milli kültürümüze ait mimari eserler / Türkiye'deki En İyi 100 Mimari Eser - Arkitera

Milli Kültürümüze Ait Mimari Eserler

milli kültürümüze ait mimari eserler

Türkiye’deki En İyi 100 Mimari Eser

Emine Merdim

  • 21 Ağustos 2017
  • 85704 defa okundu.

Hürriyet Pazar'ın Türkiye'nin "En İyi 100 Türk Filmi", "En İyi 100 Albüm", "En İyi 100 Türk Romanı"nı belirlediği listesinde sıra "En İyi 100 Mimari Eser"e geldi.

Uğur Vardan ve Güliz Arslan, “En İyi 100 Mimari Eser”in nasıl belirlendiğini şu cümleler ile özetliyor:

Mimarlık, tarihsel açıdan uğradığımız bütün duraklardan çok çok daha eski. İnsanın varlığıyla birlikte etrafını inşa etme çabası, dokunuşu upuzun bir sürecin ifadesi. Doğanın fiziksel koşullarından korunma çabası, başını sokacak bir mekân arayışı, sonrasında malzemelerin ve bilimin gelişimi derken basit ihtiyaçlardan ihtişama, işlevsellikten estetiğe, günü kurtarmaktan tarihe tanıklık etmeye onca yapı insanların, toplulukların, ait oldukları coğrafyaların da bir ifade biçimine dönüştü. Üzerinde yaşadığımız Anadolu da sayısız medeniyetin tanığı. Dolayısıyla mimarlık serüveninin de… Bu açıdan ‘En İyi 100 Mimari Eser’ soruşturmamızda 100 kişilik jürimize geniş bir hareket alanı tanıdık ve tanım aralığını, ilk yerleşmelerden biri olarak kabul edilen “Göbeklitepe’den Günümüze” parantezinde tuttuk. Bu parantezin içinde antik çağ, Roma, Selçuklu, Osmanlı ve tabii ki Cumhuriyet dönemi mimarisi vardı. Jüri bu çağların ifadesi olan yapıları (tek ya da çoğul) kendi mimarlık anlayışları ve beğenileri doğrultusunda seçti. Daha önceki soruşturmalarımızda jüri üyelerinden ‘En iyi 10’larını istemiştik, bu kez tanım aralığının genişliğinden dolayı seçkimiz ‘En iyi 20’lik listelerden oluştu. Ve nihayetinde akademisyenlerden, mimarlardan, kültür sanat insanlarından oluşan bir seçici kurul, ‘Türkiye toprakları üzerindeki en iyi 100 mimari eser’i belirledi.

Not: Soruşturmamızda çeşitli nedenlerden dolayı hatıralarımızdan olmasa da fiziksel çevreden silinmiş, yıkılmış, hayatı sona ermiş yapılar yer almadı. 100’lük tablo, varlığını hali hazırda sürdüren yapılardan oluştu.

En İyi 100 Mimari Eser

  1. Ayasofya
  2. Selimiye Camii
  3. Divriği Ulu Camii
  4. Süleymaniye Camii
  5. Aspendos
  6. Göbeklitepe
  7. Atatürk Kültür Merkezi
  8. Topkapı Sarayı
  9. Anıtkabir
  10. Florya Atatürk Köşkü
  11. ODTÜ Mimarlık Fakültesi
  12. Sümela Manastırı
  13. Türk Tarih Kurumu
  14. Haydarpaşa
  15. Celsus Kitaplığı
  16. Amcazade Yalısı
  17. İstanbul Manifaturacılar Çarşısı (İMÇ)
  18. İshak Paşa Sarayı
  19. TBMM Camii
  20. Rüstem Paşa Camii
  21. SSK Zeyrek Tesisleri
  22. Kapalıçarşı
  23. Sokullu Mehmet Paşa Camii
  24. Yerebatan Sarnıcı
  25. Botter Apartmanı
  26. Çatalhöyük
  27. Şemsi Paşa Camii
  28. Bursa Ulu Camii
  29. Dolmabahçe Sarayı
  30. Galata Kulesi
  31. Ankara Dil, Tarih, Coğrafya Fakültesi
  32. Büyük Postane
  33. Kariye
  34. Mağlova Su Kemeri
  35. Milli Reasürans Çarşısı
  36. ODTÜ Kampüsü
  37. Edirne II. Beyazıt Külliyesi
  38. Bodrum Demir Evleri
  39. Beyşehir Eşrefoğlu Camii
  40. Karatepe Kazı Alanı Saçakları
  41. Osmanlı Bankası Müzesi (Salt Galata)
  42. Süleymaniye Külliyesi
  43. İstanbul Surları
  44. Didim Apollon Tapınağı
  45. Mihrimah Sultan Camii
  46. Taut Evi
  47. Türk Dil Kurumu Binası
  48. Diyarbakır Kalesi, Surları ve Hevsel Bahçeleri
  49. Sancaklar Camii
  50. Akdamar Kilisesi
  51. Bursa Yeşil Camii
  52. Efes Antik Kenti
  53. Büyükada Anadolu Kulübü
  54. İstanbul Üniversitesi Fen, Edebiyat Fakültesi
  55. Ani Harabeleri
  56. Erzurum Çifte Minare
  57. TBMM
  58. Ankara Garı ve Gazinosu
  59. İstanbul Bilgi Üniversitesi Santral Kampüsü
  60. Büyükada Rum Yetimhanesi
  61. Sultanhanı Kervansarayı
  62. Artemis Tapınağı
  63. Şeyh Zafirin Türbesi ve Kitaplığı
  64. Afrodisyas Antik Kenti
  65. Ahlat Selçuklu Mezarlığı
  66. Bergama Açıkhava Tiyatrosu
  67. Taşkışla
  68. İş Bankası Eski Genel Müdürlük Binası
  69. Nemrud Dağı Antiochus Anıt Mezarı
  70. Sergios Bakhos (Küçük Ayasofya)
  71. Deyrülzafaran Manastırı
  72. Sagalassos
  73. Mimar Vedat Tek Evi
  74. Rumelihisarı
  75. Hattuşa
  76. Hukukçular Sitesi
  77. Ankara Sergi Evi
  78. Birgi Çakırağa Konağı
  79. Priene Apollon Tapınağı
  80. Ortaköy Camii
  81. Ayvacık B2 Evi
  82. Bergama Antik Kenti
  83. Harran Kubbeli Evleri
  84. Fener Rum Patrikhanesi / Lisesi / Balat Rum Okulu
  85. İstanbul Hilton Oteli
  86. Amanruya Otel
  87. Bergama Zeus Altarı
  88. Şehzade Camii
  89. Safranbolu Evleri
  90. Kızkulesi
  91. Nuruosmaniye
  92. Sultanahmet Camii ve Külliyesi
  93. Cumhurbaşkanlığı Köşkü
  94. Aya İrini
  95. Bodrum Ahmet Ertegün Evi
  96. Priene Antik Kenti
  97. Çerkezköy ATK Lojmaları
  98. Kılıç Ali Paşa Camii
  99. Rıza Derviş Villası
  100. Üsküdar Şemsi Paşa Külliyesi

Jüri aşağıdaki isimlerden oluşuyordu:

Yaşar Adanalı-Şehircilik uzmanı, Zeynep Ahunbay-Akademisyen, Zafer Akay-Mimarlık tarihçisi, Günkut Akın-Akademisyen, Nüzhet Albayrak-Mimar, T.

Yaptıkları seçimleri http://www.hurriyet.com.tr/hepsi-birer-saheser-en-iyi-100-mimari-eser-jurisinin-secimleri-40555326 adresinde bulabilirsiniz.

Alanya Yakınlarındaki Kargı Han

Alanya Yakınlarındaki Kargı HanSDÜ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ - SOSYAL BİLİMLER DERGİSİ
Aralık 2008, Sayı:18, ss.247-256.
Alanya Yakınlarındaki Kargı Han∗
Kurt ERDMANN
Çeviren: Mehmet UYSAL∗∗- Muhammet GÜÇLÜ∗∗∗

Anadolu’daki ortak yaptığımız bu ve bazı diğer çalışmalarımız için Franz Taschner’in anısına…

R. M. Riefstahl1 1931 yılında “Kargı Han önemli bir Selçuklu hanıdır” diye yazmıştı.1940’da S. Fikri Erten “Kargı Han Kesikbel Dağı’nın zirvesinde İbradı yolu üzerinde bulunmaktadır.2 Han 46 m x 50 m boyutlarındadır ve ortasında 29,40 m x 27,10 m ebatlarında bir avlusu vardır. Hanın içinde ana giriş kapısının karşısında 56 cm uzunluğunda ve 58 cm derinliğinde hayvanlar için 20 teknelik yemliği vardır. Bütün makanlarının bir penceresi vardır. Girişin yüksekliği 3,26 m, iç kavis genişliği 3,85 m.dir. Kitabesi yoktur.”3 B. Onat 1950’lerde “Kargı Han –bu han Antalya’dadır- Kesikbel vadisi üzerinden geçen, Antalya ve Konya arasındaki en kısa yol olan Beyşehir-Konya yolu üzerindedir ve Romalılar gibi Selçuklu ve Osmanlılar tarafından da kullanılmıştır. Han Kesikbel geçidinin hemen altında konuşlanmıştır.4 150 x 140 feet boyutlarındadır. Her odanın tavanında bir pencere vardır. Yemliğin karşısındaki ana giriş kapısı (portal) yontma taştandır. Han oldukça tahrip olmuş durumdadır. Kitabesi yoktur.”5

1954’de Antalya’da Fikri Erten ile görüşme fırsatını bulduk. Kargı Han’a nasıl ulaşılacağını hatırlayamıyordu. Başka hiç kimse de bilgi sahibi değildi. Böylece Antalya’nın 50 km doğusunda bulunan ve hanın yolunu sadece Orman İşletmesi memurlarının bildiği Taşağıl’a hareket ettik.6 Maalesef arazi aracımız olmadığından hana ulaşamadık. 1955 sonbaharında F. Taschner ile birlikte onun arazi arcıyla Taşağıl’ın 20 km kuzeydoğusunda bulunan hanı ziyaret etmeyi başardık. Yol kötüydü, son 4-5 km.yi arazi aracı da gidemedi, fakat seyrek çam ormanı manzarası çok güzeldi. Vardığımızda bizi bir sürpriz bekliyordu: Burhanettin Onat’ın ifadelerinin aksine yapı, alışılmadık derecede iyi durumdaydı. Balık açısından zengin azgın Kargı Su deresinin bir kıvrımındaki vadi çukurunda bulunmaktaydı.

Devamını oku...

Kırkgöz Han - Antalya

Antalya-Burdur yolu üzerinde Antalya’ya 30 km. uzaklıkta bulunan Kırkgöz Hanı, kitabesine göre H. 634-644 / M. 1236-1246 tarihleri arasında II. Gıyaseddin Keyhüsrev bin Keykubat zamanında yapılmıştır. Dikdörtgen planlı olan hanın, beden duvarlarında moloz taş kullanılmış ve köşeler payandalar ile takviye edilmiştir. Güney cephede kesme taştan yapılmış olan portal nişi dışarı çıkıntı yapmaktadır. Sivri kemerli nişin kenarları sütünce gibi şekillendirilmiştir. Bu bölümün iç kısmında yay kemerli bir kapı bulunmaktadır ve üzerinde altı satır halinde kitabe bulunmaktadır.

Geniş iç avlunun etrafını kesme taş payeler tarafından taşınan sivri kemerli revak sırası çevreler. Kuzey cephede boydan boya uzanan, tamamı sivri tonoz ile örtülü ve kapalı bir mekan olan kısım avluya kesme taştan bir kapı ile açılmaktadır. İklim nedeniyle içinde ocaklar bulunmamaktadır. Yapı çoğunluğu itibari ile sağlam olarak ayakta durmaktadır.

Osmanlılar döneminde restorasyon gören yapının ikinci restorasyonu 2008 yılı içerisinde tamamlanmıştır. Döşemealtı Belediyesinin isteği üzerine Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen restorasyon sırasında yapının derzleri elden geçirilmiş ve tahrip olan taşları yenilenmiştir.

Devamını oku...

Zazadin Han

Konya-Ankara, Konya-aksaray yollarından ulaşılabilecek Zazadın Hanı Konya-Aksaray karayolunun 25 km.sinde, vaktiyle nahiye olan Tömek yolu üzerindedir. “Zazadın’ın yapısı, Sultan Hanı’nın kapısı” şeklinde yaşayan ve vecizeleşen söz, bu mimari şaheserin yapısındaki müstesna özelliği göstermeye yeterlidir.

Kapının üstünde siyah ve bayaz taşların kavis şeklinde çerçevelediği celi sülüs ile yazılmış bir kitabe vardır. Bu kitabeye göre Mehmed oğlu Köpek’in yaptırdığı han; 634 H., 1236 M. Yılında I. Alaeddin Oğlu Keyhüsrev zamanında tamamlanmıştır. Köpek, hanını yaptırmaya başladığı başladığı zaman I. Alaeddin Keykubad hükümdardı. Han, Keykubad’ın Oğlu II. Keyhüsrev zamanında tamamlandığı için de, dış kapısına bu hükümdarın adı kazdırılmıştır. Han'ın bânisi Sadedin Köpek, I. Alaeddin Keyubad’ın tercümanı idi. Sonradan av emiri ve mimarı oldu.

Devamını oku...

KERKÜK’ÜN TÜRK TARİHİ ESERİ GÖK KÜMBET

KERKÜK’ÜN TÜRK TARİHİ ESERİ GÖK KÜMBET

Ali KERKÜKLÜ

(Irak’a Özgürlülük Operasyonu ve Kerkük Kitabının Yazarı)

Kerkük Kalesinde, Gök Kümbet’in tahribata uğramadan önceki hali

Kümbet daha ziyade kubbe ile veya Piramit, çokgen tabanlı ve tepesi sivri külah biçimindeki örtülü olan mezar anıtlarıdır. Selçuk Türklerine ait kümbetler Türk mimarisinin en orijinal örnekleridir. Kümbetler içten kubbe, dıştan ise piramit ya da konik bir çatıyla örtülüyordu. Selçuklular'a ait en önemli kümbetler Bitlis, Van, Kayseri, Kerkük, Nahçıvan, Erzurum, Sivas, Tunceli, Tokat, Konya, Niğde, Kırşehir, Amasya, Akşehir ve Isparta gibi şehirler de çok güzel kümbetler bulunmaktadır. Kerkük’teki Gök Kümbet, Niğde'deki Hüdavent Hatun, Tokat'taki Ali Tusi, Van’daki Gevaş Kümbet, Kayseri'deki Döner Kümbet ve Sırçalı Kümbet ile Ahlat'taki Ulu Kümbet en güzel örneklerdendir. Kümbetler, mimari ahenkleri, çadır sanatını taşa ve mermere yansıtarak geçmişe çağrışım yapmaları, kendi eksenlerinde dönüyor ve yukarı doğru süzülüyor gibi duruşlarıyla insanı etkileyen birer harikadırlar.

Türkmen şehri Kerkük’te Irak Türklerinin simgesi olan Kerkük kalesi ve bu kalenin içinde Türk tarihi eserlerden biri Gök Kümbettir. Gök Kümbet 1361 yılında Celayirliler döneminde 820 metre kare alan ve 17 metre yüksekliğinde yapılmıştır. Kale’nin içinde günümüze kadar ayakta kalabilen Türk mirasının bir şaheseridir. Selçuklu dönemine ait Gök Kümbet'in dış duvarlarıyla karşı karşıya geldiğimizde, üstündeki yazıttan da anlaşıldığı gibi kümbet 14. yüz yılda Selçuklu hanedanına mensup Buğday Hatun için yaptırılmıştır. Türk çadırından ilham alınarak yapılan Kümbet iki katlı, sekiz köşelidir, kemer ve pencere süslemeleri yeşil renk ağırlıklı pişmiş topraktandır, bu sebepten dolayı Türkmenler Gök kümbetin yanında yeşil kümbette derler.

Devamını oku...

Türk kültürüne ait mimari eserler nelerdir?

En İyi 100 Mimari Eser

  • Ayasofya.
  • Selimiye Camii.
  • Divriği Ulu Camii.
  • Süleymaniye Camii.
  • Aspendos.
  • Göbeklitepe.
  • Atatürk Kültür Merkezi.
  • Topkapı Sarayı

Mimari eserlerimiz nelerdir 4 sınıf?

  • 1) Ayasofya. Türkiye’de ki en ünlü mimari eserler arasında yer almaktadır. …
  • 2) Selimiye Camii. Mimar Sinan tarafından yapılmış olan bir camidir. …
  • 3) Süleymaniye Camii. Mimari eserlerden bir diğeri de Süleymaniye Camii’dir. …
  • 1) Topkapı Sarayı …
  • 2) Anıtkabir. …
  • 3) İshak Paşa Sarayı

3 Nis 2021

Türklerin yaptığı mimari eserler hangi ülkelerde bulunur?

“Bulgaristan’da 117 cami, 7 tekke-türbe ve 1 medrese kiliseye, 3 saat kulesi çan kulesine; Hırvatistan’da 8 cami, 1 kule kiliseye; Kırım’da 6 cami ve 1 türbe kiliseye, Kosova’da 1 cami kiliseye, 1 saat kulesi çan kulesine, Ukrayna’da 2 cami kiliseye, bir minare çan kulesine, Makedonya’da 3 cami, 2 türbe, 2 saat kulesi …

Milli kültür Öğelerimiz mimari eserler nelerdir?

  • AYASOFYA. MİMARLARI: Miletli İsidoros ve Trallesli Anthemius. …
  • SELİMİYE CAMİİ Haberin Devamı …
  • DİVRİĞİ ULU CAMİİ MİMARI: Ahlatlı Hürrem Şah. …
  • SÜLEYMANİYE CAMİİ MİMARI: Mimar Sinan. …
  • ASPENDOS. MİMARI: Zenon. …
  • GÖBEKLİTEPE. Şanlıurfa, M.Ö. …
  • ATATÜRK KÜLTÜR MERKEZİ …
  • TOPKAPI SARAYI.

Mimari yapılar nelerdir?

Dünyanın Görülmeye Değer En İkonik 25 Mimari Yapısı

  1. Lotus (Bahai) Tapınağı-Hindistan. …
  2. 2. Sidney Opera Evi-Avustralya. …
  3. 3. Eyfel Kulesi-Fransa. …
  4. Empire State Binası-ABD. …
  5. 5. Notre Dame Katedrali-Fransa. …
  6. Brasilia Katedrali-Brezilya. …
  7. Sagra de Familia-İspanya. …
  8. 8. Burç Halife-Birleşik Arap Emirlikleri.

Istanbul’da yer alan mimari eserlerimiz nelerdir?

  • Ayasofya Camii. Ayasofya, İstanbul‘un Tarihi Yarımadası’nda bulunan en önemli eserlerden biri. …
  • Sultan Ahmet Camii. Sultan Ahmet Camii, İstanbul‘un en değerli yapılarından. …
  • 3. Topkapı Sarayı …
  • İbrahim Paşa Sarayı …
  • Süleymaniye Camii. …
  • Kapalı Çarşı …
  • 8. Yerebatan Sarnıcı …
  • 9. Aya İrini.

Osmanlı devleti’nin mimari eserleri nelerdir?

  • Selimiye Camii, Edirne. …
  • Süleyman Paşa Medresesi, Bursa. …
  • 3. İshak Paşa Sarayı, Ağrı …
  • Seddülbahir Kalesi, Çanakkale. …
  • İskodra Köprüsü, Bosna-Hersek. …
  • Yanbolu Bedesteni, Bulgaristan. …
  • 7. Bey Kulesi (Feodalizm Kulesi), Makedonya. …
  • 8. Alaca İmaret, Yunanistan.

Avrupa’da Osmanlı Mimari Eserleri Nelerdir?

Avrupa kıtasında Osmanlı izleri

  • Kalemegdan, Belgrad. …
  • Belgrad Bayraklı Camii. …
  • Eski şehir, Berat, Arnavutluk. …
  • Kethüda Hamza Bey Camii, Eger, Macaristan. …
  • İskeçe, Yunanistan. …
  • Blagaj Tekkesi, Bosna-Hersek. …
  • Köstence Mahmudiye Camii, Köstence, Romanya. …
  • Mostar Köprüsü, Mostar, Bosna-Hersek.

Hangi cami kiliseye çevrildi?

Camiden kiliseye çevrilen İspanya’daki Kurtuba Camii ile Cezayir’deki Keçiova Camii

Milli kültür içeceklerimiz nelerdir?

Milli Kültürümüze ait olan içecekler sırasıyla:

  • Ayran.
  • Türk Kahvesi.
  • Şerbet.
  • Şalgam.
  • Boza.
  • Çay.
  • Salep.

13 Kas 2020

Milli kültürümüzü yansıtan unsurlar nelerdir?

Milli kültürü yansıtan öğeleri şöyle sıralayabiliriz:

  • Gelenekler.
  • Görenekler.
  • Örf ve adetler.
  • Kılık kıyafetler.
  • Türküler.
  • Dil.
  • Yemek kültürü
  • Bayram adetleri.

Mimari nelerdir?

Mimari yapılar toplumsal, işlevsel, kültürel olarak ele alınır. Bir mekanın mimari yapısı o yerin tarihi yapısı hakkında da aynı zamanda bizlere bilgi vermektedir. Mimari nedir sorusunun cevabı kısaca estetik, tasarım ve kültürün birleşmesiyle mekanların şekillenmesine verilen addır da diyebiliriz.

Yapım tekniği nedir mimari?

Yapım tekniği; enerji, malzeme ve günümüzdeki teknolojinin yanı sıra çevresel faktörlerin tasarım ve detaylara olan etkileri ile başlar. Bu da yapım tekniğinin, yapı tasarımına uygun enerjiyi ve süreci belirlemesine olanak sağlar.

Istanbuldaki Osmanlı dönemi eserleri nelerdir?

  • Ayasofya Camii. “İlahi Bilgelik Kilisesi” anlamına gelen görkemli Aya Sofya, dünyada en çok ziyaret edilen müzelerden. …
  • Çemberlitaş Hamamı …
  • Dolmabahçe Sarayı …
  • Galata Mevlevihanesi. …
  • Ihlamur Kasırları …
  • III. …
  • Küçüksu Kasrı …
  • Süleymaniye Camii.

Osmanlı döneminde yapılmış mimari eserler nelerdir?

  • Selimiye Camii, Edirne. …
  • Süleyman Paşa Medresesi, Bursa. …
  • 3. İshak Paşa Sarayı, Ağrı …
  • Seddülbahir Kalesi, Çanakkale. …
  • İskodra Köprüsü, Bosna-Hersek. …
  • Yanbolu Bedesteni, Bulgaristan. …
  • 7. Bey Kulesi (Feodalizm Kulesi), Makedonya. …
  • 8. Alaca İmaret, Yunanistan.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası