gastroenteroloji aç mı gidilir / Çocuk Gastroenteroloji Nedir? Hangi Hastalıklara Bakar? - Sağlık Haberleri

Gastroenteroloji Aç Mı Gidilir

gastroenteroloji aç mı gidilir

&#;ocuk Gastroenteroloji Nedir? Hangi Hastalıklara Bakar?

 Çocuk gastroenteroloji, yaş arası çocukların bağırsak, mide ve karaciğer hastalıklarının tanı ve tedavisinin yapılmasında oldukça etkilidir. Aynı zamanda bu bölümde çocuk hastalara, endoskopi ve gastroskopi işlemleri de yapılır. Bu işlemler sırasında gerekli görüldüğü durumlarda biyopsi yapılması da istenebilir.

Çocuk Gastroenteroloji Hangi Hastalıklara Bakar?

 Çocuk gastroskopi, çocuklarda görülen karaciğer, bağırsak, safra yolları ve sindirim sistemi ile ilgili hastalıkların incelenmesini sağlar. Farklı hastalıklardan dolayı oluşabilecek gastroenteroloji hastalıklarının en çok gözlemlenen belirtileri arasında, kusma, ishal, kabızlık, karın ağrısı, sarılık ve iştahsızlıktır.

 Çocuk doğduktan sonra bu şekilde herhangi bir sorun ile karşılaşıldığı zaman anne ve babaların vakit kaybetmeden çocuklarını bu bölüme getirmeleri gerekir. Her hastalıkta olduğu g,b, bu hastalıklarda da erken teşhis, oldukça önemlidir. Erken teşhis ile ilerde yaşanabilecek çok ciddi hastalıkların önüne geçilmesi sağlanabilir. Çocuk gastroenterolojisi şu hastalıklara bakar;

Kabızlık

Reflü

İshal

Çölyak hastalığı

Sarılık

Laktoz İntoleransı

Pankreas hastalıkları

Karaciğer yağlanması

Siroz ve portal hipertansiyon

Akut ve kronik karaciğer hastalıkları

Sindirim sistemi kanamaları

Kronik karın ağrısı

Bebek ve Çocuk Beslenmesi

 Bebeklik ve çocukluk döneminde büyüme ve gelişmenin dengeli olarak sağlanabilmesi için düzenli ve dengeli beslenmenin önemi oldukça büyüktür. Bu nedenle de bebeklerde ve çocuklarda sağlıklı ve dengeli beslenmenin planlamasının yapılmasının yanında hastalık döneminde de büyüme ve gelişmesinin olumsuz etkilenmesini önlemek için parenteral ve enteral beslenme biçimi önerilir. Bu sayede bebeğin ya da çocuğun büyüme ya da gelişme geriliği yaşamasının önüne geçilmesi amaçlanır.

İştahsız Çocuk

 Bebeklik ve çocukluk döneminde en sık karşılaşılan sorunlardan birisi de iştahsızlıktır. Çok az yeme, yemeklerde seçici davranma, kendi kendine beslenmekte zorlanma, beslenmeye sürekli itiraz etme, olağan dışı beslenme alışkanlıkları gibi pek çok nedene bağlı olarak gelişen iştahsızlık problemi ve buna bağlı olarak gelişim geriliğine neden olabilir. Bu gibi durumlarda alanında uzmanlaşmış hekim, diyetisyen ve diğer sağlık personellerinden oluşan ekipler tarafından iştahsızlığa yol açan fizyolojik sorunlar belirlenir ve bunların tedavisi yapılarak iştahsızlık problemi ortadan kısa bir süre içinde kaldırılabilir.

Gastroenteroloji Nedir? Gastroenteroloji B&#;l&#;m&#;n&#;n &#;alışma Alanları Nelerdir?

GASTROENTEROLOJİ UZMANLIĞININ ÇALIŞMA ALANLARI NELERDİR ?

Gastroenteroloji uzmanlarının çalıştığı alanlar oldukça geniştir ve iki ana başlığa ayrılır. Birincisi; Gastrointestinal kanal dediğimiz yemek borusu (ösefagus), mide, ince barsaklar, kalın barsaklar (kolon) ve makat bölgesi(anüs) hastalıklarıdır.  İkincisi ise; Karaciğer ve safra yolları  (hepatobiliyer sistem) hastalıklarıdır.  Bu iki sistemin hastalıklarının görülme sıklığına göre kısaca belirtecek olursak;

GASTROİNTESTİNAL KANAL HASTALIKLARI

Yemek borusu (ösefagus)  hastalıkları : Reflü hastalığı yemek borusunda yutma güçlüğü yapan başta ösefagus kanserleri olmak üzere diğer hastalıklardan polip, divertikül, yemek  borusuna kaçan her türlü yabancı cisim ve içilen zararlı çamaşır suyu, yağ çözücü gibi zararlı içeceklerin neden olduğu yaralanmaların, yemek borusundan kaynaklanan her türlü  kanama ve yabancı cisimlerin yol açtığı hastalıklara tanı konup tedavisi gastroenteroloji uzmanları tarafından yapılmaktadır.

MİDE HASTALIKLARI

Mide hastalıklarında en sık görülen gastrit, iyi huylu ülser veya kötü huylu dediğimiz mide kanserleri, mide polipleri ve her türlü mideden kaynaklanan kanamaların ( Helikobakter pilorinin ve başta romatizmal ilaçlarla ) teşhis ve tedavisini kapsamaktadır. Yine mideye kaçmış delici ve batıcı yabancı cisimlerin dışarı çıkarılmasını oluşturur.

İNCE BARSAK HASTALIKLARI

12 parmak barsağı (duodenum),  ince barsakların birinci kısmı olup  mideye pilor halkası dediğimiz bir halkayla bağlanan kısımdır.  Duodenum ülserleri ve ülserlere bağlı kanamalar, bu bölgenin darlığına neden olmuş kötü ülser iyileşmeleri nedeniyle olan darlıklar ve çölyak hastalığı dediğimiz kansızlık, çocuklarda büyüme geriliği yapan, ishal ve kilo kaybına neden olan hastalık tanısının konması ve tedavileri yine gastroenterologların uzmanlık alanlarını kapsamaktadır.

Ayrıca karaciğerde sentezlenen safranın 12 parmak barsağına aktığı nokta olan papilla vateri bu bölgede olup, safranın barsağa akışını engelleyen papilla vateri darlığı, kanserleri, safra yolu taşları, safra yolu kanserleri ve komşu organ olarak pankreas hastalıkları ve  kanserlerinin teşhisleri ve ameliyat şansını kaybetmiş hastaların tedavileri de gastroenteroloji uzmanlarınca yapılmaktadır.

Yine ince barsaklarla birlikte yemek borusu, mide, en sık tutulum yeri  olan ince barsak ve kolonuda tutan başta Crohn hastalığı, tüberküloz gibi hastalıkların tanısı ve tedaviside gastroenteroloji uzmanlarınca yapılmaktadır.

KOLON HASTALIKLARI

Spastik kolon, ülseratif kolit, crohn hastalığı, divertiküller, polipler ve poliplerin çıkarılması , kolondan olan kanamalara müdahale ve kolon kanserlerin teşhiside gastroenteroloji uzmanlarınca yapılarak ( ameliyat olması gerekenler dışında ) başarılı şekilde tedavi edilmektedir.

ANAL BÖLGE HASTALIKLARI

Hemoroid, hemoroide bağlı kanama, anal fissür, anal fistül  ve rektum kanserlerine teşhis konularak, hemoroid, fissür gibi hastalıkların tedavisini kapsar.  

KARACİĞER VE SAFRA YOLLARI HASTALIKLARI

Karaciğer hastalıkları gastroenteroloji uzmanlarının çalışma alanlarında önemli bir yer işgal eder.  Akut veya kronik hepatit yapan nedenler olarak, Hepatit A, Hepatit B, Hepatit C, Hepatit D, alkol ve ilaçlar gibi pek çok nedenin yol açtığı karaciğer hastalıklarından aşıyla korunma ( hepatit A ve  B ) dahil kronik hepatitlerin, karaciğer sirozunun, karaciğer sirozunun yol açtığı  kanamaların, karın zarında toplanan sıvının (asit)hastalıklarının, sirozun yol açtığı böbrek yetmezliğinin, siroz sonrası gelişen karaciğer kanserlerinin ve karaciğer komasının teşhis ve tedavileri gastroenteroloji uzmanları tarafından yapılır.

SAFRA YOLU HASTALIKLARI

Karaciğer içi ve karaciğer dışı safra yolları hastalıkları, safra kesesi ve safra yolları taşları ve kanserlerinin teşhisi yanında safra kanalı taşlarının çıkarılması, ameliyat şansını yitirmiş safra kanalı kanserlerine stent yerleştirilmesi gibi palyatif tedaviler ERCP yapılarak tedavi edilmesi gastroenteroloji uzmanlarının önemli çalışma alanıdır.

PANKREAS HASTALIKLARI

Pankreas hastalıklarından akut ve kronik pankreatitler, pankreas kistleri ve kanserlerinin teşhisi ve ameliyat edilemeyenlerde stent yerleştirme ve kistlerin boşaltılması gibi durumlarda gastroenteroloji uzmanları önemli işler yapmaktadırlar.

BU HASTALIKLARIN TEŞHİS VE TEDAVİSİ NASIL YAPILMAKTADIR?

Bugün için gelişmiş biyokimyasal tetkikler, radyolojik tetkikler ( çeşitli filmler, ultrasonografi, tomografi ve MR gibi) teşhis yöntemlerinden faydalanılır.  Özellikle yemek borusu, mide ve duodenum hastalıkların teşhisi için hastayla konuşup, muayene sonrasında endoskpi (gastroskopi)  yapılarak teşhis konmaktadır.  Safra yollarının taş ve kanserlerine yönelik teşhis ve tedavide ise yandan görüşlü duodenoskopi dediğimiz özel bir endoskopi çihazıyla teşhis ve tedavi edilir.  Kolon  ve makat bölgesi hastalıklarından, divertikül tanısı, polip tanısı ve çıkarılması, kanser teşhisi  ve kanamalara müdehalelerde ise kolonoskopi denen barsaklar içinde bükülebilen endoskopla yapılmaktadır.

Bu işlemler, lokal olarak boğaz uyuşturularak yemek borusu, mide ve duodenum muayenesi gastroskopi yapılabildiği gibi, hasta tam uyutularak konforlu bir şekilde, hasta hiçbir şeyi hatırlamayacak şekilde  gastroskopi, ERCP ve kolonoskopi  yapılmaktadır.  Ayrıca endoskopik ultrasonografi denen, endoskopi ve ultrasonografinin birleştirilmiş olduğu çok özel cihazla tanı konulup  tedavi yapılır.


Gastroenteroloji nedir, belirtileri nelerdir? Gastroenteroloji muayenesi nasıl yapılır, ne t&#;r hastalıklara bakar?

Vücudun belli başlı kısımlarının fonksiyonel yapısı ile beraber olası hastalıkları inceleme noktasında, gastroentoloji ön plana çıkmaktadır. Mide, yemek borusu, ince bağırsak, safra kesesi, pankreas, kolon ve rektum ile beraber karaciğer bölgesinde meydana gelebilecek olası hastalıklar gastroenteroloji içerisinde yer almaktadır. Bu konuda ön plana çıkan birtakım hastalıkları inceleme noktasında, uzman bir gastroenterolog sürece yönetir. Böylece ele alınan tetkik ve teşhis ile beraber, farkı tedavi yöntemleri üzerinde hastalıkların çözümü için yöntemler uygulanır.

Gastroenteroloji nedir?

Yemek borusu, mide, ince bağırsak, kolon ve rektum, karaciğer, safra kesesinin normal Fonksiyon ve hastalıklarını incelendiği alana gastroenteroloji denmektedir. Özellikle sindirim sistemi konusunda uzmanlaşmış olan gastroenterologlar, bu süreç içerisinde görev alırlar. Fonksiyonların çalışma yapılarını incelemesinin yanı sıra, aynı zamanda olası bu bölgelerde meydana gelecek hastalıkları ortaya çıkarır ve tedavi için yöntemler uygular. Meydana gelen olası belirtiler üzerinden, farklı alanlardan uzman bir doktorlar gastroenterolog yönlendirilmesi yapar ve bu doğrultuda ilgili tedavi seçenekleri değerlendirilir.

Gastroenteroloji belirtileri nelerdir?

Herhangi bir rahatsızlığın nedeni bulunamadığı zamanlarda, dışkı testinde bir durum çıkmadığında ya da abdominal röntgende anormal bir durum söz konusu ise, o zaman süreci içerisine gastroenterolog girer. Uzman doktor bünyesinde ele alınan tetik ve teşhisler neticesinde, ortaya çıkan belirtiler üzerinden tedavi yöntemleri ele alınır. Özellikle söz konusu belirtilere dikkat ederek buna göre doktora başvurmak büyük bir öneme sahiptir.

- Anal sıkıntı

- Anormal dışkı rengi

- Kanlı dışkı

- Kramp ile beraber kronik karın ağrıları

- Mide bulantısı ve kusma

- Kronik hazımsızlık ve mide ekşimesi

- Şişkinlik ya da gaz

- Önemli oranda iştah kaybı

- Bağırsak kontrolünde yaşanan kayıplar

- Yutma anında ağrı

- Yetersiz ve dengesiz beslenme

- Rektal bölgede kanama

- Sebebi anlaşılamayan ani kilo kayıpları

- Cilt ya da gözlerde sararma (Sarılık)

- Kan akışkanlığında ani değişimler

Yukarıda verilen maddeler içerisinde birkaç tanesi aynı anda söz konusu olduğunda, mutlaka uzman bir doktora başvurmak gerekmektedir. Özellikle söz konusu belirtilen üzerinden bir doktora gidildiği zaman, sonuç tam olarak anlaşılmadığı kişi gastroenteroloji bölümüne yönlendirilir.

Gastroenteroloji muayenesi nasıl yapılır?

Uzman gastroenterolog bünyesinde ortaya çıkan belirtiler ile beraber muayene gerçekleştirilir. Bu muayene aşamalı olarak ele alınacak teşhis ve tetikler kapsamında sağlanır. Yapılacak olan muayene kapsamında özel tıbbi aletler ve malzemeler eşliğinde ağız kısmından geçilir. Yemek borusu, mide ve oniki parmak bağırsağının ilk 2 bölümü ele alınır ve inceleme yapılır. Bu işlem esnasında kullanılan cihaza ise, ‘gastroskop’ ismi verilir. Özel olarak bu cihaz kullanılmak suretiyle, teknolojik sistemler dahilinde ilgili sorun açığa çıkarılır. Böylece gastroentoloji içerisine giren birçok farklı organ ve vücut içerisindeki bölüm incelenir. Sonuç olarak ise uzman doktorun bilgisi dahilinde muayene sonuçlarına göre tedavi yöntemleri ele alınır.

Gastroentoloji ne tür hastalıklara bakar?

Gastroenteroloji meydana gelen birçok farklı hastada bakan bölümlerden biridir. Özellikle meydana gelen bazı belirtiler ile beraber söz konusu birtakım hastalıklar ön plana çıkar.

- Kabızlık

- Hazımsızlık

- Karın ağrısı

- Bulantı

- İshal

- Kusma

- Ağız bölgesinde acı su gelmesi (reflü)

- Kalp ile alakası bulunmayan göğsün arka kısmındaki ağrı

- Mide kanamaları

- Mide bağırsağı ülseri

- Sindirim sisteminde meydana gelen sorunlar

- Basur

- Hepatit

Bu şekilde daha birçok farklı hastalığı saymak mümkün. Uzman gastroenterolog kontrolü altında gerçekleştirilen muayene ile beraber yukarıdaki hastalıklardan biri ya da birkaç tanesi ortaya çıkabilmektedir. Böylece ortaya çıkan hastalıklar kapsamında uzman doktor görüşü altında belli başlı bazı tedavi yöntemleri ele alınmaktadır.

Gastroenteroloji tedavisi nasıl yapılır?

Gastroenteroloji tedavisi hastalığın şiddetine bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Öncelikle birtakım ilaçlar ve bazı yöntemler kapsamında süreç devam eder. Özellikle bu süreç içerisinde sağlıklı beslenmek, dengeli ve sakin bir yaşam sürdürmek büyük öneme sahiptir. Aynı zamanda sigara ve alkol ya da yoğun kafein ile beraber yağlı yiyeceklerden uzak durmak gerekir. Ağır ve ciddi durumlar söz konusu olduğu zaman ise, uzman gastroenterolog bünyesinde cerrahi bir tedavi ele alınır. Daha çok laparoskopik bir yöntem üzerinden yapılan tedaviler, hayati riski taşıyan durumlar için oldukça önemlidir. Tabii hastalığın nedenlerine bağlı olarak farklı tedavi yöntemleri de ele alınmaktadır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası