amortisör nasıl yapılır / Amortisör Değişimi Nedir ve Nasıl Yapılıyor? - funduszeue.info

Amortisör Nasıl Yapılır

amortisör nasıl yapılır

kaynağı değiştir]

Amortisör sertleştirme nasıl yapılır?

Amortisörler, araç süspansiyon sistemlerinde yaylarla birlikte kullanılarak yoldan tekerleklere gelen sarsıntı ve titreşimlerin aracın şasisine iletilmeden emilmesini sağlarlar. Burada amortisörlerin rolü yaylardan daha değişik bir karakter gösterir. Bu sistemlerde yay tarafından depolanan enerji, salınımlar halinde şasiye iletilmeden amortisörler tarafından emilir. İşte bu prensibe dayanarak yaylar; yolun düzgünsüzlüklerinden dolayı meydana gelen darbe ve salınımları, araç gövdesine iletmeyerek depolarlar. Amortisörler ise hareket yönüne ters doğrultuda gösterdikleri direnç ile gerek ilk anda tekerlekten gelen enerjiyi ve gerekse yayda depolanan enerjiyi yutarak ısıya çevirirler. Böylece sarsıntıları yok ederler. Amortisörler, sadece aracın konforu için gerekli elemanlar değillerdir. Aynı zamanda tekerleklerin yolu iyi kavramaları gibi önemli bir fonksiyonu da yerine getirirler. Amortisörler aracın viraj dinamiğini etkileyen önemli bir süspansiyon yapı parçasıdır. Tekerleklerin yere iyi basmalarını ve zıplamamalarını sağlayarak hem çekişi artırır, hem de fren yapıldığında duruş mesafesini kısaltır. Amortisörler kuru ve akışkan esaslı (sıvılı, gazlı) tipler olmak üzere iki ana bölüme ayrılırlar. Sizin aracınızda gazlı tip amortisör kullanılmaktadır.
Amortisörlerin modifiye amaçlı değişik sertleştirme yöntemleri vardır. Sorunuzda belirttiğiniz % 25, % 50, % 75 ve % olarak amortisör sertlikleri değişik yöntemlerle sağlanabilmektedir. Sertleştirme işlemini ustalar kendi el becerileri ile atölye imkanları ölçüsünde yapmaktadırlar. Süspansiyonun spor karakterini arttırmak için amortisör sertleştirmenin yanında yay kestirme ya da spor yay kullanma metotları da uygulanabilir. Bu yöntemle yayın tepki karakteristiği değiştirilmektedir. Yayların kestirme metodu önemli bir unsurdur.
Gelelim meselenin özüne. Öncelikle aracın size sunulan orijinal hali aracın en ideal halidir. Bu ideal hal aracın tasarımında gözetilen; konfor, çevre, ekonomiklik, kalite, aktif emniyet, dizayn ve pasif emniyet gibi faktörlerle sağlanır. Sizin yapacak olduğunuz bir değişiklik özelde bir iki genelde bu faktörlerin tamamını etkileyebilir. Modifiyelerde tüm bu parametrelerin göz önüne alınması imkansız derecede zordur. Bundan dolayı böyle bir sertleştirme işlemini tavsiye etmem. Ancak ilada süspansiyonu daha spor yapmak istiyorum derseniz bu durumda daha sert (spor) yay kullanmanız ya da yaydan yarım bakla kestirme yaklaşımını benimsemeniz. Amortisör sertleştirme olayını aracınız için düşünmeyin derim.

Konu İle İlgili Tanımlar:
Amortisör: Amortisör, taşıtlarda çalışma sırasında meydana gelen sarsıntı ve titreşimlerin şiddetini ve etkisini azaltmak için kullanılan elemanlar.
Gazlı amortisörler: Gazlı amortisörler temelde hidrolik amortisörlerle benzer prensipte çalışırlar. Piston yağ doldurulmuş tüpün içinde ileri geri hareket eder. Fakat en altta küçük bir haznede yüksek basınçlı (yaklaşık 25 bar) nitrojen gazı bulunur. Gezer bir piston, bu gaz ile yağ kısmını birbirinden ayırır ve karışmalarını önler. Gazlı amortisörlerde; gaz tarafından yağa yapılan sürekli basınç piston valflerinin sessiz çalışmasını ve yağın köpüklenmesini engeller. Buradaki gaz haznesi, hidrolik amortisörlerdeki rezerve borusunun görevini üstlenmiştir. Yani milin yağ içerisindeki değişen hacmini telafi ederek amortisörün verimini artırır.
MacPherson süspansiyon sistemi: MacPherson süspansiyon sistemi, özellikle performans amaçlı otomobillerde kullanılan bir süspansiyon sistemi. MacPherson süspansiyonun başlıca avantajları sadeliği ve kompakt boyutlarıdır. Bağımsız tekerlekler sayesinde tüm lastik hareketlerinin daha hassas kontrolüne imkan vererek darbeleri ve titreşimleri emer ve konforu artırır.

Amortisör değişimi nedir ve nasıl yapılıyor? Ömrü ne kadardır? Gibi tüm merak edilen soruların cevaplarını bu yazımızda açıkladık. Okumaya devam edin..

Aracın süspansiyon sisteminin en önemli parçası olan amortisörler, aracın ağırlığını taşıyan yaylardaki salınma ve sarsıntıyı azaltarak rahat ve güvenli bir sürüş  yapmanızı sağlıyorlar. Düz ve bakımlı bir yolda pek fark etmeyeceğiniz ama engebe ve çukurların olduğu bozuk yollarda, yayların fazlaca hareket etmesinden, fazla salınmasından ve en bilinen tabiriyle yaylanmasından kaynaklı oluşan durum güvenli bir sürüşü tehdit eder. Sağlıklı ve güvenli bir sürüş için amortisörlerin bakımı ve değişimi gerekli görüldüğü zaman mutlaka yapılmalıdır.

Amortisör Değişimi Ne Zaman Yapılmalıdır?

Amortisör Değişimi Ne Zaman Yapılmalıdır?Aracın yol tutuşu, fren sırasında aracın dengesinin sabitlenmesi, sürüş konforu ve farklı yol tiplerindeki performansını doğrudan etkileyen amortisörün düzenli kontrol edilmesi ve olası değişiminin mutlaka yapılması önemlidir.

Yetkili ve uzman servisler periyodik bakımlarda, her kilometre aralığında amortisörleri kontrol etmekle yükümlüdür. Kontrolü yapılan amortisörlerdeki olası sorunların acilen giderilmesi veya sorun giderilebilecek gibi değilse amortisörün yenisiyle değiştirilmesi bir zorunluluktur. Daha güvenli olması açısından her bakımında amortisörleri kontrol ettirmenizi öneririz.

Amortisör Ömrü Ne Kadardır?Amortisör Ömrü Ne Kadardır?

Bu sorunun cevabı aracınızı kullandığınız koşullara göre değişir. Herhangi bir yan sorun oluşmadığı müddetçe amortisör 60 – 70 bin kilometrede bir değiştirilir. Aracı engebeli ve bozuk yollarda sık kullanıyorsanız bu süre azalırken, düz ve bakımlı yollarda ve nispeten daha az kullanıyorsanız süre aksine uzayacaktır.

Amortisör Değişimi Nasıl Yapılır?

Amortisör, uzman ve yetkili servislerde değişimi yapılabilen bir süspansiyon bileşenidir. Yani &#;garajımda kendim yapabilir miyim&#; diye hiç düşünmeyin! Yapabileceğinize olan inancınız tam olsa bile hayatınızı riske atmamanızı öneririz.

Amortisörlerin Değişmezse Ne Gibi Sorunlar Ortaya Çıkar?

Amortisörlerin Değişmezse Ne Gibi Sorunlar Ortaya Çıkar?

Dediğimiz gibi aracın sarsılmasın önleyen bileşen olduğu için değiştirilmediği takdirde ciddi ve maddi açıdan büyük sorunlar ortaya çıkarabilir. Bozuk amortisörün neden olabileceklerini şöyle özetleyebiliriz:

 

 

  1. Özellikle karlı ve buzlanmanın olduğu yollarda aracın hakimiyeti kaybolur,
  2. Sürücü, direksiyon hakimiyetini sağlama konusunda epeyce zorlanır.
  3. Virajlarda yol tutuş performansı ile lastik ve yol arasındaki temas kaybı ortaya çıkar.
  4. Çekiş gücü azalır, yol tutuşu kaybolur.
  5. Fren mesafesi uzar.
  6. Sollama yapılırken yandan gelen rüzgarda aracın ciddi şekilde savrulduğu görülür.
  7. Aşınan ve görevini doğru şekilde yapamayan amortisörün yarattığı sarsıntıyla far ayarlarının bozulacağını ve gece yolculuğu sırasında karşıdan gelen sürücünün görüşünü etkileyerek kötü sonuçlara yol açabileceğini de belirtmememiz gerekir.
  8. Aracın lastiklerinin  farklı yerlerden ve düzensiz olarak aşınmasına da yol açar.

İkinci El Otomobil İlanları

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası