paxera takıntı / SORU VE CEVAPLAR 1 - Sağlık Haberleri

Paxera Takıntı

paxera takıntı

Antidepresan kullananlar dikkat! Uzmanı yan etkilerini a&#;ıkladı!

Psikiyatrist Dr.Öğr. Üyesi Rıdvan Üney, bu antidepresan ilaçların şeker ve tansiyon ilaçlarından bir farkı olmadığını ifade ederek, "Bugün pek çok psikiyatrik bozuklukta bu ilaçlar kullanılmaktadır. Depresyon, kaygı bozukluğu, takıntı hastalığı, panik bozukluk, sosyal fobi, uyku sorunları ve bunlar gibi birçok psikiyatrik durumda psikiyatri hekimlerince hastalara önerilmektedir. Esasen bu ilaçlar, tansiyon ilaçları ve şeker ilaçlarından pek de farklı değillerdir. Bu ilaçlarla ilgili en önemli bilgi, arkadaş önerisiyle kullanılmaması gerekliliğidir. Bazı kişiler arada sırada bir tane içerek iyileştiklerini düşünmektedirler. Bu tamamen yanılgıdır" dedi.

Antidepresan ilaçların oldukça yaygın kullanılmakta olduğunu belirten Dr. Üney “Bu, günümüzde pek çok ülkede benzer şekildedir. Antidepresan ilaçlar diğer ilaçlar gibi yan etki yapabilmektedir. Yan etki oluştuğunda kişiler, kendilerine ilaç yazan hekime başvurarak ondan yardım istemelidirler. Psikiyatrik tedavilerin en önemli kısmı işbirliğidir. Dolayısıyla sorun olduğunda hekimle iş birliği yapmak gerekir.

Antidepresan ilaç kullananlar belki diğerlerine göre biraz daha hassas olduklarından ilaç prospektüsünü okumaktadırlar. Buradaki bir sürü olası yan etkiyi görüp kullanmaktan vazgeçebilirler. Böyle kaygı yaşayanlar, bu konuda bilgilenmek için mutlaka hekimleriyle görüşmelidirler.

Bu korkuyla ilaç kullanmamak, kişinin sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir. Antidepresan ilaçların olası en sık yan etkileri; kilo alımı, iştahsızlık, mide bulantısı, uyku hali, sersemlik, cinsel isteksizlik, kabızlık ve ishaldir. Bunun yanı sıra aşırı bir neşe hali olmuşsa yine hekiminizle görüşün. Bu gibi durumlarda hekime başvurarak ilaç değişimi sağlanabilir" diye konuştu.

Dr.Öğr. Üyesi Rıdvan Üney, antidepresanlarla ilgili şu uyarılarda bulundu:

- Antidepresan ilaçları ancak hekim yazdığında kullanmak gerekir.

- Antidepresanlar ilk kullanımda etki etmez; çoğu zaman en erken hafta sonra etkisi başlar.

- Antidepresanlar çoğu zaman tedavilerde en az altı ay kullanılmak durumundadır.

- İlaca başladıktan sonra mutlaka belirli aralıklarla psikiyatri kontrolüne gidilmelidir.

- İlaca başlarken de ilacı bırakırken de psikiyatriste danışarak hareket etmek gerekir.

- Diğer ilaçlarla birlikte kullanıldığında öncesinde mutlaka hekime sorulmalıdır.

- Uykusuzluk durumlarında yakınlarımızın önerileriyle antidepresan kullanmak işe yaramaz.

- Çoğu antidepresan sabah tok karnına alınır.

- Her psikiyatrik soruna her antidepresan iyi gelmez.

- Antidepresan ilaçların çok az bir kısmının bağımlılık yapma riski vardır. Bağımlılık yapan psikiyatri ilaçları ancak özel yeşil reçeteyle satılabilir.

- Antidepresan ilaçların çok az bir kısmı uyku yapar.

- Antidepresan ilaçlar “kafa yapma hapları” değildirler.

- Antidepresan ilaçlar psikiyatrik bir sağlık sorunu olanlarda dünyanın her yerinde kullanılmaktadır.

- Antidepresan ilaçlar insanların kişiliklerini değiştirmez.

- Antidepresan ilaçlar insanları robotlaştırmaz. Birçok kişinin antidepresan kullandığını fark edemezsiniz.

- Antidepresan kullanan kişiler tehlikeli değillerdir.

- Antidepresan ilaçlar tedavi edici ilaçlardır. Sorunları geçiştiren ilaçlar değildir.

- Antidepresan ilaçlar plasebo değillerdir. Yani işe yaramayan ilaç değillerdir.

Paxera Nedir? Ne İçin Kullanılır?

İçindekiler

Paxera Nedir? Hangi Hastalıklarda Kullanılır?

Paxera (Paroksetin) Nedir?

Paxera (Paroksetin) Ne İçin Kullanılır?

Paxera (Paroksetin) Nasıl Etki Eder?

Paxera (Paroksetin) Nasıl Kullanılır?

Paxera (Paroksetin) Yan Etkileri 

Paxera (Paroksetin) Kimler Tarafından Kullanılmamalı?

Paxera (Paroksetin) Hangi İlaçlarla Kullanılamaz?


Paxera Nedir? Hangi Hastalıklarda Kullanılır?

Paxera, seçici serotonin geri alım inhibitörleri (SSRI’lar) adı verilen antidepresan ilaç grubuna ait reçeteli bir ilaç olup depresyon başta olmak üzere birçok psikolojik rahatsızlığın tedavisinde kullanılır. Etken maddesi paroksetin olan Paxera, eczanelerde Paxil, As-paroks, Nokturn ya da Paxotin gibi farklı markalara ait isimlerle de satılır. Serotonin hormonunun üretimini artırarak tedavi uygulayan ilaç mutlaka doktor reçetesiyle alınır ve kullanımına doktor kontrolünde devam edilir. 

Yaygın kullanılan antidepresan ilaçlardan biri olan Paxera tedavisinin yanı sıra bir terapiye ihtiyaç duyuyorsanız, Psikologofisi üzerinden deneyimli isimlerle görüşmeye hemen başlayabilirsiniz. Sesli ya da görüntülü gerçekleştireceğiniz online terapi seansları ile hayatınızdaki sorunlarınıza çözüm bulabilirsiniz.

Paxera (Paroksetin) Nedir?

Paxera, seçici serotonin geri alım inhibitörleri (SSRI’lar) adı verilen ilaç grubuna ait reçeteli olarak kullanılması gereken etkin bir antidepresandır. Etken maddesi paroksetin olan ilaç, blister ambalajlarda satılır ve ger kutuda 28 ya da 56 adet tablet bulunur. 10 mg, 20 mg, 30 mg ve 40 mg’lık farklı formları mevcut olan ilacın her tabletinde 10 mg paroksetin etken maddesine eşdeğer mg paroksetin hidroklorür bulunur.

Paxera (Paroksetin) Ne İçin Kullanılır?

Paxera, genellikle depresyon, panik atak, obsesif kompulsif bozukluk (OKB), kaygı bozuklukları ve travma sonrası stres bozukluğu tedavisinde kullanılır. Kullanan kişinin ruh halini ve uyku durumunu dengeleyerek depresyonun hayatı zorlaştırıcı etkisini ortadan kaldırır. Kötücül ruh halinden kurtulmaya destek olduğu gibi kaygıya neden olan düşünceleri azaltır. Kaygılı düşüncelerle baş etmekte zorlanıyor ancak durumunuzu tam olarak anlayamıyorsanız “Anksiyete Nedir? Anksiyete (Kaygı Bozukluğu) Belirtileri, Tedavisi” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Paxera (Paroksetin) Nasıl Etki Eder?

Paxera dahil olduğu, seçici serotonin geri alım inhibitörleri (SSRI’ler) grubundan diğer antidepresan ilaçlar gibi kişinin beyninde dolaşan serotonin miktarını önemli ölçüde arttırır. Bu da depresyon başta olmak üzere psikolojik rahatsızlıkların iyileşmesinde etkili oldukça etkili olmasını sağlar.

Halk arasından mutluluk hormonu olarak da bilinen serotonin, kişinin zihinsel dengesini korumaya yardımcı olan ve daha iyi hissetmesini sağlayan doğal bir hormondur. Yeterince salgılanamaması halinde depresyon başta olmak üzere birçok psikolojik hastalığa neden olabilir.

Paxera (Paroksetin) Nasıl Kullanılır?

  • Paxera, yan etkileri arasında mide bulantısı bulunan bir ilaç olduğu için mutlaka tok karnına ve bol su ile içilmesi gerekir. 
  • Yan etkilerin ortaya çıkmaması için, ilaç kullanıldığı sürece alkol alınması uygun değildir.
  • Paxera laktoz içeren bir antidepresandır. Laktoz intoleransı olan kişilerin mutlaka doktorlarını bu konuda bilgilendirmeleri gerekir.
  • İlacın faydası, diğer antidepresanlarda olduğu gibi, hemen görülemeyebilir. Faydası olmadığını düşünerek ilacı bireysel kararla bırakmak daha kötü hissedilmesine yol açar.
  • Paxera kullanımı, intihar düşüncesi gibi bir yan etki gösterebilir. Bu nedenle 18 yaş altındaki çocuk ve ergenlerde kullanımı önerilmez.
  • Bütün antidepresanlarda olduğu aniden bırakılması zararlıdır. Kötü sonuçlara yol açmaması için psikiyatrist kontrolünde azaltılarak bırakılması gerekir.

Paxera (Paroksetin) Doz Hesabı

İlacın dozu, psikiyatrist tarafından birçok farklı faktör göz önüne alınarak hesaplanır. Hastanın yaşı, hastalığının şiddeti, diğer hastalıkları, vücudun ilk doza tepkisi ilaç dozu hesaplanırken göz önüne alınır.

Depresyon, yaygın anksiyete bozukluğu ve travma sonrası stres bozukluğu tedavisinde başlangıç dozu genellikle günde 20 mg’dır. Devam eden süreçte 50 mg’a kadar çıkabilir ve alınabilecek maksimum doz budur.

Sosyal anksiyete bozukluğu ve obsesif kompulsif bozukluk tedavisinde başlangıç dozu 20 mg olarak tavsiye edilir. Ancak hastalığın seyrine göre günde maksimum 60 mg’a çıkartılması da mümkündür.

İlerleyen yaşlarda kullanıldığında başlangıç dozu genellikle günlük 10 mg’dır. Hastanın durumuna göre ilerleyen süreçte yavaş yavaş olmak kaydıyla, maksimum 40 mg’a kadar yükseltilebilir.

Paxera (Paroksetin) Kullanım Süresi

Paxera ile uygulanan tedavinin süresi hastalığın türüne ve şiddetine bağlı olarak değişir. Genellikle 2 haftalık düzenli kullanımdan dona kişi kendini daha iyi hissetmeye başlar ancak semptomların tamamen ve kalıcı olarak ortadan kalkması çok daha uzun sürebilir. 

Paxera (Paroksetin) Yan Etkileri 

Paxera’da da her ilaçta olduğu gibi çeşitli yan etkilerin görülme riski vardır. Her hastada görülmeyen bu etkiler, bazı kişilerde çok şiddetli de seyredebilir. Çoğu yan etki birkaç haftalık kullanımdan sonra geçse de arttığı durumlarda doktorunuza bildirmeniz gerekir. Bireysel kararlarla asla ilacın aniden kesilmemesi tedavinin sürekliliği için çok önemlidir. 

  • Mide bulantısı
  • Kötü ruh hali
  • Cinsel istekte azalma
  • Cinsel işlev bozuklukları
  • Sürekli uyku hali
  • Halsizlik
  • Baş dönmesi 
  • Aşırı terleme
  • Kabızlık veya ishal gibi sindirim sistemi sorunları
  • Kilo alma
  • Kolesterolde artış

Paxera (Paroksetin) Kimler Tarafından Kullanılmamalı?

  • 18 yaşından küçükler
  • Paroksetin’e ya da içindeki bir maddeye (laktoz gibi) alerjisi olanlar
  • Bipolar bozuluk yaşayanlar
  • Glokom olanlar
  • Nöbet geçmişi olan kişiler
  • Böbrek hastalığı olanlar
  • Karaciğer hastalığı olanlar

Paxera (Paroksetin) Hangi İlaçlarla Kullanılamaz?

Paroksetin, kullandığınız diğer ilaçlar, takviyeler ya da şifalı bitkiler ile etkileşime girmeye son derece açık bir etken maddedir. Bu etkileşim beraberinde ağır yan etkiler getireceği gibi tedavinin seyrini de tamamen değiştirir. Böyle bir sorunla karşılaşmama için tedaviye başlamadan önce doktorunuza kullandığınız her türlü ilaç ve takviye hakkında bilgi vermeniz ve tedavi sürecinde farklı bir ilaç kullanımına başlamamanız gerekir.

  • Şizofreni tedavisinde kullanılan Tiyoridazin ve Pimozid
  • Monoamin oksidaz (MAO) inhibitörleri 
  • Serotonerjik ilaçlar
  • Triptanlar
  • Depresyon tedavisinde kullanılan diğer SSRI’lar
  • Amfetaminler
  • Steroid olmayan anti-enflamatuar ilaçlar (NSAID’ler)
  • Astım ilacı
  • Antipsikotik ilaçlar
  • Antiaritmikler
  • Fenotiyazinler
  • Trisiklik antidepresanlar (TCA’lar)
  • Epilepsi ilaçları
  • HIV ilaçları
  • Parkinson ilacı
  • Hipertansiyon ilacı

Paxera Formları ve Muadilleri

  • As-paroks 
  • Nokturn 
  • Paxil 
  • Paxotin 
  • Xetanor 
  • Zoxapar 

Online terapi almak, uzmanlarımız ve platformumuz hakkında daha fazla bilgi edinmek için 15 dakikalık ücretsiz seanslarımıza hemen başvurabilirsiniz.

Tarih :
Yazar :

İlaç ve Psikoterapi İle OKB Tedavisi

Günde 1 saatten daha uzun zaman alan, belirgin sıkıntıya ya da işlevsellikte önemli ölçüde bozulmaya neden olan takıntı ve zorlantılar (obsesyon ve kompulsiyonlar) tedavi edilmelidir. Bu özellikler ortaya çıktığında artık basit takıntılar söz konusu olmayıp, OKB (Obsesif Kompulsif Bozukluk) ortaya çıkmıştır.

Obsesyonlar ego-distoniktir. Yani kişiye yabancı gelip, istenen ve denetimde olan bir şey değildir. Şizofreninin tersine kişi obsesyonların kendi zihninin ürünü olduğunu, dışarıdan yüklenmediğini bilir.

Kompulsiyonlarda ise amaç haz almak ya da doyum sağlamak değildir. Kişi obsesyona eşlik eden sıkıntıyı azaltmak veya korktuğu olay ya da durumdan korunmak istemektedir.

Yaşam boyu görülme sıklığı % olan OKB, kadınlarda biraz daha fazla ortaya çıkar. Çoğu kez bir psikiyatriste gelip, tedavi olana kadar yıl geçer. %80 vaka 25 yaşın altında başlamakta, kronik seyirli bir hastalık olmasına karşın, OKB belirtileri zaman zaman 6 aydan uzun süreler kaybolabilmektedir. Bundan dolayı OKB tedavisi için erken başvuru nadirdir.

Kirlenme, zarar verme korkusu ve simetri gereksinimi en sık görülen ilk üç obsesyon çeşidi iken, kontrol etme, yıkama-temizleme ve tekrarlama-sıralama kompülsiyonları ise en sık rastlanan kompülsiyonlardır.

OKB de İlaç Tedavisi:

Obsesif Kompülsif Bozukluk (OKB) tedavisinde serotonin geri alımını durduran ilaçlar kullanılır. Klomipramin, fluoksetin, fluvoksamin, paroksetin, citalopram, essitalopram ve sertralin bu grup ilaçlardır.

Tedaviye başlanan hastalarda çoğu kez gün içinde olumlu etkiler başlasa da anlamlı klinik yanıtın haftaya uzadığı da olabilir.

En az 3 serotonin geri alım inhibitörü (klomipramin mutlaka denenmiş olacak) ve bilişsel davranışçı terapi uygulandığında hastaların çok büyük kısmı düzelir. Bu birinci basamak tedavidir. Tedaviye cevap vermeyen OKB vakalarında güçlendirme tedavisi uygulanır. Klonazepam, buspiron, lityum ve antipsikotikler güçlendirme tedavisinde tercih edilen farklı ilaçlardır. Bunlara yanıt alınamadığında klonazepam, MAO inhibitörü ve buspiron ile alternatif monoterapi kullanılır. Damar yolu ile klomipramin ve EKT ise bir sonraki tedavi aşamalarıdır.

Serotonin geri alımını durduran ilaçlar genel anlamda antidepresan ilaçlardır. Halk arasında yanlış bilinen ‘’Antidepresan ilaçlar tedavi etmez, sadece sorunun üzerini örter’’, ‘’Antidepresan ilaçlar çözüm değildir, beyni uyuşturur’’, ‘’Antidepresan ilaçlar bağımlılık yapar’’, ‘’Antidepresan ilaçları kullanmaya başlarsan ömür boyu kullanmak gerekir’’ gibi bilimsel dayanağı olmayan hurafelere inanmamak gerekmektedir.

Düzenli psikiyatrist takibinde antidepresan ilaç tedavisinden zarar görülmez. Tedavi başlangıcında bazı yan etkiler görülse de bunlar geçici olup psikiyatristiniz tarafından size ayrıntılı olarak bahsedilecektir. Zaman zaman kan testleri ile karaciğer ve böbrek fonksiyonları da değerlendirilir.

Antidepresan ilaçlar serotonin düzeylerini etkileyerek doğrudan tedavi edici etki gösterdikleri gibi, motivasyonu arttırıcı ve psikoterapinin etkilerini kolaylaştırıcı faydaları da vardır. Ortalama yıllık ilaç kullanımı ve tedavinin bilişsel davranışçı terapi ile desteklenmesi %’e yakın başarıyı getirir.

OKB tedavisinde kullanılan seçici serotonin gerialım inhibitörü ilaçlardan kısaca bahsedersek;

Fluoksetin: Günde miligram kullanılır. OKB’ de etkinliği haftayı bulabilir. Sıkıntı, bulantı, iştah azalması, uykusuzluk ve kilo kaybı gibi geçici yan etkilere sahiptir.

Sertralin: Etkili dozu mg/gün’dür. Sıkıntı, bulantı, iştahsızlık, uykusuzluk, kilo kaybı, ishal, ellerde titreme, cinsel istekte azalma, geç boşalma gibi yan etkilere sahiptir. OKB tedavisinde ilk tercih ilaçlardandır.

Fluvoksamin: OKB tedavisinde etkin dozu günde miligramdır. Sertralin ile benzer yan etkilere sahiptir.

Paroksetin: OKB tedavisinde mg/gün dozunda kullanılır. Bu ilaçta da etkinin ortaya çıkması haftalık bir süreçte olur. Yan etkiler benzerdir.

Citalopram: Ülkemizde 20 ve 40 miligramlık tabletleri vardır. Obsesif kompulsif bozukluk tedavisindeki etkili dozu günde miligramdır. Sıkıntı, bulantı, cinsel istek azlığı gibi yan etkilere sahiptir.

Essitalopram: mg/gün dozunda kullanılır. Tedavide popüler ilaçlardandır. Benzer yan etkileri vardır. Etki başlaması biraz daha erken ve hızlıdır.

Obsesif kompülsif bozukluk tedavisinde kullanılan diğer ilaçlar ise;

Klomipramin: OKB tedavisinin en temel ve klasik ilacıdır. Serotonin ve noradrenalin gerialımını durdurarak nöronal aralıkta serotonin ve noradrenalin seviyelerini attırarak etki eder. Diğer ilaçlara referans olmuş eski bir ilaçtır. Tedavideki yeri tartışmasız bir numara olmasına karşın yan etkilerinin fazlalığı nedeniyle kullanımı giderek azalmaktadır. Kilo alma, uyku artışı, ağız kuruluğu, ortostatik hipotansiyon, kabızlık, sersemlik, bulantı, kalp ritminde bozulma gibi yan etkileri vardır. OKB tedavisinde etkili dozu günde miligramdır.

Venlafaksin: Yeni nesil serotonin ve noradrenalin gerialım inhibitörüdür. OKB tedavisinde etkili dozu mg/gün’dür. Bulantı, iştahsızlık, uykusuzluk, kabızlık, kilo kaybı, tansiyonda yükselme yapabilir.

MAO İnhibitörleri: Tiraminden zengin yiyeceklerle alındığında serebrovasküler kanama yapabilecek kadar ağır hipertansiyon krizleri yapabildiğinden kullanımı kısıtlıdır. Ülkemizde moklobemid bulunmaktadır. Selektif ve reversibl etkili olup tiraminle etkileşme olasılığı zayıftır. Çok dirençli vakalar hariç, başka seçenek ilaçlar bulunduğundan MAO inhibitörlerinin kullanımı çok azalmıştır.

Benzodiazepinler: Benzodiazepinler OKB tedavisinde yardımcı ilaç olarak kullanılırlar. Bağımlılık yapma riskleri olup, kötüye kullanımı sıktır. Psikiyatristiniz alprazolam ve klonazepam gibi benzodiazepinleri kısa süreli kullanıp, doz düşürerek kesmeyi tercih edecektir.

Antipsikotik ilaçlar: Risperidon, olanzapin, ketiapin gibi yeni nesil antipsikotikler OKB tedavisinde özellikle güçlendirme amacıyla yardımcı tedavide kullanılırlar.

OKB (Obsesif Kompulsif Bozukluk) Tedavisinde Psikoterapi:

Bir anksiyete bozukluğu olan OKB de tüm anksiyete bozukluklarında olduğu gibi, normal bir düşünceyi tehlikeli olarak algılama şeklinde bilişsel bir çarpıtma, bunun gereği olarak da gerekenleri yapma ihtiyacı, yapmadığı taktirde aşırı sorumluluk altında kalmanın getirdiği kaygı ve sıkıntı söz konusudur.

OKB tedavisinde psikoterapi bu ilkeleri temel alır. Psikoterapideki amacımız düşünce yanlışlarının bulunması ve bunların daha işlevsel olanlarla değiştirilmesidir. Bu amaçla kullanılan psikoterapi tekniği bilişsel terapidir.

OKB hastalarında şu bilişsel çarpıtmalar bulunur.

  1. Kişi düşünce ile eylem yapmanın aynı şey olduğunu varsayar. Yani ellerinin kirli olduğunu düşünen hasta gerçekten elleri kirliymiş gibi hisseder ve doğal olarak temizleme ihtiyacı duyar. Ya da bebeğine zarar verebileceği düşüncesi aklından geçen bir anne, bunu gerçekten yapmış gibi hissederek büyük sıkıntı ve suçluluk duyar. Bu duruma psikiyatri-psikoloji dünyasında düşünce-eylem birleşmesi denir.
  2. OKB’li hastalar düşündükleri şeylere gerçek dışı anlamlar yüklerler, düşündüklerinin o olayı ortaya çıkaracağına inanırlar. Yani kişinin aklına gelen kötü bir şey, kötülüğün gerçekleşmesini sağlayacaktır. Bu duruma büyüsel düşünme denir.
  3. OKB hastalarında ‘’ya ocağı söndürmediysem’’, ‘’ya ütüyü prizde bıraktıysam’’, ‘’ya bebeğime zarar verirsem’’, ‘’ya kapıyı kilitlemediysem’’, ‘’ya gerçekten çıldırırsam’’ şeklinde ‘’YA OLURSA, YA GERÇEKTEN YAPARSAM’’ düşünceleri bulunur.
  4. OKB’li hastalar düşüncelerine aşırı değer verir, aşırı önemserler. Örneğin, OKB’li bir hasta kötü bir olay düşündüğünde, bunun olma olasılığının yükseldiğini varsayar.
  5. Felaketleştirme olarak adlandırılan tehlikeyi aşırı büyütme durumu OKB’de sık görülür. Kişi, sıradan bir baş ağrısını beyin tümörüne bağlayabilir.
  6. OKB’de belirsizliğe katlanılamaz. Birey her şeyi tam olarak kontrol edemediğinde huzursuz olur.
  7. Mükemmeliyetçilik Obsesif Kompülsif Bozuklukta önemli bir özelliktir. Her şeyi dört dörtlük yapma ihtiyacı, her olasılığı değerlendirip, aşırı kontrol etme ihtiyacı sıklıkla görülür. Her şey yerinde ve zamanında olacak, hataya müsamaha gösterilmeyecektir.
  8. OKB’de ya hep ya hiç tarzı düşünme vardır. Bir şey ya doğrudur, ya da yanlış. Orta yol hiç bulunamaz. Örneğin, kişi tam güvende değilsem, büyük tehlike altındayım diyebilir. Yarışmada birinci gelemediyse, o en yeteneksiz sporcudur.
  9. Aşırı sorumluluk düşünceleri OKB’nin tipik özelliklerindendir. Kişi başkalarına hastalık bulaştırmamak, masum insanlara bilmeden bile olsa herhangi bir zarar vermemek için kendinde aşırı sorumluluk hisseder, bu sorumluluk altıda giderek ezilir.
  10. Aşırı ahlakçılık olarak tanımlanan, kişinin en küçük bir yanılgısında dahi cezalandırılması gerektiğine ait inancı bir OKB özelliğidir.
  11. OKB’li hastalar takıntılı davranışlarını yerine getirirken, sevdiklerini koruduğu gibi soylu bir görevi yaptığı inancındadır.
  12. OKB’de hiçbir zaman bardağın dolu tarafı görülmez, her zaman kötümser bir bakış açısı vardır.

Yukarıdaki düşünce çarpıtmaları ve genellemeler bilişsel terapi ile daha akılcı ve işlevsel düşüncelere çevrildiğinde OKB tedavisi sağlanmış olacaktır. OKB tedavisinde bilişsel terapiyi bu amaçla kullanırız.

Davranışçı terapi ile OKB tedavisinde ise sıkıntı ortaya çıkaran uyaranlarla alıştırma yapılır ve korkunun üstüne giderek söndürülmeye çalışılır. Sık aralıklarla yapılan alıştırmalardan büyük yarar görülür.

Bilişsel ve davranışçı terapilerin kombinasyonunun en iyi neticeyi verdiği tüm psikiyatri kılavuzlarında belirtilmektedir. Antalya psikiyatri ve psikoterapi merkezi olarak biz de OKB tedavisinde bilişsel-davranışçı terapiyi kullanmakta ve önermekteyiz.

Antalya Psikiyatri ve Psikoterapi Merkezi, Psikiyatrist ve Psikoterapist Emine Filiz Uluhan.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası