atak haftaları / bebeklerin atak haftaları - MobiBaby

Atak Haftaları

atak haftaları

Bebek Büyüme Atakları Hakkında Bilmeniz Gerekenler

bebek büyütme atakları

Miniklerin fiziksel, sosyal, duygusal ve bilişsel gelişimlerini takip etmek, ebeveynler için son derece önemli bir görevdir. Hâl böyle olunca bebeklerin büyüme sürecinde hâlindeki ve hareketlerindeki en küçük değişimler bile ebeveynleri endişelendirebilir. Ancak bebeklerde büyüme atakları, miniklerin gelişim sürecinin vazgeçilmez bir parçasıdır. Dolayısıyla en değerlinizin yeni doğan döneminden ikinci yaşına kadar yaşayacağı bu değişim serüveninde onun için tek yapmanız gereken sevgi, şefkat ve sabır ile desteğinizi hissettirmek!

Büyüme Atağı Nedir?

Bebekler, anne karnından itibaren önemli gelişim süreçleri geçirirler. Minikler, bu dönemlerde çeşitli evrelerden geçerken aynı zamanda bazı değişimler de yaşar. Ebeveynler, minik yavrularında görmeye alışkın olmadıkları yeni davranışlarla ve huylarla karşılaştıkları için böyle durumlarda bebekleri için endişelenmeleri oldukça normaldir. En kıymetlinizin gelişimi normal bir şekilde ilerlerken beklenmedik davranışlar sergilemeye başlayabilir. Bu alışılmışın dışındaki davranışlar, yavrunuzun büyüme atağı geçiriyor olduğunun bir göstergesi olabilir. 

Bebeklerde hem zihinsel hem bedensel olarak görülen değişim süreçleri büyüme ataklarıdır. Çoğu bebek bu dönemlerde sürekli ağlayabilir, saatlerce uyuyabilir ya da ebeveynleri ile daha fazla temas kurmayı isteyebilir. Böyle zamanlarda ebeveynlere düşen görev, çocuklarının isteklerine sabırla yanıt vermek ve uygun yaklaşımı bulmaktır. Atak süreçleri, tıpkı bebeklerde diş çıkarma dönemi gibi büyümenin bir parçasıdır ve her minik için farklı gelişebilir. Dolayısıyla bebeklerde büyüme ataklarının hem bebekler hem de ebeveynler için son derece mühim değişimler olduğunu söyleyebiliriz. 

Bebeklerde kişilik özelliklerini şekillendiren pek çok etken vardır. Yavrunuz dünyaya gözlerini açtığı ilk günden itibaren mizaç ya da tabiat olarak adlandırabileceğimiz davranış eğilimlerini gözlemlemeniz mümkündür. Bu noktada bebeklerde büyüme atakları süresince sıklıkla rastlanan davranışların yavrunuzun kişiliğini yansıtan özellikler değil dönemsel durumlar olduğunu unutmamalısınız

Büyüme Atağı Belirtileri Nelerdir?

Her miniğin gelişim sürecinde muhakkak yaşadığı büyüme atağının belirtileri, ebeveynler tarafından kolaylıkla fark edilebilir. Ağlama nöbetleri, huzursuzluk ve anne babaya yakın olma isteği bebeklerde büyüme atakları belirtilerinin başında gelir. Ayrıca bu dönemlerde bebeğiniz uykuya dalmakta zorlanabilir, geceleri daha sık uyanabilir. Birbirinden konforlu çocuk pijama takımları ile bebeğinizin gelişim süreci için son derece önemli olan bu dönemde daha rahat ve mutlu hissetmesini sağlayabilirsiniz. 

Büyüme atak dönemleri boyunca miniklerin iştahında dikkat çekici bir artış ya da azalma gözlemlenebilir. Miniklerin yaşadıkları bu duygusal değişimler atak dönemleri bitince sona erer. Üstelik bebekler tamamladığı her atak haftasında yeni beceriler edinmiş olurlar. Bunun için yavrunuzun fiziksel ve zihinsel gelişimleri de büyüme atağı belirtileri olarak kabul edilebilir.

Bebeklerde Büyüme Atakları Ne Zaman Olur?

Bebeklerde büyüme atağı haftaları her minik için farklı şekilde gelişebilir. Bebeklerde büyüme atakları genellikle 5. ve 6. haftalarda gözlemlenir. Yavrunuzun bu süreci diğer bebeklere göre daha erken ya da geç yaşaması da mümkündür. Minikler, 3 ila 6. haftadan itibaren başlayan bebek büyüme ataklarını toplamda 10 kez geçirir. Çocuğunuz 2 yaşına geldiğinde bu dönemi tamamlamış olur. 

Büyüme Atakları Kaç Gün Sürer?

Bebeklerde büyüme atak haftaları ebeveynler için de zorlu bir süreç olabilir. Elbette yavrunuza göstereceğiniz ilgi ve sevgi ile üstesinden gelemeyeceğiniz hiçbir zorluk yok! Minikleri bekleyen atakların şiddetleri ve süreleri birbirinden farklıdır. Kimi ataklar birkaç günde geçirilebilirken kimileri ise haftalar sürebilir. Üstelik her bebeğin gelişim takvimi birbirinden ayrı olduğu için atak dönemlerinin de farklı olması normaldir. 

Atak Haftası Nasıl Hesaplanır?

Pek çok ebeveynin atak dönemlerinde çocuklarını desteklemek ve keyifli hissetmelerini sağlamak istemesi gayet doğaldır. Hâl böyle olunca bebeklerde büyüme ataklarının hangi zamanlarda olduğunu önceden bilmek isteyebilirsiniz. Bebeğinizi gözlemleyerek özel belirtileri saptamanız daha kolay olacaktır. Büyüme atağı hesaplamak için tek yapmanız gereken bebeğinizin doğum tarihinden itibaren geçirdiği haftalık periyotları saymak! Böylelikle atak haftaları gelmeden önce hazırlıklar yapabilir, minik yavrunuzun bu süreci daha kolay bir şekilde atlatmasına yardımcı olabilirsiniz. 

bebek büyüme atakları

Harika Haftalar: Bebeklerde Büyüme Atak Dönemleri

“Harika haftalar” kavramını keşfeden araştırmacılardan Dr. Frans Plooji, bebeklerde atak dönemlerini yağmurdan sonra güneş açmasına benzetir. Minikler, atak süreleri boyunca huzursuz ve keyifsiz hissedebilir. Bu durum, gözyaşları ile geçen yağmurlu günlere işaret eder. Atak haftası sona erdiğinde mutlu ve güneşli günler geri gelir. Üstelik en kıymetliniz yeni beceriler edindiği için bu dönemler sizin için de son derece keyifli olacaktır. Bebeğinizi bekleyen değişimlerin yaşanacağı harika haftaları şu şekilde sıralayabiliriz: 

5. Hafta Büyüme Atağı: Duyular Dünyası

Bebeklerin duyuları anne karnında iken gelişmeye başlar. Mesela minikler anne karnındayken sesleri duyabilir ya da rahimden gelen ışığı algılayabilir. Bebekler doğumdan sonra önceki yaşamlarına kıyasla çok fazla uyaranla karşı karşıya kalır. Tenine değen giysiler, gözüne gelen ışıklar ya da işittiği sesler miniklerin alışkın olmadığı uyaranlardır. Bebeğiniz 5. hafta büyüme atağının ardından dışarıdan gelen uyaranları yani aynı zamanda kendi duyularını da anlamlandırmaya başlar. Yavrunuz ilk atak dönemi sonunda şu becerileri edinir: 

  • Minikler bu atak haftası sona erdiğinde yüzleri daha iyi tanımaya başlar. Bu durum, bebeğiniz tanıdık bir sima gördüğünde yüzünde güller açmasını sağlar. 
  • Bebeğinizin etrafındaki sesleri daha dikkatli dinlediğini fark edebilirsiniz. Duyduğu tüm sesler onun için yepyeni bir deneyim anlamına gelir. 
  • Yavrunuzun etrafa meraklı gözlerle baktığını gözlemleyebilirsiniz. Artık çevresindeki hareketlere daha çok ilgi duyacak ve her ayrıntıyı takip etmeye çalışacaktır. 

Bu tür ataklar, bebeklerde sıçrama dönemi olarak da bilinir. Yavrunuzu duyularını etkileyen ve huzursuzluğa sebep olan uyaranlardan uzak tutarak atak sürecini daha rahat atlatmasını sağlayabilirsiniz. Bebeklerde büyüme atakları, yaklaşık 1 hafta sürebilir. Pek çok bebek bu süreci şiddetli ağlama nöbetleri ile geçirebilir. 

funduszeue.info Büyüme Atağı: Oluşumlar Dünyası

Sekiz haftalık bebekleri, çevrelerine karşı büyük bir merak duyacakları bir dönem bekler. Artık etraflarındaki eşyalarınçizgilerini, dokularını ve renklerini fark etmeye başlayan minikler, bu dönemde ebeveyne daha çok bağlı olabilir, sık sık ağlayabilir. Minikler kendilerini zorlayan bu hafta bitene kadar güvende hissetmek istediği için uzun süre süt emmeye ya da ebeveyn kucağında kalmaya yönelir. 2. ay büyüme atağını tamamlayan bebeğinizde şu gelişimleri gözlemleyebilirsiniz: 

  • Bebeğiniz ellerini ve kollarını daha bilinçli şekilde hareket ettirmeye başlar. Bunun yanı sıra reflekse dayalı hareketlerde azalma gözlemlenebilir. 
  • Minik afacanlar bu süreçte etraflarındaki cisimlerin renklerini ve çizgilerini daha dikkatli biçimde incelemeye başlarlar.
  • Nesneleri elleriyle ve kollarıyla itebilirler.
  • Duydukları sesler daha çok dikkatlerini çekmeye başlar. 
  • Işık ve gölge oyunları miniklere oldukça ilginç gelir. 
  • Bir ses duydukları zaman nereden geldiğini anlamak için etraflarını inceleyebilir, başlarını çevirebilirler. 

Miniklerin ikinci büyüme atağı yaklaşık 2 hafta sürebilir. Süreç sonlandığında ise yaklaşık 2 haftalık bir sakinlik dönemi yaşanır. Bebek uykusu isimli yazımızdan evladınızın büyüyüp yeni beceriler edindiği bu süreçte nasıl huzurlu bir şekilde dinlenmesine yardımcı olabileceğinizi öğrenebilirsiniz. 

Hafta Büyüme Atağı Yumuşak Geçişler Dünyası

  1. hafta büyüme atağı ile minik yavrunuz yeni bir gelişim dönemine girer. İkinci atak döneminin ardından sakin ve neşeli birkaç hafta geçiren bebeklerde herhangi bir sebep olmadığı hâlde ağlama ve huzursuzluk gözlemlenebilir. 3 aylık bebek büyüme atağı sona erdiğinde çocuğunuzun şu becerileri edindiğini gözlemleyebilirsiniz: 
  • Atak haftası sona ererken minikler kollarını daha rahat şekilde hareket ettirebilirler.
  • İkinci atak haftasında azalmaya başlayan reflekse dayalı hareketler değişmeye başlar. Bebeğiniz artık oyuncaklarına uzanmak için kollarını uzatabilir. 
  • Miniklerin anne kucağına alınırken ya da kendilerini biberon ile besleyen kişilere yaklaştığında heyecan duymaya başladığı görülebilir. 
  • Sesleri ve görüntüleri çok daha iyi şekilde takip etmeye başlarlar.
  • Bebekler bu atak döneminin ardından insanlarla daha bilinçli bir şekilde etkileşime geçebilir, daha çok gülümseyebilirler. 

Bebeklerde 3. büyüme atağı, yaklaşık 1 hafta boyunca devam edebilir. Bebeğinizle sıradaki atak dönemine kadar sakin ve sorunsuz haftalar geçirebilirsiniz. Miniklerin daha kontrollü hareket etmeyi öğrendiği bu süreçte onların yeni beceriler edinmesini desteklemeye özen göstermelisiniz. 

Hafta Büyüme Atağı: Olaylar Dünyası

Minikler, 19 haftalık olduklarında sebep-sonuç ilişkisini anlamaya başlarlar. Örneğin zıplayan birinin aynı şekilde ineceğini ya da bir eşya düştüğünde yere çarpacağını anlayabilirler. hafta büyüme atağı, dördüncü sıçrama dönemi olarak da bilinir. Bu süreçte minikler gece daha sık uyanıp yeniden uykuya dalmakta güçlük çekebilir.

Bebeğiniz büyüme atağı döneminde yabancılara karşı utangaç davranabilir. Bebeklerde büyüme atakları süresince, minikler dikkatlerin hep üzerlerinde olmasını istedikleri için gün içerisinde sık sık huzursuz hissedebilirler. 19 haftalık bebeklerde büyüme atağı sonrası şu gelişmeler gözlemlenebilir:

  • Bebeğiniz daha çok ses çıkarmaya başlayabilir. 
  • Kendi ismini duyduğunda dönüp bakar. 
  • Bu aşamada çocukların nesneleri kavrama kabiliyetinde ciddi bir artış gözlemlenebilir.
  • Beş duyu organı ile çevresinde olan biteni anlamlandırma becerileri gelişir. 

Dördüncü atak dönemi, diğerlerine göre daha uzun sürebilir. Bu süre, yavrunuz yaklaşık 18 haftalıkken başlayarak haftaya kadar uzaması mümkündür. 20 ila hafta büyüme atağı olmadan geçirebileceğiniz keyifli haftalardır. 

Hafta Büyüme Atağı: İlişkiler Dünyası

Miniklerin hafta büyüme atağı sonucunda kazandığı en önemli becerinin nesneler arasındaki mesafeyi anlama olduğunu söyleyebiliriz. Eşyalar arasındaki mesafeyi fark edebildikleri için uzanma hareketini daha sık yaptıkları gözlemlenebilir. 6 aylık bebek büyüme atağını tamamladığında şu değişimler gözlemlenebilir: 

  • Bebeğiniz nesnelerin konumlarını daha iyi kavrayabilir. Bu durum, onun yeni keşiflere ilgi duymasını sağlar.
  • Kendilerini yukarı doğru kaldırmaya çalışabilirler. 
  • Henüz önceki atak haftasında başlamadıysa beşinci atak döneminde eşyaları fırlatabilirler. 
  1. atak dönemi, yaklaşık 1 hafta sürer. 28 ve hafta, büyüme atağı olmadan huzurlu günler geçirebilirsiniz. Bu süre zarfında minikler mesafe kavramını öğrendiği için ebeveynlerinin kendilerinin uzaklaştığını gördüklerinde daha çok ağlayabilirler. 

Hafta Büyüme Atağı: Kategoriler Dünyası

Minikler yaklaşık 36 haftalıkken başlayan 6. büyüme atağında miniklerin merak duyguları giderek daha da artar. Artık nesneleri kategorilere ayırabilir, eşyaların işlevlerini kavramaya başlayabilirler. 9 aylık bebek büyüme atağı, altıncı sıçrama haftası olarak da bilinir. Bu süre zarfında diğer atak dönemlerinde olduğu gibi bebeğiniz sık sık ağlayabilir, size daha yakın olmak isteyebilir. 

37 haftalık bebekler, duyu organlarını daha aktif kullanmaya başlarlar. Üstelik kategori kavramını da keşfettikleri için etraflarında gördükleri her nesne ilgilerini çekmeyi başarır. Hâliyle etraflarında gördükleri nesnelere dokunmak, keşfetmek ve hatta tatmak istediklerini gözlemleyebilirsiniz. 6. büyüme atağı genellikle 36 haftalıkken başlar, haftada sona erer. 

Hafta Büyüme Atağı: Zincirleme Olaylar Dünyası

Bebekler 1 yaşına yaklaştıklarında yepyeni bir gelişim sürecine girerler. 7. büyüme atağı olarak da bilinen bu dönemde minikler, etraflarında olan olayların belirli bir sırayla gerçekleştiğini ve bir düzen içerisinde olduğunu fark etmeye başlarlar. hafta büyüme atağı başlar, 44 haftalıkken zirve noktaya ulaşır. Minikler 47 haftalık olduğunda atak dönemini tamamlamış olurlar. Bebeklerde büyüme atakları sona erdiğinde edindikleri yeni kabiliyetler şunlardır:

  • Olayların bir sıralama ile geliştiğini anlayabilirler.
  • Küpleri renklerine ve şekillerine göre yerleştirebilirler. 
  • Beslenirken kendi başlarına çatal ve kaşık kullanmak isteyebilirler. 
  • Uzun süredir oynamadıkları oyuncakları yeniden favorileri hâline gelebilir. Oyuncakların farklı kullanım şekillerini keşfetmenin bebeğiniz için oldukça keyifli bir aktivite olduğunu gözlemleyebilirsiniz. 

Büyüme atağı haftaları ebeveynlerin yardımıyla minikler için keşiflerle dolu keyifli serüvenlere dönüşebilir. Olayların zincirleme geliştiğini öğrenen çocuklara bu farkındalıklarını geliştirmelerine yardımcı olabilecek aktiviteler sunabilirsiniz. 12 aylık bebek gelişimi isimli yazımızda 1. yaşına yaklaşan bebeğinizin gelişimine nasıl katkı sağlayabileceğiniz hakkında fikir edinebilirsiniz. 

Hafta Büyüme Atağı: Programlar Dünyası

Bir yaşına gelen bebekler artık pek çok hareketi kendi başlarına yapabilirler. Emekleme döneminden, etrafa tutunarak yürüme aşamasına geçmeleri de mümkün. hafta büyüme atağı, 8. sıçrama dönemi olarak da bilinir. Minik yavrunuz bu süre zarfında yemeğini kendi başına yemek isteyebilir. Bebekler, bir önceki atak döneminde olayların bir sıra hâlinde geliştiğini öğrenir. 1 yaş büyüme atağında ise olayların sonuçları olduğunu kavramaya başlarlar. Örneğin anahtar çevrildiğinde kapının açılacağını ya da kilitleneceğini öğrenmiş olurlar. 

Olayları bir bütün hâlinde anlamaya başlayan bebekler, dış dünyayı daha sistematik bir şekilde kavrayabilirler. Ebeveynler, bebeklerde büyüme atağını atlatmalarına destek olmanın  yanı sıra zihinsel gelişimlerine de yardımcı olmak adına birlikte çocuklarıyla çeşitli aktiviteler yapabilir. 8. atak dönemi, yaklaşık 4 hafta sürebilir. 

Hafta Büyüme Atağı: İlkeler Dünyası

Minikler, zihinsel ve fiziksel gelişimlerinin önemli bir parçası olan 9. büyüme atağı dönemine yaklaşık 64 haftalıkken girerler. Bu süre zarfında neden-sonuç ilişkisini iyice kavramaya başlayan bebekler, farklı davranışlar deneyerek sonuçlarını gözlemlerler. Bebeklerin ilkeler dünyasını keşfetmeye başladıkları 1 yaş sonrası büyüme ataklarının ardından şu davranışları sergiledikleri gözlemlenebilir: 

  • Minikler bu süreçte çevrelerindeki kişilerin davranışlarını ve duygularını taklit edebilirler.
  • Kendi tercihlerini daha belirgin şekilde ifade etmeye başlayan bebekler, evet ve hayır kelimelerini kullanabilirler. 
  • Zaman zaman sinirlenebilir ya da agresif tavırlar sergileyebilirler. 
  • Bebeğinizin dil gelişiminde belirgin bir ilerleme fark edebilirsiniz. 
  • Çocuğunuz artık aitlik kavramlarını daha iyi ayırt edebilir.
  • İstedikleri şeyleri kabul ettirmek için neler yapmaları gerektiğini öğrenebilirler.
  1. büyüme atağı, yaklaşık 5 hafta kadar sürebilir. Bu süreçte çocukların dil gelişimini desteklemek için birlikte resimli kitaplar okunabilir. Bebeğinizin dünyayı keşfetmesi için dışarıda aktiviteler yapabilir, oyunlar oynayabilirsiniz. 

Hafta Büyüme Atağı: Sistemler Dünyası

Bebeklerde ay büyüme atağı, onuncu sıçrama haftası olarak kabul edilir. Bu, son atak dönemidir. Minikler daha önce edindikleri kabiliyetleri istedikleri şekilde kullanmayı ve davranışlarını kontrol edebilmeyi öğrenirler. Bu sayede olayları ve durumları yönetme kabiliyetleri gelişir. Üstelik davranışlarını değişen koşullara göre belirleyebildiklerini de fark edebilirsiniz. ayını dolduran bebeklerde 2 yaş sendromunun belirtileri de gözlemlenebilir. 2 yaş sonrası, büyüme ataklarından farklı olarak bebeklerin özerklik dönemi olarak kabul edilebilir. 

Bebeğiniz Büyüme Atağı Yaşarken Ne Yapmalısınız?

Bebeklerde büyüme atakları, her ne kadar yorucu olabilse de bu durumun geçici bir zaman dilimi olduğunu unutmayınız. Ebeveynlerinin sevgisini, ilgisini ve desteğini hisseden minikler bu süreci sorunsuz şekilde atlatabilir. Eğer bebeklerde büyüme atakları normalden daha uzun sürüyorsa ve minik yavrunuzun huzursuzluğu, uyku bozuklukları ve ağlama nöbetleri normale dönmüyorsa muhakkak doktorunuza danışmalısınız. 

Bebeğiniz büyüme atağı yaşarken acıktığında beslemeye gösterebilir ve düzenli uyku uyumasına yardımcı olabilirsiniz. Büyüme atakları yaşayan bebeklere müzik dinletmek, daha sakin ve huzurlu hissetmelerini sağlayacaktır. Bebeğinizin gelişimini desteklemek ve sağlıklı bir şekilde büyümesine yardımcı olmak için onunla sık sık fiziksel temas kurarak sevginizi gösterebilir, atak sürelerini beraber kolayca aşabileceğinizi hissettirebilirsiniz. 


← Eski paylaşımlarYeni paylaşımlar →

Bebeklerde Büyüme Atakları

Her bebe&#;in geli&#;imi kendine özel ve benzersiz olsa da bebekler ya&#;amlar&#;n&#;n ilk 1 y&#;l&#;nda çok h&#;zl&#; büyür.

Bu büyüme hem fiziksel hem de zihinsel geli&#;imi ifade eder.

Bir bakm&#;&#;s&#;n&#;z bebek bir gün önce sahip olmad&#;&#;&#; bir beceriyi geli&#;tirmi&#;.

Ya da çok s&#;k duydu&#;unuz &#;ekilde “huyu” de&#;i&#;mi&#;. Uyku rutini bozulmu&#;, i&#;tah&#; artm&#;&#; ya da azalm&#;&#;. Bebek biraz da huysuz olmu&#;.

Asl&#;nda bebe&#;in huyu ya da al&#;&#;kanl&#;klar&#; de&#;ildir de&#;i&#;en, bebek bir büyüme ata&#;&#; içindedir. Yani dünyan&#;n belki de en zor i&#;ini yap&#;yor ve büyüyordur.

Yaz&#;m&#;zda büyüme ataklar&#;n&#; iki farkl&#; &#;ekilde ele ald&#;k. Birinci bölümde bebe&#;in daha çok fiziksel geli&#;imine i&#;aret eden büyüme ata&#;&#; zamanlar&#;n&#; anlatt&#;k.

&#;kinci bölümde “harika haftalar” ifadesinin içini doldurmaya çal&#;&#;t&#;k. &#;yi okumalar.

 

 

Büyüme Ata&#;&#; Nedir?

Büyüme ata&#;&#;, bebe&#;in daha yo&#;un ve h&#;zla büyüdü&#;ü bir süreci ifade eder.

Bu süreçte bebek kilo art&#;&#;&#; ya da boy uzamas&#; gibi fiziksel geli&#;im unsurlar&#;n&#;n yan&#; s&#;ra zihinsel geli&#;im de gösterir. H&#;zla yeni beceri ve yetenekler geli&#;tirir.

Ancak içinde bulundu&#;u yo&#;un sürecin do&#;al bir sonucu olarak bebek genel bir huzursuzluk halinde olabilir. Daha fazla beslenmek isteyebilir. Uyku düzeninde de de&#;i&#;imler olas&#;d&#;r.

Büyüme ata&#;&#;na dair bu belirtiler, ya&#;arken hiç bitmeyecek gibi gelseler de asl&#;nda 3 gün ila 1 hafta aras&#;nda sürer.

Büyüme Ataklar&#; Ne Zaman Olur ve Ne Kadar Sürer?

Büyüme ataklar&#; genel olarak gün sürer. Baz&#; bebeklerde 1 haftaya kadar da uzayabilir.

Atak haftalar&#; hesaplan&#;rken, bebe&#;in haftada do&#;du&#;u kabul edilir.

Yani haftadan önce do&#;um yapt&#;ysan&#;z haftan&#;z&#;n doldu&#;u günü belirleyip atak haftas&#;n&#; buna göre hesaplayabilirsiniz.

Tabii ki her bebe&#;in bu geli&#;im takvimine uyumlu geli&#;im göstermeyece&#;ini unutmay&#;n.

Bebekler&#;n gel&#;&#;&#;m&#; ve büyümes&#; kend&#;ne özel ve benzers&#;zd&#;r.

Ayr&#;ca bir bebek büyüme ata&#;&#;nda di&#;er bebeklerin gösterdi&#;i belirtileri ya da geli&#;im boyutunu göstermek durumunda de&#;ildir. Biz burada genel verilerden söz ediyoruz.

Bebekler en h&#;zl&#; geli&#;imi ya&#;amlar&#;n&#;n ilk y&#;l&#;nda kaydeder. Özellikle ilk 3 ay çok h&#;zl&#;d&#;r. Zaten bir bebe&#;in ilk 1 y&#;l&#;ndaki en “büyük” i&#;i büyümektir. Ve bir de bakm&#;&#;s&#;n&#;z ayda bebek do&#;um kilosunun 3 kat&#;na ula&#;m&#;&#;.

Bu nedenle ilk 1 y&#;lda büyüme ataklar&#; s&#;k olur. Ve bunun bir uzant&#;s&#; olarak da bir bakm&#;&#;s&#;n&#;z 1 gecede o çok sevdi&#;iniz tulum bebe&#;inize dar gelmeye ba&#;lam&#;&#;.

&#;lk büyüme ata&#;&#; yakla&#;&#;k olarak do&#;umdan sonraki günler aras&#;nda gerçekle&#;ir. Bu süre zarf&#;nda emziren annelerin süt üretimi belli bir düzene oturmu&#; ve ço&#;u bebek kilo almaya ba&#;lam&#;&#;t&#;r.

&#;kinci atak genellikle haftalarda olur. Bundan sonra bebek ilk 1 y&#;l içinde 3, 6 ve 9. aylarda ba&#;ka büyüme ataklar&#; ya&#;ar.

Özetle, büyüme ataklar&#;nda durum ilk 1 y&#;l içinde a&#;a&#;&#;daki gibidir:

  • &#;lk günler aras&#;nda
  • 3. haftada
  • 6. haftada
  • 3. ayda
  • 6. ayda
  • 9. ayda

Baz&#; bebeklerde büyüme ata&#;&#;na dair belirtiler çok fark edilir de&#;ildir. Ancak

  • Bebe&#;iniz yeterince besleniyorsa,
  • Düzenli olarak bez de&#;i&#;tirmeniz gerekiyorsa,
  • Büyüme e&#;risine göre normal bir aral&#;k içinde yer al&#;yorsa bebe&#;inizin büyümesi konusunda içiniz rahat olabilir.

Büyüme Ata&#;&#; Belirtileri Nelerdir?

Büyüme ataklar&#; s&#;ras&#;nda bebe&#;inizin günlük rutinlerinde ve genel ruh halinde de&#;i&#;imler gözlemlemeniz olas&#;d&#;r.

Atak belirtilerini, bu dönemde bebe&#;iniz ve ihtiyaçlar&#;na nas&#;l kar&#;&#;l&#;k vermeniz gerekti&#;ini bilirseniz belki de daha az zorlan&#;r ve bebe&#;inize daha çok destek olabilirsiniz.

&#;&#;te büyüme ataklar&#;n&#;n belirtileri…

&#;&#;tah art&#;&#;&#;

Bir büyüme ata&#;&#;n&#;n en önemli belirtisi genellikle i&#;tah art&#;&#;&#;d&#;r. &#;&#;tah kayb&#;na dair örnekler çok azd&#;r.

Emziriyorsan&#;z bebek daha çok emmek isteyebilir. Biberonla besleniyorsa veya kat&#; g&#;daya geçtiyse beslenme ihtiyac&#; artar. Bunun bir sebebi büyüyen bedeninin daha fazla besinle doymas&#;d&#;r.

Bu dönemde uzmanlar bebe&#;i onun istedi&#;i kadar beslemenizi önerir.

 

Uyku rutininde de&#;i&#;iklik

Baz&#; bebekler büyüme ataklar&#; s&#;ras&#;nda daha fazla uyur. Bu normal bir geli&#;medir.

Uzmanlar uyuyan bebe&#;i beslemek için uyand&#;rmay&#; önermez. Ancak bu, yeni do&#;anlar ve çok küçük bebekler için geçerli de&#;ildir. Onlar&#; her saatte 1 beslemek gerekir.

Baz&#; bebeklerde ise büyüme ataklar&#; bölük pörçük ve azalan uykular anlam&#;na gelir. Bebek gündüz uyusa dahi geceleri s&#;k s&#;k uyanabilir. Huzursuz bir ruh hali içinde olabilir. Bu da normaldir.

Çünkü bebek özellikle geceleri s&#;k s&#;k ac&#;k&#;yor olabilir. Gündüzleri de genel huzursuzluk nedeniyle rahat uyuyamayabilir.

Bu dönem için tavsiyemiz sab&#;r ve mümkünse görev payla&#;&#;m&#;. E&#;iniz/partneriniz ya da evde size yard&#;m edebilecek kim varsa ondan büyüme ata&#;&#; s&#;ras&#;nda destek isteyebilirsiniz.

Huzursuzluk ve A&#;lama krizleri

Büyüme ata&#;&#;ndaki bebeklerde genel bir huzursuzluk hali görülebilir.

Görünürde hiçbir neden yokken bebek a&#;lama krizleri ya&#;ayabilir.

Bunun nedeni artan i&#;tah, de&#;i&#;en uyku düzeni ve belki de büyüme sanc&#;lar&#; olabilir.

Bebe&#;iniz her zamankinden fazla &#;efkat ihtiyac&#; içinde olabilir. Kim demi&#; büyümek kolay diye? Onu s&#;k s&#;k kuca&#;&#;n&#;za al&#;n, ten tene temas kurun, ona ninniler söyleyin.

Ne Zaman Doktora Ba&#;vurmak Gerekir?

Büyüme ataklar&#; ebeveynler ve/veya bak&#;m veren di&#;er yeti&#;kinler aç&#;s&#;ndan yorucu ve y&#;prat&#;c&#; olabilir.

&#;unu lütfen akl&#;n&#;zda hep tutun, bu geçici bir zaman dilimi. Bebe&#;inizin sa&#;l&#;kl&#; geli&#;imi ve büyümesi için gerekli bir süreç.

Ancak bu süreç uzarsa belki de bebe&#;in bir doktora görünmeye ihtiyac&#; olabilir. Çünkü büyüme ataklar&#; genellikle birkaç gün sürer, en fazla 1 haftaya kadar uzayabilir.

Bebe&#;iniz hala normal beslenme rutinine dönmediyse (i&#;tah aç&#;kl&#;&#;&#; ya da kapanmas&#;), düzenli uyku uyuyam&#;yor ve huzursuzlu&#;u giderek art&#;yorsa çocuk doktorunuza görünmenin zaman&#; gelmi&#; demektir. Aman ihmal etmeyin.

 

Büyüme Ataklar&#;nda Neler Yapabilirsiniz?

Büyüme ataklar&#;nda bebeklerin ihtiyaçlar&#; artabilir. Ebeveyn temas&#;na ve ilgisine her zamankinden fazla ihtiyaç duyabilir.

Bu k&#;sa zaman diliminde a&#;a&#;&#;daki önerilerimizi takip ederseniz, süreci daha rahat geçirebilece&#;inizi umuyoruz.

  • Ac&#;kt&#;&#;&#;nda besle: Uzmanlar büyüme ata&#;&#;ndaki bebe&#;in beslenme ihtiyac&#;n&#;n artabilece&#;ine i&#;aret ediyor. Örne&#;in henüz ilk 3 ay&#; içindeki bir bebek normalde 3 saat aralarla besleniyor ve doyuyorsa, büyüme ata&#;&#; s&#;ras&#;nda 2 saatte bir beslenmeye ihtiyaç duyabilir. Bu durumda yap&#;lmas&#; gereken bebe&#;i ac&#;kt&#;&#;&#;nda emzirerek ya da /formül mama vererek ihtiyac&#;n&#; gidermektir.
  • Uyumak konusunda yard&#;mc&#; ol: Büyüme ata&#;&#;ndaki bir bebe&#;in uyku düzeni de&#;i&#;ebilir. Kimi bebekler daha fazla uyuyabilir. Kimiyse çe&#;itli nedenlerle gündüz ve gece uykular&#;n&#; rahat uyuyamayabilir, s&#;k s&#;k uyanabilir. Her ko&#;ulda bebe&#;e destek olmak önemlidir. Bu noktada bebe&#;in ihtiyac&#;n&#; görmelisiniz. Örne&#;in daha fazla uyku ihtiyac&#; varsa bebek için uygun ortam&#; sa&#;lamal&#;s&#;n&#;z. Uyuyamayan yorgun bebe&#;iniz için küçük bir banyo seans&#;, aç&#;k havada yürüyü&#; ya da ortamdaki uyaranlar&#;n azalt&#;lmas&#; gibi destekler i&#;inize yarayabilir.
  • Sab&#;rl&#; ve &#;efkatli olun: Büyümek kolay de&#;il. Ve bir büyüme ata&#;&#; s&#;ras&#;nda bebe&#;in her zamankinden fazla ebeveyn &#;efkatine ve ilgisine ihtiyac&#; olabilir. Ten tene temas, keyifli ve sakin bir banyo seans&#;, &#;ark&#; söylemek, kucakta sallamak, aç&#;k havada yürüyü&#; ya da bebe&#;inize her ne iyi geliyorsa onlar&#; yapmaya zaman ay&#;r&#;n.
  • Kendinize iyi bak&#;n: Bir bebek büyürken ciddi de&#;i&#;im süreçlerinden sadece o geçmez, ebeveynler de kendi de&#;i&#;im ve dönü&#;üm süreçlerini ya&#;ar. Ve bu kolay olmayabilir. Bu nedenle ebeveyn olarak ihtiyaçlar&#;n&#;z&#; gözetmenizi tavsiye ediyoruz. Kendinizin fark&#;nda olun. Dinlenmek, ho&#;unuza giden bir&#;eyi yapmak için zaman yarat&#;n. Çevrenizden destek almaktan çekinmeyin.
  • Bebe&#;in genel sa&#;l&#;&#;&#;n&#; takip edin: Bebekler ihtiyaçlar&#;n&#; huzursuzluk ve a&#;lama &#;eklinde belli eder. Büyüme ataklar&#;n&#;n genel belirtilerini ve olas&#; sürelerini yazd&#;k. Bebe&#;iniz uzayan &#;ekilde huzursuzsa, ate&#;, döküntü gibi belirtiler gösteriyorsa mutlaka çocuk doktorunuza dan&#;&#;&#;n. Bebe&#;inizle ilgili en do&#;ru bilgiyi onu takip eden doktor verecektir.

Bebe&#;in Geli&#;imini Desteklemek

Bebe&#;inizle kurdu&#;unuz ili&#;ki, onun sa&#;l&#;kl&#; geli&#;iminin temelini olu&#;turur.

Lütfen mükemmel ebeveyn olmaya çal&#;&#;may&#;n. Bebe&#;inizle içgüdülerinize güvenerek ve onun ihtiyaçlar&#;n&#; en iyi sizin anlayabilece&#;inizi dü&#;ünerek ili&#;ki kurun.

A&#;a&#;&#;da Mayo Klinik uzmanlar&#;n&#;n bebe&#;in geli&#;imini desteklerken neler yapabilece&#;inize dair önerilerini bulacaks&#;n&#;z.

  • Bebe&#;inizi kuca&#;&#;n&#;za al&#;n: Bu, özellikle bir yenido&#;an&#;n en önemli ihtiyac&#;d&#;r. Bebek sevgiyi ve güveni hisseder. Bebe&#;in parma&#;&#;n&#;z&#; kavramas&#;na, yüzünüze dokunmas&#;na izin verin.
  • Onunla konu&#;un: Bebe&#;inizle s&#;k s&#;k konu&#;un. Onunla kuraca&#;&#;n&#;z bu sade ileti&#;im, dil geli&#;imi aç&#;s&#;ndan da faydal&#; olacakt&#;r. Ona &#;ark&#; söyleyin. Yüksek sesle kitap okuyun. Ona k&#;sa sorular sorun. Ç&#;kard&#;&#;&#; seslere yan&#;t verin. Evde, çevrede gördüklerinizi, duydu&#;unuz sesleri, ald&#;&#;&#;n&#;z kokular&#; anlat&#;n. Sesinizin yumu&#;ak tonu, fikirlerinizi ve hislerinizi siz söze dahi dökmeden ona geçirecektir.
  • Pozisyon de&#;i&#;tirin: Bebe&#;inizi kuca&#;&#;n&#;za ald&#;&#;&#;n&#;zda yüzü d&#;&#;ar&#; dönük olsun. Günün belli zamanlar&#;nda bebe&#;i, sizin gözetiminizde, kar&#;nüstü pozisyonda güvenli bir zemine koyun. Bebe&#;in ba&#;&#;n&#; kald&#;rmas&#;n&#; desteklemek için renkli bir oyuncak ya da ilginç bir sesle dikkatini çekmeye çal&#;&#;&#;n. Ço&#;u yenido&#;an bebek ba&#;lang&#;çta kar&#;nüstü pozisyonda  rahat edemez. Bu nedenle süreyi k&#;sa tutun. Bebek rahatlad&#;kça süreyi uzatabilirsiniz. Yoruldu&#;unu fark ett&#;inizde bebe&#;inizi al&#;n ve s&#;rtüstü pozisyonda uykuya geçmesine yard&#;m edin.
  • Bebe&#;i a&#;latmay&#;n: Bebekler ihtiyaçlar&#;n&#; a&#;layarak anlat&#;r. Bu nedenle bebe&#;in a&#;lamalar&#;na yan&#;t&#;n&#;z h&#;zl&#; olsun. Ac&#;kt&#; m&#;? Uykusu mu geldi? Bezinin de&#;i&#;mesi mi gerekiyor? &#;lgiye mi ihtiyac&#; var? Kucakta m&#; olmak istiyor? Bebe&#;iniz ilgi kar&#;&#;s&#;nda &#;&#;marmayacak bunu unutmay&#;n. Bebe&#;in ihtiyaçlar&#;na verdi&#;iniz tepkiler onunla aran&#;zdaki ba&#;&#; kuvvetlendirecek. Onun dünyayla güven temelinde bir ili&#;ki kurmas&#;n&#; sa&#;layacak.

Büyüme Ata&#;&#; Hakk&#;nda Bilmeniz Gerekenler

Bebe&#;inizin büyüme ata&#;&#; sürecinden geçti&#;ini bilerek bilinçli hareket etmeniz hem sizin hem de bebe&#;inizin bu dönemi daha sakin atlatmas&#;na yard&#;mc&#; olur.

Büyüme ata&#;&#; hakk&#;nda doktorunuzdan veya güvenilir kaynaklardan bilgi almak, bebe&#;inize daha bilinçli yakla&#;man&#;za ve sakin kalman&#;za yard&#;m eder.

A&#;a&#;&#;da bu süreçte içinizi rahatlatabilecek birkaç ipucu verdik.

  • Bu döneme uygun oyuncak seçimi bebe&#;inizin daha rahat oyalanmas&#;n&#; sa&#;lar.
  • Ba&#;ka bir sorundan &#;üphelenirseniz ate&#;ini kontrol etmeniz ve endi&#;eleriniz daha fazla artarsa doktora ba&#;vurman&#;z içinizin rahatlamas&#;n&#; sa&#;layabilir.
  • Bebe&#;inizi emzirme süreniz normal zamanlardan daha uzun sürebilir. Bebek emdikçe süt üretim kapasiteniz artar. Sak&#;n endi&#;eye kap&#;lmay&#;n.
Kriz An&#;nda Yapabilecekleriniz

Büyüme ata&#;&#;, bebekte genel anlamda bir huzursuzlu&#;a yol açabilir. A&#;lama krizleri ya sürekli m&#;zm&#;zlanma gün içinde hatta geceleri yorucu olabilir.

A&#;a&#;&#;da bu durumlarda yapabileceklerinizi yazd&#;k.

  • Bebe&#;in kriz anlar&#;n&#; hafifletmek için ona sar&#;l&#;n ve onunla yava&#;ça konu&#;maya veya &#;ark&#; söylemeye ba&#;lay&#;n.
  • Kuca&#;&#;n&#;za alarak hafifçe sallay&#;n.
  • Kuca&#;&#;n&#;za alarak bulundu&#;unuz odada yava&#; yava&#; dola&#;&#;n.
  • Hafifçe poposuna vurarak sallamak sakinle&#;mesini sa&#;lar.

Di&#;er aile fertlerinin ve baban&#;n bu dönem anneyi yaln&#;z b&#;rakmamas&#;  önemlidir.

Anneye ba&#;&#;ml&#; ve sürekli talep eden bir bebek, ne kadar çok sevilse de, anne için yorucu ve y&#;prat&#;c&#; olabilir.

Unutmay&#;n annenin ruh hali süt üretim kapasitesini etkileyen en önemli faktörlerdendir. Ayr&#;ca mutsuz, huzursuz ve yorgun bir annenin bebe&#;i de huzursuz olacakt&#;r.

Harika Haftalar Nedir?

Harika haftalar, bir bebe&#;in geli&#;imindeki yo&#;un dönemleri anlatman&#;n bir di&#;er yoludur.

Bu tan&#;mlama büyüme ataklar&#;ndan farkl&#;d&#;r. &#;öyle ki harika haftalar daha çok bebe&#;in zihinsel geli&#;imini ifade eder. Büyüme ataklar&#; ise zihinsel geli&#;imi kapsasa da daha çok bebe&#;in fiziksel geli&#;imini anlat&#;r.

Peki harika haftalar tan&#;m&#; nas&#;l ortaya ç&#;kt&#;?

y&#;l&#;nda iki Hollandal&#; ara&#;t&#;rmac&#; Dr. Frans X. Plooij ve e&#;i Dr. Hetty van de Rijt “Harika Haftalar” (Wonder Weeks) ad&#;nda bir kitap yay&#;mlad&#;lar. Buradan harika haftalar ile ilgili detayl&#; bilgiye ula&#;abilirsiniz.

E&#;itimleri fiziksel antropoli, e&#;itim psikolojisi ve davran&#;&#;sal biyolojiye dayanan bu iki ara&#;t&#;rmac&#;, kitapta bir insan bebe&#;inin nas&#;l geli&#;ti&#;ini ve ebeveynlerin bu geli&#;ime nas&#;l destek verebilece&#;ini anlat&#;r.

Zaman içinde kitap ve “harika haftalar” terimi tüm dünyada yayg&#;n hale geldi. Türkçe’de de kitab&#;n Harika Haftalar olarak çevirisini bulman&#;z mümkün.

&#;imdi bakal&#;m bu harika haftalar hangileri? Ve bu dönemlerde bebeklerde neler de&#;i&#;iyor?

5. Harika Hafta: De&#;i&#;en Duyular Dünyas&#;
  • 4. ve 5. haftalar&#;n sonlar&#;na do&#;ru ya&#;anan s&#;çramay&#; ifade eder.
  • Genel olarak yumu&#;ak bir atak dönemidir.
  • Bebe&#;in metabolizmas&#; ve iç organlar&#; geli&#;ir.
  • Etraf&#;nda olanlara kar&#;&#; daha ilgili hale gelir. Yüzünü size döner, ilk sosyal gülücü&#;ünü atar.
  • Bebe&#;in duyular&#; do&#;umdan sonraki en hassas haline ula&#;&#;r.
8. Harika Hafta: Olu&#;umlar Dünyas&#;
  • 8. hafta civar&#;nda bebe&#;iniz dünyay&#; farkl&#; bir &#;ekilde alg&#;lamaya ba&#;lar.
  • Yatak odas&#;n&#;n duvar&#;ndaki &#;&#;&#;k oyunlar&#;yla adeta büyülenir.
  • El ve ayaklar&#;n&#; ke&#;feder. Kol veya bacaklar&#;n&#; getirdi&#;i belli bir duru&#;u uzun süre tekrarlar.
  • Daha önceden gördü&#;ü insanlara, tan&#;d&#;&#;&#; nesnelere a&#;ina hale gelir.
  • Bebe&#;in gaz sanc&#;s&#;na ba&#;l&#; s&#;k&#;nt&#;lar&#; artar. Ancak sonraki haftalarda beyin geli&#;imi artt&#;&#;&#; için gaz ç&#;karma konusunu daha rahat halleder.
Harika Hafta: Yumu&#;ak Geçi&#;ler Dünyas&#;
  • Yakla&#;&#;k haftan&#;n sonlar&#; ila haftada ya&#;anan geli&#;imi ifade eder.
  • Bebek iyice hareketlenm&#;tir.
  • Bak&#;&#;lar&#;yla bir&#;eyleri takip eder.
  • Daha aktiftir.
  • Bedenini farkl&#; yönlere çevirir.
  • Seslere daha çok tepki verir.
  • Ç&#;ng&#;rakl&#; oyuncaklar&#; sallayabilir.
  • Ç&#;&#;l&#;k atabilir.
Harika Hafta: Olaylar Dünyas&#;
  • ve haftalar aras&#; bir yerde ya&#;an&#;r.
  • &#;smiyle seslendi&#;inizde bebek dönüp size bakar.
  • Ses, hareket, &#;&#;&#;k, tad, koku ve dokudaki yumu&#;ak geçi&#;leri daha iyi alg&#;layabilir.
  • Parmak kaslar&#; geli&#;mi&#; olur. Eline ald&#;&#;&#; e&#;yay&#; daha s&#;k&#; kavrar.
  • Memeyi iterek doydu&#;unu gösterir.
Harika Hafta: &#;li&#;kiler Dünyas&#;
  • haftalar aras&#;nda bir yerde ya&#;an&#;r.
  • Bebe&#;in beden koordinasyonu artar. Buna ba&#;l&#; olarak emekleme ba&#;layabilir. Emeklemese bile bebek art&#;k çok daha fazla hareket halindedir.
  • Bir önceki a&#;amada olaylar&#; deneyimleyen bebek, art&#;k kendi dünyas&#;n&#; olu&#;turan ö&#;eler aras&#;ndaki ili&#;kileri çözmeye ba&#;lar.
  • En büyük ke&#;fi mesafelerdir. Örne&#;in iki nesne aras&#;ndaki mesafeyi art&#;k kavramaya ba&#;lar.
  • Dünya kocaman bir yerdir ve bebek onun içinde küçücük bir zerredir. &#;stedi&#;i oyuncak duvardaki rafta duruyordur. Ama o, karyolas&#;ndan tek ba&#;&#;na ç&#;kam&#;yordur.
  • Anne ve babas&#;n&#; göremeyince a&#;lamaya ba&#;lar.
  • &#;lgisini çeken her&#;eyi kendisine ister.
Harika Hafta: Kategoriler Dünyas&#;
  • haftalar aras&#;nda bir yerde olur.
  • Ke&#;ifleri her&#;eyi kategorilendirmek üzerinedir. Özellikleri inceler ve örne&#;in insanlar ve hayvanlar&#;n ayr&#; kategorilerde oldu&#;unu ay&#;rt eder.
  • Ruh hali de&#;i&#;kendir. Gülmesi bitince tekrar a&#;lamaya ba&#;layabilir ya da tam tersi olabilir.
  • Çevresindeki yeti&#;kinleri oyuna davet eder.
Harika Hafta: Zincirleme Olaylar Dünyas&#;
  • haftalar aras&#;nda bir yerde olur.
  • Bebek çok büyük bir geli&#;im ata&#;&#; ya&#;ar.
  • &#;stedi&#;i bir sonuca ula&#;abilmek için s&#;rayla yapmas&#; gerekenlerin ay&#;rd&#;ndad&#;r. Yani hareketlerini bir amaca yönelik olarak gerçekle&#;tirir.
  • Ka&#;&#;&#;&#; kendisi a&#;z&#;na sokmak isteyebilir.
  • Oyuncak küplerini do&#;ru yere yerle&#;tiremese de üst üste koyabilir.
Harika Hafta: Programlar Dünyas&#;
  • haftalar aras&#;nda bir yerde olur.
  • 1 ya&#;&#;na gelen bebek art&#;k pek çok hareketi kendi ba&#;&#;na yapmaya ba&#;layabilir. Örne&#;in emeklemekten yürümeye geçebilir.
  • Yemekleri kendi ba&#;&#;na yemeyi deneyebilir.
  • harika haftada olaylar&#;n belli bir s&#;rada geli&#;ti&#;ini fark eden bebek, harika haftada bu olaylar&#;n bir sonucu oldu&#;unu anlar. Örne&#;in kap&#;y&#; açmak için deli&#;e anahtar&#; sokmak gerekti&#;ini bilir.
  • Bebek gözlem gücünü ö&#;renmede önemli bir araç olarak kullanmaya ba&#;lar.
  • Günlük basit ritüelleri anlar.
Harika Hafta: &#;lkeler Dünyas&#;
  • hafta aras&#;nda bir yerde olur.
  • Bebek art&#;k yürümeye ba&#;lam&#;&#;t&#;r.
  • Pek çok fiziksel beceriye sahiptir.
  • Çevresindeki ki&#;ilerin davran&#;&#;lar&#;n&#; taklit edebilir.
  • Dil geli&#;imi h&#;zl&#;d&#;r.
  • Tercihlerini daha belirgin bir &#;ekilde ifade edebilir.
  • Benim ve senin kavramlar&#;n&#; ay&#;rt edebilir.
  • Kurallar konusunda pazarl&#;k edebilir.
  • &#;stedi&#;i &#;eyleri kabul ettirmek konusunda ne yapmas&#; gerekti&#;ini bilebilir.
  • Birlikte bir&#;eyler yapmay&#; ö&#;renmeye ba&#;lar.
  • Zaman zaman sinirlenebilir.
  • &#;stemedi&#;i bir&#;ey oldu&#;unda kar&#;&#; ç&#;kmaya ba&#;lar.
  • D&#;&#;ar&#;ya daha çok ç&#;kmak isteyebilir.
Harika Hafta: Sistemler Dünyas&#;
  • haftalar aras&#;nda bir yerde olur.
  • Art&#;k bu, son geli&#;im ata&#;&#;d&#;r.
  • De&#;i&#;en ko&#;ullara göre davran&#;&#;lar&#;n&#; belirleyebilir.
  • Ben ve sen alg&#;s&#; iyice yerle&#;ir.
  • Davran&#;&#;lar&#;n&#; seçebilece&#;inin fark&#;na var&#;r.
  • Empati yetene&#;i geli&#;meye ba&#;lar.
  • Kendi de&#;erlerini olu&#;turmaya ba&#;lar.

Harika Haftalar Boyunca Ne Yapmal&#;y&#;m?

  • Kendinize iyi bak&#;n. Harika haftalar ebeveynler için çok yorucu olabilir. Kendinizi ihmal etmemeniz çok önemli.
  • Bebe&#;in bu haftalarda ya&#;ad&#;&#;&#; huzursuzlu&#;un geçici oldu&#;una emin olun. Size yap&#;&#;mas&#; güven ihtiyac&#;ndan. Ona sar&#;l&#;n, ten tene temas kurun ve onu rahatlat&#;n. Unutmay&#;n bu a&#;amalar&#; &#;efkat ve güven içinde geçen bebek, ba&#;&#;ms&#;zl&#;&#;&#;n&#; sa&#;l&#;kl&#; bir &#;ekilde ilan edecek.
  • De&#;i&#;im yeti&#;kinler için olabildi&#;i gibi bebekler ve küçük çocuklar için de korkutucu. Bu korku, huzursuzluk ve ebeveynin pe&#;ini b&#;rakmama olarak ortaya ç&#;kabilir.
  • Bebe&#;in günlük rutinlerinin de&#;i&#;mesinden endi&#;e etmeyin. Geli&#;imsel s&#;çraman&#;n ya&#;and&#;&#;&#; harika haftalarda bebe&#;in uyku ve beslenme düzeninin de&#;i&#;mesi normal. Siz bu sürecin ard&#;ndan bebe&#;in i&#;aretlerini de takip ederek yeni bir düzen olu&#;turabilir ya da eski düzeninize dönebilirsiniz.
  • Bu dönemde bebe&#;inize bol bol sar&#;l&#;n. Ve ona dikkatinizi cömertçe verin.
  • Bebe&#;inize, güvende oldu&#;unu ve sizin de hep onun yan&#;nda oldu&#;unuzu hissettirin.

 


Umar&#;m size fayda sa&#;layan bir içerik okudu&#;unuzu dü&#;ünüyorsunuzdur ve yorumlar&#;n&#;zla katk&#;da bulunursunuz. Deneyimlerinizden faydalanmak bizi mutlu edecek ve kendimizi geli&#;tirmemizi sa&#;layacakt&#;r. Te&#;ekkürler.

Kaynaklar: funduszeue.info, funduszeue.info, the funduszeue.info, funduszeue.info, funduszeue.info, funduszeue.info

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası