ser izotonik nedir / Önce Hayat - Polifarma | POLİFLEKS % 0,9 İZOTONİK SODYUM KLORÜR İ.V İNFÜZYON İÇİN ÇÖZELTİ

Ser Izotonik Nedir

ser izotonik nedir

%0,9&#;luk İzotonik NaCl, diğer adı ile salin, tıpta en çok kullanılan sıvı. Yılda milyonlarca litre salin her çeşit hasta için, hemen her çeşit endikasyonda kullanılan bir tedavi. Günümüzde tıp pratiğimizi belirlerken giderek  daha sık olarak kullandığımız kanıta dayalı tıpta konu ile ilgili öneriler sınırlı ve belirsiz. Belki de izotonik sıvı tedavisi aslında biraz ezberden yaptığımız bir müdahale olmaya daha yakın. Bu konu ile ilgili Mart ayı başında New England Journal of Medicine’da yayımlanan SMART1 ve SALT-ED2 isimli 2 adet makaleyle sıvı tedavisine değinmek istedim.

Sıvı izotonik işte, sorun nedir?

İzotonik olmak sıvıların içinde çözünen madde miktarı ile ilgili olan bir özelliği. Bir sıvının plazma ile izotonik özellikte olması damar içinde kalabileceği ve volümü arttırabileceği, dolayısıyla sol ventrikülün kollabe olmasını engelleyebileceği, ventrikülü doldurup Starling hipotezine göre kalbin içeriğini pompalayabileceği anlamına geliyor. Yani dolaşımın devamlılığını sağlamak için kullandığımız bir yöntem. İzotonik  olmak sıvının içeriği ile ilgili bir bilgi vermiyor. Yani izotonik olmak sıvının zararsız olduğu anlamına gelmiyor.

Asıl sorunu yaratan kısımlar eklenen volümde tampon sistemi olmaması ve  klor içeriği. Eklenen volümde bikarbonat (HCO3) olmadığı için plazmada CO2 sabit kalırken HCO3 miktarı seyrelmiş oluyor.

Bilindiği gibi salinde mmol sodyum ve klor bulunuyor. Plazmadaki yaklaşık ortalama miktarları ise sodyum için mmol ve klor içinse mmol. Görüldüğü gibi salin vermek sodyuma göre anlamlı derecede fazla klor vermek anlamına geliyor. NaCl vücutta su ile reaksiyona giriyor

NaCl + H2O -> HCl + NaOH

HCl asidik bir bileşikken NaOH bazik bir bileşik. Normalde bu birbirlerini tamponize edebilecekken verdiğimiz fazladan klor dengenin güçlü bir asit olan HCl yönüne kaytmasına sebep oluyor.

Daha detaylı bilgiye Melis Efeoğlu&#;nun Steward Metodu ile ilgili yazısından ulaşılabilir.

Dengeli solüsyonlar &#; anti-salin

Dengeli kristalloidler olarak anılan Hartman Solüsyonu ve Lingerli laktat vücut osmalaritesine daha yakın olup klordan doğan asidozdan ziyade, asitlerin konsantrasyonunu azaltarak alkaloza daha yakınlar. Laktat ise okside olarak bikarbonatın rejenerasyonunu sağlıyor. Yani plazmadaki tampon sistemi bozulmuyor.

Hartman solüsyonunda mmol Sodyum, mmol Klor ve 29 mmol Laktat bulunuyor. Laktatlı Ringer’de ise mmol sodyum, mmol klor ve 28 mmol laktat mevcut.

Başka deyişle dengeli solüsyonları kullanarak tampon sisteminin dilüsyonunu ve klor asidozunu önlüyor, laktatın bikarbonat rejenere etmesinden faydalanıyoruz.

Sıvı kompozisyonları ile ilgili Gökhan Aksel’in NICE kılavuzunu özetleyen yazısından faydalanılabilir.

Literatürde salinin asidoz, akut böbrek hasarı ve ölümle ilişkili olduğunu ve laktatlı Ringer veya Plasmalyte-A gibi dengeli kristalloidlerin ise böbrek hasarı, diyaliz ihtiyacı ve ölümü azalttığını söyleyen çalışmalar mevcut. Daha önce yapılan 2 pilot çalışmada ise fark yoktur denilmişti. Şimdi bahsettiğimiz iki çalışmaya göz atalım.

Reklam

SMART çalışması

SMART (izotonik solüsyonlar ve majör renal yan etkileri) çalışması pragmatik, kör olmayan, küme (cluster) randomize, çoklu çapraz geçişli (crossover) bir çalışma. Vanderbilt Universitesi’nde cerrahi ve dahiliye YBÜ’lerindeki hastalar üzerinde yapılmış.

Hipotez: ölüm, yeni diyaliz ihtiyacı ve sürekli renal disfonksiyon oranının dengeli kristalloidlerle saline göre daha az olacağı.

Hasta popülasyonu: 18 yaş üzerinde YBÜ yatışı olan tüm hastalar çalışmaya dahil edilmiş. Taburcu olup yeniden YBÜ ye yatan hastalar 2. defa dahil edilmiş ve tekrar hastane yatışı duyarlılık analizlerinde kullanılmış. Acil servisten YBÜ dışı servislere yatırılan hastalar ayrı bir çalışmada analiz edilmiş.

Randomizasyon: Her ay çalışmaya katılan YBÜ’lere salin veya dengeli kristaloid kullanılmak üzere rastgele dağıtılmış. Çift sayılı aylarda salin, tek sayılı aylarda dengeli solüsyon gibi. Acil servisten gelen hastalara aynı çeşit sıvı verilmesi için acil servisler de aynı aylarda YBÜ’nün kullandığı sıvıyı kullanmış. Çalışanlar bu sıvılara kör değilmiş.

Tedavi: Salin için % NaCl kullanılırken dengeli solüsyon olarak ringer laktat veya plasmalyte A tedaviyi veren hekimin tercihine göre kullanılmış. Dengeli solüsyonlar kontraendikasyonlar gereği hiperkalemisi ya da beyin hasarı olmayan vakalarda kullanılmış. Göreceli kontraendikasyon olan bu durumlarda dengeli solüsyon seçimi klinisyene bırakılmış.

Reklam

Hastaların YBÜ’de 1 aydan uzun kaldığı dönemlerde ay değişiminde hastaya diğer tip kristaloid verilmiş ve iki sıvı çeşidine de maruz kalan hastalar özel bir duyarlılık analizi ile değerlendirilmiş.

Birincil sonlanım: 30 gün içerisinde (hastaneden taburculuktan sonraki veya hastane yatışının gününde hangisi önce olursa) majör renal olay kriterlerinden en az birini karşılamak. (ölüm, yeni gelişen diyaliz ihtiyacı, devam eden renal disfonksiyon (kreatinin değerinin bazalin 2 katından fazla olması).

İkincil sonlanımlar: Çalışmanın birçok ikincil sonucu bulunuyor. Klinik sonuçlar arasında YBÜ’de ölüm veya 30 günde ölüm, 60 günde ölüm, YBÜ’süz gün sayısı, ventilatörsüz gün sayısı, vazopresörsüz gün sayısı, ilk 28 günde hayatta geçen gün sayısı ve diyaliz ihtiyacı olmayan gün sayısı. Renal sonuçlar arasında ise yeni gelişen diyaliz ihtiyacı, 2. aşama ve üzeri akut renal hasar, devam eden böbrek fonksiyon bozukluğu yer alıyor.

İstatistiksel analiz: 60 ayda (5 YBÜ’de 12’şer ay) hasta alınması planlanmış. Gruplar arasındaki görece %12&#;lik farkı ayırt edebilmek hedeflenmiş. Çalışmadan önceki yılın YBÜ verileri incelenerek salin grubunda birincil sonuç insidansının %15 olacağı ön görülmüş. %12&#;lik RR farkını %90güç ile istatistiksel olarak anlamlı gösterebilmek için en az hastaya ihtiyaç olduğu hesaplanmış. Araştırma süresi 82 aya uzatılmış.

Reklam

Sonuçlar:

hasta çalışmaya dahil edilmiş, ortanca yaş 58, erkek oranı %57,6. Hastaların yaklaşık üçte biri mekanik ventilasyon, dörtte birinde ise vazopressör ihtiyacı gelişmiş. Hastalara ortalama ml Salin veya dengeli kristolloid verilmiş. Her iki grubun temel özellikleri benzerlik gösteriyor.

Birincil sonuç: Majör renal yan etki dengeli kristaloid alan hastalarda %14,3, salin alanlarda ise %15,4 görülmüş (odds oranı (OR) 0,91; %95 GA: 0,82 – 0,99, p=0,04). Altgrup analizlerinde de benzer sonuçlar tespit edilmiş. En belirgin fark yüksek miktarda salin verilenler ile sepsis hastalarında görülmüş. Sepsis hastalarında 30 günlük mortalite dengeli solüsyonlarda %25,2 iken salin grubunda %29,4 olarak gözlenmiş (OR: 0,80; %95 GA: 0,67 – 0,97)

İkincil sonuçlar: Dengeli kristaloidlerde taburculuktan önce veya ilk 30 günde kaybedilen hasta oranı %10,3 (n=) iken salin grubunda %11,1’miş (n=; P= !!!) Yeni gelişen renal replasman ihtiyacı salin grubunda %2,9 (n=), dengeli kristallodlerde ise %2,5 (n= p=) olarak belirlenmiş.

Tartışma:

Preklinik çalışmalarda yüksek klor oranının asidoza, böbrekte vazokonstrüksiyona ve ABH’na, hipotansiyona ve ölüme neden olduğu gösterilmiş. Sağlıklı gönüllülerde klora bağlı renal vazokonstrüksiyonun böbrek kan akımını azaltabileceği söyleniyor.

Her ne kadar primer sonuçlarda absolüt (net) fark %1,1 oranında dengeli kristaloid grubunda olsa da bu az farkın sıvı tedavisi verilen yüksek miktarda hasta grubunu göz önüne alınca anlamlı olabileceği söyleniyor. Her yıl YBÜ’lerde 5 milyondan fazla hastaya sıvı veriliyor. Verilere göre YBÜ’de salin yerine dengeli solüsyon tercih etmek (NNT) her 94 hastadan 1’inde renal replasman tedavisi, kronikleşen renal disfonksiyon ve ölüm azaltıyor.

Reklam

SALT &#; ED çalışması

Bu kardeş çalışmada ise benzer metodoloji ile acil serviste kritik olmayan hasta popülasyonu incelenmiş. 18 yaş üzerinde ve en az ml izotonik sıvı alan hastalar dahil edilmiş. Bu çalışmada da hastaların ikinci başvuruları da yeni vaka gibi değerlendirilmiş.

Hastalar randomize edilerek acil serviste kalışları sırasında gerekli olması halinde salin veya dengeli kristaloid (laktatlı Ringer veya Plasmalyte A) verilmiş. Servise yatırılan hastalarda, SMART çalışmasındaki gibi, her ay iki çeşit sıvıdan biri seçilerek sıvı tedavisine o ayın sıvısı verilerek devam edilmiş.

Birincil sonlanım taburculuktan sonra hastane yatışı olmayan 30 gün veya hastanın hastane dışında canlı geçirdiği gün sayısı olarak belirlenmiş.

İkincil sonlanımlar ise 30 gün içerisinde majör böbrek olayı (SMART çalışmasındaki gibi) ve hastanede ölüm olarak belirlenmiş.

Sonuçlar: 16 ayda hasta değerlendirilmiş. Hastalar acil serviste ortalama 1 litre sıvı tedavisi almışlar. Birincil sonlanım açısından iki sıvı grubu arasında fark saptanmamış. İkincil sonlanımlara göre dengeli solüsyonlar ile daha az majör böbrek olayı görülmüş (%4,7’ye karşın %5,6, odds oranı 0,82; %95 GA: 0,70 – 0,95, p=0,01)

SALT-ED ve SMART: Salin ve dengeli kristaloidler

Bu iki çalışma verileri pratiğimizi değiştirir mi?

Sonuçlarda böbrek koruyucu olarak dengeli solüsyonların saline üstün olduğunu söylense de, 1 hastada etkinin ortaya çıkması için yaklaşık hastaya salin yerine dengeli solüsyon vermek gerekiyor. Öte yandan bu çalışmaların birer üstünlük çalışması olduğunu unutmamak gerek. Yani acil serviste dengeli solüsyonların saline üstün olduğu gösterilememiş durumda. Ancak fizyolojiyi düşününce ve çalışmalara dahil olan hasta popülasyonlarının heterojenliği göz önüne alınırsa (bu çalışmanın genel kalitesi için iyi bir özellikken varılan sonuç böbreğe özel olduğundan) böbrek hastalığı olan veya böbrek hastalığı için risk taşıyan popülasyonlara özel olarak planlanan bir çalışmada belki de dengeli solüsyonlar saline üstün olabilir.

Son söz

Çalışmalar dengeli solüsyonun saline üstünlüğünü gösterememiş olsa da asit-baz patofizyolojisi üzerinden bakılarak böbrek yetmezliğine gireceği ön görülen hastalarda dengeli solüsyonların tercih edilmesi makul olabilir.

 

Kaynaklar

1.

Semler MW, Self WH, Wanderer JP, et al. Balanced Crystalloids versus Saline in Critically Ill Adults. N. ;(9) doi/nejmoa

2.

Self WH, Semler MW, Wanderer JP, et al. Balanced Crystalloids versus Saline in Noncritically Ill Adults. N. ;(9) doi/nejmoa

Sodyum Klorür

POLİFLEKS % 0,9 İZOTONİK SODYUM KLORÜR İ.V İNFÜZYON İÇİN ÇÖZELTİ

50,,,,,,,,, olarak &#;retilmektedir.
SerumAMBALAJ

PP TORBA

Bizi sosyal medyadan takip edin


GENEL MÜDÜRLÜK

Halkalı Merkez Mah. Basın Ekspres Cad.
Capital Tower İş Merkezi No: 9 Kat : 6
Halkalı - Küçükçekmece / İstanbul
Telefon: +90 00 13 - 17
E-Mail : [email protected]

ÜRETİM TESİSİ

Vakıflar OSB Mah. Sanayi Cad. No: 22/1
Ergene / Tekirdağ
Telefon: +90 14 04
E-Mail : [email protected]

RUHSATLANDIRMA MERKEZİ

VISTA Eskişehir Yolu Cadde No:9
Kat:7 Ofis No Söğütözü - ANKARA / TÜRKİYE
Telefon: +90 18 89
E-Mail : [email protected]

11 Temmuz CUMARTESİ

Resmî Gazete

Sayı :

ÇEŞİTLİ İLÂNLAR

Türkiye Futbol Federasyonu Başkanlığından:

Türkiye Barolar Birliği Başkanlığından:

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Petrol İşleri Genel Müdürlüğünden:

Abdullah Gül Üniversitesi Rektörlüğünden:

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığından:

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğünden:

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından:

Fırat Üniversitesi Rektörlüğünden:

Nişantaşı Üniversitesi Rektörlüğünden:

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumundan:

Türk Standardları Enstitüsünden:

Türk Standartları Enstitüsü Sivas Temsilciliğinden:

Türkiye Futbol Federasyonu Başkanlığından:

tarihli Türkiye Futbol Federasyonu Olağan Seçimli Genel Kurulu’nda kabul edilen Türkiye Futbol Federasyonu Statüsü'nde yapılan değişiklikler, sayılı Kanun’un 3. maddesinin 2. fıkrası ve TFF Statüsü’nün maddesi uyarınca aşağıda ilan olunur.

Madde 33/f

Yönetim Kurulu, ilk toplantısında görev süreleri kendi görev süresiyle sınırlı olmak üzere kendi üyeleri arasından başkan vekillerini seçer. Başkan vekilliğinin boşalması halinde, boşalan başkan vekilliğine bir ay içinde yeni bir başkan vekili seçilir.

Madde 35/f.1 - (r) bendi:

Başkan vekillerini belirlemek,

Madde 35/f.1 - (y) bendi:

Başkan tarafından teklif edilen Disiplin Kurulları, Tahkim Kurulu, Kulüp Lisans Kurulu ve Etik Kurulu Başkanları ile asıl ve yedek üyelerini atamak; Uyuşmazlık Çözüm Kurulu Başkanlar Kurulu asıl ve yedek üyelerini atamak ve hakem listesini belirlemek;

Madde 37/f.2 - (i) bendi:

Tahkim Kurulu, Etik Kurulu ve Kulüp Lisans Kurulu Başkanı, asıl ve yedek üyeleri ile Uyuşmazlık Çözüm Kurulu Başkanlar Kurulu asıl ve yedek üyelerini atama ve hakem listesini Yönetim Kurulu’na teklif etme;

Madde 55

1 - Uyuşmazlık Çözüm Kurulu,

a) TFF Yönetim Kurulu’nun belirlediği beş (5) kişilik Başkanlar Kurulu ile;

b) Kulüpler Birliği Vakfı’nın, Profesyonel Futbolcular Derneği’nin ve Türkiye Futbol Antrenörleri Derneği’nin bildireceği ve TFF Yönetim Kurulu’nun kabul edeceği hakemlerden oluşur. Kulüpler Birliği Vakfı, Profesyonel Futbolcular Derneği ve Türkiye Futbol Antrenörleri Derneği, en fazla yirmi beşer (25’er) hakem adayı bildirebilir.

2 - Başkanlar Kurulu, TFF Başkanı’nın teklifi ve TFF Yönetim Kurulu'nun onayı ile atanacak beş (5) asıl ve beş (5) yedek üyeden oluşur. Ölüm, istifa ve başka nedenlerle oluşan boşalmalarda boşalan görev için TFF Yönetim Kurulu, aynı usulle atama yapabilir.

3 - Başkanlar Kurulu ile hakemlerin, en az beş (5) yıllık mesleki deneyime sahip hukukçu olmaları zorunludur.

4 - Başkanlar Kurulu ve hakemlerin görev süresi; TFF Yönetim Kurulu’nun görev süresi ile sınırlıdır.

5 - Başkanlar Kurulu ve hakemler görevlerinde bağımsızdır. TFF Yönetim Kurulu, Denetleme Kurulu ile diğer kurul ve yan kurullarında görev yapanlar veya futbol kulüplerinde aktif görevde bulunanlar (profesyonel futbol kulüplerinin seçilmiş veya atanmış kurullarında görev alanlar da dâhil olmak üzere) ile profesyonel futbolcular, teknik adamlar, sağlık ekibi, futbol menajerleri, müsabaka organizatörleri Uyuşmazlık Çözüm Kurulu Başkanlar Kurulu üyeliği yapamaz veya hakem listesinde yer alamazlar.

6 - TFF Yönetim Kurulu; FIFA, UEFA ve TFF’nin talimat ve düzenlemelerini ihlal eden veya TFF’nin saygınlığını zedeleyen Başkanın veya hakemin, süreli veya süresiz olarak görevden alınmasına karar verebilir.

Madde 56

1 - Uyuşmazlık Çözüm Kurulu,

a) Kulüpler,

b) Kulüpler ile futbolcular, profesyonel teknik adamlar, antrenörler, futbol menajerleri,

c) Futbol menajerleri ile futbolcular, profesyonel teknik adamlar, antrenörler, arasında sözleşmeden doğan futbolla ilgili tüm uyuşmazlıkları, taraflarının başvurusu üzerine münhasıran görevli ve yetkili olarak inceler ve karara bağlar. Uyuşmazlık Çözüm Kurulu Hakem Heyeti tarafından verilen kararlar, Tahkim Kurulu’na itiraz edilmemesi ya da itiraz üzerine verilen Tahkim Kurulu kararı ile kesinleşir.

2 - Uyuşmazlıklar, tarafların seçeceği veya seçilmiş sayılacağı iki hakem ile Başkanlar Kurulu’ndan bir Başkan’dan oluşan Hakem Heyeti tarafından incelenip karara bağlanır. Hakem Heyeti, uyuşmazlıkta haklı olan tarafın varsa vekili için, resmi ücret tarifesine göre Asliye Mahkemelerinde takip edilen davalar için uygulanan maktu avukatlık ücreti kadar vekâlet ücretine hükmeder.

3 - Uyuşmazlık Çözüm Kurulu’nun çalışma usul ve esaslarına ilişkin hususlar Yönetim Kurulu tarafından hazırlanan talimat ile belirlenir.

Geçici Madde 1: Yürürlükten kaldırılmıştır.

/

&#;

Türkiye Barolar Birliği Başkanlığından:

DUYURU

İstanbul Barosu Başkanlığından alınan gün ve A.B. sayılı yazıda; Hıdır ve Meryem Oğlu, T.C. Kimlik Nolu, doğumlu, Gaziantep İli, İslahiye İlçesi, Dervişpaşa Mah.-Köy; Cilt No: 7, Aile Sıra No: l16, Sıra No: 7'de kayıtlı Av. Mehmet PEKÖZ'ün, Baro Yönetim Kurulu'nun gün ve 16/34 sayılı kararıyla; Avukatlık Yasası'nın maddesi gereğince, adının bir daha yazılmamak üzere Baro Levhasından silinerek RUHSATNAMESİNİN İPTALİNE karar verildiği ve bu kararın kesinleştiği bildirilmiştir.

Adı geçenin avukatlık yapma hakkının söz konusu kararla kaldırıldığı ve bundan sonra avukatlara ait hak ve yetkileri kullanamayacağı hususu, Avukatlık Kanunu Yönetmeliğinin maddesinin son fıkrası uyarınca duyurulur.

/

—————

DUYURU

Manisa Barosu Başkanlığından alınan günlü yazıda; Halil ve Zeynep Oğlu, T.C. Kimlik Nolu, doğumlu, Manisa İli, Turgutlu İlçesi, Sarıbey Mah.-Köy; Cilt No: 51, Aile Sıra No: 51, Sıra No: 30'da kayıtlı Av. Hüseyin TURGUT'un, Baro Yönetim Kurulu'nun gün ve /3 sayılı kararıyla; Avukatlık Yasası'nın maddesi gereğince, adının bir daha yazılmamak üzere Baro Levhasından silinerek RUHSATNAMESİNİN İPTALİNE karar verildiği ve bu kararın kesinleştiği bildirilmiştir.

Adı geçenin avukatlık yapma hakkının söz konusu kararla kaldırıldığı ve bundan sonra avukatlara ait hak ve yetkileri kullanamayacağı hususu, Avukatlık Kanunu Yönetmeliği'nin maddesinin son fıkrası uyarınca duyurulur.

/

—————

DUYURU

İzmir Barosu Başkanlığından alınan gün ve / sayılı yazıda; Memduh Ünver ve Nuray Oğlu, T.C. Kimlik Nolu, doğumlu, Çanakkale İli, Gelibolu İlçesi, Hocahamza Mah.; Cilt No: /01, Aile Sıra No: 78, Sıra No: 05'de kayıtlı Av. Kazım ERDOĞMUŞ'un, Baro Yönetim Kurulu'nun gün ve 35/ sayılı kararıyla; Avukatlık Yasası'nın maddesi gereğince, adının bir daha yazılmamak üzere Baro Levhasından silinerek RUHSATNAMESİNİN İPTALİNE karar verildiği ve bu kararın kesinleştiği bildirilmiştir.

Adı geçenin avukatlık yapma hakkının söz konusu kararla kaldırıldığı ve bundan sonra avukatlara ait hak ve yetkileri kullanamayacağı hususu, Avukatlık Kanunu Yönetmeliği'nin maddesinin son fıkrası uyarınca duyurulur.

/

&#;

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Petrol İşleri Genel Müdürlüğünden:

Memba Enerji ve Madencilik A.Ş.’nin Fa1 numaralı paftada bir adet petrol arama ruhsatı almak için tarihli dilekçesiyle müracaat ettiği Türk Petrol Kanunu Uygulama Yönetmeliği’nin 14’üncü maddesinin 1’inci fıkrası gereğince ilan olunur.

/

—————

Delta Uluslararası Petrol İnşaat Tic. ve San Ltd. Şti, Konya ve Aksaray İlleri dahilinde sahip bulunduğu AR/DPS/, ve hak sıra numaralı 3 adet petrol arama ruhsatını tarihinde terk etmiştir.

sayılı Türk Petrol Kanunu’nun 22/3 ve 4 üncü maddeleri gereğince yukarıda ismi yazılı şirkete tahmil eylediği mükellefiyetlerin yerine getirilmemesinden dolayı zarar görmüş olanlar varsa maruz kaldıkları zarar ve hasara ait tazminatın Türk Petrol Kanunu Uygulama Yönetmeliğinin 26 ncı maddesi gereğince şirketin teminatından karşılanabilmesi için ilgililerin bu ilan tarihinden itibaren bir yıl zarfında selahiyetli mahkemeden kesinleşmiş bir karar alıp Genel Müdürlüğümüze müracaat etmeleri ilan olunur.

/

—————

Çalık Petrol Arama Üretim San. ve Tic. A.Ş.’nin Mb4 numaralı paftada bir adet petrol arama ruhsatı almak için tarihli dilekçesiyle müracaat ettiği Türk Petrol Kanunu Uygulama Yönetmeliği’nin 14’üncü maddesinin 1’inci fıkrası gereğince ilan olunur.

/

—————

Çalık Petrol Arama Üretim San. ve Tic. A.Ş.’nin Mc1, c2 numaralı paftalarda bir adet petrol arama ruhsatı almak için tarihli dilekçesiyle müracaat ettiği Türk Petrol Kanunu Uygulama Yönetmeliği’nin 14’üncü maddesinin 1’inci fıkrası gereğince ilan olunur.

/

—————

Çalık Petrol Arama Üretim San. ve Tic. A.Ş.’nin Ma3 numaralı paftada bir adet petrol arama ruhsatı almak için tarihli dilekçesiyle müracaat ettiği Türk Petrol Kanunu Uygulama Yönetmeliği’nin 14’üncü maddesinin 1’inci fıkrası gereğince ilan olunur.

/

—————

PETROL HAKKINA MÜTEALLİK KARAR

Karar Tarihi: Karar No:

ŞİRKETİN:

• TİCARİ UNVANI:Türkiye Petrolleri A.O.

• MERKEZ ADRESİ:Ankara

• TEBLİGAT ADRESİ:Söğütözü Mah. Cad. No,

Çankaya, Ankara

• MÜRACAAT TARİHİ,

RUHSATIN:

• KONUSU:İşletme ruhsatı

• KAYNAKLANDIĞI

ARAMA RUHSATI:AR/TPO/

•YÜZÖLÇÜMÜ Hektar

• BÖLGESİ:Kara

• KAPSADIĞI İL:Diyarbakır

• KAPSADIĞI İLÇELER:Bismil, Merkez

• PAFTA NUMARASI:ARİ/TPO/K/Lc

KARAR:

Türkiye Petrolleri A.O.’nun Diyarbakır ilinde sahip olduğu AR/TPO/ hak sıra seafoodplus.info petrol arama sahası sınırları içerisinde kalan hektarlık ARİ/TPO/K/Lc paftasında 1 adet petrol işletme ruhsatı verilmesine ilişkin müracaatı incelenmiş olup; sayılı Türk Petrol Kanunu’nun 8’inci maddesi ve Türk Petrol Kanunu Uygulama Yönetmeliği’nin 18’inci maddesi gereğince, başvuru paftasında herhangi bir petrol keşfi ve üretim faaliyeti gerçekleştirilmemesi nedeniyle, talebin reddine karar verilmiştir.

/

—————

PETROL HAKKINA MÜTEALLİK KARAR

Karar Tarihi: Karar No:

ŞİRKETİN:

• TİCARİ UNVANI:N.V. TurksePerenco

• MERKEZİ:Herikerbergweg , LunaArenA, CM Amsterdam Zuidoost Hollanda

• TEBLİGAT ADRESİ:Mahatma Gandi Cad. No Gaziosmanpaşa, Ankara

• MÜRACAAT TARİHİ

RUHSATIN:

• MAHİYETİ:Mülga sayılı Petrol Kanunu kapsamında N.V. TurksePerenco Şirketine tarihinde verilmiş olan AR/NTP/ hak sıra seafoodplus.info ruhsatın sayılı Türk Petrol Kanunu’nun Geçici 1’inci maddesinin 2’nci fıkrasına göre intibakının yapılması.

• YÜZÖLÇÜMÜ hektar

• İNTİBAKTAN SONRAKİ

• PAFTA NUMARALARI:AR/NTP/K/Mb3

AR/NTP/K/Mc1 ve Mc2

AR/NTP/K/Md1

• KAPSADIĞI İLLER:Mardin, Siirt, Şırnak

• İNTİBAKTAN SONRAKİ

YÜZÖLÇÜMÜ, , hektar

KARAR:

N.V. TurksePerenco’nun sahip olduğu AR/NTP/ hak sıra seafoodplus.info petrol arama ruhsatının intibakının yapılması talebine ait evrakları incelenerek sayılı Türk Petrol Kanunu’nun Geçici 1’inci maddesinin 2’nci fıkrasına ve Türk Petrol Kanunu Uygulama Yönetmeliği’nin Geçici 2’nci maddesi hükümlerine şekli ve esas şartlar bakımından uygunluğu tespit edilmiştir.

N.V. TurksePerenco’ya sayılı Türk Petrol Kanunu’nun 6, 7 ve 22’nci maddeleri gereğince, bu kararın Resmi Gazetede yayımı tarihinde, yukarıda pafta numaraları belirtilen ruhsat sahalarının her birinde taahhüt etmiş olduğu iş ve yatırım programı karşılığı “Yatırım Teminatlarını” 30 gün içerisinde Genel Müdürlüğe vermesi şartıyla, beşer yıl süreler ile üç adet petrol arama ruhsatı verilmiştir.

/

—————

PETROL HAKKINA MÜTEALLİK KARAR

Karar Tarihi: Karar No:

ŞİRKETİN:

• TİCARİ UNVANI:N.V. TurksePerenco

• MERKEZİ:Herikerbergweg , LunaArenA, CM Amsterdam Zuidoost Hollanda

• TEBLİGAT ADRESİ:Mahatma Gandi Cad. No Gaziosmanpaşa, Ankara

• MÜRACAAT TARİHİ

RUHSATIN:

• MAHİYETİ:Mülga sayılı Petrol Kanunu kapsamında N.V. TurksePerenco Şirketine tarihinde verilmiş olan AR/NTP/ hak sıra seafoodplus.info ruhsatın sayılı Türk Petrol Kanunu’nun Geçici 1’inci maddesinin 2’nci fıkrasına göre intibakının yapılması.

• YÜZÖLÇÜMÜ hektar

• İNTİBAKTAN SONRAKİ

• PAFTA NUMARALARI:AR/NTP/K/Mc2

AR/NTP/K/Ma3

AR/NTP/K/Md1 ve Md2

• KAPSADIĞI İLLER:Batman, Mardin, Siirt

• İNTİBAKTAN SONRAKİ

YÜZÖLÇÜMÜ, , hektar

KARAR:

N.V. TurksePerenco’nun sahip olduğu AR/NTP/ hak sıra seafoodplus.info petrol arama ruhsatının intibakının yapılması talebine ait evrakları incelenerek sayılı Türk Petrol Kanunu’nun Geçici 1’inci maddesinin 2’nci fıkrasına ve Türk Petrol Kanunu Uygulama Yönetmeliği’nin Geçici 2’nci maddesi hükümlerine şekli ve esas şartlar bakımından uygunluğu tespit edilmiştir.

N.V. TurksePerenco’ya sayılı Türk Petrol Kanunu’nun 6, 7 ve 22’nci maddeleri gereğince, bu kararın Resmi Gazetede yayımı tarihinde, yukarıda pafta numaraları belirtilen ruhsat sahalarının her birinde taahhüt etmiş olduğu iş ve yatırım programı karşılığı “Yatırım Teminatlarını” 30 gün içerisinde Genel Müdürlüğe vermesi şartıyla, beşer yıl süreler ile üç adet petrol arama ruhsatı verilmiştir.

/

—————

Türkiye Petrolleri A.O. İle AmityOil International Pty. Ltd. Şti.’nin Tekirdağ, Kırklareli illeri sınırları dahilinde müştereken sahip bulundukları AR/TPO-AOI/ hak sıra seafoodplus.info petrol arama ruhsatının süresinin ruhsat sahasında yapılan doğalgaz keşfine istinaden tarihinden itibaren sayılı Türk Petrol Kanunu’nun 6/8’inci ve Türk Petrol Kanunu Uygulama Yönetmeliği Geçici 3 üncü maddesi gereğince 2 yıl süreyle uzatılması için tarihinde müracaat ettikleri aynı Yönetmeliğin 14’üncü maddesinin 1’inci fıkrası gereğince ilan olunur.

/

—————

ValeuraEnergy (Netherlands) B.V.’nin Edirne ili sınırları dahilinde sahip bulunduğu AR/VEN/ hak sıra numaralı 1 adet petrol arama ruhsatını terk için tarihinde müracaat ettiği Türk Petrol Kanunu Uygulama Yönetmeliği’nin 14 üncü maddesinin 1 inci fıkrası gereğince ilan olunur.

/

&#;

Abdullah Gül Üniversitesi Rektörlüğünden:

Üniversitemizin aşağıda belirtilen birimine öğretim üyesi alınacaktır. Müracaatlar ve Atamalar; sayılı Yükseköğretim Personel Kanunu, sayılı Yükseköğretim Kanunu ile Öğretim Üyeliğine Yükseltilme ve Atanma Yönetmeliğinin ilgili maddeleri gereğince yapılacaktır. İlanla ilgili tüm bilgilere Üniversitemizin seafoodplus.info adresinden ulaşılabilir.

Birimi

Bölümü

Unvanı

Derecesi

Adedi

Aranan Nitelikler

Yaşam ve Doğa Bilimleri Fakültesi

Moleküler Biyoloji ve Genetik

Yrd. Doç.

(1),(2),(3)

3

1

1-Model organizmalar kullanarak farklı hastalıklara neden olan genlerin fonksiyonları ile ilgili uluslararası bilimsel hakemli dergilerde yayınlar yapmış olmak.

2-Protein protein etkileşimi ile ilgili uluslararası bilimsel hakemli dergilerde yayınlar yapmış olmak.

Yaşam ve Doğa Bilimleri Fakültesi

Moleküler Biyoloji ve Genetik

Yrd. Doç.

(1),(2),(3)

3

1

1-Üniversitelerin Moleküler Biyoloji ve Genetik Anabilim Dalında yüksek lisans ve doktora yapmış olmak,

2-Kanserde sinyal ileti yolakları, doğal bitkisel ürünlerin antikanserpotansiyalleri ve biyoaktifsfingolipidlerinapoptoz ve ilaç dirençliliğindeki rolleri ile ilgili uluslararası bilimsel hakemli dergilerde yayınlar yapmış olmak.

1 - Eğitim - öğretim % İngilizce olacağından bütün kadrolara yapılacak müracaatlar Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığının tarih sayı ile Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmeliğinin 7 nci maddesinin 3 üncü fıkrasının (b) ve (c) bentlerinde belirtilen yabancı dil yeterlilik şartlarına haiz olması gerekmektedir.

2 - Tercihen dünyanın ilgili alanda prestijli ve önde gelen üniversitelerinden doktoralı olmak ve doktora sonrası teorik ve deneysel araştırma çalışmaları ve tecrübeleri bulunmak.

3 - Araştırma ve yayınları ile Üniversitemize ciddi katkı yapma potansiyeli bulunmak.

/

&#;

&#;

&#;

&#;

&#;

Nişantaşı Üniversitesi Rektörlüğünden:

1 - Üniversitemizin aşağıda belirtilen birimlerinde boş bulunan kadrolarına Sayılı Yükseköğretim Kanunu ile Öğretim Üyeliğine Yükseltilme ve Atanma Yönetmeliği hükümleri doğrultusunda öğretim üyesi alınacaktır.

2 - Sayılı Kanunun maddesinde belirtilen şartları taşıyan Profesör adaylarının; özgeçmişlerini, yayın listelerini, Lisans, Yüksek Lisans, Doktora, Uzmanlık Belgesi veya Sanatta Yeterlilik Belgesi, Doçentlik Belgesi, Nüfus Cüzdanı Fotokopisi ile birlikte Bilimsel Yayınlarını, Kongre ve Konferans Tebliğleri ile bunlara yapılan Atıfları, yönetimlerinde devam eden ve biten Doktora ve Yüksek Lisans çalışmalarını, Üniversite Yönetimine katkılarını kapsayan belge ve bilgileri içeren 6 adet dosya ile birlikte özgeçmiş ve eserlerini içeren elektronik ortamdaki 6 adet CD’yi ekleyerek Rektörlük Yazı İşleri Müdürlüğüne başvurmaları gerekmektedir. (Dosyalar haricinde dilekçeye Lisans, Yüksek Lisans, Doktora, Uzmanlık Belgesi veya Sanatta Yeterlilik Belgesi, Doçentlik Belgesi, Nüfus Cüzdanı Fotokopisi ile birlikte özgeçmiş, yayın listesi ve kamu kurumlarında çalışmış ya da halen çalışmakta olanların hizmet belgeleri eklenecektir).

3 - Sayılı Kanunun maddesinde belirtilen şartları taşıyan Doçent adaylarının; özgeçmis, Lisans, Yüksek Lisans, Doktora, Uzmanlık Belgesi veya Sanatta Yeterlilik Belgesi, Doçentlik Belgesi, Nüfus Cüzdanı Fotokopisi ile birlikte Yayın Listesi ile Bilimsel Çalışma ve yayınlarını kapsayan 4 adet dosya ile birlikte özgeçmiş ve eserlerini içeren elektronik ortamdaki 4 adet CD’yi ekleyerek Rektörlük Yazı İşleri Müdürlüğüne başvurmaları gerekmektedir. (Dosyalar haricinde dilekçeye Lisans, Yüksek Lisans, Doktora, Uzmanlık Belgesi veya Sanatta Yeterlilik Belgesi, Doçentlik Belgesi, Nüfus Cüzdanı Fotokopisi ile birlikte özgeçmiş, yayın listesi ve kamu kurumlarında çalışmış ya da halen çalışmakta olanların hizmet belgeleri eklenecektir).

4 - Sayılı Kanunun maddesinde belirtilen şartları taşıyan Yardımcı Doçent adaylarının; anabilim dalı ve yabancı dillerini belirten dilekçe, özgeçmiş, Lisans, Yüksek Lisans, Doktora Belgesi, Uzmanlık Belgesi veya Sanatta Yeterlilik Belgesi ile birlikte Nüfus Cüzdanı Fotokopisi varsa yabancı dil başarı belgesi ile kamu kurumlarında çalışmış ya da halen çalışmakta olanların Hizmet Belgelerini, Bilimsel Çalışma Yayınlarını kapsayan 4 adet dosya ile birlikte özgeçmiş ve eserlerini içeren elektronik ortamdaki 4 adet CD’yi ekleyerek Fakülte Sekreterliğine başvurmaları gerekmektedir. (Dosyalar haricinde dilekçeye Lisans, Yüksek Lisans, Doktora Belgesi, Uzmanlık Belgesi veya Sanatta Yeterlilik Belgesi, Nüfus Cüzdanı Fotokopisi varsa yabancı dil başarı belgesi ile birlikte özgeçmiş, yayın listesi ve kamu kurumlarında çalışmış ya da halen çalışmakta olanların hizmet belgeleri eklenecektir).

5 - İlanın yayımlandığı tarihten itibaren 15 (on beş) gün içerisinde; Nişantaşı Üniversitesi Sadabad Kampüsüne şahsen dilekçe ile başvurmaları gerekmektedir. Süresi içinde yapılmayan veya posta ile yapılan başvurular geçerli kabul edilmeyecektir.

ADRES:

Nişantaşı Üniversitesi

Sadabad Cad. No: 88 Kağıthane/İSTANBUL Telefon: 0

BİRİM

BÖLÜM/PROGRAM

UNVAN

KADRO

ÖZEL ŞARTLAR

İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi

Uluslararası İlişkiler

Prof. Doç.

2

-

İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi

Sağlık Yönetimi

Prof. Doç.

seafoodplus.infoç.Dr.

3

Sağlık Yönetimi alanında Yüksek Lisans veya Doktora yapmış olmak,

İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi

İşletme

seafoodplus.infoç.Dr.

1

* İşletme alanında Yüksek Lisans ve Doktora yapmış olmak,

* Kobilerin işbirliği faaliyetleri alanında çalışma yapmış olmak,

Sanat ve Tasarım Fakültesi

İletişim Tasarımı

Doç.Dr.

1

* Sinema-TV alanında Yüksek Lisans,

* Resim alanında Doktora yapmış olmak,

Mühendislik Mimarlık Fakültesi

Mimarlık

Prof. Doç.

seafoodplus.infoç.Dr.

3

* Mimarlık alanında Doktora yapmış olmak,

* Yüksek Lisans veya Doktora Tezi yönetmiş olmak,

Mühendislik Mimarlık Fakültesi

Makine Mühendisliği

Prof. Doç.

1

* Enerji alanında akademik çalışma yapmış olmak,

* Yüksek Lisans veya Doktora Tezi yönetmiş olmak,

Mühendislik Mimarlık Fakültesi

Makine Mühendisliği

Prof. Doç.

1

* Tıbbi görüntüleme alanında akademik çalışma yapmış olmak,

* Yüksek Lisans veya Doktora Tezi yönetmiş olmak,

Mühendislik Mimarlık Fakültesi

Makine Mühendisliği

Prof. Doç.

1

* Endüstri veya İşletme Mühendisliği alanında akademik çalışma yapmış olmak,

* Yüksek Lisans veya Doktora Tezi yönetmiş olmak,

Mühendislik Mimarlık Fakültesi

Makine Mühendisliği

seafoodplus.infoç.Dr.

1

* Makine Mühendisliği alanında Lisans,

* Makine Malzemesi ve İmalat Teknolojisi alanında Yüksek Lisans,

* Polimer Bilimi ve Teknolojisi alanında Doktora yapmış olmak.

Mühendislik Mimarlık Fakültesi

Bilgisayar Mühendisliği

Prof. Doç.

1

* Enerji alanında akademik çalışma yapmış olmak,

* Yüksek Lisans veya Doktora Tezi yönetmiş olmak,

Mühendislik Mimarlık Fakültesi

Bilgisayar Mühendisliği

Prof. Doç.

1

* Tıbbi Cihazlar alanında akademik çalışma yapmış olmak,

* Yüksek Lisans veya Doktora Tezi yönetmiş olmak,

Mühendislik Mimarlık Fakültesi

Bilgisayar Mühendisliği

seafoodplus.infoç.Dr.

1

* Elektrik veya Elektronik Mühendisliği alanında Doktora yapmış olmak,

Mühendislik Mimarlık Fakültesi

Endüstri Mühendisliği

Prof. Doç.

seafoodplus.infoç.Dr.

3

* Endüstri Mühendisliği alanında doktora yapmış olmak,

* Yüksek Lisans veya Doktora Tezi yönetmiş olmak,

Meslek Yüksekokulu

Radyoterapi

Doç.

1

* Tıbbi onkoloji alanında doçentliğini almış olmak. 

/

&#;

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumundan:

TARİHLERİ ARASINDA RUHSATNAME DÜZENLENEN BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNLER

BEŞERİ TIBBİ ÜRÜN ADI

RUHSAT SAHİBİ

RUHSAT

TARİHİ

RUHSAT

NO

1

ALBUREX %20, ML IV İNFÜZYON İÇİN ÇÖZELTİ İÇEREN FLAKON

TAKEDA İLAÇ SAĞLIK SAN. TİC. LTD. ŞTİ.

/79

2

ALBUREX %20, 50 ML IV İNFÜZYON İÇİN ÇÖZELTİ İÇEREN FLAKON

TAKEDA İLAÇ SAĞLIK SAN. TİC. LTD. ŞTİ.

/80

3

ARTİSS 10 ML KULLANIMA HAZIR ENJEKTÖR

ECZACIBAŞI-BAXTER HASTANE ÜRÜNLERİ SAN. VE TİC. A.Ş.

/8

4

ARTİSS 2 ML KULLANIMA HAZIR ENJEKTÖR

ECZACIBAŞI-BAXTER HASTANE ÜRÜNLERİ SAN. VE TİC. A.Ş.

/2

5

ARTİSS 4 ML KULLANIMA HAZIR ENJEKTÖR

ECZACIBAŞI-BAXTER HASTANE ÜRÜNLERİ SAN. VE TİC. A.Ş.

/7

6

ENBREL 25 MG SC ENJEKSİYONLUK ÇÖZELTİ İÇEREN KULLANIMA HAZIR ENJEKTÖR

PFİZER İLAÇLARI LTD. ŞTİ.

/71

7

HUMİRA 40MG/ ML SC ENJEKSİYON İÇİN KULLANIMA HAZIR ÇÖZELTİ İÇEREN FLAKON

ABBVİE TIBBİ İLAÇLAR SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ.

/

8

MABTHERA MG/ ML SC ENJEKSİYON İÇİN ÇÖZELTİ İÇEREN FLAKON

ROCHE MÜSTAHZARLARI SAN. A.Ş.

/

9

TEVAGRASTİM 30 MIU/ ML SC/IV ENJEKSİYON/İNFÜZYON İÇİN ÇÖZELTİ İÇEREN KULLANIMA HAZIR ENJEKTÖR

MED-İLAÇ SAN. VE TİC. A.Ş.

/

10

TEVAGRASTİM 48 MIU/ ML SC/IV ENJEKSİYON/İNFÜZYON İÇİN ÇÖZELTİ İÇEREN KULLANIMA HAZIR ENJEKTÖR

MED-İLAÇ SAN. VE TİC. A.Ş.

/

11

UROCOLİK MG KAPSÜL

KOÇAK FARMA İLAÇ VE KİMYA SAN. A.Ş.

/1

12

FUNOCORD KREM

KOÇAK FARMA İLAÇ VE KİMYA SAN. A.Ş.

/9

13

EGİLEVET MG FİLM KAPLI TABLET

EGIS İLAÇLARI LTD. ŞTİ.

/3

14

EGİLEVET MG FİLM KAPLI TABLET

EGIS İLAÇLARI LTD. ŞTİ.

/4

15

EGİLEVET MG FİLM KAPLI TABLET

EGIS İLAÇLARI LTD. ŞTİ.

/5

16

EGİLEVET MG FİLM KAPLI TABLET

EGIS İLAÇLARI LTD. ŞTİ.

/6

17

AMPİLOX MG CAPSULES

AVİS İLAÇ SAN. VE TİC. A.Ş.

/11

18

AREX 50 MG/2 ML IM/IV ENJEKSİYONLUK ÇÖZELTİ İÇEREN AMPUL

MUSTAFA NEVZAT İLAÇ SAN. A.Ş.

/49

19

AREX 25 MG FİLM TABLET

MUSTAFA NEVZAT İLAÇ SAN. A.Ş.

/51

20

AREX 50 MG FİLM TABLET

MUSTAFA NEVZAT İLAÇ SAN. A.Ş.

/50

21

EPİLEM MG/ 5ML KONSANTRE İNFÜZYON ÇÖZELTİSİ İÇEREN FLAKON

VEM İLAÇ SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ.

/20

22

FUCİTEC % 1 VİSKOZ GÖZ DAMLASI

BİLİM İLAÇ SANAYİİ VE TİCARET A.Ş.

/54

23

MİDİZOL 5 MG KAPSÜL

DEVA HOLDİNG A.Ş.

/15

24

ESLOTİN 5 MG FİLM TABLET

WORLD MEDİCİNE İLAÇ SAN. VE TİC. A.Ş.

/10

25

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir