sigmund freud un okunması gereken kitapları / Freud Kitapları: Her Biri Tartışmaların Odak Noktası Haline Gelen Kitaplar

Sigmund Freud Un Okunması Gereken Kitapları

sigmund freud un okunması gereken kitapları

Psikanalizin kurucusu olan Avusturyalı nörolog Sigmund Freud, tarihin en tartışmalı isimlerinden biri. Malum, ortaya attığı hipotezlerden tutun da çalışmalarına dek kadar her noktada eleştiriye muhatap oldu. Bugün bile seküler taraf ile karşısında yer alanların fikirsel çatışmalarına, tartışmalarına dahil olduğunu inkar edemeyiz. Fakat tartışmalı olan bu bilim insanının yazdığı pek çok eser söz konusu. Kişisel gelişime mutlaka katkı sunacak bu eserlerin listesini ise okuduğunuz bu yazının içinde bulacaksınız. &#;Gerçek hayatta ne işimize yarayacak?&#; sorusunun hiçbir şekilde soramayacağımız bir konudan söz ediyoruz. O halde sıra geldi can alıcı noktaya&#; İşte karşınızda mutlaka okunması gereken Freud kitapları..

1. Yaşamım ve Psikanaliz

Okunması gereken Freud kitapları

Yaşamım ve Psikanaliz adını taşıyan bu eser, Freud&#;un bilimsel çalışma ve çatışmalarının anlatıyor. Yapıt, bununla yetinmiyor. Aynı zamanda onunla birlikte olan fikir arkadaşlarına ve zaman içinde ayrı yönlere savrulanlara dair bilgiler veriyor. Freud&#;un bu eseri, psikanaliz için başvuru niteliği taşıyor. Bununla birlikte biraz da Freud&#;u tanımamızı mümkün kılan bir eser bu kitap. Ayrıca Freud&#;un arkadaşlarından nasıl ve hangi gerekçelerle ayrıldığını merak ediyor musunuz? O halde sözü geçen kitabı elinize alabilirsiniz.

Son olarak psikanaliz konusunda derli toplu ve doyurucu bilgi edinmek isteyenler için başucu kitabıdır. Bu söylemimizi abartılı görmemelisiniz.

Amazon&#;da Fiyatını Gör

2. Düşlerin Yorumu

Okunması gereken Freud kitapları

Bu kitap, yazarın düşünme dünyasını her açıdan etkileyen Oidipus kompleksini ilk kez işlediği eseridir. Yapıtın yazılma aşamasından Freud&#;un Wilhelm Fliess ile yazışmalarında bu fikri edindikten sonra &#;önce kafasındaki düşünceleri yazmak istediğini, daha sonra literatürü inceleyip duruma göre tartışmasını değiştirmeyi planladığını&#; belirtmektedir. Kendisi, araştırmanın özgünlüğü için böyle bir ihtiyaç hissettiğini belirtir. Ancak bazı iddialarının Nietzsche&#;nin Tragedya&#;nın Doğuşu adlı eserindeki Oedipus ile ilgili tartışmalarına benzerlik göstermesi söz konusu. İşte bu noktada Freud, bunun, &#;kendisine herhangi bir gönderme yapmasa da, ondan etkilendiğine dair işaret&#; olabileceğini vurguluyor.

Rüya, uykunun genel ve karakteristik özelliklerinden biridir. Uykunun hızlı göz hareketi (REM) adlı evreleriyle yakından ilişkili bulunur. Bununla birlikte rüya, görsel ile işitsel algı ve duygulardır. Rüyaların biyolojik içeriği, işleyişi ve maksatları tümüyle anlaşılmış değildir. Rüyalara “duyusuz algı”nın bir türü veya nesnesiz algı olarak da bakılabilir. Rüyalar, zaman içinde çeşitli inanışlara ve tahminlere de neden oldu. Ayrıca farklı psikoloji ekollerinin, parapsikologların ve deneysel spiritüalistlerin rüyaları farklı biçimlerde açıklama çabaları olmuştur. Rüyaların işleyişinin açıklanması bilimsel topluluğun genel kabulüne göre varsayımlar düzeyinden öteye pek gidemedi. Ancak yine de rüyalar, hala gizemini koruyor. Rüyaların bilimsel incelenmesi oneiroloji adını alır.

Amazon&#;da Fiyatını Gör

3. Totem ve Tabu

Okunması gereken Freud kitapları

Freud, bu eseri ise Avustralya yerlileri üzerine yazdı. İlkel insanların dinsel, toplumsal ve ahlaksal olguların yerine totemizm sistemini nasıl kurduklarını okuyoruz. Aynı zamanda yine bu insanların tabuları nasıl ürettiğini de kitap sayesinde öğreniyoruz. Freud, totemizmi Oedipus Kompleksi&#;yle açıklamaya çalışıyor. Bu kitapla totem ve ensest yasağının kökenine inmeyi amaçlıyor. Totemik sistemlerin Oedipus şartları altında geliştiğini düşünüyor. Ruhi tarafın çocukta ve ilk totemik gelişmelerde aynı olduğunu gözlemliyor. Ve ilkellerin düşünceleri ile bazı sinir hastaları üzerindeki gözlemlerinde aynı sonuca gittiğini öne sürüyor. Freud, bilinçdışı fikirlerin ilkel insanlardan zamanımıza kadar geldiğini belirtmiştir. Totemizm sistemini kısaca anlatmak gerekirse:

Avustralya kabileleri, birtakım daha küçük gruplara, klanlara bölünüyor. Ve bu klanların her biri kendi toteminin adını taşıyor. Genellikle, bu tehlikeli ve korkulan bir hayvandır. Ama daha seyrek olarak da bir bitki ya da bir doğa gücü olur. Böylece grubun bütünüyle özel bir ilişki içinde yer alır. Totem, ilk önce grubun atasıdır, sonra da onun koruyucu ruhu iyilik yapıcısıdır, ona kehanetlerini bildirir. Bunun için, aynı toteme sahip olan kimseler totemlerini öldürmemek, etini yemekten, ya da ondan herhangi bir şekilde yararlanmaktan kaçınmak gibi kutsal bir yükümlülük altında bulunurlar. Ve bu yükümlülüğün her türlü ihlali otomatik olarak cezalandırılmalarına yol açar. Kitap 4 bölümden oluşuyor. O bölümler ise:

  • Ensest korkusu
  • Tabu ve Ambivalens
  • Animizm, maji ve düşünsel her şeye gücüyeterlik
  • Çocuklukta Totemizm‘in dönüşü

Amazon&#;da Fiyatını Gör

4. Espriler ve Bilinçdışıyla İlişkisi

Okunması gereken Freud kitapları

İlk Türkçe çevirisini Dr. Emre Kapkın&#;ın yaptığı baskısı, yılında Payel Yayınları tarafından yayımlandı.

Eserin arka kapağından aktaralım:

“Freud Kitaplığı`nın yedincisi olan Espriler ve Bilinçdışı ile İlişkileri, Freud`un, estetiğe yaptığı büyük bir katkıdır. Ve diğer ruhçözümcülerce hemen hemen tümüyle ihmal edilmiş bir konuyu irdelemektedir.

Kitap, patolojik psikolojiden çok, normal psikolojinin alanına giren bir inceleme olması bakımından Freud`un diğer yazılarından ayrılıyor. Ve Freud`un aktardığı karmaşık ruhbilimsel süreçlerin en ince ayrıntılarla incelenmiş anlatılarını içeriyor. Ancak kitap, bununla birlikte okunması en kolay kitaplarından biri olma özelliğini korumaktadır. Kitap, özellikle, Freud&#;un çok hoşlandığı Yahudi halk geleneğinden alınanlar başta olmak üzere, zengin bir espiriler toplamını içeriyor.

Freud, espri ve gülünç&#;ten, komedi ve mizahtan haz duymanın bilinçli ve bilinçdışı kaynaklarını ele alıyor. Ayrıca esprilerin tekniğini, amacını, toplumsal işlevlerini ve bunları dinleyenlerin rolünü inceliyor.”

Amazon&#;da Fiyatını Gör

5. Tutukluk, Semptom ve Kaygı

Okunması gereken Freud kitapları

Freud kitapları arasında bulunan bu eseri bölümler halinde inceleyebiliyoruz. Bu bağlamda;

İlk bölüm; ketlenme, cinsel işlev, beslenme işlevi, ego, süper-ego, id, isteri, amnezi gibi kavramlarla ilgili psikanalitik literatürde büyük yankı uyandırmış çalışmalarını içeriyor.

Yapıtın bir diğer kısmı olan ikinci bölüm ise; baskılama ve savunma, direnç, karşı yük, libido dönüşümünden kaynaklanan kaygı ve bilinçaltının direnci gibi konulardan oluşuyor.

Freud, kitapta; &#;Anneden ayrılmak, bütün kaygıların en eskisi olan ‘doğumda duyulan ilk kaygıya’ yol açar” diyor. Ve ayrıca Otto Rank ile Alfred Adler’den de alıntı yapıyor.

Amazon&#;da Fiyatını Gör

6. Bir Yanılsamanın Geleceği

Okunması gereken Freud kitapları

Freud kitapları arasında yer alan tüm eserlere dair söyleyebileceğimiz pek çok şey var. Ancak özetlememiz gerekirse;

“Uzun vadede hiçbir şey mantık ve deneyime karşı koyamaz ve dinin bu ikisiyle olan çelişkisi de son derece açık bir şekilde ortada durmaktadır. Hatta arıtılmış dinsel düşünceler bile, dinin verdiği tesellinin herhangi bi bölümünü korumaya çabaladıkları sürece bu gelecekten kurtulamayacaklardır. Bu düşünceler kendilerini, özellikleri tanımlanmayan ve amaçları sezilemeyen daha üstün bir ruhsal varlığa duyulacak inançla sınırlarlarsa bilimin meydan okumasından kendilerini sakınabileceklerdir ama o zamanda insanları ilgisini yitireceklerdir.&#;

Amazon&#;da Fiyatını Gör

7. Kültür İçindeki Huzursuzluk

&#;İnsan türünün kader sorusu, kültürünün gelişmesinin, insanların bir arada yaşamalarından kaynaklanan saldırganlık ve kendini imha etme dürtüsüne hâkim olmasının mümkün olup olamayacağı ve olursa, bunun ne ölçülerde mümkün olacağı sorusuymuş gibi geliyor bana. Bu bağlamda belki de tam da içinde bulunduğumuz dönem özel bir ilgiyi hak ediyor. İnsanlar şu noktada, doğa güçlerine hâkim olarak bu güçlerin yardımıyla birbirlerinin kökünü son insana kadar kazımakta hiç de zorlanmayacak hale geldiler. Bunun farkındalar, günümüzdeki huzursuzluklarının, tedirginliklerinin, mutsuzluklarının, endişeli hallerinin hatırı sayılır bir kısmı buradan kaynaklanıyor.”

Dilimize, farklı isimlerle de çevrilmiş olan Kültürdeki Huzursuzluk, Freud’un yol haritasında neredeyse sona en yakın duraklardan birisidir. Freud kitapları arasında en çok öne çıkanlardan biri olan bu kitapta Freud, Psikanalizin, –hiç de itiraf edilmemiş– bir kültür incelemesi olarak görülmesini de vasiyet eder.

Kültürdeki Huzursuzluk, Alfred Lorenzer ve Bernard Görlich’in ortak kaleme aldığı, hemen hemen ikinci bir kitap oylumundaki uzun giriş yazısıyla birlikte, Freud okurları için yeniden ve yeniden okunacak bir kitap niteliğini taşıyor.

Amazon&#;da Fiyatını Gör

8. Psikanaliz ve Uygulama

“Kültürel ve toplumsal sorunlara ilişkin çözümlemelerinde cinselliğe çok önemli bir yer ayıran Avusturyalı nörolog ve psikiyatr Sigmund Freud, bu kitabında küçük bir çocuğun hastalığını ve iyileşme sürecini analiz ediyor.

Freud, ‘Yetişkin hastalarımızda, yıkıntıları arasından adeta tırnaklarımızla kazıyarak ortaya çıkardığımız ve bilhassa da insan yaradılışının bir parçası olarak bütün insanların ortak malı olduğuna, sadece nevrotiklerde bir parça tahrif edilmiş ve abartılmış bir biçimde karşımıza çıktığına inandığımız cinsel itki ve dileklerin çocuklarda da birinci elden ve yaşamın bütün tazeliği içinde de gözlemlenebilmesinin kesinlikle bir yolu olsa gerektir,’ diyor.

Psikanalitik kuramın kurucusu Freud, öğrencilerine, çocuk hastalarının analizinde cinsel yaşamlarını asla yok saymamalarını öğütlüyor ve kilit noktanın &#;çocuk cinselliği&#; olduğunu söylüyor.

Amazon&#;da Fiyatını Gör

9. Histeri Üzerine Çalışmalar

Okunması gereken Freud kitapları arasında yer alan bu eserin arka kapağından aktaracağımız cümlelerde kulağımıza küpe olacak ifadeler yer alıyor:

“Ruh çözümlemesi, Freud ve Breuer&#;in yaptığı histeri üzerine çalışmalar sonucu ortaya çıkmış. Bu kitap, her iki bilim insanının yılında birlikte yazdıkları &#;Ön Bildiri&#;yi ve yılında yayımlanan ünlü olgu öykülerini içeriyor.

Çalışmalar&#;da ruhçözümlemesini kuluçka dönemindeki belli başlı kavramlarının gelişmesini izleyebiliriz. Kitapta bellek yitimi ve hastanın sağaltıma direnmesi gibi engeller okuduğumuz konular arasında. Ayrıca &#;bilinçdışı&#; bir zihin ortaya çıkıyor ve cinsel güdülerin gücü vurgusunu hissediyoruz. Tüm bunlara ek olarak aktarım görüngüsüyle birlikte süreklilik ilkesi formüle ediliyor.

Bu basımda bulunan giriş yazısı ilginçtir. Çünkü devrim yaratan bu buluşlardan hangisinin kime ait olduğunu -dinamik Freud&#;a mı yoksa daha yaşlı ve daha tedbirli Breuer&#;e mi ait olduğunu tartışmaktadır.”

Amazon&#;da Fiyatını Gör

Cinsiyet Üzerine

Cinsiyet Üzerine Sigmund Freud&#;un yazıp, Türkçe’ye A. Avni Öneş tarafından çevirilen, özellikle çocuklar üzerindeki cinsel bastırımları ele alan kitabıdır.

İnsanın ve hayvanın cinsel gereksinimlerini açıklamak için biyolojide bir &#;Cinsel Dürtü&#;nün varlığı kabul görüyor. Bununla birlikte aynı şekilde açlığı anlatmak için bir beslenme dürtüsünü varsayma durumu söz konusu. Öte yandan halk dilinde cinsel gereksinim için açlığın karşılığı olan bir kelime yoktur. Bilim dili &#;libido&#; kelimesini kullanmayı tercih ediyor. Freud ise bu noktada müdahale etme gereği duyuyor; cinsel bastırmaların çocuklar üzerindeki evrilişini ortaya çıkaramaya çalışıyor.

Amazon&#;da Fiyatını Gör


Psikoloji alanına ilgiliyseniz veya genel anlamda kitap önerilerine açıksanız,  “Psikoloji Meraklılarına: İç Dünyanızı Altüst Edecek En İyi Psikoloji Kitapları ve Konuları“ inceleyebilirsiniz. Ayrıca &#;İletişim Psikolojisi Uzmanı Olan Doğan Cüceloğlu’nun Önerdiği Kesinlikle Okunması Gereken 22 Kitap“ başlığını taşıyan içeriğimize de göz atabilirsiniz.

Davranışların ve zihinsel süreçlerin bilimsel yöntemle incelendiği psikoloji alanında hem akademisyenlere hem de okura yönelik geniş bir literatür bulunuyor. Çeşitli ekoller ve kuramlar barındıran psikoloji alanı üzerinde durarak hem kendini hem de diğer insanları ve davranışlarını daha iyi anlayabilir ve yorumlayabilirsin. Bu yazımızda duygularına, motivasyonlara, hislerine ve düşüncelerine dair algının gelişmesine yardımcı olacak en iyi psikoloji kitaplarını senin için mercek altına aldık.

Psikodinamik Psikiyatri ve Normal Dışı Davranışlar – Engin Geçtan

 Seslendiren: Murat Aydın

Aile ve benzeri gruplarla özdeşleşmenin zayıflaması ve yarışmaya yönelik çağdaş toplum, insanın yalnızlığını artırmıştır. Çağdaş kültürlerde, ün, başarı, üstünlük ve kusursuzluğa verilen önem sonucu, insanın kimlik kavramı da bu tür beklentileri ne oranda karşılayabildiğine göre tanımlanmaktadır. Bir kuşak için geçerli olan değerlerin bir sonraki kuşağın yararlanabileceği ölçüde dayanıklı olmaması, insanı sorumluluk ve özgürlüğüyle ilgili çeşitli sorunlarla karşı karşıya bırakmaktadır. Kendisine yol gösterecek bir rehberden yoksun kalması bir yana, insan, seçimlerini çoğu kez birbiriyle çatışan değerlere göre yapmaya zorlanmaktadır.

Engin Geçtan’ın kaleminden çıkan Psikodinamik Psikiyatri ve Normal Dışı Davranışlar’ın yayım yılı olsa da kitap bugün var olan önemini hala koruyor. Yayınlandığı günden bu yana defalarca yeniden yayımlanan eser; Temel Kavramlar, Psikodinamik Psikiyatri ve Ruhsal Bozukluklar olmak üzere üç temel bölüme ayrılıyor. Hem akademisyenler hem de ilgi alanı psikoloji olanlara hitap eden eser, kendinizi ve etrafınızdaki insanları daha iyi anlayabilmenize yardımcı olacak zengin bir içeriğe sahip.

Beyindeki Fil – Robin Hanson, Kevin Simler

 Seslendiren: Cemil Büyükdöğerli

Kendini kandırmak stratejiktir, kötü davranırken iyi gözükmek için beynimizin kullandığı bir taktiktir.

Başkalarını kandırmak için öncelikle kendimizi nasıl kandırırız? Belki de bu soruya yanıt verdiğimizde kendimizi de başkalarını da kandırmayı bırakabiliriz. Beyindeki Fil, insanın sosyal olarak hükmetmek ve kendi çıkarlarının gerçekleşmesini sağlamak için sürekli olarak bu mekanizmaya başvurduğunu anlatıyor. İnsanın güdülerinin onu ne derece yönlendirdiğini örneklerle ele alan kitap, insan davranışının altındaki psikolojik motifleri ve sosyal mekanizmaları anlaşılır kılmaya çalışıyor.

Uygulamalı Duygusal Zeka – Justin Bariso

Seslendiren: Burak Pulat

Sürekli yaptığımız şey neyse biz de oyuz.

Sayısal ve duygusal zekâ arasındaki fark birçoğumuzun haberdar olduğu bir olgu. Uygulamalı Duygusal Zeka’da duygusal zeka yani EQ’nun ne olduğunun, sosyal hayatta ve kişilerarası ilişkilerde nasıl bir rol oynadığının ve duygusal zekanın nasıl yönetilebileceğinin üzerinde duruluyor. Kitapta aynı zamanda düşünce ve davranışların duyguları nasıl etkilediği ve duyularımızı kontrol etmeyi öğrenmeye başladığımızda hayatımızı nasıl kontrol edebileceğimiz anlatılıyor. Teorik bilgiden ziyade duygusal zekânın pratik hayattaki önemini odağına alan eser, duygusal zekâyı tanımak ve yönetmek  hususunda oldukça yol gösterici.

Psikanaliz Üzerine – Sigmund Freud

Seslendiren: Alişan Özkan

Sanatçı kendini her şeyden önce özgür kılmaya uğraşan insandır ve eserini, kendi dışında bulunup kendisi gibi doyumdan yoksun bırakılmış isteklerin rahatsızlığını yaşayan daha başka kişilere sunarak onların da böyle bir özgürlüğe kavuşmasını sağlar.

Sigmund Freud’un literatüre kazandırdığı psikolojik kuramlar bütünü olan psikanalize giriş niteliğinde olan eser hem akademisyenler hem de bu alanı öğrenmek isteyenler için ciddi bir kaynak. Bir psikoterapi tekniği olan psikanaliz, anlam olarak ‘ruh çözümlemesi’ni ifade eder. Eserde Freud, çocukluktan başlamak üzere kişinin ruhsal bütünlüğünde etkin rol oynayan süreçlerin ve faktörlerin analiz edilmesine dair fikirlerini ortaya koyuyor. Freud’un konferanslardaki konuşmalarından alınan notlardan oluşan eser; psikanalize merakı olan, insanı tanımak için psikanaliz ve burada yer alan kavramların ışığından yararlanmak isteyenlerin mutlaka okuması gereken bir kaynak.

Dilimin Sınırları – Eva Meijer

Seslendiren: Deniz Yüce Başarır

Konuşmak, yaşanmış olanı yeniden biçimlendirebilir.

Dilimin Sınırları, Hollandalı yazar Eva Meijer’in son derece yalın bir dille kaleme aldığı eseri. Eser, yazarın depresyonla mücadele halinde geçen yıllara dayanan tecrübelerini temel alıyor. Meijer, depresyonun getirdiği hayattan kopuş ve duygu durumlarını kendi gözlemleri ve içe bakış yöntemiyle ele alıyor. Yazarın zaman içerisinden süzülerek belirginleşen düşüncelerinin sonucu ortaya çıkan Dilimin Sınırları, okuru felsefi sorgulamaların içerisine çekerek depresyondan çıkış için pozitif bir bakıştan ziyade düşüncenin kendisinin kılavuzluk edebileceğini gösteriyor.

Neden Bunu Bana Daha Önce Kimse Söylemedi? – Dr Julie Smith

Seslendiren: Dilek Gürel

Herhangi bir düşüncenin gücü, ona ne kadar inandığımızla ilgilidir.

Klinik psikolog Julie Smith, Neden Bunu Daha Önce Kimse Söylemedi’de, psikoloğa gitmeden de kişinin kendisine yardımcı olabileceğin söylüyor ve bu konuda okuyuculara yol gösteriyor. Smith, klinik psikoloji tecrübelerine dayanarak edindiği görüşleri ve işe yaradığını gördüğü teknikleri okurla paylaşıyor. Yazar, insanın gündelik hayatındaki işlerliğini etkileyen olumsuz duygularla baş etmenin yollarını gösteriyor.

Mindware &#; Etkili Düşünme Araçları – Richard Nisbett

Basit bir meselede bir karar vereceksem, tüm avantaj ve dezavantajları incelemeyi faydalı bulurum. Önemli meselelerdeyse kararı bilinçaltımızla, içimizden gelen sesle vermek gerekir.

Mindware, Amerikalı sosyal psikolog Richard Nisbett’in yalın ve hatta yer yer mizahi bir dille yazılan eseri. Adındandan da anlaşılacağı üzere Nisbett, kitap boyunca, okuyucuyu etkin düşünmeye sevk etmeyi amaçlıyor. Etkili Düşünme Araçları, insan davranışının doğasını, düşünce ve davranış süreçlerini belirleyen dış etkenleri ve iktisadi düşünmenin ne demek olduğunu ele alıyor. Genç ya da yaşlı fark etmeksizin geniş bir okur kitlesine hitap eden eser, daha etkili düşünmek ve bunun neticesinde hayatını yönetmeyi amaçlayan herkesin baş ucunda bulunmalı.

Kör Bakış: Pazarlamanın Beynimizi Yeniden Şekillendirdiği Gizli Yollar – Matt Johnson, Prince Ghuman

Seslendiren: Burak Pulat

Bir kapı ne zaman kapı değildir? Pazarlamacılar size onun hakkında harika bir hikâye anlattığı zaman.

Matt Johnson ve Prince Ghuman, insan davranışlarını anlamak ve insanları belirli bir şekilde davranmaya iten süreci çözümleyerek davranışları tahmin etmek isteyen iki nörobilimci. İki bilim insanının bu arzusu oları insan davranışı üzerine araştırmalar yapmaya iter. Neticede, pazarlama, tüketici davranışı ve satın alma alışkanlıkları konularında sağlam fikirler edinir ve bu eseri kaleme alırlar. Pazarlama stratejileriyle davranışlarımızın nasıl manipüle edildiğinin bilimsel temelini gösteren eser hem öğretici hem de eğlenceli.

Kaplanı Uyandırmak: Travmayı İyileştirmek – Peter A. Levine, Ann Frederick

Seslendiren: Canan Çiftel

Korkularımızdan ve semptomlarımızdan özgürleşmek için yapmamız gereken şey derin fizyolojik kaynaklarımızı uyandırarak bunları bilinçli bir şekilde kullanmaktır.

Kaplanı Uyandırmak, travmanın kökenine inerek insanların bu durumun etkileriyle baş etmesine ve hatta kendilerini iyileştirmelerine yardımcı olmak üzere kaleme alınmış bir eser. Travma sonrası stres bozukluğu belirtileri yaşayan kişilerin bunlarla baş etmek için yapması gereken egzersizler konusunda da bilgi veren eser, bu konuda bir hayli başarılı. Kaplanı Uyandırmak, travma sonrası gelişen davranış biçimlerinin ve tepkilerin altında yatan nedenleri de açıklayarak insanın kendi içine ayna tutmasına yardımcı oluyor.

Doğu ve Batı’nın Psikoterapisi – Alan Watts

Seslendiren: Burak Pulat

Bizler on altıncı yüzyıl kişiliklerine sahip yirminci yüzyıl kavramlarıyla yaşayan insanlarız, çünkü toplumsal uzlaşmalar teorik bilgiyi çok geriden takip etmektedir.

Psikoloji ve felsefe alanlarında çalışmalar yapan Alan Watts, Doğu ve Batı’nın Psikoterapisi’nde bu iki medeniyetin insanı anlamaya yönelik sentezini ele alıyor. Doğunun dinlerinin batının ise psikoterapisinin insanın evrendeki varoluşunu anlamlandırmaya yönelik çabalar olduğunu dile getiren Watts, bu iki gelenek arasında da bir uzlaştırma yapmaya çalışıyor. Watts, ancak doğunun ve batının anlayışlarının bir şekilde uzlaşması ile insanın özgürleşmesinin mümkün olabileceğini ortaya koyuyor.

En İyi Psikoloji Kitapları Storytel’de

Psikoloji kitapları insan zihninin ve davranışlarının gizemini çözmemize yardımcı olabilir. Storytel’in geniş arşivinde yer alan psikoloji kitaplarıyla Watts’tan Freud’a kadar birçok farklı ekolden, alanında son derece etkili olmuş olan düşünürleri ve yazarları inceleyerek kendini keşfetme sürecine adım atabilirsin. Storytel ile tanışmak için buraya tıklaman yeterli.

E-kitapKitap TavsiyeleriKişisel Gelişim KitaplarıOkunması Gereken Kitaplar

Psikoloji &#;ğrencilerinin Okuması Gereken 15 Kitap

Yeteneklerini Geliştir Merve Coşkun

Yeni CV örneklerini incele

Psikoloji, insan davranışlarının ve zihinsel süreçlerinin bilimsel olarak incelenmesini içeren bir sosyal bilim dalıdır. Üniversitede bu bölümü tercih eden öğrenciler, psikolojiye giriş dersinden itibaren ne kadar geniş bir literatürünün olduğunu fark edebilirler. Psikoloji bölümü öğrencilerinin, kendilerini geliştirmek için çok fazla okuma yapması gerekmektedir. Zira birçok alt dalı bulunan psikolojide uzmanlaşmak için eğitim hayatları boyunca ve sonrasında yaptıkları okumalar çok faydalı olacaktır.

Ücretsiz IQ testi çöz, IQ seviyeni hemen öğren!

IQ Testi'ne git ↪

‘‘Psikoloji Öğrencilerinin Okuması Gereken 15 Kitap’’ adlı bu yazımızda, en iyi psikoloji kitaplarını derledik. Her okuyucuya uygun olabilecek psikoloji kitapları önerilerimiz içerisinde; kişisel gelişim, klinik psikoloji, çocuk psikolojisi, sosyal psikoloji gibi konuları ele alan kitapların yanında psikoloji ders kitapları da bulunmaktadır. Listemizde yer alan kitapların birçoğu en çok satan psikoloji kitapları arasında yer almakta ve her öğrencinin bilgilerinin temelini atabilmesi için kaynak kitap olma özelliğini taşımaktadır.

İşte okunması gereken psikoloji kitapları:

1. Köpek Gibi Büyütülmüş Çocuk - Maia Szalavitz, Bruce D. Perry

Psikoloji Öğrencilerinin Okuması Gereken Kitaplar 1: Köpek Gibi Büyütülmüş Çocuk

Çocuk psikolojisi konusunda en çok okunan kitaplardan biri Köpek Gibi Büyütülmüş Çocuk kitabıdır. Orijinal adı “The Boy Who Was Raised As A Dog” olan kitabın yazarı Bruce D. Perry, bir çocuk psikiyatristidir. Her psikoloji öğrencisinin okuması gereken bu kitapta, olağandışı durumlara maruz kalmış ve travma yaşayan çocukların bilimsel olarak, psikolojik incelemeleri yapılmaktadır. Çocukların karşılaştığı travma vakaları hikayeleştirilerek, anlaşılması kolay olan çarpıcı bir eser karşımıza çıkmıştır. Bu kitabı Perry, Maia Szalavitz ile beraber çalışmaları sonucu ortaya koymuştur.

2. İnsan Olmak - Engin Geçtan

Psikoloji Öğrencilerinin Okuması Gereken Kitaplar 2: İnsan Olmak

İnsan olmanın ikilemini ve yüzeysel ilişkileri açıkladığı kitabında Engin Geçtan, modern toplumda insan tanımını çok iyi bir şekilde yapmaktadır. Psikoloji öğrencilerinin insan ilişkilerini anlayabilmek için kesinlikle okuması gereken bir kitaptır. Zira yılında yayımlanmış da olsa günümüz çağdaş insan ilişkilerini anlayabilmek açısından kaynak bir kitap olma özelliğini devam ettirmektedir. Geçtan, İnsan Olmak kitabından insanın hem birbirinden ayrılamayan hem de aynı ortamda olduklarında birbirine zarar veren ilişkilerini açıklarken, toplum içinde bireylerin bu duruma nasıl bir ilişki ağı kurarak çözüm ürettiklerine açıklama getirmektedir.

3. Seninle Başlamadı - Mark Wolynn

Psikoloji Öğrencilerinin Okuması Gereken Kitaplar 3: Seninle Başlamadı

Mark Wolynn, Seninle Başlamadı adlı kitabını “Kalıtsal Aile Travmalarının Kim Olduğumuza Etkileri ve Sorunların Üstesinden Gelmenin Yolları” alt başlığı ile yayımlamıştır. Adından da anlaşılacağı üzere aile travmalarını konu alan kitapta, geleneksel tedavi yöntemlerine ek olarak farklı uygulamalar açıklanmaktadır. Klinik psikoloji açısından da son derece değerli olan bu eser ile ilaçların ve geleneksel tedavi yöntemlerinin çözemediği rahatsızlıklara çözüm aranmaktadır.

4. Hızlı ve Yavaş Düşünme - Daniel Kahneman

Psikoloji Öğrencilerinin Okuması Gereken Kitaplar 4: Hızlı ve Yavaş Düşünme

Bir sohbet şeklinde yazılan bu eserde Kahneman, düşünceleri yöneten sistemleri açıklamaktadır. Ona göre bu sistemlerden biri oldukça yavaş ve kontrollü olmasıyla mantıksal iken, bir diğeri hızlı oluşuyla hem yararlı hem de kusurlu olabilmektedir. Psikoloji öğrencilerinin okuması gereken en güzel kitaplardan biri olan Hızlı ve Yavaş Düşünme kitabında, karar verme süreçleri çok başarılı bir şekilde sorgulanmaktadır.

5. İnsan Olmanın Psikolojisi - Abraham H. Maslow

Psikoloji Öğrencilerinin Okuması Gereken Kitaplar 5: İnsan Olmanın Psikolojisi

İnsanın kendini keşfe çıkmasını sağlayan İnsan Olmanın Psikolojisi kitabı, hümanist psikolojinin temel kitabı olarak kabul edilmektedir. Maslow, bireyin ne olduğundan çok ne olabileceğiyle ve potansiyelleriyle ilgilenmektedir. Bu kitapta, tüm insanlığı anlamaya imkan tanıyan ve eksikliklerin tespit edilmesinin ardından tamamlanmaya çalışılmasıyla ilgili önemli bilgiler yer almaktadır. Hümanist psikolojilerinin kurucularından olan Maslow’u anlayabilmek için psikoloji öğrencilerinin bu kitabı okuması gerekmektedir.

6. Totem ve Tabu - Sigmund Freud

Psikoloji Öğrencilerinin Okuması Gereken Kitaplar 6: Totem ve Tabu

Psikanalizin kurucusu olan Sigmund Freud, bir psikolojisi öğrencisinin kesinlikle iyice anlaması gereken psikologlardandır. Toplum psikolojisinin esas sorunlarına dikkat çektiği kitabı olan Totem ve Tabu kitabı da bu sebeple okuyabilecekleri en iyi kitaplardandır. Totem ve Tabu, ilkel insanın yaşamlarını ve gelişim süreçlerini çağdaş insan ile bağdaştırarak tarih öncesi çağlarda yaşayan insanlar ile günümüz toplumunun benzerliklerini ortaya koymaktadır. Temel olarak;

  • Ensest korkusu
  • Tabu olgusu
  • Animizm ve maji
  • Çocuklarda totemizmin dönüşümü

başlıkları altında toplum psikolojisi analizi yapılmaktadır. Bu eser psikoloji, sosyoloji, psikanaliz, etnografi vb. birçok alan için son derece değerli bilgilerin yer aldığı bir çözümleme denemesidir.

7. Hayat İçin 12 Kural: Kaosa Panzehir - Jordan B. Peterson

Psikoloji Öğrencilerinin Okuması Gereken Kitaplar 7: Hayat İçin 12 Kural: Kaosa Panzehir

Peterson, Kaosa Panzehir adı altında bireysel gelişimin günümüz kutuplaşma siyasetinin yerini alması gerektiğine inandığı bir psikoloji-felsefe eseri ortaya koymuştur. Hayatı daha iyi anlamlandırmamız için 12 kural sunarak modern sorunlara çözüm aramaktadır. Deneyimlerinden elde ettiği gerçekçi örnekleri ile insanın kendi gelişimiyle ilgilenmesini esas alan çözüm yoluyla modern hayatın panzehrine ulaşmayı hedeflemektedir.

8. Keşfedilmemiş Benlik - Carl Gustav Jung

Psikoloji Öğrencilerinin Okuması Gereken Kitaplar 8: Keşfedilmemiş Benlik

Bu kitap, okuyucu için kendini sorgulayacağı bir eser olma özelliği taşımaktadır. Jung, insanın benlik algısını açıkladığı bu eserinde, sanki bir psikolog ile seanstaymışsın hissini yaşatmaktadır. Ele aldığı konu olan insanın devamlı yaşadığı gelecek kaygısı ile okuyucuların kendilerini tanımasını sağlayacak önemli bilgiler vermektedir. En yaygın psikolojik durumlardan olan benlik kaygısını açıklaması sebebiyle Keşfedilmemiş Benlik, uzun yıllardır ses getirmeyi başarmış en iyi psikoloji kitaplarındandır.

9. Incognito: Beynin Gizli Hayatı - David Eagleman

Psikoloji Öğrencilerinin Okuması Gereken Kitaplar 9: Incognito

Beyindeki bilinç seviyeleri hakkında bilgi sahibi olmanızı sağlayacak bu kitapta, beynin yalnızca bizim kontrolümüzde olmadığı gerçekliği ile yüzleştiğimiz bir analiz ortaya koyulmaktadır. Eagleman, beynin gizli hayatına dalarak düşüncelerimiz, hislerimiz ve davranışlarımızın bizden başka bir biz tarafından yönlendirildiği sonucunu, dikkat çekici bir şekilde açıklamaktadır. Incognito ile psikoloji öğrencileri, beynin ilişkileri ve çelişkileri hakkında önemli bilgiler elde edebilir ve Eagleman’ın psikolojiye dair saptamalarını inceleyebilirler.

 Deliliğin Tarihi - Michel Foucault

Psikoloji Öğrencilerinin Okuması Gereken Kitaplar Deliliğin Tarihi

Foucault, bir toplum analizi olma özelliği taşıyan Deliliğin Tarihi ile Batı’daki deliliğin tarihini inceleyerek insanların deliliğe bakışını açıklamaktadır. Deliliğin zaman içerisinde değişimini, Orta Çağ’dan modern topluma kadar aldığı hali açıklayarak deliliğin arkeolojisini ortaya koymaktadır. Bu tarihsel yolculuk içerisinde toplumun tanımlamaları etrafında şekillenen ve sürekli değişime uğrayan toplumsal normların iyice anlaşılması sağlanmaktadır. Her çağın kendi doğruları olduğu ve bu doğrular içerisinde deliliğin yeri tüm gerçekliğiyle gözler önüne serilmektedir.

 Dinle, Küçük Adam - Wilhelm Reich

Psikoloji Öğrencilerinin Okuması Gereken Kitaplar Dinle, Küçük Adam

Reich, insanlara yaptığı bir çağrı niteliğinde olan ''Dinle, küçük adam!'' seslenişiyle insanlığın kendi kendini tüketmesine yönelik bir eleştiri yapmaktadır. Toplumdaki duygusuz, tüketim odaklı ve itaat etme kültürüne sahip bireylere seslenişiyle onların durumlarının farkına vararak bir çözüm üretmelerini sağlamaya çalışmaktadır. Okuyucuya kendini sorgulatan bir kitap olarak, psikoloji öğrencilerinin kendini ve toplumu tüketen bireyleri iyice anlamasına olanak sağlamaktadır.

İyi Hissetmek - Dr. David Burns

Psikoloji Öğrencilerinin Okuması Gereken Kitaplar İyi Hissetmek

Okurken kötü düşüncelerinden arınmak ve olumsuz fikirlerini tedavi edebilmek mümkün müdür? Dr. David Burns, İyi Hissetmek’te tam da bunu yapmaktadır. Duyguları harekete geçirerek hayata bakışının olumlu bir evreye geçiş yapmasını sağlayacak bilimsel tekniklere yer verdiği kitabında, ilaçsız bir şekilde kaygılarından nasıl sıyrılabileceğin konusunda birtakım yollar anlatılmaktadır.

Çağımızın Nevrotik Kişiliği - Karen Horney

Psikoloji Öğrencilerinin Okuması Gereken Kitaplar Çağımızın Nevrotik Kişiliği

Karen Horney, Çağımızın Nevrotik Kişiliği adlı kitabında nevrotik bireylerin yaşadıkları durumlara ve çözümüne dair bilgilendirmeler yapmaktadır. Nevrozun temelinde yatan kaygıyı toplumsal olarak incelediği eserinde, kültürel etkenlerin rahatsızlığı beslediği açıklanmaktadır. Aynı zamanda kişinin iç dünyasında yaşadığı çatışmaların da nedenlerden biri olabileceğinden bahsedilmektedir.

Sistematik bir biçimde anlatılan nevrotik kişilik konusu hem oldukça kolay anlaşılan hem de sorgulayıcı olmanıza yol açacak bir eser olduğu söylenebilir. İçerdiği toplumsal ve kültürel incelemeler ile de sosyoloji ve psikoloji arasında bağ kuran en iyi sosyal psikoloji kitaplarından biridir.

İnsan ve Davranışı - Doğan Cüceloğlu

Psikoloji Öğrencilerinin Okuması Gereken Kitaplar İnsan ve Davranışı

Sosyal bilimler alanı, Türkiye’de birçok yönüyle eksik kalmaktadır. Bunun en büyük nedeni Türk toplum yapısının bizzat kendisinin analiz edilmesinin ardından yapılan incelemelerin az olmasıdır. Doğan Cüceloğlu, psikoloji için önemli bir boşluğu doldurarak Türk bilim insanlarıyla beraber bir temel kavramlar kitabı yazmıştır. Psikoloji öğrencileri için ders kitabı niteliğinde olan bu eserde insan psikolojisi ile ilgili ayrıntılı bilgiler yer almaktadır.

Kitleler Psikolojisi - Gustave Le Bon

Psikoloji Öğrencilerinin Okuması Gereken Kitaplar Kitleler Psikolojisi

Gustave Le Bon, kitleleri tanımak için onların psikolojik açıdan iyi bir şekilde tanımlanması gerektiğini savunarak Kitleler Psikolojisi kitabını yazmıştır. Bu eserde, kitlelerin davranışlarının analizi yapılarak kitlelerin psikolojisi anlamlandırılmaya çalışılmaktadır. Toplumu harekete geçirenin ne olduğu sorusunun cevabının arandığı bu eser, önemli bir sosyal psikoloji eseridir. Bu yönüyle hem psikoloji öğrencileri için hem de sosyoloji öğrencileri için son derece bilgilendiricidir. Toplumda bireyin yerini örnekler ile açıklayan ve sağlıklı bir toplum için kitlelerin analizi yapan kitap, kitleye dahil olan bireylerin davranış analizini yaparak en önemli psikoloji kitapları listesinde yerini almaktadır.

En iyi yeteneklerin kariyer platformu funduszeue.info'ya üye ol, Türkiye'nin ve dünyanın en iyi şirketlerinin iş, staj ve kariyer fırsatlarını keşfet.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası