merkezi sistem petek ayarı / Merkezi Isıtma ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Merkezi Sistem Petek Ayarı

merkezi sistem petek ayarı

Merkezi Isıtma Sistemi Nasıl Çalışır?

Merkezi SistemMerkezi ısıtma sistemi site, apartman, kamu binaları, oteller ve hastaneler gibi büyük binalarda ısıtma ve sıcak su temini için yapılan projelere denir. Isı üretimi, dağıtımı bağımsız bölümlerin dışında merkezi olarak projelendirilen merkezi sistem de ısı tüketimi ise bağımsız bölümlerin içinde yapılır.

Merkezi sistem doğalgaz ısıtma yöntemi 3 ana bileşenden oluşur. İlk bileşen kullanılacak akışkanı ısıtmak için yerleştirilen merkezi kazan ve ısıtıcıdır. Isıtılmış akışkanın dağıtımı için yerleştirilen boru tesisatı ikinci bileşende yer alırken bu sistemde son bileşen ısıyı ortam havasına transfer için kurulan radyatörleri içerir. Radyatör, ısıyı ortama konveksiyon yöntemiyle ileten bir ısı eşanjörüdür. Eşanjör yani ısı değiştirici, iki veya daha çok akışkanın ısılarını birbirlerine karıştırmadan aktarmasını sağlayan sisteme denir.

Binalarda radyatörler genellikle duvarlara monte edilir. Ancak radyatör kullanılmadan özel boruların zemin altına gömme yapılması ile zeminden ısınma yapılan merkezi ısıtma sistemleri de var. Tüm sistemler bütün radyatörlere ısının ulaşmasını sağlamak için sistemde suyu dolaştıran bir pompaya sahiptir. Radyatörler odanın en soğuk bölgesine yani ısı kaybının en fazla olduğu bölüme yerleştirilmelidir. Bu bölümlerde genellikle pencere altlarıdır. Isıtma sistemlerinin asıl amacı, ortamı ve binayı istenen sıcaklıkta tutmak ile dış ortama olan ısı kaybını önlemektir. Isıtma sistemlerin verimli olabilmesi için kayıpları önlemek ve iyi bir yalıtım yaptırmak şarttır.

Apartmanlarda Kombi Mi Merkezi Sistem Mi Tercih Edilmeli?

Apartmanlar da merkezi sistem veya kombi kullanımı birçok özellikleriyle karşılaştırılabilir. Merkezi sistemler yalıtımlı binalarda ve maliyet paylaşımının doğru yapıldığı durumlarda uygun bir yöntemdir. Merkezi sistem sayesinde her daire istediği sıcaklığa tek bir merkezden ulaşabilir. Bunu yapabilmek için dairelerde sıcaklık ayarı kumandaları bulunur. Aksi halde her daire için aynı konfor şartı sağlanamaz. Bu durumda ihtiyaçtan daha fazla ısı üretimi yani yakıt tüketimi gerçekleşebilir. Merkezi sistem de diğer bir önemli konu giderlerin paylaşımıdır. Her daireye aktarılan ısının ölçüldüğü ekipmanlar yerleştirilir. Bu ekipmanlarla düzenli aralıklarla okuma yapılır. Bu sayede tüketim adaletli şekilde paylaştırılabilir. Bunun için yaygın kullanılan ekipmanlar arasında şunlar bulunur;

  • Kalorimetre
  • Isı pay ölçer
  • Kat istasyonları

Merkezi ısıtma sistemlerinde kullanım suyu ısıtmayı sağlamak en önemli problemlerin başında gelir. Bunu çözmek için şu işlemler yapılabilir;

  • Binada bulunan her bir dairenin kendine ait su ısıtma cihazına olmalı
  • Merkezi depolamalı sıcak su hazırlama yapılması
  • Sıcak su hazırlanmasının daire girişlerinde kat istasyonları sayesinde yapılması

Bu yöntemlerin avantaj ve dezavantajları vardı. İzolasyon bulunmayan dairelerde kombi kullanılması halinde ısı kaçışı artar. Bu nedenle kullanıcılar daha fazla fatura ödemek zorunda kalır. Merkezi sistem bulunan bina ve işyerlerinde ihtiyaç kadar enerji üretimi yapılarak verimli ve güvenli işletim sağlanır. Ayrıca bu sistemde tüm ekipmanların bakım kolaylığı ve uzun ömürlü olması gibi çeşitli avantajları da bulunur.

Merkezi Sistemde Nasıl Tasarruf Edilebilir?

Merkezi sistem kullanılan bina ve sitelerde tasarruf konusunda yöneticilere büyük görev düşüyor. Merkezi sistem bulunan binalarda tasarruf yapılabilmesi için ısı kaybının giderilmesi konusunda çalışmalar yürütülmeli. Örneğin, binanızın girişine çift kapı yaptırır ve ısı perdeleri kurdurursanız gelen soğuğu engelleyebilirsiniz. Isının yukarı çıkmasını engellemek için apartman kapıları izoleli yapılmalı. Tesisat boruları açıkta ise tüm boru sistemleri izole ettirilmeli. Tasarruf çalışmaları kapsamında ısının dışarıya çıkmasını engellemeli. Kombi ve kazan bakımlarını gerekli süreler içinde yaptırmalı. Baca gazı analizi ve gaz ayarı yapılmalı. Bu bakımların yılda bir kez yaptırılması gerekli. Bakımları ilkbahar mevsiminin bittiği Mayıs ya da Haziran aylarında yaptırmanız daha iyi olur. Tasarruf çalışmaları sayesinde minimum tüketimle maksimum verim elde edersiniz.

Sosyal Medya' da Paylaş

Arkadaşlarınızla paylaşarak bize destek olabilirsiniz.

YORUMLAR

YORUM YAZ

Apartman Isı Paylaşım (ısı pay ölçer) Sistemleri Hakkında. (merkezi sistem) ( sayfa)

  • Binbaşı
    Mesaj
  • Onbaşı
    29 Mesaj
    Arkadaşlar &#;ok ilgin&#; bir sorum funduszeue.infometre olan evde funduszeue.info bina T&#;m petekleri 1 konumuna getirdim petekler buz gibi ancak gene de kalorimetre'de akış g&#;funduszeue.info sonra peteklerin hatlarını da teker teker giriş vanasından kestim halen kalorimetre de akış g&#;steriyordu ki buna &#;ok şaşırdım Ancak ana hat olan vanayı kapatınca kalorimetre de akış durdu funduszeue.info a&#;ıklaması ne olabilir? Teşekk&#;r ediyorum
  • tajot kullanıcısına yanıt
    Bir borunun i&#;indeki suyu bir u&#;tan ısıtırsanız borunun i&#;indeki su durağan olsa dahi ısı bir u&#;tan diğer u&#; yayılır. Kalori metre bu ge&#;en ısıyı yazıyor. İlla su ge&#;işi olması şart değil. Su saati gibi ge&#;en suyu okumuyor yani.
    T&#;m vanaları ve petekleri tamamen a&#;ıp tekrar kontrol edin ve artış miktarını karşılaştırın. Birbirine yakın değerler ise bir arıza vardır denilebilir ama vanaları a&#;ınca hızlı artış kapalıykende yavaş artış normaldir.
    NOT: Konunun uzmanı değilim sadece g&#;rd&#;ğ&#;m sistemlerden yola &#;ıkarak yazdım.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi l.a.c.i.w.e.r.t -- 23 Ekim ; >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Onbaşı
    29 Mesaj
    Sıcak olan birşey funduszeue.info kadar yazmaya devam etmiş kalorimetre.. fakat peteklerin an hatları bile kapalı..&#;stelik geceden sabaha 5 kw yazmış Hi&#; anlamadım bu durumu..
  • Er
    4 Mesaj
    tajo, asıl sistem senin sistemin. altaki komşunun ka&#;an ısısını &#;l&#;&#;yor kalorimetre. &#;rnek verecek olsak sen m&#;stakil bir evde otursan ve hi&#; bir yakıt yakmasan evin ısısı 10 derece olacak. ama ara katta olduğunu i&#;in hi&#; yakıt yakmasan evin ısısı 18 ile 20 derece olacak. bu 8 il 10 derecelik ısı alt komşundan aldığın ısı. en mantıklı rady&#;tor &#;zerindeki kalorimetre zaten. ısındığın kadar &#;d&#;yon. eger vana &#;zerindeki sistem olsa vanayı kapattığın andan itibaren komşulara girer kazık.
  • Binbaşı
    Mesaj
  • Binbaşı
    Mesaj
  • Onbaşı
    27 Mesaj
    hayansameh kullanıcısına yanıt
    Peteklerin &#;zerindeki vanalardan ayar yapmalısınız oralardan kısmayın ısıya g&#;re ayar yapar vanaların &#;zerinde 1 2 3 4 5 e kadar sayılar vardır idealı 3 4 t&#;r baktınız halen sıcak bıraz daha d&#;ş&#;r&#;n ama vanada yoksaburdaki ayarları yıne oynamayaın petek &#;zerinden ayar yapın
  • Yarbay
    Mesaj
    quote:

    Orijinalden alıntı: burak-doganay

    Peteklerin &#;zerindeki vanalardan ayar yapmalısınız oralardan kısmayın ısıya g&#;re ayar yapar vanaların &#;zerinde 1 2 3 4 5 e kadar sayılar vardır idealı 3 4 t&#;r baktınız halen sıcak bıraz daha d&#;ş&#;r&#;n ama vanada yoksaburdaki ayarları yıne oynamayaın petek &#;zerinden ayar yapın

    Bu vanalrdan kapatsak diger peteklere daha cuma &#;ok sicaklik gitmezmi

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Binbaşı
    Mesaj
    burak-doganay kullanıcısına yanıt
    Hocam tesekurler crvabiniz icin. Ama yerden isitma olunca petek yok.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hayansame -- 28 Ekim ; >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yarbay
    Mesaj
    Yerden ısıtma ise kollekt&#;rdeki vanalardan ayar yapacaksınız başka &#;aresi yok, &#;nce tamamını kapatın yerler soğuduktan sonra hafif&#;e vanaları a&#;ın, konforunuza g&#;re yavaş yavaş arttırın, tabı yerden ısınmada yerlerin birden ısınmayacağını hesaba katmanız gerekiyor.
  • Binbaşı
    Mesaj
    kir-pik kullanıcısına yanıt
    Hocam tesekkurler cevap icin. Bi dijital olcer koymamislar cok enteresaniz valla. O vanalarin her biri bir odayi temsil ediyor heralde. Tesekkurler tekrar

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Er
    4 Mesaj
    Y&#;netmelikte ısı pay &#;l&#;erlerin nereye konulacağı kesin değinilmemiş. Bu sebeple genelde m&#;teahhitler evin i&#;inde yerleştiriyor cihazı. Bizim apartmanda ısı pay &#;l&#;er evin i&#;ine konmuş. İsteyen isteği gibi vana kapatıyor. Ancak y&#;netmelikte vana kapatmak yasak. Bunu takip edecek bir mekanizma yok. Kapatını nasıl ispatlanacağı veya y&#;netim olarak ne gibi ceza yazılacak bilmiyoruz. Veya adam kapatmadı, alet hatalı &#;l&#;&#;yor nasıl tespit edecen.
    Kat yalıtımı yapılamayan binalarda bu y&#;netmeliği uygulamak ne kadar sağlıklı. Isınan hava yukarı gidiyor. Doğal olarak adamın evini ısıtıyon. Eğer yukarıdakinin vanası kapalı veya daha d&#;ş&#;k bir sıcaklıklığa ayarlı ise yukarıdaki komşunun evini ısıtıyorsun. Bununlada kalmıyor yukarıyı ısıttığın gibi kendin ısınamıyorsun. Bir yerde &#;d&#;yor adam diğer komşu bu komşuluk ilişkilerini &#;ok zedeliyor. Bizde bilmiyoruz ne yapacağımızı. Eşit b&#;l&#;nme kararı alalım dedik, araştırdık oy birliği olması lazım denildi. Bizim apartmanda 23 eşit b&#;l&#;ns&#;n denildi 2 kişi itiraz etti. Eşit b&#;l&#;nmeye ge&#;emedik. Oy &#;okluğu ile Cumhurbaşkanımızı se&#;iyoruz. Ama oy &#;oklu ile eşit ısınma şeklini se&#;emiyoruz.
    Isı pay cihazı takılan apartmanların %95 eşite ge&#;ti. Sadece b&#;yle itiraz eden komşular ge&#;emedi. Bu cihazlar yurt dışından geliyor. Paramız dışarı gidiyor. Boşu boşu masraf ediliyor.
    Bu y&#;netmelikte bu kadar eksik varken bir an &#;nce değişmeli y&#;netmelik. Kat yalıtımı olmayan binalarda uygulamaz. Kat yalıtımı olan binalarda ise oy &#;okluğu aranmalı. Kimseye zorlanamaz.




  • Teğmen
    Mesaj
    Isı pay &#;l&#;erli binada kiracı olarak ilk kışı nasip olursa ge&#;ireceğiz, firma geldi sistemi kontrol etti, ancak hi&#; kullanmadığım i&#;in kafamı kurcalayan bir durum var.

    a) petekler &#;zerindeki 1 den 5 e kadar hangisini kullanmalıyım , ideali nedir.
    b) her odaya farklı ısı ayarımı gerekli.

    c) g&#;nd&#;zleri yanmıyor yinede pay&#;l&#;er yazarmı


    saygılar.
  • Yarbay
    Mesaj
    Arkadaşlar burada yazılanları okuyunca tırstım a&#;ıkcası d&#;n daha sıfır daire alan biri olarak aldığımız binada ısı pay&#;l&#;er sistemi mevcut ancak doğalgaz hen&#;z bağlanmamış , haftaya son kontroller yapılıp gaz verilecekmiş m&#;stakil kombili evden bu sisteme ge&#;eceğiz ancak , burada yazılanlardan kimsenin memnun olmadığını g&#;rd&#;m , aldığımız bina sıfır bu sisteme g&#;re yapılmış olması beni biraz rahatlatıyor ama kullanmaya başlayınca burada yazılan sıkıntıları yaşamaktan korktum a&#;ıkcası
  • Onbaşı
    33 Mesaj
    Merhaba,

    Biz de kombi sistemli evden merkezi sistem pay&#;l&#;erli sistemi olan bir daireye ge&#;iş yaptık.

    Her petekte ayar mevcut yani her petek i&#;in ayrı ayrı ısı ayarı manuel olarak yapılabiliyor.

    Ancak benim merak ettiğim bu sisteme daire termostatı entegre edilemez mi?

    &#;rneğin bir odada veya salonda termostat olacak, ayarlanan ısıya ve algılanan ısıya g&#;re daire girişinden eve giren su sıcaklığını ayarlayıp kontrol edecek.
    funduszeue.info,PRhtml Bu tarz bir sistem g&#;rd&#;m internette ancak bu sistem her bir peteği elektronik olarak kontrol etmeye y&#;nelik yani sadece bağlanılan peteği kontrol ediyor.

    Benim istediğim ise oda yada peteği değil de direkt daire girişini kontrol edebilecek bir termostat sistemi..

    Not: Sanırım sistem pay&#;l&#;erli değil de kalorimetreli &#;&#;mk&#; peteklerden &#;l&#;&#;m yok daire girişinde kalorimetre var.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cemalib -- 7 Kasım ; >




  • Yüzbaşı
    Mesaj
    cemalib kullanıcısına yanıt
    hocam kanun minimum 15 derece tutulmasını şart koşuyor, benim evimdeki (eca marka )termotatik vanalarda 15 derece 2 konumuna denk funduszeue.info oturduğunuz apartmandaki kimse dairesini komple kapatım gidemez . Oda termostatı dediğiniz genelde merkezi sistemlerde yerden ısıtma olduğu zaman kullanılıyor, petek varsa da olur ama maliyet & fayda kriterlerine g&#;re değerlendrmek lazım
  • Yarbay
    Mesaj
    selamlar ben 1+1 eve &#;ıktım bu sistem var vanaları 2 ya da 3 arasına alıyorum evin sıcaklığı hep sabit kalıyor bakıyorum bazen yanıyor bazen yanmıyor &#;ok g&#;zel &#;alışıyor. Neyse konuya geleyim banyodakini bu ince kaloriferlerden yapmışlar ve termostatı yok s&#;rekli yanıyor yarıya getirdim 2 vanası var sıcaklığı değişmedi. Sizce bu faturayı &#;ok etkiler mi veya normal mi b&#;yle olması? Sıfır daire olduğu i&#;in daha hi&#; gelmedi fatura
  • Yüzbaşı
    Mesaj
  • Yarbay
    Mesaj
    Hocam o kadar teknik bilgi sahibi değilim a&#;ık&#;ası ancak şunu s&#;yleyebilirim: iki vanasını da yarıya da getirsem tamamen de a&#;sam bu kaloriferin sanki sıcaklığı değişmiyor tamamen a&#;mamı mı &#;nerirsiniz eğer &#;yleyse yapayım.
  • yeni mesaja gitYeni mesaj

KAS Termostatik Vana ile Daha İyi Isının, Daha Az Ödeyin!

Termostatik Vana Nedir? Nerelerde Kullanılır?

Termostatik Vana, ortamın ısısını sabitleyerek tasarruf etmenize yardımcı olur. KAS, TSE belgeli ve A enerji sınıfıtermostatik vanaları şık tasarımlar ve bildiğiniz en kaliteli vana KAS kalitesiyle sunuyor.

Kış aylarında en büyük ihtiyacımız da en büyük giderlerimizden biri de ısınmaktır. Eğer merkezi sistem ısıtılan bir binada yaşıyorsak katlar arasında ve hatta aynı binanın farklı cepheleri arasında bile ısı ihtiyacı değişiklik gösterir. Odanın hangi cepheye baktığı, kaçıncı katta olduğu gibi pek çok faktör ısınma gereksinimlerimizi değiştirir. Merkezi sistem ısıtmalarda da bazı daireler yeterince ısınamazken, bazı daireler fazlasıyla ısınır ancak toplamda aynı ısıtma giderlerine sahip olurlar.

Termostatik Radyatör Vanasının Avantajları

Isınma gereksinimleri bazen bir dairelerin odalarına göre bile değişiklik gösterirken, kış mevsiminde ne kadar iyi ısındığımız ve bunun karşılığında gerçekten ısındığımız kadar ödeyebilme arzumuz dengeli olmayabilir. İşte KAS Termostatik Vana bu sorunlarınızı gidermek için üretildi ve hem şık tasarımıyla hem de bildiğiniz KAS Vana kalitesiyle satışa sunuldu.

Radyatörlerinize takılan Termostatik Vana hassas termostatı sayesinde ortam ısısını seçtiğiniz sıcaklığa göre sabit tutar. Mekan ısısını etkileyen dış faktörleri algılayarak (cephe farkı, güneş ve rüzgarın etkisi) radyatörden geçen su miktarını ayarlar. Böylece hem ortamın ısısı sizin istediğiniz gibi olur hem de bu vana sayesinde gereksiz tüketimin önüne geçilerek tasarruf edilir.

kas-termostatik-vana-ile-daha-iyi-isinin

Termostatik Vananın Faydaları

Farklı odaları farklı sıcaklıklara ayarlama imkanı verir. Salon °C, yatak odası °C gibi farklı sıcaklıklara ayarlanabilir.

Gereksiz yere ısınmanızı terlemenizi, ısı değişikliklerinden olumsuz etkilenmenizi önler.

Sadece bu sayılı olanlarla da tasarruf etmiş olmazsınız, aynı zamanda termostatik vananın işlevselliği açısından odalarımız ve eve giren güneş ışınları ısındırması ile radyatörü kapatacak ve gereksiz yere yakıt sarfiyatınızı engellemiş olacaktır.

Termostatik vana sayesinde %30&#;a kadar yakıt tasarrufu sayesinde cihazın yıpranma olasılığı düşecek; verimi yüksek, ömrü uzun olacaktır.

Isınma sistemi otomatik balanslandığı için dengeli ısınma, dengeli yıpranma ve konfor seviyesinin üst sıralara çıktığı lüks ısınma koşulları elde etmiş olacaksınız.

Termostatik radyatör vanasının çalışması için enerjiye gerek duyulmaz, işletme maliyeti yoktur. Sağladığı yakıt tasarrufu sayesinde kendisinin yatırım maliyetini telafi edecektir.

Kullanımda Dikkat Edilecek Hususlar:

Vanayı kullanırken başlık üzerindeki işaretleri, ısı gereksinimlerinizi dikkate alarak kullanınız.

Kombi sıcaklığının termostatta belirlenen sıcaklıktan daha yüksek olmasını sağlayınız, aksi taktirde sirkülasyon pompası devrede olduğu durumda vanadan akış sesi duyulur.

Belli aralıklarla kursörü (0) konumuna alıp Jak bağlantısını kontrol ediniz.

Yaz aylarında başlık &#;maksimum&#; konumuna getirilmelidir.

Kış aylarında (*) bu konuma getirilmelidir.

(0) konumu kapalı konum değildir.

Daire girişlerinde tesisatı temiz tutmak üzere filtre kullanılmalı ve termostatik vananın düzenli çalışması için tesisatın yıllık bakımı ve temizliği yapılmalıdır.

Temizliğine dikkat edilmeli ve vana parçalarının (korozyon vs.) işlevini bozabilecek kimyasal maddeler ile temizliği yapılmamalıdır.

Başlığın üzerine herhangi birşey asmayınız.

Termostatik vananın sessiz çalışmasını sağlamak ve dengesiz akışı engellemek için kat girişlerinde basınç dengeleme valfleri kullanılmalıdır.

Sessiz çalışmayı sağlamak için maksimum basınç değişimi kP&#;ı geçmemelidir.

Sembol2345
Derece

 

Termostatik Vana Teknik Özellikler:

 Standart: TSE EN
Maks. Basınç (Max. pressure): 10 BarMaks. Çalışma Sıcaklığı (Max. working temperature): °C
Kullanma Aralığı (Usage range): Min. +5°C &#; Max. 29°CAnma Debisi (Nominal flow rate): lt/h (± %10)
Tepki Süresi (Response time):  25 dkAnma Debisi Histerisi (Nominal flow rate hysteresis): 0,5 K
Su Sıcaklığı Etkisi (Water temperature effect): 0,9 KStatik Basınç Etkisi (Static pressure effect): 0,6 K
Oturma Yüzeyi Etkisi (Seat authority): 0,94 KpaFark Basıncı Etkisi (Differential pressure influence): 0,9 K

termostatik-vana-dogru-baglanti-sekli-anlatimli

KAS Termostatik Vana, Evinizde Odalar Arasında Sıcaklık Dengesini Sağlar

KAS Termostatik Vana ile odalar arasında bile dilediğiniz sıcaklığı ayarlayabilirsiniz. Örneğin mutfağın ısısını biraz daha düşük tutarken, çocuğunuzun odasını daha çok ısıtabilirsiniz.

KAS Termostatik Vana çalışırken herhangi bir enerji harcamaz. Tamamen kaliteli malzemeden ve KAS uzmanlığı ile üretildiği için uzun ömürlüdür. Şık tasarımı ve kalitesi ile KAS Termostatik Vana hem yüzünüzü hem de cebinizi güldürür.

Termostatik Vana Fiyatları:Vana fiyat listesi menüsünden inceleyebilirsiniz.

Merkezi Isıtma ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

1- Termostatik Vana nedir?

Termostatik radyatör vanası ortam sıcaklığına bağlı olarak tepki veren, radyatöre gelen sıcak suyu ortam sıcaklığına ve ayarlandığı değere göre kontrol eden bir sıcaklık kontrol elemanıdır.

2- Açma-Kapama Vanaları ile Termostatik Vana Arasındaki Fark Nedir?

Bilindiği gibi eski tip açma-kapama vanaları genellikle sonuna kadar açık olarak kullanılmaktadır. Bu durumda herhangi bir tasarruf imkânı sağlamamaktadır ve radyatör gereksiz yere çalışmaya devam etmektedir. Termostatik vanada ise tüketici istediği odayı tercih ettiği herhangi bir sıcaklık derecesinde ayarlayabilmektedir. Böylece israftan da kaçılmış olup kullanıcıların sadece ihtiyaç duyduğu tüketimi yapmaları sağlanmış olur.

3- Çalışma ve Kullanım Şekli Nasıldır?

Termostatik vana üzerinde 4 kademeli ayar skalası vardır. Bunlar sırasıyla 2,3,4,5 dir. Her bir kademe bir sıcaklık değerini belirtir. Buna göre termostatik vananın bulunduğu mekân hangi sıcaklık değerinde tutulmak istenirse, termostatik vana; skalasında sıcaklığı yüksek algılayacak ve ısıtmayacaktır.

4- Termostatik vana kullanımında nelere dikkat etmeliyim?

Termostatik vanalar ön yüzündeki sıcaklık hissedicisi sayesinde oda sıcaklığını ölçer. Oda sıcaklığını algılayabilmesi için vananızın önünde perde, koltuk vb. olmaması önemlidir. Aksi takdirde vananız odanızın sıcaklığını yüksek algılayacak ve ısıtmayacaktır.

5- Neden kalorifer peteklerimi tamamen kapatamıyorum?

Merkezi ısıtma sisteminde tüketilen enerjiyi sınırlandırabilmek için merkezi ısıtma sistemi kullanılan binalarda TS EN ’e uygun termostatik radyatör vanası kullanıldığından petekleri tamamen kapatmak mümkün değildir.

Yönetmelik madde 5;

(2) Isıtma ve sıhhi sıcak su tüketimlerini ölçmek için mahaller ölçüm ekipmanları ile donatılır. Bağımsız bölüm kullanıcıları bu maksatla yapılacak iş ve işlemlere izin vermek mecburiyetindedir. Arıza ve bakım halleri hariç olmak üzere bağımsız bölüm kullanıcıları ölçüm ekipmanlarına müdahale edemez.

(5) Tüketilen enerjiyi sınırlandırabilmek için merkezi ısıtma sistemi kullanılan binalarda TS EN ’e uygun termostatik radyatör vanası kullanılır.

(6) Merkezi sistemlerle ısıtma yapılan bağımsız bölümlerdeki mahal sıcaklıklarının asgari 15 °C olacak şekilde ayarlanır.

6- Termostatik vana 2 konumunda iken dahi radyatör neden güçlü bir şekilde çalışır?

Termostatik vana 2 konumunda iken radyatörün güçlü bir şekilde çalışmasının sebebi oda sıcaklığının 15 derecenin altında olmasıdır. Oda sıcaklığı sadece 15 derece ya da üzerinde ise radyatör sıcak su girişine izin vermez ve odanın sıcaklığı ayarlanan seviyede sabit kalır.

7- Neden ara ara radyatörüm buz gibi oluyor?

Oda sıcaklığınız, ayarladığınız sıcaklığın üstüne çıkınca, vanalar radyatöre sıcak su girişini keser ve radyatörünüz soğumaya başlar. Oda sıcaklığınız düştüğünde vana tekrar bunu hisseder ve radyatöre sıcak suyu almaya başlar. Yani radyatörünüzün ara ara soğuması aslında karşılaşmanız gereken, doğal bir durumdur.

8- Radyatörüm hiç ısınmıyor?

Bu durumun nedeni genellikle tesisat ile ilgili bir problemdir. Sistem kurulurken kazan suyu tamamen boşaltıldığından su tekrardan basıldığında bu durum tesisatın hava yapmasına neden olur. Bunun yanında radyatörünüzde hava olduğu durumlarda da radyatör ısınmaz. Çözüm olarak yapılması gereken purjörle radyatörün havasını almaktır. Radyatör havası nasıl alınır konusuna bakabilirsiniz.

9- Radyatörlerden vınlama veya tıklama sesleri neden duyuyorum sebebi ne olabilir?

Radyatörün içerisinde bulunan sıcak suyun akış hızındaki değişim su basıncında değişiklik yaşanmasına sebep olur ve radyatörden bu tür seslerin gelmesine sebep olabilir. Böyle bir durumda site / bina yöneticinize başvurunuz. Bu sorunun çözümü sisteminizdeki pompa türüne göre değişiklik gösterecektir. Eğer sisteminizde kademeli bir pompa bulunuyorsa bina görevliniz pompanın kademesini düşürebilir. Eğer kademesiz bir pompa bulunuyorsa pompa için bir frekans invertör panosu veya balans vanaları gerekebilir.

Frekans invertör panosu nedir? Ne işe yaramaktadır?

Frekans invertör panosu tesisata su basan pompaları hattaki basınca göre sürerek düzgün çalışmasını sağlar. Böylece, hatta aşırı basınç yükselmesi veya düşüşü yaşanmayacağı gibi, pompanın gereksiz çalışması da önlenmiş olur. Bu sayede termostatik vana gibi sıcaklık kontrol elemanlarının basınçtan etkilenmeden çalışmasını sağlayacağı için tesisatta oluşabilecek ses, gürültü, basınç gibi problemlerin önüne geçilmiş olur.

Balans vanası nedir, ne işe yarar?

Dinamik veya statik seçilebilen balans vanaları hattaki su basıncını dengeleyerek sistemdeki basınç dalgalanmalarını önler. Ayrıca, tesisatın zarar görmesini önler ve ses problemlerinin önüne geçer.

Isı pay ölçer tüketim değerlerini nasıl ölçmektedir?

Isı pay ölçerler, içeriğinde bulundan iki sensör vasıtasıyla hem radyatör sıcaklığı hem de ortam sıcaklığı arasındaki farklı belirli bir zaman periyotlarında ölçerek bulunulan mahalin ısı tüketimini hesaplarlar.

Kaynak: Daf Enerji & Danfoss



nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası