detaylı ultrason kaç dakika sürer / Ayrıntılı (detaylı) ultrason | Ankara | Doç. Dr. Sinan Tan

Detaylı Ultrason Kaç Dakika Sürer

detaylı ultrason kaç dakika sürer

Ultrason Nedir? Ultrason Çekimi Nasıl Yapılır?

Ultrason taraması, basit tanımıyla iç organların, yüksek frekanslı ses dalgalarıyla görüntülenme prosedürüdür. Ultrason taramasının diğer adı sonogramdır. Anne karnındaki bebeğin görüntülenmesi, bir hastalığın teşhis edilmesi ya da bir cerrahın uygulayacağı prosedürlerin belirlenmesi, ultrasonun kullanım amaçlarından sadece birkaçıdır.

Medicabil Randevu Al

Ultrason Taraması Nasıl Yapılır?

Yukarıda da belirttiğimiz üzere, iç organlara ait görüntünün ekrana aktarılabilmesi için ilgili bölgeye yüksek frekanslı ses dalgaları verilir. Ses dalgalarının çıkışını sağlayan, ultrason başlığı ya da prob adı verilen aparattır.

Ultrason Başlığı Prob

Yayılan ses dalgalarını insan kulağı duyamaz. Fakat ses dalgalarının iç organlara çarptığında yaptığı yankı, ultrason başlığı tarafından bir mıknatıs gibi çekilerek görüntü olarak ekrana yansıtılır. Ultrason esnasında alınan görüntünün ortaya çıkma hikayesi bu şekildedir.

Ultrasona Hazırlık Aşamasında Neler Yapılır?

Hekiminiz, vücudunuzun bir bölgesi için sizi ultrason taramasına yönlendirdiğinde, yapılacak işlemden azami faydayı elde etmek için belli talimatlara uymanız istenir. Hangi bölgenin taramadan geçeceğine bağlı olmak kaydıyla, işlem öncesinde şunları yapmanız/yapmamanız istenebilir:

  • Bol su içmeniz ve tarama bitinceye kadar tuvalete gitmemeniz istenebilir. (Doğum öncesinde yapılan ve kadın hastalıklarıyla alakalı yapılan ultrason işlemlerinde)
  • Birkaç saat hiçbir şey yiyip içmemeniz istenebilir. (Karaciğer ve safra kesesi gibi sindirim sistemini ilgilendiren ultrason işlemlerinde)
  • Ultrason çekilecek bölgeye bağlı olarak bazı kıyafetleri giymemeniz, hatta hasta önlüğü giymeniz istenebilir.
  • Bazı durumlarda ise vücudunuza zararsız bir sıvının enjekte edilmesi istenir. (İlaçlı ultrason) Buradaki amaç, görüntünün çok daha net hale getirilmesidir.

Ultrason Kaç Dakika Sürer?

Ultrason işlemi genellikle dakika sürmektedir. İşlemler radyoloji uzmanı tarafından gerçekleştirilir. Bazı hallerde ise ultrason eğitimi almış pratisyen hekimler, doğum hemşireleri (ebeler) ve fizyoterapistler de ultrason çekebilir.

Ultrason Türleri Nelerdir?

Ultrason işleminin, taranacak bölgeye bağlı olarak üç türü vardır. Bunlar:

  • Harici Ultrason Taraması: Ultrason başlığı, derinin üzerinde gezdirilir. İç organlar, vücudun üzerinden görüntülenir.
  • Dahili Ultrason Taraması: Ultrason başlığı direkt vücut içine indirilir. Görüntüleme bu şekilde gerçekleştirilir.
  • Endoskopik Ultrason Taraması: Ultrason başlığı, endoskop adlı uzun, ince ve esnek bir borunun ucuna takılır. Görüntüleme bu şekilde sağlanır.

Harici Ultrason Taraması Nedir?

İnsan kalbini ve anne karnındaki bebeği görüntülemek gibi amaçlar için harici ultrason taraması yapılır. Ayrıca böbrek, karaciğer, safra kesesi gibi karın bölgesindeki organlar ile vücudun diğer bölgelerindeki dokular ve adeleler harici ultrason taramasıyla incelenir.

Harici Ultrason

Harici ultrason işleminde cilde kaygan bir jel sürülür. Jel, ultrason probunun cilt üzerinde daha kolay hareket etmesine imkan verir.  Sıvı bazlı kaygan jel, probun cilt üzerindeki temasının sürekliğini de sağlar.

Hasta ultrason sırasında herhangi bir acı ya da ağrı hissetmez. Hastaya yansıyan tek his, jelin verdiği soğukluk hissi olacaktır. Yukarıda da belirtildiği üzere, rahim bölgesine ve pelvik bölgeye yapılan ultrasonlarda, işlem öncesinde tuvalete gitmeksizin bol su içilmesi tavsiye edilir.

Dahili Ultrason Taraması Nedir?

Dahili ultrason ile hekim, prostat bezi, yumurtalık ve rahim bölgesi gibi hassas organları çok daha detaylı inceleyebilme imkanını elde eder.

Transvajinal ultrason, bir dahili ultrasondur. İşlem esnasında hasta, sırt üstü yatarak dizlerini göğüslerine doğru büker. Genişliği parmak boyutunda olan, küçük ve sterilize edilmiş prob, hekim tarafından vajina ya da rektum bölgesine sokulur. Probdan elde edilen görüntü, ekrana aktarılarak hekimin incelemesi sağlanır.

Dahili ultrasonlar, harici ultrasonlara göre hasta için bir miktar rahatsızlık hissi yaratsa da, kayda değer bir acı ya da ağrı hissi oluşmayacaktır.

Endoskopik Ultrason Taraması Nedir?

Endoskopik ultrason taramasında, ucunda prob bulunan endoskop adlı boru genellikle oral ya da anal yoldan vücuda sokulur. Genellikle mide içi ve yemek borusu gibi sindirim sistemine ait bölgelerin görüntülenmesi için tercih edilir.

Endoskopik Ultrasonografi

Endoskopun ucunda bir aydınlatıcı ve ultrason probu bulunur. Endoskopun vücuda sokulması suretiyle görüntü elde etme metoduyla, harici ultrasonlarda kullanılan metod arasında bir fark bulunmamaktadır. Her ikisinde de yüksek frekanslı ses dalgaları kullanılır.

Endoskopik ultrasonlarda hastaya, hekimin de uygun görmesi halinde lokal anestezi verilebilir. Lokal anestezi uygulanmayan durumlarda ise hasta bir miktar ağrı ve acı hissedebilir.

Ultrason Sonrasında Neler Yapılır?

Herhangi bir anestezi yöntemi uygulanmadıysa, ultrason sonunda hasta rahatlıkla evine gidebilir. Olağan hayatına devam edebilir ve araç kullanabilir.

Endoskopik ultrason işlemlerinden sonra ise birkaç saat hastanede müşahade altında kalması gerekir. Bu süre zarfında anestezinin etkisi sıfırlanacak ve hasta kendine gelecektir. Takip eden 24 saat boyunca hastanın araç kullanmaması ve alkol almaması tavsiye edilir.

Ultrason Taraması Riskli midir? Yan Etkileri Var mıdır?

Ultrason işleminde vücuda, yüksek frekanslı ses dalgaları verilmektedir. Ses dalgalarından kaynaklı riskler, tıbbi anlamda kabul edilebilir ve beklenen seviyededir. Ultrason taramalarında, bilgisayarlı tomografi ve benzeri diğer taramalarda olduğu gibi vücut radyasyona maruz kalmamaktadır.

Harici ve dahili ultrason işlemlerinin herhangi bir yan etkisi bulunmadığı gibi, acı ve ağrıya da sebep olmamaktadır. Problarda kullanılan malzeme genellikle latekstir. Hastanın lateks alerjisi varsa, işlemi yapan hekim bilgilendirilmelidir.

Endoskopik ultrasonlar ise diğer görüntüleme yöntemlerine göre rahatsızlık hissi verebilir. İşlem sonrası boğaz ağrısı ve şişkinlik yaşanması muhtemeldir. Çok düşük de olsa iç kanama riski muhtemeldir.

Bahçeci Sağlık Grubu

Ayrıntılı Ultrason Nedir? Kaçıncı Haftada Yapılır?

Gebeliğin öğrenilmesinin ardından sıkı bir şekilde başlayan takipler ve muayene randevuları, anne ve baba adayları için oldukça heyecan vericidir.

Gebelik boyunca düzenli olarak yapılan ultrason görüntülemeleri esnasında bebek görülebilir, hekim tarafından büyüme ve gelişmesi değerlendirilebilir ve bebeğin görüntülerinin birer örneği de alınabilir.

Rutin ultrason kontrollerine ek olarak bazı durumlarda ayrıntılı ultrason veya detaylı ultrason olarak adlandırılan daha farklı bir ultrason tekniğinden de yararlanılabilir.

Özellikle bebeklerde söz konusu olabilecek doğumsal hastalıklar ve anomaliler ile büyüme ve gelişime ilişkin sorunların erken dönemde tespit edilebilmesini sağlayan detaylı ultrason, olası sorunlara karşı erken dönemde önlem alabilmek açısından önemli avantajlar sunar.

Bunun yanı sıra gebeliğin son dönemlerine doğru bebeğin sağlık durumunun değerlendirilmesi, kan dolaşımının yeterli olup olmadığının kontrol edilmesi, normal (vajinal) doğum için uygun pozisyonda ve boyutta olup olmadığının incelenmesi gibi pek çok amaçla da ayrıntılı ultrasona başvurulabilir. İşte ayrıntılı ultrason ile ilgili tüm bilinmesi gerekenler&#;

Ayrıntılı (Detaylı) Ultrason Nedir?

Ayrıntılı ultrason; klasik ultrason yöntemlerine oranla çok daha net görüntü elde etme imkanı sunan ve gebeliğin belirli dönemlerde bebeğin büyüme ve gelişiminin, sağlığının ve anne karnındaki pozisyonunun değerlendirilmesi için uygulanan bir görüntüleme tekniğidir.

Dolayısıyla ayrıntılı ultrason nedir sorusuna yanıt olarak bebeği çok daha net görüntüleyebilme imkanı sunan ultrason tekniği olduğu cevabı verilebilir. Son teknolojinin sunmuş olduğu imkanlardan yararlanılarak üretilmiş özel ultrason cihazları kullanılarak yapılan bu görüntülemede, muayene süresi klasik ultrason görüntülemelerine göre daha uzun sürer ve detaylı bir inceleme yapılır.

Yüksek çözünürlük kalitesine sahip olan ayrıntılı ultrason görüntüleri, perinatoloji uzmanları tarafından değerlendirilir ve bebeğe ilişkin ölçümler, büyüme ve gelişim düzeyleri, olağan ve olağan dışı tespit edilen tüm durumlar detaylı olarak değerlendirilerek bir rapora dökülür.

Görüntüleme sırasında bebeğin duruşu ve pozisyonunun uygun olması halinde yüzü de net bir şekilde görülebilir. Anatomik bozukluklar, doğumsal anomaliler, dolaşım bozuklukları ve büyüme geriliği gibi pek çok sorunun tespit edilebilmesine imkan tanıyan bu ultrason tekniği, hekim tarafından gerekli görülmesi halinde uygun haftadaki anne adaylarında güvenle uygulanabilir.

Ayrıntılı Ultrason Kaçıncı Haftada Yapılır?

Gebelik dönemindeki anne adaylarının yanıtını aradığı sorulardan bir tanesi de ayrıntılı ultrason ne zaman yapılır sorusudur. Gebelik takibine ilişkin muayene planları çerçevesinde ayrıntılı ultrason; haftalar ile haftalarda olmak üzere toplamda iki kez uygulanır.

Ayrıntılı ultrason en geç kaçıncı haftada yapılır diye merak eden anne adayları için bu haftaların geçirilmemesi gerektiği belirtilebilir. haftalarda yapılan ultrasonda kromozom bozuklukları, nöral tüp defektleri ve anatomik sorunlar gibi durumların araştırılması amaçlı olarak yapılır.

haftalarda yapılan ultrason görüntülemesinde ise ilk ultrasonda bakılan durumlara ek olarak bebeğin büyüme ve gelişim durumu, baş çevresinin ve duruş pozisyonunun değerlendirilmesi, kan dolaşımına ilişkin sorunların bulunup bulunmadığının araştırılması gibi amaçlarla uygulanır.

Detaylı ultrason ne zaman çekilmeli, detaylı ultrason kaçıncı haftada yapılır diye merak eden annelerdenseniz, normalde gebelik dönemi içerisinde 2 kez yapılan ayrıntılı ultrasona ek olarak hekim tarafından herhangi bir nedenle gerekli görülmesi halinde farklı zamanlarda da ayrıntılı ultrason görüntülemesine başvurmanız gerektiği söylenebilir.

Özellikle yüksek riskli gebeliklerde haftadan sonra yeniden ayrıntılı ultrasona başvurulmasında fayda vardır.

Ayrıntılı Ultrason Gerekli mi?

Down sendromu, Edward sendromu, spina bfida (nöral tüp defekti) gibi hastalıklar ülkemizde ve dünyada oldukça yaygın olarak görülen ve özellikle de 35 yaşın üzerindeki annelerde görülme sıklığı önemli ölçüde artan hastalıklardır.

Bu hastalıkların erken gebelik haftalarında tespit edilmesi, ileride karşılaşılabilecek daha ciddi sorunlara karşı hazırlıklı olunması ve gebeliğin sonlandırılabileceği evrelerde hastalıklardan haberdar olunabilmesi açısından oldukça önemlidir.

Buna ek olarak yalnızca ayrıntılı ultrason ile tespit edilebilecek bazı sağlık sorunlarının öğrenilmesi ile birlikte anne ve bebek ölümleri de önemli oranda azaltılabilmektedir. Dolayısıyla gebelikte ayrıntılı ultrason, hekim tarafından gerekli görülen tüm gebelerde uygulanması gereken bir tanı testidir.

Ayrıntılı Ultrason Karından mı Yapılır?

Ayrıntılı ultrason uygulaması tıpkı abdominal ultrason görüntülemeleri gibi karından yapılır. Genellikle işlem öncesinde sıkışık olmanız gerekmez fakat randevunuzu alırken bu konuda hekiminize danışmanızda fayda vardır.

Ultrasona başlanırken görüntülemenin yapılacağı bölgeye ultrason jeli sürülür ve cihazın başlığı karında gezdirilerek monitöre aktarılır. Elde edilen görüntüler perinatoloji uzmanları tarafından değerlendirildikten sonra rapora dökülür.

Buna ek olarak bazı durumlarda rahim ağzına ilişkin ölçümlerin alınması veya daha detaylı bir görüntülemeye başvurulması gerekmesi halinde vajinal ultrasona geçiş yapılması gerekebilir. Her iki işlem de herhangi bir ön hazırlık gerektirmez.

Ayrıntılı Ultrason Aç Karnına mı Yapılır?

Ayrıntılı ultrason çekiminden önce anne adaylarının aç olması gerekmez. Ayrıntılı ultrason haftası geldiğinde size verilen randevu saatinden en az 15 dakika önce ilgili birimde hazır bulunmanızda fayda vardır.

Görüntüleme yaklaşık olarak dakika sürebilir. Sonuçların ne zaman hazır olacağı ultrason çekiminin yapıldığı sağlık kuruluşuna göre değişkenlik gösterir.

İşlem bitiminde sonuçlarınızı ne zaman alabileceğiniz konusunda birimde görevli sağlık personeli tarafından gerekli bilgilendirmeler yapılacaktır.

Detaylı Ultrason Görüntüleri

Detaylı ultrason görüntülemesinde genel kontrole ek olarak işlemin yapıldığı haftaya göre bazı detaylı incelemeler yapılır. İlk trimesterde yapılan detaylı ultrason muayenelerinde gebelik kesesinin/keselerinin yeri ve sayısı belirlenir, sağlıklı gebelik ve dış (ektopik) gebeliğin ayrımı yapılır, bebeğin kalp atışları ve kalp ritmi incelenir, çoğul gebeliklerde tek plasenta veya çift plasenta ayrımı yapılır, serviks bölgesi (rahim ağzı) incelenir ve gebelik kesesinin sağlıklı olup olmadığı araştırılır.

haftalar arasında yapılan detaylı ultrasonlarda bebeğin büyüme ve gelişim düzeyi üzerinde durulur, bebeğin içerisinde bulunduğu amniyon sıvısının miktarı değerlendirilir, plasentanın yeri belirlenir, ense kalınlığı ölçümü yapılır, organ gelişimi incelenir, kan dolaşımının yeterli olup olmadığı araştırılır ve rahim ağzı değerlendirilir.

haftalar arasında yapılan görüntülemelerde ise büyüme ve gelişme takibine ek olarak bebeğin duruş ve pozisyonu değerlendirilerek vajinal (normal) doğuma uygunluk açısından bir değerlendirme yapılır.

Tüm bu görüntülemeler sonucunda elde edilen bulgular, gebelik takibinde nasıl bir yol izlenmesi gerektiği hakkında önemli bilgiler verir.

Ayrıntılı ultrason görüntülemeleri düzenli olarak yapılan anne ve bebeklerde olası sorunlar erken evrede tespit edilerek gerekli önlemler alınabilir. Bu sayede doğum sırasında veya doğum sonrasında karşı karşıya kalınabilecek istenmeyen tablolara ya da erken doğum riskine karşı hazırlıklı olabilmek mümkündür.

Detaylı Ultrason Fiyatları

Detaylı ultrason yaptırmak isteyen veya hekimi tarafından ayrıntılı ultrason çektirmesi istenen anne ve baba adaylarının en sık merak ettiği konulardan bir tanesi de detaylı ultrason fiyatlarıdır.

Ayrıntılı ultrason fiyatları işlemin yapılacağı sağlık kuruluşu, görüntüleri değerlendirecek perinatoloji uzmanının var olup olmadığı, görüntülemenin hangi amaçla yapıldığı, anne adayının sağlık güvencesi gibi pek çok duruma göre değişkenlik gösterir.

Bu nedenle detaylı ultrason çektirmesi gereken anne adaylarının fiyat konusunda görüntülemeyi yaptıracağı sağlık kuruluşuna danışmasında fayda vardır. Randevunuzu almadan önce, ultrasona gelirken dikkat etmeniz gereken hususlar olup olmadığı hakkında bilgi almanızda da fayda vardır.

Eğer siz de bebek bekliyorsanız genel bir muayeneden geçerek kendi sağlığınız ve bebeğinizin sağlığı konusunda bilgi alabilirsiniz. Gebelik süreciniz boyunca hem sizin hem de bebeğinizin sağlık durumunun araştırılması için belirli haftalarda detaylı ultrason muayenesinden geçmeniz gerekmektedir.

Uygun haftalarda yapılması gereken ayrıntılı ultrason muayenelerinizi yaptırmak, bebeğinizi daha net bir şekilde görebilmek, büyüme ve gelişiminin ayrıntılı şekilde değerlendirilmesini sağlamak için hekiminizden ayrıntılı ultrason görüntülemesi talep edebilirsiniz.

Aklınıza takılan tüm sorularınız için Umut Ol Umut Bul Facebook grubumuza üye olabilirsiniz.

Hamilelik öncesi, hamilelik, doğum ve doğum sonrası dönem anne adayları için heyecan ve mutluluk verici bir süreç olmasına karşın yorucu olabilir ve bazen de zorlukların üstesinden gelinmek zorunda kalınabilir. Gebelik planlaması yapan anne adaylarının hamilelik öncesinde mutlaka jinekolojik muayenelerinin yapılması gerekir. Bu muayene, olası riskli durumların tespit edilerek gereken önlemlerin alınmasını sağlar.

Perinatoloji nedir?

Perinatoloji, hamilelik sırasında, doğumda veya doğum sonrasında oluşabilecek riskli durumların ortaya konulmasını, gebelik takibinin en iyi şekilde yapılmasını ve doğum sonrası ilk dört haftada anne ve bebeğin sağlığının korunması için gerekli önlemlerin alınmasını sağlayan bilim dalıdır. Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalının bir üst uzmanlık alanıdır.

Perinatoloji uzmanı kimdir?

Perinatoloji uzmanı, doğacak bebeğe ait sakatlıkların erken teşhisi amacı ile ileri düzey ultrason taramalarını (ayrıntılı/detaylı Ultrason), kromozomal bozuklukların tarama testlerini yapar, gerekirse koryon villus örneklemesi ve amniosentez gibi invaziv girişimleri uygular. Düşüklerin, tekrarlayan gebelik kayıplarının ve ölü doğumların engellenmesi, erken doğumun önceden anlaşılıp önlenebilmesi, anne karnındaki bebekte gelişme geriliğinin, çoğul gebeliklerde oluşabilecek problemlerin teşhisi için gebeliklerin takibini ve yönetilmesini, doğacak bebek ve anne kaynaklı birçok hastalığın risk değerlendirmesini, doğum öncesi tanısının konulmasını, tedavi-takip planlarının yapılmasını, gebelik sırasında, doğumda ve sonrasında tedavilerinin tamamlanmasını sağlar. Bu nedenlerle perinatoloji uzmanı hem doğacak bebeğin hem de annenin doktorudur.

Detaylı (ayrıntılı) ultrason nedir? Ne zaman yapılmalıdır?

Perinatoloji uzmanı, gebeliğin haftaları ve haftaları arasında bebekte normal dışı bir gelişim ve görünüm olup olmadığını belirlemek amacı ile detaylı ultrason yapar. Yüksek çözünürlükle çalışan gelişmiş bir ultrason cihazı kullanılarak yapılan bu ultrason muayenesi ortalama dakika sürer. İşlem sonucunda bebekteki tüm ölçüm sonuçlarını, bebeğin gelişimi, normal ve normal dışı bulguları ve bunlara ilişkin önerileri ve yorumlanan tüm görüntüleri içeren bir rapor verilir.

Üç veya dört boyutlu ultrason inceleme ise yerine göre ve özellikle yüzeyel anatomi (yüz, dudak, eller, ayaklar gibi) ve bazı kalp anomalilerinin tanısında kullanılmaktadır. Uygun pozisyon ve görüntü kalitesi oluşursa, bebeğin yüzünü görebileceğiniz görüntüler alınır.

Ayrıntılı (detaylı) ultrasonografi ile neler incelenir?

Ayrıntılı (detaylı) ultrasonografi ile bebeğin anne karnında duruş şekli, plasenta (bebeğin eşi) yerleşimi ve rahim ağzı uzunluğu, göbek kordonundaki damarların sayısı, bebeğin içinde bulunduğu su miktarı, büyüme takibi için ölçümler (kafa çapı, kafa çevresi, karın çevresi, kemik uzunlukları), kafa içi yapılar, yüz profili ve burun kemiği, üst dudak bütünlüğü, ense kalınlığı ( haftada), akciğerler, diyafram zarı, kalp odacıkları, kalbe giren ve çıkan büyük damarlar, mide, bağırsak yoğunluğu, böbrekler ve idrar torbası, omurga, kollar, bacaklar, eller, ayaklar, uzun kemikler değerlendirilir.

Birçok ölçüm yapılarak bebekteki büyüme saptanır, bebeğin merkezi sinir sisteminde, göğüs boşluğunda, mide ve bağırsaklarda, iskelet sisteminde, böbrek ve idrar yollarında anormallik olup olmadığı tespit edilir.

Renkli Doppler ultrasonografi incelemesi nedir?

Rahime kan akımını sağlayan uterin arterin ve bebeğin göbek kordonundan geçen kan akımının renkli Doppler ile incelemesidir. Bu inceleme, ilerleyen haftalarda gelişebilecek gebelik toksemisi olarak bilinen gebelik tansiyonu (preeklampsi), gebeliğin erken dönemlerinde anneden bebeğe geçen enfeksiyonlar (CMV, rubella, parvovirus enfeksiyonları), bebekteki kromozom bozuklukları,doğumsal sakatlıklar, ikiz gebelik ve diğer çoğul gebelikler gibi gelişme geriliğine yol açabilecek durumlarda kullanılır.

Sakatlıkların tanısı için tek başına detaylı ultrason yeterli midir?

Down Sendromu veya diğer bazı kromozomal sakatlıklarda anne karnındaki bebek yapısal olarak normal olabilir. Bu nedenle gebeliğin 11’inci haftasından itibaren itibaren bazı kromozom anomalileri için taramalar yapılır, bu taramalar bize kromozom hastalığının “o gebelikte olma olasılığını” istatistiksel sayılarla verir. Detaylı (ayrıntılı) veya ileri düzey ultrasonografi taramasında ense kalınlığı ölçülür, ikili ve dörtlü tarama testlerinden yararlanılır. Bu amaçla yapılan kombine-ikili veya entegre-dörtlü testlerin sakatlığı yakalama gücü % aralığındadır. Bunlara son yıllarda anne kanından elde edilen bebeğin DNA’sı ile yapılan test de eklenmiştir. Anne kanında araştırılan bu tarama testinin kromozomal bozukluğu gösterme hassasiyeti %99'dur.

Tarama testlerinde riskli kabul edilen sonuçlarda haftalar arasında CVS (koryonvillus örneklemesi) veya haftalar arasında amniyosentezile kromozom anomalilerinin kesin tanısı konulabilir.

Detaylı (ayrıntılı) ultrason ile her anomali saptanabilir mi?

Her gebelikten 2'sinde doğacak bebekte doğumsal bir sakatlık vardır. Tüm sakatların ancak bir kısmı yapısal ve görülebilir olduğu için gebeliğin haftalar arasında yapılacak ultrasonografi incelemesi ile doğumda ortaya çıkacak bu sakatlıkların ancak %’si tespit edilebilir. Gebeliğin haftalarında yapılan ayrıntılı ultrasonografi incelemesi ile bebekte olan sakatlıkların %’si saptanabilir. Bazen ultrasonun yapıldığı haftada mevcut olan ve bebek küçük olduğu için görülemeyen bir sakatlık daha ileri gebelik haftaları veya doğum sonrasında teşhis edilebilir. Örneğin kalpteki küçük delikler veya kapak sorunları, kalça çıkığı gibi Bebeğin zekası, görme veya işitme kusurları, endokrin bozuklukları, deri ve sinir hastalıkları, bazı kromozom bozuklukları veya nadir genetik hastalıklar gibi yapısal olmayan sakatlıklar ise ultrason ile tanınamazlar.

Sonuç olarak anne ve baba adayları için gebelik bazı bilinmezleri ile birlikte oldukça heyecan verici ve mutlu sona ulaşılan bir süreçtir. Detaylı (ayrıntılı) veya ileri düzey ultrasonografi muayenesi ve tarama testleri gebelik takibinin sağlıklı ve anne ve bebek açısından en az riskli geçirilmesini sağlayan önemli testlerdir.

Prof. Dr. Nilgün Turhan
Bayındır Levent Tıp Merkezi ve Bayındır İçerenköy Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı

Ayrıntılı Ultrason ve 4 Boyutlu Ultrason

Ayrıntılı Ultrason Nedir?

Ayrıntılı Ultrason tercihen gebeliğin haftalarında bebeğin her bölgesinin ayrı ayrı ve detaylı olarak ve bebekte bir anormallik olup olmadığını anlamak açısından incelenip, bebek anatomisinin ve gelişiminin kapsamlı bir şekilde değerlendirilmesi yöntemidir. Ayrıca Ayrıntılı (Detaylı) Ultrason İle plasenta, gebelik kesesi ve sıvısı ve bazı Renkli Doppler parametrelerinin incelenmesi de bu kapsamdadır.

Ayrıntılı Ultrason 1. Trimester

4 Boyutlu (4D) Ultrason Nedir?

4 Boyutlu ultrason eş zamanlı olarak dinamik ve hareketli uzaysal görünümün ekrana yansımasını sağlayan ultrasonografi tekniğidir. Yani 4 Boyutlu Ultrason tekniği ile anne karnındaki bebeğin o anki hareketleri canlı olarak gözlenebilmektedir.  Bu sayede anne-babalar anne karnındaki bebeklerinin hareketlerini o anda izleyebilirler. Polikliniğimizdeki GE Voluson P8 ultrason cihazımızda 4 Boyutlu Ultrason özelliği mevcut olup, Ayrıntılı Ultrason ‘a ek olarak inceleme sonunda bebeğin canlı 4 boyut video görüntülerinin kaydı ve bebeğe ait 4 boyut fotoğraflar çekilebilmekte ve bebeğin yakınlarına verilebilmektedir.

Ayrıntılı Ultrason funduszeue.infoter

Ayrıntılı Ultrason ’un Amacı Nedir?

Yüksek riskli gebelikler bizim de gebelerimizin de asla olmamasını istediğimiz ancak olduğu takdirde en erken şekilde bilmeyi ve buna karşı önlemler almayı arzuladığımız komplikasyonlardır. Ayrıca bu komplikasyonların büyük bir kısmının klasik gebelik takibi yöntemleri ile saptanması oldukça zor görünmektedir. Günümüzde ise yüksek riskli gebelikleri saptamak için Ultrason, özellikle de Ayrıntılı Ultrason, vazgeçilmez bir tekniktir. Gerçekleşen tüm doğumlar içinde doğumsal anomali riski yaklaşık % arasındadır. Bu ciddi bir orandır ve riskli vakaları gözden kaçırmamak gerekir. Bu nedenle,  Ayrıntılı Ultrason taramasında herhangi bir anomalinin tespit edilmesi, doğum öncesi ve doğum sonrası bebeği bekleyen sorunlar hakkında bilgi sahibi olunmasını sağlar ve gebelik yönetimi sırasındaki müdahale seçeneklerini arttırır.

Ayrıntılı Ultrason funduszeue.infoter

İdeal Ayrıntılı Ultrason Zamanı Nedir?

Gebenin ve bebeğin durumuna ve hekimin tercihine göre değişebilmekle birlikte, Ayrıntılı Utrason için ideal en ideal zaman ile hamilelik haftaları arasındadır. Bununla birlikte ve yukarıda söylediklerimizi destekler şekilde, özellikle riskli durumlarda ve tarama testi anormalliklerinde haftadan sonra da Ayrıntılı Ultrason İle  erken anomali taraması yapılabilir.

Ayrıntılı Ultrason Taramasının Rutin Ultrasonlardan Farkı Nedir?

Rutin ultrasonda kabaca bebeğin genel durumu,  dış uzuvları, kilosu, boyu gibi detaya girmeyen nitelikler gözlenebilirken. Ayrıntılı Ultrason ‘da bebeğin iç organları da dâhil olmak üzere tüm organ ve sistemleri sistematik bir şekilde ve farklı planlarda detaylı olarak incelenir.

Ayrıntılı Ultrason İle Tüm Hastalıkların Tanısı Konulabilir mi?

Bir önceki paragrafta da bahsettiğimiz üzere Ayrıntılı Ultrason ile bebeğin tüm organları ve sistemleri detaylı biçimde incelenebilmekteydi. Ancak, Ayrıntılı (Detaylı) Ultrason ile bebekteki anormallikler yüksek oranlarda saptanabilmesine rağmen her hastalığın tanısını koymak mümkün olmayabilir. Bu durum fetüste görülen bazı doğumsal kusurların ultrasonda bulgu vermemesi ve bebekteki bir kısım doğumsal kusurların geç ortaya çıkmasından kaynaklanmaktadır.

Ayrıntılı ultrason ve 4 Boyutlu Ultrason İncelemesi Ne Kadar Sürer?

Gelişmiş bir ultrasonografi cihazı ve deneyimli bir doktor eşliğinde bu işlem yaklaşık 30 dakika sürmekte olup işlemin bebeğe herhangi bir zararlı etkisi yoktur. Bazen bebeğin pozisyonu gerek Ayrıntılı Ultrason gerek 4 Boyutlu Ultrason görüntüsü almak için uygun olmayabilir. Bu durumda doktorunuz sizi biraz bekletip tekrar incelemeye alabilir.

4 Boyutlu Ultrason  Her Gebelik Haftasında Yapılabilir mi?

4 boyutlu ultrasonografi 18­ haftalarda ayrıntılı ultrasonu tamamlayıcı bir görüntüleme yöntemi olarak yapılır. Bununla birlikte özellikle haftadan sonra bebeğin yüz hatları daha belirgin oluşacağından uygun pozisyon durumunda çok daha net görüntüler elde edilebilecektir.

İletişim Bilgileri:

Gebelik ve Doğum İle İlgil her konuda bize Ulaşın:

funduszeue.info

Op Dr Şükran Çakmak, Kadın Hastalıkları Uzmanı & Kadın Doğum Uzmanı

Tel: 0 50 10

Adres: Söğütözü Mahallesi, Dumlupınar Bulvarı (Eskişehir Yolu) No:7, Platin Tower İş Merkezi (Medicana Hastanesi  Yanı), Kat:3/No, Çankaya/Ankara

İlgili Linkler:

Konu İle İlgili Daha Geniş ve Kapsamlı Bilgi İçin:

funduszeue.info

Konu ile İlgili Detaylı Bilgi İçin Ayrıca YouTube Videolarımızı izleyebilirsiniz:

funduszeue.info

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası