saksıda çilek yetiştirme sulama / Evde Çilek Yetiştirme: 14 Adımda Evde Çilek Yetiştiriciliği Kılavuzu | homify

Saksıda Çilek Yetiştirme Sulama

saksıda çilek yetiştirme sulama

Saksıda çilek nasıl yetiştirilir? Ne zaman ekilir ve nasıl sulanır?

Saksıda çilek nasıl yetiştirilir? Çilek hem lezzetli bir yaz meyvesi hem de görüntüsüyle insanın içini açıyor. Bahçeniz olmasına da gerek yok, saksıda bile yetiştirebilirsiniz. Çilek ne zaman ekilir ve nasıl sulanır? İşte çilek yetiştirmenin püf noktaları…

Çiçekçilerden alacağınız çilek fidelerini Mayıs ayında saksılara dikebilirsiniz.

SAKSIDA ÇİLEK NASIL YETİŞTİRİLİR?

  • Toprakta kireç fazlalığını sevmez ama diğer her türlü toprak koşullarında ve yurdumuzun Doğu bölgesi hariç her tür toprakta yetişir.
  • Çilek, °C ve biraz daha alt sıcaklıklara dayanır fakat sıcaklık sıfıra düşerse çilek çiçekleri donar.
  • İlk yıl az, daha sonraki yıllarda çok meyve alacağınızı unutmayın.

ÇİLEK NASIL DİKİLİR?

  • Son yıllarda kullanılan yaz ayları dikim metoduna göre, kış aylarında sökülen ve bugünlerde çiçekçilerde satılan fideleri temmuz ayına kadar bahçenizde doğu, batı veya güneybatı yönlerine, güneş gören alanlarınıza dikebilirsiniz.
  • Bir dönüme fide dikebilirsiniz, metrekareye fide düşer. Aralarında, kenar uzunluğu 30&#;30 santimetre olan üçgen şeklin her bir köşesine dikebilirsiniz.
  • Çilek fidesi dikilecek tavalar veya masuralar, balıksırtı şeklinde olmalı. Dikimden önce toprağa azot-fosforpotasyum oranları veya fakir topraklarda, oranlı ticari gübreleri toprağa en az hafta öncesinden verin.

SAKSIDA ÇİLEK KAÇ GÜNDE BİR SULANIR?

Saksıda çilek nasıl yetiştirilir? sorusunu yanıtladık. Peki çilek kaç günde bir sulanır?

Çileklerinizi bahar aylarında gün, yaz aylarında ise gün aralıkla sulamalı veya damla sulamada, yağışlı günler hariç devamlı damlama sağlamalısınız.

ÇİLEK GÜBRELEME

  • Fideleri diktikten bir ay sonra, metrekareye 20 gram civarında amonyum sülfat ve gram, iyi yanmış çiftlik gübresi verilir.
  • Meyveler belirmeden ve çiçekler açmaya başlamadan önce fosfor oranı yüksek gübreyi topraktan veya yaprak gübresiyle yapraktan vermelisiniz.

ÇİLEĞİ KORUMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER

Çileklerin temiz ve toprağa bulaşmadan toplanmasını isteniyorsanız, dikim yaptığınız alanı siyah polietilen örtü ile (malç örtüsü) kaplayabilirsiniz. Polietilen kullanmak istemiyorsanız saman, kuru yapraklar da bu işlevi görebilir.

Siyah polietilen örtü aynı zamanda güneş ışıklarıyla topraktaki zararlı mikroorganizma ve bazı yabancı ot tohumlarını da öldürerek, kısmen toprak hijyeni sağlar.

Polietilen örtülerin rüzgarla uçmaması için de taş veya toprağa çakılan U çiviler kullanabilirsiniz.

Örtü ile alanı kapladıysanız 30&#;30 santimetre aralıklı ve üçgen şeklinde, aralık bırakılan fide noktalarını makasla cm çapta daire şeklinde kesin. Fideler ne yüzeysel, ne de derin dikilmeli. Fideler, tam kök boğazından dikilir.

ÇİLEK FİDESİ HASTALIKLARI VE ZARARLILARLA MÜCADELE

  • Çileğin hastalıkları kurşuni küf, külleme, beyaz çürüklük, solgunluktur. Zararlısı ise, yaprak bitleri ve kırmızı örümcektir. Çileklerdeki mantari hastalıklar ve böcekler için, kimyasal bileşik uygulamalarından kaçının.
  • Çok yoğun hastalık ve zararlı durumunda, bitkinin zarar gören kısmını elle koparabilirsiniz. Yaprak bitleri ve kırmızı örümcek için, çiçek dönemi sonrası meyveden önce kimyasal ürünler kullanın veya insan ve çevreye zararsız organik bileşikleri püskürtün.

Yazı: Evbahçe- PROF. DR. HÜDAVER COŞKUN

ÇİLEK HAKKINDA KISA BİLGİ

  • Anavatanı, Kuzey Yarımküre’nin ılıman bölgeleridir. Ama Güney Yarımküre’de de rahatlıkla yetişir.
  • Alçak boylu, otsu bir bitkidir. Çiçekleri genellikle beyaz renktedir. Gülgiller ailesinin en sevimli üyelerindendir.
  • Çilek kokusuyla dolmasını istediğiniz bir yeri seçin. Bir çukur açın. Fideyi çukura yerleştirdikten sonra kök bölgesini toprakla iyice sıkıştırın. Hava boşluğu kalmamasına dikkat edin. Ellerinizle toprağa bastırarak iyice sıkıştırın.
  • Sulama yaptıktan sonra, çapalayın. Bir ay sonra beyaz çiçekleriyle tanışacak, büyüleneceksiniz.
  • Çiçeklerinin hemen ardından meyveleri oluşacak. Çileklerinizi toplayıp, bir sepete koyun. Yemeden önce de iyice yıkayın.
  • Sıcak, soğuk ayırt etmez. Her tür iklimde rahatlıkla yetişir. Derin, geçirgen, nemi tutan toprak sever, kireçli toprağı hiç sevmez.
  • Kumlu, süzek toprak ona çok güzel bir hediye olur. Köklerini nemli tutun ama su içinde kalmalarını engelleyin.

SAKSIDA ÇİLEK YETİŞTİRMEK İÇİN HANGİ TOPRAK SEÇİLMELİ?

Soru: Saksıda çilek yetiştirilebilir mi? Bunun için uygun koşulları nasıl oluşturabilirim?

Yetiştirebilirsiniz. Bunun için geçirgen ve kumlu bir toprak kullanın. Su boşaltım delikleri kapanmayacak şekilde, saksı diplerine çakıl ya da kırık kiremit koyabilirsiniz

Çilekli ve çikolatalı tatlı tarifleri – 5 farklı tarif!

Çilekli ve çikolatalı tatlı tarifleri &#; 5 farklı tarif!

Evde limonata nasıl yapılır? Lezzetli bir serinletici: Çilekli limonata tarifi

Evde limonata nasıl yapılır? Lezzetli bir serinletici: Çilekli limonata tarifi

Mis kokulu çilekli tarifler: Kolay ve pratik 4 tarif

Mis kokulu çilekli tarifler: Kolay ve pratik 4 tarif

Organik Çilek Yetiştirmek Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Okunma Sayısı

Her yerde kolayca yetiştirilebilen çilek, kokusuyla tadıyla kendine has rengi çilek kırmızısıyla yazın en tatlı meyvelerindendir. Organik çilek yetiştirmek hakkında bilmeniz gereken en önemli koşul, çilek meyvesinin toprakla temas etmeden yetişmesi gerektiğidir. Bunun için kullanabileceğiniz yöntemler neler?

İlk organik çilek yetiştirmek ile ilgili deneyimim biraz kabusa dönüşmüştü. Ama bu gözünüzü korkutmasın. Doğal yaşam adım adım öğrenip yılmamak önemli. Bir hevesle aldığım çilek fidelerini bahçede açtığım arklara bir güzel ektim. İlk çiçeklerini açtılar, meyveler çıkmaya başladı, her şey bana göre harika gidiyor 🙂 Tabii derken toprağa değen her meyve olamadan çürümeye başladı. Bir de çilekler toprakta yayılarak çoğalmaya başlayınca iyice işin içinden çıkılmaz bir hal aldı tabii ki. Toprağın üstü halı gibi çilek yapraklarıyla kaplı, yaprağa ya da meyveye su değdirmemek mümkün değil. Aralarında çıkan yabani otlara ulaşmaksa hiç mümkün değil. Aralarına girebileceğim bir mesafe bile olmayınca ilk sene daha çok çilekleri uzaktan çürümelerini seyrettim, arada birkaç tane yemedim değil 🙂 Buyrun size bahçede çilek.

Bir musibetten aldığım ders ile organik çilek yetiştirmek ile ilgili yapılması gerekenler neler araştırıp, okuyup ve tabii ki uygulayıp öğrendim. Eh bilgi de paylaşılınca bilgidir ilkesinden yola çıkarak bahçede, balkonda herkesin rahatlıkla yetiştirebileceği organik çilek ile ilgili bilmeniz gereken ipuçlarıyla devam edelim.

Organik Çilek Yetiştirmek İçin Malçlama (Örtüleme) Yöntemi

Malçlama yöntemi diğer bir adıyla örtüleme, toprakta organik çilek yetiştirmek isteyenler için kullanılabilecek en sağlıklı yöntemlerden biridir. Çilek meyvelerinin toprakla temas etmemesi için bu yöntem çok işinize yarayacaktır. Toprağa değen meyveler bozulur ve çürürler, böylece sağlıklı bir verim alamazsınız. Ayrıca yabani ot oluşumunu engelleyen malçlama yöntemi ile organik çilek yetiştirmek daha zahmetsiz olacaktır. Çünkü köyde bahar gelince bahçe bakımı ve geleneksel ot savaşları da beraberinde başlıyor. En azından çilekler için bu yöntemle rahat sulama yapacak, meyvelerinizi koruyacak ve yabani otlarla uğraşmayacaksınız.

Malçlama için ağaç kabukları, saman gibi organik malzemeler kullanarak çileklerin aralarında kalan toprağın üstünü örtebilirsiniz. Bir nevi kompost görevi de gören bu yöntem aynı zamanda toprağı da besleyecektir. Çilek ektiğiniz alan içinse siyah renkli kalın naylonlardan faydalanabilirsiniz.

organik çilek yetiştirmek için malçlama yöntemi

Bahçede Organik Çilek İçin Dikim Nasıl Yapılır?

Sıra üzerinde çilek fidelerinin arası 25 cm mesafe yeterlidir. Sıra aralarında ise cm mesafe bırakmanız rahat hareket etmenizi sağlar.

Çilek fideleri için sıra arası mesafeleri ayarlayarak önce fotoğrafta görüldüğü gibi tümsekler oluşturuyoruz. Sıra üzerine dikim yaptıktan sonra, sıra geldi malçlama yapmaya 🙂 Siyah naylonda çilek fidelerinizin 30 cm’lik mesafelerine göre 20 cm çapında yuvarlak delikler açıyoruz. Fidelerimiz ve sulama yapabilmek için kök kısımlarına gelen toprağın açıkta kalması için bu işlemi de tamamlayıp, siyah naylonlar ile fide sıralarını kaplıyoruz. Sıra aralarını da dilerseniz saman ya da ağaç kabukları ile kapatıp yabani ot çıkışını engelleyebilirsiniz.

Organik Çilek Yetiştirme İçin Diğer Yöntemler

Altın kural meyvelerin toprağa değmemesi demiştik. Bu kurala uyduktan sonra balkonda ya da toprağa ekim yapmak istemeyenler için bahçede saksılarda çilek yetiştirebilirsiniz. Balkonlarınıza mevsimlik çiçeklerinizin yanında birkaç saksı da organik çilek fidesi koyarsanız bütün yaz size o eşşiz meyvelerinden verecektir. Çok derin olmayan 20 cm’lik ve yine çok geniş olmayan ince uzun saksılarda organik çilek yetiştirebilirsiniz.

Balkonda organik çilek yetiştirmek

Bunun dışında PVC borulardan da çilek saksılarınızı kendiniz yapabilirsiniz. lik PVC boruları enlemesine ikiye bölerek iki uzun saksı elde edebilirsiniz. Altına 5’er cm arayla matkapla açacağınız hava delikleri ile kendi saksınızı kendiniz yapmış oluyorsunuz 🙂 Boruların içine torf, gübre, toprak karışımı harç hazırlayıp çileklerinizi ekebilirsiniz.

Boruları hiç kesmeden aralarına malçlama naylonundaki gibi büyük delikler açarak fidelerin ekildiği bir yöntem de mevcut. Ancak boruları saksıya dönüştürmek daha kolay ve pratik bir yöntem.

Çilek Yetiştirmede Sulama ve Hastalıklarla Mücadele

Çilek fideleri sularken  meyve ve yapraklara su gelmemesine özen göstermek gerekiyor. Meyveler çürüyebilir ve yapraklar da sararma ya da kırmızı lekeli mantar hastalığı oluşabilir.

Organik çilek yetiştirmek için yapmanız gereken tek şey, sararan ya da lekelenen yaprakları düzenli olarak el ile koparmaktır. Taze çıkan yapraklar sağlıklı olacaktır. Başka herhangi bir şey yapmanıza gerek kalmaz. Ama olur da yapraklarda sararma gibi bir sorun olursa ev yapımı bitki ilaçları size doğal bir çözüm olacaktır.

Saksı ya da PVC borulara yaptığınız ekimlerde gün aşırı sulama yapmanız gerekir. Toprağın daima nemli olmasına dikkat etmelisiniz. Toprağa yaptığınız ekimlerde ise çilek yapraklarını takip ederek su ihtiyaçlarına göre günde bir sulama yapabilirsiniz. Ayrıca zaman zaman çileklerinizi güçlendirmek için organik gübre şerbeti ile sulama yapabilirsiniz.

Organik çilek yetiştirmek son derece zahmetsizdir. Bol güneş görmeleri meyvelerinin tatlanması için önemlidir. Kızaran meyvelerden mis gibi çilek kokusu yayılmaya başladığında ilk hasat zamanı gelmiştir. Köyde yaz denince ilk akla gelenlerden biri de çilek kokusudur. Siz topladıkça yeni meyveler verecek ve tüm yaz boyunca çilekler sofranızdan eksik olmayacaktır. Afiyet olsun 🙂

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası