p yükseltgenme basamağı / Page 54 - Fen Lisesi Kimya 11

P Yükseltgenme Basamağı

p yükseltgenme basamağı

H Hidrojen  Yükseltgenme Basamağı  -1  + 1He Helyum Yükseltgenme BasamağıLi Lityum  Yükseltgenme Basamağı  + 1Be Berilyum Yükseltgenme Basamağı+2B  Bor Yükseltgenme Basamağı+3C  Karbon Yükseltgenme Basamağı -4 -2 + 4N Azot Yükseltgenme Basamağı −3 +1 +2 +3 +4 +5O Oksijen Yükseltgenme Basamağı  −2 −1 -1/2 +2F Flor Yükseltgenme Basamağı  −1Ne Neon Yükseltgenme BasamağıNa, Sodyum Yükseltgenme Basamağı  + 1Bileşiklerde ve Köklerde Yükseltgenme Basamakları TIKLA izleKimya Denizi YoutubeMg Magnezyum Yükseltgenme Basamağı + 2Al Alüminyum  Yükseltgenme Basamağı  +3Si Silisyum Yükseltgenme Basamağı  -4 + 4P Fosfor Yükseltgenme Basamağı -3 + 3 + 5S Kükürt Yükseltgenme Basamağı -2 + 2 + 4 + 6Cl Klor Yükseltgenme Basamağı -1 + 1 4 + 5 + 6 +7Ar Argon Yükseltgenme BasamağıK Potasyum Yükseltgenme Basamağı  + 1Ca, Kalsiyum Yükseltgenme Basamağı + 2Sc Skandiyum Yükseltgenme Basamağı +3Ti Titanyum Yükseltgenme Basamağı + 2 + 3 + 4V Vanadyum Yükseltgenme Basamağı + 2 + 3 + 4 + 5Cr Krom Yükseltgenme Basamağı +2 + 3 + 4 + 5 + 6Mn Mangan Yükseltgenme Basamağı + 2 + 3 + 4 + 6 +7Fe Demir Yükseltgenme Basamağı + 2 + 3Co Kobalt Yükseltgenme Basamağı + 2 + 3Ni Nikel Yükseltgenme Basamağı + 1 + 2Cu Bakır Yükseltgenme Basamakları + 1 + 2Zn Çinko Yükseltgenme Basamağı + 2Ga Galyum Yükseltgenme Basamakları +3Ge Germanyum Yükseltgenme Basamağı -4 + 4As Arsenik Yükseltgenme Basamağı -3 + 3 + 5Se Selenyum Yükseltgenme Basamağı -2 + 4 + 6Br Brom Yükseltgenme Basamağı -1 + 1 + 3 + 5Kr Kripton Yükseltgenme Basamağı + 2 +4Rb Rubidyum Yükseltgenme Basamağı + 1Sr Stronsiyum Yükseltgenme Basamağı + 2Y, İtriyum Yükseltgenme Basamağı +3Zr Zirkonyum Yükseltgenme Basamağı + 4Nb Niyobyum Yükseltgenme Basamağı + 4 + 5Mo Molibden Yükseltgenme Basamağı +3 + 4 + 6Tc Teknetyum Yükseltgenme Basamağı + 4 + 6 +7Ru Rutenyum Yükseltgenme Basamağı + 3 + 4 + 6 +8Rh Rodyum Yükseltgenme Basamağı +2 + 3 + 4Pd Paladyum Yükseltgenme Basamağı + 2 + 4Ag Gümüş Yükseltgenme Basamağı + 1Cd Kadmiyum Yükseltgenme Basamağı + 2In İndiyum Yükseltgenme Basamağı +3Sn Kalay Yükseltgenme Basamağı + 2 + 4Sb Antimon Yükseltgenme Basamağı -3 + 3 + 5Te Tellür Yükseltgenme Basamağı -2 + 4 + 6I İyot Yükseltgenme Basamağı -1 + 1 +5 +7Xe Ksenon Yükseltgenme Basamağı + 2 + 4 + 6Cs Sezyum Yükseltgenme Basamağı + 1Ba Baryum Yükseltgenme Basamağı + 2La Lantan Yükseltgenme Basamağı + 3Hf Hafniyum Yükseltgenme Basamağı + 4Ta Tantal Yükseltgenme Basamağı + 5W Tungsten Yükseltgenme Basamağı + 4 + 6Re Renyum Yükseltgenme Basamağı + 4 + 6 +7Os Osmiyum Yükseltgenme Basamağı + 4 +8Ir İridyum Yükseltgenme Basamağı + 3 + 4Pt Platin Yükseltgenme Basamağı + 2 + 4Au Altın Yükseltgenme Basamağı + 1 +3Hg Cıva Yükseltgenme Basamağı + 1 + 2Tl Talyum Yükseltgenme Basamağı  +1 +3Pb Kurşun Yükseltgenme Basamağı  + 2 + 4Bi Bizmut Yükseltgenme Basamağı  + 3 + 5Po Polonyum Yükseltgenme Basamağı  + 2At Astatin Yükseltgenme Basamağı -1Rn Radon Yükseltgenme Basamağı

İyon Yükü Ve Yükseltgenme Basamağı, ders ve çalışma notu

İyon Yükü Ve Yükseltgenme Basamağı

İYON YÜKÜ VE YÜKSELTGENME BASAMAĞI

Bir atomun elektron alması veya vermesi sonucu aldığı değere iyon yükü denir. Bir atom elektron veriyor ise değerliği artıyor demektir.

İyon:  (+)  veya  (–)  yüklü atom ya da atom gruplarına iyon denir.

Katyon:  (+)  yüklü atom ya da atom gruplarına katyon denir. (Na+1, Mg+2, NH4+1, … )

+1 yüklü

+2 yüklü

H

Hidrojen

Be

Berilyum

Li

Lityum

Mg

Magnezyum

Na

Sodyum

Ca

Kalsiyum

K

Potasyum

Ba

Baryum

Ag

Gümüş

Zn

Çinko

Cu

Bakır

Ni

Nikel

Hg

Civa

Cu

Bakır

 

 

Hg

Civa

 

 

Pb

Kurşun

+3 yüklü

Sn

Kalay

Al

Alüminyum

+4 yüklü

Cr

Krom

Sn

Kalay

Fe

Demir

Pb

Kurşun

Anyon: (-) yüklü atom ya da atom gruplarına anyon denir. (F-1, Cl-1, O-2, N-3, NO, SO, …)

 

– 1 yüklü

– 2 yüklü

F

Flor

O

Oksit

Cl

Klor

S

Sülfür

Br

Brom

SO4

Sülfat

I

Iyot

SO3

Sülfit

OH

Hidroksit

CrO4

Kromat

NO3

Nitrat

CO3

Karbonat

ClO3

Klorat

Cr2O7

Dikromat

MnO4

Permanganat

– 3

HSO4

Bisülfit

P

Fosfor

CN

Siyanür

N

Azot

 

 

PO4

Fosfat

Yükseltgenme Basamağı

Atom grupları içerisinde yer alan elementlerin aldığı veya verdiği elektron sayıları her zaman net değildir. Bu nedenle atom gruplarındaki elementlerin aldığı veya verdiği elektron sayısına yükseltgenme basamağı denir.

Örnek: Aşağıdaki bileşiklerde yer alan elementlerin değerliklerini bulunuz? (NaI, K2O, BaCl2, Al2S3)

Yükseltgenme Basamaklarının Hesaplanması:

Yükseltgenme Basamaklarının hesaplaması aşağıdaki kurallara göre yapılır.

1.  Serbest haldeki tüm elementlerin değerliği sıfırdır.

2.  Sabit değerlikli metaller bileşiklerinde her zaman aynı değerliği alırlar. (1A=+1, 2A=+2, 3A=+3…)

3.  Oksijen atomu;

  • OF2 bileşiğinde (+2)
  • Peroksitlerinde (-1) (H2O2, Na2O2, CaO2…)
  • Diğer tüm bileşiklerde (-2) değerliğini alır.

4.  Hidrojen atomu;

  • Hidrürlerinde (-1) değerlikli ( NaH, KH, CaH2…)
  • Diğer tüm bileşiklerinde (+1) değerliklidir.

5.  Halojenler (7A Grubu elementleri);

  • Oksijensiz bileşiklerinde (-1) değerliklidir.
  • Oksijenli bileşiklerinde  (+1…+7) değişken değerliklerini alırlar.
  • Flor tüm bileşiklerinde  sadece (-1) değerliğini alır.

6.  Bileşiklerin değerliklerin toplamı sıfıra eşitlenerek değerliği bilinmeyen elementlerin değerlik hesaplaması yapılır.

7.  Köklerin değerliklerin toplamı iyon yüküne eşitlenerek değerliği bilinmeyen elementlerin değerlik hesaplaması yapılır.

Örnek: Aşağıdaki bileşiklerde X ile simgelenen elementlerin yükseltgenme basamaklarını bulunuz? (KXO4, HXO4, NaXO2, XO3-1, X2O7-2)

Örnek 1 :H2XO3bileşiğinde X elementinin değerliğini bulunuz?

Örnek 2 : X2YZ4bileşiğinde Y' nin değerliği nedir? ( 11X, 8Z)

Örnek 3 :XO3-  bileşiğinde X elementinin değerliğini bulunuz?

addfunduszeue.info

tagİyon Yüküyükseltgenme basamağıanyonkatyonkimya ders notukonu özetiçalışma notlarıözetlerders anlatımeğitimöğretim kaynakları

Benzer Kimya Ders Notları

İyon Yükü Ve Yükseltgenme Basamağı Hakkında Yorum Yazın

İyon Yükü Ve Yükseltgenme Basamağı Hakkında Yazılan Yorumlar

Güle Cevap 2 tarafdan da kararlı olabiliyor ondan, +2 aldığında kararlı olur veya +1 aldığında (bağlandığı elemente bağlı)

gül neden bi element hem artı 2 hemde artı1 değerlik alıyorki

furkan sağolun

Sanane Efsane olmus

Alperen Mükemmel gerçekten elinize sağlık saatlerce. Bunu aradım çok güzel olmuş

Ogün BOZ OH- iyonu hidroksit iyonudur hidroksil değil. OH- (hidroksit) iyondur Hidroksil radikaldir

ÖĞRENCİ TEŞEKKÜRLER HOCAM 65 ALACAĞIM YAZILIDAN 32 ALDIM TEŞEKKÜRLER HOCAM

MEHMET SEVMEZ Tesekkurler . Elinize saglik beyler cok isime yaradi

muhmammed bakır Çalışmamda fayda sağladı teşekkürler

M Ayberk B Güzel olmuş emeğinize sağlık

sdnz teşekkürler çok işime yaradı

Ömer Mükemmel olmuş sağolasın

İlker can İşimi gördü teşekkürler.

derya çok iyi geldi sağolsun

sıla buse saltık bayıldım

yağmur İdare eder

Oguzcan ekici Super

irfan çook saolun

Gakko dayı Cok hos olmus

Mehmet Emin doblan Perfect,wonnderfull

Mustafa yol Harika olmuş

Melike01 Sinavda cok isime yaricak tesekkurler

Ecem yıldızhan Gerçekten çok güzel bir site

Batuhan Teşekkürler

ayse Çok saolun sayenizde perfonmanstan aldim

İsimsiz üye Teşekkürler yararlı bir konu olmuş

Yazılan 29 yorum görüntüleniyor

İyon Yükü Ve Yükseltgenme Basamağı Ders Notu

Yükseltgenme - İndirgenme (Redoks) Tepkimeleri

If you're seeing this message, it means we're having trouble loading external resources on our website.

Bağlandığınız bilgisayar bir web filtresi kullanıyorsa, *funduszeue.info ve *funduszeue.info adreslerinin engellerini kaldırmayı unutmayın.

İndirgenme - Yükseltgenme tepkimeleri nedir?

İndirgenme-yükseltgenme ya da redoks tepkimesi, kimyasal türler (tepkimeye giren atomlar, iyonlar ya da moleküller) arasında elektron alışverişi gerçekleşen tepkimelerdir. Redoks tepkimeleri her yerdedir: yakıtların yanması, metallerin aşınması hatta fotosentez ve hücresel solunum süreçleri de indirgenme ve yükseltgenme tepkimelerini içerir. Aşağıda bu tepkimelerin bazı yaygın örneklerini görebilirsiniz.
CHX4​(g)+2OX2​(g)→COX2​(g)+2HX2​O(g)(metanın yanması)
2Cu(s)+OX2​(g)→2CuO(s)(bakırın yu¨kseltgenmesi)
6COX2​(g)+6HX2​O(l)→CX6​HX12​OX6​(s)+6OX2​(g)(fotosentez)
Bir redoks tepkimesi sırasında, bazı türler yükseltgenir ya da elektron kaybederken, bazı türler de indirgenir ya da elektron kazanır. Örnek olarak, oksijen ve demir arasında gerçekleşen ve pas oluşumu ile sonuçlanan şu tepkimeyi ele alalım:
4Fe(s)+3OX2​(g)→2FeX2​OX3​(s)(demirin paslanması)
Bu tepkimede, nötr Fe, elektron kaybederek, FeX3+ iyonunu, nötr OX2​ ise elektron kazanarak OX2− iyonu oluşturur. Başka bir deyişle, demir yükseltgenmiş, oksijen ise indirgenmiştir. Daha da önemlisi, yükseltgenme ve indirgenme yalnızca metal ve ametaller arasında gerçekleşmez. Elektronlar, yukarıdaki fotosentez ve yanma tepkimelerinde de olduğu gibi, ametaller arasında da hareket edebilir.
Bir tepkimenin, redoks tepkimesi olup olmadığına nasıl karar verebiliriz? Bazı durumlarda yalnızca tepkimeyi incelemek yeterli olacaktır. Örneğin, serbest elementler olan Fe ve OX2​'dan, FeX3+ ve OX2− iyonlarının elde edildiğini görmek, demirin paslanma tepkimesinin, bir redoks tepkimesi olduğuna karar vermek için yeterlidir. Ancak özellikle de ametaller arasında gerçekleşen tepkimelerde, bu, bu kadar bariz olmayabilir.
Çok bariz olmayan redoks tepkimelerini belirlemek için, kimyacılar, tepkime öncesi ve sonrasındaki elektronların izini süren, yükseltgenme basamakları kavramını geliştirmişlerdir. Bir atomun yükseltgenme basamağı (ya da yükseltgenme sayısı), atomda bulunan tüm bağların iyonik bağ olduğunu varsaydığımızda, atomun sahip olacağı yüktür. Tepkimeye giren atomların yükseltgenme basamakları, aşağıdaki kurallara göre saptanabilir:
  1. Serbest bir elementin atomunun yükseltgenme basamağı 00'dır. Örneğin, ClX2​ molekülündeki her Cl atomunun yükseltgenme basamağı 00'dır. Aynı durum, HX2​ molekülündeki her H atomu, SX8​ molekülündeki her S atomu ve daha bir çok örnek için de geçerlidir.
  2. Tek atomlu bir iyonun yükseltgenme basamağı, taşıdığı yüke eşittir. Örneğin, CuX2+'nin yükseltgenme basamağı +2plus, 2, BrX−'nin ise −1minus, 1'dir.
  3. Başka elementlerle birleştiklerinde, alkali metallerin (Grup 1A1, start text, A, end text) yükseltgenme basamağı her zaman +1plus, 1, toprak alkali metallerin (Grup 2A2, start text, A, end text) ise, +2plus, 2'dir.
  4. Florun yükseltgenme basamağı, tüm bileşiklerinde −1minus, 1'dir.
  5. Hidrojenin yükseltgenme basamağı, çoğu bileşiğinde +1plus, 1'dir. Bu durumun en büyük istisnası, NaH ya da LiAlHX4​ örneklerinde de olduğu gibi, hidrojenin metallerle bir araya gelmesidir. Hidrojenin yükseltgenme basamağı bu durumlarda −1minus, 1 olur.
  6. Oksijenin yükseltgenme basamağı, çoğu bileşiğinde −2minus, 2'dir. Bu durumun en büyük istisnası, oksijenin yükseltgenme basamağının −1minus, 1 olduğu peroksitlerdir (OX2​X2− içeren bileşikler). Yagın peroksitlere örnek olarak HX2​OX2​ ve NaX2​OX2​'yi verebiliriz.
  7. Diğer halojenlerin (Cl, Br ve I) bileşiklerindeki yükseltgenme basamakları, eğer oksijen veya flor ile bir araya gelmiyorlarsa, −1minus, 1'dir. Örneğin, O'nun yükseltgenme basamağı −2minus, 2 ve iyonun genel yükü −1minus, 1 olduğu için, ClOX4​X− iyonundaki Cl'nin yükseltgenme basamağı +7plus, 7'dir.
  8. Nötr bir bileşikteki tüm atomların yükseltgenme basamaklarının toplamı sıfırken, çok atomlu bir iyondaki tüm atomların yükseltgenme basamaklarının toplamı, iyonun yüküne eşit olur. Çok atomlu NOX3​X− iyonunu ele alalım. İyondaki her O atomunun yükseltgenme basamağı −2minus, 2'dir (toplam, −2×3=−6minus, 2, times, 3, equals, minus, 6 olacak şekilde). İyonun yükü −1minus, 1 olduğu için, N atomunun yükseltgenme basamağının +5plus, 5 olması gerekir.
Yükseltgenme basamakları yazılırken, +plus ve −minus işaretlerinin, rakamdan önce yazıldığına dikkatinizi çekmek isteriz. Bu işaretlerin rakamdan sonra yazıldığı, iyonlar için kullandığımız yazımın zıttıdır. Yükseltgenme basamaklarını belirleyeceğimiz bazı örneklere göz atmak ister misiniz?

Örnek 1: Yükseltgenme basamaklarının belirlenmesi

(a) SFX6​, (b) HX3​POX4​ ve (c) IOX3​X−'de bulunan her bir atomun yükseltgenme basamaklarını belirleyin.
Her bir bileşikteki her bir atomun yükseltgenme basamaklarını belirlemek için, yukarıda sıraladığımız kuralların üzerinden geçelim.
(a)F'nin yükseltgenme basamağının −1minus, 1 olduğunu biliyoruz (kural 4). Altı F atomunun yükseltgenme basamaklarının toplamı −6minus, 6 ve SFX6​ nötr bir bileşik olduğundan, S'nin yükseltgenme basamağı da +6plus, 6 olmalıdır:
​SF6​+6−1​
(b)H'nin yükseltgenme basamağının +1plus, 1 (kural 5) ve O'nun yükseltgenme basamağının da −2minus, 2 olduğunu biliyoruz (kural 6). Bu basamakların toplamı 3(+1)+4(−2)=−53, left parenthesis, plus, 1, right parenthesis, plus, 4, left parenthesis, minus, 2, right parenthesis, equals, minus, 5 olarak ifade edilir. Since HX3​POX4​'ün yükü olmadığı için, P'nin yükseltgenme basamağı da +5plus, 5 olmalıdır:
​H3​PO4​+1+5−2​
(c)O'nun yükseltgenme basamağı −2minus, 2 olduğuna göre (kural 6), üç O atomunun yükseltgenme basamaklarının toplamı −6minus, 6 olmalıdır. IOX3​X−'nin net yükü −1minus, 1 olduğu için de, I'nın yükseltgenme basamağı +5plus, 5 olmalıdır:
​IO3−​+5−2​
Kavram kontrolü: COX3​X2−'deki karbon atomunun yükseltgenme basamağı nedir?

Redoks tepkimelerini nasıl tanırız?

Yükseltgenme basamakları, redoks tepkimelerini belirlemek amacıyla nasıl kullanılır? Bunun için isterseniz, demir ve oksijen arasındaki tepkimeye, denklemdeki her bir atomun yükseltgenme basamaklarını belirleyerek bir kere daha göz atalım:
​4Fe(s)+3OX2​(g)→2FeX2​OX3​(s)00+3−2​
Bu tepkimede yükseltgendiğini bildiğimiz demirin yükseltgenme basamağının 00'dan +3plus, 3'e nasıl değiştiğini gördünüz mü? Benzer bir şekilde, indirgendiğini bildiğimiz oksijenin yükseltgenme basamağı da 00'dan −2minus, 2'ye değişti. Bunun sonucu olarak, yükseltgenme sırasında yükseltgenme basamağının artacağı, indirgenme sırasında ise düşeceğini söylemek mümkündür.
O halde, yükseltgenme basamaklarının tepkime sırasında nasıl değiştiklerini inceleyerek redoks tepkimelerini tanıyabiliriz. İsterseniz sıradaki örnekle bunu biraz daha pekiştirelim.

Örnek 2: Yükseltgenme ve indirgenmeyi tayin etmek için yükseltgenme basamaklarının kullanımı

Aşağıdaki tepkimeyi ele alalım:
4NHX3​(g)+5OX

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası