yaprak güzeli / Yaprak Güzeli Bakımı: Kendine Hayran Bırakan Güzellik

Yaprak Güzeli

yaprak güzeli

Yaprak Güzeli Bakımı - Evde Yaprak Güzeli Nasıl Bakılır Ve Yetiştirilir, Ne İster, Kaç Günde Bir Sulanır?

Yaprak güzeli çiçeği nasıl bakılır sorusunu araştırırken öncelikle bu çiçeğin özelliklerini bilmeniz gerekir. Çiçeğin çoğaltılması da merak edilenlerden biridir. Düzgün yapılan çoğaltma işlemi ile çiçeğin sayısını artırabilir, yaşam alanınızı rengârenk çiçeklerle doldurabilirsiniz. Yaprağı güzel çiçeği nasıl çoğaltılır? Çiçeğin sulanması da uzun ömürlü olması açısından çok önemli bir husustur. Yaprak güzeli çiçeği kaç günde bir sulanır sorusunun cevabı yazımızın devamında.

Yaprak Güzeli Çiçeği Nasıl Bakılır?

Yaprağı güzel çiçeği, göz alıcı yapraklara sahip olan bir süs bitkisidir. Söz konusu çiçek kolyos ismiyle de anılır. Çiçeğin Latince ismi Coleus'tur. Ev dekorasyonlarında önemli bir yere sahip olan bu çiçek hemen her evde bulunur.

Yaprak güzeli çiçeği, nemli ve ılıman ortamları sever. Bu nedenle özellikle yaz aylarında bu çiçeğe sık sık su püskürtülmesi gerekir. Çiçeğe su verirken mümkün olduğu kadar yapraklarına temas edilememelidir. Çiçeğin yapraklarına dokunulduğunda yapraklar kısa süre sonra dökülecektir.

Yaprak güzeli çiçeğinin anavatanı Hindistan'dır. Çiçeğin Asya ve Afrika'nın tropik kesimlerinde de yaygın olara yetiştirildiğini görebilirsiniz. Kolyos olarak da bilinen bu çiçeğin 'den fazla türü bulunur.

Yaprağı Güzel Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Yaprak güzeli çiçeği, nemli ortamları sevdiğinden sık sık suya ihtiyaç duyar. Bu nedenle çiçeğin gün aşırı sulanması gerekir. Özellikle yaz aylarında çiçeğin daha sık suya ihtiyaç duyduğu unutulmamalıdır. Çiçeğin yapraklarına su püskürtmek, en ideal sulama şeklidir.

Çiçeğin yetiştirilmesinde en önemli olan husus, çiçek büyürken tomurcukları çıkarsa bunların budanması gerektiğidir. Aksi durumda çiçek cılız kalacak ve kısa süre içerisinde de ölecektir. Çiçeğin çoğaltılmasında ise genç yapraklarından istifade edilir. Bu yapraklar suya konulduğunda kısa süre sonra köklenecektir. Köklenen yapraklar saksıya dikilerek yeni çiçeklere sahip olabilirsiniz.

Yaprak güzeli çiçeğinin özellikleri bilinerek daha doğru bir bakım süreci izleyebilirsiniz. Bu kapsamda çiçeğin belirgin özelliklerini aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz.

  • Çiçeğin yaprakları son derece gösterişlidir.
  • Çiçek açma dönemi Ekim ve Haziran aylarıdır.
  • Çiçeğin yapraklarında sarı, kırmızı, yeşil, beyaz ve mavi renkler hâkimdir.
  • Bitkinin boyu cm'e kadar ulaşabilir.
  • Bakım esnasında mümkün olduğu kadar yapraklarına temas etmemek gerekir.

Yaprak güzeli çiçeği bakımı zor olan bir çiçek türü değildir. Bu nedenle evinizin özellikle salon kısmında bu çiçeği rahatlıkla bulundurabilirsiniz. Belli dönemlerde çiçeği çoğaltarak evinizin dört bir yanını bu çiçekle donatabilirsiniz. Güzel bir dekorasyon planı ile evinizde görsel bir şölen yaratabilirsiniz.

Yaprak güzeli bakımı nasıl yapılır? Çoğaltma ve budamada püf noktalar

Yaprak güzeli, yapraklarıyla göz kamaştıran, bakımının yapıldığı yeri çok severse coşkuyla büyüyen çok yıllık bir bitkidir. Latince adı Coleus olan yaprak güzeli bitkisinin diğer adı Kolyos olarak bilinmektedir.

YAPRAK GÜZELİ NASIL ORTAMDA YETİŞTİRİLMELİ?

Soğuk havayı sevmediği söylenilen yaprak güzeline soğuk iklimli şehirlerde uygun ortam sağladığınızda inanılmaz derecede verim alırsınız. Doğru ortam bol aydınlık, ortam sıcaklığı derece aralığında ve havadar olmalıdır.

Birçok kişi yaprak güzeline çay döküldüğünde renk değiştirdiğini söylemektedir.

Yaprak güzeli

YAPRAK GÜZELİ NASIL ÇOĞALTILIR?

Çoğaltılması çok kolay bir bitkidir. Genç dallarından birini suda hızlıca köklendirebilirsiniz. Ya da direk toprağa dikip köklenmesini sağlayabilirsiniz. 

Yaprak güzeli yakın çekim

YAPRAK GÜZELİ BAKIMININ PÜF NOKTALARI

  • Bakımında dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise eğer bitki çiçek tomurcukları verirse bu tomurcukları açmadan budamanız gerekiyor. Yoksa bitkinizin gelişimi daha cılız hal alır ve bitki kısa sürede ölür.
  • Eğer tomurcuklardan tohum elde etmek istiyorsanız yan dallardan birinin çiçek açmasına izin verebilirsiniz.
  • Yaprak güzeli nemi çok sever. Özellikle yazın yapraklarına su püskürtebilirsiniz. Toprak olarak sert, ağır toprak hariç diğer tüm topraklarda yaşar. Gelişmesi için aydınlık yer sağlanması yeterlidir.

YAPRAK GÜZELİ BUDAMA

Eğer gövdeye doğru uzayan bir yaprak güzeli bitkiniz varsa dalı birkaç yerden düz uçlu steril bir kesici ile verevine kesip hemen toprağa bu kesilen dalları dikip hem bitkinizin enine büyümesini hemde çoğalmasını sağlayabilirsiniz.

Yaprak güzeli bakımı püf noktaları

YAPRAK GÜZELİ (KOLYOS) BAKIMI KISACA

Ballıbabagiller ailesindendir. Kolyos çiçeği olarak da tanınır. santimetre boylanma yapabilir. Yaprakları yeşil, kırmızı, mor, sarı, krem ve beyaz tonlarında olabilir.

Nemli ortamları sever. Sıcak havada yapraklarına su püskürtebilirsiniz. Direkt güneş ışığı almayan, aydınlık ortamları çok sever, gölgeden hoşlanmaz. Soğukla da arası pek iyi değildir. 13˚C’ye kadar sağlıklı gelişim gösterir. Gövdesinden çelik alarak bitkinizi çoğaltabilirsiniz.

Yaprak Güzeli (Kolyos)

Dendrobium orkide bakımı ve sulaması nasıl olmalı?

Dendrobium orkide bakımı ve sulaması nasıl olmalı?

Hostes çiçeği bakımı nasıl yapılır? (Hypoestes, çilli yaprak çiçeği)

Hostes çiçeği bakımı nasıl yapılır? (Hypoestes, çilli yaprak çiçeği)

YAPRAK GÜZELİ (KOLYOS) BAKIMI

Yaprak Güzeli (Kolyos) Bakımı Nasıl Yapılır?

Kolyos çiçeği yani yaprak güzeli saksı bitkileri yetiştiriciliğinde önemli bir yere sahip olan bitkilerdendir. Çok yıllık olmasına rağmen soğuk havaya hiç dayanamadığı ve tohumdan çok kolaylıkla yetiştirildiği için mevsimlik bitki muamelesi görür. Dekoratif yaprakları için yetiştirilirler. Yapraklarının rengi ve görünümü oldukça dekoratiftir. Salonlarda ve ofislerinizde rahatlıkla yetiştirilebilir Bakımının kolay olması   yetiştiricilikte tercih edilmesinin bir  sebebidir. Hem iç mekan hem de dış mekan yetiştiriciliğinde kullanabilirsiniz.

Yaprak güzeli bakımı için dikkat edilmesi gereken püf noktalara seafoodplus.info bu linkten ulaşabilirsiniz.



Ancak kışları soğuk geçen bölgelerde daha çok iç mekan süs bitkisi olarak yetiştirilirler

Solenostemon Scutellarioides türü birçok çeşitleri ve kültivarlarıyla bütün dünyada sevilen bir süs bitkisi olmuştur.

İngilizcede yaygın adı : Coelus..

Türkçede yaygın adı: Yaprak güzeli. Kolyos çiçeğidir.


Bakımı

Çiçek tomurcukları belirdiği anda derhal yok etmelisiniz. Yoksa  cılız kalır ve amacı çiçek açıp tohum vermek seafoodplus.info ölür. Tohum ihtiyacınız için tepe değil yan dallardan sadece birisinin çiçek açmasına izin vermek gerekir.


Alternatif yetiştirme (Suda)

Yaprak güzeli  suda yetiştirilebilir. Köksüz dalları kullanabilirsiniz. Suda hızla köklenirler. Aşırı fazlalıkta köklenme olursa ara sıra kökleri azaltabilirsiniz. En iyisi dinlendirilmiş musluk suyudur. Suyu fazla kireçli olan yerlerde su kireçten başka birçok elementler ve mineraller içerir. Yaprak güzelinin beslenmesine seafoodplus.info 3 günde 1 sıvı gübrede damlatılabilir.. Suyu her 7 günde bir mutlaka değiştirin.

Sıcaklık

Gelişim dönemlerinde genelde 14 &#; 17 C derece sıcaklık isterler. Kışın ise 12 &#; 16 c derece aralığı idealdir. Kışın en düşük C dereceye dayanabilirler. Sadece kış soğuklarına değil sonbahar serinlerine bile dayanamaz. Ancak çok kısa bir süreliğine dayanabilirler. Daha fazla soğukta kalması yapraklarının dökülmesine ve bitkinin ölmesine neden olur. Sıcağı seven bir bitkidir. Tropik bölgelerin bitkisi olduğundan dolayı fazla soğukları sevmez. Soğuklara karşı bitkinizi kesinlikle korumanız gerekecek. Bulunduğu yerde ısı 12C derece altına düşmemeli. Daha serin olursa, serin saatlerin uzunluğuna göre ölür. Aşırı sıcak memleketlere (havası nemli olmak şartıyla) uygundur.

Kışın hiç soğuk olmayan kapalı mekanlarda güneşli pencere önünde kışın da yapraklarının güzelliği aynen devam eder.

Nem

Nemi seven bir bitkidir. Yapraklarının daha güzel olması için gerekli nemin sağlanması seafoodplus.info yüzden yaz aylarında sıcak havalarda yapraklarına bol bol su püskürtülmesi çok faydalı olacaktır. Nem ihtiyacının karşılanmasında kök neminin karşılanması da oldukça önemlidir. Bu yüzden sulama konusu oldukça önemli bir yere sahip

Işık

Kolyoz çiçeği genelde aydınlık ortamları sever. Direkt güneş ışığı almayan, dolaylı yollarla güneş ışığı alan yerler kolyoz çiçeğinin ideal yerleridir. Nadir olarak yarı gölge alanlarda da iyi gelişim gösterdikleri görülmüştür. Ancak en iyi gelişimi aydınlık yerlerde göstermiştir. Gölge yerlerde kesinlikle yetiştirilmemelidir. Gölge yerlerde yapraklarının renginin bozulduğu, gelişiminin yavaşladığı ve durduğu ve yapraklarının belli bir zaman sonra döküldüğü görülmüştür. Tam gün güneşe adapte olabilse de en iyisi yarı gölge yarı güneşli yerler.

 Evlerde yaz boyunca güneşi pencere tülü ardından filtrelenmiş olarak almalı. Güneşin şiddetine göre yaprak güzelinin renkleri değişir. Tam gölgede tam yeşil kalır, sağlığı da bozulur. Aşırı güneşte yapraklarda tek ton hakim olur, can alıcı  renkler eksik kalır.

Toprak

Kolyoz çiçeği &#; yaprak güzeli çiçeği aydınlık yerlerde yetiştirildiğinde toprak seçmeyen bir bitkidir. Hemen hemen her tür toprakta yetişebilir. Suyu iyi geçiren, drenajı iyi ve iyi bir bahçe toprağı kolyos çiçeğiniz için oldukça uygun toprak türüdür. Sert ve ağır toprakları sevmez. Bu tür topraklarda kökler havasız kalır ve çürür. Toprak seçmez.

Yaprak güzelinin en coşkulu geliştiği toprak humuslu doğal topraktıseafoodplus.info bu toprakta yapraklar mükemmel irilikte ve gösterişlilik te olabilir

Bunda gübre veya bitki besini istemez. Torf vb. kıytırık topraklarda ise haziran &#; eylül arasında 20 günde bir genel amaçlı bitki besinivermelisiniz.

Su

Kolyoz çiçeğinizin su isteği bulunduğu yere göre değişim gösterir. Yani demek istediğim bitkiniz aydınlık yerde, çok güneş alan yerde ise, toprağı hemen kuruyorsa günlük sulamasını yapmanız gerekecektir. Ancak yarı gölge yerde yetiştiriyorsanız, toprak nemini biraz kaybedince sulamalısınız. Yazın sulama konusu oldukça önemlidir. Bitkinizin su ihtiyacını tam olarak karşılamanız gerekiyor. Kışın ise su miktarını iyice azaltmanız gerekecek. Toprak yüzeyinin nemli olması yeterli olacaktır. . Sulama açısından hassaslığı yok. Sadece toprak ıslak olduğu halde sularsanız kökleri çürür.

Üretim

Tohumları çabuk çimlenip hızlı büyür. Kışın koruma zahmetlerine gerek kalmıyor. Yaprak güzeli bulunduğu evin şartları uygunsa kışın hiçbir zarar görmez birkaç yıl yaşar.

Boyu ortalama 35cm olup iyi şartlarda bakılırsa 1m kadar uzar. İri yapılı olması çeşidine, kültivarına göre değişir. Dalalnıp budaklanarak büyümesi enine ve boyuna hemen hemen eşit uzunluklarda olur. Yerinin ısı ve ışık şartları uygunsa yılın her zamanında herhangi bir dalını kesip direkt toprağa dikmekle çoğaltabilirsiniz. Köklenmesi birkaç gün sürer. Hiçbir özel işlem yapmaya gerek yok. Sadece dalı dikin ve sulayın. İlk bir hafta direkt güneş almamalı.

Hava sıcaklığı 18 &#; 24C dereceler aralığında olmalı. Daha serin ortamlarda tohumlar çimlenemez. Tohumları önceden sulanmış toprağa serpin üstüne su fısfıslayın. Çimlenmek için ışık gerekiyor yani tohumları gömmemelisiniz. En geç 10 günde çimlenmiş olurlar.


Fideler birkaç yapraklı olduklarında ayırmalısınız. Sıkışık bir arada gelişirlerse birbirlerinin gelişimlerine kötü etkileri olur




                                      Evimdeki KOLYOS'lardan resimler

Yaprak güzeli çiçek açtı 
Çiçeklerimin yeni üyesi BORDO renkli yaprak güzeli 

Aşağıdaki diğer içeriklerimizde ilginizi çekebilir!



nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir