılında laborant olarak görev yapanlar en düşük 11.000 TL maaş alırken, en yüksek 24.500 TL aylık maaş almaktadır. Bunun yanı sıra laborant ortalama maaşının 13.500 TL olduğunu söyleyebiliriz. Bu pozisyonda çalışmak istiyorsanız genel bilgi sahibi olmanızda fayda var. Özellikle son yıllarda en çok tercih edilen meslekler arasında laborant da bulunuyor.

Laborant MaaşlarıEn DüşükOrtalamaEn Yüksek
Laboratuvar Müdür Yardımcısı20.000 TL25.000 TL38.000 TL
Laborant11.000 TL13.500 TL24.500 TL
Laborant Yardımcısı9.500 TL11.500 TL20.500 TL

Laborant İş İlanları için tıklayabilirsiniz: https://www.yenibiris.com/is-ilanlari/tibbi-laborant

Laborant Nedir Videolu Anlatım

YouTube video
kaynağı değiştir]

Tıbbi laboratuvar teknisyenleri sağlık kuruluşlarının laboratuvarlarında görev yaparlar. Çalışma ortamı temiz ve ilaç kokuludur (kimyevi madde ve ilaç). Görevini genellikle oturarak yaparlar. Tıbbi laboratuvar teknisyeni birinci derece maddelerle (kan, idrar vb.) ve aletlerle ilgilidir, ancak hasta ve hasta yakınları ile de iyi ilişkiler kurmak durumundadır. Bu meslek zaman zaman tek başına, zaman zaman işbirliği halinde çalışmayı gerektirir. Dikkat edilmediği takdirde mikrop bulaşma ihtimali yüksektir.

Çalışma alanları ve iş bulma olanakları[değiştir kaynağı değiştir]

Tıbbi laboratuvar teknisyenleri, hastanelerde, tıp fakültelerinde, özel tahlil laboratuvarlarında, diğer sağlık kuruluşlarının araştırma merkezlerinde, hıfzısıhha enstitülerinde ve gıda sanayii işletmelerinde çalışabilirler.

Meslek Eğitimi Hakkında[değiştir

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası