18 ay aşısı yaptıranlar / Su Çiçeği Aşısı

18 Ay Aşısı Yaptıranlar

18 ay aşısı yaptıranlar

Aşıdan sonra bu 4 belirti varsa dikkat

Difteri, boğmaca, tetanos, çocuk felci, hepatit, zatürre, su çiçeği başta olmak üzere birçok önemli hastalığa karşı koruyucu olan aşılar, doğar doğmaz başlıyor, yaşlar arasında yapılan aşılarla sona eriyor. Daha sonraki periyotta okul aşıları ve erişkin aşıları ile devam ediyor. Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Tijen Diri, aşılarla ilgili ailelerin iyi bilgilendirilmesinin önemini vurgularken, aşı takibinin çok iyi yapılması gerektiğini, düşmeyen ateş, aşırı huzursuzluk, uykuya eğilim, genel durumda farklılaşma durumunda doktora başvurulmasının önemli olduğunu belirtti.

Dr. Tijen Diri, ailelerin aşılarla ilgili en çok sordukları soruları yanıtladı:

1-İçinde virüs ya da bakteri bulunan aşılar bebeğe zarar veriyor mu?
Aşılar içindeki bakteriler ve virüsler, çoğalma yani hastalık oluşturma yeteneklerini kaybetmiş olup, zayıflatılmış veya ölü yapıdadırlar. Aşı yapılan çocuk sadece bağışıklık (hafıza hücreleri) oluşturacak kadar virüs veya bakteriye maruz kalır. Bu sebeple bebeğe zarar değil bilakis fayda sağlarlar.

2-Aynı günde iki canlı aşı yaptırılabilir mi?
Aynı günde iki canlı aşı yapılabilir, mahsuru yoktur.

3-Karma aşı bebekleri hangi hastalıklardan koruyor?
Karma aşı dediğimizde Difteri, Boğmaca, Tetanoz, Çocuk felci, Hemofilus influenza B (menenjite-zatürreye-orta kulak iltihabına neden olur) dediğimiz 5 adet hastalığının aşısını kastediyoruz. Bu 5 hastalık son derece tehlikeli, öldürücü ve hasar bırakabilen tablolara neden olur.

4-Zatürre aşısı mutlaka yapılmalı mı?
Zatürre aşısı “Pnömococ” olarak adlandırdığımız bir mikrobun aşısıdır. Pnömococ mikrobu zatürreye yol açan yüzlerce mikropdan sadece birisidir. Tehlikeli ve öldürücü olabilir. Pnömococ mikrobu sadece zatürre yapmaz; menenjit, orta kulak iltihabı, sinüzit gibi diğer hastalıklara da neden olur. Yapılması zorunlu bir aşıdır. Özellikle bağışıklık sistemi hassas, dalağı alınmış hastalarda, kronik böbrek, kronik kalp, şeker, kronik karaciğer hastası olanlarda ve orak hücreli kansızlığı olanlarda mutlaka uygulanmalıdır.

5-Su çiçeği aşısı zorunlu mu?
Su çiçeği aşısı artık zorunlu bir aşıdır. Su çiçeği mikrobu çok bulaşıcıdır ve salgınlara neden olur. Suçiçeği mikrobu bağışıklık sistemini en çok baskılayan virüslerden biridir. Genelde hafif geçirilen bir hastalık olmakla beraber bazen ağır tablolara yol açabilir. Ensefalit (beyin dokusunda iltihap), zatürreye sebebiyet verebilir. Hele bağışıklık sistemi baskılanmış, kanser tedavisi gören veya bağışıklık sistemini baskılayan ilaçları kullanan hastalarda mutlaka uygulanmalıdır. Suçiçeği aynı zamanda hamileler için tehlike arz eder. Zira doğacak bebekte doğumsal bozukluklara neden olabilir.

İshal aşısını yaptırmak yararlı mı, ne zaman yapılmalı?
Elbette ki yararlı. Çünkü ishal, özellikle 5 yaş altı çocuklarda ciddi ve hatta bazen hayatı tehdit eden ve ölümle sonuçlanabilen tablolara yol açabilir. Rotavirüs, hemen pek çok vakada hastane yatışı gerektiren, bebekleri çok hırpalayan bir sürece neden olur. Rota aşıları ilk dozu monash.pw önce yapılmak kaydı ile kullanılan aşıya bağlı olarak 2 veya 3 doz olarak yapılır. Üstelik uygulanması son derece kolay olup, ağızdan uygulanmaktadır.

7-Aşılar bebekte kısırlığa neden olabilir mi?
Aşıların hiçbiri kısırlığa neden olmaz.

Aşılardan sonra görülebilecek yan etkiler nelerdir? Bunların hangisi olursa hekime başvurmak gerekir?
Aşılarda yüksek teknolojinin kullanımı nedeni ile artık eskiye göre aşı yan etkilerini çok az görmekteyiz. Aşılarda görebileceğimiz genel yan etkiler; ateş, huzursuzluk, aşı yapılan yerde kızarıklık, sertlik, döküntüyü sayabiliriz. Düşüremediğimiz ateş, aşırı huzursuzluk, uykuya eğilim, genel durumda farklılaşmaya neden olacak her türlü durumda doktorunuza başvurabilirsiniz.

Rutin aşı şeması dışında; meningokoksik menenjit (monash.pw veya 1 yaş sonrası) ve Rahim ağzı kanser aşısı (yaş), grip aşısı ve bazı özel durumlarda uygulanan kuduz, kolera, tifo, sarı humma gibi aşılar da uygulanımdadır.

Çocukluk dönemi aşıları ne zaman bitiyor? En son hangi aşı yapılıyor?
Çocukluk dönemi aşıları yaş arasında yapılan kızamık-kızamıkçık-kabakulak ve su çiçeğinin monash.pw, karmanın tekrarı ile bitiyormuş gibi görünmekle beraber okul aşıları ve erişkin aşıları ile devam ederek bu konudaki özenimizi tüm yaşantımız boyunca göstermemizi ve yenilikleri ve gelişmeleri takip etmemizi gerektirmektedir.

AŞI TAKVİMİ
Doğumda Hepatit B.
monash.pw Hepatit B.
monash.pw DaBT-IPV-Hib, BCG, Pnomokok.
monash.pw Rotavirüs
monash.pw DaBT-IPV-Hib, Pnömokok.
monash.pw Rotavirüs (Rota aşısı seçilen aşıya bağlı olarak 3 dozda olabilir.)
monash.pw DaBT-IPV-Hib, OPV (Ağızdan çocuk felci), Hepatit B, Pnömokok.
Ay DaBT-IPV-Hib, OPV (Ağızdan çocuk felci), Hepatit A.
Ay Hepatit A.
Yaş Kızamık-Kızamıkçık-Kabakulak-Su Çiçeği-Oral Polio-Dt.

18 ay aşısına dikkat

gülizim sağlık ocağında yaptırıyorum ben tüm aşılarını,onlar takip monash.pwında en son aşıya gittiğimizde 1 yaş aşıları için,2 yaşına kadar başka aşısı yok demişti hemşmonash.pw ben burayı okıyunca sağlık ocağını aradım,bizim aşımız yok mu herkes yaptırıyor monash.pwşire de bende seni arıcaktım,çarşamba günü gel,hem karmayı hem hepatit A yı yapalım,hepatit için de 2 yaşı beklemeye gerek yok monash.pw dedim dün yaptırdık işmonash.pwğim gibi dün gece huysuzluk ve hafif ateş yaptı.bugün de öğlen uykusunu yarım saat uyudu uyandı.sonra yine huysuzluk,huysuzluk,derken bir baktım ateşi var,ölçtüm dolven verdim monash.pwa yemek monash.pw üstüne de biraz önce uyuttum.çok şükür ateşi düşmüştü bu arada.
su çiçeğine gelince,dün aşıya gittiğimizde söyledi onu hemşiremiz,aynı anda 3 aşı yapmak istemedim ağır gelmesin diye dedi,o yüzden önümüzdeki hafta yapalım,ben yine tamam monash.pw durum böyle şmonash.pwğlık ocağı takip ediyor diye ben rahattım anlayacağın ama pek güvenmemek gerekiyormuş monash.pw arada neredeyse 18 i bitirecekler diyorsun da 19 u demek istedin sanırım :))

 

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır