iran kedisi mama önerisi / Kedi Besleyenlerin Kum Ve Kuru Mama Önerileri

Iran Kedisi Mama Önerisi

iran kedisi mama önerisi

İran Kedisi (Fars Kedisi) Nedir? İran Kedisinin &#;zellikleri, Kişiliği Ve Bakımı Nasıldır?

İran Kedisi Kökeni

İran kedileri Fars kedisi ismi ile de bilinmektedir. Bu kedi türü isminden de anlaşıldığı üzere ilk defa İran'da ortaya çıkmıştır. Buradan da tüm dünyaya yayılmıştır. İran kedisi ırkının kökeninin çok eski tarihlere kadar gittiği söylense de bu konu ile alakalı kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Eski Mısır hiyerogliflerinde adı geçen uzun tüylü kedilerin İran kedisi olduğu düşünülmektedir. Ancak bununla ilgili net bir bilgi bulunmamaktadır.

İran Kedisi Fiziksel Özellikleri

İran kedilerinin tüyleri oldukça uzun ve kabarıktır. Bu türün en çok tercih edilmesinin sebebi de tüylerinden ötürü görünüşleridir. İran kedilerinin kendilerine özgü bir takım özellikleri de bulunur.

Bacak boyları kısadır ve kalındır. Genel olarak çok büyük bir kedi ırkı değildir.

Gözleri oldukça iridir. Göz renkleri farklı renklerde olabilmektedir.

Yetişkin bir dişi İran kedisinin ortalama kilosu yaklaşık kilo arasında değişmektedir.

Yetişkin erkek İran kedilerinin kilosu ise yaklaşık kilo arasında değişkenlik göstermektedir.

Basık bir yüzleri bulunur. Burunları da kalkıktır. Bu nedenle kendilerine özgü bir yüz yapıları vardır.

İran Kedisi Kişiliği ve Ruhsal Özellikleri

İran kedileri oldukça sakin bir yapıya sahip olan kedilerdir. Günün büyük bir bölümünü oturarak geçirmektedirler. Köpeklerle ve çocuklarla rahat bir şekilde anlaşırlar. Zeki olmaları ile bilinirler. Ancak bu özelliklerini her zaman göstermezler. Evde yalnız kalmaktan rahatsız olmazlar.

İran Kedisinin Yatkın Olduğu Hastalıklar

İran kedileri saf kan bir ırk olması nedeni ile bazı hastalıklara daha yatkındır. Bu sebeple sağlığına çok dikkat edilmesi gerekmektedir.

Polikistik böbrek hastalığı

Solunum Sorunları

Kalp Problemleri

Trikobezoar

Göz sorunları gibi çeşitli hastalıklara yakalanabilirler.

İran Kedisi Bakımı

İran kedilerinin tüyleri uzun olduğu için tüy bakımına dikkat edilmesi gerekir. Sürekli tüyleri taranmalıdır. Bu şekilde kendini yalarken yutacağı tüy miktarı da azaltılmış olur. Kilo konusunda da her kedide olduğu gibi dikkat edilmesi gerekmektedir. Aşıları düzenli olarak yaptırılmalı ve kaliteli mamalar ile beslenmelidir.

İran Kedisi Nasıl Yıkanır?

İran kedilerini gerekmedikçe yıkamamak gerekir. Çünkü bilindiği gibi kediler kendilerine yalayarak temizleyen hayvanlardır. Yıkamak psikolojilerini bozabilir. Bu sebeple gerekmedikçe bu hayvanların yıkanması önerilmez.

İran Kedisi Tüy Kesimi Nasıl Yapılır?

Kedilerin tüylerinin tıraş edilmesi veterinerler tarafından önerilmemektedir. Ancak kedinizin bir rahatsızlığı varsa ve tüylerinin kesilmesi gerekiyorsa bu işlemi profesyonel pet kuaförlerinin yapması gerekir. Bunun dışında İran kedileri uzun tüylü kediler oldukları için tüylerinde hafif kısaltmalar yapılabilir.

İran Kedisi Kaç Yıl Yaşar?

Diğer kedi ırklarında olduğu gibi İran kedilerinin ömrü de yaklaşık 12 ile 17 yıl arasındadır.

İran Kedisi Nasıl Eğitilir?

Kedileri eğitmek köpeklere göre biraz daha zordur. Çünkü kediler başına buyruk canlılardır. En temel eğitim şüphesiz tuvalet eğitimidir. Kediler tuvalet eğitimini çok çabuk öğrenirler. Eve getirdiğiniz kedinizi kumun içine koyarak tuvalet eğitimini verebilirsiniz.

İran Kedisi Renkleri

İran kedileri sarı, beyaz, küllü gri gibi çeşitli renklerde olabilmektedir.

İran Kedisi Mama Önerisi

İran kedileri böbrek rahatsızlıklarına yatkın olmaları sebebi ile yedikleri mamanın kaliteli olması oldukça önemlidir. Bu sebeple iyi bir araştırma yapılarak mama alınması gerekir.

False

HANGİ MAMA?

 

fat-cats-are-cannibals_o_

26 Şubat tarihinde melek olan güzel kızım Çilek alerjik bir İran kedisi olduğundan ona alerji yapmayan, doğal ve sağlıklı bir mama bulmak için uzun araştırmalar yapmıştım. Araştırmalarım neticesinde maalesef ülkemizde o dönem sağlıklı ve alerji yapmayan standartta bir mama bulunmadığından çözümü her ne kadar zengin bir aile sayılmasak da Amerika’dan mükemmel bir mama getirmekle bulmuştum.

Gerçekten de o doğal ve içerisinde hiçbir katkı maddesi bulunmayan mama ile beslendiğinden beri kızımda hiçbir alerjik reaksiyon kalmamıştı; ne siyah noktalar ne apseler ve kedi aknesi ne de sırtında çıkan yaralar&#;Amerika&#;dan her ay 2 kg lık 2 paket halinde şu web sitesinden Pure Vita isimli o süper kaliteli ve sağlıklı kedi mamasını alıyordum.

(Evet, biliyorum büyük bazı markaların hipoallerjenik veteriner mamaları var ancak içerikleri o derece bence yanlış ki evet kızımın akut yiyecek alerjisini bir nebze önlüyordu ancak kedi aknesi ve patlayan apse gibi saçma sapan yiyecek alerjisi kaynaklı belirtilere neden oluyordu bu mamalar da, bu yüzden o dönem tek çözüm bizim için Amerika&#;dan bu mamayı getirtmekti.)

Ancak maalesef yeni gümrük mevzuatı vs gibi uyuz nedenlerden dolayı özgürlüğümüz kısıtlandığı için artık kedi maması da getirtemiyorum. Bu problem bir yana asıl mama için astronomik kargo ücretleri de beni mahvetmişti. Ama kedime tek iyi gelen mama o dönem buydu ve ben bu mamayı almak için dünyaları karşıma alırdım değil ki 1 paketine TL ödemek!:)

O dönem genellikle yabancı sitelerden yaptığım araştırmalar neticesinde bugün size gerçekten sağlıklı ve kaliteli bir kedi maması nasıl olmalıdır sorusunun cevabını detaylı bir şekilde anlatacağım!

Öncelikle şunu belirteyim hiçbir mama firmasıyla hiçbir alakam yok kimsenin reklamını yapmanın ya da gereksizce eleştirmenin derdinde değilim. Sizinle bulduğum bazı verileri ve bilgileri paylaşacağım bunun neticesinde aldığınız mamanın İngilizce içeriğini okuyarak siz kendiniz karar verebileceksiniz bu mama gerçekten iyi miymiş yoksa sırf marka diye iyi mi zannediliyormuş aslında nasıl işe yaramazmış!:)

1.Sağlıklı ve kaliteli bir kedi mamasının içerisinde öncelikle kedilere alerji yapan bir numaralı maddeler olan mısır, mısır gluteni, buğday, soya, kurutulmuş arpa küspesi, digest gibi maddeler olmamalı. Bir kere bu maddelerin hiç biri kedilerin yemesi gereken onlara faydalı yiyecekler listesinde yok! Bunlar tamamen üretilen mamanın maliyetini düşürmek için içine katılan boş doldurucular maliyeti ucuz bir işe yaramayan ürünler! Benim kedim Çilek üzerine piyasadaki her mamayı denedim bu maddelerin tümü ona alerji yapıyordu. Kimi kediler alerjik değildir bu maddeleri vücudu tolere edebilir ama mamanızın içerisinde kaç tane içeriği boş maddenin olduğu o mamanın kalitesini değerlendirmenize yardımcı olabilir ve kediniz bir gün alerjik belirtiler gösterdiğinde suçluyu direkt teşhis etmenizi sağlar!

2.Sağlıklı ve kaliteli bir kedi mamasının ana içeriği, kaynağı belli etten oluşmalı. Kaynağı belli et derken ne demek istiyorum? Chicken by products, Meat by products, animal by products, meat meal gibi tanımlar (yani Türkçesi et ve yan ürünleri et ve türevleri) ucu açık tanımlardır. Birçok indiregandi meraklısı şirket bu tanımları yazıyor ve mamanın içeriğine kaliteli hormonsuz iyi et veya tavuk koymak yerine yolda ölen hayvanların hastalıklı hayvanların bayat etlerin veya et yerine gaga ibik ayak toynak vs gibi besleyiciliği olmayan hayvan uzuvlarının kimyasal işlemden geçmiş hallerini katıyor. Bu mamalar tehlikeli ve besleyici değil. İyi bir mamanın üzerinde ne etiyse türü belirtilerek yazmalı ve by products yani türevleri gibi kelime oyunları olmamalıdır. Ülkemizde satılan sözde en kaliteli markaların bir bölümünün içeriğinde kaliteli bir et kaynağı yerine tavuk unu kullanıldığı yazıyor. Saçmalığa bakar mısınız et konulmuyor da mamanın içerisine o etin unu konuluyor. Bu tipteki mamalar cidden evcil dostlarımızı ne kadar doğru besleyebilir? Türkçe etiketler çoğu firmada yanlış ve yetersiz yazılıyor bu nedenle İngilizce bilenlerin mama poşeti üzerindeki İngilizce içerik tanımlarını okumaları bilmeyenlerin ise İngilizce bilen bir arkadaşlarından yardım almalarını öneriyorum! Bir mamanın içerisinde düzgün bir et kaynağı var ise, onun yanı sıra tavuk yemeği tavuk unu vs gibi maddelerin olması elbette tolere edilebilir ama hiç düzgün et kaynağı yok ise et kaynağı yalnızca bu kaçamak kelime oyunlarından oluşuyorsa orada durup düşünün derim.

♥♥♥ Şimdiye kadar ne dedik; bir alerjik maddeler olmayacak, iki et kaynağı tanımı açık ve net bir biçimde yapılacak et ürünleri et türevleri unu vs gibi içeriği belirsiz suistimale mahal verebilecek tanımlı mamalardan uzak durulacak!

3.Sağlıklı ve kaliteli bir mamanın 3. en önemli unsuru dengeli fosfor, kalsiyum ve magnezyum oranına sahip olması. Bu oranların yüksek olması kedinizde böbrek taşı idrar yolu hastalığı gibi çok beter rahatsızlıklar yaşanmasına yol açacaktır. Kediler kuru mama ile beslendiğinde en az günde 1 kahve fincanı ölçüsünde su içmelidirler, dikkat edin içmiyorsa şırıngayla mutlaka içirin! Dengeli kalsiyum magnezyum ve fosfor oranı derken bu konunun ilmini yapmadım ama araştırmalarım neticesinde bu 3 oranın da 1,1 – arasında olursa dengeli ve problem yaratmayan bir içerik oluşturduğunu size söyleyebilirim. Balık kaynaklı mamalarda balıktan gelen doğal fosfor nedeniyle bu oran biraz daha yüksek olabiliyor ama yine de dikkat etmek lazım hele ki kediniz erkekse bu oranların ne kadar düşükse o kadar iyi!

seafoodplus.infoi protein oranı da bir diğer önemli faktördür. Kediniz alerji olduğunda ilk yapmanız gereken şeylerden biri alerji kaynağını tespit etmeye çalışmak ikinci yaptığınız şey ise insanlarda olduğu gibi ağır çok besleyici yiyeceklerden yani protein oranı yüksek mamalardan ve yaş mamalardan kaçınmak olmalıdır. Dengeli protein oranı kanımca % 30 – 40 arasında değişmektedir. Çok yüksek protein kaynaklı olmakla övünen mamaları hiç denemedim çünkü hassas bünyeli kedilerim var ve alerji olduklarında veterinerimin ilk sorduğu şey mamaları. Dengeli, değerleri yeterince besleyici ve sağlıklı olan mamaları tercih ettim hep. Bir de tabii kuru mamanın yanı sıra haftada 2 kez yaş mama peynir yoğurt gibi başka besleyici maddeler de verdiğimden çok çok yüksek protein oranına sahip bir mamaya güvenle yaklaşamadım. Bunun bir nedeni de bu tür mamalar hakkında yaptığım araştırmalar sonucu memnun olanlar kadar eşit oranda memnun olmayanlar ve kedisi hasta olanların da olması. İçime şüphe düşüren bir şeyler yapmak istemedim.

5.Son olarak mamanın kimyasal koruyucu maddeler ile mi yoksa doğal yollarla yani α-Tokoferol E & C vitaminiyle ve biberiye özütü ile (rosemary extract) mi bozulmadan muhafaza edildiğidir. Mamaları korumak için kullanılan kimyasal maddeler BHA, BHT, equitoxin, propyll galat gibi benzin türevi maddelerdir. Bu maddeler son derece zehirlidir eğer doğru oranda kullanılmazlarsa! Dış ülkelerde yaşayan holistik veterinerler (holistik henüz hastalık oluşmadan doğal yollarla sağlığın devam ettirilmesine yönelik bir yaklaşımdır yani, bütüncül bir sağlık bakış açısı) bu tür kimyasal koruyucu maddelerin kedilerimizin bünyesinde birikip ileriki yaşlarda kansere ve daha birçok korkunç hastalığa neden olduğunu söylemektedir. Ayrıca bu kötü kimyasal maddelerin bağışıklık sistemine de uzun dönemde zarar verdiği söylenmektedir. Şöyle düşünün yeni doğmuş bebeğinize içerisinde katkı maddesi bulunan yiyecekleri yedirmezsiniz değil mi? Hatta bebeği boş verin kendi sağlığınıza dikkat ediyorsanız siz de bilirsiniz içerisinde koruyucu maddeler barındıran yiyecekler kansere neden olurlar ve sağlığımızın düşmanıdırlar. İşte kedi mamalarında da durum aynen budur!

Hâlen ülkemizde bu tür maddelerle korunarak satılan birçok sözde kaliteli kedi maması vardır. Bu tür büyük şirketler benim gibi sağlıklı mama tezi ile ilgilenenlere hemen açıklamalarda bulunup itiraz ederler bu maddelerin uzun vadede kanser yaptığına dair hiçbir bilimsel araştırma verisi yoktur! derler! Siz de almayın! Kedinizin mamasının doğal maddeler ile mi yoksa kimyasal koeuyucular ile mi korunduğunu araştırmak içerik bilgilerini okumak bir zahmet size düşüyor sorumlu bir kedi sahibi olarak, bu iş hiç de zor değil artık hangilerinin doğal hangilerinin kimyasal olduğunu biliyorsunuz etiketlere okuyun bakalım 🙂

♥♥♥ Yani toparlayayım sağlıklı olarak korunan mamalar α-Tokoferol E & C vitaminiyle ve rosemary extract yani biberiye özütü ile korunan mamalardır buna mutlaka dikkat edin! Mamaların içerik bölümündeki bit gibi yazıları didik didik okuyun ama İngilizce olanları! Bu bilgiler zira Türkçe etiketlerde hiiiç yazmıyor!

6.Sağlıklı ve kaliteli bir kedi mamasının içerisinde başta TAURİN olmak üzere birçok vitamin, mineral ve bağırsak florasını canlandırıcı kuru mamanın kabız yapmasını önleyici dengeyici elementler olmalıdır. Taurin maddesi kedilerin görme ve kalp fonksiyonları açısından çok önemlidir ve bu madde vücutlarında üretilemez yani dışarıdan almaları gerekmektedir. Bu nedenle taurin içermeyen mamaya yan gözle bir bakın bence! Bundan yıllar önce kedi mamalarına taurin ilave edilmiyordu ve büyük oranda kedi bu nedenle kısa sürede hayatını kaybetti. Bunu gören bilim adamları hemen o önemli maddeyi taurini keşfettiler ve mamalara eklemeye başladılar. Allah razı olsun onlardan ne diyeyim 🙂 Taurin maddesini ayrıca kedi vitaminleri, vitamin pastaları, taurin tabletleri aracılığı ile de kedinize verebilirsiniz.

7.Kedi maması alırken önce o firmayı o mamayı internette araştırın. Tabi Türkçe sitelerde değil, neden? çünkü Türkçe kaynak yok da ondan! İngilizce olarak araştırma yapmalısınız ya da bir arkadaşınıza hatta bana sorun elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım. Mama firmasının web sitesine gidin oradaki analiz değerlerini önceden inceleme fırsatınız olur hem gerçekten kaliteli mamaların web sitelerinde mamanın içeriğinde ne olduğu ve bunların kedinizin vücudunda ne işe yaradığı neye yarar sağladığı açıkça yazar onlar reklam için yazarlar ama siz de ihtiyacınız olan bilgiyi aradan kapmış öğrenmiş olursunuz 🙂

8.Son olarak Amerika’nın gıda konusunda sorumlu olan ve gayet ciddi çalışan ve önlemler alan kurumu FDA’nın sitesinde geri çağırılan ve toplatılan kedi mamaları bölümünü sık sık kontrol edin. (seafoodplus.info#Cat) Burada adı geçen ürünleri kesinlikle kedinize yedirmeyin! Burada adı geçen ürünler, hayvanları zehirlemiş olan veya zehirleme tehlikesi taşıyan dengesiz oranlarda maddeler içeren yiyecekler sınıfındadır ve Amerika’da toplatılmaktadır.

Biz hâlâ ne yazık ki 3. Dünya ülkesi olarak kabul edildiğimizden bu mamalar orada toplatılmasına karşın kimi zaman buraya getirilip satılabilmektedir. Buna dikkat etmek kedinize karşı sorumluluğunuzdur. Türkiye’de mama içeriklerini layığıyla araştıran bu konuya özel bir kurum yok ve zaten hayvanlara da değer verilmiyor bu bir gerçek insana az değer verilirken hayvanlara nasıl verilsin değil mi.. neyse bu yüzden takip kaynağınız Amerika olsun bu konuda çok titiz çalışıyorlar biz de bu bilgiden yararlanalım hiç olmazsa!

♥♥♥ Evet yani özetle; sağlıklı ve kaliteli bir kedi maması et kaynağı kesin tanımlı, kaliteli, koruyucu madde içermeyen doğal yollarla korunmuş, protein, magnezyum, fosfor ve kalsiyum oranları dengeli olan, içerisinde alerji yapan hiçbir madde bulunmayan, gerekli taurin ve vitamin vs içeriğine sahip ve adı hiçbir toplatılma olayına karışmamış kullanıcıların hakkında olumlu yorumlarda bulunduğu, düzgün bir web sitesi olan ve açıklayıcı bilgiler sunan bir ürün olmalıdır.

Bu ışık altında artık siz de ne yapacağınızı biliyor bir konuma geldiniz, paketi elinize alın ve İngilizce içerik kısmını okuyup kendi değerlendirmenizi yapın.

Kimyasal koruyucu maddeler ile korunan mamaların yaratabileceği olumsuz hastalık ve etkilerin oluşması uzun yıllar alabilir hatta bu durum hiç oluşmayabilir bile garantisi yok sonuçta ama demem o ki bu maddeler hemen yenince vücuda anında etki eden özellikte değiller birikme yapabilir deniyor vücutta, bunu iyice anlamanızı istedim özellikle yazdım çünkü sorular geliyor. Bu maddelerin vücutta ne tip birikmeler yapabildiği ve nasıl hastalıklara neden olabilcekleri hakkında araştırma linklerim şunlar siz de bakabilirsiniz daha detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.

Bir not: Kedim Coco 10 senedir arada başka doğal mamalar yedirmeye çalışsam da kimyasal koruyucu içeren bir mama yiyor ve maşallah daha birşeyi olmadı çok şükür ancak bu olmayacağı anlamına da gelmez ama aa tüü kaka o zaman bunları hiç almayalım demek de değil&#; Demek istediğim bir şeyin doğalı varken, eğer kediniz onu sevip kabul ediyorsa ve o mamaların özellikleri kedinizin sağlığı yaşam standardı vs ile uyuşuyorsa neden doğal olanını tercih etmeyesiniz? Bize diğer mamalar uymadı o yüzden o mama ile devam ediyoruz.

Bu konuda daha fazla araştırma yapmak isteyenler kimyasal koruyucu maddeler konusunda şu linklere göz atabilirler.

seafoodplus.info

seafoodplus.info

seafoodplus.info

seafoodplus.info

seafoodplus.info

Bu bilgileri biraz da şunun için yazıyorum bakın bunları bilin aklınızda tutun mamaları analiz edebilin pazarlama stratejilerine ve reklam ağızlarına sloganlarına yem olmayın&#; Satın aldığınız ürünün asıl kıymetini bu bilgiler ışığında siz belirleyin&#; Ben sadece herkesin bilinçlenmesini istiyorum&#;Bu bilgileri yabancı kaynaklardan araştırdım buldum dünya bu bilgileri konuşuyor mama konusunda siz de dil bilmiyorsanız da gelin benden duyun istedim.

Benim ölen kedim ilk başta Royal Canine exigent adındaki bir mama yüzünden alerji olmuştu (mamanın içerisindeki tahıllar dolayısı ile) ve sebebini de bulmamıştı veteriner. Çünkü ülkemizde bu isim yapmış markalar, kafadan iyi mama olarak kabul ediliyor ve hiç hastalık durumunda şüphelenilmiyor bunlardan . Zavallı çocuğum çok ağır ve uzun tedaviler geçirdi ama alerjinin sebebini bulamadıklarından ve biz de aynı mamayı kullanmaya devam ettiğimizden vücudu yıprandı mahvoldu bir türlü iyileşemedi!

Allahtan ben o sırada evlendim o mahalleden taşındık ve veterinerimizi değiştirdik çok iyi bir tane edindik de mamasını değiştirmek gerektiğinin farkına vararak kedimi ölümden kurtardık el birliği ile. Ama sonrasında 3 yıl çok sağlıklı yaşadıysa da vücudu uzun tedavilerden yıpranmış olacak ki bir gün aniden kalp krizi geçirip öldü.

Evet her şeyi kontrol etmek mümkün olmuyor maalesef ama baştan beri ben bilgili olsaydım veteriner daha bilinçli olsaydı hiç bu mamayı yemeseydi hiç ilaç tedaviler görmez ve çok daha uzun yaşardı kızım Çileğim 😦 Kedinizde alerji oluyorsa bu birebir mamasıyla alakalıdır, dikkat edin!

Sağlıklı mama nasıl olmalı yazısını özel sağlık durumları hastalıkları olmayan Sağlıklı kediler için yazdım lütfen bunu göz önünde bulundurun. Kedinizin özel bir hastalığı vs var ise ona özel farklı özellikte bir takım mamalar önerilmelidir belki de..

Her kediye tahılsız mama vermek işe yaramıyor kedinizin ekstradan bir alerjik durumu yoksa ille de tahılsız mama vereceğim yoluna gitmemelisiniz bence ama sağlıklı tahıllar içeren ve doğal maddelerle korunanlara yönelmeyi düşünmelisiniz&#;

Bu nedenle ne olur ne olmaz diyerek artık bana soranlara kediniz erkekse ve özellikle de kısırsa herhangi bir alerjik durumu da yoksa tahıllara karşın diğer mamaları deneyin diyorum acana önermiyorum&#; Belki bu o mamanınsuçu değil ama bu 3 olayı gördükten sonra kendimi bu konuda acana önermek konusunda rahat hissetmiyorum&#;

Kediniz aktifse ve dişiyse kullanabilirsiniz ama o konuda hiç bir geri dönüş almadım ve çevremde de bir sorun yaşamadım deneyim görmedim&#;

Kedisi halihazırda allerjik bir bünyeye sahip olanlara ise öncelikle hemen bir veterinere gidip tedaviye başlamalarını, veterinerlerinin de fikrini alarak yalnızca veterinerlerde satılan allerji hastalığına yönelik hipoallerjenik mamalardan 1 paekt satın alıp 1 ay süresince kullanmalarını öneririm. Akut allerji problemlerini bu özel içerikli mama geçirecektir, ancak akut problem ve yaralar geçtikten sonraki basamak doğal bir mama bulmak olacaktır.

Hipoallerjenik mama ne, ömrü boyunca yese olmaz mı?

Hipoallerjenik mamalar özel formule edilmiş mamalardır, içeriklerinde hangi maddeler bulunursa bulunsun bu mama türü özel bir yöntemle içerik maddelerinin molekül düzeyi ağırlığı düşürülerek küçültülerek üretilmiştir. Dolayısıyla allerjik bünyeli kedilerin sisteminekolayca girip olaysız ilerleyip sessizce çıkarlar. Yani halihazırda allerji ile boğuşan vücudu daha fazla irite edip tetiklemeden işlev görürler vücudu dinlendirirler. Her hipoallerjenik mama tüm allerji problemini geçirecek diye bir şey yoktur, ama genelde akut hastalık ve yaralar çıkma dönemlerinde işe yararlar ancak bu işe yarama noktasını geçince tüm allerji problemlerini tamamen yok etmeyebilirler. Mesela örnek benim kedim Çilek hipoallerjneik mama yiyerek ateşli ölmek üzere hale gelen ileri seviyedeki besin allerjisi hastalığından kurtulmuş iyileşmişti, ama mama tamamen tüm allerjisini ortadan akldıramamıştı hala o özel mamayı yese bile çenesinin altında apseler oluşuyordu yani mama belli bir düzeye getiriyor vücudu o ağır hastalık hali bakılanıyor o noktadan sonra ise tamamen doğal ve kaliteli olan bir mamaya geçmek gerekiyor ben de bu yolu izledim ve doğal mamaya geçince tüm allerji problemleri yok olmuştu ve bir daha da o mama ile ömrünün sonuna değin sağlıklı bir şekilde hiç bir allerji belirtisi göstermeden yaşamaya devam etmişti.

Gelelim mama konusunda bir de madalyonun öbür yüzüne&#;

Market mamaları olarak geçen mamalar ve her ne kadar iyi görünseler de aslında içerikleri kedilerin diyetin doğal olarak yer almaması gereken maddelerden oluşur, gerçek anlamda besleyici değillerdir vücuda yararlılık açısından buna rağmen çok lezzetlidirler yani tıpkı insanlar için fast food neyse o! Whiskas&#;ın ayrıca magnezyum, fosfor gibi değerleri de yüksektir ve kedilerde ileri vadede böbrek rahatsızlıklarına neden olduğu söylenen bir mamadır. Gidin hangi veterinere sorarsanız sorun size asla Whiskas iyi bir mama demeyecektir! Kedinizi Whiskas tarzı market mamaları ile beslediğiniz taktirde zavallıcıkların obez olacaklarını ve vücutlarının içten içe yıpranacağını ayrıca gerekli besleyici maddeleri alamayacaklarını düşünüyorum.

Whiskas yiyip de uzun yıllar yaşayan kediler var evet ama bu kedilerin kendi süper bünyelerinden kaynaklanıyor mamanın iyiliğinden değil, bu kediler whiskas yiyip 15 sene yaşadılarsa örneğin kaliteli dengeli ve besleyici bir mama yeseler demek ki 25 yıl yaşayacak uzun ömre sahip olurlarmış diyebilirim!
Evet şimdi aklımdakileri iyice açıkladım sanırım bilgi arayan kedi sever dostlarıma.. Yeni mama markaları ülkemize geldikçe deneyimlerim oldukça yazıyı sürekli güncelleyeceğim şimdilik benim de bildiklerim ve uyguladıklarım bu yönde&#;

Son olarak bir bilgi daha ekleyeyim; yiyecek allerjisinin neden kaynaklandığı hala veterinerler arasında bile oldukça tartışmalı bir konu. Kimi veterinerler yiyecek allerjisi yüksek proteinden olur diyorlar kimileri ise allerji proteinden değil kedilerin doğal beslenmelerinde hiç yeri olmayan ama mamalarda bolca bulunan tahıllardan ileri gelir diyorlar. Açıkçası ben de ikinci gruba katılıyorum yüksek protein allerji yapsaydı doğada yaşayan tüm kedigillerin allerjiden perişan olmaları gerekirdi. Benim kedime de allerji yapan şeyler bizzat incelemem sonucunda tahıllardı mısır buğday vs..Yürekten inararak söylüyorum ki kimyasal koruyucular, renklendiriciler ve kedi beslenmesinde yeri olmayan ama mamaları ucuza mal etmek için doldurulan gereksiz tahıllar hayvanlarımıza tüm zararı verenler! Yurt dışındaki araştırmalardan ve yabancı kaynaklardan okuduğuma göre onlar da böyle düşünüyor alerjiyi yapan tahıllar...

Ancak şöyle bir düşünceyle de ilk bakış açısına yakınım evde oturan koltuk patatesi halindeki az hareket eden ve dışarı çıkma efor sarf etme fırsatı bulunmayan ev kedilerimizin de doğada yaşam savaşı veren akrabaları gibi sırf kaliteli yüksek proteinle beslenmelerine o kadar da gerek var mı?

Bir de alerjiye yönelik bir diğer nokta kediniz tahıllara karşı alerjik olabileceği gibi belirli bir protein kaynağına yönelik de alerjik olabilir mesela balığa alerjisi olması veya tavuk etine alerjisi olması gibi etin türüne karşı da gelişebilir yani alerji.. ya da üçüncü bir nokta olarak aşırı ve ağır beslenmekten de olabilir, kedinizde alerji belirtileri varsa bu noktaları tek tek göz önünde tutmalı ve araştırmalısınız.. neyin alerji yaptığını onu tanıyan beslenmesi konusunda ona kaynak sağlayan ve onu gözlemleyebilen kişi sahibi olarak en iyi siz bulabilir ve siz bilebilirsiniz&#;

Tahıla alerjik kediniz varsa tahılsız mama seçmelisiniz, tavuğa karşı ise alerjisi artık tavuk eti içermeyen mamalara yönelmelisiniz demektir bu&#; Aşırı besliyorsanız mesela hem kuru mama hem her gün yaş mama ciğer vs veriyorsanız o zaman bu ekstraları keseceksiniz&#;

Kedinizin özel sağlık problemleri varsa ona uygun bir şekilde beslemelisiniz ve veterinerinize danışmalısınız.

Kedi beslenmesi ve besinleri ile ilgili daha çok yazı yazacağım bloğun içerisinde ancak bu kısmı özellikle forumlarda tespit ettiğim hangi mamayı seçmeliyim problemlerine bir çözüm niteliğinde yazdım. Burada belirttiğim tüm düşünceler ve bilgiler tamamen biraz kafası çalışan ve araştırmayı seven meraklı bir tüketici olarak kişisel görüşlerimi yansıtmaktadır, unutmayın ben bir veteriner değilim o nedenle kedinizin sağlığı ile ilgili konularda size gereken bilgiyi sağlayamam ve özel beslenme gerektiren durumlarda en fazla aynı olayı yaşadıysam sizinle deneyimlerimi paylaşabilirim. 🙂

Son bir şey demek istiyorum size; biraz bilgi sahibi olduğunuzu varsayarak konuşuyorum birşeyler öğrenmeye çalışın bu bilgileri hazmedin kafanızı çalıştırın ve sağduyunuzu devreye sokun.. O noktada kediniz için hangi mamanın en iyi olduğuna en iyi siz karar verebilirsiniz. Benim veya bir başkasının tavsiyelerini dinleyin hatta uygulayın gözlem yapın bakın.. Birde kedinize etkilerini ve gündelik yaşam pratiğinizi göz önüne alın&#; Örneğin X MARKASI en iyi mamalardan biri denilebilir ama bunu kedinize hiç bir şekilde tüm sabırlı denemelere karşı yediremiyorsanız o artık sizin için en iyi mama olmaktan çıkmıştır diğer seçeneklere yönelin tereddüt seafoodplus.info açıdan bilgileri edinip ve kafanızı çalıştırıp sorumluluk sahibi bir şekilde davranmayı seçtiğiniz taktirde kedinizi sizden daha iyi gözlemleyecek kimse olmadığından onun için en iyi mamayı da onun ihityaçlarını ve değişimlerini göz önüne alarak en iyi siz bilebilirsiniz&#;Bir mama her kediye çok iyi gelir diye bir şey yoktur unutmayın&#; Burada sadece genel kriterlerden bahsediyoruz&#;

BİR KEDİ İÇİN EN İYİ MAMA HANGİSİDİR BUNU ANCAK KENDİ SAHİBİ SEÇEBİLİR VE SEÇMELİDİR! KEDİ SAHİPLERİ SORUMLULUK SAHİBİ DAVRANMALI, MAMALAR HAKKINDA ARAŞTIRMALAR YAPIP BİLGİ EDİNMELİ, VETERİNERLERİN GÖRÜŞLERİNİ ALMALI VE GÜN SONUNDA KEDİLERİNİN HASTALIK GEÇMİŞLERİNİ, YAŞAM STİLLERİNİ VE AĞIZ TATLARINI, ÖZEL DURUMLARINI GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURARAK BU SEÇİMİ KENDİLERİ YAPMALI KEDİSİNE EN UYGUN MAMAYI BULMAK TESPİT ETMEK ZORUNDADIRLAR&#;

Yoksa armut piş ağzıma düş hiç bir şey işe yaramayacaktır, birine sorayım bana bir isim versin ben de bunu gidip alıp kedime yedireyim demek her zaman isabetli sonuçlar vermez&#;

Sevgilerimle ♥
Meltem Şafak

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir