kına organizasyon sözleşme örneği / Düğün Para İadesi Dilekçe Örneği

Kına Organizasyon Sözleşme Örneği

kına organizasyon sözleşme örneği

İstanbul Toplantı ve Düğün Salonu İşletmeleri Esnaf Odası
DÜĞÜN Salonu Sözleşme Örneği



SALON KİRALAMA VE ORGANİZASYON SÖZLEŞMESİ

 

Madde 1 - Taraflar

1.1.  (Salon adı)

Adresi:……………….

(BUNDAN BÖYLE ŞİRKET OLARAK ANILACAKTIR)

1.2.  MÜŞTERİ:

(BUNDAN BÖYLE MÜŞTERİ OLARAK ANILACAKTIR)

Madde 2 - İşin Kapsamı

İşbu sözleşme ……………………….. adresindeki Şirket’e ait  ……………….. salonu veya salonlarında düzenlenecek etkinlik öncesinde,etkinlik esnasında ve sonrasında tarafların hak ve yükümlülüklerinin belirlenmesi amacıyla hazırlanmıştır.

Bu anlaşma çerçevesinde verilecek hizmetler sözleşmenin eki olan Organizasyon Detayları Formunda belirtildiği şekildedir. Organizasyon Detayları Formu asıl sözleşme şartları ile birlikte kabul edilir.

Madde 3 - Şirketin Yükümlülükleri

Organizasyonda kullanılan şirkete ait organizasyon ürünlerinin müşteriye etkinlik günü için kiralanması ile sözleşme ekinde bulunan Organizasyon Detayları Formunda belirlenen hizmet içeriğine uygun olarak salonun müşterinin kullanımına tahsisidir.

Madde 4 - Müşterinin Yükümlülükleri

Organizasyon Detayları Formunda belirlenen hizmet içeriğinin gerektirdiği sözleşmede belirlenen hizmet bedelinin ödenmesi ile organizasyon sonunda salon ve eklentileri ile şirkete ait organizasyon malzamelerinin zararsız/eksiksiz şirkete teslimidir.

Madde 5 - Ücret ve Ödeme Şekli

  1. Hizmet bedeli fiyatı KDV hariç ----------------------------------------TL ‘dir.Bu bedel iş bu sözleşmenin eki olan Organizasyon DetaylarıFormunda sayılan hizmet kapsamının tamamını içermektedir. Şirket bu toplam bedel dışında -müşterinin yazılı onayı ile ek hizmetverilmemesi halinde- hiçbir nam altında ve hiçbir nedenle müşteriden başka bedel ve/veya fiyat farkı talep etmeyecektir.

b. İş bu sözleşmede belirlenen -----------------------------TL hizmet bedelinin 1/3 ü oranındaki tutar, sözleşmenin imza tarihinden itibaren en geç   ---/---/--- tarihide , peşin olarak ödenecektir.

  • Kalan son tutar olan ----------------------------------TL ise organizasyon tarihinden en geç 20 gün önceden ödenecektir.
  1. Hizmet bedelinin 1/3’ü oranındaki tutar , sözleşmede belirlenen düğün salonunun, organizasyon tarihi için rezerve bedeli olup bu tutar , düğün salonunun bu tarih için bir başkasına kiralanmaması sebebiyle olası mahrum kalınan kazanç kapsamında alınmakta olup her halde müşteriye geri ödenmeyecektir. .Rezerve bedeli, 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu madde 178 kapsamında cayma parası hükmündedir.

Madde 6 - Özel Şartlar

  1. Organizasyon sırasında etkinlik idaresi Şirket tarafından yapılacak olup müşteri tarafından etkinliğin idaresine müdahale edilmeyecektir.

2.Tip(bahşiş) verme zorunluluğu yoktur.

3.Etkinliğin bitiş saati 23.00’dır. .

4.Şirket idaresi etkinlik akşamı sözleşmede imzası bulunan müşteriyi muhatap kabul eder.

5.Şirketin sözleşme dahilinde sunduğu fotoğraflar ile etkinlik boyunca çekilen fotoğrafların ve video görüntülerinin sorumluluğu çekimi yapan fotoğraf stüdyosuna aittir.

6.Dışarıdan profesyonel fotoğraf ve ya video hizmeti gelmesi durumunda cezai bedel ….. TL uygulanmaktadır.

7. Şirket sözleşmede belirlenen hizmet detaylarını ve varsa ek sözleşme ile kararlaştırılan özel istekleri sunacağını kabul ve taahhüt eder.

  1. Şirket idaresi sözleşme imzası sırasında müşteriye örnek olarak gösterilen dekorları, yeni konseptler amacıyla değiştirme hakkına sahiptir.
  2. Silah , havai fişek vb. patlayıcı maddeler kullanmak yasaktır.

10. Müşteri en son konuk salondan çıkana kadar işbu sözleşme şartlarından sorumludur.

11.Şirket organizasyon boyunca veya etkinlik sonunda unutulan , kaybolan eşyalardan sorumlu tutulamaz.

Madde 7 - Erteleme Hakkı

7.1. Kararlaştırılan organizasyon tarihinden en geç 90 gün önce yazılı bildirmek ve aynı yıl kullanmak şartıyla müşterinin işbu sözleşmede belirlenen hizmet şartlarıyla organizasyon tarihini erteleme hakkı bulunmaktadır.

7.2. Erteleme hakkı kullanım konusunda müşteri tarafından yazılı bildirim yapılması durumunda yeni organizasyon tarihi , tarafların ortak iradesi ile sözleşme konusu salonun uygun tarihleri arasında belirlenecektir.

Madde 8 - Mücbir Sebepler

8.1. Savaş , ayaklanma , sivil kargaşa , salgın hastalık , hükümetlerin , belediyelerin ya da diğer yerel veya ulusal idarelerin , maliye ve diğer kazai makamlarının hizmet verilmesini engelleyici emir , karar , talimatname çıkarılması hallerinde , işbu sözleşme uyarınca ’MÜCBİR SEBEP’ olarak değerlendirilecektir.

8.2. İşbu sözleşmenin 8.1. hükmünde belirtilen ‘Mücbir sebep’ hallerinin birinin gerçekleşmesi Şirket’in işleyişinde ve organizasyonun yapılmasında herhangi bir hukuki ve maddi imkamsızlık doğurmadığı veya aksamaya yol açmadığı halde , Müşteri’nin yukarıda belirtilen halleri sebep göstererek organizasyonunu iptal etmesi durumunda, Şirket’in sözleşmenin 10. Maddesinde belirtilen iptal prosedürünü uygulama ve anılan hükme göre hizmet bedelini talep etme hakkı bulunmaktadır.

8.3 Hükümetin organizasyonları iptal etmesi durumunda ödenen paranın müşteriye iadesi yapılacaktır.

 

Madde 9 - Sözleşmenin Süresi

9.1. Bu sözleşme, tarafların ve/veya yetkili temsilcilerinin her sayfayı imzaladıkları tarihte yürürlüğe girecek olup, sözleşme konusu organizasyonun gerçekleştirilmesi ve hizmet bedellerinin tamamının ödenmesini müteakiben müşterinin son misafiri salondan ayrılıncaya kadar yürürlükte kalacaktır.

9.2. Müşterinin işbu sözleşmede kararlaştırılan hizmet şartlarıyla erteleme hakkını kullanması durumunda sözleşme süresi erteleme ile belirlenen yeni organizasyon tarihi bitiminde önceki bentte belirlenen zamana kadar devam edecektir.

 

Madde 10 – Fesih ve İptal

İşbu sözleşme ile kararlaştırılan organizasyonun Müşteri tarafından her ne sebeple olursa olsun organizasyon tarihinden en az 90 gün önceden yazılı haber vermek kaydı ile feshedebilir. Müşterinin sözleşmeyi süresi içinde yazılı bildirim ile feshi durumunda , işbu sözleşmenin 5. Maddesinde belirtilen cayma parası kesintisi yapılarak ödenen hizmet bedeli sirket tarafından müşteriye iade edilecektir.

Müşterinin organizasyon tarihinden 90 gün önceye kadar yazılı olarak bildirimde bulunmadan organizasyonun iptalini talep etmesi halinde , Şirket’in aşağıda belirtilen süreler esas alınarak toplam hizmet ve kiralama bedelinin aşağıda belirtilen kısmını talep etme hakkı saklıdır.

Şöyle ki;

-Etkinlik tarihinden önceki 90 gün veya öncesinde yapılacak iptallerde sözleşme ile kararlaştırılan toplam hizmet bedelinin 1/3’ü

- Etkinlik tarihinden önceki 60 gün ile 90 gün arasında yapılacak iptallerde sözleşme ile kararlaştırılan toplam hizmet bedelinin       2/3’ü

- Etkinlik tarihinden önceki 30 gün ile 60 gün arasında yapılacak iptallerde sözleşme ile kararlaştırılan toplam hizmet bedelinin       3/4’ü

-Etkinlik tarihiniden önceki son 30 gün içinde yapılacak iptallerde sözleşme ile kararlaştırılan toplam hizmet bedelinin tamamı herhangi bir ihbara ve ihtara gerek kalmaksızın iptal tarihinde Müşteri tarafından Şirket’e ödenecektir.

Müşteri bu durumu bilerek sözleşmeyi ve ödemeleri peşinen kabul ve taahhüt eder. Müşterinin sözleşmenin 7. Maddesinde düzenlenen erteleme hakkı saklıdır.

Madde 11- Tebliğ ve Elektronik Kayıtların Geçerliliği

11.1. Her iki taraf madde 1.1 ve 1.2 ‘de belirtilen adreslerini tebligat adresi olarak kabul etmişlerdir.Adres değişiklikleri usulüne uygun şekilde karşı tarafa tebliğ edilmedikçe sözleşmede belirtilen adrese yapılacak tebliğ ilgili tarafa yapılmış sayılır.

12.2. Taraflar yazılı tebligatı daha sonra süresi içinde yapmak kaydıyla telefon mesajı , faks veya elektronik posta gibi diğer yollarlada bildirim yapabilirler.

Madde 12- Yetkili Mahkeme ve İcra Daireleri

İşbu sözleşmenin uygulanmasından doğan tüm ihtilafların çözümünde İzmir Mahkemeleri ve İcra Daireleri yetkili olacaktır.

Bu sözleşme 12 maddeden olup Organizasyon Detayları Formu sözleşmenin ayrılmaz bir bütünüdür.İş bu sözleşme ve form taraflar arasında   25/05/2021 tarihinde iki(2) nüsha olarak imzalanmıştır.

 

MÜŞTERİ                                                                                                                         SALON ADI:

 

ADI SOYADI:                                                                                                                    KAŞE:

 

İMZA :                                                                                                                               İMZA:



Kına organizasyonu için üst limit 80 kişidir. Oturma düzeni, menü, süreç tamamen size göre şekillendirilir.

Tüm süreç, tamamen size göre özelleştirilir. Tüm organizasyon planı; menü, hizmet içeriği sözleşme ile güvence altına alınır, organizasyon tam anlamıyla planlandığı gibi gerçekleştirilir. Gündüz organizasyonları  için başlangıç saati 13:00, organizasyonun bitiş saati ise 17:30'dur. Akşam organizasyonları başlangıç saati 18:30 olmakla beraber organizasyonun bitiş saati 22:00dır. Kına konsept masası tarafınızca getirilir ya da anlaşmalı olduğumuz organizatörler tarafından size indirimli teklifler sunulur. Herhangi bir organizatör ile çalışma zorunluluğu yoktur

​​​

*organizasyonlarımızda kişi başı ücret alınır. Herhangi bir ek ücret (mekan kiralama vb. gibi) söz konusu değildir.

*her bir seçeneğe Çorba eklenebilir.

*isteğe bağlı kişiye özel menü oluşturulur.

*meşrubat olarak cola-fanta-su-çay sınırsız şekilde sunulur.

Menü-1 

(kişi başı fiyat: 165TL )

Tüm tüketim ürünleri nişan sahibitarafından getirilir,

getirilen ürünlerin servisi yapılır

​​

Menü-2 

(kişi başı fiyat: 210TL)

Masalarda Serpme

Kuruyemiş Tabağı ve Popcorn

Kişiye Özel Tabaklarda

Kuru Pasta Tabağı

Masalarda Serpme

Meyve Tabağı

Sınırsız Meşrubat

Menü-3

(kişi başı fiyat: 235TL)

Kişiye Özel Tabaklarda

6 Çeşit ordörv tabağı (büyük tabak)​

Sınırsız Meşrubat

Menü-4

(kişi başı fiyat: 270TL)

Ana Yemek

Izgara Tavuk Külbastı veya Izgara Ev Köftesi veya Mantı

(Izgara tabaklarında pilav,haşlanmış sebze,patates kızartması)

Sınırsız Meşrubat

​​

Organizasyon (Düğün, Nişan, Davet )İptalleri

Günümüzde düğün, nişan, kına gibi organizasyon ve etkinlikler için kiralanan yerlerin ücretleri çok ciddi rakamlara ulaşabilmektedir. Organizasyonun düzenlenmesi için kiralayan firma ile yapılan sözleşmelerde “tüketici” sayılan düğün sahiplerinin yüksek miktarda “kapora” ödedikleri de bilinmektedir. Ne var ki olumsuz birtakım sebeplerin doğması halinde organizasyon sahiplerinin düğünü / nişanı / kınayı veya daveti iptal etmek istedikleri ve fakat organizasyonun yapılacağı yeri kiralayan firma veya kişiler ile problem yaşadıkları; kaporanın iade edilmediği ve hatta sözleşme bedelinin tamamının da talep edildiği de bilinmektedir. Kimi zaman bu parasal baskılar nedeniyle istemeyerek de olsa organizasyon, kiralanan yerde yapılmaktadır.

 

Bu yazımızda; düğün, nişan, kına, davet yemeği, eğlence gibi organizasyonların, organizasyon sahibi tarafından iptal edilmesi halinde, kaporanın iadesinin talep edilip edilemeyeceği; özellikle sözleşme bedelinin tamamının ödenmek zorunda kalınıp kalınmayacağı hakkında sıkça sorulan sorulara cevaplar verilecektir.

 

Her ne kadar aşağıda konu hakkında tüm detayları ile incelemelerde bulunulacaksa da konunun çok yönlü olması, birden fazla ihtimalin varlığı ve özellikle çoğu kez taraflar arasında yazılı sözleşmenin var olması nedenleriyle, konu hakkında özel bilgilendirme talep edilmesi uygun düşecektir. Bu hususlarda daha fazla bilgi almak için mail, whatsapp veya telefon hattı üzerinden iletişime geçebilirsiniz.

 

Düğün, Nişan gibi Organizasyon İptallerinde Sözleşme Bedelinin Ödenmemesi / İadesi

Bu sorunun cevabına peşinen evet veya hayır demek mümkün değildir. Birden fazla ihtimalin bir arada değerlendirilmesi gerekmektedir. Organizasyonun yapılacağı yerin sahibi ile yapılan sözleşme, tüketici işlemlerinin geçerliliği, sözleşmenin fesih şekli, iptal tarihi ile organizasyon tarihi arasındaki fark gibi özel nitelikli konular bulunmaktadır. Bu ihtimaller aşağıda tek tek incelenecektir.

 

1. Sözleşmenin İptal Tarihi Düğün/Nişan Tarihinden Uzaksa

 

Sözleşmeler Hukuku’nun birincil prensibi, taraflar arasında bir sözleşme var ise buna uyulması gerekir. Fakat aynı şekilde, hiçkimse yalnızca sözleşmeye uygun davranmadığı gerekçesi ile cezalandırılamaz. Taraflardan birinin sözleşmeyi sonlandırması halinde, bir tazminatın doğumundan söz edebilmek için öncelikle sözleşmenin feshinden kaynaklanan bir zararın doğması gerekir. Organizasyon yerinin sahibi herhangi bir zarara uğramadığı takdirde, düğün sahibinin sözleşme bedelinin tamamını ödemekle yükümlü tutulması mümkün olamaz.

Organizasyon iptallerinde sıklıkla karşılaşılan ve organizasyon şirketi tarafından talep edilen zararın gerekçesi; organizasyon yerinin organizasyon tarihi için başkasına kiraya verilip verilememesine göre belirlenir. Düğünün veya organizasyonun iptaline ilişkin bildirim, yer sahibine, makul bir sürede bildirilir, yani başkasına kiralama işlemi yapılabilecek uygun süre tanınırsa, organizasyonun yapılacağı yer sahibinin herhangi bir zararından söz edilemez. Bu durumda kiralama bedelinin tamamının talep edilmesi mümkün değildir. Burada belirtilen uygun süre, yerel şartlara ve her dava konusunun şekline göre ayrı ayrı değerlendirilmelidir. Örneğin Yargıtay bir kararında 30 gün önce yapılan bildirimi makul süre saymamıştır:

 

Yargıtay 13. Hukuk Dairesi 2016/9475 E.  ,  2018/11752 K.

“düğün tarihi olarak belirlenen tarihten sadece 30 gün önce sözleşmeyi iptal ettiğini bildirdiğini .... Ne var ki, düğünün iptalinde davacı firmanın herhangi bir kusurunun bulunmadığı dikkate alındığında davacının, organizasyonun yapılamaması nedeniyle uğradığı zararı davalıdan isteyebileceğinin kabulü gerekmektedir.”

 

2. İptal Tarihi Düğün/Nişan Tarihine Yakınsa

 

Düğün sahibi, organizasyonun iptaline ilişkin beyanını düğüne az bir süre kala bildirmişse, firmanın bu yeri o tarihler için başkasına kiralaması mümkün olmayabilir. Bu durumda düğün sahibi sözleşme bedelini ödemek zorunda kalabilecek ise de; Yargıtay, organizasyonun iptaline bağlı olarak, yer sahibi kiralayan firmanın organizasyon yapılmadığı için yapmaktan kurtulduğu masraf ve ödemelerin sözleşme bedelinden indirilmesi gerektiğine hükmetmektedir.

 

Yargıtay 13. Hukuk Dairesi 2015/3306 E.  ,  2016/6290 K.

“sözleşmeye konu düğün organizasyonun tarihi 15.09.2013’tür. Davacı ise düğün tarihinden sadece iki gün önce 13.09.2013 tarihli ihtarname ile .... davalıya yazılı olarak bildirim yapmıştır. Hal böyle olunca, düğünün iptalinde davalı firmanın herhangi bir kusuru bulunmadığı da gözetildiğinde, davalının 15.09.2013 tarihinde; davacı ile kararlaştırılan salonda yeni bir organizasyon yapma ihtimali ortadan kalkmıştır. Ne var ki; düğün organizasyonunun gerçekleşmemesi nedeni ile davalının tasarruf ettiği kalemlerin de tespiti gerekir. O halde mahkemece; gerektiğinde bilirkişi raporu da alınmak suretiyle; davalının düğün organizasyonun yapılmaması nedeniyle tasarruf ettiği miktar tespit edilerek, bu kısım yönünden davanın kabulüne, bakiye kısım yönünden ise davanın reddine karar verilmesi gerekir.”

 

3. Sözleşmede Cezai Şart Düzenlenmişse

 

Organizasyonun yapılacağı yer ile yapılan sözleşmelerde, “cezai şart” adı altında birtakım bedeller düzenlenerek, tüketici / düğün sahiplerinin sözleşmeden caymasının önüne geçilmek istenmektedir. Yargıtay kararlarında da görüldüğü üzere cezai şartların fahiş / haksız şart niteliğinde olması halinde bu bedelin geçersiz olduğu ve ödenmeyeceğine hükmedilmektedir. Fakat hangi koşulların varlığı halinde, hangi cezai şartların geçersiz sayılacağı, her olayın oluş şekli ve sözleşmenin içeriğine göre ayrı ayrı değerlendirilmelidir. Örneğin Yargıtay, sözleşme bedelinin tümünün cezai şart olarak düzenleneceğini öngören sözleşme hükümlerini haksız şart olarak değerlendirmekte ve dikkate almamaktadır:

 

Yargıtay 13. Hukuk Dairesi 2016/9475 E.  ,  2018/11752 K.

“Taraflar arasındaki 10.04.2012 tarihli sözleşme ile ... “Alınan kaparo iade edilemez. Merasimden vazgeçildiği takdirde aynı tarihli gün ve saat satılmaz ise anlaşmadaki ücret tam alınır.” şeklinde düzenlenmiş 1. maddesinin mahkemece haksız şart olarak kabul edilmesinde isabetsizlik bulunmamaktadır.”

 

Yargıtay 13. Hukuk Dairesi 2014/38673 E.  ,  2015/12925 K.

“Taraflar arasındaki 27.2.2009 tarihli sözleşme ile 19.6.2009 da yapılacak düğün organizasyonu ile ilgili olarak fesih bildiriminin 45 gün önceden yapılmaması halinde organizasyon sahibinin sözleşme ile garanti edilen kişi sayısı üzerinden ödeme yapma yükümlülüğünü düzenleyen 4.c maddesinin haksız şart olarak mahkemece kabulünde isabetsizlik bulunmamaktadır.”

 

Yine Yargıtay başka bir kararında ise, 18 bin Euro cezai şartı makul bulmuş ve hükümsüz saymamıştır:

 

Yargıtay 13. Hukuk Dairesi 2018/2236 E.  ,  2019/6436 K.

“16.09.2013 tarihli sözleşmede, sözleşme bedelinin açıkça 84.960 Euro olduğu, 8. maddesinde ise 119 ila 90 gün öncesine kadar organizasyonun iptali halinde %25 karşılığı 18.000 Euro iptal ücreti ödeneceği düzenlenmiştir. davacının bu bedeli ödemek zorunda olduğu düşünülmeksizin davanın (kısmen) kabulü usul ve yasaya aykırı olup, hükmün bozulması icap etmiştir.”

 

4. Düğün Sahibi Tarafından Kapora Verilmişse

 

Organizasyon / düğün, davet sahibi tarafından sözleşmenin kurulması esnasında bir miktar “kapora” ödemesi yapılmış olabilir. Sözleşmenin düğün sahibi / organizasyon sahibi tarafından iptal edilmesi / feshedilmesi halinde ödenen kaporanın iadesini talep ettikleri ve fakat genellikle organizasyon yeri sahiplerinin bu bedeli iade etmedikleri bilinmektedir.

 

Türk Borçlar Kanunu’nda “kapora” adı ile düzenlenen bir ödeme şekli düzenlenmemektedir. Kanun, bağlanma parası ve cayma parası adı altında iki farklı ödeme şekli düzenlenmiştir. Kural olarak, sözleşmenin kurulmasından önce ödenen para bağlanma parası olarak kabul edilir ve sözleşmenin sonlandırılması halinde iadesi edilmesi zorunludur. Cayma parası ise, sözleşmenin sonlandırılması halinde iade edilmez. Sözleşmenin kurulması esnasında veya öncesinde ödenen paranın “cayma parası” olarak ödendiğini ispatlama yükü parayı alan tarafta, yani organizasyon yeri sahibi üzerindedir. Ödenen paranın bağlanma parası değil de cayma parası olarak ödendiğinin ispatı sözleşmeye bu yönde bir hüküm koyarak mümkün hale getirilebilir. Genellikle sözleşmelerde, ödenen paranın kapora olduğu ve iade edilmeyeceği yazılmaktadır.

 

5. Sözleşmedeki Maddelerin Geçerliliği Şartları

 

Organizasyon yeri sahipleri tarafından, sözleşemelere, “kapora” veya “cezai şart” konusunda olduğu gibi, tüketicinin aleyhine bir takım ifadelere yer verilmektedir. Bu ifadelerin geçerli olup olmadığı, tartışılması gereken önemli bir konudur. Organizasyon yeri kiralama sözleşmeleri genellikle ve çoğu kez; organizasyonun yapılacağı yerde veya kiralayan kişinin işyerinde yapılmaktadır. Bu nedenle sözleşmenin geçerlilik şartlarına ilişkin olarak TKHK madde 47’de ve İşyeri Dışında Kurulan Sözleşmeler Yönetmeliği’nde düzenlenen şekil şartlarının uygulanabilir olduğu durumlarda, genellikle bu hükümlere aykırı düzenlenen sözleşmelerin aleyhe hükümlerinin geçersiz olduğunun bilinmesi gerekir. Bunun yanısıra, “kapora” gibi düzenlemelerin haksız şart olarak değerlendirilmesi de mümkün olup, sözleşmenin bu hükümlerinin gereği gibi tartışılmadığının iddiası ile iptal edilmesi mümkündür.

 

6. Sözleşme Bedelinin Tamamı Ödenmişse

 

Organizasyon sahibi tarafından sözleşme bedelinin tamamı sözleşme öncesinde ödenmiş ve fakat daha sonra şartlar gerektirdiği için organizasyon / düğün iptal edilmiş ise ödenen bedelin iade edilmemesi halinde, açılacak davanın yukarıda şartlar ve açıklamalar çerçevesinde değerlendirilmesi gerekir. Sözleşmenin feshi tarihi ve buna bağlı olarak organizasyon yeri sahibinin başka bir kiracıya kiralama yapıp yapamayacağı en önemli kriterdir. Bunun yanında, sözleşme gecikmeli olarak sonlandırılmış olsa bile, firmanın, organizasyon yapılmadığı için yapmaktan kurtulduğu masrafların iadesi zorunludur.

 

7. Covid - 19 Salgını ve Genelgeler Nedeniyle Düğün/Organizasyon İptali

 

Dünyada yaşanan salgın hastalık nedeniyle, ülkemizde alınan tedbirler kapsamında, bazı işyerlerinin kapatılması, düğün ve benzeri organizasyonların iptal edilmesi ve sonrasında kısıtlı olarak da olsa organizasyonlara müsaade edilmesi gibi gelişmeler yaşanmıştır. Bu gelişmelerin sonucunda, düğün sahipleri, nişan, kına, davet, eğlence gibi organizasyonların sahipleri, bu eğlenceleri, bahse konu kısıtlamalar çerçevesinde yapmaktan kaçınmaktadır. Davetin / organizasyonun istenilen ölçüde güzel, eğlenceli ya da keyifli olmayacağı gerekçesi ile organizasyonların iptalini talep etmektedirler. Fakat ne var ki yine organizasyon yeri sahipleri ile anlaşma sağlanamamakta, ücretin tamamının veya bir kısmının ödenmesi gerektiği, aksi takdirde dava ve benzeri yollara gidileceğini ya da ödenmişse, ödenen paranın iade edilmeyeceğini bildirmektedirler.

 

Yukarıda açıkladığımız bilgileri ışığında, salgın hastalık kapsamındaki genelgeler uyarınca, düğünlerin veya organizasyonların iptal edilmesi halinde, sözleşme bedelinin ödenmesinin gerekip gerekmeyeceği halihazırda Hukuk camiasında tartışılmaktadır. Yüksek mahkemelerin konu hakkındaki karar ve görüşleri merakla beklenmekte ve bu konudaki akademik çalışmalar takip edilmektedir. Bu aşamada şunu söylemek mümkündür ki, Covid - 19 salgını nedeniyle, düğününü iptal edenlerin, sözleşme bedelini ödemek zorunda kalıp kalmayacağı konularında inceleme  yapılırken; sözleşmeyi düğüne ne kadar süre kala feshettiği, fesih bildirimini yazılı verip vermediği, fesih bildiriminde Covid - 19 salgını ve genelgeleri gerekçe tutup tutumadığı, sözleşmenin kurulma yeri, şekli, haksız şartların içeriği gibi konular önem arz edecektir.

 

Sonuç Olarak

 

Düğün sahipleri veya diğer nişan, kına, davet, eğlence gibi organizasyon sahipleri, organizasyonun yapılacağı yer sahibi veya işletme ile yaptıkları kira sözleşmesini muhakkak dikkatlice değerlendirmelidir. Sözleşmede haksız şart olarak nitelendirilebilecek ağır cezai şartlar, fesih hakkını kısıtlayan hükümler, kaporaya ilişkin hükümler ya da sözleşme bedelinin tamamının her durumda ödeneceğini ya da iade edilmeyeceğini düzenleyen hükümler geçersiz kabul edilebilir. Tüketicilerin, organizasyonu geç iptal etmesi nedeniyle yer sahibi işletmenin talep edebileceği “menfi zarar” yalnızca, o tarihte başka bir kişiye kiralama yapılamamasından kaynaklanan zarardır. Bunun dışında kalan her türlü talebin hukuka aykırı düştüğü peşinen söylenemez ise de genellikle geçersiz taleplerdir. Tüketicilerin söz konusu haklarını kullanırken profesyonel bir hukuk yardımı alması doğru olacaktır.

 

Daha fazla bilgi almak için [email protected] üzerinden mail yolu ile, whatsapp hattından veya telefon numarası üzerinden iletişime geçebilirsiniz.

Sibeltasarim.com WEB SİTESİ MESAFELİ SATIŞ SÖZLEŞMESİ

MADDE 1–SÖZLESMENIN TARAFLARI

SATICI ve  ALICI dır. Sipariş veren kişi ALICI. SATICI ise sibeltasarim.com dir.

MADDE_2–SÖZLESMENIN KONUSU: İş bu sözleşmenin konusu, Alıcının Satıcıya ait www. sibeltasarim.com web sitesinden elektronik ortamda sipariş verdiği, sözleşmede bahsi geçen nitelikleri haiz ve yine sözleşmede satış fiyatı belirtilen mal/hizmetin satışı ve teslimi ile ilgili olarak 4077 sayılı Tüketicilerin Korunması Hakkındaki Kanun ve Mesafeli Sözleşmeler Uygulama Esas ve Usulleri Hakkında  hükümleri gereğince tarafların hak ve yükümlülüklerinin saptanmasıdır. Alici, satışa konu mal/hizmetlerin temel nitelikleri, satış fiyatı, ödeme sekli, teslimat koşulları vs. satışa konu mal/hizmet ile ilgili tüm ön bilgiler ve “cayma” hakki konusunda bilgi sahibi olduğunu, bu ön bilgileri elektronik ortamda teyit ettiğini ve sonrasında mal/hizmeti sipariş verdiğini is bu sözleşme hükümlerince kabul ve beyan eder. sibeltasarim.com sitesinde ödeme sayfasında yer alan ön bilgilendirme ve fatura, is bu sözleşmenin ayrılmaz parçalarıdır.

MADDE_3–SÖZLESME TARIHI: Satıcı tarafından daha önce imzalanmış bulunan is bu iki nüsha sözleşme alici tarafından sipariş tarihinde imzalanarak kabul edilmiş ve bir nüshası alıcının mail adresine mail gönderilecektir. Teknik nedenlerden dolayı alıcıya ulaşmamış maillerden sibeltasarim.com sitesi sorumlu tutulamaz.

MADDE_4–MAL/HİZMETiN TESLİMİ, SÖZLEŞMENİN İFA YERİ VE TESLİM ŞEKLİ: Mal/hizmet, alicinin teslimini talep etmiş olduğu ………………. adresinde …………………….’a teslim edilecektir.

MADDE_5–TESLİMAT MASRAFLARİ VE İFASI: Teslimat masrafları Alıcıya aittir. Satıcı, web sitesinde, ilan ettiği rakamın üzerinde alışveriş yapanların teslimat ücretinin kendisince karşılanacağını beyan etmişse, teslimat masrafı Satıcıya aittir. Teslimat; stokun müsait olması ve mal bedelinin Satıcının hesabına geçmesinden sonra en kısa sürede yapılır. Satıcı, mal/hizmetin siparişinden itibaren 30 (Otuz) gün içinde teslim eder ve bu süre içinde yazılı bildirimle ek 10 (on) günlük süre uzatım hakkını saklı tutar. Herhangi bir nedenle mal/hizmet bedeli ödenmez veya banka kayıtlarında iptal edilir ise, Satıcı mal/hizmetin teslimi yükümlülüğünden kurtulmuş kabul edilir.

MADDE_6–ALICININ BEYAN VE TAAHHÜTLERİ: Alıcı, sözleşme konusu mal/hizmeti teslim almadan önce muayene edecek ezik, kirik, ambalajı yırtılmış vb. hasarlı ve ayıplı mal/hizmeti kargo şirketinden teslim almayacaktır. Teslim alınan Mal/hizmetin hasarsız ve sağlam olduğu kabul edilecektir. Teslimden sonra mal/hizmetin özenle korunması borcu, alıcıya aittir. Cayma hakki kullanılacaksa mal/hizmet kullanılmamalıdır. Fatura iade edilmelidir. Mal/hizmetin tesliminden sonra Alıcıya ait kredi kartının Alicinin kusurundan kaynaklanmayan bir şekilde yetkisiz kişilerce haksiz veya hukuka aykırı olarak kullanılması nedeni ile ilgili banka veya finans kurulusunun mal/hizmet bedelini Satıcıya ödememesi halinde, Alici kendisine teslim edilmiş olması kaydıyla mal/hizmeti 3 (Üç) gün içinde Satıcıya göndermekle yükümlüdür. Bu takdirde teslimat giderleri Alıcıya aittir.

MADDE_7–SATICININ BEYAN VE TAAHHÜTLERİ: Satıcı, sözleşme konusu mal/hizmetin sağlam, eksiksiz, siparişte belirtilen niteliklere uygun ve varsa garanti belgeleri ve kullanım kılavuzları ile teslim edilmesinden sorumludur. Sözleşme konusu mal/hizmet, Alıcıdan başka bir kişi/kuruluşa teslim edilecek ise, teslim edilecek kisi/kurulusun teslimatı kabul etmemesinden Satıcı sorumlu tutulamaz. Satıcı, cayma beyanının kendisine ulaşmasından sonra 10 (on) gün içinde mal/hizmet bedelini, varsa kıymetli evrakı iade eder. Mal/hizmeti 20 (yirmi) gün içinde iade alir. Hakli gerekçelerle satıcı, sözleşmedeki ifa süresi dolmadan alıcıya eşit kalite ve fiyatta tedarik edebilir. Satıcı mal/hizmetin ifasının imkânsızlaştığını düşünüyorsa, sözleşmenin ifa süresi dolmadan alıcıya bildirir. Ödenen bedel ve varsa belgeler 10(on) gün içinde iade edilir. Garanti belgesi ile satılan mal/hizmetlerden olan veya olmayan mal/hizmetlerden arızalı veya bozuk olan mal/hizmetler, garanti şartları içinde gerekli onarımın yapılması için Satıcıya gönderilebilir, bu takdirde teslimat giderleri Satıcı tarafından karşılanacaktır.

MADDE_8–SÖZLEŞMEYE KONU MAL/HİZMETİN ÖZELLİKLERİ: Mal/hizmetin Cinsi ve türü, Miktarı, Marka/Modeli, Rengi ve Tüm Vergiler Dâhil Satış Bedeli www. sibeltasarim.com adli web sitesindeki mal/hizmet tanıtım sayfasında yer alan bilgilerde ve iş bu sözleşmenin ayrılmaz parçası sayılan faturada belirtildiği gibidir.

MADDE_9–MAL/HİZMETİN PEŞİN FIYATI: Mal/hizmetin peşin fiyatı sipariş sonu mail atılan örnek fatura ve ürün ile birlikte müşteriye gönderilen fatura içeriğinde mevcuttur.

MADDE_10–VADELİ FİYAT: Mal/hizmetin satış fiyatına yapılan vadeye göre fiyatı sipariş sonu mail atılan örnek fatura ve ürün ile birlikte müşteriye gönderilen fatura içeriğinde mevcuttur.

MADDE_11–FAİZ: Her yıl Türkiye Cumhuriyeti Hükümetinin belirlediği faiz oranından ve her halde % 30’dan fazla olamaz. Alici çalıştığı bankaya karşi 13.md. hükmünce sorumludur.

MADDE_12–PEŞİNAT TUTARI: Mal/hizmetin peşinat tutarı sipariş sonu mail atılan örnek fatura ve ürün ile birlikte müşteriye gönderilen fatura içeriğinde mevcuttur.

MADDE_13–ÖDEME PLANI: Alicinin, kredi kartı ile ve taksitle alışveriş yapması durumunda siteden seçmiş olduğu taksit biçimi geçerlidir. Taksitlendirme işlemlerinde, Alici ile kart sahibi banka arasında imzalamış bulunan sözleşmenin ilgili hükümleri geçerlidir. Kredi kartı ödeme tarihi banka ile alici arasındaki sözleşme hükümlerince belirlenir. Alici, ayrıca bankanın gönderdiği hesap özetinden taksit sayısını ve ödemelerini takip edebilir.

MADDE_14–CAYMA HAKKI: Kişiye Özel Duvak,Buket,Gelin Duvağı gibi Web Sayfamızda Satılan Ürünler Kişiye ÖZEL Ürünler Kapsamında Olduğu İçin Kiisel Ürünlerin İADESİ YAPILMAZ.

Alici, sözleşme konusu mal/hizmetin kendisine veya gösterdiği adresteki kişi/kuruluşa tesliminden itibaren 7 (yedi) gün içinde cayma hakkini kullanabilir. Cayma hakkinin kullanılması için ayni süre içinde Satıcıya e-posta ile bildirimde bulunulması ve mal/hizmetin 15. md. hükümleri çerçevesinde ve is bu sözleşmenin ayrılmaz parçası olan ve www.sibeltasarim.com web sitesinde yayınlanmış olan önbilgiler gereğince, kullanılmamış olması şarttır. Bu hakkin kullanılması halinde, 3. kişiye veya Alıcıya teslim edilen mal/hizmete ilişkin fatura aslinin iadesi zorunludur. Cayma hakkına ilişkin ihbarın ulaşmasını takip eden 7 gün içinde mal/hizmet bedeli Alıcıya iade edilir ve 20 (yirmi) günlük süre içinde mal/hizmet iade alınır. Fatura asli gönderilmezse Alıcıya KDV ve varsa diğer yasal yükümlülükler iade edilemez. Cayma hakki nedeni ile iade edilen mal/hizmetin teslimat bedeli alıcıtarafından karşılanır. Kargo masrafları asla alıcıya İADE edilemez.

MADDE_15–CAYMA HAKKI KULLANILAMAYACAK MAL/HİZMETLER: Niteliği itibarıyla iade edilemeyecek mal/hizmetler, hızla bozulan ve son kullanma tarihi geçen mal/hizmetler, tek kullanımlık mal/hizmetler, MADDE_14–CAYMA HAKKI: Kişiye Özel Duvak,Buket,Gelin Duvağı gibi Web Sayfamızda Satılan Ürünler Kişiye ÖZEL Ürünler Kapsamında Olduğu İçin Kiisel Ürünlerin İADESİ YAPILMAZ. malzemelerinde cayma hakkinin kullanılabilmesi için mal/hizmetin ambalajının açılmamış, bozulmamış ve kullanılmamış olmaları şartı bulunmaktadır.

MADDE_16–TEMERRÜD HALİ VE HUKUKİ SONUÇLARI: Alici, kredi kartı ile yapmış olduğu işlemlerinde temerrüde düşmesi halinde kart sahibi bankanın kendisi ile yapmış olduğu kredi kartı sözleşmesi çerçevesinde faiz ödeyecek ve bankaya karsı sorumlu olacaktır. Bu durumda ilgili banka hukuki yollara başvurabilir; doğacak masrafları ve vekâlet ücretini Alıcıdan talep edebilir ve her koşulda Alıcının borcundan dolayı temerrüde düşmesi halinde, Alici, borcun gecikmeli ifasından dolayı Satıcının oluşan zarar ve ziyanını ödemeyi kabul eder.

MADDE_17–YETKİLİ MAHKEME: İş bu sözleşmeden kaynaklanabilecek ihtilaflarda, Sanayi ve Ticaret Bakanlığınca ilan edilen değere kadar Tüketici Hakem Heyetleri tüketici mahkemesi bulunamayan yerlerde Asliye Hukuk Mahkemeleri yetkilidir.

MADDE_18–KAPIDA ÖDEME: Kapıda ödeme ile satın alınmış ürünlerin kargodan teslim alınması zorunludur. Teslim alınmayan ürünler iade edilemez. Teslim alınmayıp iade edilen paketler, firma tarafından kargo maliyeti eklenerek müşteriye tekrar gönderilmek üzere bekletilir. Aynı şekilde ürün teslim alınmazsa satış sözleşmesi, onay alınması için telefon görüşmesi kayıtları, ve alıcının beyan ettiği TC. Kimlik Numarası, sipariş esnasında kullanılan bilgisayar yer adresi (IP / MAC ADRESİ) delil olarak kullanılarak; Kapıda ödeme imkanını kötüye kullanma, tedarikçi, kargo, ve paketleme görevlisini gereksiz kullanma ve işgücünü yavaşlatma sebebleriyle; kargo masrafları, işletme masraflarının tamamının yasal yollarla tazmini için hukuki işlem başlatılır. Alıcı kapıda ödemeli olarak satın aldığı ve teslim almayarak şirketi zarara uğrattığı her malın ve kargo dahil fatura tutarının en az kırk (40) en fazla doksan (90) katı kadar tazminat bedelini www.sibeltasarim.com sitesi sahiplerine peşinen ödemeyi resmen beyan eder.

Müşterinin T.C. Kimlik numarası yanlış veya eksik ise yalan beyandan ayrıca dava açılacak olup, bu gibi durumlarda savcılıkdan onay görüşmesi için kullanılan telefon numarasının sahibinin T.C. kimlik numarası alınarak, o kişiye dava açılacaktır.

Bu durumda Tüm avukat, dava hukuki borçlar ALICIYA aittir.

MADDE_19– YANLIŞ ADRES BEYANI: Alıcının beyan ettiği adresin doğruluğu kendi sorumluluğundadır. Alıcının adresinin hatalı, eksik, beyan edilenden farklı veya alıcıcın tanınmayan birisi olduğu tespit edilmesi ve ürünün tarafımıza iade edilmesi durumunda satın alım türü KAPIDA ödemeli ise alıcı ürün bedelini 7 iş günü içerisinde tarafımıza havale/EFT etmek ve yeni adres beyan etmekle yükümlüdür. Aksi halde kargo dahil fatura tutarının en az kırk (40) en fazla doksan (90) katı kadar tazminat bedelini www.sibeltasarim.com sitesi sahipleri peşinen ödemeyi resmen beyan eder. Bu durumda da firmamız kargo masrafları, işletme masraflarının tamamının yasal yollarla tazmini için hukuki işlem başlatılır. Satın alım kredi kartı yada havale ile gerçekleşmiş ise ürün, satıcının doğru adresine kargo masrafları eklenerek kargo ÜCRET ALICI şeklinde yeniden gönderilir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası