güzel sanatların amacı nedir / Edebiyat ve Güzel Sanatlar - Türk Dili ve Edebiyatı

Güzel Sanatların Amacı Nedir

güzel sanatların amacı nedir

Güzel sanatlar nedir?

İnsana heyecan veren ve onda hayranlık duygusunu kamçılayan sanatlardır. Bunlar, edebiyat, şiir, müzik, resim, heykel, tiyatro, sinema, dans gibi sanatlardır. İnsanların en eski çağlardan beri güzel sanatlarla uğraştıkları bilinmektedir. Tarih öncesi zamanlardan kalma ilkel duvar resimleri bu görüşü doğrulamaktadır. Ancak, güzel sanatların üstünde düşünülmeye başlandığı zamanlar daha sonraki zamanlardır. Eski Yunan uygarlığı içinde gelişen düşünceler, güzel sanatların doğuş sebeplerini, amaçlarını, İnsanda ne gibi bir ihtiyaca cevap verdiğini incelemişlerdir.

Sanat üstüne insanoğlunun düşünmeye başladığı günlerden bu yana, sanatın ne olduğu üstüne görüşler genellikle iki kutupta toplanmaktadır. Bazılarına göre de «sanat toplum içindir» tezi doğrudur. Birinci tezi savunanlar, sanatın kendisi dışında bir amacı olmadığını söylerlerken, İkinciler, sanatın eğitici özelliği üstünde durmakta ve halk kitlelerini eğitmede onun en büyük araçlardan biri olduğunu ileri sürmektedirler. Bu iki görüşü birleştiren görüşlerin ortaya atıldığı da olmuştur. Sanat eserleri yaratmak ve yaşatmak İstedikleri anlamları belli bir aracı yardımıyla sunarlar. Mesela şiir kelimeyi, müzik notalar olarak belirlenmiş sesleri, resim boyaları, sinema ışık ve gölgeyi kullanarak amacını gerçekleştirir.

Avrupa milletlerinde yukarıda sayılan dalların hemen hepsi vardır. Geçmişten kalan ve günümüzde ortaya konan eserler, bu dalların birine ve kendi içlerindeki bölümlerine aittir. Güzel sanatların bazılarına Türk-İslam medeniyetinde rastlanmaz. Bunlar, İslam dininin yasak ettikleridir. Güzellik; cemiyetlere, zamana ve bazen insana göre değişen izafi bir kavramdır. Güzellik, eşya ve olayların insan tarafından tefsirinden doğan bir anlayış ve hükümdür. Bu anlayış ve hüküm, her zaman değişebildiğinden, bazı cemiyetler için güzel bilinen şeyler, bir başka cemiyet için çok çirkin olabilir.

güzel sanatlar

Güzel sanatlar, insanların toplum hayatı ile yakından ilgilidir. Zaman zaman toplum olayları sanatçıları yetiştirmiş, zaman zaman da sanatçılar, yeni toplum olaylarının doğmasına yol açmıştır. Bir toplum ıstırap çekiyorsa, sanatçı da ister istemez bu ıstırabı duyar, eserlerinde işler. Toplum, bir ülkü peşinden koşmak ihtiyacını duyuyorsa, sanatçı da, önce bu ihtiyacın yetiştirdiği bir insan olur, sonra bu ihtiyacı eserleriyle anlatır. Güzel sanatların bir esas malzemesi, bir de aracı malzemesi vardır. Bir sanatın güzel sanat olabilmesi için doğal varlıkları, toplum karakter ve olayları üzerinde işleyecek olan sanatçının yüksek bilgili, yüksek duygulu, yüksek görgülü yüksek düşünceli bir insan olması gerekir.

Doğal varlıkları, toplum karakter ve olayları güzel sanatların konusunu teşkil eder; bilgi, görgü, duygu ve düşünce malzemeleri ise güzel sanatların esas malzemeleridir. Güzel sanatların yapısında bunlardan başka birtakım ara malzemeler de kullanılır. Örneğin resim boyalarla, fırçalarla yapılır; müziğin eserleri, çeşitli müzik aletlri vardır; dans, hareketlerin sanatıdır; heykelcilikte çamur ve taş işlenir onlara hayat verilir; edebiyatın malzemesi dildir; tiyatronun artistleri, dekoru vardır, mimarlıkta birçok yapı malzemesi kullanılır.

İnsanların sahip olduğu inançların da, güzelin tarif, tespit ve ifadesinde büyük tesiri vardır. Asırlar boyunca Müslümanlarda, İslamiyetin bildirdiklerine ters bir güzellik olamayacağı anlayışı hakim olmuştur. Bu bakımdan Türk-İslam medeniyetinde güzel sanat dallarının Avrupa’da da bulunan şiir, mimari gibi dalların yanısıra hatt, tezhib, tezyinat, hakk, oyma vs. gibi orijinal ve fevkalade güzel sahaları doğmuştur. Asırlar boyunca bu sahalarda gelişen ve paha biçilmez eserler verilen güzel sanat dallarına, Meşrutiyetten sonra Avrupa’dan yavaş yavaş resim, heykel ve bunlara benzer sanatlar da dahil edilmiş, zamanla yaygınlaşmıştır.

güzel sanatlar

Son yıllarda kendi güzel sanat dallarımız tamamen unutulmuş, yerlerini Avrupa menşeli olanlar almıştır. Güzel sanatların gayesi insanlarda estetik heyecan uyandırmaktır, denilebilir. Ancak bu sanatların gayesi ve tarifi tarih boyunca filozoflar arasında ihtilaflara yol açmıştır. Her felsefi akım, hatta her filozof, kendine mahsus bir amaç ve tarifle ortaya çıkmıştır. Bu da tarih boyunca gereksiz tartışmaları ortaya çıkarmıştır. Güzel sanatların çeşitli kolları vardır:

Edebiyat: Yazıyla yapılan bir güzel sanattır. Edebiyat: «nazım» ve «nesir» diye iki kola ayrılır. Ayrıca roman, hikaye vb. gibi çeşitlere bölünmüştür.

Resim: Çizme, boyama suretiyle yapılan bir güzel sanattır. Yapılış şekillerine göre resim de çeşitli kollara ayrılır.

Heykel: Tabiatta var olan veya hayalde canlandırılan varlıkları, taş, çamur, tahta veya madeni maddelerle üç boyutlu yapma işidir.

güzel sanatlar

Mimarlık: Estetik zevkleri karşılayacak şekilde binalar yapma sanatıdır. Camiler, meşhur saray ve kiliseler bunların arasındadır.

Müzik: Sesleri melodi haline getirme sanatıdır. Birçok kolları vardır.

Tiyatro: Bir konunun seyirciler önünde oynanması sanatıdır. Müziğin de yardımıyla tiyatroda opera ve operet kolları doğmuştur.

Sinema: Bir hikayeyi beyazperdede hareketli resimlerle anlatma işidir. Çeşitli kolları vardır. Sinema, güzel sanatların resim, mimari ve müzik vb. diğer bütün kollarından faydalanır.

Fotoğraf: Bir konuyu estetik bir şekilde resim halinde tespit etme sanatıdır.

Süsleme Sanatı: Bir eşyayı boya ve diğer çeşitli araçlarla süsleme işidir.

Dans: Müziğe uyularak yapılan ritmik ve estetik hareketlerdir. Bale, folklor gibi çeşitleri vardır.

1. Yazın, müzik, resim, yontu, mimarlık, tiyatro gibi insanda coşku ve hayranlık uyandıran sanatlar.

n. fine arts

Daha önce bir sanat kursuna gittiyseniz veya bir galeriyi ziyaret ettiyseniz, muhtemelen &#;güzel sanatlar&#; terimiyle karşılaşmış olabilirsiniz. Bu terim aslında sanatın kalitesini veya değerini anlatıyor gibi görünse de tamamen sanatsal arayışın saflığı ile ilgilidir. El sanatları veya dekoratif eserlerden farklı olarak, güzel sanatlar yalnızca estetik ve entelektüel amaçlar için yaratılan bir süreçtir.

Güzel sanatlardan örnekler denilince genellikle akla İnci Küpeli Kız ya da Michelangelo&#;nun Davut&#;u gibi ikonik heykeller funduszeue.infoa birlikte, bu tanımlama aslında birkaç farklı disiplini kapsar. Bu disiplinleri resim, heykel, çizim, yerleştirme, mimari ve güzel sanatlar fotoğrafçılığı olarak listeleyebiliriz. Ve zaman geçtikçe yeni disiplinler eklenir, liste gelişmeye ve artmaya devam eder. Sizin için güzel sanatların farklı türlerini bir araya getirdik. Gelin detaylara birlikte bakalım.

Güzel sanatlar nedir?

güzel sanatlar

Güzel sanatlar, geleneksel olanın yanı sıra öncelikle estetik veya entelektüel bir amaca hizmet eden sanat türlerini ifade eder. Bu ifade genellikle resim ve heykel gibi görsel sanatlar için geçerlidir. Ancak müzik, mimari, şiir ve sahne sanatları gibi diğer yaratıcı disiplinleri tanımlamak için de tercih edilir. Bu durumda “güzel” kelimesinin kullanımı, sanatsal arayışın bütünlüğünü ifade eder. Güzel sanatların tanımı, özellikle el sanatları ve uygulamalı sanatlar dahil olmak üzere, işlevsel amaçlara hizmet eden sanatları hariç tutar.

Güzel sanatların türleri nelerdir?

güzel sanatlar

1. Çizim

Güzel sanatlara ait disiplinler arasında yer alan çizim, Paleolitik zamanlara kadar uzanan bir geçmişe işaret eder. İnsan iletişiminin ve yaratıcılığının en eski biçimlerinden biri kabul edilir. Kurşun kalem, karakalem vb. bir gereç yardımıyla kağıt veya karton gibi iki boyutlu yüzeylerde işaretler oluşturma ve benzeri uygulama biçimlerini ifade eder. Çizim, sanatın temel unsurlarından biridir ve sanatçılar için çeşitli amaçlara hizmet eder. Tek başına bir sanat formu olabilse de sanatçılar tarafından fikir ve kavramları keşfetmek ve başka bir ortamda nihai sanat eserlerine hazırlanmak için de tercih edilen bir disiplinidir.

2. Tablo

Resimler ve tablolar, belki de dünyadaki müzelerde uzun uzun seyredilebilen en popüler güzel sanat türüdür. Genellikle fırça veya palet gibi araçlar aracılığıyla sert bir yüzeye boya veya pigment uygulama eylemi olarak tanımlanır. Çizim gibi, resim de binlerce yıl öncesine dayanan köklere sahiptir. Bu özellik ise tablolara insan ifadesinin asırlık başka bir biçimini yansıtır.

Mağara süslemelerinden tuval üzerine işlenen tasvirlere kadar olan evrim, resim malzemelerindeki gelişmelere atfedilebilir. Batı sanatında resim, tarihsel bağlam tarafından tetiklenen farklı estetik ve fikirleri keşfetmek için ortamı kullanarak sayısız sanat hareketine yol açmıştır. Üstelik Mona Lisa ve Yıldızlı Gece dahil olmak üzere bilinen en güzel ve popüler sanat eserleri resim ve tablo kategorisinde yer alır.

3. Baskı resim

Farklı sanat disiplinlerinden biri olan baskı resim, mürekkebi bir matristen malzemeye (genellikle kağıt) aktaran ve aynı görüntünün birden fazla baskısını yapan bir uygulamadır. Matrisler, ahşap, metal plakalar, muşamba, alüminyum veya kumaş dahil olmak üzere farklı malzemelerden elde edilebilir. Farklı baskı resim teknikleri olsa da (her birinin kendine özgü nitelikleri vardır), nihai sonuç, tek bir görüntü üzerinde birkaç izlenim bırakma yeteneği olarak ifade edilebilir.

Modern zamanlarda, eserler baskı formatında verilir. Sanatçılar bazen açık baskılar yayınlasa da her baskının sınırlı adette gösterimi olacaktır. Baskı bittiğinde, matris yok edilir ve hazırlanan her bir baskı orijinal bir sanat eseri olarak kabul edilir. Geleneksel olarak yani matbaacılık başladıktan sonra, baskılar genellikle kitapları göstermek için kullanılmıştır veya küçük ciltli koleksiyonlar halinde satılmıştır.

4. Heykel

Bir diğer sanat disiplini olan heykel , malzemenin bir ekleme veya çıkarma işlemiyle oluşturulan üç boyutlu bir sanat eseri olarak tanımlanabilir. Bu disiplinde sanatçılar genellikle diğer malzemelerin yanı sıra taş, mermer, ahşap, kil, metal ve seramikten bir form oluşturur veya farklı formları bir araya getirir. Heykel pratiği yüzyıllardır var olmuştur ve hala devam etmektedir. 

Aslında, Willendorf Venüsü başlıklı bilinen en eski sanat eserlerinden biri, MÖ ile tarihleri arasında kireçtaşından oyulmuş minyatür bir heykelciktir. Ancak şimdi bildiğimiz şekliyle Batı heykeli, ilk olarak antik Yunanistan&#;da, sanatçıların insan figürünü anatomik gerçekçilikle yakalamasıyla ortaya çıkmıştır. O zamandan bu yana, bir dizi stil ve yaklaşımı kapsayan farklı sanat hareketleri heykelcilik adı altında gelişme göstermiştir.

5. Yerleştirme Sanatı

Bir diğer adıyla enstalasyon sanatı sürükleyici boyutuyla, yaşamdan daha büyük sanat eserleri ile karakterize edilen modern bir harekettir. Genellikle enstalasyon sanatçıları hazırlanan bu parçaları belirli yerler için dizayn ederek herhangi bir alanı özelleştirilmiş, etkileşimli bir ortama ustalıkla dönüştürürler. Yerleştirme ya da enstalasyon, geleneksel sanat eserlerinden farklı olarak, çevreden bağımsız bir sanat nesnesi içermeyip belirli bir mekân için yaratılan, mekânın niteliklerini kullanıp irdeleyen ve izleyici katılımının temel bir gereklilik olduğu ifade eden sanat disiplinidir. Kapalı veya açık mekânlarda yaratım süreci gerçekleştirilebilir.

6. Güzel sanatlar fotoğrafçılığı

Keyifli sanat türlerinden biri olan güzel sanatlar fotoğrafçılığı, bir kamerayı nasıl kullandığımızı düşünürken çoğumuzun düşündüğünün tam tersi olarak ortaya çıkar. Çoğu amatör fotoğrafçı, önemli olayları belgelemek ve sanatsal motivasyon olmadan anıları yakalamak için kameralarının deklanşörüne basarlar. Bunun yerine, güzel sanatlar fotoğrafçılığının ayırt edici olan özelliği, bir konuyu kaydetmenin asıl amacı olmamasıdır. Bu sanatçılar fotoğrafçılığı yalnızca vizyonlarını ifade etmek ve sanatsal bir açıklama yapmak için bir araç olarak kullanırlar. Böylece güzel sanatlar fotoğrafçılığı farklı bir sanat disiplini olarak tanımlanabilir hale gelir.

Kaynak: 1

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası